Electrolux EOB64100W Manual de utilizare

Categorie
Măsurare, testare
Tip
Manual de utilizare
informaţii pentru utilizator
Cuptor electric încorporabil
EOB64100
Electrolux. Thinking of you.
Pentru a vedea cum gândim, vizitaţi www.electrolux.com
CUPRINS
Informaţii privind siguranţa 2
Descrierea produsului 5
Utilizarea zilnică 5
Sfaturi utile 10
Îngrijirea şi curăţarea 21
Ce trebuie făcut dacă... 24
Date tehnice 25
Protejarea mediului înconjurător 25
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri
INFORMAŢII PRIVIND SIGURANŢA
Înainte de instalare şi utilizare, citiţi cu aten-
ţie acest manual:
•Pentru siguranţa personală şi a bunurilor
dumneavoastră.
Pentru respectul faţă de mediu.
Pentru utilizarea corectă a aparatului.
Păstraţi întotdeauna aceste instrucţiuni îm-
preună cu aparatul, chiar şi în cazul în care
îl mutaţi sau îl vindeţi.
Producătorul nu este responsabil dacă in-
stalarea sau utilizarea incorectă a aparatului
provoacă daune.
Siguranţa copiilor şi a persoanelor
vulnerabile
Acest aparat poate fi utilizat de copiii cu
vârsta mai mare de 8 ani, de persoanele
cu capacităţi fizice, senzoriale sau menta-
le reduse sau de persoanele fără cunoş-
tinţe sau experienţă doar sub suprave-
ghere sau după o scurtă instruire care să
le ofere informaţiile necesare despre utili-
zarea sigură a aparatului şi să le permită
să înţeleagă riscurile la care se expun.
Copiii nu trebuie să se joace cu acest
aparat.
•Nu lăsaţi ambalajele la îndemâna copiilor.
Există pericolul sufocării sau vătămării fi-
zice a acestora.
ATENŢIE: Nu lăsaţi copiii sau animalele
să se apropie de aparat atunci când uşa
este deschisă sau aparatul este în func-
ţiune, deoarece acesta devine fierbinte.
Există riscul de rănire sau de provocare a
unei incapacităţi funcţionale permanente.
•Dacă aparatul dispune de o funcţie Blo-
care pentru copii sau Blocare taste (Blo-
care), folosiţi-le. Acestea previn pornirea
accidentală a aparatului de către copii
sau animale.
Aspecte generale privind siguranţa
•Nu modificaţi specificaţiile acestui aparat.
Există riscul vătămării persoanelor şi de-
teriorării aparatului.
•Nu lăsaţi aparatul nesupravegheat în tim-
pul funcţionării.
•Opriţi aparatul după fiecare utilizare.
Instalarea
Aparatul poate fi instalat
şi branşat numai
de către un electrician calificat. Contacta-
ţi un centru de service autorizat. Această
măsură este necesară pentru prevenirea
deteriorărilor structurale sau vătămărilor
corporale.
Verificaţi dacă aparatul a fost deteriorat în
timpul transportului. Nu conectaţi un apa-
rat deteriorat. Dacă este nevoie, contac-
taţi furnizorul.
Înainte de prima utilizare îndepărtaţi toate
ambalajele, etichetele şi straturile de pro-
tecţie de pe aparat. Nu înlăturaţi plăcuţa
cu datele tehnice. În caz contrar garanţia
poate fi anulată.
•Asiguraţi-vă că aparatul este deconectat
de la sursa de alimentare electrică în tim-
pul instalării.
Procedaţi cu atenţie când deplasaţi apa-
ratul. Acest aparat este greu. Purtaţi în-
totdeauna mănuşi de protecţie. Nu ridica-
ţi aparatul de mâner.
•Instala
ţia electrică trebuie să dispună de
un dispozitiv izolator care să permită de-
conectarea aparatului de la reţea la toţi
polii. Dispozitivul izolator trebuie să aibă o
deschidere între contacte de cel puţin 3
mm.
•Trebuie să dispuneţi de dispozitive de
izolare adecvate: întrerupătoare pentru
protecţia liniei, siguranţe fuzibile (siguran-
2 electrolux
ţele cu şurub trebuie scoase din suport),
mecanisme de decuplare pentru scurgeri
de curent şi contactoare.
Anterior instalării, asiguraţi-vă că dimen-
siunile spaţiului pentru încorporare sunt
potrivite.
Aparatul trebuie instalat sub structurile de
siguranţă adiacente.
Respectaţi distanţele minime faţă de alte
aparate şi corpuri de mobilier.
Aparatul nu poate fi amplasat pe un so-
clu.
Cuptoarele şi plitele de gătit încorporate
sunt prevăzute cu sistem special de co-
nectare. Pentru a preveni deteriorarea
aparatului, utilizaţi numai accesorii de
aceeaşi marcă.
Conexiunea electrică
Aparatul trebuie împământat.
Verificaţi dacă parametrii electrici marcaţi
pe plăcuţa cu datele tehnice corespund
sursei de tensiune pe care o aveţi.
•Informaţii referitoare la tensiune se
găsesc pe plăcuţa cu datele tehnice.
•Utilizaţi întotdeauna o priză cu protecţie la
electrocutare, montată corect.
•Nu folosiţi prize multiple, alţi conectori
sau prelungitoare. Există
pericol de in-
cendiu.
Nu înlocuiţi sau schimbaţi cablul de ali-
mentare. Contactaţi centrul de service.
•Asiguraţi-vă că nu striviţi sau deterioraţi
ştecărul (dacă este disponibil) sau cablul
de alimentare electrică din spatele apara-
tului.
Pentru deconectarea maşinii nu trageţi
de cablul electric. Trageţi întotdeauna de
ştecher - dacă este disponibil.
Utilizare
•Maşina este destinată exclusiv pentru uz
casnic. Nu utilizaţi aparatul în scopuri co-
merciale sau industriale.
•Utilizaţi aparatul numai pentru prepararea
alimentelor acasă. Astfel veţi preveni pro-
ducerea de vătămări corporale persoane-
lor şi deteriorarea bunurilor.
Nu utilizaţi aparatul ca suprafaţă de lucru
sau de depozitare.
Interiorul aparatului devine foarte fierbinte
în timpul utilizării. Există riscul de arsuri.
Nu atingeţi elementele de încălzire din
aparat. Folosiţi mănuşi la introducerea
sau scoaterea accesoriilor sau a vaselor.
Procedaţi cu atenţ
ie când extrageţi sau
instalaţi accesoriile cuptorului pentru a
preveni deteriorarea smalţului acestuia.
•Păstraţi întotdeauna distanţă faţă de apa-
rat când deschideţi uşa în timpul func-
ţionării acestuia. Este posibilă emisia unor
aburi fierbinţi. Există pericol de arsuri.
Pentru a preveni deteriorarea sau decolo-
rarea emailului:
nu puneţi obiecte direct pe partea infe-
rioară a aparatului şi nu-l acoperiţi cu
folie din aluminiu;
nu puneţi apă fierbinte direct în aparat;
nu ţineţi vase umede şi alimente în inte-
rior după încheierea gătirii.
Decolorarea emailului nu are nici un efect
asupra performanţelor aparatului, ne-
constituind un defect în înţelesul dat de
legislaţia cu privire la garanţie.
Nu aplicaţi presiune asupra uşii deschise.
•Când gătiţi, închideţi întotdeauna uşa
aparatului, chiar şi atunci când folosiţi
grătarul.
Întreţinerea
şi curăţarea
Înainte de a curăţa aparatul, opriţi-l şi de-
conectaţi-l de la sursa de alimentare
electrică.
Înainte de a efectua operaţiile de întreţi-
nere, verificaţi dacă aparatul s-a răcit.
Există pericol de arsuri. Există riscul de
spargere a panourilor vitrate.
•Păstraţi aparatul curat în permanenţă.
Depunerile de grăsimi şi de resturi ali-
mentare pot cauza incendii.
•Curăţarea cu regularitate previne deterio-
rarea materialului suprafeţei
Utilizaţi tava pentru coacere intensă atun-
ci când preparaţi prăjituri suculente, pen-
tru a preveni pătarea cu suc de fructe.
Petele de suc de fructe pot fi permanen-
te.
•Pentru siguranţa personală şi a bunurilor
dumneavoastră, curăţaţi aparatul doar cu
apă şi săpun. Nu utilizaţi produse infla-
mabile sau corozive.
•Nu curăţaţi aparatul cu dispozitive de
curăţat cu jet de abur sau cu presiune
mare, agen
ţi de curăţare abrazivi, sub-
stanţe pentru înlăturarea petelor şi obiec-
te ascuţite.
electrolux 3
În cazul în care utilizaţi un spray pentru
curăţat cuptoare, respectaţi instrucţiunile
producătorului.
•Nu curăţaţi uşa din sticlă cu agenţi de
curăţare abrazivi sau raclete metalice.
Suprafaţa termorezistentă a sticlei inte-
rioare se poate fisura şi sparge.
Când panourile vitrate ale uşii sunt dete-
riorate devin slabe şi se pot sparge.
Acestea trebuie înlocuite. Contactaţi cen-
trul de service.
Procedaţi cu atenţie la demontarea uşii
de pe aparat. Uşa este grea!
•Nu curăţaţi smalţul catalitic (dacă este
disponibil).
Pericol de incendiu!
Deschideţi uşa cu atenţie. Utilizarea unor
ingrediente cu conţinut de alcool poate
determina prezenţa aburilor de alcool în
aer. Există pericol de incendiu.
•Evitaţi prezenţa scânteilor sau flăcărilor
deschise în apropierea aparatului, atunci
când deschideţi uşa.
Produsele inflamabile sau obiectele ume-
zite cu produse inflamabile şi/sau obiec-
tele fuzibile (din plastic sau aluminiu) nu
trebuie introduse în aparat, nici puse
adiacent sau deasupra acestuia.
Lampa cuptorului
Becurile cu filament din acest aparat sunt
becuri speciale folosite numai pentru
aparatele electrocasnice. Acestea nu tre-
buie si nu pot fi folosite pentru iluminarea
parţială sau completă a unei încăperi din
locuinţă.
•Dacă este necesar să înlocuiţi becul, folo-
siţi altul de aceeaşi putere şi specificaţie,
destinat numai pentru utilizarea în aparate
electrocasnice.
Înainte de a înlocui becul cuptorului de-
conectaţi aparatul de la sursa de alimen-
tare electrică. Există pericol de electrocu-
tare.
Centrul de service
Reparaţiile sau operaţiunile de service
aferente aparatului pot fi desfăşurate ex-
clusiv de către tehnicieni autorizaţi. Con-
tactaţi un centru de service autorizat.
Utilizaţi numai piese de schimb originale.
Casarea aparatului
Pentru prevenirea vătămărilor corporale
sau deteriorării bunurilor
Deconectaţi aparatul de la sursa de ali-
mentare electrică.
–Tăiaţi cablul electric şi aruncaţi-l.
–Aruncaţi dispozitivul de blocare a uş
ii.
Astfel se previne blocarea copiilor sau
a animalelor mici în interiorul aparatului.
Există riscul de sufocare a acestora.
4 electrolux
DESCRIEREA PRODUSULUI
Prezentare generală
12
13
7
8
10
11
1
2 63 4 5
9
1 Panoul de comandă
2 Indicator alimentare electrică
3 Buton de control al funcţiilor cuptorului
4 Afişaj
5 Buton de control al temperaturii
6 Indicator temperatură
7 Element de încălzire
8 Locaşul sondei pentru friptură
9 Lampa cuptorului
10 Ventilator
11 Elementul inferior al cuptorului
12 Ghidajele grătarelor cuptorului, detaşa-
bile
13 Poziţiile grătarelor
Accesoriile cuptorului
Raftul cuptorului
Pentru vase de gătit, forme de prăjituri,
fripturi.
Tavă de copt plată
Pentru prăjituri şi fursecuri.
Tavă de prăjire adâncă
Pentru a coace şi a frige sau ca tavă pen-
tru a aduna grăsimea.
Sondă pentru carne
Pentru a măsura cât de bine sunt făcute
alimentele.
UTILIZAREA ZILNICĂ
Avertizare Consultaţi capitolul
"Informaţii privind siguranţa".
Prima curăţare
Scoateţi toate componentele aparatului.
•Curăţaţi aparatul înainte de prima utiliza-
re.
Important Consultaţi capitolul "Curăţarea
şi întreţinerea".
Reglarea orei
Cuptorul funcţionează numai după re-
glarea ceasului.
electrolux 5
Când conectataţi aparatul la sursa de ali-
mentare electrică sau dacă a avut loc o în-
trerupere a curentului, indicatorul funcţiei
Oră clipeşte automat.
Pentru a seta ora curentă utilizaţi butonul "
+ " sau " -".
După aprox. 5 secunde, clipirea intermi-
tentă încetează, iar pe afişaj apare ora cu-
rentă reglată.
Pentru schimbarea orei, nu trebuie să
setaţi o funcţie automată (Durată
sau Sfârşit ) în acelaşi timp.
Pentru a folosi cuptorul, împingeţi buto-
nul retractabil. După aceea, butonul ie-
se în afară.
Pornirea şi oprirea cuptorului
1. Rotiţi butonul pentru funcţiile cuptorului
pe o funcţie de gătit.
2. Rotiţi butonul pentru temperatură la o
valoare a temperaturii.
Când cuptorul funcţionează, indicatorul
pentru alimentare electrică este aprins.
Când temperatura cuptorului creşte, se
aprinde indicatorul luminos pentru tem-
peratură.
3. Pentru dezactivarea cuptorului, rotiţi
butonul pentru funcţiile cuptorului şi bu-
tonul pentru temperatură în poziţia
Oprit.
Ventilatorul de răcire
Când cuptorul funcţionează, ventilatorul de
răcire porneşte automat pentru a menţine
reci suprafeţele aparatului. Dacă opriţi apa-
ratul, ventilatorul de răcire continuă să func-
ţioneze până când aparatul se răceşte.
Funcţiile cuptorului
Funcţie cuptor Aplicaţie
Lumină Folosiţi această funcţie pentru iluminarea interiorului cupto-
rului.
Convecţie cu element ro-
tund de încălzire
Pentru coacerea simultană pe maxim trei niveluri ale cupto-
rului. Reduceţi temperaturile cuptorului (între 20 şi 40 °C)
comparativ cu Sus Si Jos. Şi pentru deshidratarea alimente-
lor.
Configurare pentru pizza Pentru coacerea pe un nivel al cuptorului a mâncărurilor ca-
re necesită o rumenire intensă şi o bază crocantă. Reduceţi
temperaturile cuptorului (între 20 şi 40 °C) comparativ cu
Sus Si Jos
Sus Si Jos Pentru a coace şi a prăji pe un singur nivel al cuptorului.
Încălzire din partea de jos Pentru a coace prăjituri cu coajă crocantă sau uscată şi
pentru a conserva alimentele.
Decongelare Pentru a dezgheţa alimente congelate.
Grătar Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în mijlocul grăta-
rului şi pentru rumenire.
Gril Dublu Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în cantităţi mari
şi pentru rumenire.
Gătire pe grătar prin con-
vecţie
Pentru a frige bucăţi mari de carne sau de pui pe un nivel.
De asemenea, pentru gratinare şi rumenire.
6 electrolux
Introducerea accesoriilor cuptorului
Puneţi accesoriile glisabile înăuntru astfel în-
cât marginile cu două laturi să fie în partea
din spate a cuptorului şi să fie îndreptate în
jos. Împingeţi accesoriile glisabile între bare-
le de ghidare ale unuia din nivelurile cupto-
rului.
Tava adâncă de prăjire şi raftul cupto-
rului au margini cu două laturi. Aceste
margini şi forma barelor de ghidare
contribuie la siguranţa anti alunecare a
accesoriilor cuptorului.
Introducerea simultană a raftului
cuptorului şi tăvii pentru coacere
intensă
Puneţi raftul cuptorului pe tava adâncă de
prăjire. Împingeţi tava adâncă de prăjire în-
tre barele de ghidare ale unuia din nivelurile
cuptorului.
Sonda pentru carne
Sonda pentru carne măsoară temperatura
zonei din mijloc a cărnii. În momentul în ca-
re carnea atinge temperatura setată, cupto-
rul se opreşte automat.
Trebuie luate în considerare două
temperaturi:
Temperatura cuptorului: Vezi Tabelul
pentru fripturi
Temperatura zonei din mijloc a cărnii: Ve-
zi tabelul pentru Sonda pentru carne
Important Folosiţi numai sonda pentru
carne livrată sau piese de schimb originale
Avertizare Sonda pentru carne este
fierbinte! Risc de arsuri! Aveţi grijă
atunci când scoateţi vârful şi borna
sondei pentru carne.
1. Introduceţi borna sondei pentru carne
în locaşul de pe peretele lateral al cup-
torului.
2. Introduceţi vârful sondei pentru carne în
mijlocul cărnii, cât de mult posibil.
1
2
3.
Apăsaţi pe butonul selector
în
mod repetat până când indicatorul
Sondei pentru carne
clipeşte.
4. Utilizaţi butoanele " +" / " -" pentru a
seta temperatura dorită a zonei din mij-
loc. Puteţi seta temperatura între 30°C
şi 99°C.
Consultaţi valorile sugerate din tabel.
5. Utilizaţi butoanele de control pentru a
seta funcţia de gătire dorită şi tempera-
tura.
6. Când carnea atinge temperatura setată
pentru zona din mijloc, cuptorul se
opreşte automat.
electrolux 7
7. Scoateţi sonda pentru carne.
În cazul în care gradul de preparare nu este
satisfăcător, efectuaţi paşii de mai sus din
nou şi setaţi o temperatură mai mare pentru
zona din mijloc.
Afişajul
1 2
456
3
1 Indicator pentru sonda pentru carne
2 Afişarea timpului
3 Indicatoarele pentru funcţii
4 Butonul " +"
5 Butonul selector
6 Butonul " -"
Setarea funcţiilor ceasului
1. Apăsaţi în mod repetat pe butonul Se-
lectare, cât este necesar, până când în-
cepe să clipească indicatorul funcţiei
necesare.
2. Pentru a seta ora pentru Contorul de
minute
, Durată sau Sfârşit ,
folosiţi butonul " +" sau " -".
Indicatorul funcţiei corespunzătoare se
aprinde.
Când intervalul de timp a trecut, indica-
torul funcţiei clipeşte intermitent şi se
aude un semnal sonor timp de 2 minu-
te.
La funcţiile Durată şi Sfârşit cup-
torul se stinge automat.
3. Apăsaţi pe orice buton pentru a dezac-
tiva semnalul.
Funcţia ceasului Aplicaţie
Ora curentă Arată ora zilei. Pentru a seta, modifica sau verifica ora.
Cronometru Pentru a seta timpul de numărătoare inversă.
Când perioada de timp s-a scurs, este emis un semnal sonor.
Această funcţie nu are nicio influenţă asupra funcţionării cup-
torului.
Durata Pentru a seta timpul de funcţionare a cuptorului.
8 electrolux
Funcţia ceasului Aplicaţie
Terminare Pentru a seta ora de oprire a unei funcţii a cuptorului.
Durată şi Sfârşit pot fi utilizate si-
multan, în cazul în care cuptorul ur-
mează a fi pornit şi oprit automat, ulte-
rior. În acest caz first setaţi mai întâi
Durata
, apoi Sfârşitul .
Anularea funcţiilor ceasului
1. Apăsaţi în mod repetat pe butonul Se-
lectare, cât este necesar, până când în-
cepe să clipească indicatorul funcţiei
necesare.
2. Apăsaţi şi ţineţi apăsat butonul " - ".
După câteva secunde funcţia Ceas se
stinge.
Blocarea mecanică a uşii
Când aparatul este livrat, dispozitivul de
blocare a uşii este dezactivat.
Activarea şi dezactivarea dispozitivului
de blocare a uşii
1. Apucaţi garnitura profilată a uşii (B) de
pe partea superioară a uşii, de ambele
părţi, şi apăsaţi-o spre interior pentru a
elibera cârligul. Apoi scoateţi garnitura
profilată a uşii trăgând-o în sus.
2
B
1
2. Pentru activare, pasul a. Pentru dezac-
tivare, pasul b.
a) Activarea dispozitivului de blocare
a uşii: Scoateţi clapeta (1), deplasa-
ţi-o cu 4 mm spre stânga (2) şi in-
troduceţi-o din nou (3).
3
1
2
b) Dezactivarea dispozitivului de blo-
care a uşii:
Demontaţi clapeta: Scoateţi clape-
ta (1).
1
Scoateţi capacul (2) din partea de
jos a garniturii profilate (B) a uşii şi
introduceţi-l (3).
3
2
electrolux 9
3. Apucaţi garnitura profilată a uşii (B) de
ambele părţi, poziţionaţi-o pe muchia
internă a uşii şi introduceţi garnitura
profilată (B) pe muchia superioară a
uşii.
B
Important Pe partea deschisă a garniturii
profilate (B) există o bară de ghidare (C).
Aceasta trebuie împinsă între panoul extern
al uşii şi colţarul (D). Cârligul (E) trebuie să
intre în locaşul lui.
D
E
C
Pentru a deschide uşa cuptorului.
1. Ţineţi apăsată clapeta.
2. Deschideţi uşa.
Pentru a închide uşa cuptorului
Închideţi uşa fără a apăsa clapeta.
Pentru a dezactiva dispozitivul de
blocare a uşii
Pentru a dezactiva dispozitivul de blocare a
uşii, clapeta este mutată din nou spre
dreapta. Procedaţi aşa cum s-a descris mai
sus.
Important Oprirea aparatului nu
dezactivează dispozitivul mecanic de
blocare a uşii.
SFATURI UTILE
Partea internă a uşii
Pe partea internă a uşii cuptorului
puteţi găsi:
numerele nivelurilor grătarelor
•informaţii despre funcţiile cuptorului, nive-
lul grătarului şi temperaturile recomanda-
te pentru felurile de mâncare specifice.
Temperaturile şi duratele de coacere
din tabele au doar caracter indicativ.
Acestea depind de reţete, de calitatea
şi cantitatea ingredientelor utilizate.
Coacerea
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să
coacă sau să frigă alimentele în mod dife-
rit faţă de aparatul anterior. Adaptaţi
setările obişnuite (temperatură, durate de
gătire) şi nivelurile grătarelor conform va-
lorilor din tabele.
Când duratele de coacere sunt mai lungi,
puteţi opri cuptorul cu 10 minute înainte
de terminarea duratei, pentru a utiliza
căldura reziduală.
10 electrolux
Când utilizaţi alimente congelate, este
posibil ca tăvile din interiorul cuptorului
să se deformeze în timpul coacerii.
Când tăvile se răcesc distorsiunea dis-
pare.
Cum se folosesc Tabelele de coacere
•Vă recomandăm ca prima dată să folosiţi
o temperatură mai joasă.
•Dacă nu puteţi găsi setările pentru o anu-
mită reţetă, căutaţi reţete similare.
Durata de coacere se poate prelungi cu
10-15 minutes, atunci când coaceţi prăji-
turi pe mai multe niveluri.
•Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate
la înălţimi diferite nu se rumenesc uniform
la început. Dacă se întâmplă acest lucru,
nu modificaţi setările de temperatură. Di-
ferenţele se atenuează în timpul coacerii.
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura este insufi-
cient coaptă în partea
de jos
Nivel incorect al cuptorului Puneţi prăjitura la un nivel mai inferior al
cuptorului
Prăjitura se lasă (devi-
ne cleioasă, lipicioasă,
urme de apă)
Temperatura cuptorului este
prea mare
Folosiţi un nivel mai mic
Prăjitura se lasă (devi-
ne cleioasă, lipicioasă,
urme de apă)
Durata de coacere este prea
mică
Prelungiţi durata de coacere
Nu setaţi temperaturi mai mari pentru
a reduce durata de coacere
Prăjitura se lasă (devi-
ne cleioasă, lipicioasă,
urme de apă)
Prea mult lichid în aluat Utilizaţi mai puţin lichid. Verificaţi timpul de
amestecare, mai ales dacă folosiţi mixere
Prăjitura este prea us-
cată
Temperatura cuptorului este
prea redusă
Selectaţi o temperatură mai mare
Prăjitura este prea us-
cată
Durata de coacere este prea
mare
Selectaţi o durată de coacere mai redusă
Prăjitura nu se rume-
neşte uniform
Temperatura cuptorului este
prea mare, iar durata de
coacere este prea mică
Setaţi o temperatură mai redusă şi măriţi
durata de coacere
Prăjitura nu se rume-
neşte uniform
Aluatul nu este uniform dis-
pus în tavă
Puneţi aluatul uniform în tava de copt
Prăjiturile nu sunt gata
în timpul setat
Temperatura este prea mică Folosiţi o setare puţin mai ridicată pentru
temperatura cuptorului
Coacerea pe un nivel al cuptorului - Coacerea în forme
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Cozonac rotund cu
gaură la mijloc sau
brioşă
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Chec Madeira/Chec
cu fructe
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Pandişpan Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 140 0:25 - 0:40
Pandişpan Sus Si Jos 1 160 0:25 - 0:40
electrolux 11
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Cocă fragedă pentru
blat de tort
1)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 170-180 0:10 - 0:25
Cocă pentru chec Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Plăcintă cu mere Sus Si Jos 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse în
diagonală)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 160 1:10 - 1:30
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse în
diagonală)
Sus Si Jos 1 180 1:10 - 1:30
Tartă picantă (de ex.
quiche lorraine)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Prăjitură cu brânză de
vacă
Sus Si Jos 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacerea pe un nivel - Cozonaci/prăjituri cu aluat/pâine în tavă de copt
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Cozonac împletit/co-
roniţă
Sus Si Jos 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Cozonac cu stafide
1)
Sus Si Jos 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Pâine (pâine de se-
cară)
Sus Si Jos 1
- mai întâi
1)
230 0:25
- apoi 160 - 180 0:30 - 1:00
Choux a la creme/
ecler
1)
Sus Si Jos 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Ruladă
1)
Sus Si Jos 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Prăjitură cu nucă, us-
cată
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Prăjitură cu migdale şi
unt/Prăjituri cu zahăr
1)
Sus Si Jos 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Tarte cu fructe (pe
aluat din drojdie/de
chec)
2)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 150 0:35 - 0:50
Tarte cu fructe (pe
aluat din drojdie/de
chec)
2)
Sus Si Jos 3 170 0:35 - 0:50
12 electrolux
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Tarte cu fructe pe
cocă fragedă
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Prăjituri cu drojdie, cu
umplutură delicată (de
ex. brânză dulce,
smântână, cremă de
ou şi lapte)
1)
Sus Si Jos 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (cu multă garni-
tură)
1)2)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (crocantă)
1)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 200 - 220 0:10 - 0:25
Pâine nedospită Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tarte (CH) Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Preîncălziţi cuptorul
2) Folosiţi tava de prăjire adâncă
Coacere pe un singur nivel - Biscuiţi
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Fursecuri Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Biscuiţi şpriţaţi Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 140 0:20 - 0:30
Biscuiţi şpriţaţi
1)
Sus Si Jos 3 160 0:20 - 0:30
Turte Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Dulciuri cu albuş de
ou, bezele
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Pricomigdale Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Biscuiţi cu drojdie Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Foietaj din aluat fran-
ţuzesc
1)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 170 - 180 0:20 - 0:30
electrolux 13
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Chifle
1)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 160 0:20 - 0:35
Chifle
1)
Sus Si Jos 3 180 0:20 - 0:35
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 140 0:20 - 0:30
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
Sus Si Jos 3 170 0:20 - 0:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacerea pe mai multe niveluri - Cozonaci/prăjituri cu aluat/pâine în tavă de copt
Tip de coacere
Convecţie cu
element ro-
tund de
încălzire
2 niveluri
Convecţie cu
element ro-
tund de
încălzire
3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Choix-a la-creme/Ecler
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Prăjitură streusel us-
cată
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacerea pe mai multe niveluri - Biscuiţi/prăjituri mici/produse de patiserie/chifle
Tip de coacere
Convecţie cu
element ro-
tund de
încălzire
2 niveluri
Convecţie cu
element rotund
de încălzire
3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Fursecuri 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Biscuiţi şpriţaţi 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Turte 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Biscuiţi cu albuş de
ou, bezele
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Pricomigdale 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Biscuiţi cu drojdie 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Foietaj din aluat franţu-
zesc
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Chifle 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Preîncălziţi cuptorul
Tabel setări pizza
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consul-
taţi lista cu funcţiile cuptorului din capi-
tolul Utilizarea zilnică.
Tip de coacere Nivel raft Temperatura °C Timp (min)
Pizza (crocantă)
1)
1 180 - 200 20 - 30
14 electrolux
Tip de coacere Nivel raft Temperatura °C Timp (min)
Pizza (cu multă garni-
tură)
1 180 - 200 20 - 30
Plăcintă 1 180 - 200 45 - 60
Tartă cu spanac 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Prăjitură cu brânză de
vacă, rotundă
1 140 - 160 60 - 90
Prăjitură cu brânză de
vacă, la tavă
1 140 - 160 50 - 60
Plăcintă cu mere, aco-
perită
1 150 - 170 50 - 70
Plăcintă cu legume 1 160 - 180 50 - 60
Pâine nedospită
1)
1 250 - 270 10 - 20
Tastă cu foietaj din
aluat franţuzesc
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (mân-
care din Alsacia,
asemănătoare cu piz-
za)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroşti (versiunea ru-
sească de calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Preîncălziţi cuptorul
Tabel Budinci şi preparate gratinate
Mâncare Funcţie cuptor Nivel
raft
Temperatura
°C
Durată H : Min
Tarte cu paste Sus Si Jos 1 180-200 0:45-1:00
Lasagna Sus Si Jos 1 180-200 0:25-0:40
Legume gratinate
1)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 160-170 0:15-0:30
Baghete cu brânză to-
pită
1)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 160-170 0:15-0:30
Budinci dulci Sus Si Jos 1 180-200 0:40-0:60
Sufleuri de peşte Sus Si Jos 1 180-200 0:30-1:00
Legume umplute Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 160-170 0:30-1:00
1) preîncălziţi cuptorul
electrolux 15
Semipreparate
Alimentele
ce urmează
a fi gătite
Funcţie cuptor Nivel raft Temperatura
°C
Durata
Pizza înghe-
ţată
Sus Si Jos 3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Cartofi prăjiţi
1)
Convecţie cu
element rotund
de încălzire
3 200-220 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Baghete Sus Si Jos 3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Tarte cu fructe Sus Si Jos 3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
1) Observaţie: Cartofii prăjiţi trebuie întorşi de 2-3 ori
Coacerea fripturilor
Vase pentru coacerea fripturilor
•Folosiţi vase pentru cuptor rezistente la
căldură (vă rugăm să citiţi instrucţiunile
producătorului).
Fripturile mari pot fi coapte direct în tava
adâncă de coacere sau pe raftul cuptoru-
lui aflat deasupra acesteia (doar pentru
anumite modele).
•Gătiţi carnea macră într-o tavă de friptură
cu capac. Astfel, carnea va fi mai sucu-
lentă.
Toate tipurile de carne care trebuie să fie
rumenită sau să formeze o crustă pot fi
gătite într-o tavă pentru fripturi fără ca-
pac.
Informaţiile din tabel au doar caracter
orientativ.
Instrucţiuni privitoare la folosirea
tabelului de coacere a fripturilor.
•Gătiţi la cuptor carnea şi peştele cu
greutăţi mai mari de 1 kg.
Puneţi puţină apă în tava de friptură, pen-
tru ca sucul sau grăsimea de la carne să
nu ardă tava.
•Întoarceţi carnea dacă este nevoie (după
1/2 - 2/3 din durata de gătire).
Pentru rezultate mai bune, stropiţi bucăţi-
le mari de carne şi de pasăre cu zeama
de la copt, de mai multe ori, în timpul
preparării.
•Opriţi cuptorul cu aproximativ 10 minute
înainte de terminarea duratei de gătit,
pentru a utiliza căldura reziduală.
Vită
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Friptură cu vin de Porto 1 - 1,5 kg Sus Si Jos 1 200 - 250 2:00 - 2:30
Friptură de vită sau file pentru fie-
care cm
grosime
- în sânge
1)
pentru fieca-
re cm grosi-
me
Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medie pentru fieca-
re cm grosi-
me
Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 180 - 190 0:06 - 0:08
16 electrolux
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
- bine pătrunsă pentru fieca-
re cm grosi-
me
Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) preîncălziţi cuptorul
Carne de porc
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Spată, ceafă, pulpă 1 - 1,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Cotlet, antricot 1 - 1,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Carne tocată 750 g - 1 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 170 0:45 - 1:00
But de porc (semiprepa-
rat)
750 g - 1 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Viţel
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Friptură de viţel 1 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 1:30 - 2:00
But de viţel 1,5 -2 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Miel
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Pulpă de miel, friptură de
miel
1 - 1,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Spinare de miel 1 - 1,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vânat
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Spate de iepure, pulpă
de iepure
1)
până la 1 kg Sus Si Jos 3 220 - 250 0:25 - 0:40
Spate de căprioară 1,5 - 2 kg Sus Si Jos 1 210 - 220 1:15 - 1:45
But de căprioară 1,5 - 2 kg Sus Si Jos 1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) preîncălziţi cuptorul
electrolux 17
Carne de pasăre
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Porţii de pui 200 - 250 g
fiecare
Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Jumătate de pui 400 - 500 g
fiecare
Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 190 - 210 0:35 - 0:50
pui, pasăre îndopată 1 - 1,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Raţă 1,5 - 2 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gâscă 3,5 - 5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Curcan 2,5 - 3,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Curcan 4 - 6 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Peşte (în abur)
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Peşte întreg 1 - 1,5 kg Sus Si Jos 1 210 - 220 0:45 - 1:15
Frigerea la grătar
Folosiţi întotdeauna funcţia de grătar la
temperatura maximă
Important Frigeţi la grătar întotdeauna cu
uşa cuptorului închisă
Preîncălziţi întotdeauna cuptorul gol, fo-
losind funcţia grill, timp de 5 minute.
Puneţi grătarul pe nivelul recomandat
în tabelul referitor la frigerea la grătar.
•Puneţi întotdeauna tava pentru co-
lectarea grăsimii pe primul nivel.
•Frigeţi la grătar numai bucăţile plate
de carne sau peşte.
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consul-
taţi lista cu funcţiile cuptorului din capi-
tolul Utilizarea zilnică.
Aliment preparat pe
grătar
Nivel raft Durată
Prima parte A doua parte
Burgeri 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Filé de porc 4 10 - 12 min 6 - 10 min.
Cârnaţi 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Muşchi filé, friptură de
viţel
4 6 - 7 min 5 - 6 min
Filé, friptură de vită
(aproximativ 1 kg)
3 10 - 12 min 10 - 12 min
18 electrolux
Aliment preparat pe
grătar
Nivel raft Durată
Prima parte A doua parte
Pâine prăjită
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min.
Pâine prăjită cu garni-
tură
3 6 - 8 min. -------
1) Nu preîncălziţi
Conservarea
•Folosiţi numai borcane pentru conservare
de aceeaşi mărime.
•Nu folosiţi borcane cu capac cu filet sau
tip baionetă şi nici cutii de metal.
•Folosiţi primul grătar, numărat de jos în
sus.
•Folosiţi tava de copt. În ea puteţi pune
maxim şase borcane de 1 litru.
•Umpleţi toate borcanele la acelaşi nivel şi
închideţi-le corect.
•Puneţi borcanele pe grătar, aveţi grijă să
nu se atingă între ele.
•Turnaţi aproximativ 1/2 litru de apă în ta-
va plată, pentru a avea suficientă umidita-
te în cuptor.
Când lichidul începe să fiarbă în primele
borcane (după aprox. 35-60 minute, cu
borcanele de 1 litru), opriţi cuptorul sau
reduceţi temperatura la 100°C (vezi tabe-
lul).
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consul-
taţi lista cu funcţiile cuptorului din capi-
tolul Utilizarea zilnică.
Fructe moi
Produs de conservat Temperatură în
°C
Timp până la fier-
berea înăbuşită în
minute.
Fierbere în conti-
nuare la 100 °C în
min.
Căpşuni, afine, zmeură, agrişe
coapte
160 - 170 35 - 45 ---
Agrişe necoapte 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Fructe cu sâmbure
Produs de conservat Temperatură în
°C
Timp până la fier-
berea înăbuşită în
minute.
Fierbere în conti-
nuare la 100 °C în
min.
Pere, gutui, prune 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Legume
Produs de conservat Temperatură în
°C
Timp până la fier-
berea înăbuşită în
minute.
Fierbere în conti-
nuare la 100 °C în
min.
Morcovi
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Castraveţi 160 - 170 50 - 60 ---
Murături asortate 160 - 170 50 - 60 15
Gulie, mazăre, sparanghel 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Lăsaţi-le să stea în cuptorul oprit
Uscare
•Acoperiţi grătarele cuptorului cu hârtie de
copt.
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consul-
taţi lista cu funcţiile cuptorului din capi-
tolul Utilizarea zilnică.
electrolux 19
Legume
Produs de uscat Temperatură
în °C
Nivel raft Durată în ore (orien-
tativă)
1 nivel 2 niveluri
Fasole 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Ardei (fâşii) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Legume pentru supă 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Ciuperci 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Verdeţuri 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Fructe
Produs de uscat Temperatură
în °C
Nivel raft Durată în ore (orien-
tativă)
1 nivel 2 niveluri
Prune 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Caise 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Felii de măr 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Pere 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Decongelare
Scoateţi alimentele din ambalaj şi puneţi-
le într-o farfurie, pe grătarul cuptorului.
Nu acoperiţi cu altă farfurie sau cu un
castron. În acest caz, dezgheţarea ar du-
ra foarte mult.
•Puneţi grătarul cuptorului pe primul nivel,
numărat de jos în sus.
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consul-
taţi lista cu funcţiile cuptorului din capi-
tolul Utilizarea zilnică.
Mâncare Timp total deconge-
lare (minute)
Timp suplimentar de
decongelare (minu-
te)
Comentarii
Pui 1000 g 100-140 20-30 Puneţi puiul pe o farfu-
rie răsturnată, pusă pe
o farfurie mare. La
jumătatea duratei de
gătit întoarceţi puiul
Carne, 1000 g 100-140 20-30 Întoarceţi la jumătatea
duratei de gătit
Carne, 500 g 90-120 20-30 Întoarceţi la jumătatea
duratei de gătit
Păstrăv, 150 g 25-35 10-15 -------
Căpşuni, 300 g 30-40 10-20 -------
Unt, 250 g 30-40 10-15 -------
Frişcă, 2x200 g 80-100 10-15 Frişca se poate bate
chiar dacă au mai
rămas unele părţi uşor
îngheţate
Tort, 1400 g 60 60 -------
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EOB64100W Manual de utilizare

Categorie
Măsurare, testare
Tip
Manual de utilizare