5. UTILIZAREA ZILNICĂ
AVERTIZARE!
Consultaţi capitolele privind
siguranţa.
5.1 Informaţii generale despre
utilizarea aparatului
• După dezactivarea aparatului,
aşteptaţi încă câteva minute înainte
de a scoate alimentele.
• Scoateţi folia de aluminiu de la
ambalare, recipientele metalice etc.
înainte de a prepara alimentele.
Gătit
• Dacă se poate, gătiţi alimentele
acoperite cu un material dedicat
utilizării la microunde. Gătiţi
alimentele fără capac dacă doriţi să le
faceţi crocante
• Nu supraîncălziţi preparatele prin
setarea unei puteri şi a unei durate
prea mari. Mâncarea se poate usca,
arde sau poate să ia foc în anumite
locuri.
• Nu utilizaţi aparatul pentru a găti ouă
sau melci în cochilie deoarece aceştia
pot exploda. La ouăle ochiuri, mai
întâi găuriţi gălbenuşul.
• Înainte de preparare împungeţi în
câteva locuri cu o furculiţă mâncarea
cu „pieliţă” sau „coajă”, cum ar fi
cartofii, roşiile, cârnaţii, astfel încât
mâncarea să nu explodeze.
• Pentru alimentele răcite sau
congelate, setaţi o durată de
preparare mai mare.
• Preparatele care conţin sos trebuie
amestecate din când în când.
• Legumele care au o structură fermă,
cum ar fi morcovii, mazărea sau
conopida, trebuie gătite în apă.
• Întoarceţi bucăţile mari la jumătatea
duratei de gătire.
• Dacă este posibil, tăiaţi legumele în
bucăţi de dimensiuni cât mai egale.
• Folosiţi farfurii mari, întinse.
• Nu utilizaţi vase realizate din porţelan,
ceramică sau lut care conţin găuri
mici, cum ar fi pe mânere sau baze
nefinisate. Umezeala care intră în
găuri poate provoca crăparea vasului
atunci când este încălzit.
• Tava de gătit din sticlă este un spaţiu
de lucru pentru încălzirea alimentelor
sau lichidelor. Este necesară pentru
funcţionarea cuptorului cu microunde.
Decongelarea cărnii, puiului, peştelui
• Puneţi alimentele congelate,
despachetate pe o farfurie bombată
cu un recipient dedesubt care să
colecteze lichidul rezultat în urma
decongelării.
• Întoarceţi alimentele la jumătatea
duratei de decongelare. Dacă este
posibil, tăiaţi şi scoateţi bucăţile care
au început să se decongeleze.
Decongelarea untului, a feliilor de tort
şi prăjiturilor
• Nu decongelaţi complet alimentele în
aparat. Lăsaţi-le să se decongeleze
complet la temperatura camerei.
Astfel veţi obţine un rezultat mai
uniform. Îndepărtaţi complet toate
ambalajele metalice sau din aluminiu
înainte de decongelare.
Decongelarea fructelor, legumelor
• Nu decongelaţi complet fructele şi
legumele care urmează fie preparate
crude în aparat. Lăsaţi-le să se
decongeleze la temperatura camerei.
• Puteţi să utilizaţi un nivel mai mare de
putere al microundelor pentru a găti
fructele şi legumele fără a le
decongela mai întâi.
Semipreparate
• Puteţi găti semipreparate la aparat
doar dacă ambalajul este adecvat
pentru utilizarea la microunde.
• Trebuie să respectaţi instrucţiunile
producătorului tipărite pe ambalaj (de
ex. eliminaţi capacul metalic şi găuriţi
membrana din plastic).
www.aeg.com60