neavoastră uzuale (temperatură, durată de
gătire) şi poziţiile rafturilor la valorile din tabe‐
le.
• În cazul timpilor mai lungi de coacere, puteţi
dezactiva cuptorul cu 10 minute înainte de ter‐
minarea duratei de coacere pentru a utiliza
căldura reziduală.
Când gătiţi alimente congelate, este posibil ca
tăvile din interiorul cuptorului să se deformeze în
timpul coacerii. Când tăvile se răcesc, distorsiu‐
nea dispare.
Cum se utilizează Tabelele de coacere
• Producătorul vă recomandă să folosiţi mai în‐
tâi temperatura mai mică.
• Dacă nu găsiţi setările pentru o anumită re‐
ţetă, căutaţi una similară.
• Durata de coacere poate fi extinsă cu 10 – 15
minute, în cazul în care coaceţi prăjituri pe
mai multe niveluri.
• Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la
înălţimi diferite nu se rumenesc în mod egal la
început. În acest caz, nu schimbaţi setarea de
temperatură. Diferenţele dispar în timpul pro‐
cesului de coacere.
SFATURI PENTRU COACERE
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Baza prăjiturii nu este rume‐
nită suficient.
Poziţia raftului nu este co‐
rectă.
Puneţi prăjitura pe un nivel
mai jos.
Prăjitura se fărâmiţează şi de‐
vine cleioasă, lipicioasă sau
nu este uniformă.
Temperatura cuptorului este
prea mare.
Când coaceţi data viitoare, să
utilizaţi o temperatură puţin
mai scăzută.
Prăjitura se fărâmiţează şi de‐
vine cleioasă, lipicioasă sau
nu este uniformă.
Durata de coacere este prea
mică.
Prelungiţi durata de coacere.
Nu puteţi să micşoraţi durata
de coacere prin setarea unor
temperaturi mai mari.
Prăjitura se fărâmiţează şi de‐
vine cleioasă, lipicioasă sau
nu este uniformă.
Există prea mult lichid în
amestec.
Utilizaţi mai puţin lichid. Fiţi
atent la timpii de amestecare,
mai ales dacă utilizaţi un ro‐
bot de bucătărie.
Prăjitura este prea uscată.
Temperatura cuptorului este
prea mică.
Data viitoare să utilizaţi o tem‐
peratură mai mare pentru
cuptor.
Prăjitura este prea uscată.
Durata de coacere este prea
lungă.
Data viitoare să utilizaţi o du‐
rată de coacere mai scurtă.
Prăjitura se rumeneşte neuni‐
form.
Temperatura cuptorului este
prea mare şi durata de coace‐
re este prea scurtă.
Setaţi o temperatură mai re‐
dusă şi măriţi durata de coa‐
cere.
Prăjitura se rumeneşte neuni‐
form.
Aluatul nu este distribuit în
mod uniform.
Întindeţi aluatul în mod uni‐
form în tavă.
Prăjitura nu este gata după
terminarea duratei de coacere
stabilite.
Temperatura cuptorului este
prea mică.
Data viitoare să utilizaţi o tem‐
peratură puţin mai mare pen‐
tru cuptor.
ROMÂNA 3