5
Informaţii Importante
1) Timpul de preparare
• Timpul specificat în cartea de bucate este
aproximativ. Acesta depinde de starea, temperatura,
cantitatea de alimente şi de tipul de vase de
bucătărie utilizate.
• Începeţi cu timpul minim de preparare pentru a evita
gătirea excesivă. Dacă mâncarea nu este gătită
suficient, puteţi continua să o gătiţi încă puţin timp.
N.B: Dacă timpul recomandat pentru prepararea
alimentelor este depăşit, mâncarea va fi
compromisă şi, în cazuri extreme, aceasta ar
putea lua foc şi ar putea eventual deteriora
interiorul cuptorului.
2) Cantităţi reduse de mâncare
• Cantităţile reduse de mâncare sau alimentele cu
umiditate redusă se pot arde, se
pot usca sau pot lua foc, dacă
sunt gătite prea mult timp. Dacă
materialele aflate în interiorul
cuptorului iau foc, ţineţi închisă
uşa cuptorului, opriţi cuptorul şi
scoateţi ştecherul din priză.
3) Ouă
• Nu preparaţi ouă în coajă şi ouă fierte tari întregi la
modul MICROUNDE. Se poate
acumula presiune, iar ouăle
pot exploda, chiar şi după
terminarea operaţiunii de
încălzire la microunde.
4) Înţeparea alimentelor cu coajă
• Alimentele care au coajă fără pori, cum ar fi cartofii,
gălbenuşurile de ou şi cârnaţii
trebuie înţepate înainte de
prepararea acestora la
MICROUNDE pentru a preveni
explodarea acestora.
5) Termometru pentru carne
• Utilizaţi un termometru pentru carne în vederea
verificării gradului de rumenire a fripturilor sau cărnii
de pasăre numai atunci când carnea a fost scoasă
din cuptor. Nu utilizaţi un termometru clasic pentru
carne atunci când folosiţi modul MICROUNDE sau
COMBINARE deoarece acesta poate provoca
scântei.
6) Lichide
La încălzirea lichidelor, de exemplu supă, sosuri şi
băuturi în cuptorul cu microunde, încălzirea
excesivă a lichidului peste
temperatura de fierbere poate
avea loc şi fără formarea de
bule. Drept urmare, lichidul ar
putea să se reverse din vas.
Pentru a evita acest lucru,
trebuie urmaţi următorii paşi:
a) Evitaţi utilizarea recipientelor cu părţi laterale
drepte şi cu gât îngust.
b) Nu încălziţi excesiv.
c) Amestecaţi lichidul înainte de a pune recipientul
în cuptor şi repetaţi această operaţiune la
jumătatea timpului de prepararea.
d) După încălzire, lăsaţi recipientul timp de câteva
minute în cuptor, amestecaţ
i din nou înainte de
a-l scoate cu atenţie din cuptor.
7) Hârtie/ Plastic
• Atunci când se încălzesc alimente în recipiente din
plastic sau hârtie, verificaţi des cuptorul deoarece
aceste tipuri de recipiente pot lua
foc dacă sunt încălzite excesiv.
• Nu utilizaţi produse din hârtie
reciclată (de exemplu, Folie pentru
alimente), cu excepţia cazului în
care produsul este etichetat ca
putând fi utilizat la cuptorul cu microunde. Produsele
din hârtie reciclată pot conţine impurităţi care pot
provoca scântei şi/sau incendii în timpul utilizării.
• Îndepărtaţi legăturile din sârmă de la pungile pentru
prepararea alimentelor înainte de a introduce pungile
în cuptor.
8) Recipiente / Folii
• Nu încălziţi nici o cutie sau sticlă care este închisă
ermetic deoarece aceasta poate exploda.
• Recipientele din metal sau vasele cu ornamente
metalice nu trebuie utilizate în timpul preparării
alimentelor la microunde. Pot apărea scântei.
• Dacă utilizaţi orice tip de folie de aluminiu, ţepuşe
pentru carne sau orice alt articol din metal, distanţa
dintre acestea şi pereţii, respectiv uşa cuptorului
trebuie să fie de minim 2 cm pentru a preveni apariţia
scânteilor.
9) Biberoane/Borcane cu mâncare pentru bebeluşi
• Capacul de protecţie şi tetina sau capacul de fixare a
tetinei trebuie îndepărtate de pe biberoane sau de pe
borcanele cu mâncare pentru bebeluşi înainte de
introducerea acestora în cuptor.
• Conţinutul biberoanelor şi al borcanelor cu mâncare
pentru bebeluşi trebuie amestecat sau agitat.
• Temperatura trebuie verificată înainte de
consumarea conţinutului pentru a evita arsurile.