Indicator Încălzire rapidă
Această funcţie reduce timpul de încălzire. Pen‐
tru activarea funcţiei ţineţi apăsat
timp de 3
secunde. Indicatorul de încălzire alternează.
Căldură reziduală
La dezactivarea aparatului, pe afişaj este indi‐
cată căldura reziduală. Aceasta poate fi utilizată
pentru menţinerea alimentelor calde.
6.6 Economisirea energiei
Aparatul dispune de unele funcţii care
vă ajută la economisirea energiei în tim‐
pul procesului zilnic de gătire:
• Căldura reziduală:
– Când funcţia de gătire sau programul ope‐
rează, elementele de încălzire sunt dezacti‐
vate cu 10 % mai devreme (becul şi ventila‐
torul continuă să funcţioneze). Pentru ca
această caracteristică să funcţioneze, dura‐
ta de gătire trebuie să fie mai lungă de 30
de minute sau trebuie să utilizaţi funcţiile
ceasului ( Durata , Sfarsit la ).
– Când aparatul este oprit, puteţi utiliza
căldura pentru a păstra alimentele calde.
Afişajul indică temperatura rămasă.
•
Gătitul cu becul stins - Ţineţi apăsat
timp
de 3 secunde pentru a dezactiva becul pe du‐
rata gătirii.
7. MODUL MICROUNDE
7.1 Microunde
Informaţii despre operaţiune
Generalităţi:
• După dezactivarea aparatului, aşteptaţi încă
câteva minute înainte de a scoate alimentele
(consultaţi "Tabelurile pentru microunde:) timp
de repaos").
• Scoateţi folia de aluminiu de la ambalare, reci‐
pientele metalice etc. înainte de a prepara ali‐
mentele.
Gătire:
• Dacă se poate, gătiţi alimentele acoperite cu
un material dedicat utilizării la microunde.
Gătiţi alimentele fără capac dacă doriţi să le
menţineţi o crustă.
• Nu supraîncălziţi preparatele prin setarea unei
puteri şi a unei durate prea mari. Mâncarea se
poate usca, arde sau poate să ia foc în anumi‐
te locuri.
• Nu utilizaţi aparatul pentru a găti ouă în coajă
sau melci în cochilie deoarece aceştia pot ex‐
ploda. La ouăle ochiuri, mai întâi găuriţi gălbe‐
nuşul.
• Înainte de preparare împungeţi în câteva locu‐
ri mâncarea cu "pieliţă" sau "coajă", cum ar fi
cartofii, roşiile, cârnaţii folosind o furculiţă. ast‐
fel încât mâncarea să nu explodeze.
• Pentru alimentele răcite sau congelate, setaţi
o durată de preparare mai mare.
• Preparatele care conţin sos trebuie amesteca‐
te din când în când.
• Legumele care au o structură fermă, cum ar fi
morcovii, mazărea sau conopida, trebuie găti‐
te în apă.
• Întoarceţi bucăţile mari la jumătatea duratei de
gătire.
• Dacă este posibil, tăiaţi legumele în bucăţi de
dimensiuni cât mai egale.
• Folosiţi farfurii mari, întinse.
• Nu utilizaţi vase realizate din porţelan, cera‐
mică sau lut care conţin găuri mici, cum ar fi
pe mânere sau baze nefinisate. Umezeala ca‐
re intră în găuri poate provoca crăparea vasu‐
lui atunci când este încălzit.
Decongelarea cărnii, puiului, peştelui:
• Puneţi alimentele congelate, despachetate pe
o farfurie întoarsă cu un recipient sub ea sau
pe un raft de dezgheţare sau pe o sită de
plastic, astfel încât lichidul de dezgheţare să
se scurgă în afară.
• Întoarceţi alimentele la jumătatea duratei de
decongelare. Dacă este posibil, tăiaţi şi elimi‐
naţi bucăţile care au început să se decongele‐
ze.
Decongelarea untului, a feliilor de tort şi
prăjiturilor:
• Nu decongelaţi complet în aparat, lăsaţi-le să
se decongeleze la temperatura camerei. Ast‐
fel veţi obţine un rezultat mai uniform. În‐
depărtaţi complet toate ambalajele sau piese‐
ROMÂNA 13