Electrolux EOA5851AAX Recipe book

Tip
Recipe book
.......................................................... .......................................................
RO CARTE CU REŢETE MANUAL DE UTILIZARE
SFATURI UTILE
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul "Informaţii privind si‐
guranţa".
PARTEA INTERIOARĂ A UŞII
La anumite modele, pe partea interioară a uşii se
află:
Numerele pentru poziţiile raftului.
Informaţii referitoare la funcţiile de încălzire,
poziţiile recomandate pentru rafturi şi tempe‐
raturile pentru preparatele standard.
Temperatura şi duratele de coacere din
tabele au rol consultativ. Acestea de‐
pind de reţete şi de calitatea şi cantita‐
tea ingredientelor utilizate.
SFAT PRIVIND FUNCŢIILE
SPECIALE DE GĂTIRE ALE
CUPTORULUI
Mentine cald
Folosiţi această funcţie dacă doriţi să menţineţi
caldă mâncarea.
Temperatura se auto-reglează automat la 80 °C.
Incalzire farfuriei
Pentru încălzirea farfuriilor şi a vaselor.
Distribuiţi farfuriile şi vasele uniform pe raftul
cuptorului. Schimbaţi poziţia vaselor după
jumătate din timpul de încălzire (schimbaţi cele
de sus cu cele de jos).
Temperatura automată este 70 °C.
Nivelul recomandat pentru raft: 3.
Aluaturi
Puteţi utiliza această funcţie automată pentru ori‐
ce reţetă de aluat pufos. Oferă un mediu bun
pentru creşterea aluatului. Puneţi aluatul într-un
vas suficient de mare pentru creştere şi acoperi‐
ţi-l cu un prosop ud sau cu o folie din plastic. In‐
troduceţi un raft metalic pe nivelul unu şi aşezaţi
vasul pe acesta. Închideţi uşa şi setaţi funcţia de
creştere a aluatului. Setaţi durata necesară.
COACERE
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să aibă un
alt comportament la coacere/frigere faţă de
aparatul de până acum. Adaptaţi setările dum
neavoastră uzuale (temperatură, durată de
gătire) şi poziţiile rafturilor la valorile din tabe‐
le.
În cazul timpilor mai lungi de coacere, puteţi
dezactiva cuptorul cu 10 minute înainte de ter‐
minarea duratei de coacere pentru a utiliza
căldura reziduală.
Când gătiţi alimente congelate, este posibil ca
tăvile din interiorul cuptorului să se deformeze în
timpul coacerii. Când tăvile se răcesc, distorsiu
nea dispare.
Cum se utilizează Tabelele de coacere
Producătorul vă recomandă să folosiţi mai în‐
tâi temperatura mai mică.
Dacă nu găsiţi setările pentru o anumită re‐
ţetă, căutaţi una similară.
Durata de coacere poate fi extinsă cu 10 – 15
minute, în cazul în care coaceţi prăjituri pe
mai multe niveluri.
Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la
înălţimi diferite nu se rumenesc în mod egal la
început. În acest caz, nu schimbaţi setarea de
temperatură. Diferenţele dispar în timpul pro‐
cesului de coacere.
SFATURI PENTRU COACERE
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Baza prăjiturii nu este rume‐
nită suficient.
Poziţia raftului nu este co‐
rectă.
Puneţi prăjitura pe un nivel
mai jos.
Prăjitura se fărâmiţează şi de
vine cleioasă, lipicioasă sau
nu este uniformă.
Temperatura cuptorului este
prea mare.
Când coaceţi data viitoare, să
utilizaţi o temperatură puţin
mai scăzută.
2
www.electrolux.com
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura se fărâmiţează şi de
vine cleioasă, lipicioasă sau
nu este uniformă.
Durata de coacere este prea
mică.
Prelungiţi durata de coacere.
Nu puteţi să micşoraţi durata
de coacere prin setarea unor
temperaturi mai mari.
Prăjitura se fărâmiţează şi de
vine cleioasă, lipicioasă sau
nu este uniformă.
Există prea mult lichid în
amestec.
Utilizaţi mai puţin lichid. Fiţi
atent la timpii de amestecare,
mai ales dacă utilizaţi un ro‐
bot de bucătărie.
Prăjitura este prea uscată.
Temperatura cuptorului este
prea mică.
Data viitoare să utilizaţi o tem‐
peratură mai mare pentru
cuptor.
Prăjitura este prea uscată.
Durata de coacere este prea
lungă.
Data viitoare să utilizaţi o du‐
rată de coacere mai scurtă.
Prăjitura se rumeneşte neuni‐
form.
Temperatura cuptorului este
prea mare şi durata de coace‐
re este prea scurtă.
Setaţi o temperatură mai re‐
dusă şi măriţi durata de coa
cere.
Prăjitura se rumeneşte neuni‐
form.
Aluatul nu este distribuit în
mod uniform.
Întindeţi aluatul în mod uni‐
form în tavă.
Prăjitura nu este gata după
terminarea duratei de coacere
stabilite.
Temperatura cuptorului este
prea mică.
Data viitoare să utilizaţi o tem‐
peratură puţin mai mare pen‐
tru cuptor.
COACERE PE UN SINGUR NIVEL:
Coacere în forme
Tipul de coacere Funcţia cuptoru‐
lui
Nivel raft Temperatură °C Timp (min.)
Prăjitură Ring /
Brioşă
Aer cald 1 150 - 160 50 - 70
Pandişpan /
Prăjitură cu fruc‐
te
Aer cald 1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake / Pandişpan
fără grăsimi
Aer cald 2 140 - 150 35 - 50
Fatless sponge
cake / Pandişpan
fără grăsimi
Căldură de sus
+ jos
2 160 35 - 50
Aluat pentru tartă
- patiserie
Aer cald 2
170 - 180
1)
10 - 25
Cocă pentru
chec
Aer cald 2 150 - 170 20 - 25
ROMÂNA 3
Tipul de coacere Funcţia cuptoru‐
lui
Nivel raft Temperatură °C Timp (min.)
Apple pie /
Plăcintă cu mere
(2 forme Ø20
cm, aşezate în
diagonală)
Aer cald 2 160 60 - 90
Apple pie /
Plăcintă cu mere
(2 forme Ø20
cm, aşezate în
diagonală)
Căldură de sus
+ jos
1 180 70 - 90
Tartă cu brânză Căldură de sus
+ jos
1 170 - 190 60 - 90
1)
Preîncălziţi cuptorul.
Produs de copt în tăvi de coacere
Tipul de coacere
Funcţia cuptoru‐
lui
Nivel raft Temperatură °C Timp (min.)
Cozonac împle‐
tit / Coroniță
Căldură de sus +
jos
3 170 - 190 30 - 40
Cozonac cu sta‐
fide
Căldură de sus +
jos
2
160 - 180
1)
50 - 70
Pâine (pâine de
secară):
1.
Prima parte
a procedurii
de coacere.
2.
A doua par
te a proce‐
durii de coa‐
cere.
Căldură de sus +
jos
1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Choux a la cre‐
me / Ecler
Căldură de sus +
jos
3
190 - 210
1)
20 - 35
Ruladă Căldură de sus +
jos
3
180 - 200
1)
10 - 20
Prăjitură cu nucă
sau alune, us‐
cată
Aer cald 3 150 - 160 20 - 40
Prăjitură cu mig‐
dale şi unt /
Prăjituri cu gla‐
zură de zahăr
Căldură de sus +
jos
3
190 - 210
1)
20 - 30
4
www.electrolux.com
Tipul de coacere
Funcţia cuptoru‐
lui
Nivel raft Temperatură °C Timp (min.)
Tarte cu fructe
(din aluat cu
drojdie / de chec)
2)
Aer cald 3 150 35 - 55
Tarte cu fructe
(din aluat cu
drojdie / de chec)
2)
Căldură de sus +
jos
3 170 35 - 55
Tarte cu fructe
pe cocă fragedă
Aer cald 3 160 - 170 40 - 80
Cozonac cu um‐
plutură delicată
(de ex. brânză
dulce, smântână,
cremă de ou şi
lapte)
Căldură de sus +
jos
3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Preîncălziţi cuptorul.
2)
Folosiţi cratiţa adâncă.
Tarte mici
Tipul de coacere
Funcţia cuptoru‐
lui
Nivel raft Temperatură °C Timp (min.)
Fursecuri Aer cald 3 150 - 160 10 - 20
Short bread /
Biscuit pufos /
Patiserie
Aer cald 3 140 20 - 35
Short bread /
Biscuit pufos /
Patiserie
Căldură de sus +
jos
3
160
1)
20 - 30
Turte Aer cald 3 150 - 160 15 - 20
Dulciuri din foie‐
taj cu albuş de
ou / Bezele
Aer cald 3 80 - 100 120 - 150
Pricomigdale Aer cald 3 100 - 120 30 - 50
Biscuiți făcuți cu
drojdie
Aer cald 3 150 - 160 20 - 40
Foietaj din aluat
franţuzesc
Aer cald 3
170 - 180
1)
20 - 30
Rulouri Aer cald 3
160
1)
10 - 25
Rulouri
Căldură de sus +
jos
3
190 - 210
1)
10 - 25
ROMÂNA 5
Tipul de coacere
Funcţia cuptoru‐
lui
Nivel raft Temperatură °C Timp (min.)
Small cakes /
Prăjituri mici (20
de bucăţi/tavă)
Aer cald 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Prăjituri mici (20
de bucăţi/tavă)
Căldură de sus +
jos
3
170
1)
20 - 30
1)
Preîncălziţi cuptorul.
Preparate coapte şi gratinate
Preparat
Funcţia cuptoru‐
lui
Nivel raft Temperatură °C Timp (min.)
Paste
Căldură de sus +
jos
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Căldură de sus +
jos
1 180 - 200 25 - 40
Legume gratina‐
te
1)
Gătire intensivă
sau cu aer cald
1 160 - 170 15 - 30
Baghete cu
brânză topită
Gătire intensivă
sau cu aer cald
1 160 - 170 15 - 30
Dulciuri
Căldură de sus +
jos
1 180 - 200 40 - 60
Peşte la cuptor
Căldură de sus +
jos
1 180 - 200 30 - 60
Legume umplute
Gătire intensivă
sau cu aer cald
1 160 - 170 30 - 60
1)
Preîncălziţi cuptorul.
COACERE PE MAI MULTE NIVELURI
Produs de copt în tăvi de coacere
Tipul de coacere
Aer cald
Temperatură în
°C
Timp (min.)Nivel raft
2 niveluri 3 niveluri
Choux a la cre‐
me / Ecler
1 / 4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Prăjitură Streusel
uscată
1 / 4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Preîncălziţi cuptorul.
6
www.electrolux.com
Biscuiţi / small cakes / prăjituri mici / produse de patiserie / chifle
Tipul de coacere
Aer cald
Temperatură în
°C
Timp (min.)Nivel raft
2 niveluri 3 niveluri
Fursecuri 1 / 4 1 / 3 / 5 150 - 160 20 - 40
Short bread /
Biscuit pufos /
Patiserie
1 / 4 1 / 3 / 5 140 25 - 50
Turte 1 / 4 - 160 - 170 25 - 40
Biscuiţi cu albuş
de ou / Bezele
1 / 4 - 80 - 100 130 - 170
Pricomigdale 1 / 4 - 100 - 120 40 - 80
Biscuiți făcuți cu
drojdie
1 / 4 - 160 - 170 30 - 60
Foietaj din aluat
franţuzesc
1 / 4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Rulouri 1 / 4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Prăjituri mici (20
de bucăţi/tavă)
1 / 4 -
150
1)
25 - 40
1)
Preîncălziţi cuptorul.
GĂTIRE LA TEMP. SCĂZUTĂ
Folosiţi această funcţie pentru a pregăti bucăţi
fragede de carne slabă şi peşte cu temperatura
optimă nedepăşind 65 °C. Gătire la temp.
scăzută nu este potrivită la reţetele de tipul frip‐
tură la oală sau friptură grasă de porc. Puteţi uti‐
liza Senzorul pentru a garanta temperatura op‐
timă corectă pentru carne (consultaţi tabelul pen‐
tru Senzor).
În primele 10 minute puteţi seta temperatura
cuptorului între 80 °C şi 150 °C. Valoarea impli‐
cită este 90 °C. După ce temperatura este se‐
tată, cuptorul continuă să gătească la 80 °C. Nu
folosiţi funcţia automată de gătit la temp. scăzută
pentru carnea de pasăre.
Când folosiţi această funcţie, gătiţi întot‐
deauna mâncarea fără capac.
1.
Puneţi carnea într-o tigaie pe plită la o nivel
foarte mare al căldurii, timp de 1-2 minute
pentru fiecare parte.
2.
Puneţi carnea în cratiţa pentru coacere, ca‐
re va fi aşezată în cuptor pe raftul din
sârmă.
3.
Introduceţi Senzorul în carne.
4.
Selectaţi funcţia de Gătit la temp. scăzută şi
setaţi temperatura optimă corectă care tre
buie atinsă.
Alimentele ce ur‐
mează a fi gătite
Greutate (g) Nivel raft Temperatură °C Timp în min.
Friptură de vită 1000 - 1500 1 120 120 - 150
File de vită 1000 - 1500 3 120 90 - 150
Friptură de vițel 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Fripturi 200 - 300 3 120 20 - 40
ROMÂNA 7
PIZZA
Tipul de coacere Nivel raft Temperatură °C Timp (min.)
Pizza (crocantă)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (cu multe ingre‐
diente)
2 180 - 200 20 - 30
Tarte 1 180 - 200 40 - 55
Tartă cu spanac 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Tartă elveţiană 1 170 - 190 45 - 55
Plăcintă cu mere,
acoperită
1 150 - 170 50 - 60
Plăcintă cu legume 1 160 - 180 50 - 60
Pâine nedospită
2
230 - 250
1)
10 - 20
Tartă cu foietaj din
aluat franţuzesc
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (mân‐
care din Alsacia,
asemănătoare cu piz‐
za)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroşti (versiunea ru‐
sească de calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Preîncălziţi cuptorul.
2)
Folosiţi o cratiţă adâncă.
COACEREA FRIPTURILOR
Pentru coacere utilizaţi vase termorezistente
(consultaţi instrucţiunile producătorului).
Puteţi coace fripturile mari direct în cratiţa
adâncă (dacă există) sau pe raftul din sârmă
aflat deasupra acesteia.
Prăjiţi fripturile din carne slabă într-un vas cu
capac. Astfel se va menţine carnea suculentă.
Toate tipurile de carne care pot fi rumenite
sau trebuie să facă o crustă, pot fi preparate
într-un vas fără capac.
Vă recomandăm să preparaţi carnea şi peşte‐
le de peste 1 kg în cuptor.
Pentru a preveni arderea în cratiţă a sucurilor
sau grăsimilor eliminate, puneţi nişte apă în
cratiţa adâncă.
Dacă este necesar, întoarceţi friptura (după ce
a trecut 1/2 - 2/3 din durata de coacere).
Stropiţi de câteva ori fripturile mari şi puiul cu
sosul propriu în timpul coacerii. În acest mod,
rezultatul va fi mai bun.
Puteţi dezactiva aparatul cu aproximativ 10
minute înainte de terminarea timpului de coa‐
cere şi utilizaţi căldura reziduală.
8
www.electrolux.com
PRĂJIRE CU GĂTIRE INTENSIVĂ
Vită
Tipul de carne Cantitate
Funcţia cup‐
torului
Nivel raft
Temperatură
°C
Timp (min.)
Friptură înăbu‐
şită
1 - 1,5 kg
Căldură de
sus + jos
1 230 120 - 150
Friptură de vită
sau file: în sânge
pentru fieca‐
re cm de gro‐
sime
Gătire inten‐
sivă
1
190 - 200
1)
5 - 6
Friptură de vită
sau file: mediu
pentru fieca‐
re cm de gro‐
sime
Gătire inten‐
sivă
1
180 - 190
1)
6 - 8
Friptură de vită
sau file: bine
făcut
pentru fieca‐
re cm de gro‐
sime
Gătire inten‐
sivă
1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Preîncălziţi cuptorul.
Carne de porc
Tipul de carne Cantitate
Funcţia cup‐
torului
Nivel raft
Temperatură
°C
Timp (min.)
Spată / Ceafă /
Pulpă
1 - 1,5 kg
Gătire inten‐
sivă
1 160 - 180 90 - 120
Cotlet / Antricot 1 - 1,5 kg
Gătire inten‐
sivă
1 170 - 180 60 - 90
Ruladă de carne 750 g - 1 kg
Gătire inten‐
sivă
1 160 - 170 50 - 60
Picior de porc
(semipreparat)
750 g - 1 kg
Gătire inten‐
sivă
1 150 - 170 90 - 120
Viţel
Tipul de car‐
ne
Cantitate Funcţia cup‐
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp (min.)
Friptură de
vițel
1 kg Gătire inten‐
sivă
1 160 - 180 90 - 120
But de viţel 1,5 - 2 kg Gătire inten‐
sivă
1 160 - 180 120 - 150
Miel
Tipul de car‐
ne
Cantitate Funcţia cup‐
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp (min.)
Pulpă de
miel / Friptură
de miel
1 - 1,5 kg Gătire inten‐
sivă
1 150 - 170 100 - 120
ROMÂNA 9
Tipul de car‐
ne
Cantitate Funcţia cup‐
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp (min.)
Spată de miel 1 - 1,5 kg Gătire inten‐
sivă
1 160 - 180 40 - 60
Vânat
Tipul de car‐
ne
Cantitate Funcţia cup‐
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp (min.)
Spată / Pulpă
de iepure
până la 1 kg Căldură de
sus + jos
1
230
1)
30 - 40
Spată de
căprioară
1,5 - 2 kg Căldură de
sus + jos
1 210 - 220 35 - 40
But de
căprioară
1,5 - 2 kg Căldură de
sus + jos
1 180 - 200 60 - 90
1)
Preîncălziţi cuptorul.
Găină
Tipul de car‐
ne
Cantitate Funcţia cup‐
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp (min.)
Porţii de pui 200 - 250 g
fiecare
Gătire inten‐
sivă
1 200 - 220 30 - 50
Jumătate de
pui
400 - 500 g
fiecare
Gătire inten‐
sivă
1 190 - 210 35 - 50
Pui, pasăre
îndopată
1 - 1,5 kg Gătire inten‐
sivă
1 190 - 210 50 - 70
Raţă 1,5 - 2 kg Gătire inten‐
sivă
1 180 - 200 80 - 100
Gâscă 3,5 - 5 kg Gătire inten‐
sivă
1 160 - 180 120 - 180
Curcan 2,5 - 3,5 kg Gătire inten‐
sivă
1 160 - 180 120 - 150
Curcan 4 - 6 kg Gătire inten‐
sivă
1 140 - 160 150 - 240
Peşte (în abur)
Tipul de car‐
ne
Cantitate Funcţia cup‐
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp (min.)
Peşte întreg 1 - 1,5 kg Căldură de
sus + jos
1 210 - 220 40 - 60
GRILL
Întotdeauna folosiţi grătarul având setată tempe‐
ratura maximă.
Setaţi raftul în poziţia recomandată în tabelul
pentru grătar.
Puneţi întotdeauna tava pentru grăsime pe prima
poziţie a raftului.
Folosiţi grătarul numai cu bucăţi plate de carne
sau de peşte.
Pre-încălziţi întotdeauna cuptorul gol timp de 5
minute utilizând funcţiile pentru grătar.
10
www.electrolux.com
ATENŢIE
Întotdeauna folosiţi grătarul cu uşa cup
torului închisă.
Grill
Alimentele ce ur‐
mează a fi fripte
la grătar
Nivel raft Temperatura
Timp (min.)
Pe o parte Pe cealaltă parte
Friptură de vită 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
File de vită 3 230 20 - 30 20 - 30
Pulpă de porc 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Pulpă de viţel 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Pulpă de miel 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Peşte întreg, 500
- 1000 g
3 / 4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Grill rapid
Alimentele ce ur‐
mează a fi fripte la
grătar
Nivel raft
Timp (min.)
Pe o parte Pe cealaltă parte
Burgers / Burgeri 4 8 - 10 6 - 8
File de porc 4 10 - 12 6 - 10
Cârnaţi 4 10 - 12 6 - 8
File / Fripturi de viţel 4 7 - 10 6 - 8
Toast / Pâine prăjită
1)
5 1 - 3 1 - 3
Pâine prăjită cu garni‐
tură
4 6 - 8 -
1)
Preîncălziţi cuptorul.
Grill la rotisor - introduceţi cratiţa adâncă pe prima poziţie a raftului, numărat de jos
Fel de mâncare Temperatură °C Timp în min.
Pui 220 - 240 70 - 90
Rulare de carne pentru fript 190 - 210 120 - 180
Raţă 220 - 240 90 - 150
Picior de porc 190 - 210 150 - 210
DECONGELARE
Scoateţi ambalajul alimentului şi puneţi alimentul
pe o farfurie întinsă.
Nu îl acoperiți cu un bol sau o altă farfurie, deoa‐
rece se poate prelungi durata de decongelare.
Utilizaţi primul nivel de raft din cuptor, numărat
de jos.
ROMÂNA 11
Preparat
Timp deconge‐
lare (min.)
Timp suplimentar de
decongelare (min.)
Observaţie
Pui 1000 g 100 - 140 20 - 30
Puneţi puiul pe platanul in‐
ferior întors, pe o farfurie
mare. Întoarceţi la jumăta‐
tea duratei de gătit.
Carne, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Întoarceţi la jumătatea dura‐
tei de gătit.
Carne, 500 g 90 - 120 20 - 30
Întoarceţi la jumătatea dura‐
tei de gătit.
Păstrăv, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Căpşuni, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Unt, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Frişcă, 2x200 g 80 - 100 10 - 15
Frişca se poate bate chiar
dacă au mai rămas unele
părţi uşor îngheţate.
Tort, 1.400 g 60 60 -
ALIMENTE PREPARATE
Aer cald
Alimente preparate Nivel raft Temperatura (°C) Timp (min.)
Pizza, congelată 2 200 - 220 15 - 25
Pizza Americană,
congelată
2 190 - 210 20 - 25
Pizza, refrigerată 2 210 - 230 13 - 25
Pizza Snacks, conge
lată
2 180 - 200 15 - 30
Cartofi prăjiţi, subţiri 3 200 - 220 20 - 30
Cartofi prăjiţi, groşi 3 200 - 220 25 - 35
Bulete / Crochete 3 220 - 230 20 - 35
Chifteluţe 3 210 - 230 20 - 30
Lasagne / Cannelloni,
proaspete
2 170 - 190 35 - 45
Lasagne/Cannelloni,
congelate
2 160 - 180 40 - 60
Brânză coaptă la cup‐
tor
3 170 - 190 20 - 30
Aripioare de pui 2 190 - 210 20 - 30
12
www.electrolux.com
Alimente preparate şi congelate
Alimentele ce ur‐
mează a fi gătite
Funcţiile cuptoru‐
lui
Nivel raft
Temperatura
(°C)
Timp (min.)
Pizza îngheţată
Căldură de sus +
jos
3
conform datelor
producătorului
conform datelor
producătorului
Cartofi prăjiți
1)
(300 - 600 g)
Căldură de sus +
jos sau Gătire in‐
tensivă
3 200 - 220
conform datelor
producătorului
Baghete
Căldură de sus +
jos
3
conform datelor
producătorului
conform datelor
producătorului
Tarte cu fructe
Căldură de sus +
jos
3
conform datelor
producătorului
conform datelor
producătorului
1)
Cartofii prăjiţi trebuie întorşi de 2-3 ori
USCARE - AER CALD
Folosiţi hârtie de copt pentru a acoperi rafturile
cuptorului.
Pentru rezultate optime, dezactivaţi aparatul la
jumătatea duratei de funcţionare. Deschideţi uşa
aparatului şi lăsaţi-l să se răcească. După aceas‐
ta, terminaţi procesul de uscare.
Legume
Produs de uscat
Nivel raft
Temperatura
(°C)
Durata (h)
1 nivel 2 niveluri
Fasole 3 1 / 4 60 - 70 6- 8
Ardei 3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
Legume pentru
supă
3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
Ciuperci 3 1 / 4 50 - 60 6 - 8
Varză murată 3 1 / 4 40 - 50 2 - 3
Fructe
Produs de uscat
Nivel raft
Temperatura
(°C)
Durata (h)
1 nivel 2 niveluri
Prune 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
Caise 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
Felii de măr 3 1 / 4 60 - 70 6 - 8
Pere 3 1 / 4 60 - 70 6 - 9
CONSERVARE
Aspecte de reţinut:
Utilizaţi numai borcane din sticlă de aceleaşi
dimensiuni, disponibile în comerţ.
Nu utilizaţi borcane cu capac cu filet sau tip
baionetă sau cutii metalice.
Pentru această funcţie folosiţi primul raft de
jos.
Nu puneţi mai mult de şase borcane de un li‐
tru în tava de copt.
Umpleţi borcanele în mod egal şi închideţi-le
cu o clemă.
Borcanele nu trebuie să se atingă între ele.
Puneţi aproximativ 1/2 litri de apă în tava de
copt pentru a avea suficientă umezeală în
cuptor.
ROMÂNA 13
Când lichidul din borcane începe să fiarbă
înăbușit (după aproximativ 35 - 60 de minute
pentru borcane de 1 litru), opriţi cuptorul sau
reduceţi temperatura la 100 °C (consultaţi ta‐
belul).
Fructe moi
Produs de conservat Temperatură în °C
Fierbere până la apa‐
riţia bulelor de aer
(min.)
Fierbere în continuare
la 100 °C (min.)
Căpşune / Afine /
Zmeură / Agrişe
coapte
160 - 170 35 - 45 -
Fructe cu sâmbure
Produs de conservat Temperatură în °C
Fierbere până la apa‐
riţia bulelor de aer
(min.)
Fierbere în continuare
la 100 °C (min.)
Pere / Gutui / Prune 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Legume
Produs de conservat Temperatură în °C
Fierbere până la apa‐
riţia bulelor de aer
(min.)
Fierbere în continuare
la 100 °C (min.)
Morcovi
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Castraveţi 160 - 170 50 - 60 -
Murături asortate 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gulie / Mazăre / Spa‐
ranghel
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Lăsaţi-le în cuptor după ce acesta este dezactivat.
COACERE PAINE
Tipul de coacere
Funcţia cuptoru‐
lui
Nivel raft Temperatură °C Timp (min.)
Pâine albă Pâine 2 180 - 200 40 - 60
Baghetă Pâine 2 200 - 220 35 - 45
Brioşă Pâine 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Pâine 2 200 - 220 35 - 45
Pâine de secară Pâine 2 190 - 210 50 - 70
Pâine neagră Pâine 2 180 - 200 50 - 70
Pâine integrală Pâine 2 170 - 190 60 - 90
14
www.electrolux.com
TABEL PENTRU SENZOR
Vită
Aliment Temperatura zonei de mijloc a alimentelor °C
Costiţă / Muşchi file: în sânge 45 - 50
Costiţă / Muşchi file: mediu 60 - 65
Costiţă / Muşchi file: bine făcut 70 - 75
Carne de porc
Aliment Temperatura zonei de mijloc a alimentelor °C
Spată / Şuncă / Ceafă de porc 80 - 82
Cotlet (spate) / Pulpă afumată de porc 75 - 80
Ruladă de carne 75 - 80
Viţel
Aliment Temperatura zonei de mijloc a alimentelor °C
Friptură de vițel 75 - 80
But de viţel 85 - 90
Berbec / miel
Aliment Temperatura zonei de mijloc a alimentelor °C
Pulpă de berbec 80 - 85
Spate de berbec 80 - 85
Friptură de miel / Pulpă de miel 70 - 75
Vânat
Aliment Temperatura zonei de mijloc a alimentelor °C
Spate de iepure 70 - 75
Pulpă de iepure 70 - 75
Iepure întreg 70 - 75
Spată de căprioară 70 - 75
Pulpă de căprioară 70 - 75
Peşte
Aliment Temperatura zonei de mijloc a alimentelor °C
Somon 65 - 70
Păstrăvi 65 - 70
PROGRAME AUTOMATE
Aceste 3 programe automate oferă setări optime
pentru fiecare tip de carne sau alte reţete:
Programe pentru carne cu Stab. auto a greu‐
tatii (meniu Gatire asistata ) — Această func‐
ţie calculează automat durata de prăjire. Pen‐
ROMÂNA 15
tru a o utiliza trebuie să introduceţi greutatea
alimentelor.
Programe pentru carne cu Senzor automat
(meniu Gatire asistata ) — Această funcţie
calculează automat durata de prăjire. Pentru a
o utiliza trebuie să introduceţi temperatura zo‐
nei de mijloc. La încheierea programului este
emis un semnal sonor.
Retete automate (meniu Gatire asistata )
Această funcţie utilizează valori predefinite
pentru o mâncare. Pregătiţi mâncarea respec‐
tând reţeta din această carte.
Mâncăruri cu Stab. auto a greutatii
Friptura de porc
Friptura de vitel
Carne înăbuşită
Friptura de vanat
Friptura de miel
Pui, intreg
Curcan, intreg
Rata, intreaga
Gasca, intreaga
Mâncăruri cu Senzor automat
Pulpa de porc
Friptură de vită
Vită în stil scandinav
Pulpă de vânat
Friptură de miel, medie
Pui dezosat
Peste intreg
Informaţii despre acrilamide
Important Conform celor mai noi informaţii
ştiinţifice, dacă vă gătiţi mâncarea cu crustă arsă
(mai ales cea care conţine amidon), acrilamidele
pot fi un factor de risc al sănătăţii. De aceea, vă
recomandăm să gătiţi la cele mai mici
temperaturi şi să nu vă rumeniţi prea mult
mâncarea.
16
www.electrolux.com
ROMÂNA 17
18
www.electrolux.com
ROMÂNA 19
www.electrolux.com/shop 892948274-A-512011
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EOA5851AAX Recipe book

Tip
Recipe book