Zanussi ZOB892X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

Cuptor electric incorporabil
ZOBK 892 Q
ZOBK 893 Q
Instructiuni de utilizare
2
Cuprins
Instalarea .............................................................................................................4
Ghid pentru utilizarea instructiunilor ................................................................5
Atunci cand cuptorul este utilizat pentru prima oara ......................................6
Descrierea aparatului .........................................................................................7
Cuptor electronic................................................................................................8
Butoane de control Push-Pull (care se actioneaza prin apasare).............8
Butoane de control Functii cuptor (Fig.2) si Termostat (Fig .3)................8
Lumina control operare................................................................................9
Lumina control termostat cuptor.................................................................9
Termostat de siguranta ..............................................................................10
Ventilatorul pentru elementele de control (Model ZOB 893 Q) ...............10
Dispozitivul pentru programare electronica...................................................10
Setarea orei exacte..........................................................................................11
Functia “Durata interval pentru gatit” .........................................................11
Functia “Sfarsit interval pentru gatit ........................................................12
Combinarea functiilor “Durata interval pentru gatit” si “Sfarsit interval
pentru gatit” ..............................................................................................13
Functia “Cronometru” ................................................................................13
Cum se dezactiveaza ecranul de afisare .........................................................14
Sfaturi si sugestii pentru utilizarea cuptorului...............................................14
Gatitul conventional .........................................................................................15
Gatitul la ventilator ...........................................................................................15
Expunerea la grill .............................................................................................15
Cateva sfaturi ............................................................................................16
Intervalele de timp pentru gatit.........................................................................17
Tabele cu intervale de timp pentru gatit .........................................................17
Curatare si intretinere.......................................................................................19
Curatarea usii cuptorului ..................................................................................20
Inlocuirea becului cuptorului ............................................................................20
Grill-ul cu balamale ..........................................................................................20
Cum sa procedati in cazul in care... ................................................................21
Service si piese de schimb ..............................................................................22
Date tehnice ......................................................................................................23
Dimensiuni de incorporare ale cuptorului.........................................................23
Dimensiuni interior cuptor ................................................................................23
Parametrii elementele pentru incalzire.............................................................23
3
Instructiuni pentru instalator ...........................................................................23
Conexiunea electrica .......................................................................................24
Blocul terminal .................................................................................................24
Incorporarea......................................................................................................24
4
Avertizari – Cuptoare incorporabile
Este extrem de important sa pastrati acest manual cu instructiuni de utilizare pentru o
consultare ulterioara. In cazul in care aparatul va fi vandut sau donat unei alte personae,
sau in cazul in care v-ati schimbat domiciliul si ati lasat aparatul in vechea locuinta,
asigurati-va intotdeauna ca ati lasat manualul cu instructiunile de utilizare ale cuptorului
noului proprietar si ca acesta a inteles cum functioneaza aparatul si avertizarile relevante.
Aceste instructiuni sunt furnizate in scopul sigurantei. Trebuie sa le cititi cu atentie inainte
de instala sau utiliza aparatul.
Instalarea
Instalarea si conectarea unui cuptor nou trebuie facuta doar de catre un electrician
autorizat sau de catre o persoana competenta.
Instalarea si ajustarea initiale ale cuptorului dumneavoastra TREBUIE efectuata de catre
personal calificat in conformitate cu reglementarile in vigoare. In acest manual sunt
oferite instructiuni specifice pentru instalator.
In timpul utilizarii
Acest aparat a fost conceput pentru a fi utilizat la gatitul, prajitul si coacerea alimentelor
in scop casnic.
Pastrati intotdeauna o distanta rezonabila fata de cuptor atunci cand deschideti
usa in timpul procesului de gatit sau imediat la sfarsitul acestuia pentru a permite
eventualelor acumulari de abur fierbinte sa iasa din cavitatea cuptorului.
Aparatul devine extrem de fierbinte in timpul utilizarii si isi pastreaza caldura o perioada
indelungata dupa utilizare. Trebuie sa aveti grija sa nu atingeti elementele de incalzire din
interiorul cuptorului.
Este periculos sa modificati sau sa alterati specificatiile cuptorului in orice mod.
Asigurati-va ca butoanele aparatului sunt in pozitia “off” atunci cand cuptorul nu
functioneaza.
Pentru igiena si din motive de siguranta, acest aparat trebuie pastrat curat tot timpul.
Depunerile de grasime sau de alimente reprezinta un potential pericol de incendiu.
Nu utilizati niciodata folie de aluminiu pentru a imbraca componente ale cuptorului.
Suporturile usor de curatat (din dotare) nu trebuie spalate decat cu apa si detergent.
Nu utilizati niciodata aburul sau masini cu abur pentru a curata aparatul.
Inainte de a efectua activitati de intretinere sau de curatare a aparatului, aduceti
intotdeauna butonul izolator la punctul pentru gatit, si lasati aparatul sa se raceasca.
In timpul procesului de gatit la cuptor sau utilizarii grill-ului, usa aparatului si zona
inconjuratoare se incalzesc la o temperatura foarte mare. Fiti atenti si pastrati copiii la
distanta fata de aparat atunci cand il folositi. Atunci cand conectati un alt aparat electric in
apropierea cuptorului, verificati cu atentie ca firele nu ating partile fierbinti ale cuptorului
sau ca nu sunt prinse de usa cuptorului.
Verificati daca rafturile sunt puse pe locasurile lor in mod corespunzator.
Acest cuptor (chiar daca este conectat la un ansamblu pentru gatit) este conceput sa
functioneze la 230 V monofazic cu nul.
Siguranta copiilor
Acest aparat a fost conceput pentru a fi utilizat de catre adulti. Copiilor nu trebuie sa li se
permita sa interactioneze cu elementele de control sau sa se joace cu produsul.
5
Copiii trebuie supravegheati tot timpul si nu trebuie sa li se permita sa atinga suprafetele
fierbinti sau sa fie in vecinatatea acestora atunci cand acestea sunt in functiune sau pana
in momentul in care aparatul s-a oprit dupa utilizare.
In timpul procesului de gatit la cuptor sau la grill, usa aparatului si componentele
inconjuratoare se incalzesc la o temperatura foarte ridicata. Fiti atenti si pastrati copiii la
distanta fata de aparat atunci cand il utilizati. In momentul in care conectati alte aparate
la o priza in apropierea cuptorului, verificati cu mare atentie ca, cablurile sa nu intre in
contact cu usa cuptorului.
PRODUCATOR:
Asistenta tehnica
Activitatile de service pe care le necesita aparatul trebuie sa fie efectuate de catre un
centru de service autorizat si trebuie utilizate numai piese de schimb originale.
In nici un caz nu incercati sa il reparati dumneavoastra.Reparatiile efectuate de catre
persoane neexperimentate pot determina vatamari corporale grave sau disfunctionalitati
majore ale aparatului. Va rugam sa contactati centrul de service local. Insistati
intotdeauna sa se utilizeze piese de schimb originale.
Ghid pentru utilizarea instructiunilor
Instructiuni privind siguranta
Instructiuni de urmat pas cu pas pentru o anumita operatie
Sfaturi si sugestii
PRODUCATOR:
6
Atunci cand cuptorul este utilizat pentru prima oara
Odata ce cuptorul a fost instalat:
a) setati butonul termostatului pe MAX;
b) aduceti butonulpentru controlul functiilor cuptorului pe setarea pentru gatitul conventional
( );
c) lasati cuptorul sa functioneze gol pentru aproximativ 45 de minute.
d) deschideti o fereastra pentru ventilare.
In acest timp este posibil ca cuptorul sa emane un miros neplacut. Acest lucru este absolut
normal, si este cauzat de reziduurile din fabricatie. Repetati aceasta operatie pentru grill si
functia de gatit la grill.
Odata efectuata aceste operatie, lasati cuptorul sa se raceasca, apoi stergeti cavitatea cuptorului
cu o carpa moale inmuiata in apa calda cu detergent.
Pentru a deschide usa cuptorului, prindeti manerul din partea sa centrala.
Inainte de a gati pentru prima oara, spalati cu atentie accesoriile cuptorului.
7
Descrierea aparatului
1. Panou de control
2. Buton control functii cuptor
3. Buton control termostat cuptor
4. Placuta cu date tehnice
5. Lumina control termostat cuptor
6. Dispozitiv electronic pentru programare
7. Grill
8. Lampa cuptor
9. Placuta cu date tehnice
8
Cuptor electronic
Butoane de control Push-Pull (care se actioneaza prin apasare).
Anumite modele (ZOB 893 Q) sunt dotate cu butoane de control push-pull (a se vedea figura 1).
Aceste butoane pot fi impinse complet in interiorul panoului de control atunci cand cuptorul nu
functioneaza.
Butoane de control Functii cuptor (Fig.2) si Termostat (Fig .3)
Acestea va permit sa selectati cel mai apropiat tip de incalzire pentru diferitele cerinte de gatit,
conectand in mod corespunzator elementele pentru incalzire si ajustand temperatura la nivelul
solicitat.
9
Lumina cuptor – Lumina cuptorului va fi activata fara nici o functie de gatit
Gatitul conventional Caldura este transmisa atat de catre elementul superior cat si de
catre cel de la baza, asigurand o incalzire uniforma in interiorul cuptorului.
Element pentru incalzire superioara Caldura este transmisa doar de catre partea
superioara a cuptorului.
Element incalzire la baza – Caldura este transmisa doar de catre baza cuptorului.
Doar element grill interior – poate fi utilizat pentru a expune la grill cantitati mici.
Dublu-Grill – Elementul full-grill se va activa.
Gatitul cu ajutorul ventilatorului Aceasta setare va permite sa prajiti sau sa prajiti si sa
coaceti simultan utilizand orice raft, fara a se amesteca aromele.
Decongelarea – Aceasta functie este indicata in special pentru decongelarea alimentelor.
Lumina control operare
Indica faptul ca unul sau mai multe elemente de incalzire sunt activate.
Lumina control termostat cuptor
10
Aceasta lumina se dezactiveaza atunci cand cuptorul se incalzeste la temperatura setata si se
activeaza din nou de fiecare data cand termostatul porneste pentru a stabiliza temperatura.
Termostat de siguranta
Pentru a evita supraincalzirea excesiva datorita utilizarii incorecte a aparatului sau functionarii
defectuoase a unei componente, cuptorul este echipat cu un termostat de siguranta care
intrerupe alimentarea cu energie electrica atunci cand este necesar. Operatiunea este repornita
in mod automat atunci cand temperatura cuptorului scade la valori normale. De aceea, atunci
cand se activeaza termostatul pentru ca nu ati utilizat in mod correct aparatul, cuptorul poate fi
utilizat din nou, pur si simplu asteptand ca acesta sa se raceasca. Daca in schimb, termostatul se
activeaza ca urmare a deteriorarii unei componente, trebuie sa contactati service-ul.
Ventilatorul pentru elementele de control (Model ZOB 893 Q)
Cuptorul este prevazut cu un ventilator pentru racire, ventilator ce are scopul de a mentine panoul
frontal, butoanele si manerul usii cuptorului sa se raceasca. Acest ventilator poate sa functioneze
si dupa ce cuptorul sau grill-ul au fost oprite, pana in momentul in care s-a atins o temperatura
normala.
Dispozitivul pentru programare electronica
1. Buton pentru selectarea functiilor
2. Buton pentru descresterea intensitatii functiilor de control
3. Buton pentru cresterea intensitatii functilor de control
4. Afisaj
5. Lumina de control “Durata interval pentru gatit”
6. Lumina pilot “Sfarsit interval pentru gatit”
7. Lumina pilot “Cronometru”
8. Lumina pilot “Ora exacta”
Cuptorul va functiona doar in conditiile in are a fost setata ora exacta. Mai mult,
11
cuptorul poate fi utilizata fara a se selecta un program.
Setarea orei exacte
Atunci cand cuptorul este conectat la reteaua de alimentare cu energie electrica, sau dupa o
pana de current, pe ecran va ilumina intermitent lumina pilot “Ora exacta” .
Pentru a seta timpul corect:
1. Apasati butonul sau .
2. Dupa ce ati efectuat aceasta setare, asteptati pentru 5 secunde: Lumina pilot
corespunzatoare se va dezactiva si pe ecran va aparea afisata ora exacta. Aparatul este
gata pentru a fi utilizat.
Pentru a reseta timpul corect:
1. Apasati butonul in mod repetat pentru a selecta functia “Ora exacta”. Lumina pilot
relevanta va incepe sa ilumineze intermitent. Apoi procedati asa cum este descris mai
sus. Ora exacta poate fi resetata doar in cazul in care nu a fost selectata o functie
automata (durata interval pentru gatit sau sfarsit interval pentru gatit .
Functia “Durata interval pentru gatit
Datorita acestei functii, cuptorul se va opri in mod automat la finalul duratei pentru gatit
programate. Plasati alimentele in cuptor, selectati o functie pentru gatit si ajustati temperatura
pentru gatit. Apasati butonul in mod repetat pentru a selecta functia “Durata interval pentru
gatit”. Lumina pilot relevanta va ilumina intermitent. Procedati apoi dupa cum urmeaza:
Pentru a seta durata interval pentru gatit:
1. Apasati butonul sau .
12
2. Dupa ce ati efectuat aceasta setare, asteptati pentru 5 secunde: Lumina pilot “Durata in
terval pentru gatit” corespunzatoare se va activa si pe ecran va aparea afisata ora
exacta.
3. Atunci cand intervalul de timp pentru gatit s-a terminat, cuptorul se va opri automat si se
va auzi un semnal acustic de alarma, in timp ce lumina pilot indicatoare va incepe sa
ilumineze intermitent. Aduceti butonul pentru functiile cuptorului si butonul pentru
controlul termostatului la pozitia zero.
Pentru a opri semnalul acustic de alarma, apasati orice buton.
NOTA: In momentul in care efectuati aceasta operatie, cuptorul va fi utilizat din nou, de
aceea nu uitati sa aduceti butonul pentru controlul functiilor cuptorului si butonul termostat la
zero la sfarsitul intervalului pentru gatit.
Pentru a anula durata interval pentru gatit:
1. Apasati butonul in mod repetat pentru a selecta functia “Durata interval pentru gatit”.
Lumina pilot relevanta va ilumina intermitent si pe ecran va fi afisat intervalul de timp
pentru gatit.
2. Apasati butonul pana in momentul in care pe ecran este afisat “0:00”. Dupa 5
secunde lumina pilot relevanta se va dezactiva si pe ecran va reapare ora exacta.
Functia “Sfarsit interval pentru gatit
Datorita acestei functii puteti seta cuptorul sa se opreasca automat atunci cand intervalul de timp
programat pentru gatit s-a incheiat. Plasati alimentele in cuptor, selectati o functie pentru gatit si
ajustati temperatura pentru gatit. Apasati butonul in mod repetetat pentru a selecta functia
“Sfarsit interval pentru gatit”. Lumina pilot relevanta va incepe sa ilumineze intermitent.
Apoi, procedati dupa cum urmeaza:
Pentru a seta “Sfarsit interval pentru gatit”:
1. Apasati butonul sau .
2. Dupa ce ati efectuat aceasta setare, asteptati pentru 5 secunde: Lumina pilot “Sfarsit in
terval pentru gatit corespunzatoare se va activa si pe ecran va aparea afisata ora
13
exacta.
3. Atunci cand intervalul de timp pentru gatit s-a terminat, cuptorul se va opri automat si se
va auzi un semnal acustic de alarma, in timp ce lumina pilot indicatoare va incepe sa
ilumineze intermittent. Aduceti butonul pentru functiile cuptorului si butonul pentru
controlul termostatului la pozitia zero.
Pentru a opri semnalul acustic de alarma, apasati orice buton.
NOTA: In momentul in care efectuati aceasta operatie, cuptorul va fi utilizat din nou, de
aceea nu uitati sa aduceti butonul pentru controlul functiilor cuptorului si butonul termostat la
zero la sfarsitul intervalului pentru gatit.
Pentru a anula Sfarsit interval pentru gatit:
1. Apasati butonul in mod repetat pentru a selecta functia Sfarsit interval pentru gatit”.
Lumina pilot relevanta va ilumina intermitent si pe ecran va fi afisat sfarsitul intervalului
de timp programat.
2. Apasati butonul pana in momentul in care pe ecran este afisata ora exacta. Dupa 5
secunde lumina pilot relevanta se va dezactiva si pe ecran va reapare ora exacta.
Combinarea functiilor “Durata interval pentru gatit” si
“Sfarsit interval pentru gatit”
Functiile “Durata interval pentru gatit” si “Sfarsit interval pentru gatit” pot fi utilizate simultan
pentru a seta cuptorul sa porneasca si sa se opreasca la un moment de timp ulterior.
1. Cu ajutorul functiei “Durata interval pentru gatit”
(efectuati setarile corespunzatoare
duratei intervalului pentru gatit asa cum este descris in capitolul corespunzator) setati
durata intervalului de timp. Apoi, apasati butonul : ecranul va afisa setarea
programata.
2. Cu ajutorul functiei “Sfarsit interval pentru gatit”
(efectuati setarile corespunzatoare
sfarsit interval pentru gatit asa cum este descris in capitolul corespunzator) setati sfarsitul
intervalului de timp pentru gatit.
Luminile pilot relevante se vor activa si pe ecran va fi afisata ora exacta. Cuptorul se va
activa si dezactiva in conformitate cu programele setate.
Functia “Cronometru”
Alarma cronometrului se va auzi la finalul perioadei setate, dar CUPTORUL VA RAMANE ACTIV,
in cazul in care acesta este in uz.
Pentru a seta cronometrul:
1. Apasati butonul in mod repetat pentru a selecta functia “Cronometru”. Lumina pilot
relevanta va incepe sa ilumineze intermitent.
14
2. Apoi apasati butonul sau (maxim: 2 ore, 30 minute).
3. dupa ce au fost efectuate setarile, asteptati pentru 5 secunde: lumina pilot
corespunzatoare “Cronometrului” se va activa.
4. La sfarsitul perioadei de timp, lumina pilot va incepe sa ilumineze intermitent si se va
auzi un semnal acustic de alarma. Pentru a dezactiva semnalul acustic, apasati orice
buton.
Pentru a anula setarile cronometrului:
1. Apasati butonul in mod repetat pentru a selecta functia “Cronometru”. Lumina pilot
relevanta va incepe sa ilumineze intermitent si pe ecran va fi afisat timpul ramas.
2. Apasati butonul pana in momentul in care pe ecran apare afisat “0:00”. Dupa 5
secunde lumina pilot se va dezactiva si pe ecarn va apare ora exacta.
Cum se dezactiveaza ecranul de afisare
1. Apasati in mod simultan doua sau trei butoane pentru programare si pastrati-le
apasate pentru 5 secunde. Ecranul se va dezactiva.
2. Pentru a porni afisajul, apasati orice buton.
Afisajul ecranului poate fi dezactivat doar in cazul in care nu a fost selectata nici o alta functie.
Sfaturi si sugestii pentru utilizarea cuptorului
15
Gatiti intodeauna cu usa cuptorului inchisa.
Cuptorul este prevazut cu un sistem exclusiv care produce o circulatie naturala a aerului si o
reciclare constanta a aburului. Acest sistem face posibil gatitul intr-un mediu cu abur si pastrarea
alimentelor moi in interior si cu o crusta rumena la exterior. Mai mult, intervalul de timp pentru
gatit si consumul de energie sunt reduse la minim. In timpul gatitului este posibil sa se emane
abur care poate fi eliberat in exterior atunci cand deschideti usa cuptorului. Acest lucru este
absolut normal.
Totusi, pastrati intotdeauna o anumita distanta fata de cuptor atunci cand deschideti usa
cuptorului in timpul procesului de gatit sau la finalul acestuia pentru a permite oricarei
acumulari de abur sau caldura sa fie eliberata in incapere fara a avea urmari neplacute.
Gatitul conventional
Caldura vine din partea de sus si din partea de jos, de aceea este preferabil sa utilizati gratarele
centrale. In cazul in care gatitul necesita mai multa caldura din partea de sus sau din partea de
jos a cavitatii cuptorului, utilizati gratarele de sus sau de jos.
Gatitul la ventilator
Alimentele sunt gatite prin intermediul fortei aerului preincalzit suflat in mod uniform in interiorul
cuptorului de catre un set de ventilatoare plasate pe peretele din spate al cuptorului. Caldura se
raspandeste in acest mod in toate colturile cuptorului in mod uniform si aceasta inseamna ca
puteti gati simultan diferite tipuri de alimente pozitionate pe diferite rafturi ale cuptorului (Fig.4).
Venilatorul asigura eliminarea rapida a umiditatii si mediul de uscare al cuptorului impiedica
diferitele arome si mirosuri sa se transmita de la un fel de mancare la altul.
Posibilitatea de a gati simultan pe cateva nivele de gratare inseamna ca puteti gati cateva tipuri
de alimente diferite in acelasi timp si pana la trei tavi de biscuiti si mini pizza care pot fi fie
semipreparate sau congelate. Bineinteles, ca cuptorul poate fi utilizat pentru a gati pe un singur
raft. In acest caz trebuie sa utilizati setul de rafturi cel mai de jos astfel incat sa puteti urmari
progresul procesului de gatit mult mai usor. Mai mult decat atat, cuptorul este recomandat in mod
deosebit pentru a steriliza si conserva siropurile facute in casa, si pentru dezhidratarea ciupercilor
sau fructelor.
Expunerea la grill
Atunci cand se gatesc la grill carne sau peste, ungeti-le cu putin ulei si puneti-le intotdeauna pe
gratarul cuptorului. Nivelul raftului depinde de grosimea alimentelor. Plasati intotdeauna o tava
colectoare pe nivelul cel mai de jos, cu putina apa in ea, pentru a evita fumul si mirosurile
neplacute.
16
Cateva sfaturi
Pentru coacerea prajiturilor
In mod normal, prajiturile necesita o temperatura moderata (in mod normal intre 150 si 200°C).
Suplimentar, cuptorul trebuie incalzit inaine pentru aproximativ 10 minute. Usa cuptorului nu
trebuie deschisa mai inainte ca cel putin ¾ din timpul pentru gatit setat sa fi trecut. Aluatul pentru
foetaje trebuie copt intr-o tava sau forma de copt pentru 2/3 din timpul total necesar si apoi
umplut in functie de dorinta inainte de a se coace complet. In mod clar, timpul de gatit ramas,
depinde de tipul de umplutura utilizat (gem, fructe, etc.). Trebuie sa aveti grija pentru a va asigura
ca orice amestec de aluat au consistenta corecta deoarece amestecurile mai putin consistente
maresc in mod inutil timpul de coacere.
Aluatul brut sau amestecurile sunt greu de indepartat de pe lingura sau mixer.
In cazul in care trei rafturi sunt pline simultan cu prajituri si tarte, este recomandabil sa introduceti
un raft suplimentar intre cele doua rafturi din partea de jos (Fig.4).
Pentru prajirea carnii si pestelui
Carnea prajita la cuptor trebuie sa cantareasca cel putin 1 kg pentru a evita ca aceasta sa devina
prea uscata in timpul gatitului. Carnea rosie foarte frageda care se doreste a fi gatita in sange,
de exemplu bine gatita la exterior dar extrem de suculenta la interior, necesita o temperatura
ridicata pentru gatit (200-220°C).
Carnea alba, pui si peste in schimb, necesita o temperatura pentru gatit mai redusa (150-175°C).
Ingredientele pentru sosul aferent trebuie puse in tava de copt chiar de la inceput numai atunci
cand intervalul de timp pentru gatit este foarte scurt.
In caz contrar acestea trebuie adaugate in ultima jumatate de ora. Un mod simplu de a verifica
daca carnea este facuta sau nu este sa o apasati cu o lingura; in cazul in care carnea nu
cedeaza sub aceasta presiune inseamna ca este facuta pe o parte. In cazul fripturii de vita si
fileurilor, al caror interior trebuie sa ramana roz, timpii de coacere trebuie sa fie scurti.
Carnea poate fi gatita intr-o tava de copt sau altfel-direct pe gratar in acest caz fiind necesara
plasarea unei tavi colectoare sub gratar pentru a colecta zeama care se scurge. In cazul in care
gatiti alimente foarte grase, este recomandat sa le transati dupa 15 minute dupa ce le-ati scos din
cuptor astfel incat sucul (zeama) sa nu se scurga in exterior. Pentru a preveni formarea de prea
mult fum in timpul procesului de gatit, este o buna idee sa adaugati putina apa in vasul colector
de picaturi si – pentru a preveni formarea de abur – sa adaugati mai multa in timpul procesului de
gatit in cazul in care apa pe care ati pus-o initial s-a evaporat prea mult.
Inainte de a servi, diversele feluri de mancare pot fi pastrate fierbinti in cuptor care trebuie setat la
temperatura minima.
17
Atentie! Nu plasati obiecte pe baza cuptorului si nu o acoperiti cu folie de aluminiu in timp
ce gatiti, deoarece puteti deteriora suprafetele emailate si alimentele pe care le gatiti.
Utilizati intotdeauna tavi, vase termorezistente si folie de aluminiu pe rafturile cuptorului.
Intervalele de timp pentru gatit
Intervalele de timp pentru gatit variaza in functie de tipul alimentelor care urmeaza a fi coapte, de
consistenta acestora si de volumul lor. Va sugeram sa retineti in mod deosebit primele
dumneavoastra experimente de gatit cu ajutorul acestui cuptor, deoarece utilizandu-l in conditii
similare si pentru aceleasi feluri de mancare, veti obtine desigur rezultate similare.
Doar experienta va va permite sa efectuati modificarile corespunzatoare valorilor din tabelele cu
intervale de timp pentru gatit.
Tabele cu intervale de timp pentru gatit
Gatitul traditional si cel cu ajutorul ventilatoarelor
Gatitul traditional
Gatitul cu
ventilator
Greutate
(gr.)
FEL DE
MANCARE
Nivel
Temp.
°C
Nivel
Temp.
°C
Timp
pentru
gatit
minute
Note
PRAJITURI
Aluaturi
framantate
2 170 2 (1 si 3)* 160 46~60 In forma
de prajituri
Aluat dospit 2 170 2 (1 si 3)* 160 20~30 In forma
de prajituri
Placinta cu
unt si branza
1 160 2 150 60~80 In forma
de prajituri
Placinta cu
mere
1 180 2 (1 si 3)* 170 40~60 In forma
de prajituri
Strudel 2 175 2 150 60~80
Tarta cu jem 2 175 2 (1 si 3)* 160 30~40
Placinta cu
fructe
1 175 1 160 45~60 In tava de
paine
Pandispan 1 175 2 (1 si 3)* 160 30~40 In forma
de prajituri
Placinta de
Craciun
1 170 1 160 40~60 In forma
de prajituri
Placinta cu
prune
1 170 1 160 50~60 In tava de
paine
Prajiturele 2 175 2 (1 si 3)* 160 25~35 In tava de
copt
Biscuiti 2 160 2 (1 si 3)* 150 20~30 In tava de
copt
Meringues 2 100 2 (1 si 3)* 100 90~120 In tava de
copt
Fursecuri 2 190 2 (1 si 3)* 180 12~20 In tava de
copt
18
Patiserie 2 200 2 (1 si 3)* 190 15~25 In tava de
copt
PAINE SI
PIZZA
1000 Paine alba 1 190 2 180 40~60 1-2 bucati
500 Paine de
secara
1 190 1 180 30~45
500 Chifle 2 200 2 (1 si 3)* 175 20~35 6-8 bucati
250 Pizza 1 210 2 (1 si 3)* 190 15~30 In tava de
copt
BUDINCI
Budinca de
paste
2 200 2 (1 si 3)* 175 40~50 In forma
Budinca de
legume
2 200 2 (1 si 3)* 175 45~60 In forma
Quiche 1 200 2 (1 si 3)* 180 35~45 In forma
Lasagne 2 180 2 160 45~60 In forma
Cannelloni 2 200 2 175 40~55 In forma
CARNE
1000 vaca 2 190 2 175 50~70 Pe gratar
1200 porc 2 180 2 175 100~130 Pe gratar
1000 vitel 2 190 2 175 90~120 Pe gratar
1500 roast beef
englezesc
2 210 2 200
1500 in sange 2 210 2 200 50~60 Pe gratar
1500 mediu 2 210 2 200 60~70 Pe gratar
1500 bine facut 2 180 2 170 70~80 Pe gratar
2000 Spata de
porc
2 180 2 160
120~150
Cu pielita
1200 Fleica de
porc
2 190 2 175 100~120 2 bucati
1200 Miel 2 190 2 175 110~130 Pulpa
1000 Pui 2 180 160 60~80 Intreg
4000 Rata 2 175 2 160 210~240 Intreg
1500 Gasca 2 175 2 160 120~150 Intreg
3000 Iepure 2 190 2 175 150~200 Intreg
1200 Iepure de
camp
2 190 2 175 60~ 80 Taiat in
bucati
1500 Fazan 2 190 2 175 90~120 Intreg
800 Bucata mare
de carne
2 180 2 160 40~60 In tava de
paine
PESTE
1200 Pastrav 2 190 2 175 30~40 3-4 pesti
1500 Ton/Somon 2 190 2 175 25~35 4-6 fileuri
(*) In cazul in care este necesar sa gatiti mai mult decat un fel de mancare odata, va
recomandam sa le plasati pe rafturile specificate intre paranteze.
Expunerea la Grill (**)
Cantitate Expunere la grill Timp pentru gatit (minute)
Fel de
mancare
Bucati Greutate
Nivel
Temp.ºC Partea
inferioara
Partea
superioara
Fillet 4 800 3 Max 12 – 15 12 – 14
Steak vita 4 600 3 Max 10 – 12 6 – 8
Carnati 8 ----- 3 Max 12 – 15 10 –12
Cotlet de 4 600 3 Max 12 – 16 12 – 14
19
porc
Pui (taiat in
doua)
2 1000 3 Max 30 – 35 25 – 30
Kebap 4 ---- 3 Max 10 – 15 10 –12
Pui (piept) 4 400 3 Max 12 – 15 12 – 14
Hamburger 6 600 3 Max 10 – 15 8 –10
Peste (fillet) 4 400 3 Max 12 –14 10 –12
Sandwiches
4-6 ---- 3 Max 5 – 7 ----
Paine
prajita
4-6 ---- 3 Max 2 – 4 2 – 3
Temperaturile indicate in acest tabel au un caracter pur informativ. Este posibil sa fie necesar sa
cresteti sau sa scadeti temperatura pentru a satisface cerintele si necesitatile individuale. Timpii
de gatit din tabel nu includ si preincalzirea.
Va recomandam ca, in special ca atunci cand gatiti prajituri, pizza si paine sa preincalziti cuptorul
pentru aproximativ 10 minute inainte de a gati.
(**)Timpii de gatit din tabel nu includ si preincalzirea. Va recomandam sa preincalziti cuptorul
pentru aproximativ 5 minute inainte de a gati.
Curatare si intretinere
Inainte de orice operatie de curatare sau intretinere opriti cuptorul si lasati-l sa se
raceasca. Nu utilizati niciodata aburi sau masini pe baza de aburi pentru a curata cuptorul.
Important! Inainte de a efectua orice operatiune de intretinere verificati ca aparatul
dumneavoastra este deconectat de la sursa de alimentare cu energie electrica.
Operatiunile de curatare trebuie efectuate atunci cand cuptorul s-a racit. Spalati componentele
emailate cu apa calduta si detergent. Nu utilizati produse abrasive precum bureti de sarma, acizi,
etc. deoarece acestea pot deteriora diferite suprafete. Clatiti componentele din otel inoxidabil cu
apa dupa utilizare, si stergeti-le apoi cu o carpa moale sau cu o bucata de piele de caprioara.
In cazul petelor persistente, puteti utiliza detergenti normali non-abrazivi sau produse specifice
pentru inox disponibile in magazine. O alta alternativa o reprezinta o picatura de otet.
Atunci cand curatati usa cu peretele de sticla utilizati doar apa calda, evitand utilizarea de carpe
care lasa scame sau a produselor abrasive.
Acizii fierbinti de la fructe (de ex. lamaie, prune, etc.) lasa pete foarte dificil de indepartat de pe
suprafetele emailate; acest inconvenient poate duce la indepartarea luciului emailului, dar nu
afecteaza buna functionare a cuptorului.
Curatati cu atentie cuptorul dupa fiecare utilizare; in acest mod va fi posibil sa indepartati usor
reziduurile rezultate in urma gatitului, evitand astfel ca acestea sa nu se arda data viitoare cand
va fi utilizat cuptorul.
Pentru modelele din otel inoxidabil sau aluminiu:
Va recomandam sa curatati usa cuptorului utilizand doar un burette umed si sa il stergeti dupa
curatare cu o carpa moale, uscata si curata.
Nu utilizati niciodata bureti de sarma, acizi sau produse abrasive deoarece acestea pot deteriora
suprafata cuptorului.
Curatati panoul de control tinand cont de aceleasi precautii.
20
Curatarea usii cuptorului
Pentru o mai buna curatare a usii cuptorului, va sugeram sa o scoateti de pe cuptor urmand
procedura de mai jos:
deschideti complet usa cuptorului; ridicati distantierele mici plasate pe cele doua
balamale si rotiti distantierele catre interior (Fig.5).
inchideti incet usa cuptorului, pana in momentul in care atinge cele doua distantiere,
apoi impingeti-l spre cuptor si scoateti-l tragandu-l catre exterior.
Puneti usa cuptorului la orizontala.
Dupa curatare, puneti la loc usa cuptorului, efectuand procedura de mai sus in ordine inversa.
Atunci cand cele doua distantiere mici sunt plasate din nou pe balamale, usa va fi pozitionata in
mod corect.
Inlocuirea becului cuptorului
Deconectati aparatul de la sursa de alimentare cu energie electrica. Apasati si defiletati capacul
de sticla (fig.6). Defiletati becul si inlocuiti-l cu unul nou termorezistent (300ºC) care are
urmatoarele caracteristici: Tensiune: 230 V (50 Hz); -Putere: 25 W; - Fitting: E 14. Reconectati
aparatul.
Grill-ul cu balamale
Anumite modele sunt prevazute cu un element grill cu balamale care va permite sa curatati
plafonul cuptorului mult mai repede.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27

Zanussi ZOB892X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru