Aeg-Electrolux CO100 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
Cafe Ole CO 100
- Automat de cafea cu dispozitiv spumare lapte
Instructiuni de operare
Va felicitam...
... pentru achizitionarea noului Dvs. automat de cafea. Ati cumparat un aparat modern si rezistent, cu ajutorul
caruia va va face cu siguranta placere sa preparati o cafea proaspata si aromata. Dupa cum este cazul oricarui
aparat, exista cateva aspecte fundamentale care trebuie retinute si respectate. Va rugam cititi cu atentie
instructiunile de operare si pastrati-le in loc sigur. In special, acordati atentie instructiunilor de siguranta.
Caracteristici
Figura 1
A Capacul recipientului de apa
B Comutator Pornit/ Oprit (ON/ OFF) cu LED indicator al functionarii
C Recipient pentru apa cu marcaje pentru nr. de cesti
D Selector de abur
E Duza de abur
F Recipient cu capac si tub de alimentare
G Tava colectoare cu grila
H Placuta caracteristicilor tehnice (aflata la baza aparatului)
J Placa
K Recipient termos cu capac
L Filtru rabatabil
M Buton pentru deschiderea filtrului rabatabil
Ciocul pentru laptele spumat
Figura 2
A Buton pentru reglarea cantitatii de spuma
B Piesa de suctiune
C Palnie pentru turnarea laptelui
D Conector
E Furtun flexibil
F Furtun de detartrare
! Instructiuni de siguranta
* Tensiunea de functionare si tensiunea nominala a sursei trebuie sa fie egale! (Vezi placuta caracteristicilor
tehnice aflata la baza automatului de cafea).
* Nu aduceti niciodata cordonul electric in contact cu piesele fierbinti!
* Nu scoateti niciodata stecherul din priza tragand de cordonul eletric!
* Nu utilizati aparatul daca:
- cablul electric este deteriorat
- carcasa prezinta semne clare de deteriorare.
* Palnia pentru turnarea laptelui se incinge atunci cand este utilizata. Nu lasati la indemana copiilor!
* Nu turnati apa in aparat atunci cand acesta este fierbinte! Scoateti din functiune automatul de cafea si lasati
sa se raceasca timp de aproximativ 5 minute!
* Respectati instructiunile de detartrare!
* Inainte de a repara sau curata aparatul, asigurati-va ca este oprit si cablul este scos din priza!
* Nu imersati aparatul in apa!
* Daca este necesara repararea automatului de cafea sau inlocuirea cordonului electric, trimiteti aparatul fie
dealer-ului de la care l-ati achizitionat (pentru reparatii trebuie utilizate instrumente speciale), fie unuia dintre
centrele service AEG (pe ultima pagina se afla o lista). Aparatele electrice trebuie reparate numai de catre
electricieni calificati. Reparatiile necorespunzatoare pot expune utilizatorul aparatului unor riscuri grave. Nu
poate fi asumata nici o responsabilitate pentru eventualele deteriorari daca aparatul este utilizat in scopuri
gresite sau este incorect utilizat.
CE Acest aparat respecta urmatoarele directive CE:
* 73/93/EWG din 19.02.1973 “Directiva privind tensiunile joase”, inclusiv amendamentul 93/68/EWG
* 89/336/EWG din 03.05.1989 “Directiva EMC”, inclusiv amendamentul 92/31/EWG.
Compartimentul cablului (Figura 3)
Automatul de cafea are un compartiment pentru cablu. Daca cordonul electric este mai lung decat este necesar
pentru a ajunge la priza, cablul in surplus poate fi rulat in baza carcasei.
Inainte de prima utilizare
Inainte de a prepara cafea pentru prima data, trebuie sa efectuati procedura de fierbere a apei o data sau
de doua ori, utilizand cantitatea maxima de apa, pentru a curata automatul de cafea.
Umpleti recipientul pentru apa cu apa rece, pana la marcajul superior. Fara a utiliza cafea macinata sau
hartie de filtru, porniti aparatul si lasati apa sa curga in recipientul termos. Aruncati apa dupa ce a circulat prin
recipientul termos.
Modul de preparare a cafelei
1. Umpleti cu apa (Figura 4)
Ridicati capacul aflat pe recipientul pentru apa. Scoateti recipientul pentru apa si umpleti-l cu apa curata, rece
de la robinet.
! Nu folositi niciodata apa fierbinte. Nu umpleti niciodata recipientul pentru apa cu lapte, cafea gata
preparata, ceai, etc.
Marcajele pentru numarul de cesti se afla pe recipientul pentru apa (Figura 1/C). Marcajele se refera la
cantitatea de apa rece. Cantitatea de cafea rezultata va fi mai mica, deoarece cafeaua macinata retine apa.
Plasati recipientul pentru apa la loc si inchideti capacul.
Sugestie: Pentru a pre-incalzi recipientul termos, clatiti-l cu apa fierbinte inainte de a prepara
cafeaua.
2. Introduceti hartia filtru (Figura 5)
Apasati butonul pentru a deschide filtrul rabatabil (Figura 1/M). Filtrul se roteste spre dreapta (Figura 5).
Introduceti un filtru nr. 4 in suportul filtrului. Pliati mai intai laturile perforate.
3. Umpleti cu cafea macinata (Figura 6)
Utilizati cafea “mediu” macinata. Cantitatea de cafea care va fi utilizata depinde de gustul consumatorului. O
lingurita (aproximativ 6-7 g) este suficienta pentru prepararea unei cafele potrivit de tari. Rabateti inapoi filtrul
pana ce se inchide cu un declic. Asigurati-va ca suportul filtrului este fixat corect (Figura 9)
4. Asezati recipientul termos cu capac pe placa
Asezati recipientul termos cu capacul infiletat (in sensul acelor de ceas) pe placa. Capacul trebuie intotdeauna
infiletat pe recipientul termos deoarece el activeaza valva anti-scurgere (Figura 7). Desi capacul este inchis,
cafeaua patrunde in recipientul termos prin sistemul de inchidere cu sicana. Ea ramane suficient de fierbinte
pentru a fi consumata pe o perioada lunga de timp.
5. Puneti aparatul in functiune (Figura 8)
Acum puneti in functiune aparatul cu ajutorul butonului Pornit/ Oprit (ON/ OFF) (Figura 8/2). LEDul indicator
al functionarii (Figura 8/1) se aprinde.
Pentru a va asigura ca concentratia cafelei este uniforma, amestecati-o in termos dupa preparare.
6. Scoateti recipientul termos
In momentul in care recipientul termos a fost scos valva anti-scurgere (Figura 7) impiedica surplusul de apa sa
picure pe placa. De aceea asigurati-va ca suportul filtrului (Figura 9) este fixat corect.
Pentru a turna cafeaua, deschideti capacul recipientului termos prin defiletare in sens invers acelor de ceas,
pana cand se produce un declic (sau pana cand marcajul coincide cu ciocul). Dupa turnarea cafelei, inchideti
capacul rotindu-l in sensul acelor de ceas pana ce este bine strans, pentru a pastra cald restul de cafea.
Daca apa s-a scurs complet si doriti sa adaugati apa pentru a prepara din nou cafea, opriti aparatul si lasati-l sa
se raceasca timp de aproximativ 5 minute.
Pentru a spuma sau incalzi lapte
Puteti prepara cappuccino, cafea cu lapte sau cacao, sau chiar sa incalziti lapte (de exemplu, pentru a-l bea cu
miere ca remediu impotriva racelilor), utilizand ciocul pentru laptele spumat (Figura 2/A, B, C, D)
Inchideti ciocul pentru laptele spumat in modul urmator (Figura 10):
Introduceti butonul pentru reglarea cantitatii de spuma (Figura 2/A) in piesa de suctiune (Figura 2/B) si
apasati-l puternic.
Introduceti prin impingere piesa de suctiune in conector (Figura 2/D), asezati palnia de turnare a
laptelui (Figura 2/C) pe conector.
Atasati ferm ciocul pentru laptele spumat asamblat la duza de abur (Figura 1/E) pana ce marcajul rosu
aflat pe duza pentru abur nu mai este vizibil.
Lasati aparatul pornit dupa ce cafeaua a fost preparata.
Asteptati pana ce LEDul indicator al temperaturii (Figura 8/3) se aprinde, indicand ca a fost atinsa
temperatura aburului.
Atentie: In timpul functionarii LEDul indicator al temperaturii (Figura 8/3) se stinge din cand in cand.
Temperatura dorita a aburului este atinsa in scurt timp prin rotirea selectorului de abur catre dreapta.
Umpleti recipientul (Figura 1/F), de exemplu cu lapte rece.
Inchideti capacul recipientului.
Conectati recipientul la ciocul pentru laptele spumat (Figura 11).
Puteti de asemenea extrage prin suctiune laptele direct din cutia sa, cu ajutorul furtunului flexibil
(Figura 2/E).
Important: Cutia de lapte nu trebuie sa se afle la o inaltime mai mare decat duza pentru spumare. Furtunul
flexibil trebuie introdus adanc in cutie.
Atasati furtunul la duza de spumare si introduceti celalalt capat in cutie (Figura 12).
Asezati o ceasca goala sub duza de spumare. (Figura 12)
Rotiti selectorul de abur spre dreapta (Figura 8/4). Aceasta extrage laptele din cutie. Apoi laptele este
amestecat cu aburul in ciocul pentru spumarea laptelui, si este in acelasi timp incalzit si spumat. Laptele
spumat va curge prin palnia de turnare a laptelui in ceasca.
Important: Puteti regla amestecul de aer (mai multa sau mai putina spuma) dupa gust, cu ajutorul butonului
pentru reglarea cantitatii de spuma (Figura 2/A). Pentru aceasta, rotiti incet butonul spre stanga sau spre
dreapta pana ce obtineti rezultatul dorit.
Dupa prepararea laptelui spumat rotiti selectorul de abur in pozitia 0.
Puteti spuma cat lapte doriti, si cat de des doriti, cu conditia ca sa existe o cantitate suficienta de apa in
recipientul pentru apa. Daca este necesar, adaugati apa.
Atentie: Pentru spumare nu umpleti recipientul pentru apa mai sus de valva, deoarece in caz contrar
apa va curge in sistemul pentru fierbere.
Testati ceea ce are gust mai bun sau ceea ce preferati: mai intai cafea, apoi adaugati lapte spumat sau
mai intai lapte spumat si apoi adaugati cafea.
Puteti prepara cacao
Puteti prepara cacao adaugand pudra de cacao la o cantitate de lapte in recipient si amestecand usor. procedati
ca si la prepararea laptelui spumat. Cacaua este incalzita de catre aburul fierbinte din duza de spumare. Puteti
spuma cacaua daca doriti (vezi capitolul “Spumati sau incalziti laptele”).
Pentru a incalzi apa
Umpleti recipientul cu apa.
Atasati recipientul la duza de spumare
Procedati ca si pentru spumarea laptelui.
Scoateti din functiune aparatul cu ajutorul butonului Pornit/ Oprit.
Detartrarea - astfel puteti utiliza automatul de cafea un timp mai indelungat
Durata de utilizare a automatului de cafea poate fi prelungita prin detartrarea regulata. Va recomandam
detartrarea aparatului la fiecare trei luni.
! Daca utilizati un filtru permanent, scoateti-l din suportul rabatabil inainte de a executa detartrarea.
Pentru detartrare utilizati un detartrant lichid, nedaunator pentru mediul inconjurator, disponibil pe piata.
Utilizati-l numai conform instructiunilor fabricantului. Nu utilizati un detartrant pe baza de acid formic.
Detartrarea automatului de cafea
Umpleti recipientul pentru apa cu apa si apoi adaugati detartrantul - si nu invers! Rotiti filtrul rabatabil in locul
sau in aparat, asezati recipientul termos impreuna cu capacul pe placa (Figura 1/J). (Va rugam retineti faptul ca
capacul serveste la deschiderea valvei anti-scurgere, si este necesar pentru a va asigura ca apa circula corect.
Lasati detartrantul sa actioneze timp de 15 minute, apoi puneti in functiune aparatul si lasati solutia de
detartrare sa curga. Daca este necesar, repetati procedura de detartrare.
Apoi repetati procesul de circulare a apei cel putin de doua ori, utilizand apa curata. Clatiti cu atentie
recipientul termos, capacul si filtrul rabatabil sub jet de apa. Apasati in mod repetat valva anti-scurgere in
timpul clatirii.
Detartrarea sistemului de abur
Detasati duza pentru abur rasucind-o in sens anti-orar. Infiletati furtunul de detartrare (Figura 2/F) si asezati o
ceasca dedesubt. Porniti selectorul de abur in mod repetat, timp de un minut. Opriti aparatul. Daca este necesar,
repetati procedura. Clatiti recipientul pentru apa cu apa curata, pentru a indeparta orice urma de solutie de
detartrare.
Prin actionarea butonului pentru abur permiteti apei curate sa circule prin sistemul de abur pentru a-l curata.
Scoateti furtunul de detartrare si montati din nou duza pentru abur.
Curatarea
Atentie: Curatati toate piesele care vin in contact cu laptele (duza de spumare, recipientul inclusiv capacul si
tubul de alimentare, duza pentru abur, furtunul flexibil, tava si grila de colectare) in apa obisnuita pentru
spalarea vaselor, imediat dupa utilizare! Uscati piesele. Nu le curatati in masina de spalat vase, deoarece
aceasta ar putea deteriora garniturile. Filtrul interior poate fi scos pentru a fi curatat. Rabateti-l spre dreapta,
atat cat permite. In acest moment filtrul interior poate fi scos (Figura 9). Valva anti-scurgere trebuie apasata in
mod repetat in timpul curatarii, in special pentru a indeparta toate particulele de cafea.Stergeti aparatul cu o
carpa umeda, dar nu-l imersati niciodata in apa! Spalati recipientul termos si capacul cu apa fierbinte, utilizand
o perie daca este necesar, si stergeti-le cu un servet. Nu le curatati in masina de spalat vase.
Ce trebuie facut daca...
* se produce numai abur, dar nu si lapte spumat ?
- atasati corect recipientul sau furtunul flexibil.
- asamblati corect si ferm ciocul pentru laptele spumat
- apasati ferm butonul pe piesa de suctiune si verificati pozitia butonului (cursa maxima: cantitatea
maxima de spuma)
- in recipient se afla prea putin lapte sau deloc.
- furtunul flexibil nu este introdus suficient de mult in cutia de lapte
- curatati duza pentru abur
* cantitatea de spuma de lapte este prea redusa sau spumarea dureaza prea mult?
- curatati ciocul pentru laptele spumat
- curatati duza de abur
- detartrati aparatul.
* nu se produce abur?
- reumpleti recipientul pentru apa.
- montati corect recipientul pentru apa.
Piese de rezerva/ accesorii
Recipientul termos
Daca vasul de sticla aflat in recipientul termos se sparge, puteti achizitiona un nou recipient termos,
fara capac, de la centrul de service ELECTROLUX.
Pentru protectia mediului inconjurator
Nu aruncati ambalajele.
- Ambalajul din carton poate fi predat centrului de colectare a hartiei.
- Predati pungile din plastic confectionate din polietilena (PE) la centrele de colectare a polietilenei, pentru
reciclare.
- Materialul de protectie confectionat din polistiren expandat nu contine CFC.
Va rugam cereti autoritatilor locale informatii privind centrele de reciclare aflate in vecinatate.
Service
Produsele noastre sunt conforme celor mai inalte cerinte de calitate.
Totusi, in cazul in care aveti intrebari privitoare la utilizarea acestui aparat, va rugam sa ne scrieti. Numai cu
sprijinul Dvs. vom putea proiecta aparate care sa va satisfaca cerintele.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Aeg-Electrolux CO100 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare