Zoppas PFM150S Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
Manual de
utilizare
Cuptor cu mi-
crounde
PFM150
Cuprins
Informaţii privind siguranţa _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Instrucţiuni privind siguranţa _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 4
Descrierea produsului _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Înainte de prima utilizare _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Utilizarea zilnică _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Utilizarea accesoriilor _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Sfaturi utile _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Reţete _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 18
Îngrijirea şi curăţarea _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Depanare _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Instalarea _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 22
Protejarea mediului înconjurător _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 22
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri.
Informaţii privind siguranţa
Înainte de instalarea şi de utilizarea aparatului, citiţi cu atenţie instrucţiunile
furnizate. Producătorul nu este responsabil dacă instalarea şi utilizarea inco-
rectă a aparatului provoacă răniri şi daune. Păstraţi întotdeauna instrucţiunile
împreună cu aparatul pentru consultare ulterioară.
Siguranţa copiilor şi a persoanelor vulnerabile
Avertizare Risc de sufocare, de rănire sau de provocare a unei
incapacităţi funcţionale permanente.
Acest aparat poate fi utilizat de copiii cu vârsta mai mare de 8 ani, de per-
soanele cu capacităţi fizice, senzoriale sau mentale reduse sau de persoa-
nele fără cunoştinţe sau experienţă dacă sunt supravegheate de o per-
soană responsabilă pentru siguranţa lor.
•Nu lăsaţi copiii să se joace cu aparatul. Copiii cu vârsta mai mică de 3 ani
nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi în apropierea aparatului.
•Nu lăsaţi la îndemâna copiilor ambalajul produsului.
•Nu lăsaţi copiii şi animalele să se apropie de aparat atunci când acesta es-
te în funcţiune sau când se răceşte. Componentele accesibile sunt fierbinţi.
•Dacă aparatul are un dispozitiv de siguranţă pentru copii, vă recomandăm
să-l activaţi.
•Curăţarea şi întreţinerea curentă nu trebuie efectuate de copii nesuprave-
gheaţ
i.
•Nu lăsaţi aparatul şi cablul său la îndemâna copiilor mai mici de 8 ani.
2
Aspecte generale privind siguranţa
Acest aparat este conceput pentru o utilizare casnică şi la aplicaţii similare,
cum ar fi:
în bucătăriile pentru personal din magazine, birouri şi alte medii de lucru;
case de la ferme;
–de către clienţii din hoteluri, moteluri şi alte medii de tip rezidenţial;
–unităţi de cazare cu micul dejun inclus.
Aparatul devine fierbinte în interior pe durata funcţionării. Nu atingeţi ele-
mentele de încălzire din interiorul aparatului. Folosiţi întotdeauna mănuşi
de protecţie pentru a scoate sau a pune în interior accesorii sau vase.
•Nu folosiţi un aparat de curăţat cu abur pentru a curăţa aparatul.
Întrerupeţi alimentarea cu electricitate înainte de a efectua operaţiile de în-
treţinere.
•Dacă uşa sau garnitura uşii sunt deteriorate, aparatul nu trebuie să mai fie
folosit până când nu este reparat de o persoană calificată.
Aparatul nu se pune în funcţiune cu ajutorul unui cronometru extern sau al
unui sistem separat de telecomandă.
Doar o persoană calificată poate efectua operaţiile de service sau reparaţii
care implică scoaterea capacului care ofer
ă protecţie la expunerea la ener-
gia microundelor.
•Nu încălziţi lichide şi alte alimente în recipiente etanşe. Acestea pot explo-
da.
•Folosiţi numai ustensile care sunt adecvate pentru utilizarea în cuptoarele
cu microunde.
Când încălziţi alimente în recipiente de plastic sau hârtie, supravegheaţi
permanent aparatul datorită riscului de aprindere a acestora.
Aparatul este destinat încălzirii de alimente şi băuturi. Uscarea alimentelor
sau rufelor şi chiar încălzirea pernelor cu gel, a papucilor, bureţilor hainelor
umede şi altele poate produce vătămări, aprinderea produselor respective
sau un incendiu.
3
•Dacă este emis fum, opriţi sau scoateţi din priză aparatul şi ţineţi închisă
uşa cuptorului pentru a înăbuşi flăcările.
•Încălzirea băuturilor la microunde poate duce la o fierbere explozivă cu în-
târziere. Procedaţi cu grijă când mânuiţi recipientul.
•Conţinutul biberoanelor şi al borcănaşelor cu alimente pentru bebeluşi tre-
buie amestecat sau agitat, iar temperatura trebuie verificată înainte de ser-
vire, pentru a se evita arsurile.
•Ouăle în coajă sau ouăle fierte tare în coajă nu trebuie încălzite în aparat
deoarece pot exploda, chiar şi după ce încălzirea la microunde s-a termi-
nat.
Aparatul trebuie curăţat la intervale regulate şi toate depunerile de alimente
eliminate.
•Dacă aparatul nu este menţinut curat, suprafaţa acestuia se poate deterio-
ra, ceea ce afectează negativ durata de funcţionare a acestuia şi poate pro-
voca o situaţie periculoas
ă.
Temperatura suprafeţelor accesibile poate fi foarte mare când aparatul
funcţionează.
Cuptorul cu microunde nu trebuie pus într-un dulap dacă nu a fost testat
pentru utilizarea într-un dulap.
Suprafaţa din spate a aparatelor trebuie aşezată spre perete.
•Nu folosiţi substanţe abrazive dure sau răzuitoare ascuţite de metal pentru
a curăţa sticla uşii deoarece acestea pot zgâria suprafaţa, ceea ce poate
conduce la spargerea sticlei.
În cazul în care cablul de alimentare este deteriorat, acesta trebuie înlocuit
de producător, de un service autorizat sau de persoane cu o calificare cali-
ficare similară pentru a se evita pericolul.
Instrucţiuni privind siguranţa
Instalarea
Avertizare Doar o persoană calificată trebuie să
instaleze acest aparat.
Îndepărtaţi toate ambalajele.
•Dacă aparatul este deteriorat, nu îl instalaţi sau uti-
lizaţi.
Respectaţi instrucţiunile de instalare furnizate îm-
preună cu aparatul.
Aparatul poate fi amplasat în aproape orice loc din
bucătărie. Acesta trebuie instalat pe o suprafaţă
4
plană şi uniformă, iar orificiile de ventilaţie şi supra-
faţa de sub cuptor nu trebuie să fie blocate (aerisi-
rea să fie suficientă).
Conexiunea la reţeaua electrică
Avertizare Pericol de incendiu şi electrocutare.
Toate conexiunile electrice trebuie realizate de
către un electrician calificat.
Aparatul trebuie legat la o priză cu împământare.
•Verificaţi dacă informaţiile de natură electrică, spe-
cificate pe plăcuţa cu datele tehnice, corespund cu
cele ale sursei de tensiune. În caz contrar, contac-
taţi un electrician.
•Dacă se conectează aparatul la priză folosindu-se
un prelungitor, acesta din urmă trebuie să fie
împământat.
Procedaţi cu atenţie pentru a nu deteriora ştecherul
şi cablul de alimentare electrică. Contactaţi centrul
de service sau un electrician pentru a schimba un
cablu de alimentare deteriorat.
Nu trageţi de cablul de alimentare pentru a scoate
din priză aparatul. Trageţi întotdeauna de ştecher.
Utilizarea
Avertizare Pericol de rănire, arsuri,
electrocutare sau explozie.
Utilizaţi acest aparat într-un mediu casnic.
Nu modificaţi specificaţiile acestui aparat.
Nu blocaţi fantele de ventilaţie.
•Nu lăsaţi aparatul nesupravegheat în timpul func-
ţionării.
Nu aplicaţi presiune asupra uşii deschise.
Nu utilizaţi aparatul drept suprafaţă de lucru şi nu
utilizaţi interiorul cuptorului pentru a depozita obiec-
te.
Întreţinerea şi curăţarea
Avertizare Pericol de rănire, incendiu sau de
deteriorare a aparatului.
Înainte de a efectua operaţiile de întreţinere, dezac-
tivaţi aparatul şi scoateţi ştecherul din priză.
•Curăţaţi regulat aparatul pentru a preveni deteriora-
rea materialului de la suprafaţă.
•Nu lăsaţi să se depună resturi de mâncare sau de
detergent pe suprafeţele de etanşare ale uşii.
Resturile de grăsimi sau de alimente din aparat pot
duce la apariţia unui incendiu.
•Curăţaţi aparatul cu o lavetă moale, umedă. Utilizaţi
numai detergenţi neutri. Nu folosiţi produse abrazi-
ve, bureţi abrazivi, solvenţi sau obiecte metalice.
•Dacă folosiţi un spray pentru cuptor, respectaţ
i in-
strucţiunile de siguranţă de pe ambalaj.
Gestionarea deşeurilor după încheierea ciclului de
viaţă al aparatului
Avertizare Pericol de vătămare sau sufocare.
Deconectaţi aparatul de la sursa de alimentare
electrică.
•Tăiaţi cablul electric şi aruncaţi-l.
Descrierea produsului
8 7 6 5
1 2 3 4
1
Bec
2
Sistem de blocare de siguranţă
3
Panou de comandă
4
Buton pentru setarea puterii
5
Buton cronometru
6
Deschizător pentru uşă
7
Capac ghid de unde
8
Ax pentru farfuria rotativă
5
Accesoriile
Set pentru farfuria rotativă
Tavă de gătit din sticlă şi ghidajul cu role.
Utilizaţi întotdeauna setul pentru farfuria rotativă
la prepararea alimentelor în aparat.
Înainte de prima utilizare
Avertizare Consultaţi capitolele privind
Siguranţa.
Prima curăţare
Scoateţi toate componentele aparatului.
•Curăţaţi aparatul înainte de prima utilizare.
Important Consultaţi capitolul "Îngrijirea şi curăţarea".
Utilizarea zilnică
Avertizare Consultaţi capitolele privind
Siguranţa.
Activarea şi dezactivarea aparatului
1. Rotiţi butonul pentru setarea puterii pentru a se-
lecta un nivel al puterii.
2. Rotiţi butonul cronometrului pentru a seta o du-
rată. Aceasta activează automat aparatul.
3. Pentru a dezactiva aparatul puteţi proceda astfel:
–aşteptaţi până când aparatul se dezactivează
automat când butonul cronometrului ajunge la
poziţia "OPRIT".
–rotiţi butonul cronometrului la poziţia "OPRIT".
–împingeţi deschizătorul uşii. Aparatul se opreş-
te automat. Închideţi uşa pentru a continua
gătitul. Utilizaţi această opţiune pentru a in-
specta alimentele.
Când butonul cronometrului ajunge la poziţia
"OPRIT" este emis un semnal acustic.
Atenţie Nu lăsaţi aparatul să funcţioneze când
nu există alimente în acesta.
Dacă doriţi să setaţi cronometrul pentru mai pu-
ţin de 2 minute, setaţi mai întâi cronometrul la o
durată mai mare de 2 minute ş
i rotiţi înapoi butonul la
durata dorită.
Informaţii generale despre utilizarea aparatului
Generalităţi:
•După dezactivarea aparatului, aşteptaţi încă câteva
minute înainte de a scoate alimentele.
Scoateţi folia de aluminiu de la ambalare, recipien-
tele metalice etc. înainte de a prepara alimentele.
Gătire:
•Dacă se poate, gătiţi alimentele acoperite cu un
material dedicat utilizării la microunde. Gătiţi ali-
mentele fără capac dacă doriţi să le faceţi crocante
Nu supraîncălziţi preparatele prin setarea unei pu-
teri şi a unei durate prea mari. Mâncarea se poate
usca, arde sau să ia foc în anumite locuri.
Nu utilizaţi aparatul pentru a găti ouă sau melci în
cochilie deoarece aceştia pot exploda. La ouăle
ochiuri, mai întâi găuriţi gălbenuşul.
Înainte de preparare împungeţi în câteva locuri
mâncarea cu "pieliţă" sau "coajă", cum ar fi cartofii,
roşiile, cârnaţii folosind o furculiţă. astfel încât mân-
carea să nu explodeze.
Pentru alimentele r
ăcite sau congelate, setaţi o du-
rată de preparare mai mare.
Preparatele care conţin sos trebuie amestecate din
când în când.
6
Legumele care au o structură fermă, cum ar fi mor-
covii, mazărea sau conopida, trebuie gătite în apă.
Întoarceţi bucăţile mari la jumătatea duratei de găti-
re.
•Dacă este posibil, tăiaţi legumele în bucăţi de di-
mensiuni cât mai egale.
Folosiţi farfurii mari, întinse.
Nu utilizaţi vase realizate din porţelan, ceramică
sau lut care conţin găuri mici, cum ar fi pe mânere
sau baze nefinisate. Umezeala care intră în găuri
poate provoca crăparea vasului atunci când este
încălzit.
Tava de gătit din sticlă este un spaţiu de lucru pen-
tru încălzirea alimentelor sau lichidelor. Este nece-
sară pentru funcţionarea cuptorului cu microunde.
Decongelarea cărnii, puiului, peştelui:
Puneţi alimentele congelate, despachetate pe o far-
furie bombată cu un recipient dedesubt care să co-
lecteze lichidul rezultat în urma decongelării.
Întoarceţi alimentele la jumătatea duratei de decon-
gelare. Dacă este posibil, tăiaţi ş
i scoateţi bucăţile
care au început să se decongeleze.
Decongelarea untului, a feliilor de tort şi
prăjiturilor:
Nu decongelaţi complet alimentele în aparat. Lăsa-
ţi-le să se decongeleze complet la temperatura ca-
merei. Astfel veţi obţine un rezultat mai uniform. În-
depărtaţi complet toate ambalajele metalice sau din
aluminiu înainte de decongelare.
Decongelarea fructelor, legumelor:
Nu decongelaţi complet fructele şi legumele care
urmează fie preparate crude în aparat. Lăsaţi-le să
se decongeleze la temperatura camerei.
•Puteţi să utilizaţi un nivel mai mare de putere al mi-
croundelor pentru a găti fructele şi legumele fără a
le decongela mai întâi.
Semipreparate:
•Puteţi găti semipreparate la aparat doar dacă am-
balajul este adecvat pentru utilizarea la microunde.
Trebuie să respectaţi instrucţiunile producătorului
tipărite pe ambalaj (de ex. eliminaţi capacul metalic
şi găuriţi membrana din plastic).
Vesela şi materialele adecvate
Vase de gătit/Materiale Microunde
Decongelare Încălzire Gătit
Sticlă şi porţelan rezistente la foc (fără componente din
metal, de ex. Pyrex, sticlă Jena)
X X X
Sticlă şi porţelan care nu poate fi folosită în cuptor
1)
X -- --
Sticlă sau sticlă ceramică realizată din materiale rezisten-
te la căldură/congelare (de ex. Arcoflam), raftul grătarului
X X X
Ceramică
2)
, ceramică din lut
2)
X X X
Plastic rezistent la căldură până la 200 °C
3)
X X X
Carton, hârtie X -- --
Folie transparentă X -- --
Folie pentru coacere cu sigilare pentru microunde
3)
X X X
Coacerea preparatelor cu suport realizat din metal, de ex.
email, fontă
-- -- --
Vase de coacere, smălţuite sau acoperite cu silicon
3)
-- -- --
Tavă de gătit -- -- --
7
Vase de gătit/Materiale Microunde
Decongelare Încălzire Gătit
Vase pentru rumenire, de ex. tigaie sau tavă pentru gătit -- X X
Semipreparate în ambalaj
3)
X X X
1) Fără decoraţiuni sau placaje metalice sau din argint, aur sau platină
2) Fără cuarţ sau componente metalice sau obiecte de ceramică care conţin metale
3) Trebuie să respectaţi instrucţiunile producătorului cu privire la temperaturile maxime.
X adecvat -- nu este adecvat
Tabelul cu nivelurile de putere
Pictogramă Nivel de putere Putere
Încălzire lentă 80 W
încălzire 130 W
Decongelare 190 W
Putere redusă 280 W
Medie 360 W
Medie ridicată 430 W
Ridicată 500 W
Utilizarea accesoriilor
Avertizare Consultaţi capitolele privind
Siguranţa.
Atenţie Nu gătiţi alimente fără setul pentru
farfuria rotativă. Utilizaţi doar setul pentru farfuria
rotativă furnizat împreună cu aparatul.
Nu gătiţi alimentele direct pe sticla tăvii de gătit.
8
Introducerea setului pentru farfuria rotativă
1. Puneţi ghidajul cu role în jurul axului farfuriei ro-
tative.
2. Puneţi tava de gătit din sticlă pe ghidajul cu role
Sfaturi utile
Sfaturi pentru microunde
Problemă Soluţie
Nu puteţi găsi informaţii privind cantităţile de
alimente preparate.
Căutaţi alimente similare. Măriţi sau micşoraţi durata de găti-
re în conformitate cu următoarea regulă: O cantitate dublă
înseamnă un timp dublu, O cantitate pe jumătate în-
seamnă un timp redus la jumătate
Mâncarea s-a uscat prea mult. Setaţi o durată de gătit mai scurtă sau selectaţi o putere mai
mică pentru microunde.
Alimentele nu sunt încă decongelate, fierbinți
sau gătite după ce durata a expirat.
Setaţi o durată de gătit mai lungă sau selectaţi o putere mai
mare. Reţineţi faptul că vasele mari au nevoie de mai mult
timp.
După expirarea duratei de gătire, alimentele
sunt supraîncălzite la margini, dar încă nu sunt
gata în mijloc.
Data viitoare selectaţi o putere mai mică şi o durată mai ma-
re. Amestecaţi lichidele la jumătatea duratei, cum ar fi în ca-
zul supei.
•Puteţi găsi durata de aşteptare în tabelele de gătit.
Această informaţie vă spune cât timp trebuie să
lăsaţi în aparat alimentele după gătit sau dacă le
puteţi scoate imediat. Astfel permiteţi căldurii să se
difuzeze în mod egal în alimente.
Pentru a obţine rezultate mai bune în cazul orezu-
lui, folosiţi farfurii întinse, mari.
Nivelul de putere şi durata din tabele de gătit au
doar rol consultativ. Acestea depind de reţetă, de
calitatea, cantitatea şi temperatura ingredientelor utili-
zate.
Decongelarea
Decongelaţi întotdeauna carnea aşezând partea cu
grăsime în jos.
Nu decongelaţi carnea acoperită deoarece aceasta se
poate găti în loc să se decongeleze.
Decongelaţi întotdeauna pieptul de pui cu os aşezân-
du-l cu faţa în jos.
Vită
9
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Carne de vită to-
cată
450 Decongelare 11 – 14 15 – 20
Desfaceţi şi în-
depărtaţi bucăţile de-
congelate.
Carne pentru
tocăniţă
675 Decongelare 14 – 18 25 – 30
Tăiaţi şi schimbaţi po-
ziţia bucăţilor de mân-
care.
Pateuri
450 (110 g
fiecare)
Decongelare 10 – 12 15 – 20
Întoarceţi la jumătatea
duratei.
Friptură 200 Decongelare 5 – 7 10 – 15
Desfaceţi şi în-
depărtaţi bucăţile de-
congelate. Întoarceţi
la jumătatea duratei.
Gulaş 500 Decongelare 11 – 14 15 – 20
Tăiaţi şi schimbaţi po-
ziţia cărnii. Îndepărtaţi
bucăţile decongelate
Cârnaţi feliaţi 100 Decongelare 3 – 5 5 – 10
Întoarceţi la jumătatea
duratei.
Carne de porc
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Coaste de porc 450 Decongelare 10 – 12 25 – 30
Tăiaţi şi schimbaţi po-
ziţia bucăţilor de mân-
care.
Cotlete
500 (125 g
fiecare)
Decongelare 11 – 14 25 – 30
Tăiaţi şi întoarceţi
bucăţile de mâncare
Carne tocată de
porc
450 Decongelare 11 – 14 15 – 20
Desfaceţi şi în-
depărtaţi bucăţile de-
congelate.
Gulaş 500 Decongelare 12 – 15 15 – 20
Tăiaţi şi schimbaţi po-
ziţia cărnii. Îndepărtaţi
bucăţile decongelate
Pasăre
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Pui întreg 1125 Decongelare 25 – 29 45 – 90
Întoarceţi la jumătatea
duratei. Acoperiţi cu
folie de aluminiu dacă
este nevoie.
10
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Piept de pui 450 Decongelare 15 – 18 15 – 30
Tăiaţi şi schimbaţi po-
ziţia bucăţilor de mân-
care.
Bucăţi de carne de
pui
900 Decongelare 22 – 25 25 – 30
Tăiaţi şi schimbaţi po-
ziţia bucăţilor de mân-
care.
Pulpe întregi de pui 675 Decongelare 18 – 22 15 – 30
Tăiaţi şi schimbaţi po-
ziţia bucăţilor de mân-
care.
Peşte şi fructe de mare
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Peşte întreg 450 Decongelare 9 – 11 15 – 20
Întoarceţi la jumătatea
duratei. Acoperiţi cu
folie de aluminiu dacă
este nevoie.
File de peşte 675 Decongelare 12 – 14 15 – 20
Tăiaţi şi întoarceţi
bucăţile de mâncare.
Creveţi 225 Decongelare 4 – 5 15 – 20
Tăiaţi şi schimbaţi po-
ziţia alimentelor.
Produse lactate
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Tort 250 Decongelare 8 – 10 3 – 5
Scoateţi bucăţile de
aluminiu, întoarceţi la
jumătatea duratei de
gătit
Unt 250 Decongelare 2 – 3 3 – 5
Scoateţi bucăţile de
aluminiu, întoarceţi la
jumătatea duratei de
gătit
Brânză 250 Decongelare 3:30 – 4 3 – 5
Scoateţi bucăţile de
aluminiu, întoarceţi la
jumătatea duratei de
gătit
11
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Frişcă 200 Decongelare 7 – 9 3 – 5
Scoateţi bucăţile de
aluminiu, întoarceţi la
jumătatea duratei de
gătit
Prăjituri / produse de patiserie
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Prăjitură cu brânză 1 bucată Decongelare 1 –1:30 -
Răsuciţi la jumătatea
duratei.
Prăjitură (tort) 1 bucată Decongelare 1 –1:30 -
Răsuciţi la jumătatea
duratei.
Prăjitură uscată (de
ex. chec)
1 bucată Decongelare 1:30 – 2 1 – 2
Răsuciţi la jumătatea
duratei.
Prăjitură cu fructe 1 bucată Decongelare 1:30 – 2 1 – 2
Întoarceţi la jumătatea
duratei.
Pâine feliată 300 Decongelare 3 – 4 1 – 2
Întoarceţi la jumătatea
duratei.
Chifle 4 bucăţi Decongelare 1 –1:30 1 – 2
Întoarceţi la jumătatea
duratei.
Fructe
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Căpşuni 300 Decongelare 5 – 6 2 – 3
Amestecaţi la jumăta-
tea duratei
Prune, cireşe,
zmeură, coacăze,
caise
250 Decongelare 4– 5 2 – 3
Amestecaţi la jumăta-
tea duratei
Gătit
Scoateţi întotdeauna carnea roşie şi de pasăre din
congelator cu cel puţin 30 de minute înainte de gătit.
Lăsaţi carnea roşie, pasărea, peştele şi legumele aco-
perite după gătit.
Ungeţi cu puţin ulei sau unt topit peştele.
Adăugaţi 30 – 45 ml de apă rece la fiecare 250 g de
legume cu excepţia cazului în care tabelul indică altce-
va. Tăiaţi legumele proaspete în bucăţi de dimensiuni
egale înainte de gătit. Gătiţi toate legumele cu un ca-
pac pe recipient.
Carne
12
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Carne de vită:
- În sânge
- Medie
- Bine făcută
450 Medie ridicată
10 – 12
11 – 14
13 – 16
5 – 10
Gătiţi cu capacul pus.
Întoarceţi alimentele
de mai multe ori pe
durata gătitului.
Carne de porc 450 Ridicată 14 – 18 5 – 10
Gătiţi cu capacul pus.
Întoarceţi alimentele
de mai multe ori pe
durata gătitului.
Piept de porc 450 Ridicată 10 – 12 5 – 10
Gătiţi cu capacul pus.
Întoarceţi alimentele
de mai multe ori pe
durata gătitului.
Pasăre
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Pui întreg 900 Ridicată 16 – 24 5 – 10
Gătiţi cu capacul pus.
Întoarceţi alimentele
de mai multe ori pe
durata gătitului.
Bucăţi de carne de
pui
450 Medie ridicată 7 – 11 5 – 10
Gătiţi cu capacul pus.
Întoarceţi alimentele
de mai multe ori pe
durata gătitului.
Piept de pui (cu
os)
450 Medie ridicată 8 – 12 5 – 10
Gătiţi cu capacul pus.
Întoarceţi alimentele
de mai multe ori pe
durata gătitului.
Peşte
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
File de peşte 450 Ridicată 6 – 10 5 – 10
Gătiţi cu capacul pus.
Întoarceţi alimentele
de mai multe ori pe
durata gătitului.
Macrou întreg
(eviscerat şi
pregătit)
450 Ridicată 6 – 10 5 – 10
Gătiţi cu capacul pus.
Întoarceţi alimentele
de mai multe ori pe
durata gătitului.
13
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Păstrăv întreg
(eviscerat şi
pregătit)
450 Ridicată 7 – 12 5 – 10
Gătiţi cu capacul pus.
Întoarceţi alimentele
de mai multe ori pe
durata gătitului.
Rondele de somon 450 Ridicată 6 – 10 5 – 10
Gătiţi cu capacul pus.
Întoarceţi alimentele
de mai multe ori pe
durata gătitului.
Legume proaspete
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Broccoli
250
500
Ridicată
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Gătiţi cu capacul pus.
Amestecaţi o singură
dată pe durata gătirii şi
o dată după gătire.
Varză de Bruxelles 250 Ridicată 5 – 6 2 – 3
Adăugaţi 60 – 75 ml
de apă. Gătiţi cu capa-
cul pus. Amestecaţi o
singură dată pe durata
gătirii şi o dată după
gătire.
Morcovi 250 Ridicată 4 – 6 2 – 3
Gătiţi cu capacul pus.
Amestecaţi o singură
dată pe durata gătirii şi
o dată după gătire.
Conopidă
250
500
Ridicată
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Gătiţi cu capacul pus.
Amestecaţi o singură
dată pe durata gătirii şi
o dată după gătire.
Dovlecei 250 Ridicată 4 – 6 2 – 3
Adăugaţi 30 ml de apă
sau 2 linguri de unt.
Gătiţi cu capacul pus.
Amestecaţi o singură
dată pe durata gătirii şi
o dată după gătire.
Vinete 250 Ridicată 4 – 6 2 – 3
Gătiţi cu capacul pus.
Amestecaţi o singură
dată pe durata gătirii şi
o dată după gătire.
14
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Praz 250 Ridicată 4 – 6 2 – 3
Tăiaţi în felii groase.
Gătiţi cu capacul pus.
Amestecaţi o singură
dată pe durata gătirii şi
o dată după gătire.
Ciuperci
125
250
Ridicată
3 – 5
5 – 7
2 – 3
Nu adăugaţi apă. Găti-
ţi cu capacul pus.
Amestecaţi o singură
dată pe durata gătirii şi
o dată după gătire.
Scurgeţi înainte de
servire.
Ceapă 250 Ridicată 4 – 6 2 – 3
Adăugaţi 15 ml de
apă. Gătiţi cu capacul
pus. Amestecaţi o sin-
gură dată pe durata
gătirii şi o dată după
gătire.
Ardei 250 Ridicată 5 – 7 2 – 3
Gătiţi cu capacul pus.
Amestecaţi o singură
dată pe durata gătirii şi
o dată după gătire
Cartofi decojiţi
250
500
Ridicată
5 – 7
10 – 12
2 – 3
Gătiţi cu capacul pus.
Amestecaţi o singură
dată pe durata gătirii şi
o dată după gătire
Cartofi în coajă 800 Ridicată 15 – 18 2 – 3
Gătiţi acoperit, ames-
tecaţi la jumătatea du-
ratei de gătire.
Varză 250 Ridicată 7 – 9 2 – 3
Gătiţi cu capacul pus.
Amestecaţi o singură
dată pe durata gătirii şi
o dată după gătire.
Legume congelate
15
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Spanac 125 Ridicată 3 – 5 2 – 3
Adăugaţi 15 ml de
apă. Gătiţi cu capacul
pus. Amestecaţi o sin-
gură dată pe durata
gătirii şi o dată după
gătire
Broccoli 250 Ridicată 4 – 6 2 – 3
Adăugaţi 30 ml de
apă. Gătiţi cu capacul
pus. Amestecaţi o sin-
gură dată pe durata
gătirii şi o dată după
gătire
Mazăre 250 Ridicată 4 – 6 2 – 3
Adăugaţi 15 ml de
apă. Gătiţi cu capacul
pus. Amestecaţi o sin-
gură dată pe durata
gătirii şi o dată după
gătire
Fasole verde 250 Ridicată 5 – 7 2 – 3
Adăugaţi 30 ml de
apă. Gătiţi cu capacul
pus. Amestecaţi o sin-
gură dată pe durata
gătirii şi o dată după
gătire
Legume mixte
(morcovi/mazăre/
porumb)
250 Ridicată 5 – 7 2 – 3
Adăugaţi 15 ml de
apă. Gătiţi cu capacul
pus. Amestecaţi o sin-
gură dată pe durata
gătirii şi o dată după
gătire
Legume mixte (în
stil chinezesc)
250 Ridicată 6 – 8 2 – 3
Adăugaţi 15 ml de
apă. Gătiţi cu capacul
pus. Amestecaţi o sin-
gură dată pe durata
gătirii şi o dată după
gătire
Topire
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Ciocolată / Glazură
de ciocolată
150 Medie 3 – 4 2 – 3
Amestecaţi la jumăta-
tea duratei.
16
Aliment
Masa (g)
Nivel de pute-
re
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Unt 100 Medie 2 – 3 2 – 3
Amestecaţi la jumăta-
tea duratei.
Reîncălzire
Când reîncălziţi mâncărurile semipreparate respectaţi
întotdeauna instrucţiunile scrise pe ambalaj.
Aliment
Masa (g)
Nivel de pu-
tere
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Alimente pentru
bebeluşi
128 Ridicată 0:50 1 – 2
Amestecaţi la jumăta-
tea duratei. Verificaţi
temperatura!
Lapte pentru bebe-
luşi
100 ml
225 ml
Ridicată
0:30 – 1
1 – 1:30
1 – 2
Introduceţi o linguriţă
în biberon, amestecaţi
şi verificaţi temperatu-
ra!
Sandvici baghetă
sau chiflă
1 baghetă Ridicată 0:30 – 1 1 – 2
Înveliţi într-un şerveţel
de hârtie şi puneţi pe
tava de gătit din sticlă.
Nu utilizaţi şerveţele
din hârtie reciclată.
Semipreparate 400 - 500 Ridicată 7 – 10 2 – 3
Scoateţi toate capace-
le de aluminiu. Întoar-
ceţi la jumătatea dura-
tei
Alimente preparate
şi congelate
400 - 500 Ridicată 8 – 12 2 – 3
Scoateţi toate capace-
le de aluminiu. Întoar-
ceţi la jumătatea dura-
tei
Lasagna 300 Ridicată 6 – 10 2 – 3
Acoperiţi alimentele în
timpul gătitului.
Tocană de vită
1 ceaşcă
4 ceşti
Ridicată
3 – 5
7 –10
2 – 3
Acoperiţi alimentele în
timpul gătitului. Ames-
tecaţi la jumătatea du-
ratei.
Piure de cartofi
1 ceaşcă
4 ceşti
Ridicată
2 – 5
8 – 10
2 – 3
Acoperiţi alimentele în
timpul gătitului. Ames-
tecaţi la jumătatea du-
ratei.
17
Aliment
Masa (g)
Nivel de pu-
tere
Durata
(min)
Durata de aş-
teptare (min)
Comentarii
Mâncare de fasole 1 ceaşcă Ridicată 3 – 5 1 – 2
Acoperiţi alimentele în
timpul gătitului. Ames-
tecaţi la jumătatea du-
ratei.
Ravioli sau paste
în sos
1 ceaşcă
4 ceşti
Ridicată
4 – 6
10 – 14
2 – 3
Acoperiţi alimentele în
timpul gătitului. Ames-
tecaţi la jumătatea du-
ratei.
Lapte 200 ml Ridicată 1 – 1:30 1
Puneţi lingura în reci-
pient.
Apă 200 ml Ridicată 2 – 2:30 1
Puneţi lingura în reci-
pient.
Sos 200 ml Ridicată 3 – 4 1
Amestecaţi la jumăta-
tea duratei
Supă 300 ml Ridicată 4 – 5 1
Amestecaţi la jumăta-
tea duratei
Reţete
Temperatura şi duratele de coacere din tabele
au rol consultativ. Acestea depind de reţete, de
calitatea şi de cantitatea ingredientelor utilizate.
Mic dejun
Omlete
Ingrediente:
15 g unt topit
•4 ouă
6 linguri de lapte
sare şi piper
Mod de preparare:
Bateţi cu telul ouăle cu laptele şi condimentaţi cu sare
şi piper. Acoperiţi mâncarea cu untul topit. Turnaţi
amestecul de omletă într-o formă. Gătiţi pe nivelul de
putere Ridicată timp de 3 minute, întoarceţi omleta şi
gătiţi pe Ridicată pentru încă 1 minut.
Durata în aparat: 4 minute în total
Ouă jumări
Ingrediente:
15 g unt topit
•2 ouă
2 linguri de lapte
•sare şi piper
Mod de preparare:
Amestecaţi ouăle cu laptele şi untul topit şi condimen-
taţi cu sare şi piper. Gătiţi pe nivelul de putere Ridicată
timp de 3 minute amestecând la fiecare 30 de secun-
de.
Durata în aparat: 3 minute în total
Cină
Supă de roşii cu portocală
Ingrediente:
25 g unt topit
•1 ceapă medie, tocată
1 morcov mare
1 cartof mare, bucăţi
800 g de roşii la conservă, bucăţi
•Sucul şi coaja rasă de la 1 portocală medie
900 ml de supă de legume fierbinte
18
sare şi piper
Mod de preparare:
Amestecaţi ceapa, morcovul, cartoful şi untul topit şi
gătiţi-le pe nivelul de putere Ridicată timp de 6 minute.
Amestecaţi la jumătatea duratei. După aceea, adăuga-
ţi roşiile, sucul de portocale, coaja rasă de portocală şi
supa. Amestecaţi totul şi condimentaţi cu sare şi piper.
Acoperiţi vasul şi gătiţi pe nivelul de putere Ridicată
timp de 18 minute până când legumele devin fragede.
Amestecaţi de 2 – 3 ori pe durata gătitului. Amestecaţi
supa şi serviţi.
Durata în aparat: 24 minute în total
Supă franţuzească de ceapă
Ingrediente:
1 ceapă mare, feliată
1 lingură de ulei de porumb
50 g făină
1,2 l de supă de carne sau de legume
2 linguri de pătrunjel tocat
4 felii groase de pâine franţuzească
50 g brânză rasă
Mod de preparare:
Amestecaţi ceapa cu uleiul de porumb într-un vas.
Gătiţi-le pe nivelul de putere Ridicată timp de 2 minu-
te. Adăugaţi gradual făina cu supa şi amestecaţi de
fiecare dată. Condimentaţi cu sare şi piper şi adăugaţi
pătrunjel. Acoperiţi vasul şi gătiţi pe nivelul de putere
Ridicată timp de 18 minute. Turnaţi supa în vasele de
servire, puneţi pâinea deasupra supei pe fiecare vas şi
presăraţi din belşug cu brânză. Gătiţi pe nivelul de pu-
tere Medie ridicată timp de 2 minute până când brânza
se topeş
te.
Durata în aparat: 22 minute în total
Sote de legume
Ingrediente:
1 lingură de ulei de floarea soarelui
2 linguri sos de soia
1 lingură de vin de Xeres
2,5 cm de rădăcină de ghimbir, decojită şi răzuită
2 morcovi medii, tăiaţi în fâşii mici
100 g de ciuperci Champignon mărunţite
50 g de muguri de fasole
100 g păstăi
1 ardei roşu, fără seminţe şi feliat subţire
4 cepe verzi, tăiate
100 g de castane de apă de la conservă, feliate
1 / 4 de capul unei verzi chinezeşti, tăiată felii
Mod de preparare:
Amestecaţi într-un vas uleiul de floarea soarelui, sosul
de soia, vinul de Xeres, ghimbirul şi morcovii. Acoperiţi
şi gătiţi pe nivelul de putere Ridicată timp de 5 – 6 mi-
nute. Amestecaţi o singură dată. După aceea adăugaţi
ciupercile Champignon, mugurii de fasole, păstăile, ar-
deiul roşu, cepele verzi, castanele de apă şi varza chi-
nezească. Amestecaţi totul. Gătiţi pe nivelul de putere
Ridicată timp de 5 – 6 minute până când legumele de-
vin fragede. Amestecaţi de 2 – 3 ori pe durata gătitu-
lui.
Durata în aparat: 10 – 12 minute în total
Pui uns cu miere
Ingrediente:
4 piepturi de pui fără os
2 linguri de miere
1 lingură de muştar cu seminţe
1 / 2 lingură de tarhon uscat
1 lingură de roşii piure
150 ml de supă de pui
•sare şi piper
Mod de preparare:
Puneţi piepturile de pui într-un vas tip caserolă. Ames-
tecaţi toate celelalte ingrediente. Turnaţi-le peste pui.
Condimentaţi cu sare şi piper. Gătiţi pe nivelul de pu-
tere Ridicată timp de 12 – 14 minute. Schimbaţi poziţia
piepturilor de pui şi turnaţi sos de două ori pe durata
gătirii.
Durata în aparat: 12 – 14 minute în total
Cartofi în coajă cu brânză cu mucegai şi arpagic
Ingrediente:
2 cartofi copţi (250 g fiecare)
50 g unt
100 g brânză cu mucegai, mărunţită
1 lingură de arpagic proaspăt, mărunţit
50 g ciuperci, feliate
19
sare şi piper
Mod de preparare:
Înţepaţi fiecare cartof. Gătiţi pe nivelul de putere Ridi-
cată timp de 12 – 14 minute. Tăiaţi pe jumătate şi sco-
biţi cartofii. Puneţi miezul de la cartofi, untul, brânza,
arpagicul şi ciupercile într-un vas şi amestecaţi-le.
Condimentaţi cu sare şi piper. Puneţi amestecul în co-
jile de cartofi şi puneţi-le într-o formă. Gătiţi pe nivelul
de putere Medie timp de 10 minute.
Durata în aparat: 22 – 24 minute în total
Sos alb
Ingrediente:
25 g unt topit
25 g făină
300 ml lapte
sare şi piper
Mod de preparare:
Amestecaţi untul, făina şi laptele. Gătiţi pe nivelul de
putere Ridicată timp de 4 – 5 minute. Amestecaţi la
fiecare 2 minute până când sosul devine gros şi uni-
form. Condimentaţi cu sare şi piper.
Durata în aparat: 4 – 5 minute în total
Carne tocată cu condimente
Ingrediente:
1 ceapă mică, tocată
•1 căţel de usturoi, zdrobit
1 linguriţă de ulei
200 g de roşii la conservă, bucăţi
1 lingură de roşii piure
1 linguriţă de amestec de ierburi aromate
225 g de carne de vită tocată
sare şi piper
Mod de preparare:
Amestecaţi ceapa, usturoiul şi uleiul într-o caserolă.
Gătiţi pe nivelul de putere Ridicată pentru 2 minute
sau până când devine moale. După aceea amestecaţi
şi celelalte ingrediente. Acoperiţi caserola şi gătiţi pe
nivelul de putere Ridicată pentru 5 minute şi, după
aceea, treceţi pe nivelul de putere Medie ridicată şi
gătiţi pentru 8 – 12 minute sau până când carnea este
gata.
Durata în aparat: 15 – 19 minute în total
Deserturi
Gem de căpşune
Ingrediente:
675 g căpşune, curăţate
3 linguri de suc de lămâie
675 g zahăr pudră
Mod de preparare:
Puneţi căpşunile şi sucul de lămâie într-un vas mare.
Încălziţi-le pe nivelul de putere Ridicată pentru 6 minu-
te sau până când fructele devin moi. Adăugaţi zahărul
şi amestecaţi bine. Gătiţi pe nivelul de putere Medie
pentru 27 – 32 minute până când gemul se încheagă.
Amestecaţi la fiecare 4 – 5 minute. Turnaţi gemul în
borcan curate. Acoperiţi, sigilaţi şi etichetaţi.
Pentru a afla dacă gemul s-a închegat, puneţi 1 lingu-
riţă de gem într-o farfurioară rece. Aşteptaţi 1 minut.
După aceea, întindeţi gemul uşor cu degetul. Dacă pe
suprafaţa gemului se formează cute, acesta este în-
chegat.
Durata în aparat: 37 – 43 minute în total
Prăjitură simplă la microunde
Ingrediente:
100 g margarină
100 g zahăr
•1 ou
100 g făină cu praf de copt, cernită
2 – 3 linguri de lapte
Mod de preparare:
Acoperiţi fundul tăvii de prăjitură cu hârtie cerată. Ba-
teţi cu telul margarina împreună cu zahărul până când
devine uşoară şi pufoasă. Bateţi oul şi adăugaţi alter-
nativ făina şi laptele, puţin câte puţin. Turnaţi aluatul în
tava pentru prăjitură. Gătiţi pe nivelul de putere Ridi-
cată timp de 5 – 7 minute. Apoi înţepaţi prăjitura cu o
scobitoare. Dacă scobitoarea nu este curată, prăjitura
nu este încă gata. Lăsaţi prăjitura în aparat pentru
încă 5 minute după terminarea g
ătirii.
Durata în aparat: 5 – 7 minute în total
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zoppas PFM150S Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare