Whirlpool K3G2/G Manualul utilizatorului

Categorie
Plite
Tip
Manualul utilizatorului

Acest manual este potrivit și pentru

3
15
Cooker with gas oven
Instructions for installation and use
Kuchnia z piekarnikiem gazowym
Instrukcja instalacji i obs³ugi
Aragaz cu cuptor pe gaz ºi grill pe gaz
Instrucþiuni pentru instalare ºi utilizare
24
RO
Important:
1 Acest aparat a fost conceput pentru uz de tip neprofesional
în interiorul unei locuinte.
2 Aceste instructiuni sunt valabile doar pentru tarile care
figureaza în manualul de instructiuni si pe tablita cu date
tehnice a aparatului.
3 Acest manual se refera la un aparat de clasa 1 (izolat)
sau a 2 a, sub- categoria 1 (încastrat între 2 piese de
mobilier).
4 Înainte de a folosi aparatul, cititi cu atentie instructiunile
continute în acest manual, întrucât furnizeaza indicatii
importante cu privire la siguranta instalarii, folosirii si
întretinerii. Pastrati cu grija acest manual pentru orice
consultare ulterioara.
5 Dupa scoaterea din ambalaj, verificati integritatea
aparatului. În caz de neclaritati, nu folositi aparatul, ci
adresativa celui mai apropiat Centru de Asistenta Ariston.
Elementele ambalajului (pungi de plastic, polistiren
expandat, cuie etc.) nu trebuie sa fie lasate la îndemâna
copiilor întrucât constituie potentiale surse de pericol.
6 Instalarea trebuie sa fie efectuata în functie de instructiunile
fabricantului, de catre persoane calificate din punct de ve-
dere profesional. Instalarea gresita poate cauza vatamarea
persoanelor sau animalelor sau deteriorarea obiectelor, fata
de care constructorul îsi declina orice responsabilitate.
7 Protectia electrica a acestui aparat este garantata doar
când acesta a fost conectat în mod corect la o priza cu
împamântare, conform normelor de siguranta electrica în
vigoare. Asigurati-va ca împamântarea este eficienta. În
caz de neclaritati, consultati un electrician calificat
profesional, pentru a verifica instalatia. Fabricantul nu
poate fi considerat responsabil de eventualele daune
cauzate de lipsa de împamântare a instalatiei electrice.
8 Înainte de a conecta aparatul, asigurati-va ca datele de pe
tablita (situata pe aparat si/sau pe ambalaj) corespund
celor ale retelei de distributie electrica si de gaz.
9 Verificati ca parametrii electrici ai instalatiei si ai prizelor
de curent sa corespunda cu puterea maxima a aparatului,
indicata pe tablita. În caz de neclaritati, adresati-va
persoanelor calificate profesional.
10 În momentul instalarii este necesara dotarea cu un
întrerupator multipolar, cu deschiderea contactelor egala
sau mai mare de 3 mm.
11 În caz de incompatibilitate între priza si stecarul aparatului,
cereti înlocuirea acesteia cu una adecvata, de catre o
persoana calificata profesional. Electricianul va trebui sa
se asigure în special ca sectiunea cablurilor de la priza
este potrivita pentru puterea absorbita de aparat. În general
nu este recomandata folosirea adaptoarelor, prizelor mul-
tiple si/sau a prelungitoarelor. Daca nu este posibil,
amintiti-va sa folositi numai prelungitoare sau adaptoare
simple (sau multiple) conforme cu normele de siguranta
în vigoare. În orice caz, nu depasiti niciodata capacitatea
maxima indicata pe prelungitor sau pe adaptoarele simple
si puterea maxima indicata pe adaptoarele multiple.
12 Nu lasati aparatul în priza în mod inutil. Opriti aparatul de
la întrerupatorul principal si închideti robinetul de gaz atunci
când nu folositi aparatul.
13 Nu obstructionati orificiile sau fantele de aerisire sau de
iesire a caldurii.
14 Cablul de alimentare al acestui aparat nu trebuie sa fie înlocuit
de proprietar. În caz de deteriorare sau înlocuire a cablului,
adresativa unui Centru de Asistenta autorizat de fabricant.
15 Acest aparat va trebui sa fie folosit numai în scopul pentru
care a fost conceput. Orice alta utilizare (de exemplu:
încalzirea locuintei) este considerata improprie si deci
periculoasa. Fabricantul îsi declina orice responsabilitate
în caz de daune provenite din utilizarea improprie, gresita
sau irationala a aparatului.
16 Folosirea oricarui aparat electric implica respectarea unor
reguli fundamentale. În special:
nu atingeti aparatul atunci când aveti mâinile sau
picioarele umede sau ude
nu folositi aparatul atunci când sunteti în picioarele goale
nu folositi prelungitoare, decât cu foarte multa grija
nu trageti de cablul de alimentare sau de aparat, pentru
al scoate din priza.
nu lasati aparatul expus la agentii atmosferici (ploaie,
soare, etc.)
nu permiteti ca aparatul sa fie folosit de copii sau de
persoane handicapate fara supraveghere
17 Înainte de a efectua orice fel de operatie de curatire sau
de întretinere, debransati aparatul de la instalatia electrica,
fie scotândul din priza, fie de la întrerupator.
18 În caz de defectiune si/sau functionare necorespunzatoare
a aparatului, este necesar sa închideti robinetul de gaz si
sa nu interveniti asupra aparatului. Pentru repararea sa,
adresati-va unui centru de asistenta tehnica autorizat si
solicitati folosirea pieselor de schimb originale.
Nerespectarea indicatiilor de mai sus poate periclita
siguranta aparatului.
19 În cazul în care va decideti sa nu mai folositi aparatul, se
recomanda scoaterea lui din functiune taindui cablul de
alimentare, dupa ce în prealabil a fost scos din priza. Se
mai recomanda scoaterea din uz a acelor parti ale aparatului
care pot constitui un pericol, în special pentru copiii care ar
putea folosi aparatul în mod neadecvat, la joaca.
20 Pe ochiuri sau pe plitele electrice nu trebuie asezate oale
instabile sau deformate, pentru a evita accidentele cauzate
de o posibila rasturnare. Asezati oalele pe aragaz astfel
încât mânerele sa fie orientate spre interior, pentru a evita
lovirea accidentala.
21 Unele componente ale aparatului, în special plitele
electrice, ramân calde mult timp dupa folosire. Fiti atenti
sa nu le atingeti.
22 Nu utilizaþi lichide inflamabile (alcool, benzinã, etc) în
apropierea aparatului, atunci când este în funcþiune.
23 Dacã apropiaþi alte aparate electrocasnice de aragaz, fiþi atenþi
ca ºi cablul lor de alimentare sã nu atingã ochiurile sau plitele.
24 Controlaþi întotdeauna ca butoanele sã fie în poziþia stins,
l/¡, atunci când aparatul este oprit.
25 În timpul folosirii aparatului, componentele de
încalzire si anumite componente ale usii cuptorului
se încalzesc. Fiti atenti sa nu le atingeti; îndepartati
copiii de aragaz.
26 Aparatele pe gaz au nevoie, pentru o mai buna
functionare, de o aerisire adecvata. Asigurati-va ca,
în timpul montajului, au fost respectate instructiunile
descrise în paragraful referitor la «Pozitionare».
27 Daca se încalzeste excesiv, capacul de sticla se poate
sparge (numai pe anumite modele). Stingeti ochiurile sau
plitele înainte de a aseza capacul.
28 Daca asezati aragazul pe un piedestal, fiti atenti sa nu alunece.
Pentru a garanta eficienta si siguranta acestui aparat de uz casnic:
adresati-va exclusiv centrelor de asistenta tehnica autorizate
utilizati numai piese de schimb originale
24
25
RO
A
Instalare
Toate instructiunile din paginile urmatoare trebuie sa fie
executate de persoane calificate profesional (certificat
CORGI) în conformitate cu dispozitiile normei din 1984 în
materie de siguranta aparatelor pe gaz (instalare si
utilizare).
Important: în timpul operatiilor de reglare, etc,
debransati aragazul de la alimentarea electrica si de
alimentarea cu gaz .
Pozitionarea aparatului
Aragazul este prevazut cu un grad de protectie împotriva
încalzirii excesive clasa X; este deci posibila instalarea
lânga acesta a mobilelor a caror înaltime nu o depasesc
pe aceea a blatului de lucru. Peretele care se afla în contact
cu latura posterioara a aragazului trebuie sa fie realizat din
material neinflamabil. Amintiti-va ca, în timpul folosirii, panoul
posterior al aragazului poate atinge o temperatura mai mare
cu 50 °C fata de temperatura încaperii unde se afla.
Important: Acest aparat trebuie sa fie instalat si utilizat
numai în încaperi vine aerisite, conform normelor si
directivelor în vigoare. În acest sens, este necesar sa
respectati indicatiile:
a) Încaperea trebuie sa fie dotata cu un sistem de eva-
cuare a gazelor de ardere adecvat, ori cu ajutorul unei
hote, ori al unui ventilator electric care sa intre în
functiune ori de câte ori se aprinde aragazul.
b) Încaperea trebuie sa permita intrarea suficienta a aerului
pentru a asigura arderea normala. Debitul de aer necesar
pentru ardere nu trebuie sa fie sub 2 m
3
/h pe kW de
putere instalata. sistemul poate fi realizat tragând aer
direct din exteriorul edificiului printr-o conducta de cel
putin 100 cm
2
, cu o sectiune utila care sa elimine riscul
înfundarii accidentale (Fig. A). În alternativa, poate fi
realizat tragând aer indirect, din încaperile alaturate,
dotate cu o conducta de aerisire pentru evacuarea
gazelor de ardere în afara edificiului, dupa descrierea
anterioara; aceste încaperi nu pot fi spatii comune ale
edificiului sau locuri cu pericol de incendiu, sau
dormitoare (Fig. B).
c) Daca folositi aparatul timp îndelungat, poate veti avea
nevoie de o aerisire suplimentara, data, de ex., de o
fereastra.
d) Gazele de petrol lichefiate, mai grele decât aerul,
stagneaza în partea de jos. Deci, încaperile care contin
butelii cu GPL trebuie sa fie prevazute cu o fereastra
de deschidere spre exterior, astfel încât sa permita
evacuarea gazelor stagnante, în cazul unei eventuale
scapari de gaz. Din acest motiv, buteliile GPL, atât
goale cât si umplute partial, nu trebuie instalate sau
depozitate în încaperi sau camere situate sub nivelul
solului (pivnite, etc.). Este deci indicat sa tineti în casa
numai o butelie, cea pe care o utilizati, amplasata
departe de alte surse de caldura (cuptoare, seminee,
sobe, etc) care ar putea sa o încalzeasca la peste 50°C.
Punere la nivel (doar pe anumite modele)
Pentru a putea pune la nivel aragazul, sunt furnizate picioare
de reglare. Daca este necesar, aceste picioare pot fi
însurubate în respectivele orificii de la baza aragazului.
Montarea picioarelor (doar pe anumite modele)
Picioarele din dotare pot fi introduse în locasurile lor prin
apasare (sub aragaz).
Instalarea aragazului
Aragazul este prevazut cu grad de protectie împotriva
încalzirii excesive clasa X; este deci posibila instalarea
lânga acesta a mobilelor a caror înaltime nu o depasesc
pe aceea a blatului de lucru.
Daca încastrati aragazul între corpurile de mobila, tempe-
ratura acestuia va putea creste cu 50°C peste temperatu-
ra încaperii unde se afla.
Pentru o instalare corecta a aragazului, trebuie respectate
urmatoarele precautii:
a) Aparatul poate fi amplasat în bucatarie, în sala de masa
sau într-o garsoniera fara pereti despartitori, dar niciodata
în baie.
b) Mobilele situate lateral, a caror înaltime o depaseste
pe cea a blatului de lucru, trebuie sa fie situate la o
distanta de cel putin 200 mm de marginea acestuia.
c) Eventualele hote trebuie sa fie instalate conform
În caz de seminee sau cosuri de fum
ramificate (pentru bucatarii)
Direct afara
Detaliul A
Încapere
adiacenta
Încaperea de aerisit
Fig. A
Fig. B
Exemple de canale de aerisire
pentru aerul de ardere
Majorarea spatiului dintre
usa si podea
RO
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
indicatiilor continute în manualul de instructiuni ale
acestora.
d) În cazul în care aragazul se instaleaza sub un raft,
acesta din urma va trebui sa fie situat la o distanta
minima de 420 mm de blatul de lucru. Distanta minima
la care pot fi amplasate mobilele inflamabile, fata de
aragaz, mai ales daca se pun deasupra acestuia., este
de 700 mm.
e) Peretele care se afla în contact cu latura posterioara a
aragazului trebuie sa fie realizat din material
neinflamabil.
Racordarea la gaze
Racordarea aparatului la instalatia de gaz sau la o butelie
va trebui sa respecte normele în vigoare. Înainte de a
efectua racordare, asigurati-va ca aragazul este prevazut
pentru alimentarea cu gazul pe care îl veti utiliza. În caz
contrar, efectuati operatiunile indicate la paragraful
Adaptarea la diverse tipuri de gaz. Pe anumite modele,
alimentarea cu gaz se poate face si pe dreapta, si pe
stânga, de la caz la caz. Pentru a schimba latura de ali-
mentare, închideti racordul pe care se fixeaza furtunul cu
capacul respectiv si înlocuiti garnitura de etansare (din
dotarea aparatului). Daca doriti sa utilizati o butelie cu gaz,
folositi de asemenea si un regulator de presiune în
conformitate cu normele în vigoare.
Important:pentru o functionare sigura, pentru o folosire
adecvata a energiei si o durabilitate sporita a aparaturii,
asigurativa ca presiunea de alimentare respecta valorile
indicate în tabelul 1 Caracteristicile arzatoarelor si duzelor.
Racordarea cu tub flexibil
Efectuati racordul cu un tub flexibil (furtun) pentru gaz care
sa respecte caracteristicile indicate în normele nationale
în vigoare.
Pentru montarea unui astfel de tub, respectati urmatoarele
indicatii:
Furtunul nu trebuie sa intre, în nici un punct, în contact
cu partile care pot ajunge la temperaturi peste 50°C;
furtunul trebuie sa aiba o lungime sub 1500 mm;
acesta nu trebuie sa fie supus nici unui fel de forte de
tractiune si de torsiune si, în afara de aceasta, nu trebuie
sa fie curbat excesiv sau îngustat;
furtunul nu trebuie sa intre în contact cu obiecte sau
colturi ascutite sau cu parti mobile; nu trebuie presat;
trebuie sa fie usor accesibil, pe tot traseul, cu scopul
de a-l putea controla.
Asigurativa ca tubul sa fie bine introdus la capete si fixat
prin intermediul unor coliere de fixare, în conformitate cu
normele nationale în vigoare. Daca una sau mai multe din
aceste conditii nu se respecta, este absolut necesar sa
utilizati tevi flexibile din metal. Daca instalati aragazul
conform cerintelor pentru clasa a 2 a, sub-categoria 1, va
recomandam sa utilizati numai tevile metalice flexibile, în
conformitate cu normele corespunzatoare în vigoare.
Racordarea cu teava flexibila din otel inoxidabil, pe
perete, cu cuplari filetate
Cuplarea furtunului de cauciuc a aparatului Racordul prin
care se realizeaza alimentarea aparatului cu gaz, filetat,
este de ½, mufa tata, conica. Utilizati numai tuburi si garnituri
care corespund normelor nationale în vigoare. Lungimea
tubului nu trebuie sa depaseasca 2000 mm. Dupa
efectuarea legaturii, asigurativa ca tubul metalic flexibil nu
vine în contact cu parti mobile si nu este strivit. Dupa
efectuarea racordului, asigurativa ca tubul metalic flexibil
nu vine în contact cu parti mobile si nu este strivit.
Controlul etanseitatii
Important: dupa terminarea instalarii, controlati etansarea
tuturor racordurilor folosind o solutie de sapun; nu folositi
niciodata o flacara.
Legarea cablului de alimentare la retea
Montati o priza shuko adecvata sarcinii de suportat;
aceasta este indicata pe placuta cu caracteristici. Daca
veti efectua conectarea direct la reteaua electrica, este
necesar sa echipati cablul cu un întrerupator omnipolar cu
deschiderea contactelor de minim 3 milimetri. Întrerupatorul
omnipolar trebuie sa fie dimensionat în baza sarcinii de
suportat si trebuie sa corespunda normelor în vigoare (firul
de împamântare nu trebuie sa fie sectionat de întrerupator).
Cablul de alimentare trebuie sa fie pozitionat astfel încât sa
nu atinga în nici un punct o temperatura cu 50°C peste tem-
peratura mediului ambiant. Înainte de a efectua legatura,
asigurativa ca:
valva limitatoare si instalatia electrica a locuintei pot
suporta consumul de putere al aparatului (vezi tablita
cu caracteristici);
instalatia de alimentare este dotata cu o împamântare
eficienta, conform normelor si dispozitiilor legale;
priza sau întrerupatorul omnipolar sunt usor accesibile,
si dupa montarea blatului.
NB:nu folositi reductii, adaptoare sau derivatoare, întrucât
acestea ar putea provoca încalzirea sau arderea.
Adaptarea plitei la diverse tipuri de gaz
Pentru a adapta aragazul la un tip de gaz diferit de cel
pentru care a fost prevazut (indicat pe eticheta fixata pe
capac), este necesara efectuarea urmatoarelor operatiuni:
a) Înlocuirea duzelor arzatoarelor:
înlaturati gratarul si extrageti arzatoarele din sediul lor;
desurubati duzele, folosinduva de o cheie tubulara de 7
mm, si înlocuitile cu cele adecvate pentru noul tip de gaz
(vezi tabelul 1 Caracteristicile arzatoarelor si duzelor).
26
27
RO
A
V
înlocuiti toate componentele repetând operatiile, în sens
invers.
b) Reglarea nivelului minim al arzatoarelor:
rotiti busonul în dreptul pozitiei minim;
scoateti busonul si rotiti surubul de reglare (din interiorul
sau de lânga tija centrala) pâna când obtineti o flacara
mica, constanta;
NB: în cazul unui gaz lichefiat, surubul de reglare trebuie
sa fie însurubat complet.
asigurati-va ca flacara nu se stinge nici daca rotiti rapid
busonul de la maxim la minim.
b) Reglarea aerului primar al arzatoarelor:
Arzatoarele nu au nevoie de nici o reglare, în acest caz.
Adaptarea cuptorului la diverse tipuri de gaz
a) Înlocuirea duzei arzatorului din cuptor:
scoateti sertarul pentru pastrarea alimentelor la cald
sau capacul rabatabil (daca este necesar, demontati-l);
scoateti protectia glisanta A (vezi Fig. C);
scoateti surubul si apoi arzatorul V" (vezi Fig. D).
Operatia va fi înlesnita daca demontati usa cuptorului.
desurubati duza arzatorului folosind o cheie tubulara
pentru duze (vezi Fig.E) sau o cheie tubulara de 7 mm
si înlocuiti-o cu cea adecvata, în functie de tipul de gaz
(vezi tabelul 1).
Fig. E
b) Reglarea la minim a arzatorului cuptorului pe gaz, cu
termostat (vezi Fig):
aprindeti arzatorul dupa indicatiile din paragraful
butoanele cuptorului din acest manual;
rotiti busonul pe Max si asteptati 10 minute; rotiti-l
apoi pe Min;
scoateti busonul;
rotiti surubul de reglare de lânga tija termostatului
pâna când obtineti o flacara mica, constanta;
NB: în cazul unui gaz lichefiat, surubul de reglare trebuie
sa fie însurubat complet.
verificati daca, rotind repede busonul de la Max la Min
sau daca închideti si deschideti repede usa cuptorului,
flacara ramâne aprinsa;
Fiti foarte atenti la cablurile de la priza si la tuburilor
de termocuplare.
Important:
Dupa terminarea operatiei, înlocuiti eticheta veche, de
reglare, cu cea corespunzatoare noului gaz utilizat. Eticheta
se gaseste la Centrele noastre de Asistenta tehnica.
Nota:
Daca presiunea gazului utilizat este diferita de cea
prevazuta (sau variaza) este necesar sa instalati pe tuburile
de alimentare un regulator de presiune, în conformitate cu
normele nationale în vigoare referitoare la regulatoarele
pentru gaz canalizat.
Fig. C Fig. D
RO
S
S
R
A
104
60
50
85/90
Caracteristicile arzatoarelor si duzelor
Caracteristici Tehnice
Dimensiunile interne ale cuptorului:
Latime: 39 cm
Adâncime: 44 cm
Înaltime: 34 cm
Volum camera interna cuptor:
58 l
Dimensiunile interne ale sertarului de pastrare a
alimentelor la cald:
Latime: 42 cm
Adâncime: 44 cm
Înaltime: 17 cm
Tensiunea si frecventa de alimentare
a se vedea placuta de caracteristici
Arzatoare:
pot fi adaptate pentru orice tip de gaz din tabelul lipit pe
capacul rabatabil sau, deschizând sertarul, pe peretele
din stânga.
K 3G2/U
K 3G20/U
Tabelul 1 Gaz licheflat Gaz natural
Putere termic ã
kW (p.c.s.*)
By-pass
1/100
(mm)
Duz ã
1/100
(mm)
Debit*
g/h
Duz ã
1/100
(mm
Debit*
g/h
Arz ãtor Diametru
(mm)
Nomin. Redus *** **
Rapid (mare) (R) 100 3.00 0.7 41 87 218 214 128 286
Semirapid (mediu) (S) 75 1.90 0.4 30 70 138 136 104 181
Auxiliar (mic) (A) 51 1.00 0.4 30 52 73 71 76 95
Cuptor - 3.10 1.0 46 85 225 221 132 295
Presiuni de alimentare
Nom.
Min.
Max
28-30
20
35
37
25
45
20
16
25
* A 15°C si 1013 mbar - gaz uscat
** Propan P.C.S. = 50,37 MJ/Kg
*** Butan P.C.S. = 49,47 MJ/m
3
Natural P.C.S. = 37,78 MJ/m
3
28
29
RO
F
A
E
K
G
D
B
M
N
F
Aragaz cu cuptor pe gaz
A. Blat de colectare a eventualelor reziduuri
B. Arzator pe gaz
D. Gratar de pe blatul de lucru
E. Bord
F. Picioare sau suporti reglabili
G. Ochi sau plita
K. Gratar-raft cuptor
M. Buson comanda cuptor
N. Busoane comanda ochiuri
Utilizarea si functiile cuptorului
Selectarea diferitelor functii ale aragazului se face utilizând
dispozitivele si organele de comanda de pe bordul acestuia.
Busoanele de comanda ale arzatoarelor pe gaz care
corespund ochiurilor aragazului (N)
În dreptul fiecarui buson este indicata (cu un cerc evidentiat)
l pozitia arzatorului comandat de busonul respectiv. Pentru
a aprinde unul din arzatoare, apropiati de acesta o flacara
sau o bricheta de aragaz. Apasati busonul si rotiti-l în sens
contrar acelor de ceasornic, în pozitia maxim E Fiecare
arzator poate functiona la puterea maxima, minima sau
intermediara. Pentru a facilita identificarea pozitiilor amintite,
pe buson, în afara pozitiei stins (reprezentata de simbolul
l), sunt prevazute niste caneluri, care indica si pozitiile maxim
E si minim C .
Acestea se selecteaza rotind busonul în sens contrar acelor
de ceasornic, fata de pozitia stins. Pentru a opri arzatorul,
este necesar sa rotiti busonul în sens orar, pâna la capat
(indicat de simbolul l).
Atentie: La prima aprindere, va recomandam sa lasati cuptorul
sa functioneze în gol timp de aproximativ ½ ora, cu termostatul
la maxim si usa închisa. Dupa acest interval de timp, puteti
sa îl opriti, sa deschideti usa cuptorului si sa aerisiti camera.
Mirosul care poate aparea în timpul acestei operatii este
datorat evaporarii unor substante care au fost utilizate pentru
a proteja cuptorul de la fabricarea sa pâna la punerea în
functiune.
Atentie:Utilizati primul raft de jos al cuptorului numai pentru
rotisor (daca este prevazut). Pentru o alta folosinta, nu utilizati
primul raft de jos si, în general, nu asezati niciodata vasele
pe fundul cuptorului, în timpul functionarii, deoarece se poate
deteriora smaltul aplicat. Asezati recipientele (vase, casolete
din aluminiu, etc) pe gratarul din dotarea aparatului, prevazut
special în acest scop.
Busonul cuptorului (M)
Este dispozitivul care permite selectarea diferitelor functii ale
cuptorului si alegerea temperaturii adecvate în functie de
alimentele de pregatit; gama de temperaturi este indicata chiar
pe buton (de la Min la Max).
Pentru a aprinde arzatorul cuptorului, apropiati o flacara sau
o bricheta de aragaz de orificiul Fsi rotiti busonul cuptorului
în sens contrar acelor de ceasornic, pâna în pozitia Max.
Daca modelul dvs este dotat cu un dispozitiv de
siguranta, este necesar sa tineti apasat busonul timp
de 6 secunde circa, pentru a activa acest dispozitiv, care
intervine în eventualitatea unor scapari de gaz.
Selectarea temperaturii se obtine rotind busonul cu tempera-
tura dorita în dreptul reperului de pe bord; temperaturile di-
sponibile sunt urmatoarele:
Temperatura aleasa se va obtine automat si va fi mentinuta
constanta cu ajutorul termostatului comandat de buson.
RO
S
A
Min 150 180 220 Max
140 145 160 200 250
Atentie:
Nu lasati copiii sa atinga usa cuptorului pentru ca aceasta se
supraîncalzeste în timpul functionarii.
ATENTIE
Pentru a scoate protectia culisanta, A , desurubati surubul
S. La terminarea operatiilor, montati la loc protectia
culisanta si fixati-o cu surubul S.
Înainte de a utiliza cuptorul, verificati daca protectia
culisanta A este fixata corect.
Sertar sub cuptor (numai pe anumite modele)
Sub cuptor se afla un sertar care poate fi utilizat pentru a pastra
vasele si accesoriile de bucatarie. În timpul utilizarii cuptorului,
acest sertar poate fi folosit pentru a mentine alimentele la cald.
Sertarul se deschide în partea de jos.
Atentie: acest sertar nu trebuie sa fie utilizat pentru a pastra
materiale inflamabile.
Sfaturi practice pentru utilizarea arzatoarelor
Pentru a obtine un randament maxim, este important sa respectati
urmatoarele indicatii:
folositi recipiente adecvate pentru fiecare arzator (vezi tabelul),
pentru a evita ca flacara sa depaseasca fundul acestor reci-
piente.
Dupa ce alimentele au ajuns la fierbere, reglati flacara la minim.
Utilizati întotdeauna recipiente cu capac.
Utilizati întotdeauna recipiente cu fund plat.
Set usa cuptor
Pentru ca usa cuptorului sa ramâna la o temperatura mai mica
decât a cuptorului, si pentru a reduce consumul de energie, este
disponibil un set suplimentar de protectie. Acesta ar trebui montat,
în general, în toate locuintele cu copii. Pentru a achizitiona setul
de protectie, apelati la un vânzator autorizat sau la Centrul de
Asistenta tehnica, cerând articolul cu codul 076650 din lista cu
piese de schimb furnizata.
Recomandari pentru coacerea alimentelor
Cuptorul va pune la dispozitie o gama larga de posibilitati,
care va vor permite sa coaceti alimentele în mod optimal.
Cu timpul, veti putea realiza cu acest aparat cele mai mari
performante; de aceea, indicatiile urmatoare sunt cu titlu
indicativ, dvs putând sa amplificati rezultatele în functie de
experienta dvs personala.
Pregatirea deserturilor
Cuptorul trebuie sa fie deja cald înainte de a introduce un
desert; asteptati deci ca acesta sa se preîncalzeasca
(aprox. 10-15 min). Temperatura de coacere a deserturilor
variaza de la 160°C la 200°C. Nu deschideti usa cuptorului
în timpul coacerii unui desert, deoarece riscati ca acesta
sa nu creasca. În general:
Arzãtor
ø Diametru recipiente
(cm)
Rapid (R) 24 – 26
Semirapid (S) 16 – 20
Auxiliar (A) 10 – 14
Deserturi prea tari
Mãriþi temperatura cu 10°C ºi reduceþi timpul de
coacere
Deserturile nu cresc
Folosiþi mai puþin aluat sau micºoraþi temperatura cu
10°C.
Crusta deserturilor este prea închisã
Aºezaþi recipientul mai jos, reduceþi temperatura ºi
mãriþi timpul de coacere.
Copt bine în interior; în exterior lipicios
Utilizaþi mai puþin aluat, reduceþi temperatura ºi mãriþi
timpul de coacere.
Desertul se lipeºte de tavã
Ungeþi bine tava ºi adãugaþi ºi un strat de fãinã.
Pregatirea pestelui si carnii
Pentru carnea alba (pui, peste), folositi o temperatura mica.
(150°C-175°C). Pentru carnea rosie, daca doriti sa obtineti
o crusta la exterior iar în interior sa pastrati carnea
suculenta, este bine sa plecati de la o temperatura mare
(200-220°C), de mentinut pentru scurt timp, pe care sa o
reduceti treptat. Pe scurt, cu cât cantitatea de carne este
mai mare, cu atât mai scazuta va fi temperatura si cu atât
30
31
RO
Întretinere curenta si curatarea aragazului
Înainte de orice operatie, scoateti stecarul aragazului
din priza. Pentru o mai lunga durata de viata a aragazului,
este indispensabil sa îl curatati frecvent si cu minutiozitate.
Nu folositi la curatire aparate cu aburi;
componentele smaltuite si panourile de autodegresare,
daca sunt disponibile pe modelul dvs., se spala cu apa
calda, fara prafuri abrazive, ce le-ar putea deteriora;
cuptorul va fi curatat în interior frecvent, când este cald,
cu apa calda si detergent; apoi se clateste bine si se
sterge;
gratarul aragazului se spala frecvent, cu apa calda si
detergent, având grija sa se elimine toate depunerile;
daca aparatul dvs are aprindere automata, este necesar
sa îl curatati cât mai des - în special capatul
dispozitivelor de aprindere instantanee  si sa verificati
daca orificiile prin care iese gazul nu sunt înfundate;
otelul inox poate ramâne patat daca intra des în contact
cu apa, mai ales daca are un continut mare de calcar,
sau cu detergentii agresivi (care contin fosfor); Dupa
fiecare spalare, se recomanda sa îl clatiti bine si sa îl
stergeti. Este oportun în acelasi timp sa stergeti si
eventualele urme de apa;
daca aragazul dvs are capac din cristal, acesta se va
curata cu apa calda; nu utilizati lavete tari sau substante
abrazive.
NB: evitati sa închideti capacul daca arzatoarele sunt
calde înca. Eliminati eventualele reziduuri de lichid
de pe capac, înainte de a-l deschide.
Important: verificati periodic starea tubului flexibil de
racordare la gaze si înlocuiti-l imediat ce observati o ano-
malie; în general, se recomanda înlocuirea sa anuala.
Gresarea busoanelor
Cu timpul, se poate întâmpla ca busoanele sa se blocheze
sau sa se roteasca mai greu. În acest caz, este necesar
sa îl înlocuiti.
N.B.: Aceasta operatie trebuie sa fie executata numai
de un instalator autorizat de fabricant.
Scoaterea capacului
Pentru a a facilita operatiile de întretinere, puteti demonta
capacul. Pentru aceasta, este necesar sa îl deschideti si
sa îl ridicati (vezi figura).
timpul de coacere va fi mai îndelungat. Asezati carnea în
centru, pe gratar si, sub ea, un recipient pentru a colecta
grasimea care se topeste. Introduceti gratarul în mijlocul
cuptorului. Daca aveti nevoie de o temperatura mai mare
sub recipient, folositi-va de primul raft al cuptorului.
RO
Recomandari pentru coacerea alimentelor
Alimente de pregãtit Greutate
(Kg))
Poziþia
rafturilor, de
jos în sus
Temperaturã
(°C)
Preîncãlzire
(minute)
Durata
ciclului
(minute)
Paste fãinoase
Lasagne (Foi de aluat dispuse în straturi,
umplute)
Cannelloni (macaroane groase umplute)
Paste gratinate
2,5
2,5
2,5
3
3
3
210
200
200
10
10
10
60-75
40-50
40-50
Carne
Viþel
Pui
Raþã
Lepure
Porc
Miel
1,7
1,5
1,8
2,0
2,1
1,8
3
3
3
3
3
3
200
220
200
200
200
200
10
10
10
10
10
10
85-90
90-100
100-110
70-80
70-80
90-95
Peºte
Scrumbie
Dentex dentex
Pãstrãv în folie de aluminiu
1,1
1,5
1,0
3
3
3
180-200
180-200
180-200
10
10
10
35-40
40-50
40-45
Pizza
Napoletana
1,0
3
220
15
15-20
Deserturi
Biscuiþi
Tarte
Tarte sãrate
Dulciuri din aluat dospit
0,5
1,1
1,0
1,0
3
3
3
3
180
180
180
165
15
15
15
15
30-35
30-35
45-50
35-40
N.B: tim
p
ul de coacere este indicativ ºi
p
oate fi modificat în baza exi
g
en
þ
elor
p
ersonale.
32
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33

Whirlpool K3G2/G Manualul utilizatorului

Categorie
Plite
Tip
Manualul utilizatorului
Acest manual este potrivit și pentru