Zanussi ZOB655N Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
Cuptor electric incorporabil
ZOB 655
Instructiuni de utilizare
2
Cuprins
Instalarea..............................................................................................................3
Ghid pentru utilizarea instructiunilor......................................................................4
Atunci cand cuptorul se instaleaza pentru prima oara ..........................................5
Descrierea aparatului............................................................................................6
Cuptor electric.......................................................................................................7
Butoane control functii cuptor (Fig.2) si termostat (Fig.3) ..................................7
Butonul pentru programarea sfarsitului ciclului de gatit......................................7
Lumina control termostat cuptor.........................................................................8
Lumina control operare......................................................................................8
Termostat de siguranta......................................................................................8
Ventilatorul pentru elementele de control...........................................................9
Sfaturi si sugestii pentru utilizarea cuptorului........................................................9
Gatitul conventional ...........................................................................................9
Gatitul la ventilator .............................................................................................9
Expunerea la grill.............................................................................................10
Cateva sfaturi ............................................................................................10
Tabele cu intervale de timp pentru gatit..............................................................12
Curatare si intretinere .........................................................................................14
Curatarea usii cuptorului..................................................................................15
Inlocuirea becului cuptorului.............................................................................15
Ce se intampla atunci cand ceva nu functioneaza correct..................................16
Service si piese de schimb..................................................................................16
Date tehnice........................................................................................................17
Dimensiuni de incorporare ale cuptorului.........................................................17
Dimensiuni interior cuptor ................................................................................17
Elementele pentru incalzire..............................................................................17
Instructiuni pentru instalator................................................................................18
Conexiunea electrica .......................................................................................18
Blocul terminal .................................................................................................18
Incorporarea........................................................................................................19
3
Avertizari – Cuptoare incorporabile
Este extrem de important sa pastrati acest manual cu instructiuni de utilizare
pentru o consultare ulterioara. In cazul in care aparatul va fi vandut sau donat unei
alte personae, sau in cazul in care v-ati schimbat domiciliul si ati lasat aparatul in
vechea locuinta, asigurati-va intotdeauna ca ati lasat manualul cu instructiunile de
utilizare ale cuptorului noului proprietar si ca acesta a inteles cum functioneaza
aparatul si avertizarile relevante. Aceste instructiuni sunt furnizate in scopul
sigurantei. Trebuie sa le cititi cu atentie inainte de instala sau utiliza aparatul.
Instalarea
Instalarea si conectarea unui cuptor nou trebuie facuta doar de catre un
electrician autorizat sau de catre o persoana competenta.
Instalarea si ajustarea initiale ale cuptorului dumneavoastra TREBUIE
efectuata de catre personal calificat in conformitate cu reglementarile in
vigoare. In acest manual sunt oferite instructiuni specifice pentru
instalator.
In timpul utilizarii
Acest aparat a fost conceput pentru a fi utilizat la gatitul, prajitul si
coacerea alimentelor in scop casnic.
Pastrati intotdeauna o distanta rezonabila fata de cuptor atunci cand
deschideti usa in timpul procesului de gatit sau imediat la sfarsitul
acestuia pentru a permite eventualelor acumulari de abur fierbinte sa
iasa din cavitatea cuptorului.
Aparatul devine extrem de fierbinte in timpul utilizarii si isi pastreaza
caldura o perioada indelungata dupa utilizare. Trebuie sa aveti grija sa nu
atingeti elementele de incalzire din interiorul cuptorului.
Este periculos sa modificati sau sa alterati specificatiile cuptorului in orice
mod.
Asigurati-va ca butoanele aparatului sunt in pozitia “off” atunci cand
cuptorul nu functioneaza.
Pentru igiena si din motive de siguranta, acest aparat trebuie pastrat curat
tot timpul. Depunerile de grasime sau de alimente reprezinta un potential
pericol de incendiu.
Nu utilizati niciodata folie de aluminiu pentru a imbraca componente ale
cuptorului.
Suporturile usor de curatat (din dotare) nu trebuie spalate decat cu apa si
detergent.
Nu utilizati niciodata aburul sau masini cu abur pentru a curata aparatul.
4
Inainte de a efectua activitati de intretinere sau de curatare a aparatului,
aduceti intotdeauna butonul izolator la punctul pentru gatit, si lasati
aparatul sa se raceasca.
In timpul procesului de gatit la cuptor sau utilizarii grill-ului, usa aparatului
si zona inconjuratoare se incalzesc la o temperatura foarte mare. Fiti
atenti si pastrati copiii la distanta fata de aparat atunci cand il folositi.
Atunci cand conectati un alt aparat electric in apropierea cuptorului,
verificati cu atentie ca firele nu ating partile fierbinti ale cuptorului sau ca
nu sunt prinse de usa cuptorului.
Verificati daca rafturile sunt puse pe locasurile lor in mod corespunzator.
Acest cuptor (chiar daca este conectat la un ansamblu pentru gatit) este
conceput sa functioneze la 230 V monofazic cu nul.
Siguranta copiilor
Acest aparat a fost conceput pentru a fi utilizat de catre adulti. Copiilor nu
trebuie sa li se permita sa interactioneze cu elementele de control sau sa
se joace cu produsul.
Copiii trebuie supravegheati tot timpul si nu trebuie sa li se permita sa
atinga suprafetele fierbinti sau sa fie in vecinatatea acestora atunci cand
acestea sunt in functiune sau pana in momentul in care aparatul s-a oprit
dupa utilizare.
Asistenta tehnica
Activitatile de service pe care le necesita aparatul trebuie sa fie efectuate
de catre un centru de service autorizat si trebuie utilizate numai piese de
schimb originale.
In nici un caz nu incercati sa il reparati dumneavoastra.Reparatiile
efectuate de catre persoane neexperimentate pot determina vatamari
corporale grave sau disfunctionalitati majore ale aparatului. Va rugam sa
contactati centrul de service local. Insistati intotdeauna sa se utilizeze
piese de schimb originale.
Ghid pentru utilizarea instructiunilor
Instructiuni privind siguranta
Instructiuni de urmat pas cu pas pentru o anumita operatie
Sfaturi si sugestii
PRODUCATOR:
5
Atunci cand cuptorul se instaleaza pentru prima oara
Odata ce cuptorul a fost instalat:
a) setati butonul termostatului pe MAX;
b) aduceti butonulpentru controlul functiilor cuptorului pe setarea pentru gatitul
conventional (
);
c) lasati cuptorul sa functioneze gol pentru aproximativ 45 de minute.
d) deschideti o fereastra pentru ventilare.
In acest timp este posibil ca cuptorul sa emane un miros neplacut. Acest lucru
este absolut normal, si este cauzat de reziduurile din fabricatie. Repetati
aceasta operatie pentru grill si functia de gatit la grill.
Odata efectuata aceste operatie, lasati cuptorul sa se raceasca, apoi stergeti
cavitatea cuptorului cu o carpa moale inmuiata in apa calda cu detergent.
Inainte de a gati pentru prima oara, spalati cu atentie accesoriile
cuptorului
.
Pentru a deschide usa cuptorului, prindeti manerul de partea centrala
(Fig. 1).
6
Descrierea aparatului
1. Panou de control
2. Buton control functii cuptor
3. Buton programare final ciclu gatit
4. Buton control termostat cuptor
5. Lumina control general
6. Lumina control termostat cuptor
7. Grill
8. Lampa cuptor
9. Placa cu date tehnice
7
Cuptor electric
Butoane control functii cuptor (Fig.2) si termostat (Fig.3)
Acestea va permit sa selectati cel mai apropiat tip de incalzire pentru diferitele
necesitati de gatit prin conectarea corespunzatoare a elementelor de incalzire si
ajustarea temperaturii la nivelul solicitat.
Gatitul conventional – caldura se transmite atat de la elementul de jos
cat si de la cel superior, asigurand o incalzire uniforma in interiorul cuptorului.
Grill – Elementul grill se va activa.
Element pentru incalzirea de la baza
– Caldura se transmite doar de
catre elementul de la baza cuptorului.
Gatitul cu ajutorul ventilatorului – Acesta va permite sa prajiti sau sa
prajiti si sa coaceti simultan utilizand orice raft, fara a se transfera aromele de la
un aliment la altul.
Setarea pentru decongelare – Aceasta setare are scopul de a va ajuta la
dezghetatul alimentelor congelate.
Butonul pentru programarea sfarsitului ciclului de gatit
8
Acest dispozitiv (Fig.4) va permite sa setati cuptorul sa se opreasca in mod
automat odata ce intervalul de timp presetat s-a terminat. Se va auzi un semnal
acustic atunci cand procesul de gatit s-a incheiat. Durata procesului de gatit
poate fi setata pana la 90 de minute maximum. Plasati alimentele in cuptor si
aduceti butonul pentru selectia functiilor cuptorului si butonul control termostat la
setarile solicitate. Aduceti butonul corespunzator cronometrului catre pozitia
maxima de timp („90”), dupa care aduceti-l din nou in pozitia initiala pentru a seta
intervalul de timp pentru gatit dorit. Se va auzi un semnal acustic atunci cand
procesul de gatit s-a incheiat, iar cuptorul se va opri in mod automat. Aduceti
butonul corespunzator cronometrului pe simbolul
pentru a seta cuptorul pe
operarea manuala.
Lumina control termostat cuptor
Aceasta lumina se dezactiveaza atunci cand cuptorul se incalzeste la
temperatura setata si se activeaza din nou de fiecare data cand termostatul
porneste pentru a stabiliza temperatura.
Lumina control operare
Indica faptul ca unul sau mai multe elemente de incalzire sunt activate.
Termostat de siguranta
Pentru a evita supraincalzirea excesiva datorita utilizarii incorecte a aparatului
sau functionarii defectuoase a unei componente, cuptorul este echipat cu un
termostat de siguranta care intrerupe alimentarea cu energie electrica atunci
cand este necesar. Operatiunea este repornita in mod automat atunci cand
temperatura cuptorului scade la valori normale. De aceea, atunci cand se
activeaza termostatul pentru ca nu ati utilizat in mod correct aparatul, cuptorul
poate fi utilizat din nou, pur si simplu asteptand ca acesta sa se raceasca. Daca
in schimb, termostatul se activeaza ca urmare a deteriorarii unei componente,
trebuie sa contactati service-ul.
9
Ventilatorul pentru elementele de control
Cuptorul este prevazut cu un ventilator pentru racire, ventilator ce are scopul
de a mentine panoul frontal, butoanele si manerul usii cuptorului sa se
raceasca. Acest ventilator poate sa functioneze si dupa ce cuptorul sau grill-ul
au fost oprite, pana in momentul in care s-a atins o temperatura normala.
Sfaturi si sugestii pentru utilizarea cuptorului
Gatiti intodeauna cu usa cuptorului inchisa.
Cuptorul este prevazut cu un system exclusiv care produce o circulatie naturala a
aerului si o reciclare constanta a aburului. Acest sistem face posibil gatitul intr-un
mediu cu abur si pastrarea alimentelor moi in interior si cu o crusta rumena la
exterior. Mai mult, intervalul de timp pentru gatit si consumul de energie sunt
reduse la minim. In timpul gatitului este posibil sa se emane abur care poate fi
eliberat in exterior atunci cand deschideti usa cuptorului. Acest lucru este absolut
normal.
Totusi, pastrati intotdeauna o anumita distanta fata de cuptor atunci cand
deschideti usa cuptorului in timpul procesului de gatit sau la finalul
acestuia pentru a permite oricarei acumulari de abur sau caldura sa fie
eliberata in incapere fara a avea urmari neplacute.
Gatitul conventional
Caldura vine din partea de sus si din partea de jos, de aceea este preferabil sa
utilizati gratarele centrale. In cazul in care gatitul necesita mai multa caldura din
partea de sus sau din partea de jos a cavitatii cuptorului, utilizati gratarele de sus
sau de jos.
Gatitul la ventilator
Alimentele sunt gatite prin intermediul fortei aerului preincalzit suflat in mod
uniform in interiorul cuptorului de catre un set de ventilatoare plasate pe peretele
din spate al cuptorului. Caldura se raspandeste in acest mod in toate colturile
cuptorului in mod uniform si aceasta inseamna ca puteti gati simultan diferite
tipuri de alimente pozitionate pe diferite rafturi ale cuptorului (Fig.5). Venilatorul
asigura eliminarea rapida a umiditatii si mediul de uscare al cuptorului impiedica
diferitele arome si mirosuri sa se transmita de la un fel de mancare la altul.
Posibilitatea de a gati simultan pe cateva nivele de gratare inseamna ca puteti
gati cateva tipuri de alimente diferite in acelasi timp si pana la trei tavi de biscuiti
si mini pizza care pot fi fie semipreparate sau congelate. Bineinteles, ca cuptorul
poate fi utilizat pentru a gati pe un singur raft. In acest caz trebuie sa utilizati
10
setul de rafturi cel mai de jos astfel incat sa puteti urmari progresul procesului de
gatit mult mai usor. Mai mult decat atat, cuptorul este recomandat in mod
deosebit pentru a steriliza si conserva siropurile facute in casa, si pentru
dezhidratarea ciupercilor sau fructelor.
Expunerea la grill
Atunci cand se gatesc la grill carne sau peste, ungeti-le cu putin ulei si puneti-le
intotdeauna pe gratarul cuptorului. Nivelul raftului depinde de grosimea
alimentelor. Plasati intotdeauna o tava colectoare pe nivelul cel mai de jos, cu
putina apa in ea, pentru a evita fumul si mirosurile neplacute.
Cateva sfaturi
Pentru coacerea prajiturilor
In mod normal, prajiturile necesita o temperatura moderata (in mod normal intre
150 si 200
°
C). Suplimentar, cuptorul trebuie incalzit inaine – pentru aproximativ
10 minute. Usa cuptorului nu trebuie deschisa mai inainte ca cel putin ¾ din
timpul pentru gatit setat sa fi trecut. Aluatul pentru foetaje trebuie copt intr-o tava
sau forma de copt pentru 2/3 din timpul total necesar si apoi umplut in functie de
dorinta inainte de a se coace complet. In mod clar, timpul de gatit ramas,
depinde de tipul de umplutura utilizat (gem, fructe, etc.). Trebuie sa aveti grija
pentru a va asigura ca orice amestec de aluat au consistenta corecta deoarece
amestecurile mai putin consistente maresc in mod inutil timpul de coacere.
Aluatul brut sau amestecurile sunt greu de indepartat de pe lingura sau mixer.
In cazul in care trei rafturi sunt pline simultan cu prajituri si tarte, este
recomandabil sa introduceti un raft suplimentar intre cele doua rafturi din partea
de jos (Fig. 5).
Pentru prajirea carnii si pestelui
Carnea prajita la cuptor trebuie sa cantareasca cel putin 1 kg pentru a evita ca
aceasta sa devina prea uscata in timpul gatitului. Carnea rosie foarte frageda
care se doreste a fi gatita in sange, de exemplu bine gatita la exterior dar extrem
de suculenta la interior, necesita o temperatura ridicata pentru gatit (200-220°C).
Carnea alba, pui si peste in schimb, necesita o temperatura pentru gatit mai
redusa (150-175°C).
Ingredientele pentru sosul aferent trebuie puse in tava de copt chiar de la inceput
numai atunci cand intervalul de timp pentru gatit este foarte scurt.
In caz contrar acestea trebuie adaugate in ultima jumatate de ora. Un mod
simplu de a verifica daca carnea este facuta sau nu este sa o apasati cu o
lingura; in cazul in care carnea nu cedeaza sub aceasta presiune inseamna ca
11
este facuta pe o parte. In cazul fripturii de vita si fileurilor, al caror interior trebuie
sa ramana roz, timpii de coacere trebuie sa fie scurti.
Carnea poate fi gatita intr-o tava de copt sau altfel-direct pe gratar – in acest caz
fiind necesara plasarea unei tavi colectoare sub gratar pentru a colecta zeama
care se scurge. In cazul in care gatiti alimente foarte grase, este recomandat sa
le transati dupa 15 minute dupa ce le-ati scos din cuptor astfel incat sucul
(zeama) sa nu se scurga in exterior. Pentru a preveni formarea de prea mult fum
in timpul procesului de gatit, este o buna idee sa adaugati putina apa in vasul
colector de picaturi si – pentru a preveni formarea de abur – sa adaugati mai
multa in timpul procesului de gatit in cazul in care apa pe care ati pus-o initial s-a
evaporat prea mult.
Inainte de a servi, diversele feluri de mancare pot fi pastrate fierbinti in cuptor
care trebuie setat la temperatura minima.
Atentie! Nu plasati obiecte pe baza cuptorului si nu o acoperiti cu folie de
aluminiu in timp ce gatiti, deoarece puteti deteriora suprafetele emailate si
alimentele pe care le gatiti.
Utilizati intotdeauna tavi, vase termorezistente si folie de aluminiu pe rafturile
cuptorului.
Atentie!
Fiti atenti atunci cand introduceti si extrageti gratarul si tava
colectoare din cuptor pentru a nu deteriora suprafetele emailate ale cavitatii
cuptorului.
Intervalele de timp pentru gatit
Intervalele de timp pentru gatit variaza in functie de tipul alimentelor care
urmeaza a fi coapte, de consistenta acestora si de volumul lor. Va sugeram sa
retineti in mod deosebit primele dumneavoastra experimente de gatit cu ajutorul
acestui cuptor, deoarece utilizandu-l in conditii similare si pentru aceleasi feluri
de mancare, veti obtine desigur rezultate similare.
Doar experienta va va permite sa efectuati modificarile corespunzatoare valorilor
din tabelele cu intervale de timp pentru gatit.
12
Tabele cu intervale de timp pentru gatit
Gatitul traditional si cel cu ajutorul ventilatoarelor
Gatitul traditional
Gatitul cu
ventilator
Greutate
(gr.)
FEL DE
MANCARE
Nivel
Temp.
°
C
Nivel
Temp.
°
C
Timp
pentru
gatit
minute
Note
PRAJITURI
Aluaturi
framantate
2 170 2 (1 si 3)*
160 46~60 In forma
de
prajituri
Aluat dospit
2 170 2 (1 si 3)*
160 20~30 In forma
de
prajituri
Placinta cu
unt si
branza
1 160 2 150 60~80 In forma
de
prajituri
Placinta cu
mere
1 180 2 (1 si 3)*
170 40~60 In forma
de
prajituri
Strudel 2 175 2 150 60~80
Tarta cu
jem
2 175 2 (1 si 3)*
160 30~40
Placinta cu
fructe
1 175 1 160 45~60 In tava
de paine
Pandispan 1 175 2 (1 si 3)*
160 30~40 In forma
de
prajituri
Placinta de
Craciun
1 170 1 160 40~60 In forma
de
prajituri
Placinta cu
prune
1 170 1 160 50~60 In tava
de paine
Prajiturele 2 175 2 (1 si 3)*
160 25~35 In tava
de copt
Biscuiti 2 160 2 (1 si 3)*
150 20~30 In tava
de copt
Meringues 2 100 2 (1 si 3)*
100 90~120 In tava
de copt
Fursecuri 2 190 2 (1 si 3)*
180 12~20 In tava
de copt
Patiserie 2 200 2 (1 si 3)*
190 15~25 In tava
de copt
PAINE SI
PIZZA
1000 Paine alba 1 190 2 180 40~60 1-2
bucati
500 Paine de
secara
1 190 1 180 30~45
500 Chifle 2 200 2 (1 si 3)*
175 20~35 6-8
bucati
250 Pizza 1 210 2 (1 si 3)*
190 15~30 In tava
13
de copt
Budinci
Budinca de
paste
2 200 2 (1 si 3)*
175 40~50 In forma
Budinca de
legume
2 200 2 (1 si 3)*
175 45~60 In forma
Quiche 1 200 2 (1 si 3)*
180 35~45 In forma
Lasagne 2 180 2 160 45~60 In forma
Cannelloni 2 200 2 175 40~55 In forma
CARNE
1000 vaca 2 190 2 175 50~70 Pe gratar
1200 porc 2 180 2 175 100~130 Pe gratar
1000 vitel 2 190 2 175 90~120 Pe gratar
1500 roast beef
englezesc
2 210 2 200
1500 in sange 2 210 2 200 50~60 Pe gratar
1500 mediu 2 210 2 200 60~70 Pe gratar
1500 bine facut 2 180 2 170 70~80 Pe gratar
2000 Spata de
porc
2 180 2 160
120~150
Cu pielita
1200 Fleica de
porc
2 190 2 175 100~120 2 bucati
1200 Miel 2 190 2 175 110~130 Pulpa
1000 Pui 2 180 160 60~80 Intreg
4000 Rata 2 175 2 160 210~240 Intreg
1500 Gasca 2 175 2 160 120~150 Intreg
3000 Iepure 2 190 2 175 150~200 Intreg
1200 Iepure de
camp
2 190 2 175 60~ 80 Taiat in
bucati
1500 Fazan 2 190 2 175 90~120 Intreg
800 Bucata
mare de
carne
2 180 2 160 40~60 In tava
de paine
PESTE
1200 Pastrav 2 190 2 175 30~40 3-4 pesti
1500 Ton/Somon 2 190 2 175 25~35 4-6 fileuri
(*) In cazul in care este necesar sa gatiti mai mult decat un fel de mancare odata,
va recomandam sa le plasati pe rafturile specificate intre paranteze.
Expunerea la Grill (**)
Cantitate Expunere la grill Timp pentru gatit
(minute)
Fel de
mancare
Bucati Greutate
Nivel
Temp.ºC
Partea
inferioara
Partea
superioara
Fillet 4 800 3 Max 12 – 15 12 – 14
Steak vita 4 600 3 Max 10 – 12 6 – 8
Carnati 8 ----- 3 Max 12 – 15 10 –12
Cotlet de
porc
4 600 3 Max 12 – 16 12 – 14
Pui (taiat in
2 1000 3 Max 30 – 35 25 – 30
14
doua)
Kebap 4 ---- 3 Max 10 – 15 10 –12
Pui (piept) 4 400 3 Max 12 – 15 12 – 14
Hamburger
6 600 3 Max 10 – 15 8 –10
Peste (fillet)
4 400 3 Max 12 –14 10 –12
Sandwiches
4-6 ---- 3 Max 5 – 7 ----
Paine
prajita
4-6 ---- 3 Max 2 – 4 2 – 3
Temperaturile indicate in acest table au un caracter pur informativ. Este posibil
sa fie necesar sa cresteti sau sa scadeti temperatura pentru a satisface cerintele
si necesitatile individuale. Timpii de gatit din tabel nu includ si preincalzirea.
Va recomandam ca, in special ca atunci cand gatiti prajituri, pizza si paine sa
preincalziti cuptorul pentru aproximativ 10 minute inainte de a gati.
(**)Timpii de gatit din tabel nu includ si preincalzirea. Va recomandam sa
preincalziti cuptorul pentru aproximativ 10 minute inainte de a gati.
Curatare si intretinere
Inainte de orice operatie de curatare sau intretinere opriti cuptorul si
lasati-l sa se raceasca. Nu utilizati niciodata aburi sau masini pe baza de
aburi pentru a curata cuptorul. Important! Inainte de a efectua orice
operatiune de intretinere verificati ca aparatul dumneavoastra este
deconectat de la sursa de alimentare cu energie electrica.
Operatiunile de curatare trebuie efectuate atunci cand cuptorul s-a racit. Spalati
componentele emailate cu apa calduta si detergent. Nu utilizati produse abrasive
precum bureti de sarma, acizi, etc. deoarece acestea pot deteriora diferite
suprafete. Clatiti componentele din otel inoxidabil cu apa dupa utilizare, si
stergeti-le apoi cu o carpa moale sau cu o bucata de piele de caprioara.
In cazul petelor persistente, puteti utiliza detergenti normali non-abrazivi sau
produse specifice pentru inox disponibile in magazine. O alta alternativa o
reprezinta o picatura de otet. Atunci cand curatati usa cu peretele de sticla
utilizati doar apa calda, evitand utilizarea de carpe care lasa scame sau a
produselor abrasive.
Acizii fierbinti de la fructe (de ex. lamaie, prune, etc.) lasa pete foarte dificil de
indepartat de pe suprafetele emailate; acest inconvenient poate duce la
indepartarea luciului emailului, dar nu afecteaza buna functionare a cuptorului.
Curatati cu atentie cuptorul dupa fiecare utilizare; in acest mod va fi posibil sa
indepartati usor reziduurile rezultate in urma gatitului, evitand astfel ca acestea
sa nu se arda data viitoare cand va fi utilizat cuptorul.
15
Pentru modelele din otel inoxidabil sau aluminiu:
Va recomandam sa curatati usa cuptorului utilizand doar un burette umed si sa il
stergeti dupa curatare cu o carpa moale, uscata si curata.
Nu utilizati niciodata bureti de sarma, acizi sau produse abrasive deoarece
acestea pot deteriora suprafata cuptorului.
Curatati panoul de control tinand cont de aceleasi precautii.
Curatarea usii cuptorului
Pentru o mai buna curatare a usii cuptorului, va sugeram sa o scoateti de pe
cuptor urmand procedura de mai jos:
deschideti complet usa cuptorului; ridicati distantierele mici plasate pe cele
doua balamale si rotiti distantierele catre interior (Fig.6).
inchideti incet usa cuptorului, pana in momentul in care atinge cele doua
distantiere,
apoi impingeti-l spre cuptor si scoateti-l tragandu-l catre exterior.
Puneti usa cuptorului la orizontala.
Dupa curatare, puneti la loc usa cuptorului, efectuand procedura de mai sus in
ordine inversa. Atunci cand cele doua distantiere mici sunt plasate din nou pe
balamale, usa va fi pozitionata in mod corect.
Inlocuirea becului cuptorului
Deconectati aparatul de la sursa de alimentare cu energie electrica. Apasati si
defiletati capacul de sticla (fig.7). Defiletati becul si inlocuiti-l cu unul nou
termorezistent (300ºC) care are urmatoarele caracteristici: Tensiune: 230 V (50
Hz); -Putere: 25 W; - Fitting: E 14. Reconectati aparatul.
16
Ce se intampla atunci cand ceva nu functioneaza correct
In cazul in care ceva nu functioneaza corect, va rugam sa efectuati urmatoarele
verificari, inainte de a contacta service-ul local.
Simptom Solutie
Cuptorul nu porneste Verificati daca cuptorul este in operare
manuala si ca au fost selectate ambele
functii de gatit si temperatura au fost
selectate
Sau
Verificati ca aparatul este conectat in
mod correct la sursa de alimentare cu
energie electrica si ca intrerupatorul de
la sursa de alimentare si intrerupatorul
cuptorului sunt pe pozitia ON (Pornit).
Lumina pentru temperatura cuptorului
nu se activeaza
Selectati cu ajutorul butonului
termostatului o temperatura
Sau
Aduceti butonul pentru controlul
functiilor cuptorului in dreptul unei
functii
Lumina cuptorului nu se aprinde Aduceti butonul pentru controlul
functiilor cuptorului in dreptul unei
functii
Sau
Cumparati un bec nou, solicitandu-l
service-ului local si inlocuiti-l urmand
instructiunile din acest manual de
utilizare.
Dureaza prea mult gatirea alimentelor,
sau dimpotriva se gatesc prea repede
Verificati continutul acestui manual de
utilizare, in special capitolul “Cuptorul
electric”.
Se depune condens si abur pe
alimente si in cavitatea cuptorului
Lasati alimentele in interiorul cuptorului
nu mai mult de 15-20 de minute dupa
ce procesul de gatit s-a incheiat.
Service si piese de schimb
In cazul in care ati efectuat verificarile descries in capitolul anterior si aparatul tot
nu functioneaza in mod correct, va rugam sa contactati service-ul local,
specificand tipul disfunctionalitatii, modelul de aparat (Mod.), numarul produsului
(Prod.No.) si numarul serial (Ser.No.) inscriptionate pe placuta cu date tehnice.
Placuta este plasata pe partea frontala externa a cavitatii cuptorului.
17
Piesele de schimb originale, certificate de catre producator si care poarta
simbolul
sunt disponibile la centrele noastre de service si la
magazinele autorizate de piese de schimb.
Date tehnice
Dimensiuni de incorporare ale cuptorului
Inaltime 593 mm
Latime 560 mm
Adancime 550 mm
Dimensiuni interior cuptor
Inaltime 335 mm
Latime 395 mm
Adancime 400 mm
Capacitate 53 l
Reglare termostat cuptor: de la 50° C pana la 230°C.
Elementele pentru incalzire
Lampa cuptor 25 W
Elementul pentru incalzire superior 800 W
Elementul pentru incalzire la baza 1000 W
Elemente de incalzire baza+superior 1800 W
Element grill simplu 1650 W
Element de incalzire ventilator cuptor 2000 W
Ventilator convectie 30 W
Ventilator racire 30 W
Puterea maxima absorbita 1875 W
Tensiunea de operare (50 Hz) 230 V
Acest aparat este conform urmatoarelor directive CE:
73/23 –90/683 (Directiva pentru voltaj scazut)
89/336/EEC (Directiva EMC)
93/68 (Directive generale) si modificarile ulterioare.
18
Instructiuni pentru instalator
Instructiunile de mai jos sunt concepute special pentru instalatori calificati si
trebuie sa ii ajute sa efectueze instalarea, ajustarea si operatiile de intretinere cu
precizie absoluta si in conformitate cu regulile si legislatia curenta. Va
recomandam cu tarie ca toate operatiile pentru instalarea cuptorului
dumneavostra sa fie efectuate de catre personal calificat in conformitate cu
regulile si reglementarile in vigoare.
Conexiunea electrica
Inainte de a efectua conexiunea electrica, asigurati-va ca:
siguranta de protectie si sistemul intern de cablare fac fata sarcinii
electrice totale a cuptorului (a se vedea placuta cu date tehnice);
sistemul locuintei dumneavoastra este prevazut cu o impamantare corecta
in conformitate cu reglementarile legale in vigoare;
priza din perete sau intrerupatorul omnipol utilizat pentru conexiunea
electrica poate fi accesat usor dupa ce a fost incorporat cuptorul.
Acest aparat este livrat fara un cablu de alimentare cu energie electrica, de
aceea, este necesar sa ii montati un cablu de alimentare cu stecher standard,
compatibil cu sarcina electrica totala indicata pe placuta cu date tehnice.
Stecherul trebuie introdus intr-o priza de perete cu parametrii corespunzatori. In
cazul in care este necesara o conexiune directa cu reteaua electrica (sursa), va fi
necesara conectarea intre aparat si sursa a unui intrerupator omnipolar cu o
distanta minima intre contacte de 3 mm, optima pentru sarcina recomandata si in
conformitate cu reglementarile in vigoare. Firele de impamantare verde si galben
nu trebuie intrerupte de catre un intrerupator si trebuie sa fie mai lungi cu 2 – 3
cm decat celelalte cabluri. Cablul de alimentare trebuie sa fie in toate cazurile
intins astfel incat sa va asigurati nu atinge in nici un punct al sau o temperatura
cu 50ºC mai mare decat temperatura mediului ambiant. Cablurile compatibile
pentru susrsa de alimentare sunt de tipurile urmatoare, considerand sectiunea
respectiva necesara a cablului: H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RR-F, H05 VV-F, H05
V2V2-F (T90), H05 BB-F.
Blocul terminal
Cuptorul are un bloc terminal usor accesibil care a fost conceput sa lucreze la un
current monofazic de 230 V. (Fig. 8).
Producatorul isi declina orice responsabilitate in cazul in care nu sunt
respectate regulile de prevenire ale accidentelor.
19
Incorporarea
Pentru a asigura o operatie corecta de incorporare, dulapul din bucatarie si
decupajul pentru incorporarea cuptorului trebuie sa aiba dimensiunile
corespunzatoare.
Atunci cand aparatul este incorporat, trebuie sa nu ramana spatiu liber si trebuie
inchis pe toate partile de catre mobilierul de bucatarie pentru a preveni
posibilitatea ca persoanele sa intre in contact cu componentele active ale
aparatului. Toate componentele care asigura o astfel de protectie, incluzand
orice panou de protectie (de exemplu daca aparatul este montat la capatul sau la
inceputul blatului trebuie fixate astfel incat sa se previna indepartarea acestora
fara ajutorul unoe ustensile corespunzatoare.
Aparatul poate fi plasat cu spatele sau cu una din partile laterale in apropierea
aparatelor sau peretilor inalti. Cealalta parte, in schimb, trebuie plasata in
apropierea mobilei sau aparatelor care au aceeasi inaltime.
Dimensiuni generale ale cuptorului (Fig.9)
Fig. 9
Dimensiuni de incorporare in coloana
Decupajul pentru incorporare in coloana trebuie sa aiba dimensiunile indicate in
figura 10.
20
Fig.10
Dimensiuni de incorporare sub blat
Decupajul de incorporare sub blat trebuie sa aiba dimensiunile indicate in Fig.11.
Securizarea cuptorului in dulap
Fixati aparatul in decupajul cuptorului.
Deschideti usa cuptorului si securizati cuptorul de dulapul de bucatarie cu doua
suruburi pentru lemn, care se potrivesc in orificiile din cadrul cuptorului (Fig.12).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Zanussi ZOB655N Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare