Zanussi ZOBK92SX Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
Cuptor electric incorporabil
ZOBK 92 S
Instructiuni de utilizare
2
1
Cuprins
Instalarea
.........................................................................................................................................3
Ghid pentru utilizarea instructiunilor
...........................................................................................4
Descrierea aparatului
.....................................................................................................................5
Panoul de control
.......................................................................................................................6
Cum se selecteaza functiile cuptorului
....................................................................................7
Atunci cand cuptorul este utilizat pentru prima oara
.................................................................9
Pentru a seta ora exacta:
...........................................................................................................9
Programarea cuptorului
...........................................................................................................10
Pentru a programa cuptorul sa se opreasca
.........................................................................11
Pentru a programa cuptorul sa porneasca si sa se opreasca
.............................................12
Caracteristici suplimentare
.........................................................................................................12
Functia pentru intreruperea de siguranta
..............................................................................12
Functia pentru caldura reziduala
............................................................................................12
Functia pentru siguranta copiilor
...........................................................................................12
Functia “Incalzire rapida”
........................................................................................................13
Cod de eroare
...........................................................................................................................13
Termostatul de siguranta
.........................................................................................................13
Modul Demo
..............................................................................................................................13
Ventilatorul de racire pentru functiile cuptorului
..................................................................14
Sfaturi si sugestii pentru utilizarea cuptorului
..........................................................................14
Gatitul conventional
.................................................................................................................15
Gatitul la ventilator
...................................................................................................................15
Expunerea la grill
......................................................................................................................15
Expunerea la grill termal (Thermal grilling)
...........................................................................15
Decongelarea............................................................................................................................15
Cateva sfaturi
....................................................................................................................16
Intervalele de timp pentru gatit
...............................................................................................16
Tabele cu intervale de timp pentru gatit
....................................................................................17
Curatare si intretinere
..................................................................................................................20
Curatarea usii cuptorului
.........................................................................................................20
Inlocuirea becului cuptorului
..................................................................................................21
Grill-ul cu balamale ..................................................................................................................21
Cum sa procedati in cazul in care...
...........................................................................................22
Service si piese de schimb
.........................................................................................................22
Date tehnice
..................................................................................................................................23
Dimensiuni de incorporare ale cuptorului
.............................................................................23
Dimensiuni interior cuptor
.......................................................................................................23
Elementele pentru incalzire
.....................................................................................................23
Instructiuni pentru instalator
......................................................................................................24
Conexiunea electrica
................................................................................................................24
Blocul terminal..........................................................................................................................24
Incorporarea
.................................................................................................................................25
3
1
Avertizari – Cuptoare incorporabile
Este extrem de important sa pastrati acest manual cu instructiuni de utilizare pentru o
consultare ulterioara. In cazul in care aparatul va fi vandut sau donat unei alte personae,
sau in cazul in care v-ati schimbat domiciliul si ati lasat aparatul in vechea locuinta,
asigurati-va intotdeauna ca ati lasat manualul cu instructiunile de utilizare ale cuptorului
noului proprietar si ca acesta a inteles cum functioneaza aparatul si avertizarile relevante.
Aceste instructiuni sunt furnizate in scopul sigurantei. Trebuie sa le cititi cu atentie inainte
de instala sau utiliza aparatul.
Instalarea
1
Instalarea si conectarea unui cuptor nou trebuie facuta doar de catre un electrician
autorizat sau de catre o persoana competenta.
Instalarea si ajustarea initiale ale cuptorului dumneavoastra TREBUIE efectuata de catre
personal calificat in conformitate cu reglementarile in vigoare. In acest manual sunt
oferite instructiuni specifice pentru instalator.
In timpul utilizarii
Acest aparat a fost conceput pentru a fi utilizat la gatitul, prajitul si coacerea alimentelor
in scop casnic.
Pastrati intotdeauna o distanta rezonabila fata de cuptor atunci cand deschideti
usa in timpul procesului de gatit sau imediat la sfarsitul acestuia pentru a permite
eventualelor acumulari de abur fierbinte sa iasa din cavitatea cuptorului.
Aparatul devine extrem de fierbinte in timpul utilizarii si isi pastreaza caldura o perioada
indelungata dupa utilizare. Trebuie sa aveti grija sa nu atingeti elementele de incalzire din
interiorul cuptorului.
Este periculos sa modificati sau sa alterati specificatiile cuptorului in orice mod.
Asigurati-va ca butoanele aparatului sunt in pozitia “off” atunci cand cuptorul nu
functioneaza.
Pentru igiena si din motive de siguranta, acest aparat trebuie pastrat curat tot timpul.
Depunerile de grasime sau de alimente reprezinta un potential pericol de incendiu.
Nu utilizati niciodata folie de aluminiu pentru a imbraca componente ale cuptorului.
Suporturile usor de curatat (din dotare) nu trebuie spalate decat cu apa si detergent.
Nu utilizati niciodata aburul sau masini cu abur pentru a curata aparatul.
Inainte de a efectua activitati de intretinere sau de curatare a aparatului, aduceti
intotdeauna butonul izolator la punctul pentru gatit, si lasati aparatul sa se raceasca.
In timpul procesului de gatit la cuptor sau utilizarii grill-ului, usa aparatului si zona
inconjuratoare se incalzesc la o temperatura foarte mare. Fiti atenti si pastrati copiii la
distanta fata de aparat atunci cand il folositi. Atunci cand conectati un alt aparat electric in
apropierea cuptorului, verificati cu atentie ca firele nu ating partile fierbinti ale cuptorului
sau ca nu sunt prinse de usa cuptorului.
Verificati daca rafturile sunt puse pe locasurile lor in mod corespunzator.
Acest cuptor (chiar daca este conectat la un ansamblu pentru gatit) este conceput sa
functioneze la 230 V monofazic cu nul.
Siguranta copiilor
4
1
Acest aparat a fost conceput pentru a fi utilizat de catre adulti. Copiilor nu trebuie sa li se
permita sa interactioneze cu elementele de control sau sa se joace cu produsul.
Copiii trebuie supravegheati tot timpul si nu trebuie sa li se permita sa atinga suprafetele
fierbinti sau sa fie in vecinatatea acestora atunci cand acestea sunt in functiune sau pana
in momentul in care aparatul s-a oprit dupa utilizare.
In timpul procesului de gatit la cuptor sau la grill, usa aparatului si componentele
inconjuratoare se incalzesc la o temperatura foarte ridicata. Fiti atenti si pastrati copiii la
distanta fata de aparat atunci cand il utilizati. In momentul in care conectati alte aparate
la o priza in apropierea cuptorului, verificati cu mare atentie ca, cablurile sa nu intre in
contact cu usa cuptorului.
Asistenta tehnica
Activitatile de service pe care le necesita aparatul trebuie sa fie efectuate de catre un
centru de service autorizat si trebuie utilizate numai piese de schimb originale.
In nici un caz nu incercati sa il reparati dumneavoastra.Reparatiile efectuate de catre
persoane neexperimentate pot determina vatamari corporale grave sau disfunctionalitati
majore ale aparatului. Va rugam sa contactati centrul de service local. Insistati
intotdeauna sa se utilizeze piese de schimb originale.
Ghid pentru utilizarea instructiunilor
Instructiuni privind siguranta
Instructiuni de urmat pas cu pas pentru o anumita operatie
Sfaturi si sugestii
Acest aparat este conform urmatoarelor directive CE:
73/23 –90/683
(Directiva pentru voltaj scazut)
89/336
/EEC (Directiva EMC)
93/68
(Directive generale) si modificarile ulterioare.
PRODUCATOR:
5
1
Descrierea aparatului
1. Panou de control
2. Grill
3. Lampa cuptor
4. Placuta cu date tehnice
6
1
Panoul de control
1
1
1
Butoane:
1. ON/OFF (Pornit/Oprit)
2. Control functie cuptor
3. Functie pentru incalzire rapida
4. Element de control pentru descresterea intensitatii functiilor “_” (Timp sau Temperatura)
5. Element de control pentru cresterea intensitatii functiilor “_” (Timp sau Temperatura)
6. Cronometru/Functie durata interval pentru gatit/Final functie pentru gatit
Toate functiile cuptorului sunt controlate de catre un dispozitiv electronic de programare.
Puteti selecta orice combinatie de functie pentru gatit, temperatura pentru gatit si cronometrare
automata.
NOTA
In eventualitatea unei pene de curent, dispozitivul electronic va pastra toate setarile (ora exacta,
setarea de program sau program in operare) pentru aproximativ 3 minute. In cazul in care pana
de current dureaza mai mult, toate setarile vor fi anulate. In momentul in care se remediaza pana
de current, numerele de pe ecran vor ilumina intermitent, iar ceasul/cronometrul trebuie resetat.
Functii speciale
Urmatoarele functii pot fi activate apasand doua butoane in acelasi timp:
7
1
-
Dispozitivul de blocare pentru copii: apasati butonul
si butonul
-
Emitere beep la atingere: apasati butonul
si butonul ;
-
Modul Demo: apasati butonul
si butonul .
Butonul “On/Off
Cuptorul trebuie pornit inainte de a seta orice functie pentru gatit sau program. Atunci cand
butonul
este apasat, simbolul cuptorului va aparea afisat pe ecran, si lumina cuptorului se va
activa.
Pentru a opri cuptorul, puteti apasa butonul
in orice moment. Orice functie pentru gatit sau
program se vor opri, lumina cuptorului se va dezactiva si pe ecran va fi afisata doar ora exacta.
Este posibil sa dezactivati cuptorul in orice moment.
Cum se selecteaza functiile cuptorului
1) Porniti cuptorul apasand butonul
.
2) Apasati butonul
pentru a selecta functia dorita a cuptorului. De fiecare data cand se
apasa butonul, pe ecran va fi afisat un symbol pentru gatit si numarul functiei pentru gatit
corespunzatoare va aparea in stanga simbolului functiei pentru gatit selectata in mod
current (Fig. 1)
3) In cazul in care temperatura presetata nu este corespunzatoare, apasati butonul
sau
butonul
pentru a ajusta temperatura in 5 trepte.
-
imediat ce se incalzeste cuptorul, simbolul corespunzator termometrului
creste
usor, indicand temperatura la care este incalzit cuptorul in prezent;
-
atunci cand a fost atinsa temperatura dorita, se aude un semnal acustic pentru o
perioada scurta de timp si un symbol corespunzator unui termometru
va
ilumina continuu.
Cum se seteaza temperatura si intervalul de timp pentru gatit
Se apasa butoanele
si pentru a creste sau descreste temperatura presetata in timp ce
simbolul
ilumineaza intermittent (Fig.2). Temperatura maxima este de 250°C.
Se apasa butoanele
si pentru a creste sau descreste intervalul de timp presetat in timp
ce simbolul
ilumineaza intermittent (Fig.2).
8
1
Mai jos se regaseste o lista a simbolurilor functiilor si semnificatia acestora:
Gatitul cu ajutorul ventilatorului
– Aceasta setare va permite sa prajiti sau sa prajiti si
sa coaceti simultan utilizand orice raft, fara a se amesteca aromele. Temperatura presetata:
175°C.
Gatitul conventional
– Caldura este transmisa atat de catre elementul superior cat si de
catre cel de la baza, asigurand o incalzire uniforma in interiorul cuptorului. Temperatura
presetata: 200°C.
Doar elementul grill – poate fi utilizat pentru gatitul la grill de articole mici. Temperatura
presetata: 250
°
C.
Grilling termal
– aceasta functie va ofera o alternativa la metoda normala de gatit la
grill. Elementul grill si ventilatorul cuptorului functioneaza concomitent, recirculand aerul cald in
jurul alimentelor. Temperatura presetata: 180
°
C.
Selectati o temperatura maxima de 200°
°°
°C.
Cuptor Pizza
– Elementul de la baza furnizeaza incalzire directa de la baza pentru
pizza, quiche sau placinte, in timp ce ventilatorul asigura recircularea aerului pentru a gati
topping-urile de pizza sau umpluturile pentru placinta.
Temperatura presetata: 175
°
C.
Full-Grill
– Elementul full-grill se va activa. Recomandat pentru cantitati mari.
Temperatura presetata 250
°
C.
Element incalzire la baza
– Caldura este transmisa doar de catre baza cuptorului,
pentru a permite finalizarea felurilor de mancare. Temperatura presetata: 250
°
C.
Element pentru incalzire superioara
– Caldura este transmisa doar de catre partea
superioara a cuptorului, pentru a va permite sa finalizati felurile de mancare. Temperatura
presetata: 250
°
C.
Decongelarea
– Ventilatorul cuptorului functioneaza fara incalzire si recirculare aer, la
temperatura camerei, in interiorul cuptorului. Aceasta functie este indicata in special pentru
decongelarea alimentelor delicate care pot fi deteriorate de catre caldura, de ex. prajiturile
9
1
umplute cu crema, prajiturile inghetate, foetajele, painea si alte produse din aluat.
Atunci cand cuptorul este utilizat pentru prima oara
Atunci cand cuptorul este conectat pentru prima oara la reteaua de alimentare cu energie
electrica, pe ecran va aparea in mod automat 12:00 si simbolul
va ilumina intermitent.
Inainte de a utiliza cuptorul verificati daca ora exacta a fost setata corect.
Pentru a seta ora exacta:
a) apasati butonul
si, in timp ce simbolul ilumineaza intermittent (Fig. 3), setati
ora exacta, apasand butoanele
sau (Fig. 4).
Simbolul sageata corespunzator timpului
se va dezactiva la 5 secunde dupa ce a
fost afisat timpul corect (Fig. 5).
b) daca simbolul
nu mai ilumineaza intermittent, apasati butonul de doua ori.
Procedati apoi cum a fost descris la punctual a.
-
apasati butonul
pentru a porni cuptorul.
-
Apasati de doua ori butonul si selectati functia “Gatit Conventional”
(Fig.6).
-
Setati temperatura la 250
°
C utilizand butonul
-
Lasati cuptorul sa functioneze gol pentru aproximativ 45 de minute.
-
Deschideti o fereastra pentru ventilare.
Aceasta procedura trebuie repetata cu functiile “Gatit cu ajutorul ventilatorului”
si “Full Grill”
pentru aproximativ 5-10 minute.
In acest timp, este posibil ca, cuptorul sa emane un miros neplacut. Acest lucru este absolut
normal
si este cauzat de catre reziduurile din fabricatie.
Odata ce operatia a fost efectuata, lasati cuptorul sa se raceasca, apoi curatati cavitatea
cuptorului cu o carpamoale inmuiata in apa cu detergent.
10
1
Inainte de a gati pentru prima oara, spalati cu atentie
gratarele
si tava
colectoare
.
Pentru a deschide usa cuptorului, prindeti manerul de partea centrala (Fig. 7).
Programarea cuptorului
1
1
Cum se seteaza cronometrul
1) Apasati butonul
pentru a selecta functia Cronometru (Minute Minder). (Fig 8).
Simbolul relevant va ilumina intermitent si panoul de control va afisa “0.00”.
2) Apasati butonul
pentru a selecta timpul solicitat. Timpul maxim este de 23 de ore si
59 de minute. Dupa ce a fost efectuata setarea, Cronometrul va porni peste un interval
de 3 secunde. (Fig. 9).
3) Atunci cand intervalul de timp s-a scurs, se va auzi un semnal acustic.
4) Pentru a opri semnalul acustic, apasati orice buton.
Cuptorul NU se va opri din functionare.
Functia Cronometru poate fi utilizata chiar si atunci cand cuptorul este oprit.
Pentru a utiliza sau pentru a modifica setarea Cronometru:
Apasati butonul
pana in momentul in care simbolul si vor ilumina intermitent.
In acest moment este posibil sa modificati setarile Cronometru apasand butonul
sau butonul
Pentru a anula Cronometrul:
11
1
Apasati butonul
pana in momentul in care simbolul si vor ilumina intermitent. Apasati
butonul
pentru a descreste timpul pana in momentul in care pe ecran va fi afisat “0.00”. (Fig.
10).
Pentru a programa cuptorul sa se opreasca
1
1.Plasati alimentele in cuptor, porniti cuptorul, selectati o functie pentru gatit si ajustati
temperatura pentru gatit, daca este necesar (Fig. 11).
1
2. Apasati butonul
pentru a selecta “Durata interval pentru gatit” (Fig.12). Simbolul
corespunzator “Durata interval pentru gatit”
va ilumina intermitent si panoul de control va afisa
“0.00”.
3. In timp ce simbolul
ilumineaza intermitent, apasati butonul pentru a selecta intervalul de
timp dorit. Timpul maxim este 23 de ore si 59 de minute. Dupa 3 secunde dispozitivul pentru
programare se va activa.
4.Atunci cand intervalul de timp pentru gatit s-a incheiat, cuptorul se va opri automat si se va auzi
un semnal acustic de alarma in timp ce pe panoul de control va fi afisat “0.00”.
5.Pentru a opri semnalul acustic, apasati orice buton.
Pentru a anula
Durata interval pentru gatit
:
- se apasa butonul
pana in momentul in care simbolul va ilumina intermitent
-
se apasa butonul “_” pentru a scade intervalul de timp pana in momentul in care
pe ecran va aparea afisat “0.00” (Fig.13).
12
1
Pentru a programa cuptorul sa porneasca si sa se opreasca
1
1.Efectuati setarile corespunzatoare “Durata interval pentru gatit” asa cum sunt descrise in
capitolul corespunzator.
2. Apasati butonul
pana in momentul in care functia “Final proces de gatit” va fi selectata si
simbolul corespunzator va ilumina intermitent. Panoul de control va afisa sfarsitul intervalului de
gatit (acesta este, timpul curent + durata interval pentru gatit – Fig.14).
3. Apasati butonul “+” pentru a selecta finalul procesului de gatit dorit.
4. Dupa ce ati efectuat setarea, la 3 secunde dispozitivul pentru programare se va activa.
5.Cuptorul va porni si se va opri in mod automat. Finalul procesului de gatit va fi marcat de catre
un semnal acustic.
6.Pentru a opri semnalul acustic, apasati orice buton.
Pentru a anula programul, pur si simplu anulati Durata interval.
Caracteristici suplimentare
1
Functia pentru intreruperea de siguranta
Cuptorul se va opri in mod automat in cazul in care vor fi efectuate orice modificari ale setarilor,
corespunzator tabelului de mai jos (Fig. 15).
In cazul in care setarea de temperatura este: Cuptorul se va opri dupa:
250ºC Dupa 1 ½ ore
De la 200ºC pana la 245ºC Dupa 5½ ore
De la 120ºC pana la 195ºC Dupa 8½ ore
Mai putin de 120ºC Dupa 12 ore
Functia pentru caldura reziduala
In momentul in care a fost setata o durata a Intervalului de timp pentru gatit, cuptorul se va opri in
mod automat cu cateva minute inainte de terminarea timpului programat, si utilizati caldura
reziduala pentru a va finaliza alimentele fara consum de energie. Toate setarile curente vor fi
afisate pana in momentul in care Intervalul de timp pentru gatit s-a terminat.
Aceasta functie nu se va activa atunci cand durata Intervalului de timp pentru gatit este mai mica
de 15 minute.
Functia pentru siguranta copiilor
Pentru a evita ca, copiii sa se joace cu cuptorul, exista posibilitatea sa blocati elementele de
control ale cuptorului.
1) Opriti cuptorul apasand butonul
.
2) Apasati butoanele
si in acelasi timp si pastrati-le apasate pentru aproximativ 3
secunde. Va fi emis un semnal acustic si indicatorul “SAFE” (sigur) va apare afisat pe
ecran (Fig. 16).
13
1
Pentru a debloca cuptorul:
3) Apasati butoanele
si in acelasi timp si pastrati-le apasate pentru aproximativ 3
secunde. Va fi emis un semnal acustic si indicatorul “SAFE” (sigur) se va dezactiva.
Cuptorul poate fi acum utilizat. (Fig. 17).
Functia “Incalzire rapida”
Dupa ce a fost selectata functia pentru gatit si temperatura a fost ajustata, cavitatea cuptorului va
incepe sa se incalzeasca treptat pana in momentul in care va fi atinsa temperatura selectata.
Acest proces va dura intre 10 si 15 minute in functie de optiunea si temperatura selectate.
In cazul in care este necesar sa se atinga temperatura solicitata intr-un interval de timp mai scurt,
poate fi utilizata functia “Incalzire rapida”.
1) Porniti cuptorul apasand butonul
2) Setati functia pentru gatit necesara precum si temperatura asa cum a fost explicat mai
sus.
3) Setati temperatura apasand butonul
sau butonul “ Temperatura va fi afisata pe
ecran.
4) Apasati butonul
Afisajul pentru temperatura va indica “FHU” (Fig. 18).
5) Apasati butonul si apasati simbolul pentru 10 secunde. In acest moment este
posibil sa selectati temperatura solicitata apasand butonul
sau butonul “
6) In momentul in care a fost atinsa temperatura solicitata, se va auzi un semnal acustic
pentru o perioada scurta de timp si ecranul corespunzator temperaturii va reveni la
temperatura setata.
Aceasta functie poate fi utilizata cu orice functie pentru gatit sau temperatura.
Cod de eroare
Dispozitivul pentru programare electronica efectueaza o verificare continua a intregului
sistem. In cazul in care nu sunt corecti anumiti parametrii, unitatea de control va opri functiile
activate si va afisa pe ecran codul de eroare corespunzator. (Fig 20).
Pentru mai multe detalii, va rugam sa consultati capitolul “Cum se procedeaza in cazul in
care ceva nu functioneaza” de la pagina 46.
Termostatul de siguranta
Acest cuptor este dotat cu un termostat de siguranta. In cazul unei disfunctionalitati a
temostatului principal si ca urmare a supraincalzirii, dispozitivul de siguranta va dezactiva
alimentarea cu energie electrica a cuptorului. In cazul in care se intampla acest lucru, va
rugam sa contactati service-ul. In nici un caz sa incercati sa reparati dumneavoastra aparatul.
Modul Demo
Acest mod de operare al cuptorului are scopul de a fi utilizat in magazine pentru a demonstra
14
1
functionalitatea cuptoeului fara consum de energie electric, exceptie facand lampa cuptorului.
Pentru a putea activa aceasta functie, cuptorul trebuie sa fie in modul stand-by.
-
Apasati butonul
si pentru aproximativ 2 secunde (Fig. 19). Se va auzi un
semnal acustic pentru un interval scurt de timp.
-
Apasati butonul
si indicatorul “
id
” va aparea pe ecran.
Pot fi selectate toate functiile cuptorului.
Simbolul termometrului
nu va mai ilumina intermitent si indicatorul “
id
” va fi inlocuit
de numere digitale.
Urmati procedura descrisa mai sus pentru a dezactiva modul Demo.
Ventilatorul de racire pentru functiile cuptorului
Acest cuptor este dotat cu un ventilator pentru racire, ventilator ce are rolul sa pastreze
panoul din fata, butoanele si manerul usii cuptorului reci. Este posibil ca, cuptorul sa
functioneze si dupa ce cuptorul sau gratarul s-au oprit, pana in momentul in care s-a atins o
temperatura normala.
1
Sfaturi si sugestii pentru utilizarea cuptorului
1
Gatiti intodeauna cu usa cuptorului inchisa.
Cuptorul este prevazut cu un sistem exclusiv care produce o circulatie naturala a aerului si o
reciclare constanta a aburului. Acest sistem face posibil gatitul intr-un mediu cu abur si pastrarea
alimentelor moi in interior si cu o crusta rumena la exterior. Mai mult, intervalul de timp pentru
gatit si consumul de energie sunt reduse la minim. In timpul gatitului este posibil sa se emane
abur care poate fi eliberat in exterior atunci cand deschideti usa cuptorului. Acest lucru este
absolut normal.
Totusi, pastrati intotdeauna o anumita distanta fata de cuptor atunci cand deschideti usa
cuptorului in timpul procesului de gatit sau la finalul acestuia pentru a permite oricarei
acumulari de abur sau caldura sa fie eliberata in incapere fara a avea urmari neplacute.
15
1
Gatitul conventional
1
Caldura vine din partea de sus si din partea de jos, de aceea este preferabil sa utilizati gratarele
centrale. In cazul in care gatitul necesita mai multa caldura din partea de sus sau din partea de
jos a cavitatii cuptorului, utilizati gratarele de sus sau de jos.
Gatitul la ventilator
1
Alimentele sunt gatite prin intermediul fortei aerului preincalzit suflat in mod uniform in interiorul
cuptorului de catre un set de ventilatoare plasate pe peretele din spate al cuptorului. Caldura se
raspandeste in acest mod in toate colturile cuptorului in mod uniform si aceasta inseamna ca
puteti gati simultan diferite tipuri de alimente pozitionate pe diferite rafturi ale cuptorului (Fig.21).
Venilatorul asigura eliminarea rapida a umiditatii si mediul de uscare al cuptorului impiedica
diferitele arome si mirosuri sa se transmita de la un fel de mancare la altul.
Posibilitatea de a gati simultan pe cateva nivele de gratare inseamna ca puteti gati cateva tipuri
de alimente diferite in acelasi timp si pana la trei tavi de biscuiti si mini pizza care pot fi fie
semipreparate sau congelate. Bineinteles, ca cuptorul poate fi utilizat pentru a gati pe un singur
raft. In acest caz trebuie sa utilizati setul de rafturi cel mai de jos astfel incat sa puteti urmari
progresul procesului de gatit mult mai usor. Mai mult decat atat, cuptorul este recomandat in mod
deosebit pentru a steriliza si conserva siropurile facute in casa, si pentru dezhidratarea ciupercilor
sau fructelor.
Expunerea la grill
Atunci cand se gatesc la grill carne sau peste, ungeti-le cu putin ulei si puneti-le intotdeauna pe
gratarul cuptorului. Nivelul raftului depinde de grosimea alimentelor. Plasati intotdeauna o tava
colectoare pe nivelul cel mai de jos, cu putina apa in ea, pentru a evita fumul si mirosurile
neplacute.
Expunerea la grill termal (Thermal grilling)
Atunci cand utilizati aceasta functie pentru gatit, selectati o temperatura maxima de 200
°
C.
Intregul element grill functioneaza si ventilatorul aparatului functioneaza in mod alternativ,
recirculand aerul cald in jurul alimentelor. Necesitatea de a verifica si de a intoarce alimentele
este redusa. Cu exceptia toast-ului si steak-ului in sange, puteti utiliza grill-ul termal pentru toate
alimentele pe care le gatiti in mod normal cu ajutorul functiei conventional.
Decongelarea
16
1
Ventilatorul cuptorului functioneaza fara incalzire si recircularea aerului, la temperatura camerei,
in interiorul cuptorului.
Cateva sfaturi
Pentru coacerea prajiturilor
In mod normal, prajiturile necesita o temperatura moderata (in mod normal intre 150 si 200°C).
Suplimentar, cuptorul trebuie incalzit inaine – pentru aproximativ 10 minute. Usa cuptorului nu
trebuie deschisa mai inainte ca cel putin ¾ din timpul pentru gatit setat sa fi trecut. Aluatul pentru
foetaje trebuie copt intr-o tava sau forma de copt pentru 2/3 din timpul total necesar si apoi
umplut in functie de dorinta inainte de a se coace complet. In mod clar, timpul de gatit ramas,
depinde de tipul de umplutura utilizat (gem, fructe, etc.). Trebuie sa aveti grija pentru a va asigura
ca orice amestec de aluat au consistenta corecta deoarece amestecurile mai putin consistente
maresc in mod inutil timpul de coacere.
Aluatul brut sau amestecurile sunt greu de indepartat de pe lingura sau mixer.
In cazul in care trei rafturi sunt pline simultan cu prajituri si tarte, este recomandabil sa introduceti
un raft suplimentar intre cele doua rafturi din partea de jos (Fig. 21).
Pentru prajirea carnii si pestelui
Carnea prajita la cuptor trebuie sa cantareasca cel putin 1 kg pentru a evita ca aceasta sa devina
prea uscata in timpul gatitului. Carnea rosie foarte frageda care se doreste a fi gatita in sange,
de exemplu bine gatita la exterior dar extrem de suculenta la interior, necesita o temperatura
ridicata pentru gatit (200-220
°
C).
Carnea alba, pui si peste in schimb, necesita o temperatura pentru gatit mai redusa (150-175°C).
Ingredientele pentru sosul aferent trebuie puse in tava de copt chiar de la inceput numai atunci
cand intervalul de timp pentru gatit este foarte scurt.
In caz contrar acestea trebuie adaugate in ultima jumatate de ora. Un mod simplu de a verifica
daca carnea este facuta sau nu este sa o apasati cu o lingura; in cazul in care carnea nu
cedeaza sub aceasta presiune inseamna ca este facuta pe o parte. In cazul fripturii de vita si
fileurilor, al caror interior trebuie sa ramana roz, timpii de coacere trebuie sa fie scurti.
Carnea poate fi gatita intr-o tava de copt sau altfel-direct pe gratar – in acest caz fiind necesara
plasarea unei tavi colectoare sub gratar pentru a colecta zeama care se scurge. In cazul in care
gatiti alimente foarte grase, este recomandat sa le transati dupa 15 minute dupa ce le-ati scos din
cuptor astfel incat sucul (zeama) sa nu se scurga in exterior. Pentru a preveni formarea de prea
mult fum in timpul procesului de gatit, este o buna idee sa adaugati putina apa in vasul colector
de picaturi si – pentru a preveni formarea de abur – sa adaugati mai multa in timpul procesului de
gatit in cazul in care apa pe care ati pus-o initial s-a evaporat prea mult.
Inainte de a servi, diversele feluri de mancare pot fi pastrate fierbinti in cuptor care trebuie setat la
temperatura minima.
Atentie!
Nu plasati obiecte pe baza cuptorului si nu o acoperiti cu folie de aluminiu in timp
ce gatiti, deoarece puteti deteriora suprafetele emailate si alimentele pe care le gatiti.
Utilizati intotdeauna tavi, vase termorezistente si folie de aluminiu pe rafturile cuptorului.
Intervalele de timp pentru gatit
17
1
Intervalele de timp pentru gatit variaza in functie de tipul alimentelor care urmeaza a fi coapte, de
consistenta acestora si de volumul lor. Va sugeram sa retineti in mod deosebit primele
dumneavoastra experimente de gatit cu ajutorul acestui cuptor, deoarece utilizandu-l in conditii
similare si pentru aceleasi feluri de mancare, veti obtine desigur rezultate similare.
Doar experienta va va permite sa efectuati modificarile corespunzatoare valorilor din tabelele cu
intervale de timp pentru gatit.
Tabele cu intervale de timp pentru gatit
Gatitul traditional si cel cu ajutorul ventilatoarelor
Gatitul traditional Gatitul cu ventilator
Greutate
(gr.)
FEL DE
MANCARE
Nivel
Temp.
°C
Nivel
Temp.
°C
Timp
pentru
gatit
minute
Note
PRAJITURI
Aluaturi
framantate
2 170 2 (1 si 3)* 160 46~60 In forma
de prajituri
Aluat dospit 2 170 2 (1 si 3)* 160 20~30 In forma
de prajituri
Placinta cu
unt si branza
1 160 2 150 60~80 In forma
de prajituri
Placinta cu
mere
1 180 2 (1 si 3)* 170 40~60 In forma
de prajituri
Strudel 2 175 2 150 60~80
Tarta cu jem 2 175 2 (1 si 3)* 160 30~40
Placinta cu
fructe
1 175 1 160 45~60 In tava de
paine
Pandispan 1 175 2 (1 si 3)* 160 30~40 In forma
de prajituri
Placinta de
Craciun
1 170 1 160 40~60 In forma
de prajituri
Placinta cu
prune
1 170 1 160 50~60 In tava de
paine
Prajiturele 2 175 2 (1 si 3)* 160 25~35 In tava de
copt
Biscuiti 2 160 2 (1 si 3)* 150 20~30 In tava de
copt
Meringues 2 100 2 (1 si 3)* 100 90~120 In tava de
copt
Fursecuri 2 190 2 (1 si 3)* 180 12~20 In tava de
copt
Patiserie 2 200 2 (1 si 3)* 190 15~25 In tava de
copt
PAINE SI
PIZZA
1000 Paine alba 1 190 2 180 40~60 1-2 bucati
500 Paine de
secara
1 190 1 180 30~45
500 Chifle 2 200 2 (1 si 3)* 175 20~35 6-8 bucati
250 Pizza 1 210 2 (1 si 3)* 190 15~30 In tava de
copt
Budinci
18
1
Budinca de
paste
2 200 2 (1 si 3)* 175 40~50 In forma
Budinca de
legume
2 200 2 (1 si 3)* 175 45~60 In forma
Quiche 1 200 2 (1 si 3)* 180 35~45 In forma
Lasagne 2 180 2 160 45~60 In forma
Cannelloni 2 200 2 175 40~55 In forma
CARNE
1000 vaca 2 190 2 175 50~70 Pe gratar
1200 porc 2 180 2 175 100~130 Pe gratar
1000 vitel 2 190 2 175 90~120 Pe gratar
1500 roast beef
englezesc
2 210 2 200
1500 in sange 2 210 2 200 50~60 Pe gratar
1500 mediu 2 210 2 200 60~70 Pe gratar
1500 bine facut 2 180 2 170 70~80 Pe gratar
2000 Spata de
porc
2 180 2 160
120~150
Cu pielita
1200 Fleica de
porc
2 190 2 175 100~120 2 bucati
1200 Miel 2 190 2 175 110~130 Pulpa
1000 Pui 2 180 160 60~80 Intreg
4000 Rata 2 175 2 160 210~240 Intreg
1500 Gasca 2 175 2 160 120~150 Intreg
3000 Iepure 2 190 2 175 150~200 Intreg
1200 Iepure de
camp
2 190 2 175 60~ 80 Taiat in
bucati
1500 Fazan 2 190 2 175 90~120 Intreg
800 Bucata mare
de carne
2 180 2 160 40~60 In tava de
paine
PESTE
1200 Pastrav 2 190 2 175 30~40 3-4 pesti
1500 Ton/Somon 2 190 2 175 25~35 4-6 fileuri
(*) In cazul in care este necesar sa gatiti mai mult decat un fel de mancare odata, va
recomandam sa le plasati pe rafturile specificate intre paranteze.
Expunerea la Grill (**)
Cantitate Expunere la grill Timp pentru gatit (minute)
Fel de
mancare
Bucati Greutate
Nivel
Temp.ºC Partea
inferioara
Partea
superioara
Fillet 4 800 3 Max 12 15 12 14
Steak vita 4 600 3 Max 10 – 12 6 – 8
Carnati 8 ----- 3 Max 12 – 15 10 –12
Cotlet de
porc
4 600 3 Max 12 – 16 12 – 14
Pui (taiat in
doua)
2 1000 3 Max 30 – 35 25 – 30
Kebap 4 ---- 3 Max 10 – 15 10 –12
Pui (piept) 4 400 3 Max 12 – 15 12 – 14
Hamburger 6 600 3 Max 10 – 15 8 –10
Peste (fillet) 4 400 3 Max 12 –14 10 –12
Sandwiches 4-6 ---- 3 Max 5 – 7 ----
Paine
prajita
4-6 ---- 3 Max 2 – 4 2 – 3
19
1
Grilling termal (**)
Expunere la grill Timp pentru gatit (minute)
Fel de
mancare
Cantitate
(gr.)
Nivel
Temp.ºC Partea
inferioara
Partea
superioara
Rulouri
(curcan)
1000 3 200 30 40 20 30
Pui
(jumatati)
1000 3 200 25 –30 20 – 30
Pulpe de
pui
- 3 200 15 20 15 –18
Quail 500 3 200 25 –30
20 -25
Legume
gratinate
- 3 200 20 25 -
Scoici St.
Jacques
- 3 200 15 20 -
Mackerel - 3 200 15 – 20 10 –15
Felii de
peste
800 3 200 12 – 15 8 –10
Functia “Pizza” (***)
Functia Pizza
Greutate
(gr.)
Fel de mancare
Nivel
Temp.ºC
Timp pentru
gatit (minute)
Note
700 Pizza, mare 1 200 15 – 25 In tava de
copt
500 Pizza, mica 1 200 10 – 20 In forma de
copt sau pe
gratar
500 Chifle 1 200 15 – 25 In forma de
copt
Temperaturile indicate in acest tabel au un caracter pur informativ. Este posibil sa fie necesar sa
cresteti sau sa scadeti temperatura pentru a satisface cerintele si necesitatile individuale. Timpii
de gatit din tabel nu includ si preincalzirea.
Va recomandam ca, in special ca atunci cand gatiti prajituri, pizza si paine sa preincalziti cuptorul
pentru aproximativ 10 minute inainte de a gati.
(**)Timpii de gatit din tabel nu includ si preincalzirea. Va recomandam sa preincalziti cuptorul
pentru aproximativ 5 minute inainte de a gati.
(***)Timpii de gatit din tabel nu includ si preincalzirea. Va recomandam sa preincalziti cuptorul
pentru aproximativ 10 minute inainte de a gati.
20
1
Curatare si intretinere
Inainte de orice operatie de curatare sau intretinere opriti cuptorul si lasati-l sa se
raceasca. Nu utilizati niciodata aburi sau masini pe baza de aburi pentru a curata cuptorul.
Important! Inainte de a efectua orice operatiune de intretinere verificati ca aparatul
dumneavoastra este deconectat de la sursa de alimentare cu energie electrica.
Operatiunile de curatare trebuie efectuate atunci cand cuptorul s-a racit. Spalati componentele
emailate cu apa calduta si detergent. Nu utilizati produse abrasive precum bureti de sarma, acizi,
etc. deoarece acestea pot deteriora diferite suprafete. Clatiti componentele din otel inoxidabil cu
apa dupa utilizare, si stergeti-le apoi cu o carpa moale sau cu o bucata de piele de caprioara.
In cazul petelor persistente, puteti utiliza detergenti normali non-abrazivi sau produse specifice
pentru inox disponibile in magazine. O alta alternativa o reprezinta o picatura de otet.
Atunci cand curatati usa cu peretele de sticla utilizati doar apa calda, evitand utilizarea de carpe
care lasa scame sau a produselor abrasive.
Acizii fierbinti de la fructe (de ex. lamaie, prune, etc.) lasa pete foarte dificil de indepartat de pe
suprafetele emailate; acest inconvenient poate duce la indepartarea luciului emailului, dar nu
afecteaza buna functionare a cuptorului.
Curatati cu atentie cuptorul dupa fiecare utilizare; in acest mod va fi posibil sa indepartati usor
reziduurile rezultate in urma gatitului, evitand astfel ca acestea sa nu se arda data viitoare cand
va fi utilizat cuptorul.
Curatarea usii cuptorului
Pentru o mai buna curatare a usii cuptorului, va sugeram sa o scoateti de pe cuptor urmand
procedura de mai jos:
deschideti complet usa cuptorului; ridicati distantierele mici plasate pe cele doua
balamale si rotiti distantierele catre interior (Fig.6).
inchideti incet usa cuptorului, pana in momentul in care atinge cele doua distantiere,
apoi impingeti-l spre cuptor si scoateti-l tragandu-l catre exterior.
Puneti usa cuptorului la orizontala.
Dupa curatare, puneti la loc usa cuptorului, efectuand procedura de mai sus in ordine inversa.
Atunci cand cele doua distantiere mici sunt plasate din nou pe balamale, usa va fi pozitionata in
mod corect.
Pentru modelele din otel inoxidabil sau aluminiu:
Va recomandam sa curatati usa cuptorului utilizand doar un burette umed si sa il stergeti dupa
curatare cu o carpa moale, uscata si curata.
Nu utilizati niciodata bureti de sarma, acizi sau produse abrasive deoarece acestea pot deteriora
suprafata cuptorului.
Curatati panoul de control tinand cont de aceleasi precautii.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27

Zanussi ZOBK92SX Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare