•La timpi de gătire mai mari de 30 de minute
sau cantităţi mai mari de alimente comple-
taţi eventual cu apă.
•La funcţia cuptorului Gătire cu abur scoa-
teţi
filtrul pentru grăsime , altfel pro-
cesul de gătire se prelungeşte.
•Dacă aparatul nu este utilizat pentru mai
mult timp, clătiţi temeinic recipientul pentru
apă, racordurile furtunurilor de apă şi in-
stalaţia de producere a aburului (vezi ca-
pitolul Curăţarea şi întreţinerea).
Indicaţii la tabelele Gătirea cu abur şi
Gătirea la anumite intervale
În tabelele următoare găsiţi informaţii nece-
sare despre temperatură, timpi de gătire şi
nivele corespunzătoare mai multor feluri de
mâncare.
• Temperaturile şi timpii de gătire sunt valori
orientative, pentru că depind de compozi-
ţie, cantitate şi veselă.
•Dacă nu găsiţi date concrete pentru o re-
ţetă proprie, orientaţi-vă după un fel de
mâncare asemănă
tor.
• În cazul în care nu se indică altceva, pentru
valorile indicate în tabele se presupune că
s-a început coacerea cu cuptorul rece.
Gătirea cu abur
Tipul de preparare pentru Gătire cu abur
se pretează pentru toate alimentele, fie
proaspete fie congelate. Legume, carne,
peşte, paste făinoase, orez, porumb, gris şi
ouă pot fi preparate, încălzite, decongelate,
opărite sau bătute.
Gătirea meniurilor
Meniuri complete pot fi preparate într-o sin-
gură etapă. Ideal ar fi alegerea mâncărurilor
care necesită timpi asemănători de prepara-
re. Astfel se evită ca ingredientele individuale
să fie prea puţin, respectiv prea mult gătite.
Cantitatea de apă de completat se orien-
tează după mărimea cantităţii de apă date
pentru ingredientele individuale. Pentru indi-
caţii a se vedea tabelul.
Pentru aceasta mâncărurile trebuie poziţio-
nate pe grilaje, în vase de gătit adecvate. Dis-
tanţa dintre grilaje se va alege astfel încât
aburul să poată ajunge la fiecare fel de mân-
care.
La gătirea meniului, aportul de apă al orezu-
lui, diferit faţă de specificaţia tabelului, se va
mări de la raportul 1: 1,5 până la 1 : 2.
Sterilizarea vaselor
Funcţia Gătire cu abur oferă posibilitatea
sterilizării cu abur a vaselor, de exemplu a
sticlelor pentru bebeluşi. Pentru aceasta va-
sele curăţate se vor aranja cu deschiderea în
jos în mijloc pe grilaj, pe primul nivel de îm-
pingere. Introduceţi vasele uşor înclinate în
spaţiul de gătit. Umpleţi cu cantitatea ma-
ximă de apă (650 ml) şi selectaţi o durată de
40 de min. la 96°C.
Tabel Gătire cu abur
Fel de mâncare Adaos de apă
prin recipientul
pentru apă ml
Tempera-
tura °C
Nivelul de
utilizare
Ora
1)
în
minute
Risotto 400 96 2 25-30
Orez (cu lichid 1:1) 650 96 2 35-40
Porumb (mămăligă, cu lichid 1:3) 550 96 2 35-40
Cartofi în coajă, de mărime mijlocie 650 96 2 50-60
Cartofi natur 550 96 2 35-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Varză de Bruxelles 550 96 2 30-35
Broccoli în bucheţele 550 96 2 25-30
Conopidă, întreagă 650 96 2 40-45
Conopidă în bucheţele 600 96 2 30-35
Varză murată 650 96 2 50-60
Roşii, întregi 250 96 2 15-20
Sfeclă roşie, întreagă 550 96 2 60-70
electrolux 17