54 www.barbecook.com
5 ASAMBLAREA APARATULUI
5.1 Instrucţiuni privind siguranţa
• Nu modificaţi aparatul în timpul asamblării. Este foarte
periculos şi nepermis să modificaţi piesele aparatului.
• Respectaţi întotdeauna cu atenţie instrucţiunile de
asamblare.
• Asamblarea corectă a aparatului este responsabilitatea
utilizatorului. Pagubele provocate de asamblarea incorectă
nu sunt acoperite de garanţie.
5.2 Asamblarea aparatului
1 Aşezaţi aparatul pe o suprafaţă plată şi curată.
2 Asamblaţi aparatul conform desenelor de asamblare.
3
Găsiţi desenele de asamblare în partea a doua a acestui
manual, după prezentarea pe părţi componente a
aparatului.
1
Aveţi grijă când asamblaţi piese emailate. Utilizaţi şaibele
de fibră furnizate pentru a proteja emailul în jurul
şuruburilor.
1
Nu folosiţi unelte pentru a asambla aparatul. Puteţi utiliza
doar o şurubelniţă în cruce pentru a regla strângerea
clemelor din partea de jos a conductei centrale.
6 PREGĂTIREA APARATULUI PENTRU
UTILIZARE
Aveţi nevoie de cărbuni, un ziar uscat şi de un chibrit lung
6.1 Ce cărbuni ar trebui utilizaţi?
Aprindeţi întotdeauna aparatul cu cărbune obişnuit, niciodată cu
brichete de cărbune. Odată ce aparatul este aprins, puteţi
adăuga brichete de cărbune.
Folosiţi cărbune de calitate pentru a aprinde aparatul, preferabil,
cărbune care respectă standardul SR EN 1860-2. Cărbunele de
calitate bună este compus din bucăţi mari şi lucioase şi nu
produce mult praf.
2
Înainte de a depozita sacul cu cărbune, închideţi-l bine.
Depozitaţi-l întotdeauna într-un loc uscat şi nu într-o
pivniţă.
6.2 Pasul 1: Poziţionarea corectă a
hârtiei
3
Paşii principali ai acestei acţiuni sunt ilustraţi în Figura 1,
de la pagina 100.
Pentru funcţionarea corectă a sistemului QuickStart
®
, trebuie să
poziţionaţi corect hârtia în aparat. Procedaţi după cum urmează:
1 Folosiţi trei pagini duble de ziar. Utilizaţi întotdeauna ziare
uscate, preferabil vechi de câteva zile.
2 Rulaţi fiecare pagină de ziar pe diagonală, într-o formă
similară unei torţe. Nu rulaţi torţele prea strâns.
3 Pliaţi un capăt al fiecărei torţe.
4 Îndepărtaţi grătarul inferior din vas.
5 Introduceţi torţele în tub, cu capetele pliate în sus.
2
Nu introduceţi torţele prea adânc. Acestea trebuie să
atingă grătarul inferior, atunci când îl aşezaţi la loc în vas.
6 Puneţi grătarul inferior înapoi în vas.
6.3 Pasul 2: Aprinderea aparatului
3
Paşii principali ai acestei acţiuni sunt ilustraţi în Figura 2,
de la pagina 100.
După ce fixaţi hârtia, puteţi aprinde aparatul. Procedaţi după
cum urmează:
1 Acoperiţi partea de jos a vasului cu cărbuni (Fig. 2a).
Sugestii:
• Nu utilizaţi prea mulţi cărbuni. Doar o treime din vas
trebuie să fie umplută.
• Utilizaţi bucăţi mici de cărbuni pentru a aprinde aparatul.
Puteţi adăuga ulterior bucăţi mai mari.
2 Deschideţi orificiile de intrare a aerului din partea de jos a
tubului (Fig. 2b).
3 Aprindeţi hârtia cu un chibrit lung prin orificiile de intrare a
aerului (Fig. 2b). Hârtia arsă poate produce mult fum.
1
Atunci când utilizaţi aparatul pentru prima dată, lăsaţi
focul să ardă timp de 30 de minute. Acest lucru permite
îndepărtarea oricăror grăsimi rămase pe aparat în urma
fabricaţiei.
1
Încă nu puneţi grătarul pe aparat. Un grătar gol se poate
deforma, atunci când este ţinut în căldură prea mult timp.
1
Avertizare! Nu utilizaţi alcool sau benzină pentru a aprinde
sau a reaprinde aparatul. Utilizaţi doar materiale uşor
inflamabile care respectă EN 1860-3.
4 Puteţi începe prepararea la grătar când cărbunii sunt
acoperiţi de un strat subţire de cenuşă albă. În mod normal,
acest lucru durează aproximativ 15 minute (Fig. 2c).
7 RECOMANDĂRI UTILE
7.1 Reglarea intensităţii focului
Puteţi regla intensitatea focului prin deschiderea şi închiderea
orificiilor de intrare a aerului din partea de jos a conductei
centrale:
• Cu cât mai mult deschideţi orificiile, cu atât mai mult aer este
aspirat în conductă şi cu atât mai intens va fi focul.
• Cu cât mai mult închideţi orificiile, cu atât mai puţin aer este
aspirat în conductă şi cu atât mai puţin intens va fi focul.
3
Modul în care aerul circulă prin conductă şi aprinde focul
este ilustrat în Figura 3, de la pagina 100.
7.2 Prevenirea arderii alimentelor
Pentru a preveni arderea alimentelor:
• Nu începeţi niciodată prepararea la grătar, atunci când mai
sunt prezente flăcări în vas. Aşteptaţi până când cărbunii
sunt acoperiţi de un strat subţire de cenuşă albă.
• Evitaţi expunerea alimentelor la căldură excesivă. Puteţi
reduce căldura prin închiderea (parţială a) orificiilor de intrare
a aerului din partea de jos a tubului.
7.3 Prevenirea lipirii alimentelor
Pentru a preveni ca alimentele să se lipească pe grătar:
• Înainte de a le pune pe grătar, ungeţi uşor alimentele cu o
pensulă. De asemenea, puteţi unge grătarul.
• Nu întoarceţi alimentele prea repede. Lăsaţi-le să acumuleze
căldură.
MAN_LARGO_BBC_150909_A.book Page 54 Wednesday, September 9, 2015 2:08 PM
1
Nu puneţi prea mult mangal în bol (max. 50%,
max.
0.7kg).