Panasonic NNCS596S Instrucțiuni de utilizare

Tip
Instrucțiuni de utilizare
Carte de bucate
pentru cuptor cu convecţie şi abur
35
Tehnologia invertor este soluţia
Tehnologia invertor pentru cuptoarele cu microunde a fost dezvoltată din iniţiativa Panasonic de-a
lungul unei perioade de peste 10 ani. Este tehnologia-cheie pentru crearea unui tip de cuptor cu
microunde cu totul diferit şi cu numeroase calităţi deosebite:
Face posibilă crearea primului cuptor în industria care controlează cantitatea de energie a
microundelor în mod linear. Acest nou sistem de distribuţie permite prepararea şi dezgheţarea
alimentelor fără pierderea gustului.
Asigură conversia eficientă a energiei electrice în energie prin microunde, având ca efect diminuarea
cerinţelor de energie fără a sacrifica puterea microundelor.
Permite o extindere considerabilă a mărimii cavităţii cuptorului într-un suport de cuptor compact,
datorită circuitului invertor de dimensiunii mici, care înlocuieşte transformatorul voluminos utilizat în
prezent.
În sfârşit, la finalul perioadei de utilizarea a produsului, faptul că nu au fost utilizate transformatoare
voluminoase din fier permite un proces ecologic de reciclare a cuptoarelor.
Funcţia Abur îmbunătăţeşte procesul de preparare a alimentelor şi de reîncălzire a multor feluri de
mâncare cum ar fi peştele, carnea albă, legumele, orezul, cartofii, prăjiturile. Nu numai că permite
prepararea unor feluri de mâncare sănătoase şi gustoase, dar îmbunătăţeşte aroma naturală şi sucurile
multor alimente
36
Cuprins
Principii privind microundele ...............................................................................................................37-38
Ghid de verificare rapidă pentru vasele de bucătărie .........................................................................39-42
Instrucţiuni generale ...........................................................................................................................43-46
Instrucţiuni pentru decongelare ................................................................................................................ 47
Sfaturi pentru decongelare ...................................................................................................................... 48
Tabele pentru decongelarea alimentelor obişnuite .............................................................................49-50
Reîncălzirea.............................................................................................................................................. 51
Sfaturi pentru prepararea alimentelor la microunde ...........................................................................52-53
Prepararea alimentelor prin Convecţie/Coacere ..................................................................................... 54
Prepararea alimentelor pe grătar şi Grill/Convecţie ................................................................................. 55
Prepararea prin combinare .................................................................................................................56-57
Tabele pentru reîncălzire şi prepararea alimentelor ........................................................................... 58-66
Instrucţiuni de utilizare a reţetelor din această carte .......................................................................... 67-68
Supe şi aperitive ...................................................................................................................................... 66
Ouă, brânză şi gustări ............................................................................................................................. 67
Orez, paste, legume uscate şi cartofi cu coajă ........................................................................................ 68
Reţete
Supe şi aperitive ..................................................................................................................................69-76
Legume................................................................................................................................................77-86
Peşte ..................................................................................................................................................87-94
Carne şi pasăre .................................................................................................................................95-104
Sosuri ..............................................................................................................................................105-112
Deserturi ..........................................................................................................................................113-126
Index de reţete.................................................................................................................................127-128
37
Principiile microundelor
Energia microundelor a fost utilizată în această
ţară pentru gătit şi încălzire încă de la primele
experimente cu RADAR.
Microundele chiar sunt prezente permanent în
atmosferă – atât cele emise natural, cât şi cele
emise din surse artificiale. Microundele artificiale
includ radarul, undele radio şi de televiziune,
legăturile pentru telecomunicaţii şi telefoanele de
maşină. Dacă veţi urma recomandările noastre de
bază şi veţi păstra curăţenia cuptorului
dumneavoastră, atunci acesta va fi sută la sută
sigur.
Cu mulţi ani în urmă s-a descoperit că unul dintre
efectele microundelor este de a produce
VIBRAŢII în moleculele de apă cu mare viteză.
Deoarece toate felurile de mâncare conţin apă
într-o proporţie mai mare sau mai mică, acestea
pot fi rapid încălzite prin fricţiunea cauzată de
aceste vibraţii.
Electricitatea este convertită în cuptorul cu
microunde cu ajutorul unui magnetron.
Ghid unde
Magnetron
Suport rotativ Interiorul cuptorului
Microundele sunt REFLECTATE de către metal,
astfel încât ele se lovesc de pereţii şi de uşa de
metal, ricoşând spre alimente.
Ele nu conţin căldură şi trec prin recipientele
respective, care le transmit, pentru a fi apoi
ABSORBITE de către moleculele de apă, la fel ca
zahărul sau particulele de grăsime din alimente.
Microunde Moleculă de apă Absorbţie Vibraţie
38
Principii privind microundele
Microundele pot penetra numai până la o
adâncime de 11/2-2 inch (4-5 cm) şi, cum căldura
se transmite alimentelor prin conducţie, ca într-un
cuptor tradiţional, alimentele se vor găti dinspre
exterior spre interior.
În momentul în care un cuptor cu microunde este
oprit, alimentele vor continua să fie gătite prin
intermediul acestui proces de conducţie – NU
PRIN ENERGIA MICROUNDELOR. Din acest
motiv, în cadrul procesului de gătire la microunde
este foarte important TIMPUL DE REPAUS, în
special pentru alimentele dense cum ar fi carnea,
prăjiturile şi alimentele reîncălzite.
Recipientul în care alimentele se gătesc sau se
reîncălzesc se va încălzi în cursul procesului, pe
măsură ce căldura trece în mâncare. Chiar şi la
gătitul cu microunde sunt necesare mănuşile de
protecţie!
MICROUNDELE NU POT TRECE PRIN METAL
ŞI DE ACEEA USTENSILELE DE GĂTIT DIN
METAL NU AR TREBUI UTILIZATE NUMAI ÎN
MODUL MICROUNDE.
Alimente care nu sunt potrivite pentru prepararea
prin intermediul microundelor.
Budincile Yorkshire
Sufleurile
Preparatele crocante cum ar fi tartele, produsele
din aluat de foitaj etc.
Deoarece aceste feluri de mâncare au nevoie de
căldură externă uscată pentru a fi preparate cum
trebuie, nu încercaţi să le preparaţi la microunde.
Ou
ăle fierte în coajă nu trebuie preparate la
microunde deoarece ar putea exploda.
Nici preparatele care au necesită prăjire în ulei
sau grăsime nu pot fi gătite la microunde.
Accesorii Necesare
Utilizaţi întotdeauna vasul din pyrex sau
recipientul sau castronul pentru microunde direct
pe suportul din ceramică când utilizaţi numai
puterea microundelor.
NU utilizaţi vreun accesoriu de METAL – acest
lucru ar putea produce arc electric şi ar putea
deteriora cuptorul. Pentru programele combinate,
utilizaţi accesoriile conform tabelelor cuprinse în
manualul de instrucţiuni.
39
Ghid de verificare rapidă pentru vasele de
bucătărie
Microunde
Recipiente pentru gătit
Utilizaţi prosoape de bucătărie albe simple
numai pentru perioade scurte de preparare a
alimentelor.
NU utilizaţi prosoape de bucătărie cu model.
NU utilizaţi recipiente din melamină.
Utilizaţi recipiente din plastic numai dacă sunt
prevăzute pentru uzul la microunde.
NU pregătiţi alimente cu conţinut mare de
grăsimi sau zahăr, sau alimente care necesită
o perioadă lungă de preparare (de exemplu
orez brun, budinci de Crăciun) în recipiente din
plastic.
Coşurile pot fi utilizate numai pentru perioade
foarte scurte de reîncălzire – verificaţi ca
aceste obiecte să nu aibă capse din metal.
Utilizaţi cu grijă obiectele din ceramică
NU le folosiţi dacă nu sunt complet smălţuite.
NU utilizaţi obiecte de lemn – acestea se vor
usca şi apoi vor arde.
Accesorii ale cuptorului
Sau utilizaţi propriile vase din pyrex®, recipiente sau
castroane direct pe suportul din ceramică.
Nu aşezaţi alimentele direct pe suportul din ceramică.
40
Ghid de verificare rapidă pentru vasele de
bucătărie
Grill
Recipiente pentru gătit
Accesorii ale cuptorului
41
Ghid de verificare rapidă pentru vasele de
bucătărie
Combinare (gătire la microunde cu ajutorul unui mod de gătire convenţional, în acelaşi timp – grill
sau convecţie sau grill şi convecţie odată.)
Recipiente pentru gătit
NU aşezaţi recipiente de metal direct pe
grătar - utilizaţi inelul anti-scântei între cele
două suprafeţe.
NU utilizaţi forme din tablă îndoită pentru
prăjituri.
NU utilizaţi recipiente pentru plăcintă din
email pentru prepararea produselor din aluat.
Dacă se produce arc electric la prepararea
alimentelor în modul Combinare, apăsaţi butonul
Oprire de două ori pentru a opri programul, apoi
continuaţi să preparaţi alimentele numai în modul
CONVECŢIE.
NU utilizaţi vase cu decoraţiuni din aur/argint
deoarece acestea vor produce arc electric, iar
modelul se va dezlipi de pe vas.
Accesorii ale cuptorului
Pentru mai multe informaţii despre modurile de combinare,
consultaţi instrucţiunile de operare.
42
Ghid de verificare rapidă pentru vasele de
bucătărie
Convecţie
Recipiente pentru gătit
NU utilizaţi recipiente din plastic pentru microunde decât dacă sunt special destinate să reziste la
temperaturi de 250°C.
Accesorii ale cuptorului
43
Instrucţiuni Generale pentru gătirea şi
reîncălzirea alimentelor la microunde
Perforare
Învelişul sau membrana unor alimente va cauza acumularea de aburi pe
timpul preparării. Aceste alimente trebuie perforate sau trebuie înlăturat un
strat al învelişului înainte de preparare pentru a permite eliberarea aburului.
Ouăle, cartofii, merele, cârnaţii, etc. vor trebui perforaţi înainte de preparare.
NU ÎNCERCAŢI SĂ FIERBEŢI OUĂLE CU COAJĂ.
Conţinutul de apă
Multe alimente proaspete, de exemplu legumele şi fructele, diferă în ceea ce
priveşte conţinutul de apă pe perioada unui anotimp. Cartofii cu coajă sunt un
exemplu special al acestui fapt. Din acest motiv, timpul de preparare trebuie
ajustat de-a lungul anului. Ingredientele uscate, de exemplu orez, paste, se
pot usca în continuare pe perioada depozitării, iar timpul de preparare poate
varia comparativ cu ingredientele proaspăt cumpărate.
Folia pentru împachetat
Folia pentru împachetat ajută la păstrarea alimentelor umede, iar aburul reţinut
asistă la accelerarea timpului de preparare. Totuşi, aceasta trebuie perforată
înainte de preparare pentru a permite eliberarea aburului în exces. Aveţi
întotdeauna grijă atunci când înlăturaţi folia de împachetat de pe un vas,
întrucât aburul format va fi foarte fierbinte. Achiziţionaţi întotdeauna folie de
împachetat care să aibă menţionat pe pachet „adecvat preparării la cuptorul
cu microunde” şi utilizaţi-o doar pentru acoperire. Nu aşezaţi folia de
împachetat în interiorul vaselor.
Alimentele compacte, de exemplu carnea, cartofii cu coajă şi prăjiturile necesită un TIMP DE REPAUS
(în interiorul sau exteriorul cuptorului) după preparare, pentru a permite încheierea circulării căldurii
pentru finalizarea preparării interiorului.
Timpul de repaus
BUCĂŢI DE CARNE – 8-10 minute învelite în
folie de aluminiu.
CARTOFI CU COAJĂ – 5 minute înveliţi în folie
de staniol.
PRĂJITURILE MOI – 5 minute înainte de a le
scoate din vas.
PRĂJITURI COMPACTE ŞI BOGATE – 15-20
de minute
Peşte – 2-5 minute.
Preparate din ou – 2-3 minute
Alimente semipreparate– 5 minute
Mâncare gătită – 2-5 minute.
LEGUME – cartofii fierţi beneficiază de un timp de
repaus de 1-2 minute, totuşi majoritatea celorlalte
tipuri de legume pot fi servite imediat.
DECONGELAREA – Este esenţială permiterea
unui timp de repaus pentru finalizarea procesului.
Acesta poate varia de la 5 minute pentru zmeură de
exemplu, până la 1 oră pentru o bucată de carne.
În cazul în care alimentele nu sunt gata după
TIMPUL DE REPAUS, reintroduceţi-le în cuptor şi
asiguraţi-le un timp de preparare suplimentar.
44
Instrucţiuni Generale pentru gătirea şi
reîncălzirea alimentelor la microunde
Nivel putere Utilizare
Mare 1000 W Reîncălzirea mâncărurilor şi a sosurilor; prepararea peştelui, a legumelor, a
sosurilor, a conservelor
Decongelare 270 W Decongelarea alimentelor congelate
Medie 600 W Rumenire, prepararea sosurilor din ou şi pandişpanurilor, încălzirea laptelui
Redusă 440 W Prepararea şi reîncălzirea tocăniţelor de pui şi a tartelor quiche
Fierbere 250 W Prepararea tocanelor şi a tocăniţelor, a budincilor de orez, a prăjiturilor cu
multe fructe şi a cremelor cu ou şi lapte
Încălzire 100 W Înmuierea îngheţatei, a untului, a brânzei topite
DIMENSIUNEA VASULUI
Respectaţi dimensiunile vaselor menţionate în
reţete, deoarece acestea afectează timpul de
preparare şi de reîncălzire. O cantitate de
alimente pusă într-un vas mai mare se prepară şi
se reîncălzeşte mai repede.
CANTITATEA
Cantităţile mici se prepară mai repede decât
cantităţile mari, de asemenea mâncărurile de
dimensiuni mici se vor încălzi mai repede decât
porţiile mari.
DENSITATEA
Alimentele poroase şi aerisite se încălzesc mai
repede decât alimentele compacte.
FORMA
Chiar şi formele se prepară în mod uniform.
Alimentele se prepară mai bine prin microunde
atunci când sunt aşezate într-un recipient rotund
decât într-unul pătrat.
45
Instrucţiuni Generale pentru gătirea şi
reîncălzirea alimentelor la microunde
ARANJAREA
Alimentele individuale, precum porţii de pui sau
cotlete, trebuie aşezate pe farfurie astfel încât
părţile mai groase să fie orientate spre exterior.
DISTANŢAREA
Alimentele se prepară mai repede şi uniform
dacă sunt distanţate. Nu aşezaţi NICIODATĂ
alimentele unul peste celălalt.
INGREDIENTELE
Alimentele care conţin grăsime, zahăr sau sare se
încălzesc foarte repede. Umplutura poate fi mult
mai fierbinte decât aluatul. Aveţi grijă când
mâncaţi. Nu lăsaţi să se încălzească prea mult
chiar dacă aluatul nu pare a fi foarte fierbinte.
TEMPERATURA DE ÎNCEPUT
Cu cât alimentele sunt mai reci, cu atât se vor
încălzi mai greu. Alimentele din frigider au
nevoie de mai mult timp pentru a se încălzi
decât alimentele păstrate la temperatura
camerei.
46
Instrucţiuni Generale pentru gătirea şi
reîncălzirea alimentelor la microunde
Acoperirea
Acoperiţi alimentele cu folie de împachetat pentru
microunde sau un capac corespunzător. Acoperiţi
peştele, legumele, tocanele, supele. Nu acoperiţi
prăjiturile, sosurile, cartofii cu coajă, articole de
patiserie.
Întoarcerea şi amestecarea
Unele alimente trebuie amestecate pe timpul
preparării. Carnea şi puiul trebuie întoarse la
jumătatea timpului de preparare.
Lichidele
Toate lichidele trebuie amestecate înainte şi pe
perioada de încălzire. În special apa trebuie
amestecată înainte şi pe perioada de încălzire,
pentru a evita revărsarea. Nu încălziţi lichide care
au fost fierte în prealabil. NU SUPRAÎNCĂLZIŢI.
Curăţarea
Întrucât microundele acţionează asupra
particulelor alimentelor, păstraţi cuptorul curat în
permanenţă. Petele dure de mâncare pot fi
îndepărtate prin utilizarea unui produs de curăţat
special pentru cuptoare pulverizat pe o cârpă
moale. Ştergeţi întotdeauna cuptorul astfel încât
să rămână uscat după curăţare. Evitaţi orice
părţi de plastic şi zona uşii.
47
Instrucţiuni pentru decongelare
Sfaturi pentru decongelare
Carnea tocată sau tăiată cuburi şi fructele de mare
Întrucât exteriorul acestor alimente se decongelează repede, este
necesară separarea acestora, tăiaţi permanent hălcile în bucăţi pe
măsură ce le decongelaţi şi înlăturaţi-le în momentul în care s-au
decongelat.
Porţiile mici de alimente
Cotletele şi bucăţile de pui trebuie separate imediat de îndată ce acest
lucru este posibil pentru a se decongela uniform. Părţile cu grăsimi şi
marginile se decongelează mai repede. Aşezaţi-le lângă centrul discului
turnabil sau protejaţi-le.
Cea mai mare problemă la decongelarea
alimentelor în cuptorul cu microunde este
pătrunderea acestora în interior înainte ca
exteriorul să înceapă să se prepare.
Din acest motiv, Panasonic a creat procesul de
decongelare în cuptorul dumneavoastră numit
DECONGELARE CICLICĂ, trebuie doar să
selectaţi comanda de DECONGELARE 270 de
waţi şi să setaţi timpul necesar. Apoi cuptorul
împarte acest timp în 8 etape. Aceste etape
alternează între decongelare (un total de 4) şi
repaus (un total de 4).
Pe perioada etapelor de repaus nu există energie
produsă de microunde în cuptor, deşi lumina va
rămâne aprinsă iar discul turnant se va roti.
Intervalele de repaus asigură o decongelare mai
uniformă iar pentru articolele de dimensiuni mici
se poate renunţa la timpul de repaus obişnuit.
48
Sfaturi pentru decongelare
Verificaţi decongelarea la fiecare câteva minute, chiar dacă folosiţi butoanele automate. Respectaţi timpii
de repaus.
Intervalele de repaus
Porţiile individuale de alimente pot fi preparate
aproape imediat după decongelare (5 minute timp de
repaus pentru friptură, 15 minute pentru fructe şi
pateuri). Este normal ca porţiile mari de mâncare să
fie îngheţate în interior. Înainte de preparare lăsaţi-le
la dezgheţat minim o oră. În acest timp, temperatura
se distribuie în mod uniform, iar alimentele sunt
decongelate prin conducţie. NB Dacă alimentele nu
urmează a fi preparate imediat, depozitaţi-le în frigider.
Nu recongelaţi niciodată alimentele decongelate fără a
le prepara în prealabil.
Bucăţile de carne şi pui
Este de preferat aşezarea bucăţilor de carne pe o
farfurie orientată cu faţa în jos sau pe un suport de
plastic astfel încât acestea să nu stea în sucul propriu.
Este esenţială protejarea
Decongelarea automată în funcţie de cantitate
Această caracteristică vă permite introducerea
cantităţii în grame, iar cuptorul va selecta timpul
de decongelare corespunzător pentru alimentele
descrise. A nu se utiliza pentru alimente poroase
precum pâine, prăjituri şi alimente
semipreparate etc.
Sistemul de decongelare Inverter utilizat în
cadrul programelor de Decongelare Automată în
Funcţie de Cantitate utilizează o secvenţă
aleatoare de energie pulsatilă a microundelor.
Acest proces măreşte viteza procesului de
decongelare, rezultând o decongelare mai rapidă
şi mai uniformă. Vezi Instrucţiunile de
Funcţionare pentru selectarea gramajului. Pe
durata procesului de decongelare, cuptorul va
emite un sunet pentru a vă reaminti să verificaţi
alimentele, de exemplu să le întoarceţi, să le
acoperiţi sau să le împărţiţi în bucăţi, după cum
s-a arătat mai sus.
TIMPUL DE DECONGELARE ÎN MODUL MANUAL
Selectaţi în primul rând, setarea DEFROST/Decongelare, apoi timpul specificat mai jos:
Alimente Greutate/cantitate Timpul în minute Timp de repaus (în minute)
Carne
- bucăţi de carne cu os# 500 g 18-20 60
- bucăţi de carne fără os # 500 g 20-22 70
- coaste de vită, cotlete de porc sau miel# 500 g 8-12 15
- cotlete# 250 g 6-7 10
- rinichi* 250 g 7-8 10
- carne de vită slabă* 430 g (2) 11-12 10
- antricot (coaste)* 150 g 4-6 10
- carne tocată, carne pentru cârnaţi* 500 g 10-12 10
100 g (1) 4 1
140 g (1) 5 2
200 g (2) 6-7 10
- hamburgeri*
400 g (4) 10-12 10
bucăţi de carne pentru tocană* 500 g 12-14 15
- carne de pasăre întreagă# 500 g 12-13 60
- bucăţi carne de pasăre# 1 kg (4) 22-24 30
- pui# 400 g 15 30
- iepure# 500 g 14-15 30
- cârnaţi din carne de porc* 300 g (2) 10-11 15
Unt
50 g
250 g
1 min 30 sec
4
5
Piure De Fructe
200 g 3-4 10
Brânză*
450 g 3 10
Fructe Roşii*
Aranjate în straturi subţiri
200 g
300 g
500 g
5-6
9
12
10
10
10
49
50
TIMPUL DE DECONGELARE ÎN MODUL MANUAL
Selectaţi în primul rând, setarea DECONGELARE, apoi timpul specificat mai jos:
Prăjituri (deja coapte)
- pandişpan 300 g (1) 5-6 10
- Pădurea Neagră 550 g (1) 4-5 15
- Bavareze 110 g (1) 8 secunde 15
- tartă de zmeură 470 g (1 porţie) 10 15
Suc de fructe concentrat 200 ml 4 4
Pateuri
- crustă de zahăr sau de plăcintă*
- foitaj*
- aluat de pizza
300 g (1 strat)
250 g (rulou)
250 g (1 strat)
240 g (sferă)
4-5
3
5
4
10
5
10
10
Peşte
- peşte în pesmet* 120 (2) 10
- întreg# 400 g (2) 10-12 15
- file# 500 g (4) 13-14 15
- escalop cu os * 380 g (2) 10 15
- felii groase fără os * 200 g (2) 9 15
- crevete gri/crevete roz * 200 g 7 10
#: Întoarceţi pe partea cealaltă aceste tipuri de alimente la jumătatea perioadei de decongelare şi protejaţi extremităţile cu folie de aluminiu.
* Amestecaţi, întoarceţi pe partea cealaltă sau separaţi de câteva ori în cursul decongelării.
Note:
Perioadele de decongelare pentru legume nu sunt specificate. De fapt, este preferabil să se gătească legumele congelate, fără decongelare prealabilă.
- Pentru decongelarea altor tipuri de alimente obişnuite, consultaţi listele de la paginile 58 – 65.
50
51
Reîncălzirea
Multe alimente semipreparate sunt deja
disponibile în supermagazine. Puteţi de
asemenea reîncălzi mâncarea preparată acasă
sau cea rămasă. Puteţi face acest lucru în
cuptorul dumneavoastră, totuşi trebuie să
verificaţi alimentele pentru a vedea dacă sunt
fierbinţi înainte de servire, la fel cum aţi proceda
în cazul unui cuptor tradiţional. Alimentele puse
la rece care vor fi reîncălzite trebuie de
asemenea depozitate în mod corespunzător.
Cum aleg metoda pe care să o
utilizez pentru reîncălzire?
Metoda încălzirii, adică doar prin Microunde sau
Combinare, depinde de tipul de aliment care
trebuie reîncălzit. Pentru alimentele care nu
necesită rumenire, reîncălziţi prin Combinare.
Cât timp trebuie să reîncălzesc alimentele?
Există tabele de reîncălzire pentru Microunde
sau Combinare: aceste tabele prezintă DOAR
perioade indicative de timp, întrucât perioada
exactă va depinde de greutatea alimentului,
dimensiunile vasului utilizat şi temperatura de
pornire.
Ce trebuie să fac în cazul în care
alimentul pe care îl reîncălzesc
nu apare în tabel?
Nu este posibilă testarea fiecărui aliment
disponibil în tabelele următoare, deşi am selectat
o mare varietate de alimente, şi vă garantăm
faptul că dacă urmaţi instrucţiunile oferite, puteţi
reîncălzi în siguranţă şi cu succes.
Amestecarea şi întoarcerea
Ori de câte ori este posibil, alimentele trebuie
amestecate sau întoarse pe ambele părţi pe
perioada reîncălzirii. Acest lucru vă va asigura de
faptul că alimentul se reîncălzeşte în mod
uniform pe exterior şi în centru.
Timpul de repaus
Multe alimente necesită un TIMP DE REPAUS
după reîncălzire. Timpul de repaus este timpul
rămas care permite căldurii din aliment să
continue să se transmită în centru, eliminând
astfel punctele reci. Dacă alimentul a fost
acoperit pe perioada reîncălzirii, atunci lăsaţi-l
acoperit pe perioada timpului de repaus. Timpul
de repaus este important în special pentru
alimentele compacte precum lasagna, mâncăruri
gratinate etc. şi pentru acele alimente care nu
pot fi amestecate pe perioada reîncălzirii.
Când este reîncălzit alimentul?
Alimentele reîncălzite trebuie servite „fierbinţi”,
adică aburul trebuie să se răspândească din
toate părţile în mod vizibil. Dacă aţi respectat
condiţiile de igienă necesare pe perioada
preparării şi a depozitării alimentelor, atunci
reîncălzirea prin microunde sau Combinare nu
prezintă riscuri suplimentare de siguranţă.
Alimentele care nu pot fi amestecate trebuie
tăiate cu un cuţit pentru a verifica dacă sunt bine
încălzite în interior.
Chiar dacă aţi respectat instrucţiunile
producătorului sau perioadele de timp din
tabelele de reîncălzire, este de important de
asemenea să verificaţi dacă mâncarea este
fierbinte. Dacă nu sunteţi siguri de acest lucru,
reluaţi încălzirea acesteia în cuptor.
52
Sfaturi pentru prepararea alimentelor la
Microunde
Pentru a înmuia untul scos din
frigider pentru o ungere mai
uşoară
Înmuiaţi timp de 35-40 secunde la 270W (pentru
150 g). Mai întâi înlăturaţi orice înveliş.
Hidratarea fructelor uscate
Adăugaţi 4 linguri de apă la 200 g de stafide sau
prune (acestea pot fi hidratate cu rom pentru
prăjituri). Amestecaţi şi încălziţi la 1000 W timp de
2-3 minute. Lăsaţi-le să stea 10 minute.
Aducerea brânzei la temperatura
camerei.
Brânza scoasă din frigider trebuie introdusă în
cuptor şi „încălzită” pentru 30 secunde - 1 minut (în
funcţie de dimensiunea brânzei) la 250 W.
Curăţarea migdalelor şi a alunelor
de coajă
Turnaţi apă fierbinte şi puneţi la cuptor pentru 3-6
minute la 1000 W (revenire la punctul de fierbere).
Lăsaţi-le să se răcească, scurgeţi apa, iar coaja se
va putea atunci înlătura cu uşurinţă.
Deshidratarea zarzavatului
Aşezaţi un şervet absorbant pe discul turnant.
Întindeţi cu atenţie zarzavaturile proaspete, tăiate
mărunt pe şervet. Repetaţi operaţiunea de mai
multe ori dacă este cazul. Încălziţi la 1000 W timp
de câteva minute, verificându-le la fiecare 30 de
secunde până zarzavatul începe să se usuce.
Trebuie să fiţi foarte atenţi ca zarzavatul să nu
rămână prea mult timp în cuptor; în caz contrar se
va dezintegra şi este posibil să ardă. Lăsaţi
zarzavatul pe şervetul absorbant pentru încă 2 ore
la temperatura camerei, apoi depozitaţi-l în
recipiente etanşe.
Prepararea cremei caramel
Preparaţi 100 g de zahăr cu 2 linguri de apă
întru-un vas timp de 2-3 minute la 1000 W,
verificând la jumătatea timpului de preparare.
Scoateţi din cuptor caramelul înainte să devină
închis la culoare deoarece acesta va continua să
se prepare afară. Puteţi opri procesul de
preparare cu două linguri de apă foarte fierbinte
(feriţi-vă de marginile ascuţite).
Fluidificarea mierii solidificate
Înlăturaţi capacul vasului, introduceţi-l în cuptor
şi încălziţi la 250 W timp de 30-50 de secunde,
în funcţie de cantitate. Amestecaţi şi repetaţi
dacă este cazul.
Crutoane în câteva minute
Tăiaţi două felii de pâine în cubuleţe. Întindeţi
aceste cuburi pe o farfurie. Încălziţi la 1000 W
timp de 2 minute apoi lăsaţi-le să stea pentru 5
minute. Puteţi unge feliile de pâine cu un căţel
de usturoi înainte de a le tăia sau le puteţi stropi
cu câteva picături de ulei de măsline.
Cum să obţineţi mai mult suc
dintr-o portocală sau o lămâie.
Înainte de stoarcere, aşezaţi portocala sau
lămâia în cuptor timp de 30-40 de secunde la
1000 W, apoi stoarceţi imediat; astfel veţi obţine
mai mult suc.
53
Sfaturi pentru prepararea alimentelor la
Microunde
Topirea untului
100 g de unt întru-un vas de ramekin acoperit cu
o farfurioară se va topi în aproximativ 1 minut la
600 W.
Topirea ciocolatei
Divizaţi 100 g de ciocolată în bucăţi mici într-un
vas şi încălziţi la 600 W timp de 2-2½ minute
(perioada poate varia în funcţie de conţinutul de
cacao şi zahăr). Amestecaţi cel puţin o dată pe
durata preparării.
Lăsarea aluatului la dospit
Aşezaţi aluatul în cuptor şi încălziţi timp de
aproximativ 5 minute la 270 W
(pentru 500 g de
aluat). Lăsaţi aluatul în cuptor (ferit de curenţi de
aer) până îşi dublează volumul.
Prepararea vinului fiert
Într-un pahar termorezistent (sau cană),
amestecaţi 20 cl de vin roşu, zeama de la o
lămâie, un vârf de scorţişoară, un cuişor şi 2-4
linguri de zahăr după gust. Încălziţi la 1000 W
timp de 1-1½ minut.
„Dezodorizarea” cuptorului
Pentru a curăţa cuptorul de acel miros de
„peşte”, aşezaţi în cuptor un vas cu oţet alb sau
apă cu suc de lămâie. Încălziţi la 1000 W timp
de 5 minute. Ştergeţi aburul care se depune pe
pereţii cuptorului.
Pregătirea unei comprese calde
Încălziţi o cârpă curată, uscată, împăturită pe o
farfurie timp de 1-2 minute la 1000 W. Verificaţi
temperatura înainte de aplicarea compresei.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96

Panasonic NNCS596S Instrucțiuni de utilizare

Tip
Instrucțiuni de utilizare