51
Reîncălzirea
Multe alimente semipreparate sunt deja
disponibile în supermagazine. Puteţi de
asemenea reîncălzi mâncarea preparată acasă
sau cea rămasă. Puteţi face acest lucru în
cuptorul dumneavoastră, totuşi trebuie să
verificaţi alimentele pentru a vedea dacă sunt
fierbinţi înainte de servire, la fel cum aţi proceda
în cazul unui cuptor tradiţional. Alimentele puse
la rece care vor fi reîncălzite trebuie de
asemenea depozitate în mod corespunzător.
Cum aleg metoda pe care să o
utilizez pentru reîncălzire?
Metoda încălzirii, adică doar prin Microunde sau
Combinare, depinde de tipul de aliment care
trebuie reîncălzit. Pentru alimentele care nu
necesită rumenire, reîncălziţi prin Combinare.
Cât timp trebuie să reîncălzesc alimentele?
Există tabele de reîncălzire pentru Microunde
sau Combinare: aceste tabele prezintă DOAR
perioade indicative de timp, întrucât perioada
exactă va depinde de greutatea alimentului,
dimensiunile vasului utilizat şi temperatura de
pornire.
Ce trebuie să fac în cazul în care
alimentul pe care îl reîncălzesc
nu apare în tabel?
Nu este posibilă testarea fiecărui aliment
disponibil în tabelele următoare, deşi am selectat
o mare varietate de alimente, şi vă garantăm
faptul că dacă urmaţi instrucţiunile oferite, puteţi
reîncălzi în siguranţă şi cu succes.
Amestecarea şi întoarcerea
Ori de câte ori este posibil, alimentele trebuie
amestecate sau întoarse pe ambele părţi pe
perioada reîncălzirii. Acest lucru vă va asigura de
faptul că alimentul se reîncălzeşte în mod
uniform pe exterior şi în centru.
Timpul de repaus
Multe alimente necesită un TIMP DE REPAUS
după reîncălzire. Timpul de repaus este timpul
rămas care permite căldurii din aliment să
continue să se transmită în centru, eliminând
astfel punctele reci. Dacă alimentul a fost
acoperit pe perioada reîncălzirii, atunci lăsaţi-l
acoperit pe perioada timpului de repaus. Timpul
de repaus este important în special pentru
alimentele compacte precum lasagna, mâncăruri
gratinate etc. şi pentru acele alimente care nu
pot fi amestecate pe perioada reîncălzirii.
Când este reîncălzit alimentul?
Alimentele reîncălzite trebuie servite „fierbinţi”,
adică aburul trebuie să se răspândească din
toate părţile în mod vizibil. Dacă aţi respectat
condiţiile de igienă necesare pe perioada
preparării şi a depozitării alimentelor, atunci
reîncălzirea prin microunde sau Combinare nu
prezintă riscuri suplimentare de siguranţă.
Alimentele care nu pot fi amestecate trebuie
tăiate cu un cuţit pentru a verifica dacă sunt bine
încălzite în interior.
Chiar dacă aţi respectat instrucţiunile
producătorului sau perioadele de timp din
tabelele de reîncălzire, este de important de
asemenea să verificaţi dacă mâncarea este
fierbinte. Dacă nu sunteţi siguri de acest lucru,
reluaţi încălzirea acesteia în cuptor.