P2500733

Tefal P2500733 Manual de utilizare

  • Bună! Sunt un chatbot AI antrenat să vă ajut cu Tefal P2500733 Manual de utilizare. Am citit deja documentul și sunt gata să vă ofer răspunsuri clare și simple.
SL
RO
BG
HR
SR
PL
CS
HU
SK
UK
RU
Măsuri de precauţie importante
Pentru siguranţa dumneavoastră, acest aparat este conform normelor şi reglemenrilor aplica-
bile:
- Directiva privind echipamentele sub presiune
- Materiale în contact cu alimentele
Acest aparat a fost conceput pentru o utilizare casnică.
Citiţi cu atenţie toate instruiunile şi consultaţi întotdeaunaGhidul utilizatorului.
Lafelcaîncazuloricăruiaparatdegătit,supravegheaţi-lîndeaproapeînspecialdacăutilizaţioala
sub presiune în apropierea copiilor.
Nu introduceţi oala sub presiune într-un cuptor încălzit.
Mişcaţi oala sub presiune cu maximum de atenţie. Nu atingeţi suprafele calde. Utilizaţi mâ-
nerele şi butoanele. Folosiţi mănuşi dacă este cazul.
Nu folosiţi oala sub presiune în alt scop decât cel pentru care a fost destinată.
Această oală funionează sub presiune. Pot apărea vătămări corporale prin opărire ca urmare
a unei utilizări incorecte. Oala sub presiune trebuie e închisă în mod corespunzător înainte
de a o utiliza.Vezi paragraful„Închiderea.
Supapa trebuie să fie în pozie de depresurizare înainte de a deschide oala.
Nufoaţiniciodatădeschidereaoaleisubpresiune.Asiguraţi-văcăpresiuneainterioarăascăzut.
Vezi paragrafulSiguranţa.
Nu folosiţi niciodată oala sub presiune ră lichid în interior, deoarece ar putea grav deterio-
rată. Asiguraţi-vă că există întotdeauna sucient lichid în interior în timp ce gătiţi.
Utilizaţi surse de căldură compatibile, conform instruiunilor de utilizare.
Nu umpleţi oala mai mult de 2/3 din capacitate (reperul indicând nivelul maxim de umplere).
În cazulalimentelorcare sedilaîntimpulfierberii,cumarorezul,legumeledeshidratatesau
compoturile, nu umpleţi oala la mai mult de jumătate din capacitatea sa.
Dupăceerbeţicărnuriacoperitecuunstratsuperficialdepiele (deex.,limba devită),careris
să se ume din cauza presiunii, nu înţepaţi carnea cât timp pielea are un aspect umat. Există
riscul să vă opăriţi.Vă recomandăm să înţepaţi carnea înainte de a o pune la fiert.
În cazul alimentelor stoase (mazăre tăiată, rubarbă), oala sub presiune trebuie agitată or
înainte de a o deschide, pentru ca alimentele să nu dea pe dinafară.
Înainte de ecare utilizare, verificaţi ca supapele să nu e înfundate. Vezi paragrafulÎnaintea
preparării”.
Nu utilizaţi oala pentru a frige sub presiune folosind ulei.
Nu interveni asupra sistemelor de siguraă det în modul prezentat în instrucţiunile de
curăţare şi întreţinere.
Nu utilizaţi decât piese originaleTEFAL potrivite pentru modelul dumneavoastră. În mod spe-
cial, utilizaţi o oală şi un capac
.
Vaporii de alcool sunt inamabili. Lăsaţi alimentele preparate cu alcool să arbă timp de 2 mi-
nuteînaintede apunecapacul.Supravegheaţiaparatuldeecaredată când preparaţireţetepe
bază de alcool.
Nu utilizaţi oala sub presiune pentru a păstra alimente acide sau sărate înainte sau după pre-
parare, pentru că există riscul să deterioraţi oala.
Păstraţi aceste instrucţiuni
A
- Supapă de funcţionare
B
-
Duza supapei de funcţionare
C
-
Supapă de siguranţă
D
-
Indicator de prezenţă a presiunii
E
-
Buton de deschidere
F
-
Mâner lung al capacului
G
-
Reper de poziţionare a capacului
H
-
Reper de poziţionare a supapei de
funcţionare
I
-
Garnitura capacului
J
-
Coş pentru gătit cu aburi
K
-
Suport al coşului de gătit cu aburi
L
-
Mâner lung al oalei
M
-
Oală
N
-
Mâner scurt al oalei
O
-
Reper indicând nivelul maxim de
umplere
Caracteristici
Diametrul fundului oalei sub presiune referinţe
Informaţii normative:
Presiune superioară de funcţionare: 80 kPa.
Presiune maximă de siguranţă: 170 kPa.
Surse de căldură compatibile
Oala sub presiune poate utilizată cu
toate modalităţile de încălzire, inclusiv inducţie.
Pe plita electrică sau cu inducţie, folosiţi o placă cu un dia-
metru egal sau mai mic decât cel al fundului oalei.
Pe o suprafaţă vitroceramică, asiguraţi- fundul oalei este
curat.
nd tiţi la gaz, flacăra nu trebuie fie mai mare decât dia-
metrul oalei.
Capacitate Ø Oală Ø Fund Model inox
4 L 22 cm 19 cm P25042
6 L 22 cm 19 cm P25007
7 L 22 cm 19 cm P25008
GAZ PLITĂ
ELECTRI
STICLĂCERAMI
CUHALOGEN
RADIANTĂ
INDUCŢIE
REZISTEE
ELECTRICESPIRALE
Desen descriptiv
SL
RO
BG
HR
SR
PL
CS
HU
SK
UK
RU
Accesorii TEFAL
Accesoriile oalei sub presiune disponibile în
magazine sunt:
Pentru schimbarea celorlalte piese sau pentru reparaţii,
contactaţi centrele de service autorizate TEFAL.
Nu utilizaţi decât piese originale TEFAL potrivite pentru mo-
delul dumneavoastră.
Utilizarea
Deschiderea
Trageţi butonul de deschidere (E) cu degetul mare şi
duceţi-l în poziţia
-
Fig 1
Cu mâna stângă ţineţi mânerul lung al oalei (L) în
timp ce cu mâna dreaptă rotiţi mânerul lung al capa-
cului (F) în sensul invers acelor de ceasornic până la
deschiderea acestuia
-
Fig 2
.
Apoi, ridicaţi capacul.
Închiderea
Aşezaţi bine capacul pe oală aliniind triunghiurile de pe
capac şi de pe mânerul oale
i
- Fig 3
Rotiţi capacul înspre stânga până la punctul maxim
- Fig 3
Împingeţi butonul de deschidere (E) în poziţia
- Fig 4
Nivelul minim de umplere
T
urnaţi întotdeauna o cantitate minimă de lichid cel puţin
egală cu 25 cl (2 pahare).
Gătitul cu aburi
Oala trebuie umplută cu cel puţin 75 cl de lichid (6 pahare).
Aşezaţi coşul pentru gătit cu aburi (J) pe suportul (K)
prevăzut în acest scop
- Fig 5
Accesoriu Referinţă
Garnitură X2010003
Alimentele aşezate
în coşul pentru gătit
cu aburi nu trebuie
atingă capacul
oalei sub presiune.
Nivelul maxim de umplere
Nu umpleţi niciodată oala sub presiune la peste 2/3 din ca-
pacitatea sa (reperul indicând nivelul maxim de umplere)
-
Fig 6
Pentru anumite alimente
În cazul alimentelor care se dilată în timpul fierberii, cum ar
orezul, legumele deshidratate sau compoturile, nu um-
pleţi oala la mai mult de jumătate din capacitatea sa -
Fig 6
Utilizarea supapei de
funcţionare (A)
Prepararea alimentelor delicate şi a legumelor
Poziţionaţi pictograma a supapei (A) în dreptul reperu-
lui (H).
Prepararea cărnurilor şi a alimentelor congelate
Poziţionaţi pictograma a supapei (A) în dreptul repe-
rului (H).
Evacuarea aburilor
Poziţionaţi pictograma a supapei (A) în dreptul repe-
rului (H).
Îndepărtarea supapei de funcţionare
Lăsaţi aparatul se răcească înainte de a îndepărta su-
papa (A).
Apăsaţi supapa şi rotiţi-o pentru a alinia poziţia cu re-
perul (H)
- Fig 7
Îndepărtaţi supapa.
Punerea la loc a supapei de funcţionare
Aşezaţi supapa de funcţionare aliniind simbolul cu re-
perul (H).
Apăsaţi supapa, apoi rotiţi-o până în poziţia dorită.
Prima utilizare
Umpleţi cu apă până la un nivel de 2/3 din capacitatea oalei.
(reperul indicând nivelul maxim de umplere)
Aşezaţi suportul coşului pentru gătit cu aburi (K) pe fundul
oalei şi aşezaţi coşul (J) deasupra.
Închideţi oala sub presiune.
Plasaţi supapa de funcţionare (A) în poziţia
.
Aşezaţi oala sub presiune pe o sursă de căldură reglată la
puterea maximă.
SL
RO
BG
HR
SR
PL
CS
HU
SK
UK
RU
Când începe fie evacuat abur prin supapă, reduceţi pute-
rea sursei de căldură şi aşteptaţi 20 de minute.
După scurgerea celor 20 de minute, opriţi sursa de căldură.
Rotiţi supapa de funcţionare (A) în poziţia
Când indicatorul de prezenţă a presiunii (D) coboară: oala
nu mai este sub presiune.
Deschideţi oala sub presiune.
Clătiţi oala cu apă şi uscaţi-o.
Observie: apariţia petelor pe fundul interior al oalei nu
afectează cu nimic calitatea metalului. Este vorba despre de-
puneri de calcar. Pentru a le îndepărta, puteţi utiliza un bu-
rete abraziv îmbibat cu puţin oţet diluat.
Înaintea preparării
Înainte de fiecare utilizare, îndepărtaţi supapa (A) (vezi pa-
ragraful„Utilizarea supapei de funcţionare”) şi verificaţi vi-
zual la lumina zilei duza supapei de funcţionare (B). Aceasta
nu trebuie fie înfundată. În caz de nevoie, curăţaţi-o cu o
scobitoare
- Fig 8
Verificaţi ca supapa de siguranţă (C) fie mobilă: vezi pa-
ragraful„Curăţarea şi întreţinerea.
Puneţi la loc supapa de funcţionare (A) şi selectaţi poziţia
sau
.
Oala sub presiune trebuie fie închisă în mod cores-
punzător înainte de a o utiliza.
Aşezaţi oala sub presiune pe o sursă de căldură reglată la
puterea maximă.
În timpul preparării
Când supapa de funcţionare (A) permite evacuarea aburi-
lor în continuu, emiţând un sunet regulat (un fluierat), în-
cepe fierberea şi trebuie să reduceţi puterea sursei de
căldură.
Măsuraţi timpul de fierbere indicat în reţetă.
Imediat după scurgerea timpului, opriţi sursa de căldură.
Finalul preparării
Evacuarea aburilor
Oda ce sursa de căldură este oprită, aveţi două posibilităţi:
Depresurizare len: rotiţi supapa de funcţionare (A) în
poziţia . Când indicatorul de prezenţă a presiunii (D) co-
boară: oala nu mai este sub presiune.
Depresurizare rapidă: aşezaţi oala sub un jet de apă rece.
Când indicatorul de prezenţă a presiunii (D) coboară: oala
nu mai este sub presiune. Rotiţi supapa de funcţionare (A)
în poziţia
.
Puteţi deschide oala.
Curăţarea şi întreţinerea
Curăţarea oalei sub presiune
Pentru buna funcţionare a aparatului dumneavoastră, res-
pectaţi recomandările de curăţare şi întreţinere după fiecare
utilizare.
Spălaţi oala după fiecare utilizare cu apă călduţă şi puţin de-
tergent de vase. Procedaţi în acelaşi fel cu coşul pentru gătit
cu aburi.
Nu utilizaţi clor sau produse cu conţinut de clor.
Nu încălziţi oala când este goală.
Curăţarea interiorului oalei
Spălaţi cu un burete abraziv şi cu detergent de vase.
Da în interiorul oalei din inox observaţi reflexe irizate,
curăţaţi oala folosind oţet.
Curăţarea exteriorului oalei
Spălaţi oala cu un burete şi cu detergent de vase.
Curăţarea capacului
Spălaţi capacul sub un jet de apă călduţă cu un burete şi cu
detergent de vase.
Curăţarea garniturii capacului
Curăţaţi garnitura (I) şi locaşul acesteia după ecare utili-
zare.
Pentru a pune la loc garnitura, consultaţi desenele
- Fig 9 -
10
Curăţarea supapei de funcţionare (A)
Îndepărtaţi supapa de funcţionare (A): vezi paragraful„Uti-
lizarea supapei de funcţionare”.
Curăţaţi supapa de funcţionare (A) sub un jet de apă de la
robinet
- Fig 11
Da în timpul depre-
suririi observaţi îm-
proşcări anormale:
puneţi înapoi selectorul
în pozia , apoi re-
luaţi depresurizarea
încet, asigurându-
nu mai sunt împroşcări
de niciun fel.
Puteţi spăla oala şi coşul
pentru gătit cu aburi în
maşina de spălat vase.
Nu spălaţi capacul în
maşina de spălat vase.
Pentru a păstra calităţile
oalei dumneavoastră
sub presiune cât mai
mult timp, nu încălziţi
oala când este goală.
Înnegrirea şi zrietu-
rile care pot apărea ca
urmare a unei utilizări
îndelungate nu pre-
zintă niciun fel de in-
convenient.
SL
RO
BG
HR
SR
PL
CS
HU
SK
UK
RU
Curăţarea duzei supapei de funcţionare din interiorul
capacului
Îndepărtaţi supapa
(A)
.
Verificaţi vizual şi la lumina zilei duza de evacuare a aburilor.
Aceasta trebuie desfunda şi rotundă. În caz de nevoie,
curăţaţi-o cu o scobitoare
-
Fig 8
Curăţarea supapei de siguranţă (C)
Curăţaţi partea supapei de siguranţă din interiorul capacu-
lui trecând capacul sub apă.
Verificaţi buna funcţionare a acesteia apăsând uşor clapeta,
care trebuie coboare fără dificultate
- Fig 12
Schimbarea garniturii oalei sub presiune
Schimbaţi garnitura în fiecare an.
Schimbaţi garnitura dacă aceasta este tăiată.
Folosiţi întotdeauna o garnitură originală TEFAL, potrivită
pentru modelul dumneavoastră.
Păstrarea oalei sub presiune
Întoarceţi capacul pe oală.
Siguranţa
Oala sub presiune dispune de mai multe dispozitive de sigu-
ranţă:
Siguranţă la închidere:
- Dacă produsul nu este închis corect, indicatorul de pre-
zenţă a presiunii nu poate urca, astfel încât presiunea
din oală nu creşte.
Siguranţă la deschidere:
- În cazul în care oala este sub presiune, butonul de des-
chidere nu poate acţionat. Nu forţaţi nicioda des-
chiderea oalei sub presiune. Este important nu
acţionaţi asupra indicatorului de prezenţă a presiunii.
Asiguraţi- presiunea interioară a scăzut.
Două siguranţe împotriva suprapresiunii:
- Primul dispozitiv: supapa de siguranţă (C) eliberea
presiunea, iar aburul este evacuat orizontal deasupra ca-
pacului
Fig. 13
- Al doilea dispozitiv: garnitura (I) permite evacuarea abu-
rului vertical, pe marginea capacului
Fig. 14
În cazul declanşării unuia dintre sistemele de siguranţă
împotriva suprapresiunii:
Opriţi sursa de căldură.
Aşteptaţi răcirea completă a oalei sub presiune.
Deschideţi oala.
Verificaţi şi curăţaţi supapa de funcţionare (A), duza de eva-
cuare a aburilor (B), supapa de siguranţă (C) şi garnitura (I).
Nu utilizaţi nicioda
un obiect cu sau
vârf ascuţit pentru a
efectua aceas
operaţie.
Este obligatoriu
duci oala la verificat
la un centru de service
autorizat TEFAL du
10 ani de utilizare.
Recomandări de utilizare
1 - Aburul este foarte cald când este evacuat prin supapa de
funcţionare.
2 - De îndată ce indicatorul de prezenţă a presiunii se ridică,
nu mai puteţi deschide oala.
3 - La fel ca în cazul oricărui aparat de gătit, supravegheaţi-l
îndeaproape dacă utilizaţi oala sub presiune în
apropierea copiilor.
4 - Atenţie la jetul de abur.
5 - Pentru a mişca oala sub presiune, folosiţi cele do
mânere cu care este echipată.
6 - Nu păstraţi alimentele în oala sub presiune.
7 - Nu utilizaţi clor sau produse cu conţinut de clor, care ar
putea afecta calitatea oţelului inoxidabil.
8 - Nu spălaţi capacul în maşina de spălat vase. Nu lăsaţi
capacul în apă o perioadă îndelungată.
9 - Schimbaţi garniturile în fiecare an.
10 - Curăţarea oalei sub presiune trebuie efectuată
obligatoriu când aceasta este rece şi goală.
11 - Este obligatoriu duceţi oala la verificat la un centru de
service autorizat TEFAL după 10 ani de utilizare.
Garanţia
În cazul utilizării recomandate în manualul de utilizare, oala
dumneavoastră TEFAL este garantată 10 ani pentru
următoarele probleme:
- Orice defecţiune legată de structura metalică a oalei,
- Orice degradare prematură a metalului de bază.
Pentru celelalte piese, garanţia pentru componente şi
pentru manope este de 1 an (exceptând cazul unei le-
gislaţii specifice în ţara dumneavoastră) pentru orice de-
fecţiune sau viciu de fabricaţie.
Această garanţie contractuală se acordă prin prezenta-
rea bonului de ca sau a facturii eliberate la data
cumpărării produsului.
Aceste garanţii exclud:
Deteriorările cauzate de nerespectarea unor măsuri de pre-
cauţie importante sau de utilizările neglijente, cum ar fi:
- Şocurile, căderea aparatului, introducerea în cuptor etc.
- Spălarea capacului în maşina de spălat vase.
Doar centrele de service autorizate TEFAL sunt abilitate
ofere această garanţie.
Sunaţi la sediul TEFAL pentru adresa celui mai apropiat cen-
tru de service TEFAL.
SL
RO
BG
HR
SR
PL
CS
HU
SK
UK
RU
TEFAL răspunde la întrebările dumneavoastră
Probleme Recomandări
Dacă oala sub presiune a
fost folosită fără lichid în
interiorul acesteia:
Duceţi oala pentru verificare la un centru de service auto-
rizat TEFAL.
În cazul în care indicatorul
de prezenţă a presiunii nu
a urcat şi nu este evacuat
nimic prin supapă în
timpul utilizării:
Acest lucru este normal în primele minute.
Dacă fenomenul persistă, verificaţi următoarele aspecte:
- Sursa de căldură trebuie fie suficient de puternică; în
caz contrar, măriţi puterea acesteia.
- Cantitatea de lichid din oală trebuie fie suficientă.
- Supapa de funcţionare trebuie fie în poziţia
sau .
- Oala sub presiune este închisă corespunzător.
- Garnitura sau marginea oalei nu sunt deteriorate.
În cazul în care indicatorul
de prezenţă a presiunii a
urcat, dar nu este evacuat
nimic prin supapă în
timpul utilizării:
Acest lucru este normal în primele minute.
Dacă fenomenul persistă,
Puneţi oala sub apă rece. Apoi deschideţi-o.
Curăţaţi supapa de funcţionare şi duza supapei de funcţio-
nare
Fig. 8
şi verificaţi dacă clapeta supapei de siguranţă
coboară fără dificultate
Fig. 12
Dacă iese abur în jurul
capacului, verificaţi
următoarele aspecte:
Închiderea corespunzătoare a capacului.
Poziţionarea garniturii capacului.
Starea corespunzătoare a garniturii; schimbaţi-o dacă este
cazul.
Capacul, garnitura şi locaşul acesteia în capac, supapa de
siguranţă şi supapa de funcţionare trebuie fie curate.
Starea bună a marginii oalei.
Dacă s-au ars alimente în
oală:
Lăsaţi oala în apă o perioadă mai lungă înainte de a o spăla.
Nu utilizaţi niciodată clor sau produse cu conţinut de clor.
Dacă nu puteţi deschide
capacul:
Verificaţi dacă indicatorul de prezenţă a presiunii este în
poziţie joasă.
În caz contrar: realizaţi depresurizarea, şi răciţi oala sub un
jet de apă rece dacă este cazul.
Dacă alimentele nu sunt
fierte sau dacă sunt arse,
verificaţi următoarele
aspecte:
Timpul de preparare.
Puterea sursei de căldură.
Buna poziţionare a supapei de funcţionare.
Cantitatea de lichid.
Dacă s-au ars alimente în
oală:
Lăsaţi oala în apă o perioadă mai lungă înainte de a o spăla.
Nu utilizaţi niciodată clor sau produse clorinate.
Marcaje conform reglementărilor
Marcaj Localizare
Identificarea fabricantului sau marca comercială Mânerul capacului.
Anul şi lotul de fabricaţie În interiorul capacului.
Referinţă model
Presiunea de funcţionare (PF)
Presiunea maximă de siguranţă (PS)
Capacitate
Pe fundul exterior al oalei.
SL
RO
BG
HR
SR
PL
CS
HU
SK
UK
RU
Tabel cu timpii de preparare
Legume
Preparare
PROASPETE
Poziţia
1 a supapei
CONGELATE
Poziţia
2 a supapei
Anghinarie
-abur*
18 min.
- scufundare**
15 min.
Sparanghel
- scufundare
5 min.
Sfeclă roşie
-abur
20 - 30 min.
Grâu (legume uscate)
- scufundare
15 min.
Broccoli
-abur
3 min. 3 min.
Morcovi
Rondele -abur
7 min. 5 min.
Ţelină
-abur
6 min.
- scufundare
10 min.
Ciuperci
tăiate felii -abur
1 min. 5 min.
întregi - scufundare
1 min. 30
Varză verde
tăiată -abur
6 min.
frunze -abur
7 min.
Varză de Bruxelles
-abur
7 min.
5 min.
- scufundare
Conopidă
- scufundare
3 min. 4 min.
Dovlecei
-abur
6 min. 30 9 min
- scufundare
2 min.
Andive
-abur
12 min.
Spanac
-abur
5 min. 8 min.
- scufundare
3 min.
Fasole verde
-abur
8 min. 9 min.
Fasole semi-uscată
- scufundare
20 min.
Linteverde(legume uscate)
- scufundare
10 min.
Napi
-abur
7 min.
- scufundare
6 min.
Mazăre boabe
-abur
1 min. 30 4 min
Praz rondele
-abur
2 min. 30
Dovleac (piure)
- scufundare
8 min.
Cartofi felii
-abur
12 min.
- scufundare
6 min.
Mare tăiată (legumeuscate)
- scufundare
14 min.
Orez (legume uscate)
- scufundare
7 min.
* Aliment în coşul pentru gătit cu aburi
** Aliment în apă
Carne - Peşte
PROASPETE
Poziţia 2 a supapei
CONGELATE
Poziţia 2 a supapei
Miel (pulpă 1,3 kg) 25 min
35 min
Vită (bucată de 1 kg) 10 min
28 min
Mihalţ (file 0,6 kg) 4 min
6 min.
Porc (bucată de 1 kg) 25 min
45 min
Pui (întreg 1,2 kg) 20 min
45 min.
Somon (4 felii de 0,6 Kg) 6 min
8 min.
Ton (4 felii de 0,6 kg) 7 min
9 min.
1/292