MODUL MICROUNDE
Cuptor cu microunde
Generalităţi:
ATENŢIE! Nu lăsaţi aparatul să
funcţioneze atunci când nu
există alimente în acesta.
• După dezactivarea aparatului, aşteptaţi
încă câteva minute înainte de a scoate
alimentele. Consultaţi tabelele de gătit
la microunde: durata de aşteptare.
• Scoateţi folia de aluminiu de la
ambalare, recipientele metalice etc.
înainte de a prepara alimentele.
• Nu se recomandă utilizarea a mai mult
de un nivel atunci când folosiţi modul
microunde.
• Puneţi alimentele la baza cavităţii pe o
farfurie dacă nu este specificat altfel.
• Dacă este posibil, amestecaţi
întotdeauna alimentele înainte de
servire.
Gătire:
• Dacă se poate, gătiţi alimentele
acoperite cu un material dedicat
utilizării la microunde. Gătiţi alimentele
fără capac dacă doriţi să le menţineţi o
crustă.
• Nu supraîncălziţi preparatele prin
setarea unei puteri şi a unei durate
prea mari. Mâncarea se poate usca,
arde sau poate să ia foc în anumite
locuri.
• Nu utilizaţi aparatul pentru a găti ouă în
coajă sau melci în cochilie deoarece
aceştia pot exploda. La ouăle ochiuri,
mai întâi găuriţi gălbenuşul.
• Înainte de preparare, împungeţi în
câteva locuri mâncarea cu pieliţă sau
coajă, cum ar fi cartofii, roşiile, cârnaţii
şi alte alimente similare folosind o
furculiţă. astfel încât mâncarea să nu
explodeze.
• Pentru alimentele răcite sau congelate,
setaţi o durată de preparare mai mare.
• Preparatele care conţin sos trebuie
amestecate din când în când.
• Întoarceţi bucăţile mai mari de alimente
la jumătatea duratei de gătire.
• Dacă este posibil, tăiaţi legumele în
bucăţi de dimensiuni cât mai egale.
• Folosiţi farfurii mari, întinse.
• Nu utilizaţi vase realizate din porţelan,
ceramică sau lut cu baze nefinisate sau
găuri mici, de ex. pe mânere.
Umezeala care intră în găuri poate
provoca crăparea vasului atunci când
este încălzit.
Decongelarea cărnii, puiului, peştelui:
• Puneţi alimentele congelate,
despachetate pe o farfurie întoarsă cu
un recipient sub ea sau pe un raft de
dezgheţare sau pe o sită de plastic,
astfel încât lichidul de dezgheţare să se
scurgă în afară.
• Întoarceţi alimentele la jumătatea
duratei de decongelare. Dacă este
posibil, tăiaţi şi eliminaţi bucăţile care
au început să se decongeleze.
Decongelarea untului, a feliilor de tort
şi prăjiturilor:
• Nu decongelaţi complet în aparat,
lăsaţi-le să se decongeleze complet la
temperatura camerei. Astfel veţi obţine
un rezultat mai uniform. Îndepărtaţi
toate ambalajele sau piesele metalice
sau din aluminiu înainte de
decongelare.
Decongelarea fructelor, legumelor:
• Dacă fructele şi legumele trebuie să
rămână crude, nu le decongelaţi
complet în aparat, ci lăsaţi-le să se
decongeleze complet la temperatura
camerei.
• Puteţi să utilizaţi un nivel mai mare de
putere al microundelor pentru a găti
fructele şi legumele fără a le decongela
mai întâi.
Semipreparate:
• Semipreparatele în ambalaje metalice
sau tăvi de plastic cu capace metalice
pot fi decongelate sau încălzite la
microunde dacă acestea sunt
concepute expres pentru a fi utilizate la
microunde.
• Respectaţi instrucţiunile producătorului
tipărite pe ambalaj (de ex. eliminaţi
Progress 13