Ro-10
a) Evitaţi utilizarea containerelor cu laturi
drepte și gât îngust.
b) Nu supraîncălziţi.
c) amestecați lichidul înainte de punerea
recipientului în cuptor şi din nou la
jumătatea timpului de preparare.
d) după încălzire, lăsați-l să stea în cuptor
pentru o perioadă scurtă de timp,
amestecați din nou înainte de a scoate
cu grijă recipientul.
7)
Hârtie/plastic
• Atunci când încălziți alimente în containere
de plastic sau de hârtie, verificați frecvent
cuptorul, deoarece aceste tipuri de containere
iau foc dacă sunt supraîncălzite.
• Nu utilizați produse din hârtie reciclată (de ex,
rolă de prosoape de bucătărie), în afara
cazului în care produsul de hârtie este
etichetat ca fiind compatibil cu folosirea în
cuptorul cu microunde. Produsele din hârtie
reciclată pot conține impurități care pot
provoca scântei și/sau foc în timpul utilizării.
• Îndepărtați elementele de legare metalice
de la pungile pentru gătit înainte de a pune
pungile în cuptor.
8)
Ustensile/folie
• Folosiți doar ustensile adecvate pentru
folosirea în cuptorul cu microunde.
• Nu încălziți cutii sau sticle închise, deoarece
acestea pot exploda.
• Containerele metalice sau vasele cu bordură
metalică nu trebuie folosite în timpul gătirii
cu microunde. Vor apărea scântei.
• Dacă folosiți orice folie de aluminiu, țepușe
pentru carne sau alte elemente metalice,
distanța dintre ele și pereții și ușa cuptorului
trebuie să fie de cel puțin 2 cm, pentru a
preveni scânteile.
9)
Biberoane/borcane cu mâncare
pentru bebeluși
• Partea de sus și tetina sau capacul trebuie
îndepărtate de la biberoane sau borcane de
mâncare pentru bebeluși înainte de a fi
puse în cuptor.
• Conţinutul biberoanelor şi borcanelor de
mâncare pentru bebeluși trebuie să fie
agitat sau scuturat.
• Temperatura trebuie verificată înainte de
consum, pentru a evita arsurile.
1)
Durata de preparare
Informaţii importante
• Timpii de gătire prezentați în cartea de bucate
sunt o aproximare. Timpul de gătire depinde
de starea, temperatura, cantitatea de alimente
și tipul vaselor.
• Începeți cu timpul minim de gătire pentru a
preveni arderea. Dacă mâncarea nu este
făcută suficient, puteți întotdeauna să o mai
gătiți puțin.
N.B.: Dacă se depășesc timpii de gătire
recomandați, mâncarea se va strica și, în
circumstanțe extreme, ar putea lua foc și,
posibil, deteriora interiorul cuptorului.
2)
Cantităţi mici de alimente
• Cantitățile mici de alimente sau alimentele
cu conținut redus de umiditate pot să se
ardă, să se usuce sau să ia foc dacă sunt
gătite prea mult timp. Dacă materialele din
interiorul cuptorului iau foc, țineți închisă
ușa cuptorului, opriți-l și scoateți ștecărul
din priză.
3)
Ouă
• Nu gătiți ouă în coajă și ouă fierte tari la
MICROUNDE. Se poate acumula presiune
și ouăle pot exploda, chiar și după ce a
încetat încălzirea cu microunde.
4)
Străpungerea cojii
• Alimentele cu coajă neporoasă, cum ar fi
cartofii, gălbenușurile de ou și cârnații
trebuie înțepate înainte de gătirea pe
MICROWAVE pentru a preveni explozia.
5)
Termometrul pentru carne
• Folosiți un termometru pentru carne pentru
a verifica dacă sunt gătite fripturile sau
păsările doar când carnea a fost scoasă
din cuptor. Nu folosiți un termometru de
carne convenţional atunci când folosiți
MICROWAVE sau COMBINATION,
deoarece poate produce scântei.
6)
Lichide
• Când încălziți lichide, de exemplu super,
sosuri și băuturi în cuptor, poate avea loc
supraîncălzirea lichidului dincolo de
punctul de fierbere fără dovezi de
barbotare.
Aceasta poate duce la revărsarea bruscă
a lichidului fierbnte. Pentru a preveni
această posibilitate ar trebui făcuți
următorii pași: