• Scoateţi folia de aluminiu de la
ambalare, recipientele metalice etc.
înainte de a prepara alimentele.
Gătire
• Dacă se poate, gătiţi alimentele
acoperite cu un material dedicat
utilizării la microunde. Gătiţi alimentele
fără capac dacă doriţi să le faceţi
crocante
• Nu supraîncălziţi preparatele prin
setarea unei puteri şi a unei durate
prea mari. Mâncarea se poate usca,
arde sau poate să ia foc în anumite
locuri.
• Nu utilizaţi aparatul pentru a găti ouă
sau melci în cochilie deoarece aceştia
pot exploda. La ouăle ochiuri, mai întâi
găuriţi gălbenuşul.
• Înainte de preparare, împungeţi în
câteva locuri mâncarea cu pieliţă sau
coajă, cum ar fi cartofii, roşiile, cârnaţii
şi alte alimente similare folosind o
furculiţă. astfel încât mâncarea să nu
explodeze.
• Pentru alimentele răcite sau congelate,
setaţi o durată de preparare mai mare.
• Preparatele care conţin sos trebuie
amestecate din când în când.
• Legumele care au o structură fermă,
cum ar fi morcovii, mazărea sau
conopida, trebuie gătite în apă.
• Întoarceţi bucăţile mai mari de alimente
la jumătatea duratei de gătire.
• Dacă este posibil, tăiaţi legumele în
bucăţi de dimensiuni cât mai egale.
• Folosiţi farfurii mari, întinse.
• Nu utilizaţi vase realizate din porţelan,
ceramică sau lut cu baze nefinisate sau
găuri mici, de exemplu pe mânere.
Umezeala care intră în găuri poate
provoca crăparea vasului atunci când
este încălzit.
• Tava de gătit din sticlă este necesară
pentru funcţionarea cuptorului cu
microunde. Puneţi alimente sau lichide
pe aceasta.
Decongelarea cărnii, puiului, peştelui
• Puneţi alimentele congelate,
despachetate pe o farfurie bombată cu
un recipient dedesubt care să
colecteze lichidul rezultat în urma
decongelării.
• Întoarceţi alimentele la jumătatea
duratei de decongelare. Dacă este
posibil, tăiaţi şi scoateţi bucăţile care au
început să se decongeleze.
Decongelarea untului, a feliilor de tort
şi prăjiturilor
• Nu decongelaţi complet alimentele în
aparat. Lăsaţi-le să se decongeleze
complet la temperatura camerei.
Aceasta asigură un rezultat mai
uniform. Îndepărtaţi toate ambalajele
metalice sau din aluminiu înainte de
decongelare.
Decongelarea fructelor, legumelor
• Dacă fructele şi legumele trebuie să
rămână crude, nu le decongelaţi
complet în aparat. Lăsaţi-le să se
decongeleze la temperatura camerei.
• Utilizaţi un nivel mai mare de putere al
microundelor pentru a găti fructele şi
legumele fără a le decongela mai întâi.
Semipreparate
• Puteţi găti semipreparate la aparat doar
dacă ambalajul este adecvat pentru
utilizarea la microunde.
• Respectaţi instrucţiunile producătorului
tipărite pe ambalaj (de ex. eliminaţi
capacul metalic şi găuriţi membrana din
plastic).
58 Progress