Zanussi BN213W Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
ZANUSSI
Cuptor pentru montaj îngropat
BN 213 B
BN 213 W
BN 213 X
Instructiuni de exploatare
(pag. 2 - 3 - desene)
Aceste instructiuni se citesc impreuna cu instructiunile originale, referirile la eventuale pagini sau figuri
facindu-se la manualul de instructiuni original pe care l-ati gasit in aparat.
AVERTISMENTE SI INDICATII IMPORTANTE
Acest aparat este destinat pentru a fi utilizat de catre adulti. Este periculos ca aparatul sa fie lasat
la îndemâna copiilor pentru utilizare sau joaca.
Instalarea si racordarea va fi lasata în sarcina unui specialist care va executa aceste lucrari în
conformitate cu instructiunile cunoscute prin specialitatea sa.
De asemenea, modificarile eventual necesare la alimentarea electrica, în urma instalarii, vor fi
efectuate de catre un specialist.
Este periculoasa efectuarea oricaror modificari la acest aparat sau la caracteristicile acestuia.
Grasimea care se scurge la gatit în cuptor sau de la gratar poate fi colectata într-un recipient plat,
rezistent la foc, în care se pune putina apa; astfel, se împiedica degajarea de fum si arderea grasimii.
Folositi întotdeauna manusi termoizolante pentru a scoate din cuptor tavile sau vasele fierbinti.
Tineti copiii la distanta atâta timp cât cuptorul este în functionare. Chiar dupa oprirea cuptorului,
usa acestuia ramâne mult timp încinsa.
Acest cuptor este prevazut pentru gatit; nu îl folositi niciodata în alte scopuri.
Daca, indiferent de motiv, folositi folie de aluminiu pentru prepararea alimentelor în cuptor, nu
permiteti niciodata contactul acestuia cu fundul cuptorului.
Procedati cu atentie la curatarea cuptorului: nu stropiti niciodata filtrul de grasime (daca exista),
rezistentele de încalzire si sesizorul termostatului.
O curatire regulata împiedica deteriorarea materialului peretilor. Chiar si peretii catalitici, cu
autocuratire, necesita curatirea din timp în timp (a se vedea capitolul corespunzator). Aveti în vedere
faptul ca, la conectarea fazei de curatire, în cazul unui cuptor cu pereti pirolitici, cu autocuratire, atât
cuptorul cât si usa se încalzeste foarte puternic.
Înainte de curatire, deconectati cuptorul sau scoateti stekerul din priza.
Asigurati-va ca butoanele de comanda se afla în pozitia 0” atunci când cuptorul nu mai
este utilizat.
Acest cuptor a fost construit, dupa executarea ca aparat individual, pentru racordarea la reteaua
monofazata de 220 V.
Lucrarile de verificare si/sau reparatiile vor fi executate de unitatea de service a producatorului
sau de o unitate service autorizata de producator; se vor folosi numai piese de schimb originale.
În cazul functionarii defectuoase, nu încercati sa executati reparatii cu forte proprii. Reparatiile
executate de persoane necalificate pot provoca pagube sau accidente.
Pastrati în orice caz aceste instructiuni de exploatare. În cazul în care aparatul va fi cedat
sau vândut unei terte persoane sau daca, la o mutare, veti dori sa lasati aparatul în vechea
locuinta, este foarte important ca noul utilizator sa poata dispune de aceste indicatii si instructiuni
de exploatare.
Aceste indicatii servesc pentru siguranta utilizatorului si a colocatarilor acestuia. Ca
urmare, va rugam sa le cititi cu atentie înainte de instalarea sau punerea în functiune a aparatului.
2
Instalarea
Instalarea va fi executata de persoane calificate, cu respectarea prescriptiilor în vigoare. Lucrarile
de instalare sunt descrise detaliat în capitolul privind instalarea.
Unele suprafete sunt prevazute cu un strat de protectie din material plastic. Acesta va fi
îndepartat în mod obligatoriu înainte de încalzire.
Înainte de prima punere în functiune, cuptorul va fi încalzit timp de 45 min. la treapta maxima.
Mirosul care se degaja în acest timp se datoreste liantului din izolatia cuptorului si nu poate fi evitat. El va
disparea complet numai dupa întrebuintarea cuptorului de mai multe ori.
Caracteristici suplimentare pentru Austria
Industrie Zanussi Spa
Model BN 213 B - BN 213 W - BN 213 X
Capacitatea utila a cuptorului: 58 dm
3
Consumul de energie pentru încalzire: 0,4 Wh
Consumul orar de energie în starea de mentinere: 0,6 kWh
Prescriptiile aplicate: ÖVE-GW 1/1979
DISPOZITIVUL DE PROTECTIE
(Cod: 35791- mod. BN 213 X)
Este de la sine înteles ca toate aparatele noastre corespund standardului european de securitate.
Totusi, pentru a satisface chiar si cele mai înalte cerinte privind securitatea si, în special, pentru a proteja
copiii mici împotriva accidentelor datorate temperaturilor ridicate de functionare, se poate procura, ca
accesoriu suplimentar, un dispozitiv de protectie care previne atingerea neintentionata a usii cuptorului.
Acest dispozitiv poate fi procurat de la depozitul centralizat de piese de schimb al producatorului, indicând
modelul si seria produsului, care se gasesc pe eticheta aparatului.
CARACTERISTICI TEHNICE
Carcasa Înaltimea 59 cm
Latimea 56 cm
Adâncimea 50 cm
Cuptorul Înaltimea 33 cm
Latimea 44 cm
Adâncimea 40 cm
Volum 58 dm
3
Termostatul reglabil de la 50
0
C la 250
0
C
(“max)”
Rotisor
*
Gratar cu infrarosii
*
Motorul rotisorului
W
Iluminat cuptor
25 W
Încalzire jos
1000 W
În timpul gatitului, geamul cuptorului si celelalte parti ale acestuia se încing; de aceea, copiii
vor fi tinuti la distanta. În cazul conectarii unor aparate electrice la prize aflate în apropierea
cuptorului, se va avea grija ca firele sa nu vina în contact cu partile încinse si sa nu fie prinse în usa
cuptorului încins.
Atentiune ! În cazul manevrarii neatente a usii cuptorului, exista pericolul de accidentare în
zona balamalelor !
3
Încalzire sus
800 W
Gratar (optional)
1750 W
Puterea totala instalata
1,825 kW
Tensiunea de functionare (50 Hz)
230 V
CE Acest aparat respecta urmatoarele directive CEE:
- 72/23 - 90/683 (joasa tensiune);
- 89/336 (instalatii electrice);
- 90/396 (gaze)
- 93/68 (generale)
si alte modificari.
PRODUCATOR: ELECTROLUX ZANUSSI S.p.a.
Viale Bologna, 298
FORLI (Italia)
Utilizarea
(figura)
Panoul de comanda
Butonul termostatului
Butonul selector
Lampa de control a termostatului
Lampa pentru controlul functionarii
Comutatorul selector si regulatorul de temperatura
Pentru comanda cuptorului, sunt prevazute 2 butoane: comutatorul selector cu 5 trepte (poz. 1)
serveste pentru selectarea regimului de încalzire, iar regulatorul de temperatura (termostatul) serveste
pentru reglarea temperaturii necesare (poz. 2). Pentru cazurile curente de gatit, dam indicatiile care
urmeaza.
Butonul comutatorului selector se roteste în pozitia ….
Regulatorul de temperatura se roteste pâna la indicatia temperaturii dorite. Se lasa cuptorul sa se
preîncalzeasca 10 minute, dupa care se introduce preparatul în cuptor.
Daca în cuptor aveti nevoie numai de încalzire de jos sau de sus, rotiti butonul selector pâna la
semnul ….. (încalzire de jos), respectiv …… (încalzire de sus). Pentru fripturile pe gratar sau la rotisor, se
roteste butonul selector în pozitia ……., iar regulatorul de temperatura în pozitia “max.”
În timpul functionarii gratarului sau al rotisorului, usa cuptorului trebuie sa ramâna închisa.
Rotisorul
Se introduce suportul rotisorului prin împingere în cel de al doilea ghidaj pentru tavi, începând de
sus. Vârful frigarii se introduce în orificiul din peretele posterior al cuptorului si se asaza frigarea pe
decuparile din suportul rotisorului.
Acest aparat respecta Directiva EWR-Richtlinie Nr. 87/308 din 02.06.87 (executia pentru
Germania), respectiv ÖVE-Richtlinie Nr. F61/84 (executia pentru Austria) în ceea ce priveste
antiparazitarea radio.
4
În timpul frigerii la rotisor, mânerul frigarii trebuie sa fie scos. Se roteste butonul selector pâna la
semnul …….Usa cuptorului se lasa închisa.
Lampa pentru controlul functionarii
Indica faptul ca cuptorul este conectat.
Lampa pentru controlul functionarii
Se stinge când s-a atins temperatura necesara în cuptor si se aprinde de fiecare data din nou, în
timpul încalzirii.
Termostatul de siguranta
Pentru a evita o supraîncalzire periculoasa (prin manipulare necorespunzatoare sau datorita unor
componente defecte), cuptorul este prevazut cu un termostat de siguranta care întrerupe alimentarea
electrica.
Daca termostatul de siguranta a declansat datorita utilizarii necorespunzatoare a aparatului, este
suficient ca, dupa racirea cuptorului, sa se înlature cauza defectiunii; daca, însa, termostatul a declansat
datorita unei componente defecte, va rugam sa apelati la unitatea de service.
Încalzirea obisnuita
La scoaterea mâncarurilor din cuptor, precum si la introducerea acestora, folositi întotdeauna
manusi termoizolante.
Încalzirea de sus si de jos. Se recomanda folosirea suportului mijlociu pentru tavi. Daca
preparatul necesita o încalzire mai puternica de sus sau de jos, folositi suportul de sus sau de jos. Butonul
selector se roteste în pozitia corespunzatoare…….. sau ……
Sfaturi privind prajiturile
De obicei, prajiturile necesita o temperatura moderata (150-200
0
C); de aceea, este necesara o
preîncalzire a cuptorului timp de 10 minute.
Nu se va deschide usa cuptorului pâna când nu a trecut 3 / 4 din timpul de coacere.
Coca frageda se va coace în forma sau pe tabla pâna la 2/3 din timpul de coacere, apoi se
garniseste si se coace pâna la sfârsit. Acest timp de coacere finala depinde de felul si de cantitatea
garniturii. Coca preparata cu mixerul trebuie sa se desprinda greu de lingura. Timpul de coacere ar fi
prelungit în mod inutil prin cantitati prea mari de lichid.
Sfaturi privind fripturile
Nu se va introduce mai putin de 1 kg carne; bucatile mai mici ar putea sa se usuce în timpul
frigerii. Carnea de culoare închisa care trebuie sa fie bine fripta în exterior, dar în interior trebuie sa
ramâna roza sau rosie, trebuie sa fie fripta la temperaturi mai mari (200-250
0
C).
Carnea de culoare deschisa, carnea de pasare si pestele necesita o temperatura mai scazuta
(150-175
0
C).
Sosurile se adauga în tava, de la început, numai daca timpul de frigere este scurt; în caz contrar,
ele se adauga numai în ultima jumatate de ora.
Puteti verifica cu o lingura daca friptura este gata: daca lingura nu intra, friptura este patrunsa.
Fripturile tip “Roastbeef” si “Filet”, care trebuie sa ramâna cu culoarea roz în interior, trebuie sa fie
preparate la temperaturi mai ridicate si în timp mai scurt. Daca friptura este asezata direct pe gratar, se
introduce tava pentru colectarea grasimii în ghidajul inferior.
Introducerea gratarului se va face ca în fig. 3.
Înainte de transare, friptura se lasa sa stea cel putin 15 min., pentru ca sucul sa nu se scurga.
5
Pentru a evita formarea fumului în cuptor, se recomanda sa se toarne putina apa în tava pentru
grasime. Pentru a evita formarea condensului, nu se va adauga apa niciodata. Farfuriile pot fi mentinute
calde în cuptor, la treapta minima de temperatura, pâna la servire.
Sfaturi privind fripturile la gratar
Toate sortimentele de carne pot fi fripte la gratar. Fac exceptie vânatul si carnea tocata.
Înainte de preparare, carnea si pestele se va unge cu ulei.
Cu cât friptura este mai plata, cu atât gratarul se va introduce mai aproape de rotisor si invers.
Gratarul poate fi introdus cu convexitatea în sus sau în jos. Pentru ca friptura sa se rumeneasca bine,
gratarul se introduce în ghidajul 4, deci imediat sub rotisor.
Daca se toarna putina apa în tava pentru grasime, curatirea este usurata. tava se va introduce în
primul ghidaj de jos.
Atentiune!
Nu se vor aseza vase sau tava pentru grasime sau folie de aluminiu pe fundul cuptorului.
În timpul functionarii, se pot forma acumulari de caldura care influenteaza negativ rezultatul
prepararii si pot deteriora emailul.
Timpii de preparare
Timpii de preparare variaza datorita compozitiei, adaosurilor si cantitatii de lichid din diferitele
preparate.
Memorati datele de reglaj ale primelor cazuri de preparare, pentru a acumula experienta la
prepararea ulterioara a unor mâncaruri asemanatoare.
Puteti modifica în mod individual valorile indicate, pe baza experientei proprii.
În tabela de reglare a temperaturii, sunt indicate doua domenii de reglaj, de ex. 175-200. Se
recomanda ca, la prima întrebuintare, sa se aleaga valorile mai mici. Datorita pozitiei mai joase a
temperaturii reglate, timpul de coacere devine mai lung.
Tabela timpilor pentru fripturile la gratar
PREPARATUL Cantitatea Prepararea la gratar Timpul, minute
Buc. gr. Ghidaj Temp.
0
C Sus Jos
Fripturi 4 800 4 max. 10 8
Cotlete 4 600 4 max. 12 8
Mezeluri 8 500 4 max. 10 6
Pasare transata 6 800 4 max. 30 20
Frigarui 4 700 4 max. 12 10
Piept de pasare 4 400 4 max. 13 10
Tomate jumatati 8 500 4 max. 12 -
File de peste 4 400 4 max. 8 6
Scoici 6 - 4 max. 12 -
Toasturi cu umplutura 4 - 4 max. 8 -
Felii de pâine 4 - 4 max. 2-3 1
Tabela timpilor pentru preparatele obisnuite
Procesul de gatit Timpul
PREPARATUL
Ghidajul Tempera-
tura,
0
C
min.
PRAJITURI
Coca moale 2 180 45 ~ 60
Coca crescuta 1 180 20 ~ 35
6
Coca frageda, blat de tort 2 180 20 ~ 30
Tort cu brânza de vaci 1 175 60 ~ 80
Tort cu mere 1 180 40 ~ 60
Strudel 2 175 60 ~ 80
Prajituri din coca frageda 2 180 45 ~ 60
Fursecuri 2 180 15 ~ 25
Biscuiti 2 180 10 ~ 20
Bezele 2 100 90 ~ 120
INE SI PIZZA
1000 Pâine alba 1 200 45 ~ 60 1 pâine
500 Pâine de secara 1 200 30 ~ 45 în forma
500 Chifle 2 200 20 ~ 35 8 buc.
250 Pizza 1 220 20 ~ 35 pe tabla
BUDINCI
Budinca de taitei 2 200 40 ~ 50
Budinca de legume 2 200 45 ~ 60
Quiches 2 200 35 ~ 45
Lasagne 2 200 45 ~ 60
CARNE
1000 Friptura de vita 2 200 50 ~ 70 pe gratar
1200 Friptura de porc 2 200 100 ~ 130 pe gratar
1000 Friptura de vitel 2 200 90 ~ 120 pe gratar
1500 Roastbeef/engl. 2 200 50 ~ 70 pe gratar
1200 Miel 2 200 110 ~ 130 pulpa
1000 Gaina 2 200 60 ~ 80 întreaga
4000 Curcan 2 200 210 ~ 240 întreg
1500 Rata 2 175 120 ~ 150 întreaga
3000 Gâsca 2 175 150 ~ 200 întreaga
1200 Iepure 2 200 60 ~ 80 bucati
PESTE
1000 Întreg 2 200 140 ~ 60 4 buc.
800 File 2 200 30 ~ 40 8 fileuri
Întretinerea
Înainte de curatire, cuptorul va fi deconectat si lasat sa se raceasca.
Nu este permisa curatirea cu un jet de abur.
Important
Înainte de orice operatie de curatire, cuptorul va fi în mod obligatoriu scos de sub tensiune.
Pentru a asigura o durabilitate îndelungata a cuptorului, este necesar sa se efectueze, în mod
regulat, urmatoarele lucrari de curatire:
- lucrarile se vor efectua numai dupa racirea cuptorului;
- partile emailate vor fi curatate cu apa cu sapun;
- nu se vor folosi substante de frecat;
- partile din otel inoxidabil si sticla vor fi uscate prin stergere cu o cârpa uscata;
- în cazul petelor persistente, se vor utiliza substante de curatire din comert pentru otel inoxidabil
sau otet.
Acoperirea cu email a cuptorului este foarte durabila si, în cea mai mare parte, insensibila. Totusi,
prin actiunea acizilor din fructe (lamâi, prune etc.), pot aparea pe suprafata emailului pete remanente,
mate sau rugoase. Astfel de pete pe suprafata lustruita a emailului nu afecteaza functionarea cuptorului.
În principiu, cuptorul va fi curatat dupa fiecare întrebuintare. Astfel, murdaria poate fi îndepartata
cel mai usor si se evita arderea acesteia.
Înlocuirea becului din cuptor
Se scoate cuptorul de sub tensiune, se desurubeaza capacul din sticla (Fig. 4), se înlocuieste
becul defect.
Bec 25 W, 230 V, 50 Hz, 300
0
C, E14.
7
Se însurubeaza capacul din sticla si se repune cuptorul sub tensiune.
Curatirea usii cuptorului
Pentru demontarea geamului si pentru o curatire temeinica, usa poate fi demontata dupa cum
urmeaza.
Piesele de blocare ale usii se rotesc la 45
0
cu ajutorul unei monede sau al unei surubelnite (Fig.
5); se trage usa în afara si se asaza pe o suprafata orizontala.
Se desurubeaza suruburile (A - Fig. 6); geamul (B - Fig. 6) se ridica în sus si se extrage spre
înainte.
Dupa curatire, se remonteaza mai întâi geamul (C-Fig. 6). La montarea usii, bridele de sub placile
balamalelor se ridica în sus si se introduc în golurile inferioare ale vetrei; în continuare, se procedeaza în
ordine inversa.
Indicatii pentru instalare
Racordul electric
Înainte de racordare, se vor respecta indicatiile care urmeaza.
Sigurantele si instalatia casnica trebuie sa fie dimensionata la sarcina maxima a aparatului (a se
vedea eticheta).
Instalatia casnica trebuie sa fie prevazuta cu o împamântare corespunzatoare prescriptiilor în
vigoare.
Priza sau contactorul multipolar trebuie sa fie usor accesibile chiar dupa instalarea definitiva a
cuptorului. Cuptorul este livrat fara cablul de legatura la retea deoarece, în functie de tipul alimentarii
existente, este necesar un cablu de racord cu un steker corespunzator standardelor si care trebuie sa fie
dimensionat la sarcina indicata pe eticheta cuptorului. Stekerul se introduce într-o priza corespunzatoare
standardelor. Daca racordarea se face fara steker sau acesta nu este accesibil, între cuptor si cablul de
alimentare se va prevedea un întreruptor multipolar (de ex. sigurante, întreruptor LS) cu o distanta minima
de 3 mm între contacte. Cablul de împamântare galben-verde nu trebuie sa fie întrerupt de catre
întreruptor.
În orice caz, cablul de alimentare trebuie sa fie astfel dimensionat încât sa nu depaseasca în nici
un punct temperatura de 50
0
C (peste temperatura camerei).
Dupa realizarea racordului, este necesara verificarea elementelor de încalzire, prin punerea
acestora în functiune timp de 3 minute. Firma producatoare îsi declina orice raspundere daca masurile de
securitate nu au fost respectate.
Sunt valabile urmatoarele tipuri de conductori de racord, cu respectarea sectiunii necesare în
fiecare caz:
H07-RN-F
H05-RN-F
H05-RR-F
H05-VV-F
Indicatii privind montajul
Pentru functionarea corecta a aparatului încorporat, mobila sau nisa în care se monteaza cuptorul
trebuie sa aiba dimensiuni corespunzatoare. Conform prescriptiilor în vigoare, toate partile care asigura
protectia la atingere a partilor aflate sub tensiune si a celor izolate functional trebuie sa fie fixate astfel
încât sa nu poata fi demontate fara unelte.
Montajul si instalarea se va executa cu respectarea stricta a prescriptiilor în vigoare.
Toate interventiile se vor executa dupa ce cuptorul a fost deconectat. Interventiile se vor
executa numai de catre specialisti autorizati.
8
Aceasta se refera si la fixarea unor eventuale fete de închidere la începutul sau la sfârsitul unei
linii modulare.
Protectia la atingere trebuie sa fie garantata, în orice caz, prin montaj.
Dimensiunile cuptorului (Fig. 7)
Montarea în dulapul de bucatarie
Nisa de montaj va avea dimensiunile indicate în Fig. 8
Suport de montaj cu plita (Fig. 9)
Suport de montaj fara plita (Fig. 10)
Montarea în mobila
Cuptorul se împinge în nisa; se deschide usa cuptorului si se fixeaza cuptorul în mobila cu
suruburi pentru lemn care sa se potriveasca exact în gaurile prevazute în rama (Fig. 11 si 12).
Daca cuptorul este combinat cu o plita electrica, legaturile electrice se vor executa separat, atât
din motive electrice, cât si pentru a permite o demontare usoara a cuptorului.
Pentru o eventuala prelungire a cablului, se va folosi un cablu de putere suficienta.
Conditiile de garantie ale firmei Zanussi
Firma Zanussi garanteaza clientului final, în afara de garantia acordata de catre comerciant,
functionarea acestui aparat în conditiile care urmeaza, în masura în care aparatul a fost manipulat în mod
profesional si îngrijit si a fost instalat cu respectarea instructiunilor de exploatare ale firmei Zanussi si a
prescriptiilor VDE.
1. Termenul de garantie este de 12 luni de la data predarii care va fi dovedita prin factura sau
document de livrare. Firma Zanussi se obliga ca, în acest termen, sa dispuna remedierea
gratuita, prin atelierul contractual de service, a tuturor defectelor de material si de fabricatie. În
primul semestru al termenului de garantie, cheltuielile de deplasare ale personalului de service
si eventualele cheltuieli de transport nu se factureaza. Pentru serviciile în cadrul garantiei în
cel de-al doilea semestru, se factureaza o suma pausala pentru cheltuieli de deplasare. În
cazul folosirii comerciale si pentru instalatii comerciale, termenul de garantie este limitat la 6
luni. Serviciile acordate în perioada de garantie nu atrag dupa sine o prelungire a termenului
de garantie.
Alte pretentii, indiferent de natura acestora, îndeosebi raspunderea pentru daune consecutive,
sunt excluse, în masura în care legea o permite.
2. Aparatele mici si aspiratoarele de praf vor fi aduse în mod gratuit la atelierul contractual de
service.
3. Defectele la partile din sticla si emailate, becuri sa parti din material plastic sunt excluse de la
garantie, de asemenea, defectiunile care apar datorita unei proprietati deosebite a apei. Piesle
demontate trec în proprietatea firmei Zanussi.
4. În cazul unei interventii necorespunzatoare asupra aparatului, efectuata de catre client sau de
catre un atelier neautorizat de catre firma Zanussi, garantia se anuleaza.
5. Firma Zanussi nu este responsabila pentru daunele legate de transport. Acestea vor fi
reclamate deîndata firmei transportatoare.
6. Clientul final va permite tehnicianului de service accesul liber la aparatul defect. Eventualele
costuri aparute datorita faptului ca nu este posibil accesul liber la aparatul defect cad în
sarcina clientului final.
7. Firma Zanussi nu preia nici o alta responsabilitate, indiferent de natura juridica a acesteia.
Aceasta garantie nu afecteaza pretentiile clientului final catre comerciant.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Zanussi BN213W Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare