pot exploda. La ouăle ochiuri, mai întâi
găuriți gălbenușul.
• Înainte de preparare, împungeți în
câteva locuri mâncarea cu pieliță sau
coajă, cum ar fi cartofii, roșiile, cârnații
și alte alimente similare folosind o
furculiță. astfel încât mâncarea să nu
explodeze.
• Pentru alimentele răcite sau congelate,
setați o durată de preparare mai mare.
• Preparatele care conțin sos trebuie
amestecate din când în când.
• Legumele care au o structură fermă,
cum ar fi morcovii, mazărea sau
conopida, trebuie gătite în apă.
• Întoarceți bucățile mai mari de alimente
la jumătatea duratei de gătire.
• Dacă este posibil, tăiați legumele în
bucăți de dimensiuni cât mai egale.
• Folosiți farfurii mari, întinse.
• Nu utilizați vase realizate din porțelan,
ceramică sau lut cu baze nefinisate sau
găuri mici, de exemplu pe mânere.
Umezeala care intră în găuri poate
provoca crăparea vasului atunci când
este încălzit.
• Tava de gătit din sticlă este necesară
pentru funcționarea cuptorului cu
microunde. Puneți alimente sau lichide
pe aceasta.
Decongelarea cărnii, puiului, peștelui
• Puneți alimentele congelate,
despachetate pe o farfurie bombată cu
un recipient dedesubt care să
colecteze lichidul rezultat în urma
decongelării.
• Întoarceți alimentele la jumătatea
duratei de decongelare. Dacă este
posibil, tăiați și scoateți bucățile care
au început să se decongeleze.
Decongelarea untului, a feliilor de tort
și prăjiturilor
• Nu decongelați complet alimentele în
aparat. Lăsați-le să se decongeleze
complet la temperatura camerei.
Aceasta asigură un rezultat mai
uniform. Îndepărtați toate ambalajele
metalice sau din aluminiu înainte de
decongelare.
Decongelarea fructelor, legumelor
• Dacă fructele și legumele trebuie să
rămână crude, nu le decongelați
complet în aparat. Lăsați-le să se
decongeleze la temperatura camerei.
• Utilizați un nivel mai mare de putere al
microundelor pentru a găti fructele și
legumele fără a le decongela mai întâi.
Semipreparate
• Puteți găti semipreparate la aparat
doar dacă ambalajul este adecvat
pentru utilizarea la microunde.
• Respectați instrucțiunile producătorului
tipărite pe ambalaj (de ex. eliminați
capacul metalic și găuriți membrana
din plastic).
Vesela și materialele adecvate
Vase de gătit / Materiale Microunde Prepa‐
rare la
grătar
Deconge‐
lare
Încălzi‐
re
Gătire
Sticlă și porțelan rezistente la foc fără
componente din metal, de ex. Pyrex, sti‐
clă Jena
Vase din sticlă și porțelan care nu pot fi
folosite în cuptor
1)
X X X
Sticlă sau sticlă ceramică realizată din
materiale rezistente la căldură/congelare
(de ex. Arcoflam), raftul grătarului
Progress 59