– 15 –
Înainte de utilizare
Vase de gătit
1. Sticlăria rezistentă la căldură, cum ar fi Pyroceram
și Pyrex®, este cea mai potrivită pentru utilizarea
în cuptorul cu microunde.
2. Dacă apare „arc electric”, verificați din nou cu
atenție dacă vasul conține metal.
3. Atunci când gătiți alimente care necesită o
temperatură scăzută, puteți folosi articole
obișnuite din sticlă, articole din porțelan, articole
din plastic și articole din hârtie. Utilizarea acestui
tip de vase pentru gătit la temperaturi ridicate
poate provoca fisuri sau deformări.
4. Puteți găti legume la abur în folie specială de
ambalaj „transparentă”, cum ar fi Saran Wrap sau
hârtie cerată. Nu gătiți într-o pungă de plastic.
5. Înainte de a utiliza cuptorul, verificați întotdeauna
dacă recipientele sunt adecvate. NU EXPUNEȚI
recipientele etanșe la MICROUNDE, deoarece
acestea pot exploda.
6. NU lăsați aparatul nesupravegheat dacă se
utilizează hârtie, plastic sau alte recipiente
combustibile. Nu utilizați produse din hârtie
reciclată, deoarece acestea pot conține impurități
care pot provoca scântei și/sau incendii atunci
când sunt utilizate, cu excepția cazului în care
ambalajul menționează că sunt concepute special
pentru utilizarea în CUPTORUL CU MICROUNDE.
ATENȚIE
Nu utilizați USTENSILE METALICE în acest cuptor.
Decongelarea alimentelor
congelate
1. Dacă încercați să dezghețați complet alimentele
congelate în cuptorul cu microunde, dezghețarea
neuniformă poate apărea din cauza diferențelor
de grosime și formă a alimentelor. De asemenea,
poate rezulta picurarea și, uneori, o parte din
alimente se gătește, deși alte părți rămân încă
înghețate. În utilizarea reală a alimentelor
congelate, în mod normal nu trebuie să le
dezghețați 100%, dezghețarea în proporție de
70% în cuptorul cu microunde este ideală și
utilă pentru următoarea operațiune de gătire.
2. Pentru a decongela uniform, întoarceți sau
rearanjați alimentele în timpul decongelării.
3. Pentru a decongela carnea grasă, încălziți-o în
cuptorul cu microunde pentru o perioadă scurtă
de timp și lăsați-o să stea la temperatura camerei
sau încălziți-o intermitent până la decongelare.
4. Când dezghețați un pui întreg sau orice aliment
congelat de formă neregulată, înfășurați picioarele
sau părțile subțiri cu folie de aluminiu. În caz
contrar, părțile subțiri vor fi dezghețate mai repede
și, uneori, gătite înainte ca alte părți să se dezghețe
în mod corespunzător. Pentru bucățile mari de
carne, înfășurați părțile laterale cu folie de
aluminiu, astfel încât acestea să fie dezghețate
uniform numai prin microunde verticale.
5. Gheața trebuie îndepărtată uneori în timpul
decongelării.
Alte instrucțiuni utile
Pentru cele mai bune rezultate.
1. Deoarece timpii de gătire la cuptorul cu
microunde sunt mult mai scurți decât pentru alte
metode de gătit, este esențial ca timpii de gătire
recomandați să nu fie depășiți fără a verifica mai
întâi alimentele. Factorii care pot afecta timpul de
gătire sunt: gradul preferat de gătire, temperatura
de pornire, altitudinea, volumul, dimensiunea și
forma alimentelor și ustensilelor utilizate.
Pe măsură ce vă familiarizați cu cuptorul, veți
putea ajusta acești factori. Este mai bine să nu
gătiți bine decât să gătiți prea mult.
Dacă alimentele sunt insuficient gătite, acestea
pot fi întotdeauna puse înapoi în cuptor pentru
a fi gătite în continuare. Dacă mâncarea este
gătită excesiv, nu se mai poate face nimic.
Începeți întotdeauna cu un timp minim de gătire.
IMPORTANT. Dacă se depășesc timpii de
gătire recomandați, mâncarea se va strica și,
în circumstanțe extreme, ar putea lua foc și,
posibil, deteriora interiorul cuptorului.
2. Aveți grijă la timpul de gătire pentru cantități mici
de alimente sau alimente cu conținut scăzut de
apă. Acestea se pot arde dacă sunt gătite prea
mult timp.
3. Nu utilizați cuptorul pentru uscarea prosoapelor
sau a șervețelelor de bucătărie. Acestea se pot
arde dacă sunt încălzite prea mult timp.
4. Nu încercați să fierbeți ouăle în cuptor.
5. Când gătiti un ou, asigurați-vă că străpungeți
membrana gălbenușului înainte de a-l introduce
în cuptor pentru a preveni spargerea ouălor.
6. Pentru a obține un rezultat mai uniform al
gătitului, întoarceți vasul pe jumătate sau
întoarceți mâncarea.
7. Budincile de Crăciun și alte alimente bogate în
grăsimi sau zahăr, de exemplu gem, plăcinte cu
carne, nu trebuie supraîncălzite. Aceste alimente
nu trebuie lăsate niciodată nesupravegheate,
deoarece gătitul excesiv al acestor alimente
poate duce la aprindere.
8. Este esențial ca alimentele reîncălzite să fie
servite „fierbinți”. Scoateți alimentele din cuptor și
verificați dacă sunt „fierbinți”, adică aburul este
emis din toate părțile și orice sos este barbotat.
Dacă doriți, puteți alege să verificați dacă
alimentele au ajuns la 72°C cu un termometru
alimentar — (dar nu uitați să nu lăsați acest
termometru în cuptorul cu microunde) sau la o
temperatură recomandată de reglementările
guvernamentale privind igiena alimentară.
Pentru alimentele care nu pot fi amestecate, de
exemplu lasagna, plăcintă cu carne, centrul
trebuie tăiat cu un cuțit pentru a testa dacă este
bine încălzit. Chiar dacă instrucțiunile unui pachet
al producătorului au fost respectate, verificați
întotdeauna dacă alimentele sunt fierbinți înainte
de a le servi. Dacă aveți îndoieli, returnați
mâncarea în cuptor pentru încălzire suplimentară.
9. Timpul de așteptare se referă la perioada de la
sfârșitul gătitului sau reîncălzirii când alimentele
sunt lăsate să stea înainte de a fi consumate,
adică este un timp de odihnă care permite căldurii
din alimente să continue să conducă spre centru,
eliminând astfel zonele reci.