Zanussi ZOB691N Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
MANUAL DE UTILIZARE
RO
2
1
Avertizari – Cuptoare incorporabile
Aceste instructiuni sunt furnizate in scopul sigurantei. Trebuie sa le cititi cu atentie
inainte de instala sau utiliza aparatul.
Instalarea
1
Este obligatoriu ca instalarea si ajustarea initiala a cuptorului dumneavoastra sa fie
efectuata de catre personal calificat in conformitate cu reglementarile in vigoare. In
acest manual sunt oferite instructiuni specifice pentru instalator.
Este
periculos
sa modificati sau sa alterati specificatiile cuptorului in orice mod.
Odata ce ati indepartat toate ambalajele de pe aparat, asigurati-va ca acesta nu este
deteriorat si ca, cablul de alimentare cu energie electrica este in conditii optime de
functionare. In caz contrar, va rugam sa contactati magazinul de la care ati cumparat
cuptorul inainte de a instala aparatul.
In timpul utilizarii
Acest aparat a fost conceput pentru a fi utilizat la gatitul, prajitul si coacerea
alimentelor in scop casnic si NU TREBUIE utilizat in alte scopuri.
Pastrati intotdeauna o distanta rezonabila fata de cuptor atunci cand deschideti
usa in timpul procesului de gatit sau imediat la sfarsitul acestuia pentru a
permite eventualelor acumulari de abur fierbinte sa iasa din cavitatea
cuptorului.
Asigurati-va ca butoanele aparatului sunt in pozitia “OFF” atunci cand cuptorul nu
functioneaza.
Aparatul devine extrem de fierbinte in timpul utilizarii si isi pastreaza caldura o
perioada indelungata dupa utilizare. Trebuie sa aveti grija sa nu atingeti elementele
de incalzire din interiorul cuptorului.
Atunci cand conectati un alt aparat electric in apropierea cuptorului, verificati cu
atentie ca firele nu ating partile fierbinti ale cuptorului sau ca nu sunt prinse de usa
cuptorului.
In cazul in care aparatul s-a defectat, deconectati-l de la sursa de alimentare cu
energie electrica.
Nu lasati vase ce contin alimente in cuptor, de ex. grasime sau ulei in interiorul
cuptorului. Acestea pot determina disfunctionalitati ale aparatului in cazul in care
acesta este pornit accidental.
Plasati intotdeauna o tava colectoare pentru a colecta grasimea atunci cand utilizati
grill-ul sau atunci gatiti carne. Puneti putina apa in tava colectoare pentru a evita
fumul si mirosurile neplacute.
Utilizati intotdeauna manusi termoizolante pentru a scoate vasele din cuptor.
Instalarea si ajustarea initiale ale cuptorului dumneavoastra trebuie efectuata de catre
personal calificat in conformitate cu reglementarile in vigoare.
Deconectati aparatul de la sursa de alimentare cu energie electrica ori de cate ori
doriti sa efectuati activitati de intretinere sau de curatare asupra aparatului.
Anumite componente ale aparatului sunt acoperite cu folie de protectie impotriva
socurilor. Indepartati aceasta folie inainte de a utiliza aparatul.
Acest cuptor este conceput sa functioneze la 230 V monofazic cu nul. O eventuala
conexiune de 400 V polifazica fara impamantare va distruge cuptorul.
3
1
Siguranta copiilor
Acest aparat a fost conceput pentru a fi utilizat de catre adulti. Copiilor NU TREBUIE
sa li se permita sa interactioneze cu elementele de control sau sa se joace cu
produsul.
Componentele accesibile ale aparatului pot deveni fierbinti in timpul utlizarii. Copiii
TREBUIE PASTRATI la distanta pana in momentul in care aparatul s-a racit.
Service
In nici un caz nu incercati sa il reparati aparatul dumneavoastra.Reparatiile efectuate
de catre persoane neexperimentate pot determina vatamari corporale grave sau
disfunctionalitati majore ale aparatului. Va rugam sa contactati centrul de service
local. Insistati intotdeauna sa se utilizeze piese de schimb originale.
Protectia mediului
Dupa instalare, va rugam sa reciclati ambalajul respectand regulile de protectia
mediului.
Atunci cand reciclati aparatul, faceti-l inutilizabil, taindu-I cablul de alimentare.
Este extrem de important sa pastrati acest manual cu instructiuni de utilizare pentru o
consultare ulterioara. In cazul in care aparatul va fi vandut sau donat unei alte
persoane, sau in cazul in care v-ati schimbat domiciliul si ati lasat aparatul in vechea
locuinta, asigurati-va intotdeauna ca ati lasat manualul cu instructiunile de utilizare ale
cuptorului noului proprietar si ca acesta a inteles cum functioneaza aparatul si
avertizarile relevante.
Ghid pentru utilizarea instructiunilor
1
In cadrul textului veti regasi urmatoarele simboluri ce au rolul de a va ghida in cadrul
instructiunilor de utilizare:
Instructiuni privind siguranta
Instructiuni de urmat pas cu pas pentru o anumita operatie
Sfaturi si sugestii
PRODUCATOR:
1
4
1
2345678
INSTALAREA.............................................................................................................................................................2
GHID PENTRU UTILIZAREA INSTRUCTIUNILOR...................................................................................................3
DESCRIEREA APARATULUI....................................................................................................................................5
BUTOANE CONTROL CUPTOR...............................................................................................................................5
BUTON CONTROL FUNCTIE (FIG. 1) ...........................................................................................................................5
BUTONUL PENTRU CONTROLUL TERMOSTATULUI (FIG.2).............................................................................................7
L
UMINA CONTROL TERMOSTAT CUPTOR
.....................................................................................................................7
TERMOSTAT DE SIGURANTA......................................................................................................................................7
VENTILATOR DE RACIRE PENTRU ELEMENTELE DE CONTROL .......................................................................................8
CRONOMETRU FINALIZARE PROCESS DE GATIT...............................................................................................8
SETAREA OREI EXACTE ............................................................................................................................................8
FUNCTIE MANUALA...................................................................................................................................................8
O
PERAREA AUTOMATA
.............................................................................................................................................9
ATUNCI CAND CUPTORUL ESTE UTILIZAT PENTRU PRIMA OARA...................................................................9
UTILIZAREA CUPTORULUI....................................................................................................................................10
GATITUL CU AJUTORUL ROTISORULUI..............................................................................................................12
TABELE CU INTERVALE DE TIMP PENTRU GATIT.............................................................................................13
CURATAREA CUPTORULUI..................................................................................................................................16
MATERIALE PENTRU CURATARE ..............................................................................................................................16
CURATAREA USII CUPTORULUI ................................................................................................................................17
INLOCUIREA BECULUI CUPTORULUI..........................................................................................................................17
G
RILL
-
UL CU BALAMALE
..........................................................................................................................................18
FILTRUL PENTRU GRASIME......................................................................................................................................19
CE SE INTAMPLA ATUNCI CAND CEVA NU FUNCTIONEAZA CORECT ...........................................................20
ASISTENTA TEHNICA............................................................................................................................................21
INSTALAREA...........................................................................................................................................................21
DATE TEHNICE.......................................................................................................................................................21
DIMENSIUNI DE INCORPORARE ALE CUPTORULUI ......................................................................................................21
DIMENSIUNI INTERIOR CUPTOR................................................................................................................................21
E
LEMENTELE PENTRU INCALZIRE
.............................................................................................................................22
CONEXIUNEA ELECTRICA....................................................................................................................................22
B
LOCUL TERMINAL
.................................................................................................................................................23
INCORPORAREA....................................................................................................................................................23
I
NCORPORAREA
.....................................................................................................................................................23
5
1
Descrierea aparatului
Butoane Control cuptor
Buton control functie (Fig. 1)
OFF (Oprit)
6
1
Lumina cuptor – Lumina cuptorului se va aprinde fara nici o alta functie pentru
gatit
Gatitul conventional – caldura se transmite atat de la elementul de jos cat si de
la cel superior, asigurand o incalzire uniforma in interiorul cuptorului.
Elementul superior pentru incalzire – Caldura este emanata doar de catre
elementul din partea de sus a cuptorului
Elementul de la baza pentru incalzire – Caldura este emanata doar de catre
elementul din partea de jos a cuptorului.
Numai element grill interior – poate fi utilizat pentru expunerea la grill a
alimentelor in cantitati mici.
Rotisor – Se vor activa grill-ul interior si motorul rotisorului
Grill-ul dublu – Se va activa intregul element grill.
Gatitul cu ajutorul ventilatorului - Acesta va permite sa prajiti sau sa prajiti si sa
coaceti simultan utilizand orice raft, fara a se transfera aromele de la un aliment la
altul.
Setarea pentru decongelare – Aceasta setare va ajuta sa decongelati alimentele
7
1
1
1
Butonul pentru controlul termostatului (Fig.2)
Rotiti butonul pentru controlul termostatului in sensul acelor de ceasornic pentru a
selecta temperaturi intre 50°C si 250°C (MAX).
1
Lumina control termostat cuptor
Odata ce temperatura cuptorului a fost selectata, lumina de control a termostatului se
va activa si ramane pornita pana in momentul in care a fost atinsa setarea corecta;
dupa aceea, se va activa si dezactiva odata cu termostatul, indicand modul in care
este mentinuta temperatura.
1
Termostat de siguranta
Pentru a evita supraincalzirea excesiva datorita utilizarii incorecte a aparatului sau
functionarii defectuoase a unei componente, cuptorul este echipat cu un termostat de
siguranta care intrerupe alimentarea cu energie electrica atunci cand este necesar.
Daca in schimb, termostatul se activeaza ca urmare a deteriorarii unei componente,
trebuie sa contactati service-ul. In nici un caz nu incercati sa reparati dumneavoastra
cuptorul.
8
1
Ventilator de racire pentru elementele de control
Cuptorul este prevazut cu un ventilator pentru racire, ventilator ce are scopul de a
mentine panoul frontal, butoanele si manerul usii cuptorului sa se raceasca. Acest
ventilator poate sa functioneze si dupa ce cuptorul sau grill-ul au fost oprite, pana in
momentul in care s-a atins o temperatura normala.
Cronometru finalizare process de gatit
Setarea orei exacte
Apasati butonul pentru cronometru complet si in acelasi timp rotiti-l in sensul acelor
de ceasornic pana in momentul in care ceasul indica ora exacta. Trageti apoi de
buton catre exterior pentru a-l aduce in pozitia initiala.
1
1
Functie manuala
Trageti de butonul cronometrului in exterior si in acelasi timp rotiti-l in sensul acelor
de ceasornic pana in momentul in care pe ecran apare simbolul
apare pe
fereastra cronometrului. Aceasta setare va permite sa operati cuptorul manual, de
ex. fara ajutorul nici unui program.
1
1
1
1
9
1
1
Operarea automata
Trageti de butonul cronometrului in exterior si in acelasi timp rotiti-l in sensul acelor
de ceasornic pana in momentul in care timpul necesar pentru gatit este afisat pe
fereastra cronometrului. Aceasta setare va permite sa operati cuptorul manual, de
ex. fara ajutorul nici unui program.
Diagrama indica setarea cronometrului pentru 75 de minute de gatit.
Atunci cand timpul solicitat pentru inceperea procesului gatit a fost atins, cuptorul se
va opri in mod automat, generand un semnal acustic de alarma. Pentru a opri
alarma, trageti de butonul cronometrului catre exterior si in acelasi timp rotiti-l in
sensul acelor de ceasornic pana in momentul in care pe fereastra cronometrului este
afisat simbolul
.
1
Atunci cand cuptorul este utilizat pentru prima oara
Inainte de a gati pentru prima oara,
spalati cu atentie accesoriile cuptorului
.
Odata ce cuptorul a fost instalat:
1. setati butonul termostatului pe MAX (250);
2. aduceti butonul pentru controlul functiilor cuptorului pe setarea pentru gatitul
conventional (
);
3. lasati cuptorul sa functioneze gol pentru aproximativ 45 de minute.
4. deschideti o fereastra pentru ventilare.
In acest timp este posibil ca cuptorul sa emane un miros neplacut. Acest lucru este
absolut normal, si este cauzat de reziduurile din fabricatie. Repetati aceasta
operatie pentru grill si functia de gatit la grill.
Odata efectuata aceste operatie, lasati cuptorul sa se raceasca, apoi stergeti
cavitatea cuptorului cu o carpa moale inmuiata in apa calda cu detergent.
10
1
Pentru a deschide usa cuptorului, prindeti manerul din partea sa centrala
(Fig.3).
Utilizarea cuptorului
1
Gatiti intodeauna cu usa cuptorului inchisa.
Utilizati intotdeauna manusi termorezistente pentru a scoate si pentru a plasa
alimentele in cuptor.
Asigurati-va ca intotdeauna folositi vase termorezistente la cuptor, tavi, etc.
Cuptorul este prevazut cu un sistem exclusiv care produce o circulatie
naturala a aerului si o reciclare constanta a aburului. Acest sistem face posibil
gatitul intr-un mediu cu abur si pastrarea alimentelor moi in interior si cu o
crusta rumena la exterior. Mai mult, intervalul de timp pentru gatit si consumul
de energie sunt reduse la minim. In timpul gatitului este posibil sa se emane
abur care poate fi eliberat in exterior atunci cand deschideti usa cuptorului.
Acest lucru este absolut normal.
Totusi, pastrati intotdeauna o anumita distanta fata de cuptor atunci
cand deschideti usa cuptorului in timpul procesului de gatit sau la
finalul acestuia pentru a permite oricarei acumulari de abur sau caldura
sa fie eliberata in incapere fara a avea urmari neplacute.
Nu plasati tavi de copt, forme pentru prajituri sau folie de aluminiu direct pe
baza cuptorului. Acest lucru poate genera acumularea de caldura ceea ce ar
putea afecta performanta cuptorului si ar deteriora emailul cuptorului.
Supravegheati cu atentie atunci cand gatiti cu
grasime
sau
ulei
, deoarece
aceste tipuri de alimente sunt inflamabile in cazul in care sunt supraincalzite.
Din acelasi motiv, va rugam sa fiti atenti atunci cand plasati sau cand scoateti
alimentele din cuptor, pentru a impiedica scurgerea de ulei sau grasime pe
baza cuptorului. Daca se intampla aceasta, curatati cu atentie cuptorul pentru
a evita mirosurile neplacute sau fumul.
Pozitia rafturilor
11
1
Rafturile cuptorului pot fi plasate la diferite inaltimi pentru a obtine rezultate pentru
gatit mai bune.
Nivelele sunt indicate in Fig.4.
Sfaturi si sugestii pentru prajirea carnii si a pestelui
Puteti pune carnea in vase termorezistente la cuptor, sau direct pe raftul cuptorului.
In acest caz, nu uitati sa puneti o tava colectoare in prima pozitie de la baza cu
putina apa in ea. Tava colectoare va impiedica stropii si zeama rezultate in urma
prajirii sa pice pe baza cuptorului.
Carnea alba, pui si peste in schimb, necesita o temperatura pentru gatit mai redusa
(150-175°C).
Carnea rosie foarte frageda care se doreste a fi gatita in sange, de exemplu bine gatita la
exterior dar extrem de suculenta la interior, necesita o temperatura ridicata pentru gatit (200-
220
°
C).
Sfaturi si sugestii pentru coacere
In mod normal, prajiturile necesita o temperatura moderata (in mod normal intre 150 si
200
°
C).
Suplimentar, cuptorul trebuie incalzit inaine – pentru aproximativ 10 minute. Odata ce
procesul de gatit a inceput, va rugam sa pastrati inchisa usa cuptorului si verificati din
cand in cand rezultatele coacerii prin intermediul geamului de sticla al cuptorului.
Sfaturi si sugestii pentru grill
In cazul in care trebuie sa prajiti la grill carne sau peste, puteti sa le plasati direct pe
raft dupa ce le-ati uns in prealabil cu putin ulei. Atunci cand utilizati functia grill,
caldura este radiata doar de catre elementul grill superior. De aceea, este necesar sa
ajustati nivelul pentru gatit in functie de grosimea carnii sau a pestelui. Nu uitati sa
plasati intotdeauna o tava colectoare in pozitia inferioara cu putina apa in ea.
12
1
Intervalele de timp pentru gatit
Intervalele de timp pentru gatit variaza in functie de tipul alimentelor care urmeaza a
fi coapte, de consistenta acestora si de volumul lor. Va sugeram sa retineti in mod
deosebit primele dumneavoastra experimente de gatit cu ajutorul acestui cuptor,
deoarece utilizandu-l in conditii similare si pentru aceleasi feluri de mancare, veti
obtine desigur rezultate similare.
Doar experienta va va permite sa efectuati modificarile corespunzatoare valorilor din
tabelele cu intervale de timp pentru gatit.
Atunci cand sunt incalzite alimentele se produce abur in acelasi mod in
care este produs abur de oala sub presiune. Atunci cand aburul intra in contact
cu geamul de la usa cuptorului, se va condensa si va produce picaturi de apa.
Pentru a reduce condensarea, asigurati-va de faptul ca cuptorul este bine
incalzit inainte de a plasa alimentele in cavitatea cuptorului. Este necesara o
preincalzire de scurta durata a cuptorului (de aproximativ 10 minute) inainte de
inceperea procesului de gatire.
Va recomandam sa stergeti condensul dupa fiecare utilizare a aparatului.
Gatitul cu ajutorul rotisorului
Pentru o utilizare corecta, procedati dupa cum urmeaza:
1. Infigeti rotisorul in alimentele ce urmeaza a fi gatite si fixati bine;
2. Plasati rotisorul pe support si pozitionati-l pe tot pe cel de-al doiea support de
la baza cavitatii cuptorului (fig.5);
3. Introduceti capatul rotisorului in carcasa motorului rotisorului (orificiul de pe
peretele posterior al cuptorului – a se vedea fig.5);
4. indepartati manerul rotisorului;
5. rotiti butonul cuptorului pana in dreptul pozitiei
.
Lasati usa cuptorului deschisa. Setati butonul pentru functiile
termostatului pe maxim 200°C.
13
1
1
Tabele cu intervale de timp pentru gatit
Intervalele de timp pentru gatit din tabele nu includ si preincalzirea. Va
recomandam preincalzirea cuptorului pentru aproximativ 10 minute inainte de
a incepe procesul de gatit.
Gatitul traditional si cel cu ajutorul ventilatoarelor
Gatitul traditional
Gatitul cu ventilator
Greutate
(gr.)
FEL DE
MANCARE
Nivel
Temp.
°C
Nivel
Temp.
°C
Timp
pentru
gatit
minute
Note
PRAJITURI
Aluaturi
framantate
2 170 2 (1 si 3)* 160 45~60 In forma
de
prajituri
Aluat dospit 2 170 2 (1 si 3)* 160 20~30 In forma
de
prajituri
Placinta cu
unt si
branza
1 160 2 150 60~80 In forma
de
prajituri
Placinta cu
mere
1 180 2 (1 si 3)* 170 40~60 In forma
de
prajituri
Strudel 2 175 2 150 60~80
Tarta cu jem 2 175 2 (1 si 3)* 160 30~40
Placinta cu
fructe
1 175 1 160 45~60 In tava de
paine
14
1
Pandispan 1 175 2 (1 si 3)* 160 30~40 In forma
de
prajituri
Placinta de
Craciun
1 170 1 160 40~60 In forma
de
prajituri
Placinta cu
prune
1 170 1 160 50~60 In tava de
paine
Prajiturele 2 175 2 (1 si 3)* 160 25~35 In tava de
copt
Biscuiti 2 160 2 (1 si 3)* 150 20~30 In tava de
copt
Meringues 2 100 2 (1 si 3)* 100 90~120 In tava de
copt
Fursecuri 2 190 2 (1 si 3)* 180 12~20 In tava de
copt
Patiserie 2 200 2 (1 si 3)* 190 15~25 In tava de
copt
PAINE SI
PIZZA
1000 Paine alba 1 190 2 180 40~60 1-2 bucati
500 Paine de
secara
1 190 1 180 30~45 In tava de
paine
500 Chifle 2 200 2 (1 si 3)* 175 20~35 6-8 bucati
250 Pizza 1 210 2 (1 si 3)* 190 15~30 In tava de
copt
Budinci
Budinca de
paste
2 200 2 (1 si 3)* 175 40~50 In forma
Budinca de
legume
2 200 2 (1 si 3)* 175 45~60 In forma
Quiche 1 200 2 (1 si 3)* 180 35~45 In forma
Lasagne 2 180 2 160 45~60 In forma
Cannelloni 2 200 2 175 40~55 In forma
CARNE
1000 vaca 2 190 2 175 50~70 Pe gratar
1200 porc 2 180 2 175 100~130 Pe gratar
1000 vitel 2 190 2 175 90~120 Pe gratar
1500 roast beef
englezesc
2 210 2 200
1500 in sange 2 210 2 200 50~60 Pe gratar
1500 mediu 2 210 2 200 60~70 Pe gratar
1500 bine facut 2 180 2 170 70~80 Pe gratar
2000 Spata de
porc
2 180 2 160
120~150
Cu pielita
1200 Fleica de
porc
2 190 2 175 100~120 2 bucati
1200 Miel 2 190 2 175 110~130 Pulpa
1000 Pui 2 180 160 60~80 Intreg
4000 Rata 2 175 2 160 210~240 Intreg
1500 Gasca 2 175 2 160 120~150 Intreg
3000 Iepure 2 190 2 175 150~200 Intreg
1200 Iepure de
camp
2 190 2 175 60~ 80 Taiat in
bucati
1500 Fazan 2 190 2 175 90~120 Intreg
800 Bucata
mare de
carne
2 180 2 160 40~60 In tava de
paine
PESTE
1200 Pastrav 2 190 2 (1 si 3)* 175 30~40 3-4 pesti
1500 Ton/Somon 2 190 2 (1 si 3)* 175 25~35 4-6 fileuri
15
1
(*) In cazul in care este necesar sa gatiti mai mult decat un fel de mancare odata, va
recomandam sa le plasati pe rafturile specificate intre paranteze.
In cazul in care este necesar sa gatiti mai mult decat un fel de mancare in acelasi
timp, va recomandam sa schimbati nivelul pentru gatit al alimentelor dumneavoastra
in ultimele 5-10 minute pentru a obtine o culoare mai uniforma a alimentelor
dumneavoastra.
Intervalele de timp pentru gatit din tabele nu includ si preincalzirea. Va
recomandam preincalzirea cuptorului pentru aproximativ 10 minute inainte de
a incepe procesul de gatit.
Expunerea la Grill (**)
Cantitate Expunere la grill
Timp pentru gatit (minute)
Fel de
mancare
Bucati Greutate
Nivel
Temp.ºC Partea
inferioara
Partea
superioara
Fillet 4 800 3 Max 12 – 15 12 – 14
Steak vita 4 600 3 Max 10 – 12 6 – 8
Carnati 8 ----- 3 Max 12 – 15 10 –12
Cotlet de
porc
4 600 3 Max 12 – 16 12 – 14
Pui (taiat in
doua)
2 1000 3 Max 30 – 35 25 – 30
Kebap 4 ---- 3 Max 10 – 15 10 –12
Pui (piept) 4 400 3 Max 12 – 15 12 – 14
Hamburger 6 600 3 Max 10 – 15 8 –10
Peste (fillet) 4 400 3 Max 12 –14 10 –12
Sandwiches 4-6 ---- 3 Max 5 – 7 ----
Paine prajita 4-6 ---- 3 Max 2 – 4 2 – 3
Expunerea la Grill cu Rotisor
Atunci cand utilizati grill-ul cu rotisorul, selectati temperatura maxima de
200°C.
Fel de mancare Cantitate
Nivel
Temp.ºC Timp in minute
Frigarui de pui 1000
800
2
2
200
200
50 ~ 60
50 ~ 60
Temperaturile indicate in aceste tabele au un caracter pur informativ. Este
posibil sa fie necesar sa cresteti sau sa scadeti temperatura pentru a satisface
cerintele si necesitatile individuale.
16
1
Curatarea cuptorului
Inainte de orice operatie de curatare sau intretinere opriti cuptorul si
lasati-l sa se raceasca.
Nu utilizati niciodata aburi sau masini pe baza de aburi pentru a curata
cuptorul.
Cuptorul trebuie pastrat curat mereu. Depunerile d egrasimi sau alte alimente
se pot aprinde, mai ales in tava pentru grill.
Materiale pentru curatare
1
Inainte de a utiliza orice materiale pentru curatare pentru cuptorul dumneavoastra, verificati
daca acestea sunt indicate pentru a fi utilizate la curatarea cuptorului si ca utilizarea acestora
este recomandata de catre producator.
Agentii de curatare care contin apret NU TREBUIE utilizati deoarece acestia pot deteriora
emailul cuptorului.
Curatarea externa
Stergeti in mod regulat panoul de control al cuptorului, usa acestuia si garnitura usii cu
ajutorul unei lavete moi bine stoarsa ce a fost imuiata in prealabil in de apa calda in care s-a
turnat detergent lichid.
Pentru a preveni deteriorarea sau slabirea cadrelor geamului usii evitati utilizarea:
detergentilor pentru uz casnic si inalbitorilor
bureti impregnati nerecomandati pentru vase de Teflon
Bureti Brillo/Ajax sau bureti de sarma
Lavete impregnate cu substante chimice pentru curatarea cuptorului sau aerosoli
Agenti pentru indepartarea ruginei
Agenti pentru indepartarea tartrului de pe obiectele sanitare
Curatati geamul exterior si interior al usii cuptorului cu apa calda si detergent. In cazul in care
usa interioara este foarte murdara este recomandata utilizarea unui produs de curatare
precum Hob Brite. Nu utilizati diluanti pentru vopsea in scopul indepartarii petelor.
NU CURATATI usa cuptorului atunci cand cadrele de sticla sunt fierbinti. In cazul
in care nu este respectata aceasta masura de siguranta, panoul de sticla se poate
crapa.
In cazul in care panoul de sticla al usii se ciobeste sau in cazul in care prezinta
zgarieturi adanci, geamul va fi slabit si trebuie inlocuit pentru a preveni posibilitatea
spargerii acestuia. Va rugam sa contactati service-ul local care va va oferi informatii
suplimentare.
Rafturile cuptorului
Pentru a curate rafturile cuptorului, inmuiati-le in apa calda cu detergent si indepartati petele
dificile ajutandu-va de o laveta umeda impregnate. Clatiti bine si stergeti cu o carpa moale.
1
17
1
1
Curatarea usii cuptorului
Inainte de a curata usa cuptorului, va recomandam sa o scoateti de la cuptor.
Procedati dupa cum urmeaza:
1. Deschideti complet usa cuptorului;
2. Cautati balamalele ce realizeaza conexiunea intre usa si cuptor (fig.6);
3. Desfaceti si rotiti distantierele mici plasate pe cele doua balamale (Fig.6).
4. Prindeti usa de partea stanga si partea dreapta a sa, dupa care rotiti incet
catre cuptor pana in momentul in care este pe jumatate inchisa;
5. Scoateti usor usa de pe suportul ei (fig.6);
6. Plasati pe o suprafata stabile.
Curatati usa geamul usii cuptorului doar cu apa calda si cu o carpa moale.
Dupa curatare, puneti la loc usa cuptorului, efectuand procedura de mai sus in ordine
inversa.
Functionarea corecta a cuptorului este asigurata de catre o garnitura plasata in jurul
cavitatii cuptorului.
Verificati
in mod periodic starea garniturii. Daca este necesar, curatati-o fara
a utiliza produse abrazive pentru curatare.
In cazul in care garnitura este
deteriorata
, va rugam sa apelati centrul de
service local. Nu utilizati cuptorul pana ce acesta nu a fost reparat.
Inlocuirea becului cuptorului
In cazul in care becul cuptorului necesita a fi inlocuit, noul bec trebuie sa aiba
urmatorii parametrii:
-
rezistent la temperaturi de 300° C ;
-
tensiune: 230V-50Hz;
- putere electrica 15W;
- tip conexiune: E14.
Aceste tipuri de becuri sunt disponibile la centrul de service local.
18
1
Pentru a inlocui becul, procedati dupa cum urmeaza (fig.7):
1. Asigurati-va ca cuptorul este deconectat de la sursa de alimentare cu energie
electrica
2. Rotiti capacul de sticla in sens invers acelor de ceasornic;
3. Indepartati becul defect si inlocuiti-l cu cel nou;
4. Montati capacul de sticla;
5. Reconectati alimentarea cu energie electrica.
Grill-ul cu balamale
Anumite modele de cuptoare sunt prevazute cu un element grill care va permite sa
curatati partea superioara a cuptorului cu usurinta.
Inainte de a curata elementul grill, asigurati-va ca, cuptorul este
deconectat de la sursa de alimentare cu energie electrica.
Defiletati apoi surubul care pastreaza gratarul fix (a se vedea fig.8). Atunci
cand efectuati aceasta operatie pentru prima oara va recomandam sa utilizati
o surubelnita.
19
1
Indepartati cu atentie grill-ul tragandu-l in jos pentru a permite accesul la
partea superioara a cuptorului.
Curatati partea superioara a cuptorului cu un agent de curatare
corespunzator dupa care stergeti inainte de a monta la loc elementul grill cu
balamale.
Impingeti usor elementul grill si strangeti la loc piulitele de de sustinere.
NOTA: Asigurati-va ca piulita de sustinere a grill-ului este bine fixata pentru a
evita ca grill-ul sa cada in timpul utilizarii.
Filtrul pentru grasime
Atunci cand gatiti carne trebuie montat filtrul pentru grasime peste ventilatorul
cuptorului, fixandu-l in cleme peste fantele de ventilare din partea din spate a
cuptorului. Acesta va impiedica formarea de depozite de grasime pe axul
ventilatorului. Nu utilizati substante abrazive pentru a curata filtrul. Filtrul pentru
grasime poate fi spalat in masina de spalat vase.
Atunci cand s-a incheiat ciclul de spalare si cuptorul s-a racit, scoateti filtrul apasand
pe proeminenta filtrului in sus. (a se vedea figura 9). Spalati filtrul dupa utilizare
utilizand solutie de apa calda si sapun.
Montati filtrul pentru grasime doar atunci cand prajiti/coaceti carne.
20
1
Ce se intampla atunci cand ceva nu functioneaza
corect
In cazul in care ceva nu functioneaza corect, va rugam sa efectuati urmatoarele
verificari, inainte de a contacta service-ul local.
Simptom Solutie
Cuptorul nu porneste Verificati daca cuptorul este in operare
manuala si ca au fost selectate ambele
functii de gatit si temperatura au fost
selectate
Sau
Verificati ca aparatul este conectat in
mod corect la sursa de alimentare cu
energie electrica si ca intrerupatorul de la
sursa de alimentare si intrerupatorul
cuptorului sunt pe pozitia ON (Pornit).
Lumina pentru temperatura cuptorului nu
se activeaza
Selectati cu ajutorul butonului
termostatului o temperatura
Sau
Aduceti butonul pentru controlul functiilor
cuptorului in dreptul unei functii
Lumina cuptorului nu se aprinde Aduceti butonul pentru controlul functiilor
cuptorului in dreptul unei functii
Sau
Cumparati un bec nou, solicitandu-l
service-ului local si inlocuiti-l urmand
instructiunile din acest manual de
utilizare.
Dureaza prea mult gatirea alimentelor,
sau dimpotriva se gatesc prea repede
Verificati continutul acestui manual de
utilizare, in special capitolul “Cuptorul
electric”.
Se depune condens si abur pe alimente
si in cavitatea cuptorului
Lasati alimentele in interiorul cuptorului
nu mai mult de 15-20 de minute dupa ce
procesul de gatit s-a incheiat.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25

Zanussi ZOB691N Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare