– Când funcția de gătire sau
programul operează, elementele
de încălzire sunt dezactivate cu
10 % mai devreme (becul și
ventilatorul continuă să
funcționeze). Pentru ca această
caracteristică să funcționeze,
durata de gătire trebuie să fie mai
lungă de 30 de minute sau trebuie
să utilizați funcțiile ceasului
(Durata, Sfarsit la).
– Atunci când aparatul este oprit,
puteți utiliza căldura pentru a
păstra alimentele calde. Afișajul
indică temperatura rămasă.
• Gătitul cu becul stins - pentru
dezactivarea iluminării în procesul de
gătire, țineți apăsat timp de 3
secunde.
7. MODUL MICROUNDE
7.1 Microunde
Informații despre operațiune
Generalități:
• După dezactivarea aparatului,
așteptați încă câteva minute înainte
de a scoate alimentele. Consultați
tabelele de gătit la microunde: durata
de așteptare.
• Scoateți folia de aluminiu de la
ambalare, recipientele metalice etc.
înainte de a prepara alimentele.
Gătire:
• Dacă se poate, gătiți alimentele
acoperite cu un material dedicat
utilizării la microunde. Gătiți
alimentele fără capac dacă doriți să le
mențineți o crustă.
• Nu supraîncălziți preparatele prin
setarea unei puteri și a unei durate
prea mari. Mâncarea se poate usca,
arde sau poate să ia foc în anumite
locuri.
• Nu utilizați aparatul pentru a găti ouă
în coajă sau melci în cochilie
deoarece aceștia pot exploda. La
ouăle ochiuri, mai întâi găuriți
gălbenușul.
• Înainte de preparare împungeți în
câteva locuri mâncarea cu "pieliță"
sau "coajă", cum ar fi cartofii, roșiile,
cârnații folosind o furculiță. astfel încât
mâncarea să nu explodeze.
• Pentru alimentele răcite sau
congelate, setați o durată de
preparare mai mare.
• Preparatele care conțin sos trebuie
amestecate din când în când.
• Legumele care au o structură fermă,
cum ar fi morcovii, mazărea sau
conopida, trebuie gătite în apă.
• Întoarceți bucățile mari la jumătatea
duratei de gătire.
• Dacă este posibil, tăiați legumele în
bucăți de dimensiuni cât mai egale.
• Folosiți farfurii mari, întinse.
• Nu utilizați vase realizate din porțelan,
ceramică sau lut care conțin găuri
mici, cum ar fi pe mânere sau baze
nefinisate. Umezeala care intră în
găuri poate provoca crăparea vasului
atunci când este încălzit.
Decongelarea cărnii, puiului, peștelui:
• Puneți alimentele congelate,
despachetate pe o farfurie întoarsă cu
un recipient sub ea sau pe un raft de
dezghețare sau pe o sită de plastic,
astfel încât lichidul de dezghețare să
se scurgă în afară.
• Întoarceți alimentele la jumătatea
duratei de decongelare. Dacă este
posibil, tăiați și eliminați bucățile care
au început să se decongeleze.
Decongelarea untului, a feliilor de tort
și prăjiturilor:
• Nu decongelați complet în aparat,
lăsați-le să se decongeleze la
temperatura camerei. Astfel veți
obține un rezultat mai uniform.
Îndepărtați complet toate ambalajele
sau piesele metalice sau din aluminiu
înainte de decongelare.
Decongelarea fructelor, legumelor:
• Nu decongelați complet fructele și
legumele care urmează fie preparate
crude în aparat. Lăsați-le să se
decongeleze la temperatura camerei.
www.electrolux.com14