Faure ZCG6640X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
MANUAL DE INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE
RO
ARAGAZ
ZCG 6640
2
Aceste instructiuni va sunt oferite in interesul sigurantei Dumneavoastra si a celor din jur. Ele trebuie
citite cu atentie inainte de instalarea si utilizarea aparatului.
Instalarea
· Instalarea aragazului trebuie efectuata de o persoana
autorizata de Autoritatile in Domeniu in concordanta
cu Normele in vigoare.
· Orice modificare la cablul electric de alimentare,
necesara pentru instalare, trebuie efectuata de o
persoana autorizata.
· Asigurati-va ca aerul poate circula in jurul aparatului.
Slaba aerisire poate avea ca efect lipsa de oxigen.
· ATENTIONARE: Folosirea unui aparat de gatit
cu gaze produce in camera in care este instalat,
caldura si umiditate. Asigurati o ventilare buna
a camerei, tinind geamurile deschise pentru a
ventilare naturala sau instalati o hota cu
evacuare prin tub. In cazul in care aveti dubii,
cereti sfatul instalatorului.
· Evitati instalarea aragazului linga materiale
inflamabile(ex: perdele, servete de bucatarie, etc)
· Alimentati aparatul cu tipul de gaz indicat pe eticheta
situata in imediata vecinatate a conductei de
conectare.
Siguranta copiilor
· Acest aparat a fost proiectat pentru a fi folosit numai
de adulti. De aceea aveti grija ca copiii sa nu incerce
sa se joace cu el.
· Aparatul ramine fierbinte pentru o lunga perioada de
timp dupa ce a fost oprit. Supravegheati copii tot
timpul, avind grija sa nu atinga suprafetele aragazului
sau sa stea in vecinatatea aparatului cind acesta
functioneaza sau nu s-a racit complet.
In timpul folosirii
· Acest aparat este destinat prepararii alimentelor si
nu trebuie folosit in alte scopuri.
· Este periculos sa modificati, sau sa incercati sa
modificati, caracteristicile aparatului.
· Recipientele instabile sau deformate nu trebuie
asezate pe arzatoare sau plite pentru a avita
accidentele cauzate de resturnarea sau revarsarea
preparatului fierbinte.
· Trebuie avuta o grija speciala cind se gateste cu ulei
sau cu grasimi.
· Daca aparatul este prevazut cu un capac, functia
acestuia este de a proteja suprafata contra prafului
cind este inchis si de a colecta stropii de grasime,
cind este deschis. Nu-l folositi in alte scopuri.
· Curatati intotdeauna capacul inainte de a-l inchide.
· Lasati arzatoarele si/sau plitele sa se raceasca
inainte de a inchide capacul.
· Toate tipurile de capace, sticla sau tabla emailata,
se pot demonta pentru a facilita curatarea.
· Asigurati-va in permanenta ca butoanele sint
pe pozitia · (Stop) atunci cind aparatul nu
functioneaza.
Instructiuni de siguranta importante
· Aseazati intotdeauna tava de picaturi atunci cind
folositi grillul sau cind gatiti carne pe gratar. Turnati
putina apa in aceasta tava pentru a evita arderea
grasimilor si aparitia in acest fel a unor mirosuri
neplacute.
· Folositi intotdeauna manusi pentru cuptor pentru a
scoate vasele din cuptor.
· Accesoriile (gratarul si tava de picaturi) trebuie
spalate inainte de prima folosire.
· Aveti grija cind folositi produse de curatat sub forma
de spray: nu indreptati jetul direct catre rezistenta
sau catre bulbul termostatului.
· Daca, atunci cind introduceti alimente in cuptor, sau
cind le scoateti, se varsa o cantitate mare de ulei,
suc, etc. pe partea de jos a cuptorului, curatati din
nou inainte de a reincepe sa gatiti pentru
evitareaparitiei fumului si a posibilitatii ca aceste
substante sa se aprinda.
· Din motive igienice si de siguranta, acest aparat
trebuie tinut curat in permanenta. Formarea de
grasime sau alte mincaruri, pot provoca incendii.
· Cuptorul devine fierbinte prin miscarea aerului. Gaurile
de la baza nu trebuie sa fie obturate. Nu acoperiti
lateralele aragazului cu folii de aluminiu.
· Acest aparat este greu; mutati-l cu grija.
· Inainte de orice operatie de intretinere si curatare,
opriti functionarea aparatului pentru a-i permite sa
se raceasca.
· Pentru a facilita aprinderea, aprindeti
arzatoarele inainte de a aseza recipientele pe
gratar. Dupa aprinderea arzatoarelor, verificati daca
flacara este uniforma.
· Inainte de a indeparta recipientul, micsorati
intotdeauna flacara sau inchideti-o.
· Asigurati-va ca gratarul cuptorului este asezat corect
(vezi instructiunule).
· Daca peretii cuptorului sint cu autocuratare, acestia
trebuie curatati doar cu apa si sapun (vezi
instructiunile de curatare).
· In sertarul de sub cuptor pot fi asezate doar vase
rezistente la caldura. Nu asezati materiale care
se pot aprinde in acest sertar.
Service
· In cazul in care sint necesare reparatii, nu incercati
sa remediati singuri defectiunea. Reparatiile efectuate
de persoane neautorizate sau necalificate pot cauza
distrugeri si vatamari. Contactati Centrul de Service
cel mai apropiat si cereti numai piese originale.
Informatii privind mediul
· Dupa instalare, va rugam sa aruncati ambalajul in
conformitate cu regulile de protejare a mediului si a
sigurantei.
· Daca aruncati vechiul Dumneavoastra aparat, faceti-
l inutilizabil, prin taierea cablului de alimentare.
3
Aceste instructiuni sint numai pentru tarile
stabilite prin simbolul inscris pe coperta
instructiunilor de folosire.
PRODUCATOR: ELECTROLUX ZANUSSI SpA
Viale Bologna 298
47100 FORLI (Italy)
Acest aparat respecta urmatoarele Directive
E.E.C.:
- 73/23 -90/683 - Directiva referitoare la
Joasa Tensiune
- 89/336 - Directiva referitoare la
Compatibilitatea Electromagnetica
- 90/396 - Directiva referitoare la Aparatele cu
gaz
- 93/68 - Directive Generale
si modificarile ulterioare
Urmatoarele simboluri pot fi gasite in text pentru a va
ghida prin instructiuni:
Instructiuni de siguranta
Instructiuni pas cu pas referitoare la o operatie
Sfaturi si sugestii
Informatii referitoare la mediu
F
Ghid de folosire a instructiunilor
Pentru utilizator
Pentru instalator
Cuprins
Este foarte important ca aceste instructiuni de folosire
sa fie pastrate in siguranta pentru a putea fi consulatate
in viitor, daca va fi necesar. Daca aparatul v afi vindut
sau daruit altei persoane, asigurati-va ca instructiunile
de folosire insotesc aparatul, astfel incit noul proprietar
poate lua la cunostinta cum functioneaza aparatul si de
asemenea poate fi la curent cu avertizarile.
Instructiuni de siguranta importante 2
Folosirea plitei 4
Sfaturi si sugestii 4
Cuptorul pe gaz 5
Folosirea cuptorului pentru prima data 6
Sugestii pentru arzatoarele pentru gaz 7
Sugestii pentru folosirea cuptorului 7
Tabel de preparare 9
Curatare si intretinere 10
Daca ceva nu functioneaza 11
Date tehnice 12
Instructiuni pentru instalator 12
Caracteristicile arzatoarelor 15
Conectarea electrica 15
Dimensiunile aparatului
850
600
600
4
Butoanele de control de pe
panoul frontal
Butoanele pentru folosirea plitei cu gaz se gasesc pe
panoul de control. Butoanele de reglaj trebuie rotite in
sens invers acelor de ceasornic, pina la simbolul flacara
mica si in sens opus pentru simbolul flacara mare.
Simboluri
l nu exista alimentare cu gaz
alimentare la maxim cu gaz
alimentare la minim cu gaz
Aprinderea arzatoarelor cu gaz
Acest model este prevazut cu aprindere automata. Pentru
a aprinde un arzator:
- apasati intrerupatorul adecvat marcat cu o mica
scinteie ( ),
- apoi apasati butonul corespondent si rotiti-l in sens
invers acelor de ceasornic la pozitia maxima;
- dupa aprindere reglati flacara dupa necesitate.
Daca dupa citeva incercari arzatorul nu se aprinde,
verificati daca arzatorul si capacul lui sint corect
pozitionate.
Pentru a intrerupe alimentarea cu gaz, rotiti butobul in
sensul acelor de ceasornic pina la pozitia " ".
In timpul procesului de gatit, atunci cind
folositi grasimi sau ulei, aveti o grija
deosebita, deoarece acestea se pot
supraincalzi si se pot auto-aprinde.
Nu uitati ca un recipient cu baza mai lata permite o
preparare mai rapida decit unul ingust la baza.
Folositi intotdeauna recipiente care de potrivesc cu felul
de mincare pe care doriti saa-l gatiti.
In mod special asigurati-va ca vasele nu sint prea mici
pentru lichide, pentru ca acestea pot da in foc foarte
usor.
In plus, vasele nu trebuie sa fie prea largi pentru un proces
de gatit rapid. De fapt, grasimea si sosul se poate raspindi
pe fund si se poate arde foarte usor.
Este indicat sa folositi forme inchise pentru a coace
prajituri.
forma deschisa permite sucurilor si zaharului sa se
scurga, ajungind pe fundul cuptorului arzind partea de
jos a tavii de copt, facind dificila operatia de curatare.
Evitati sa introduceti in cuptor vase cu minere de plastic
care nu sint rezistente la caldura.
Trebuie sa folositi vase cu diametrul adecvat pentru a se
potrivi pe arzator, reducind in acest fel consumul de gaz,
ca in Figura 1 - b.
De asemenea este indicat sa acoperiti orice vas in care
se fierbe si, de indata ce lichidul incepe sa fiarba, sa
reduceti flacara indeajuns incit sa mentina punctul de
fierbere.
Folosirea plitei
F
Sfaturi si sugestii
Fig. 1 - b
Fig. 1 - a
FO 2063
5
F
Aprinderea manuala
l Deschideti usa cuptorului si tineti tineti o flacara
aproape de gaura din partea de jos, asa cum este
aratat in figura 2;
l apasati butonul cuptorului ca in figura 3 si rotiti-l in
sens invers acelor de ceasornic pina cind este atinsa
pozitia corespondenta temperaturii maxime;
l tineti apasat butonul cuptorului timp de aproximativ
10-15 secunde pina cind bobina de siguranta menti-
ne automat aprins arzatorul cuptorului.
Aprinderea automata
l Apasati intrerupatorul adecvat marcat cu o mica
scinteie ( ), apoi apasati butonul cuptorului si rotiti-
l in sens invers acelor de ceasornic pina cind este
atinsa pozitia corespondenta temperaturii maxime;
l tineti apasat butonul cuptorului timp de aproximativ
10-15 secunde pina cind bobina de siguranta menti-
ne automat aprins arzatorul cuptorului.
Daca arzatorul nu se aprinde prima data, mentineti usa
cuptorului deschisa si asteptati cel putin 1 minut inainte
de a repeta operatia. Odata cuptorul aprins, reglati flacara
dupa necesitate.
Pentru a regla automat flacara, dupa citeva minute de
lucru, rotiti butonul cuptorului pe pozitia corespondenta
temperaturii dorite.
Atunci cind folositi cuptorul, capacul
aragazului (daca este prevazut), trebuie tinut
deschis pentru evitarea supraincalzirii.
Tava de picaturi si gratarul
Cuptorul este dotat cu o tava de picaturi emailata, a carei
rol este de a colecta picaturile de suc provenite de la
carnea de pe gratar sau de pe rotisor, si mai este dotat
cu un gratar pentru pregatirea alimentelor direct pe gratar
sau intr-o tigaie.
La modelele prevazute cu gratar cu o pozitiede prindere
(fig. 4) si cind se gateste pe gratar sau pe rotisor, va
sfatuim sa montati tava de picaturi (A-figura 4) in ghidajele
de sub gratar (B-figura 4), pentru evitarea murdaririi
cuptorului.
Daca, in timpul procesului de gatit, este necesar sa
asezati tava de picaturi deasupra gratarului, pozitionati-
o asa cum este aratat in detaliul din figura 4.
Grilul electric
Va rugam sa rotiti butonul in sensul acelor de ceasornic,
pina este atinsa pozitia , in acelasi timp aprinzindu-
se si ledul de semnalizare functionare gril. Asezati tava
de picaturi sub gratar pentru a evita ca stropii de grasime
sa ajunga pe fundul cuptorului.
Atunci cind grilul este in functiune, lasati usa
deschisa pe jumatate si montati ecranul
protector al butoanelor (figura 5)
Cuptorul pe gaz
Fig. 3
Fig. 5-a
FO 1079
Fig. 2
FO 2124
Fig. 4
FO 0190
FO 0375
Fig. 5-b
140
160
200
240
FO 2131
F
6
Folosirea rotisorului
Pentru o corecta folosire, procedati dupa cum urmeaza:
l montati cirligul pe suport (figura 6);
l introduceti frigarea in alimentul ce urmeaza a fi gatit
si asigurati-l;
l asezati partea din fata a frigaruii pe cirlig, asigurindu-
va ca virful frigaruii este bine infipt in carcasa motorului
rotisor (figura 6);
l scoateti minerul;
l rotiti butonul cuptorului pe pozitia gril, apoi porniti
motorul prin intermediul intrerupatorului marcat ( ),
pozitionat pe panoul de comanda.
Atunci cind folositi rotisorul va sfatuim sa lasati
usa cuptorului deschisa pe jumatate si sa monta-
ti ecranul protector al butoanelor ca in figura 5.
Intrerupatorul lampii cuptorului
Intrerupatorul cuptorului va permite sa iluminati cuptorul.
Ceasul
Ceasul poate fi folosit pentru setarea unui timp maxim
de o ora. Butonul de reglaj (figura 7) trebuie rotit in sensul
acelor de ceas pina cind este atinsa pozitia 60 minute
si apoi in sens invers acelor de ceas pina la timpul dorit.
Odata scurs timpul, se aude un semnal acustic care
intrerupe functionarea ceasului. Totusi, cuptorul ramine
in functiune.
Fig. 6
FO 0706
Atunci cind folositi cuptorul pentru prima data:
a) reglati butonul termostatului pe pozitia MAX;
b) lasati cuptorul sa functioneze timp de aproximativ
45 minute;
c) deschideti o fereastra pentru aerisire.
In acest timp poate fi degajat un miros neplacut. Aceasta
este absolut normal, si este cauzat de reziduurile
rezultate din productie.
Odata incheiata aceasta operatie, lasati cuptorul sa se
raceasca, apoi curatati interiorul cuptorului cu o cirpa
moale, inmuiata in apa cu sapun caduta.
Inainte de a gati pentru prima data, spalati cu grija
gratarul si tava de picaturi.
Folosirea cuptorului pentru prima
data
F
0
5
01
51
03
54
FO 0281
Fig. 7
Sertarul de depozitare
Sertarul de depozitare este pozitionat sub incinta
cuptorului.
In timpul procesului de gatit, sertarul de depozitare
poate deveni fierbinte, daca cuptorul este folositla
temperaturi ridicate pentru o perioada mai lunga
de timp; de aceea nu trebuie depozitate in sertar
materiale inflamabile ca manusi pentru cuptor,
prosoape de bucatarie, sorturi din plastic, etc.
Accesoriile cuptorului ca tava de picaturi, devin fierbinti
si ele, de aceea trebuie avuta grija atunci cind scoateti
aceste accesorii din sertar in timp de cuptorul este in
functiune sau este inca fierbinte.
7
Sugestii pentru arzatoarele pentru
gaz
Pentru pregatirea prajiturilor
Preincalziti cuptorul, in cazul in care nu exista indicatii
contrare, timp de cel putin 10 minute inainte. Nu
deschideti usa cuptorului cind gatiti feluri de mincare care
trebuie sa creasca (ex: pateuri si sufleuri); jetul de aer
rece blocheaza procesul de crestere. Pentru a verifica
daca prajiturile sint coapte, introduceti o scobitoare in
coca; daca o scoateti curata, prajitura este gata. Astepati
cel putin ¾ din timpul de coacere inainte de a face
aceasta verificare.
Pentru pregatirea prajiturilor
Carnea gatita in cuptor trebuie sa cintareasca cel putin
1 kg pentru ca ea sa nu devina prea uscata. Daca doriti
sa fie crocanta si sa aiba o culoare apetisanta, folositi
foarte putin ulei. Daca bucata este macra, folositi ulei
sau unt sau putin din fiecare. Untul sau uleiul nu sint
insa necesare daca bucata de carne are o suvita de
grasime. Daca bucata de carne are o suvita de grasime
doar pe o parte, asezati-o in cuptor cu aceasta parte in
sus; cind aceasta grasime se va topi va curge si pe partea
inferioara.
Carnea rosie trebuie scoasa din frigider cu o ora inainte
de a fi gatita, in caz contrar schimbarea brusca de
temperatura poate cauza intarirea ei. O friptura, in special
daca este din carne rosie, nu trebuie sarata la inceputul
procesului de gatit, pentru ca sarea cauzeaza producerea
scurgerea sucului si a singelui din carne, care previne
formarea unei cruste crocante.
Este recomandat sa sarati partea exterioara a carnii dupa
trecerea a jumatate din timpul de preparare.
Asezati friptura in cuptor intr-un vas cu perete jos; un
vas adinc formeaza un scut impotriva caldurii.
Carnea poate fi asezata pe un vas rezistent la cuptor
sau direct pe gratar, sub care se va introduce tava de
picaturi pentru a colecta sucul rezultat. Ingredientele
Incepeti procesul de gatit cu flacara mare prin rotirea
butonului pe simbolul . Apoi reglati flacara dupa cum
este necesar. Exteriorul flacarii este mult mai fierbinte
decit interiorul (nucleul). In consecinta, virful flacarii trebuie
sa atinga partea de jos a recipientului in care se gateste.
O flacara prea mare inseamna irosirea gazului.
Contrar plitelor electrice, arzatoarele cu gaz nu necesita
recipiente de gatit cu fundul plat: flacara atinge fundul si
raspindeste caldura catre toata suprafata.
Nu sint necesare recipiente de gatit speciale pentru
arzatoarele cu gaz. Totusi, recipientele cu peretii subtiri
transmit caldura catre mincare mai repede decit cele cu
peretii grosi.
Sugestii pentru folosirea cuptorului
pentru sos trebuie puse imediat in vas doar daca timpul
de preparare este scurt, in caz contrar ele trebuie
adaugate in ultima jumatate de ora.
Incepeti sa gatiti carnea cruda la o temperatura mare,
reducind temperatura pentru a definitiva prepararea in
interior.
Temperatura de preparare pentru carnra alba poate fi
medie.
Gradul de preparare poate fi verificat prin apasarea bucatii
de carne cu o furculita; daca nu se apasa carnea este
preparata. La sfirsitul procesului de gatit este recomandat
sa asteptati cel putin 15 minute inainte de a taia carnea
pentru ca sucul sa nu se piarda.
Inainte de a fi servita farfuriile pot fi tinute calde in cuptor
la temperatura minima.
Deoarece caldura nu se distribuie uniform pe fundul
recipientului de gatit, este posibil ca mincarea sa fie
numai partial incalzita. De aceea este bine sa amestecati
mincarea de mai multe ori.
Un fund gros al recipientului de gatit previne
supraincalzirea partiala deoarece permite o compensare
termica suficienta.
Evitati recipientele foarte mici. Recipientele largi si putin
adinci sint mai potrivite decit cele inguste si adinci pentru
ca permit prapararea mai rapida. Gatitul nu este grabit
de plasarea vaselor inguste pe arzatoarele mari.
Rezultatul este doar irosirea gazului. Pentru o utilizare
corecta, asezati recipientele mici pe arzatoarele mici, si
recipientele mari pe arzatoarele mari.
Nu uitati sa acoperiti recipientele pentru a reduce
consumul de gaz.
8
Fig. 8
FO 0019
4
3
2
1
Pentru pregatirea pestelui:
Preparati pestele mic la o temperatura ridicata de la
inceput la sfirsit. Preparati pestele de marime medie la o
temperatura initiala ridicata dupa care reduceti treptat
temperatura.
Preparati pestele mare la o temperatura medie de la
inceputul procesului pina la sfirsit.
Verifiacti daca pestele copt este gata prin ridicarea unei
parti a pestelui; carnea trebuie sa fie alba si opaca peste
tot, exceptind cazul in care pestele este somon, pastrav
sau ceva similar.
Prepararea la gratar
Urmatoarele tipuri de carne sint potrivite pentru a fi gatite
la gratar. Majoritatea tipurilor de carne taiata in felii sau
bucati de diferite marimi, dar in mod uzual nu foarte
groase, pui taiat pe jumatate si batut, peste, unele legume
(ex: rosii), frigarui de carne sau peste si fructele de mare.
Carnea si pestele ce trebuie preparate la gratar trebuie
unse usor cu putin ulei si puse mereu pe gratar; carnea
trebuie sarata la sfirsitul procesului de preparare;
dimpotriva, pestele trebuie sarat in interior inainte de a fi
preparat. Gratarul trebuie asezat in ghidajul cel mai
apropiat sau cel mai departat de elementul de gril in
functie de grosimea carnii, pentru a evita arderea la
suprafata si coacerea insuficienta in interior.
Formarea fumului provenit de la picaturile de suc si
grasime pot fi evitate prin turnarea a unul sau doua pahare
de apa in tava de picaturi.
Grilul poate fi deasemenea folosit pentru a rumeni, piine
prajita si prepararea a diferite fructe ca banane, jumatati
de grapefruit, felii de ananas, mere, etc. Fructele nu
trebuie asezate prea aproape de sursa de caldura.
Timpi de preparare
Timpii de preparare pot diferi in functie de tipul de mincare,
consistenta si volumul ei. Este recomandabil sa urmariti
cind gatiti pentru prima data si sa verificati rezulatele
pentru ca atunci cind veti gati acelasi fel de mincare in
aceleasi conditii, se vor obtine rezultate similare.
TABELUL DE PREPARARE relativ la prepararea in cuptor
este inserat ca un ghid.
Experienta va va arata variatii ale valorilor inscrise in acest
tabel.
Cu toate acestea urmati cu grija indicatiile date in
retetele pe care intentionati sa le preparati.
Atentie: nu asezati ustensile ca: tava de picaturi, forme
de prajituri, caserole, folii de aluminiu sau altele pe fundul
cuptorului cins acesta functioneaza. Va rezulta o bariera
in calea caldurii care poate compromite rezultatele
procesului de gatit si poate strica emailul cuptorului.
9
Pozitia ghidaj *
Temperatura
°C
Tipul de mincare
Cuptor gaz
Timp de
preparare
in minute
* Numarul ghidajelor se refera la cel mai de jos (mai putin pozitia de pe fundul cuptorului, pentru ca tava
de picaturi nu poate fi introdusa).
Tabel de preparare
Prajituri din amestecuri batute, in forme
Prajituri din faina neagra si alba 175 2 60-70
Prajitura plata 175 3 60-70
Prajitura margherita 175 3 35-40
Produse de patiserie
Blatul de prajitura 200 3 15-20
Placinta cu brinza de vaci 200 2 35-40
Rrajitura cu dulceata 200 2 35-40
Prajituri din aluat cu drojdie in forme
Briose 200 2 35-40
Prajituri mici
Pateuri 170 3 10-15
Creama 200 3 30-40
Meringue 140 3 120
Lasagna 225 2 40-50
Carne (timp de preparare pentru fiecare
centimetru de grosime)
Friptura gatita timp mai lung 175 2 12-15
Friptura gatita timp mai scurt 200 2 10-12
Budinca 200 2 30-40
Pasari
Rata 1,5kg - 2 kg 200 2 120-180
Gisca 3 gk 200 2 150-210
Friptura de pui 200 2 60-90
Curcan 5 kg 175 2 aprox. 240
Vinat
Iepure 200 2 60-90
Coasta de caprioara 200 2 90-150
Pulpa de caprioara 175 2 90-180
Legume
Legume fierte 200 2 40-45
Peste
Barbun 200 2 40-50
Pizza 240 2 20-25
Gratar
Cotlet 3 15-20
Cirnati 3 20-25
Pui 2 60-70
Friptura de vitel la rotisor 0,6 kg 70-80
Pui la rotisor 60-90
10
Fig. 11
FO 0064
Fig. 9
Fig. 10
FO 0424
FO 0967
Inainte de fiecare operatie de intretinere,
deconectati aparatul.
Curatarea aragazului
Picaturile de sos, suc de fructe, etc., trebuie indepartate cit
de curind posibil cu o cirpa moale inmuiata in apa calda cu
detergent. Nu folositi bureti cu insertii de metal sau cutite
pentru a da jos straturile de mincare intarita. Indepartati
resturile persistente cu un burete bine impregnat in apa cu
sapun, avind grija sa nu zgiriati emailul. Spalati gratarul
emailat cu apa si detergent; acestea pot fi spalate si in
masina de spalat vase.
Scoateti capacele arzatoarelor si inelele si spalatile apa
calda si detergent. Uscati-le bine inainte de a le aseza la
loc.
Asigurati-va inca o data ca acestea au fost corect potrivite in
locul lor.
Arzatorul poate fi frecat cu burete cu insertie de otel sau cu
o cirpa usor abraziva.
La aragazele cu aprindere automata, bujia de aprindere
trebuie foarte bine curatata periodic pentru a se evita
dificultatile la aprindere; verificati daca orificiile arzatorului
nu sint blocate.
Curatati usa cuptorului din inoxnumai cu apa calda
asi evitati sa folositi cirpe aspre sau substante
abrazive.
Curatarea cuptorului
Dupa folosire, curatati cu grija incinta cuptorului cind inca
mai este cald. De fapt, in acest, moment este usor sa
indepartati depunerile de grasime sau alte substante ca suc
de fructe, particule de zahar sau grasime. Puteti folosi apa
calda cu detergent sau un spray corespunzator pentru
curatarea cuptoarelor. Nu indreptati spayul catre partile din
inox pentru ca acestea pot fi stricate, si urmati intotdeauna
indicatiile producatorului. Curatati accesoriile cuptorului
(gratar, etc.) cu apa calda si detergent.
Indepartati eventualele depuneri mai persistente cu o pudra
usor abraziva.
Nu captusiti nici o parte componenta a cuptorului
cu folie de aluminiu. Va rezulta o acumulare de
caldura care poate strica rezultatul procesului de
gatit si deasemenea poate strica emailul.
Controale - Diverse
Verificati periodic starea tevii flexibile a conexiunii de gaz
(daca este cazul)si inlocuiti acest racord prin intermediul
unor persoane autorizate imediat ce acesta prezinta
defectiuni. Este recomandat inlocuirea acestui racord anual.
Ungeti periodic robinetii prin intermediul unor tehnicieni
autorizati. In cazul unor disfunctionalitati masina de gatit
trebuie verificata de tehnicieni autorizati.
Inlocuirea becului cuptorului
Deconectati aparatul de la sursa de energie electrica.
Desurubati (Figura 9) becul si inlocuiti-l cu altul similar
pentru temperatura inalta (300°C) cu urmatoarele
caracteristici: Tensiune: 230V (50Hz); Putere: 15W;
Conexiune: E14
Curatare si intretinere
Curatarea usii cuptorului
Pentru o curatare mai temeinica a usii cuptorului, va sfatuim
sa dezasamblati usa in urmatorul fel (Figura 10): deschideti
complet usa, rotiti cu 180°C cele doua cleme situate pe
bratul balamalei, inchideti partial usa pina la un unghi de
30°C, ridicati usa si scoateti-o.
Montati la loc usa prin operatii inverse fata de cele descrise
mai sus.
Curatarea capacului
Toate capacele cuptoarelor pot fi demontate, pentru a
permite o mai buna curatare. Capacele emailate pot fi
dezasamblate asa cum este aratat in Figura 11 - a.
Capacele de cristal sunt prevazute cu niste arcuri de
contrabalansare. Acestea sunt in interiorul suportului
capacului , permitind o inchidere si deschidere
facila.Pentru ajustarea fartei de deschidere/inchidere se
regleaza surubul , ca in figura 11-b (2-3 ture).
FO 2200
a
b
11
Daca ceva nu functioneaza
l Curgerea gazului pare anormala
l Miros de gaz in camera
l Cuptorul nu incalzeste
l Timpul de gatit este prea mare
l Aragazul produce fum
l Becul cuptorului nu functioneaza
Asigurati-va ca:
- orificiile de iesire a flacarii nu sint obturate;
- regulatorul de presiune lucreaza corect (presiunea este cea
corecta);
- robinetul buteliei este deschis complet.
Asigurati-va ca:
- robinetul de gaz nu este deschis;
- teava (furtunul) de alimentare cu gaz este bine pozitionat si
este in perfecta stare; nu uitati sa-l inlocuiti cel putin o data pe
an (in cazul furtunului flexibil);
Nu verificati scurgerile de gaz cu chibritul; folositi apa
cu sapun.
- Asigurati-va butoanele cuptorului sint in pozitia corecta de
functionare.
- Verificati daca temperatura este corecta pentru tipul de mincare
pe care il gatiti.
- Va recomandam sa curatati cuptorul dupa fiecare folosire.
Stropi de grasime pot sari in timpul procesului de gatit al carnii
si, daca cuptorul nu este curatat corect, acestia produc fum
si un miros neplacut. (vezi paragraful referitor la curatare).
- Becul s-a ars. Pentru a-l inlocui urmati instructiunile date in
paragraful corespunzator.
Daca, dupa ce ati urmat aceste verificari, aparatul inca nu functioneaza, chemati cel mai apropiat Centru de Service,
furnizindu-le toate informatiile necesare, ca modelul si numarul de serie al aparatului.
Intretinere - Asistenta tehnica
Robinetii pentru gaz trebuie periodic unsi pentru a asigura
o buna functionare si siguranta in functionare.
Intretinerea trebuie efectuata dupa cum urmeaza:
l Scoateti butonul si panoul dupa ce ati desurubat
suruburile.
l Slabiti cele doua suruburi din partile laterale ale tijei
robinetului;
l Scoateti conul si curatati-l cu atentie.
l Apoi, aplicati un strat subtire de unsoare care nu
este solubila in apa, potrivita pentru robinetii de gaz.
Aveti grija sa nu obturati orificiile de curgere a gazelor
prin exces de unsoare.
Reasamblati totul cu maxima grija efectuind operatiile
de mai sus in sens invers
Daca aparatul nu functioneaza corect verificati urmatoarele puncte inainte de a chema Centrul de Service:
Piese de schimb originale
Acest aparat, inainte de a parasi fabrica, a fost testat si
studiat de mai multi experti si specialisti, pentru ca
aparatul sa va ofere cele mai bune rezultate.
Orice operatie de reparatie ce trebuie efectuata, trebuie
facuta cu cea mai mare grija si atentie.
De aceea, va recomandam ca pentru orice problema sa
contactati cel mai apropiat Centru de Service autorizat,
specificind natura problemei si modelul de aparat pe care
il detineti.
Piese de schimb, omologate de producator si marcate
cu urmatorul semn,
pot fi gasite in Centrele de Service autorizate.
12
Instructiuni pentru instalator
Date tehnice
Cuptor
Grilul electric 1800 W
Becul cuptorului 15 W
Rotisor 4 W
Putere maxima 1820 W
Tensiune (50Hz) 230 V
Urmatoarele instructiuni sint destinate instalatorului
autorizat, pentru ca operatiile de instalare, reglare si
service sa fie executate in conformitate cu reglamentarile
si normativele in vigoare.
Atunci cind anumite modificari implica deconectarea
aparatului, este necesar sa se procedeze cu precautie
maxima.
PRODUCATORUL ISI DECLINA ORICE
RESPONSABILITATE PENTRU EVENTUALELE
STRICACIUNI SAU VATAMARI REZULTATE DIN
INSTALAREA APARATULUI IN CONDITII CARE
NU INDEPLINESC REGULILE SI NORMATIVELE
IN VIGOARE IN ROMANIA.
Mediul de instalare
Avertizare - Aparatul poate fi instalat si poate functiona
doar in incaperi aerisite permanent si in concordanta cu
regulile si normativele in vigoare in Romania.
Pentru ca aragazul sa functioneze corect, este necesar
ca suficient aer sa intretina arderea printr-o curgere nturala
in camera. (Instalatorul trebuie sa respecte regulile si
normativele in vigoare.)
Aportul de aer in camera trebuie sa provina direct prin
orificii ale peretilor exteriori.Aceste deschideri (sau
deschidere) trebuie realizata in asa fel incit sa nu fie
obturate din interior si exterior.
Instalarea si intretinerea trebuie efectuata de catre
personal autorizat in concordanta cu regulile si
normativele in vigoare.
Conexiunea electrica trebuie efectuata in concordanta
cu regulile si normativele in vigoare.
Producatorul isi declina orice responsabilitate in
cazul unor accidente cauzate de o conectare la
impamintare defecta sau inexistenta.
Evacuarea gazelor arse
Aragazele trebuie sa evacueze gazele arse prin hote
conectate la cosuri de evacuare sau direct afara.
Dimensiunile aparatului
Inaltime 850 mm
Latime 600 mm
Adincime 600 mm
Categorie II2H3+
Aragaz reglat pentru folosirea la tipul de gaz: G20 - 20 mbar
13
Fig. 12
FO 0063
Fig. 13
FO 0163
DA
NU
Fig. 14
Fig. 15
FO 0392
FO 0067
Pozitionare
Aparatul este de clasa X. A fost proiectat pentru a fi
asezat in apropierea unitatilor de mobila care nu depasesc
inlatimea nivelul de lucru (EN 60 335-2-6).
Asezarea la nivel
Aparatul este prevazut cu picioruse ajustabile asezate
in colturile din spate si din fata ale bazei.
Prin reglarea acestor picioruse (figura 12), este posibila
modificarea inaltimii aparatului astfel incit sa fie asigurata
o nivelare cit mai buna cu celalalte suprafete si o
distributie uniforma a lichidelor aflate in tigai sau alte
recipiente.
Conectarea la gaz
Conectarea la sursa de gaz trebuie efectuata in
concordanta cu regulile si normativele in vigoare.
Compania producatoare livreaza aparatul, testat, reglat
la tipul de gaz inscris pe eticheta asezata pe spatele
aparatului, linga teava de conectare. Asigurati-va ca
veti conecta aparatul la acelasi tip de gaz ca cel inscris
pe eticheta.
Conectarea prin intermediul unor tuburi flexibile
(daca legislatia in vigoare permite acest tip de
conectare)
Atunci cind conexiunea poate fi verificata pe toata
lungimea ei, se poate folosi un tub flexibil pentru gaz,
daca legislatia in domeniu permite acest lucru. Tubul
flexibil trebuie sa fie fixat foarte strins folosind cleme in
concordanta cu regulile si normativele in vigoare. Traseul
tubului flexibil trebuie sa indeplineasca urmatoarele
conditii:
- nu poate atinge in nici un punct supratemperaturi, alta
decit temperatura camerei, mai mare de 30°C; daca
pentru a ajunge la conexiune, tubul flexibil trebuie sa
treaca prin spatele aparatului, el trebuie sa fie instalat
asa cum este aratat in figura 14;
- sa nu fie mai lung de 1500mm;
- nu prezinte deformari de orice natura
- nu prezinta torsionari sau intinderi;
- nu se atinge de margini ascutite sau colturi;
- poate fi usor verificat pentru a se stabili starea.
Controlul pastrarii integritatii furtunului flexibil consta
in verificarea daca:
- nu prezinta sparturi, taieturi, semne de ardere la unul
din capete sau pe toata lungimea lui;
- materialul nu este rigid, ci prezinta o flexibilitate
normala;
- clemele de prindere nu sint ruginite;
- timpul de expirare nu este scadent.
Daca unul sau mai multe defecte este sesizat, nu reparati
furtunul ci inlocuiti-l.
IMPORTANT
Odata terminata operatia de instalare, verifi-
cati etanseitatea tuturor fitingurilor folosind
apa cu sapun; nu folositi niciodata flacara.
CORDON FLEXIBIL
DIN CAUCIUC
PENTRU GAZ
CORDON FLEXIBIL
DIN CAUCIUC
PENTRU GAZ
CORDON ELECTRIC
CORDON ELECTRIC
14
Fig. 16
FO 0068
Fig. 17
FO 1072
Fig. 18
FO 1061
Adaptarea la diferite tipuri de gaz
Pentru adaptarea la un tip diferit de gaz fata de cel pentru
care a fost reglat aparatul, urmati urmatoarele operatuu
in aceasta ordine.
Conexiunea la gaz (Figura 14)
Gaz natural: folositi conexiunea de gaz A.
GPL: folositi sustinatorul furtunului de cauciuc B.
In orice caz, montati intotdeauna garnitura C intre teava
de gaz si sustinatorul furtunului de cauciuc (Figura 14).
Apoi continuati cu conectarea la gaz asa cum este indicat
in paragrafele corespunzatoare.
Inlocuirea duzelor (ajutajelor)
arzatoarelor plitei
- scoateti gratarele.
- scoateti capacele si coroanele arzatoarelor.
- folosind o tubulara de 7 desurubati si scoateti duzele
(ajutajele) (figura 15) inlocuindu-le cu cele potrivite
pentru tipul de gaz pe care il aveti (vezi tabel).
- puneti la loc toate componentele urmind aceeasi pro-
cedura in sens invers.
- aceste arzatoare nu necesita reglarea aportului de
aer.
Arzatoarele plitei - reglarea
nivelului minim
Pentru reglarea nivelului minim:
1) rotiti butonul pe pozitia minima a flacarei;
2) scoateti butonul (figura 16);
3a)in cazul trecerii de la gaz natural la GPL stringeti
surubul de by-pass al robinetilor;
3b)cind efectuati transformarea de la GPL la gaz natural,
desurubati cam un sfert de tura surubul de by-pass,
pina cind obtineti o flacara mica si uniforma.
Reasamblati componentele urmind aceeasi procedu-
ra in sens invers.
Verificati functionarea corecta, rotind de mai multe
ori, rapid, butonul de la pozitia maxima la cea mini-
ma; daca flacara nu se stinge aparatul functioneaza
corect.
Inlocuirea duzei (ajutajului)
arzatorului cuptorului
Pentru inlocuirea duzei (ajutajului) cuptorului, urmati acest
procedeu:
a) scoateti fundul cuptorului;
b) desurubati surubul 1 (figura 17) si scoateti arzatorul
cuptorului ;
c) cu o cheie tubulara de 7 desurubati si scoateti duza
(ajutajul), situat pe fundul cuptorului, si inlocuiti-o cu
cea potrivita (vezi tabel);
d) reasamblati arzatorul urmarind aceeasi pasi in sens
invers.
Reglarea nivelului minim a
arzatorului cuptorului
Dupa reglarea cuptorului la temperatura maxima, cu usa
inchisa, timp de 10 minute, rotiti butonul termostatului
pe minim.
Pentru a ajunge la surubul by-pass al termostatului de
reglaj a nivelului minim, procedati astfel:
- scoateti botoanele;
- scoateti panoul frontal;
- in cazul transformarii de la gaz natural la GPL, stringeti
surubul de by-pass al termostatului (figura 18);
- la transformarea de la GPL la gaz natural, desurubati
surubul de by-pass, pina cind obtineti o flacara mica
si uniforma.
- in final, verificati functionarea corecta, rotind de mai
multe ori, rapid, butonul cuptorului de la pozitia
maxima la cea minima; daca flacara nu se stinge
aparatul functioneaza corect.
- reasamblati panoul frontal si butoanele.
Arzatorul cuptorului nu necesita reglarea aportului de aer.
15
Putere normala
Putere redusa Gaz natural GPL
Semn
1/100
G20
20 mbar
g/hSemn
1/100
G 30 G 31
mc/h
kW
kW
Semi-rapid
Auxiliar
1
2
Gaz natural:
3
GPL: 2,8
3
0,33
0,45
0,65
1,00
70
96
119
116
0,095
0,190
0,286
0,286
50
71
86
82
72,5
145
203
218
71,5
143
200
214
Rapid
Cuptor
ARZATOR
Impamintare (galben-verde)
Nul
Faza
FO 0480
Fig. 19
Caracteristicile arzatoarelor
Aparatul este destinat sa functioneze la o tensiune
monofazata de 230V
Inainte de a realiza conectarea sigurati-va ca:
- puterea disponibila in casa utilizatorului este suficienta
pentru alimentarea normala a aparatului (vezi eticheta
cu date tehnice).
- aparatul este corect conectat la impamintare printr-
un stecher potrivit si in concordanta cu normativele si
reglementarile de instalare in vigoare in Romania.
- priza sau intrerupatorul multipolar folosit pentru
conectare trebuie sa fie usor accesibil odata aparatul
instalat.
Aparatul este livrat fara stecher: in consecinta, trebuie
sa instalati un stecher care sa suporte puterea inscrisa
pe placuta cu date tehnice. Stecherul trebuie conectat
intr-o priza adecvata.Daca doriti o conectare directa la
sursa de alimentare, trebuie sa interpuneti intre sursa
de alimentare si aparat, un intrerupator multipolar cu
deschiderea minima intre contacte de 3 mm, care sa
respecte normativele si reglementarile de instalare in
vigoare in Romania. Firul de faza maro (care vine de la
cutia de conexiuni a aragazului) trebuie conectat
intotdeauna la faza sursei de alimentare. In orice caz,
cablul de alimentare trebuie pozitionat astfel incit sa nu
atinga in nici un punct al sau o temperatura mai mare cu
50°C decit temperatura camerei.
Daca cablul de alimentare trebuie inlocuit, folositi numai
urmatoarele tipuri de cabluri: H07 RN-F, H05 RN-F, H05
RR-F, H05 VV-F, H05 V2V2-F (T90), H05 BB-F. Este
necesar ca firul galben/verde de impamintare sa fie mai
lung cu aproximativ 2 cm decit firele de faza si nul (figura
19). Dupa conectare, testati rezistentele de incalzire timp
de aproximativ 3 minute pentru a va asigura ca
functioneaza corect.
Producatorul isi declina orice responsabilitate in
cazul in care masurile de siguranta nu sint
respectate.
Conectarea electrica
35675-9701 02/01
Grafiche MDM - Forlì
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Faure ZCG6640X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare