Panasonic SD254 Instrucțiuni de utilizare

Tip
Instrucțiuni de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

abc
Reţetar pentru maşina de făcut pâine
SD–255(254)
1
Reţete
Reţete de pâine
[basic]
(făină albă sau neagră)
: Ceasul electronic poate fi
folosit pentru reţetele cu
acest simbol (4-13 ore)
Franzelă albă
“Basic”-”Bake” (4 ore)
M L XL
drojdie 3/4 linguriţă 1 linguriţă 1 1¼
linguriţe
făină albă cu conţinut
ridicat de gluten
400g 475g 550g
zahăr 1 linguriţă 1 ½ linguriţe 2 linguriţe
unt 15g 25g 25g
sare 1 linguriţă 1 ¼ linguriţe 1 ½ linguriţe
apă 270ml 320ml 360ml
Franzelă albă rapidă
“Basic”-”Bake Rapid” (1 oră 55m- 2 ore)
M L XL
drojdie 1 linguriţă 1¼ linguriţă 1 ½linguriţe
făină albă cu conţinut
ridicat de gluten
400g 475g 550g
zahăr 1 linguriţă 1 ½ linguriţe 2 linguriţe
unt 15g 25g 25g
sare 1 linguriţă 1 ¼ linguriţe 1 ½ linguriţe
apă 280ml 320ml 360ml
Franzelă parfumată cu fructe
“Basic”-”Bake Raisin” (4 ore)
M
drojdie 1 linguriţă
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 400g
zahăr 2 linguriţe
unt 75g
sare 1 linguriţă
scorţişoară 2 linguriţe
amestec de condimente 1 linguriţă
ouă medii 2
apă 110ml
lapte 110ml
amestec de fructe uscate 150g
Franzelă Brioche
“Basic”-”Bake”-Crustă “Light”(deschisă la culoare)
(4 ore)
M
drojdie 1 linguriţă
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 400g
zahăr 3 linguriţe
unt 100g
ouă medii 3
sare 1 linguriţă
lapte 150ml
Franzelă cu caise şi migdale
“Basic”-”Bake Raisin” (4 ore) (doar modelul SD-255)
L
drojdie 1 linguriţă
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 400g
zahăr 1½ linguriţe
unt 25g
sare 1 linguriţă
migdale măcinate 50g
apă 270ml
*Caise uscate tăiate 100g
*Fulgi de caise 50g
Franzelă cu lapte
“Basic”-”Bake” (4 ore)
M L XL
drojdie ¾ linguriţă 1 linguriţă 1 ¼ linguriţă
făină albă cu conţinut
ridicat de gluten
400g 475g 550g
zahăr 1 linguriţă 1½ linguriţă 2 linguriţe
unt 15g 25g 25g
sare 1 linguriţă 1 ¼ linguriţă 1½ linguriţă
lapte 280ml 340ml 380ml
Franzelă cu germeni de grâu
“Basic”-”Bake” (4 ore)
L
drojdie 1¼ linguriţă
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 500g
zahăr 1 ½linguriţă
ulei 2 linguri
sare 1¼ linguriţă
germeni de grâu 50g
apă 350ml
Franzelă cu ovăz şi tăţe
“Basic”-”Bake” (4 ore)
L
drojdie 1 linguriţă
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 400g
zahăr 1 ½linguriţă
ulei 2 linguri
sare 1¼ linguriţă
tăţe 50g
fulgi de ovăz 50g
apă 350ml
Franzelă pizza
“Basic”-”Bake Raisin”- Crustă "Medium" (4 ore) (doar
modelul SD-255)
M
drojdie ¾ linguriţă
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 400g
zahăr 1 linguriţă
ulei 1 lingură
sare 1 linguriţă
praf de oregano 2 linguriţe
fulgi de ovăz 50g
apă 260ml
*piper tăiat 75g
*măsline umplute tăiate 75g
Franzelă cu 5 seminţe
“Basic”-”Bake Raisin” (4 ore) (doar modelul SD-255)
M L XL
drojdie ¾ linguriţă 1 linguriţă 1¼ linguriţă
făină albă cu conţinut
ridicat de gluten
400g 475g 550g
zahăr 1 linguriţă 1½ linguriţă 2 linguriţe
unt 15g 25g 25g
sare 1 linguriţă 1¼ linguriţă 1 ½ linguriţă
apă 270ml 320ml 360ml
Seminţe de in 1 linguriţă 1 ½ linguriţă 2 linguriţe
Seminţe de susan 1 linguriţă 1 ½ linguriţă 2 linguriţe
Seminţe de dovleac 1 linguriţă 1 ½ linguriţă 2 linguriţe
Seminţe de mac 1 linguriţă 1 ½ linguriţă 2 linguriţe
Seminţe de floarea
soarelui
1 linguriţă 1 ½ linguriţă 2 linguriţe
Pentru adăugarea ingredientelor cu * urmaţi instrucţiunile de cronometrare de la pg. 11.
2
Franzelă neagră
“Basic”-”Bake” (4 ore)
M L XL
drojdie ¾ linguriţă 1 linguriţă 1¼ linguriţă
făină albă cu conţinut
ridicat de gluten
400g 475g 550g
zahăr 1 linguriţă 1½ linguriţă 2 linguriţe
unt 15g 25g 25g
sare 1 linguriţă 1¼ linguriţă 1 ½ linguriţă
apă 270ml 320ml 360ml
Franzelă neagră rapidă
“Basic”-”Bake Rapid” (1 oră 55m- 2 ore)
M L XL
drojdie 1 linguriţă 1¼ linguriţă 1 ½ linguriţă
făină albă cu conţinut
ridicat de gluten
400g 475g 550g
zahăr 1 linguriţă 1½ linguriţă 2 linguriţe
unt 15g 25g 25g
sare 1 linguriţă 1¼ linguriţă 1 ½ linguriţă
apă 280ml 320ml 360ml
Franzelă cu malţ
“Basic”-”Bake Rapid” (4 ore) (doar modelul SD-255)
L
drojdie 1 linguriţă
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 400g
zahăr 1 linguriţă
unt 15g
sare 1 linguriţă
apă 280ml
*sultane 150g
Franzelă cu mango şi curry
“Basic”- “Bake” (4 ore)
M
drojdie ¾ linguriţă
făină neagră cu conţinut ridicat de
gluten
400g
zahăr 1 linguriţă
unt 15g
pastă curry 3 linguriţe
praf de mango 2 linguriţe
apă 270ml
Franzelă cu brânză şi şuncă
“Basic”- “Bake Raisin” (4 ore) (doar modelul SD-255)
M L XL
drojdie ¾ linguriţă 1 linguriţă 1¼ linguriţă
făină albă cu conţinut
ridicat de gluten
400g 475g 550g
zahăr 1 linguriţă 1½ linguriţă 2 linguriţe
sare 1 linguriţălinguriţălinguriţă
brânză Ceddar, rasă 50g 74g 100g
apă 270ml 320ml 360ml
Şuncă preparată, tăiată 50g 75g 100g
Franzelă albă cu drojdie proaspătă
“Basic”- “Bake” (4 ore)
L
drojdie proaspătă 8g
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 500g
zahăr 1½ linguriţă
ulei 2 linguri
sare 1¼ linguriţă
apă 330ml
[whole wheat]
(făină integrală de grâu)
: Ceasul electronic poate fi
folosit pentru reţetele cu
acest simbol (4-13 ore)
Franzelă integrală 100%
“Whole Wheat”- “Bake” (5 ore)
M L XL
drojdie ¾ linguriţă 1 linguriţă 1¼ linguriţă
făină integrală cu
conţinut ridicat de
gluten
400g 475g 550g
zahăr 1 linguriţă 1½ linguriţă 2 linguriţe
unt 15g 25g 25g
sare 1 linguriţă 1 ¼ linguriţă 1 ½ linguriţă
apă 280ml 340ml 380ml
Franzelă integrală 70%
“Whole Wheat”- “Bake” (5 ore)
M L XL
drojdie ¾ linguriţă 1 linguriţă 1¼ linguriţă
făină integrală cu
conţinut ridicat de
gluten
300g 350g 400g
Făină albă cu conţinut
ridicat de gluten
100g 125g 150g
zahăr 1 linguriţălinguriţă 2 linguriţe
unt 15g 25g 25g
sare 1 linguriţă 1 ¼ linguriţă 1 ½ linguriţă
apă 280ml 340ml 380ml
Franzelă integrală 50 %
“Whole Wheat”- “Bake” (5 ore)
M L XL
drojdie ¾ linguriţă 1 linguriţă 1¼ linguriţă
făină integrală cu
conţinut ridicat de
gluten
200g 250g 275g
făină albă cu conţinut
ridicat de gluten
200g 225g 275g
zahăr 1 linguriţălinguriţă 2 linguriţe
unt 15g 25g 25g
sare 1 linguriţălinguriţălinguriţă
apă 280ml 340ml 380ml
Franzelă integrală rapidă 100%
“Whole Wheat”- “Bake Rapid” (3 ore)
M L XL
drojdie
linguriţă
1½ linguriţă 1¾ linguriţă
făină albă cu conţinut
ridicat de gluten
400g 475g 550g
zahăr 1 linguriţă 1½ linguriţă 2 linguriţe
unt 15g 25g 25g
sare 1 linguriţă 1¼ linguriţă 1½ linguriţă
apă 280ml 340ml 380ml
Pentru adăugarea ingredientelor cu *, urmaţi instrucţiunile de cronometrare de la pg. 11.
3
Reţete
Reţete de pâine
[whole wheat]
(făină integrală de grâu)
: Ceasul electronic poate fi
folosit pentru reţetele cu
acest simbol (4-13 ore)
Franzelă integrală rapidă 70%
“Whole Wheat”- “Bake Rapid” (3 ore)
M L XL
drojdie 1 linguriţă 1¼ linguriţă 1½ linguriţă
făină integrală cu
conţinut ridicat de
gluten
300g 350g 400g
făină albă cu conţinut
ridicat de gluten
100g 125g 150g
zahăr 1 linguriţălinguriţă 2 linguriţe
unt 15g 25g 25g
sare 1 linguriţălinguriţălinguriţă
apă 280ml 340ml 380ml
Franzelă integrală rapidă 50%
“Whole Wheat”- “Bake Rapid” (3 ore)
M L XL
drojdie 1 linguriţă 1¼ linguriţă 1½ linguriţă
făină integrală cu
conţinut ridicat de
gluten
200g 250g 275g
făină albă cu conţinut
ridicat de gluten
200g 225g 275g
zahăr 1 linguriţălinguriţă 2 linguriţe
unt 15g 25g 25g
sare 1 linguriţălinguriţălinguriţă
apă 280ml 340ml 380ml
Franzelă cu măsline
“Whole Wheat”- “Bake Rapid” (doar modelul SD-255)
M
drojdie ¾ linguriţă
făină integrală cu conţinut ridicat de gluten 200g
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 200g
zahăr 1 linguriţă
ulei 3 linguri
sare 1 linguriţă
Oregano, praf 1 lingură
apă 270ml
*Măsline negre întregi fără sâmburi 75g
Franzelă integrală cu drojdie proaspătă 100%
“Whole Wheat”- “Bake” (5 ore)
L
Drojdie proaspătă 8g
făină integrală cu conţinut ridicat de gluten 500g
zahăr 1 ½ linguriţă
ulei 2 linguri
sare 1¼ linguriţă
apă 350ml
Franzelă cu miere şi seminţe de floarea soarelui
“Whole Wheat”- “Bake Raisin” (5 ore) (doar modelul
SD-255)
L
drojdie 1 linguriţă
făină integrală cu conţinut ridicat de gluten 250g
Făină albă cu conţinut ridicat de gluten 225g
miere 2 linguri
unt 25g
sare 1¼ linguriţă
apă 320ml
*Seminţe de floarea soarelui 4 linguri
Franzelă cu sos pesto şi seminţe de pin
“Whole Wheat”- “Bake Raisin” (5 ore)
(doar modelul
SD-255)
M L XL
drojdie ¾ linguriţă 1 linguriţă 1 ¼ linguriţă
făină integrală cu
conţinut ridicat de
gluten
200g 250g 300g
Făină albă cu conţinut
ridicat de gluten
200g 225g 250g
zahăr 1 linguriţălinguriţă 2 linguriţe
sare 1 linguriţă 1¼ linguriţă 1½ linguriţă
sos pesto 2 linguri 3 linguri 4 linguri
apă 280ml 340ml 380ml
*Seminţe de pin 75g 100g 125g
Franzelă cu sirop de arţar şi nuci pecan
“Whole Wheat”- “Bake Raisin” (5 ore) (doar modelul
SD-255)
L
drojdie ¾ linguriţă
făină integrală cu conţinut ridicat de gluten 200g
Făină albă cu conţinut ridicat de gluten 200g
unt 15g
sare 1 linguriţă
Sirop de arţar 3 linguri
apă 280ml
*Nuci pecan tăiate 75g
Franzelă aromată cu fructe
“Whole Wheat”- “Bake Raisin” (5 ore)
M
drojdie 1 linguriţă
făină integrală cu conţinut ridicat de gluten 400g
zahăr 2 linguriţe
unt 75g
sare 1 linguriţă
scorţişoară 2 linguriţe
amestec de arome 1 linguriţă
ouă medii 2
apă 120ml
lapte 120ml
*Amestec de fructe uscate 150g
Franzelă integrală cu seminţe
“Whole Wheat”- “Bake Raisin” (5 ore) (doar modelul
SD-255)
M L XL
drojdie ¾ linguriţă 1 linguriţă 1¼ linguriţă
făină integrală cu
conţinut ridicat de
gluten
400g 475g 550g
zahăr 1 linguriţă 1½ linguriţă 2 linguriţe
sare 1 linguriţă 1 ¼ linguriţă 1 ½ linguriţă
apă 280ml 340ml 360ml
Seminţe de in 1 lingură 1 ½ lingură 2 linguri
Seminţe de susan 1 lingură 1 ½ lingură 2 linguri
Seminţe de dovleac 1 lingură 1 ½ lingură 2 linguri
Seminţe de mac 1 lingură 1 ½ lingură 2 linguri
Seminţe de floarea
soarelui
1 lingură 1 ½ lingură 2 linguri
Pentru adăugarea ingredientelor cu *, urmaţi instrucţiunile de la pg. 11.
4
Franzelă cu ceapă
“Whole Wheat”- “Bake” (5 ore)
M
drojdie ¾ linguriţă
făină integrală cu conţinut ridicat de gluten 300g
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 100g
zahăr 1 linguriţă
ulei 1 lingură
sare 1 linguriţă
ceapă tăiată şi înmuiată cu o linguriţă de
ulei
50g
usturoi pasat 1 linguriţă
pastă de hrean 2 linguriţe
apă 270ml
Franzelă cu făină Granary®
“Whole Wheat”- “Bake” (5 ore)
M L XL
drojdie ¾ linguriţă 1 linguriţă 1¼ linguriţă
făină Granary cu
conţinut ridicat de
gluten
400g 475g 550g
zahăr 1 linguriţălinguriţă 2 linguriţe
unt 15g 25g 25g
sare 1 linguriţălinguriţălinguriţă
apă 280ml 320ml 360ml
Franzelă neagră cu malţ
“Whole Wheat”- “Bake” (5 ore)
M L XL
drojdie ¾ linguriţă 1 linguriţă 1¼ linguriţă
făină Granary cu
conţinut ridicat de
gluten
250g 300g 350g
făină albă cu conţinut
ridicat de gluten
150g 200g 250g
zahăr 1 linguriţălinguriţă 2 linguriţe
unt 15g 25g 25g
sare 1 linguriţălinguriţălinguriţă
apă 270ml 320ml 360ml
Franzelă cu soia şi seminţe
“Whole Wheat”- “Bake” (5 ore)
M
drojdie 1 linguriţă
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 300g
făină de soia 100g
zahăr 2 linguriţe
unt 25g
sare 1 linguriţă
apă 280ml
lapte de soia 120ml
seminţe de in 50g
seminţe de mac 3 linguri
seminţe de susan 2 linguri
seminţe de floarea soarelui 1 lingură
seminţe de dovleac 1 lingură
Această franzelă este preparată cu făină albă cu conţinut ridicat
de gluten, dar beneficiază de ciclul de 5 ore.
[rye] (secară) (doar
modelul SD-255)
Nu uitaţi să utilizaţi cuţitul
pentru frământat (pâinea de
secară) pentru toate aceste
reţete.
Datorită consistenţei făinii, o
cantitate de făină poate
rămâne pe părţile laterale
ale franzelei, dar acesta este
un lucru normal.
Din cauza consistenţei,
cuţitul de frământat va
rămâne adesea înfipt în
franzelele coapte din făină
de secară. Aşteptaţi ca
franzela să se răcească
(pentru a evita arsurile pe
mâini), înainte de a scoate
cuţitul din pâine şi mânuiţi-l
uşor pentru a evita stricarea
formei franzelei.
:Ceasul electronic poate fi
utilizat pentru reţetele
care au acest simbol (3
ore 30m- 13 ore)
Franzelă de secară 100%
“Rye”- “Bake” (3 ore 30m)
drojdie 2½ linguriţă
făină de secară 500g
zahăr 2 linguriţe
ulei 3 linguri
sare 2 linguriţe
apă 440ml
Franzelă preparată din făină de secară şi făină albă
“Rye”- “Bake” (3 ore 30m)
drojdie 2 linguriţă
făină de secară 250g
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 250g
zahăr 2 linguriţe
ulei 3 linguri
sare 2 linguriţe
apă 360ml
Franzelă cu făină de secară şi făină integrală
“Rye”- “Bake” (3 ore 30m)
drojdie 2 linguriţe
făină de secară 250g
făină integrală cu conţinut ridicat de
gluten
250g
zahăr 2 linguriţe
ulei 3 linguri
sare 2 linguriţe
apă 380ml
Franzelă cu făină de secară şi bere neagră
“Rye”- “Bake” (3 ore 30m)
drojdie 2 ½ linguriţe
făină de secară 500g
zahăr 2 linguriţe
ulei 3 linguri
sare 2 linguriţe
apă 220ml
Guiness/Bere neagră 220ml
Pentru adăugarea ingredientelor cu *, urmaţi instrucţiunile de la pg. 11.
5
Reţete
Reţete de pâine
[rye] (făină de secară)
(doar pentru modelul SD-255)
(făină de secară şi făină de
secară albă)
Nu uitaţi să utilizaţi cuţitul
pentru frământat (pâinea de
secară) pentru toate aceste
reţete.
Dozatorul pentru stafide şi
nuci nu funcţionează la
programul pentru pâine de
secară.
Puneţi orice ingrediente
suplimentare direct în cuva
pentru pâine.
Datorită consistenţei făinii, o
cantitate de făină poate
rămâne pe părţile laterale
ale franzelei, dar acesta este
un lucru normal.
Din cauza consistenţei,
cuţitul de frământat va
r
ămâne adesea înfipt în
franzelele coapte din făină
de secară. Aşteptaţi ca
franzela să se răcească
(pentru a evita arsurile pe
mâini), înainte de a scoate
cuţitul din pâine şi mânuiţi-l
uşor pentru a evita stricarea
formei franzelei.
: Ceasul electronic poate fi
utilizat pentru reţetele
care au acest simbol (3
ore 30m- 13 ore)
Franzelă de secară cu seminţe
“Rye”- “Bake” (3 ore 30m)
drojdie 2 ½linguriţe
făină de secară 500g
zahăr 2 linguriţe
ulei 3 linguri
sare 2 linguriţe
seminţe de mac 2 linguriţe
seminţe de in 3 linguriţe
seminţe de floarea soarelui 3 linguriţe
apă 430ml
Franzelă preparată din făină de secară şi făină de
secară albă
“Rye”- “Bake” (3 ore 30m)
drojdie 2 linguriţe
făină de secară 250g
făină de secară albă 250g
miere 2 linguriţe
ulei 3 linguri
sare 2 linguriţe
apă 360ml
Această franzelă are partea superioară plată sau uşor scobită.
Franzelă de secară albă
“Rye”- “Bake” (3 ore 30m)
drojdie 1½ linguriţe
făină de secară albă 400g
miere 1 linguriţă
ulei 3 linguri
sare 1 linguriţă
apă 300ml
Această franzelă are partea superioară plată sau uşor scobită.
Franzelă de secară albă cu fructe
“Rye”- “Bake”- Crustă “Medium” (3 ore 30m)
drojdie 1½ linguriţe
făină de secară albă 500g
miere 1 linguriţă
ulei 3 linguri
amestec de fructe uscate 3 linguriţe
amestec de arome 3 linguriţe
apă 360ml
Această franzelă are partea superioară plată sau uşor scobită.
Franzelă de secară albă cu seminţe
“Rye”- “Bake”- Crustă “Dark” (3 ore 30m)
drojdie 1½ linguriţe
făină de secară albă 400g
miere 1 linguriţă
ulei 3 linguri
sare 1 linguriţă
seminţe de in 3 linguriţe
seminţe de mac 2 linguriţe
seminţe de susan 2 linguriţe
apă 300ml
Această franzelă are partea superioară plată sau uşor scobită.
Franzelă de secară albă cu lămâie şi seminţe de
mac
“Rye”- “Bake Rapid”- Crustă “Dark” (1 oră 55m)
drojdie 1½ linguriţe
făină de secară albă 400g
lapte praf 2 linguri
miere 1 linguriţă
ulei 3 linguri
sare 1 linguriţă
seminţe de mac 3 linguri
coajă de lămâie rasă 1
suc de lămâie 30ml
apă 280ml
Franzela cu lămâie şi seminţe de mac va avea o textură mai
densă decât franzela standard preparată din făină de secară albă.
[french]
(făină albă/făină integrală)
Prepară pâine cu o crustă şi
textură crocante.
Ceasul electronic poate fi
utilizat pentru reţetele
care au acest simbol (4-
13 ore)
Franzelă franţuzească
“French”- “Bake” (6 ore)
drojdie 1 linguriţă
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 400g
unt 15g
sare 1 linguriţă
apă 290ml
Franzelă franţuzească ţărănească
“French”- “Bake” (6 ore)
drojdie 1 linguriţă
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 275g
făină integrală cu conţinut ridicat de
gluten
75g
făină de secară 50g
unt 15g
sare 1 linguriţă
apă 310ml
6
[Italian]
(făină albă)
Prepară pâine uşoară pentru a
fi savurată cu paste,etc.
Dozatorul pentru stafide,
nuci nu funcţionează la
programul Italian.
Puneţi orice ingrediente
suplimentare direct în cuva
pentru pâine.
Passata este un sos de
tomate gros care în
supermarketuri se găseşte
de obicei lângă sosul pentru
paste.
Ceasul electronic poate fi
utilizat pentru reţetele
care au acest simbol (4-
13 ore)
Ciabatta uşoară
“Italian”- “Bake” (4 ore 30m)
drojdie 1 linguriţă
făină albă cu conţinut
ridicat de gluten
500g
zahăr 1 linguriţă
ulei de măsline 3 linguri
sare 1 linguriţă
apă 300ml
Sos pesto verde, ceapă şi
usturoi
“Italian”- “Bake” (4 ore 30m)
drojdie ¾ linguriţă
făină albă cu con
ţ
inut ridicat
de gluten
350g
mălai 50g
zahăr 1 linguriţă
sare ½ linguriţă
sos pesto verde 2 linguri
ceapă tăiată şi înmuiată cu
1 linguriţă de ulei
75g
căţel de usturoi tăiat fin 2
apă 250ml
Focaccia cu roşii
“Italian”- “Bake” (4 ore 30m)
drojdie ¾ linguriţă
făină albă cu con
ţ
inut ridicat
de gluten
400g
zahăr 1 linguriţă
ulei de măsline 1 lingură
sare 1 linguriţă
sos Passata 150ml
apă 120ml
măsline verzi fără sâmburi 50g
roşii uscate la soare, tăiate 50g
Ciuperci şi Pancetta
“Italian”- “Bake” (4 ore 30m)
drojdie ¾ linguriţă
făină albă cu con
ţ
inut ridicat
de gluten
400g
zahăr 1 linguriţă
unt 15g
sare ½ linguriţă
ciuperci comestibile
macerate
25g
Şuncă Pancetta preparată
şi tăiată
25g
apă 280ml
Oregano şi măsline
“Italian”- “Bake” (4 ore 30m)
drojdie ¾ linguriţă
făină albă cu con
ţ
inut ridicat
de gluten
400g
zahăr 1 linguriţă
ulei de măsline 2 linguri
sare ½ linguriţă
oregano 1 lingură
măsline negre tăiate 50g
apă 280ml
Trei brânzeturi
“Italian”- “Bake” (4 ore 30m)
drojdie ¾ linguriţă
făină albă cu con
ţ
inut ridicat
de gluten
400g
zahăr 1 linguriţă
sare ½ linguriţă
oregano 1 lingură
Dolcelatte 50g
Parmezan ras 25g
Mozzarela 50g
apă 240ml
Roşii uscate la soare şi
parmezan
“Italian”- “Bake” (4 ore 30m)
drojdie ¾ linguriţă
făină albă cu con
ţ
inut ridicat
de gluten
400g
zahăr 1 linguriţă
sare ½ linguriţă
Parmezan ras 50g
Roşii uscate la soare, tăiate 75g
apă 270ml
[sandwich]
Prepară pâine cu o crustă şi
textură moi.
Ceasul
electronic poate fi utilizat
pentru reţetele care au acest
simbol (4-13 ore)
Pâine albă pentru sandviş
“Sandwich”- “Bake” (5 ore)
drojdie ½ linguriţă
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 400g
zahăr 1 linguriţă
unt 15g
sare 1 linguriţă
apă 280ml
Pâine neagră pentru sandviş
“Sandwich”- “Bake” (5 ore)
drojdie ½ linguriţă
făină neagră cu conţinut ridicat de gluten 400g
zahăr 1 linguriţă
unt 15g
sare 1 linguriţă
apă 290ml
Pâine integrală pentru sandviş
“Sandwich”- “Bake” (5 ore)
drojdie ½ linguriţă
făină integrală cu conţinut ridicat de
gluten
400g
zahăr 1 linguriţă
unt 15g
sare 1 linguriţă
apă 310ml
Pâine pentru sandviş preparată din făină Granary
“Sandwich”- “Bake” (5 ore)
drojdie ½ linguriţă
făină Granary cu conţinut ridicat de
gluten
400g
zahăr 1 linguriţă
unt 15g
sare 1 linguriţă
apă 280ml
7
Reţete
Reţete fără gluten
Înainte de a face pâine fără gluten
Consultaţi-vă medicul şi urmaţi instrucţiunile de mai jos!
În cazul în care preparaţi pâine fără gluten ca parte a unei
terapii cu dietă, este important să evitaţi contaminarea cu un tip
de făină care conţine gluten.
Vă rugăm să aveţi o grijă deosebită la spălarea cuvei pentru
pâine şi a cuţitului pentru frământat,etc.
Puteţi comanda cuve şi cuţite suplimentare la următoarea
adresă:
Centrul pentru îngrijirea clienţilor: 08705 357357
Direct online: http//www.panasonic.co.uk
Pâinea fără gluten se prepară în mod diferit faţă de alte tipuri de pâine!
Ordinea de adăugare a ingredientelor este diferită
Vă rugăm să adăugaţi ingredientele în ordinea următoare astfel
încât amestecul pentru pâine fără gluten să se omogenizeze
bine. (O ordine greşită poate avea drept rezultat o slabă
creştere a pâinii)
Apă, sare, grăsime amestec pentru pâine fără gluten
drojdie uscată
Rezultatul diferă în funcţie de tipul de făină folosit
Reţetele de mai sus au fost elaborate cu tipuri speciale de
amestecuri pentru pâine, şi astfel rezultatul final poate fi diferit
în funcţie de amestecul de pâine utilizat. (Varietatea poate fi
mai mare la folosirea amestecurilor pentru pâine fără grâu).
În cazul în care cuţitul pentru frământat rămâne în pâine
Din cauza consistenţei făinii, cuţitul pentru frământat va rămâne
adesea în franzelele fără gluten sau grâu. Aşteptaţi ca franzela
să se răcească (pentru a evita arsurile pe mâini, înainte de a
scoate cuţitul din pâine apăsând la baza pâinii şi manevrându-l
uşor pentru a evita deteriorarea formei franzelei.
Consumaţi în intervalul de două zile
Păstraţi pâinea într-un loc uscat şi rece, şi consumaţi-o într-un
interval de timp de două zile. În cazul în care nu reuşiţi să
consumaţi pâinea în acest interval, tăiaţi pâinea în felii, puneţi-o
într-o pungă şi păstraţi-o la frigider.
Tipuri de franzele aromate fără gluten
Folosiţi o cantitate de amestec ales şi adăugaţi următoarele ingrediente în cuva pentru pâine pentru a prepara franzela dorită.
Selectaţi Medium crust (crustă medie), în cazul în care nu se specifică altfel.
[basic]
[gluten free]
(amestec de pâine fără
gluten/amestec de pâine fără
grâu)
Ceasul electronic nu poate fi
utilizat.
Dozatorul pentru stafide,
nuci nu funcţionează la
programul Italian.
Puneţi orice ingrediente
suplimentare direct în cuva
pentru pâine.
Puteţi coace checi fără
gluten urmărind reţetele de
la paginile 28-31 şi înlocuind
făina standard obişnuită cu
făina obişnuită fără gluten.
Dacă este necesară
folosirea făinii care creşte
singură, adăugaţi de
asemenea 1 linguriţă de praf
de copt fără gluten.
Puteţi cumpăra amestecul
pentru pâine fără gluten din:
Farmacii
Magazine cu produse
alimentare naturiste
Marile supermarketuri
Notă
Prepararea pâinii fără gluten
este foarte diferită de modul
normal de preparare al pâinii
cu ajutorul maşinii de făcut
pâine.
Vă rugăm să consultaţi
producătorii de făină pentru
informaţii suplimentare.
Datorită consistenţei făinii, o
cantitate mică de făină poate
rămâne pe părţile laterale
ale franzelei, dar acesta este
un lucru normal.
Franzelă aromată cu fructe
100g de fructe amestecate
2 linguriţe de scorţişoară
Franzelă cu stafide şi curmale
sucul de la 2 portocale (preparat pentru cantitatea necesară de
apă), pus în cuvă înaintea amestecului fără gluten
2 linguriţe de amestec de mirodenii
150g de curmale tăiate
100g de stafide
Coaja a 2 portocale
Franzelă cu nuci pecan şi sirop de arţar
2 linguri de sirop de arţar
50g de nuci pecan
Franzelă cu cinci seminţe (Crustă rumenită)
1 lingură de seminţe de in
2 linguri de seminţe de susan
1 lingură de seminţe de dovleac
1 lingură de seminţe de mac
1 lingură de seminţe de floarea soarelui
Franzelă cu roşii uscate la soare şi parmezan
(Crustă rumenită)
50g de brânză parmezan dat pe răzătoare
50g de roşii uscate la soare în ulei, uscate şi tăiate
8
Pâine fără gluten
Amestec de pâine Glutafin fără gluten
“Gluten free”- “Bake”- Crustă rumenită “Dark”- (2 ore)
Apă rece de la robinet 400ml
ulei 2 linguriţe
Amestec de pâine 500g
drojdie 2 linguriţe
Amestec de pâine fibre Glutafin fără gluten
Gluten free”- “Bake”- Crustă rumenită “Dark”- (2 ore)
Apă fierbinte din ibric 200ml
Apă rece de la robinet 200ml
ulei 1½ linguri
Amestec de pâine 500g
drojdie 2 linguriţe
Amestecuri de pâine Juvela
“Gluten free”- “Bake”- Crustă rumenită “Dark”- (2 ore)
Amestec fără gluten Amestec de fibre
Apă 400ml 430ml
sare ½ linguriţe ½ linguriţe
ulei 1 lingură 1 lingură
Amestec de pâine 500g 500g
drojdie 1 linguriţă 1 linguriţă
Pâine fără gluten şi fără grâu
Pâinea care nu conţine făină de grâu este destul de diferită faţă de pâinea fără gluten întrucât nu conţine gluten sau amidon de grâu. Unele amestecuri care nu conţin grâu sunt
mai potrivite pentru ciclurile mai lungi.
Vă rugăm să verificaţi lista tuturor ingredientelor pentru a vă ţine calculul dietei dumneavoastră. Orzul conţine gluten.
Glutafin fără gluten/fără grâu
“Basic”- “Bake”- Mărime mare „Large”- Crustă rumenită “Dark”-
(4 ore)
Amestec pentru pâine Amestec de fibre pentru pâine
Apă rece de la robinet 450ml 480ml
ulei 1 lingură 1 lingură
Amestec pentru pâine 500g 500g
drojdie 1 ½linguriţă 1 linguriţă
Pâine care nu conţine gluten sau grâu
“Basic”- “Bake”- Crustă medie “Medium”- (4 ore)
Apă caldă + 1 ou + albuşul unui ou la 430ml
Unt topit 60ml
Oţet cidru 1 linguriţă
Făină de orez brun 300g
Amidon din cartof 100g
Lapte praf degresat 50g
Gumă xanthum 1 lingură
Zahăr 1 lingură
Sare 1 linguriţă
drojdie 1 linguriţă
Doves Farm fără gluten
“Gluten Free”- “Bake”- Crustă rumenită “Dark”- (2 ore)
Făină brună pentru pâine Făină albă pentru pâine
apă 330ml 310ml
Oţet cidru 1 linguriţă 1 linguriţă
Ulei vegetal 4 linguri 4 linguri
Ouă medii 1 1
Albuş de ou de mărime
medie
1 1
făină 450g 450g
Zahăr 1 lingură 1 lingură
Sare 1 linguriţă 1 linguriţă
drojdie 1½ linguriţă 1½ linguriţă
Amestec de făină Glutano fără grâu
“Gluten Free”- “Bake”- Crustă rumenită “Dark”- (2 ore)
apă 500ml
sare 1 linguriţă
ulei 1 lingură
Amestec de făină 500g
drojdie 1 linguriţă
Amestecuri pentru pâine Schar
“Gluten Free”- “Bake”- Crustă rumenită “Dark”- (2 ore)
Amestec Schar B fără grâu
apă 440ml
ulei 1 lingură
Amestec pentru pâine 500g
drojdie 1 linguriţă
Amestecuri pentru pâine Juvela
“Gluten Free”- “Bake”- Crustă rumenită “Dark”- (2 ore)
Amestec Harvest fără grâu
apă 420ml
sare ½ linguriţă
ulei 1 lingură
amestec pentru pâine 500g
drojdie 1 linguriţă
Amestec pentru pâine Sainsbury fără gluten şi grâu cu adaos
de fibre
“Gluten Free”- “Bake”- Crustă rumenită “Dark”- (2 ore)
apă 440ml
ulei vegetal 2 linguri
amestec pentru pâine 500g
drojdie 1 linguriţă
9
Reţete
Reţete de aluat
[basic]
[whole wheat] [rye] [french] [pizza]
Setarea Dough (Aluat) amestecă şi efectuează prima dospire a aluatului înainte ca
dumneavoastră sa-l modelaţi şi să-l coaceţi în cuptorul convenţional.
Ceasul electronic nu poate fi utilizat.
Pregătiţi ingredientele conform reţetei şi selectaţi regimul corect. Când aluatul este
gata, modelaţi-l, lăsaţi-l la dospit şi apoi coaceţi-l.
Încărcătura maximă a maşinii de făcut pâine este de 600g. Reţetele de aluat care
folosesc 300g de făină pot fi dublate.
Când programul Dough (Aluat) s-a încheiat, puteţi observa faptul că aluatul preparat
se modelează mai uşor, dacă înainte de a fi mânuit este răsturnat pe o planşetă
presărată cu o cantitate mică de făină.
Exemplu- Prepararea chiflelor simple
(1) Modelarea
Aluatul poate fi modelat în chifle rotunde, împletite, înnodate, baghete
franţuzeşti, pâinici rotunde sau poate fi pus într-o formă de copt tradiţională.
(2) Dospirea
Majoritatea reţetelor cer ca aluatul să fie lăsat la dospit, adică la crescut după
etapa de modelare, înainte de coacerea finală. În general aluatul trebuie să fie
lăsat la dospit într-un loc cald (la aprox. 40ºC) până când acesta îşi dublează
mărimea.
Timpul aproximativ pentru dospire- Chifle 25 de minute. Pâine de făină
integrală, de ex. Panettone,etc… 50 de minute.
Pentru a preveni formarea cojii uscate tari, acoperiţi aluatul cu o pungă mare
de polietilen sau cu celofan uns uşor cu ulei.
(3) Glazurarea/Coacerea
Ungeţi cu lapte, apă cu sare, ou bătut sau ulei. Presăraţi seminţe de mac,
seminţe de susan. Coaceţi respectând instrucţiunile reţetelor.
Chifle
Selectaţi una din următoarele reţete şi urmaţi metoda de mai jos.
1 Modelarea aluatului
2 Puneţi pe o hârtie pergament unsă şi lăsaţi la dospit până când îşi dublează
mărimea.
3 Ungeţi cu ou bătut.
4 Coaceţi la 220ºC/425ºC/Gaz marcaţi 7 timp de 10-15 minute sau până când
capătă o culoare rumenă aurie.
Aluat Alb
„Basic”- „Dough” (Aluat) (2 ore 20m)
drojdie 1¼ linguriţă
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 550g
zahăr 2 linguriţe
ulei 2 linguri
sare 1½ linguriţă
apă 320ml
Aluat negru
„Basic”- „Dough” (Aluat) (2 ore 20m)
drojdie 1¼ linguriţă
făină neagră cu conţinut ridicat de gluten 550g
zahăr 2 linguriţe
ulei 2 linguri
sare 1½ linguriţă
apă 320ml
Aluat preparat din făină integrală 100%
„Basic”- „Dough” (Aluat) (3 ore 15m)
drojdie 1¼ linguriţă
făină integrală cu conţinut ridicat de gluten 550g
zahăr 2 linguriţe
ulei 2 linguri
sare 1½ linguriţă
apă 340ml
Aluat preparat din făină integrală 70%
„Basic”- „Dough” (Aluat) (3 ore 15m)
drojdie 1¼ linguriţă
făină integrală cu conţinut ridicat de gluten 400g
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 150g
zahăr 2 linguriţe
ulei 2 linguri
sare 1½ linguriţă
apă 340ml
10
Aluat preparat din făină integrală 50%
„Whole wheat”- „Dough” (Aluat) (3 ore 15m)
drojdie 1¼ linguriţă
făină integrală cu conţinut ridicat de gluten 275g
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 275g
zahăr 2 linguriţe
ulei 2 linguri
sare 1½ linguriţă
apă 340ml
Aluat preparat din făină Granary
“Whole wheat”- „Dough” (Aluat) (3 ore 15m)
drojdie 1¼ linguriţă
făină Granary cu conţinut ridicat de gluten 550g
zahăr 2 linguriţe
ulei 2 linguri
sare 1½ linguriţă
apă 320ml
Aluat preparat din făină de secară
„Rye”- „Dough” (Aluat) (2 ore)
drojdie 2 linguriţe
făină de secară 500g
zahăr 2 linguriţe
ulei 3 linguri
sare 1½ linguriţă
apă 360ml
Folosiţi cuţitul pentru frământat (pâine de secară).
Lăsaţi la dospit timp de 15 minute.
Aluat preparat din făină de secară albă
„Rye”- „Dough” (Aluat) (2 ore)
drojdie 1 ½ linguriţe
făină de secară albă 500g
miere 1 linguriţă
ulei 3 linguri
sare 1 linguriţă
apă 270ml
Folosiţi cuţitul pentru frământat (pâine de secară).
Lăsaţi la dospit timp de 15 minute.
Baghete franţuzeşti
„French”- „Dough” (Aluat) (3 ore 15m)
drojdie 1 ½ linguriţe
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 250g
unt 15g
ulei 3 linguri
sare 1½ linguriţă
apă 150ml
Ciabatta
Etapa 1 Cultură- „Pizza”- „Dough” (Aluat) (45m)
drojdie 1 ½ linguriţe
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 175g
apă 200ml
Etapa 2 „Basic”- „Dough” (Aluat) (2 ore 20m)
drojdie 1 ¼ linguriţe
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 325g
zahăr ½ linguriţă
Ulei de măsline 2 linguri
sare 1½ linguriţă
apă 80ml
1 Puneţi toate ingredientele de cultură în cuva pentru pâine şi selectaţi programul
Pizza Dough (Aluat pizza) 45 de minute.
2 Închideţi de la butonul start/stop după 15 minute.
(12 ore mai târziu)
3 Adăugaţi toate ingredientele listate în etapa 2 şi selectaţi programul Basic
Dough (Aluat de bază) 2 ore şi 20 de minute.
Acest aluat poate fi de asemenea făcut ca o franzelă. Urmaţi metoda pentru
punctele 1 şi 2. Creşteţi cantitatea de apă în etapa 2 de la 80ml la 110ml şi selectaţi
programul Italian Bake 4 ore şi 30 de minute.
4 Împărţiţi aluatul în 2 şi rulaţi fiecare jumătate într-o formă alungită de franzelă
de aprox. 2.5 cm grosime.
5 Puneţi-le pe o hârtie pergament unsă cu ulei şi presăraţi făină. Lăsaţi la dospit
la 40ºC până când îşi dublează mărimea (aprox. 20 de minute).
6 Coaceţi la 220ºC/425ºC/Gaz marcaţi 7 timp de 20-25 de minute sau până când
capătă o culoare rumenă aurie.
11
Reţete
Reţete de aluat
Chifle preparate din făină de secară şi făină albă
Etapa 1 Cultură: „Pizza”- „Dough” (Aluat) (45 min)
drojdie 1 linguriţă
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 75g
făină de secară 150g
apă 200ml
Etapa 2 „Rye”- „Dough” (Aluat) (2 ore)
drojdie 1 linguriţă
Făină de secară 150g
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 100g
zahăr 2 linguriţe
Ulei 3 linguri
sare 2 linguriţe
apă 60ml
1 Puneţi toate ingredientele de cultură în cuva pentru pâine şi selectaţi programul
Pizza Dough (Aluat pizza) 45 de minute.
2 Închideţi de la buton start/stop după 15 minute.
(12 ore mai târziu)
3 Adăugaţi toate ingredientele listate în etapa 2 şi selectaţi programul Rye Dough
(Aluat de bază) 2 ore.
Acest aluat poate fi de asemenea preparat ca o franzelă. Urmaţi metoda pentru
punctele 1 şi 2. Creşteţi cantitatea de apă în etapa 2 de la 60ml la 120ml şi setaţi
maşina la programul pâine de secară 3 ore şi 30 de minute.
4 Împărţiţi aluatul în 12- 15 bucăţi şi modelaţi-le în formă de chifle.
5 Puneţi-le pe o hârtie pergament unsă cu ulei. Lăsaţi la dospit la 40ºC până
când îşi dublează mărimea (aprox. 20 de minute).
6 Glazuraţi cu ulei şi coaceţi la 220ºC/425ºC/Gaz marcaţi 7 timp de 10-15 de
minute sau până când capătă o culoare rumenă aurie.
Panettone
„Basic”- „Dough Raisin” (Aluat cu stafide) (2 ore şi 20m)
drojdie linguriţă
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 300g
zahăr 2 linguri
Unt 15g
sare ¼ linguriţe
nucşoară măcinată ½ linguriţă
coajă de lămâie rasă 1
ouă medii, gălbenuş 1
lapte 140ml
*amestec de coji 50g
*stafide 100g
1 Puneţi aluatul într-o formă de chec de 18 cm. Lăsaţi la dospit timp de aprox. 30-
40 de minute sau până îşi dublează mărimea.
2 Coaceţi la 150ºC/300ºC/Gaz marcaţi 2 timp de aprox. 30 de minute.
Chifle Chelsea
Aluat îmbunătăţit: „Basic”- “Dough” (Aluat) (2 ore 20 m)
drojdie linguriţă
făină albă cu conţinut ridicat de gluten 250g
zahăr 1 linguriţă
Unt 25g
Lapte praf 1 lingură
sare ½ linguriţă
Ou mediu 100ml
Ingrediente suplimentare
Unt 15g
Amestec de fructe uscate 100g
Zahăr brun 50g
Amestec de mirodenii 1 linguriţă
1 Frământaţi uşor aluatul şi rulaţi-l în formă de franzelă alungită 26cm x 20cm.
2 Amestecaţi fructele uscate, zahărul brun şi mirodeniile. Ungeţi aluatul cu unt
topit şi presăraţi fructe pe partea superioară. Rulaţi de la capătul lung şi tăiaţi în
8-10 bucăţi. Aranjaţi-le într-o formă unsă de sandwich de 23cm şi lăsaţi-le la
dospit până ce aluatul este bine crescut.
3 Coaceţi la 220ºC/425ºC/Gaz marcaţi 7 timp de 15 de minute sau până când
capătă o culoare rumenă aurie.
4 Lăsaţi să se răcească. Acoperiţi cu glazură de zahăr pudră.
Chifle calde cu cruce
„Basic”- „Dough Raisin” (Aluat cu stafide) (2 ore şi 20m)
Aluat îmbunătăţit
Ingredientele de mai sus
1 rând
scorţişoară 1 linguriţă
amestec de mirodenii ½ linguriţă
*Amestec de fructe uscate 100g
1 Împărţiţi amestecul în opt mingiuţe. Puneţi-le pe o tavă pentru copt unsă uşor,
şi lăsaţi-le la dospit. Preparaţi o pastă cu aprox. 2 linguri de făină amestecată
cu 2 linguri de apă şi desenaţi o cruce pe chifle, sau acoperiţi cu felii subţiri de
aluat franţuzesc cu crustă mică.
2 Coaceţi la 220ºC/425ºC/Gaz marcaţi 7 timp de 15- 20 de minute sau până când
capătă o culoare rumenă aurie.
3 Când sunt încă calde, ungeţi-le cu o glazură de zahăr- 40g dizolvat în 4 linguri
de apă, fiartă până când se obţine un sirop- (aprox. 5 minute).
Pentru adăugarea ingredientelor cu * urmaţi instrucţiunile de cronometrare de la pg. 11.
12
Croissante
„Basic”- „Dough” (Aluat) (2 ore şi 20m)
drojdie ½ linguriţă
Făină albă cu conţinut ridicat de gluten 300g
zahăr 1 linguriţă
unt 25g
sare ½ linguriţă
Ou mediu 1
apă 150ml
Unt răcit pentru a fi adăugat la rulare 150g
1 Întindeţi aluatul într-un dreptunghi de 20cm x 25cm.
2 Împărţiţi untul în trei porţii. Puneţi o porţiune peste partea superioară două
treimi ale aluatului.
3 Împăturiţi partea inferioară o treime în sus şi partea superioară o treime în jos,
astupând marginile cu ajutorul unui făcăleţ. Întoarceţi aluatul astfel încât
marginea îndoită să fie pe partea laterală.
4 Rulaţi în formă lunguiaţă, puneţi a doua porţie de unt şi continuaţi ca mai
înainte. Repetaţi operaţia cu cea de-a treia porţie de unt.
5 Acoperiţi aluatul şi puneţi-l la frigider timp de 30 de minute.
6 Repetaţi rularea de încă trei ori, acoperiţi şi puneţi aluatul la rece timp de 30 de
minute.
7 Întindeţi aluatul de foi şi împărţiţi-l în patru pătrate. Tăiaţi fiecare pătrat în două
triunghiuri. Întindeţi triunghiurile astfel încât acestea să aibă forma celor din
imaginile de mai jos.
8 Rulaţi liber fiecare triunghi înspre vârf, finalizând operaţia de rulare cu vârful
aflat dedesubt. Îndoiţi într-o formă de semicerc.
9 Lăsaţi la dospit până îşi dublează mărimea.
10 Ungeţi cu ou bătut şi coaceţi la 220ºC/425ºC/Gaz marcaţi 7 timp de 15 minute
sau până când devin crocante şi bine rumenite.
Cornuri moi
„Basic”- „Dough” (Aluat) (2 ore şi 20m)
drojdie 1 linguriţă
Făină albă cu conţinut ridicat de gluten 450g
zahăr ½ linguriţă
unt 25g
sare ½ linguriţă
Ou mediu 1
apă ***250ml
***Pentru un corn uşor mai dens încercaţi să puneţi 125ml de apă şi 125ml de lapte.
Cornuri dulci/chifle dulci de tip Devonshire
„Basic”- „Dough” (Aluat) (2 ore şi 20m)
drojdie 1 linguriţă
Făină albă cu conţinut ridicat de gluten 450g
zahăr 2 linguriţe
unt 75g
sare ½ linguriţă
Ou mediu 1
lapte 250ml
1 Alegeţi una dintre reţetele de mai sus.
2 Puneţi ingredientele în cuva pentru pâine în ordinea listată mai sus.
3 Selectaţi programul Basic Dough 2 ore şi 20 de minute.
4 Împărţiţi aluatul în 8-10 bucăţi şi modelaţi-l în chifle.
5 Puneţi aluatul pe o hârtie pergament unsă şi lăsaţi-l la dospit la 40ºC până când
îşi dublează mărimea (aprox. 20 de minute).
6 Presăraţi făină.
7 Coaceţi la 220ºC/425ºC/Gaz marcaţi 7 timp de 15 minute sau până capătă o
culoare rumenă aurie.
Pentru cornurile Devonshire, despicaţi chifla şi umpleţi-o cu cremă sau gem.
Adăugaţi glazură de zahăr pudră pe deasupra.
13
Reţete
Reţete de aluat
Chifle vieneze
Basic”- „Dough” (Aluat) (2 ore şi 20m)
drojdie ¾ linguriţă
Făină albă cu conţinut ridicat de gluten 400g
zahăr 50g
unt 100g
sare ½ linguriţă
Ou mediu, gălbenuş 1
Lapte încălzit 150ml
Umplutură (gem sau carne tocată) ½ borcan
Glazură (lapte) 45ml
1 Puneţi toate ingredientele importante în cuva pentru pâine în ordinea listată mai
sus. Selectaţi programul Basic Dough 2 ore şi 20 de minute.
2 Scoateţi aluatul din cuva pentru pâine şi împărţiţi-l în două.
3 Întindeţi jumătate din aluat într-un pătrat până când acesta ajunge la o grosime
de 1cm(½”).
4 Tăiaţi în opt pătrate. (Sfat: Reluaţi fiecare bucată în mod individual dacă este
cazul, pentru a obţine o formă de pătrat mai bună, aproximativ 10cm x 10cm ca
dimensiune).
5 Puneţi o jumătate de linguriţă de umplutură în centrul fiecărei bucăţi de aluat.
Trageţi colţurile şi marginile pentru a realiza o formă de grămăjoară. Repetaţi
operaţia cu toate cele 8 bucăţi.
6 Glazuraţi grămăjoarele cu lapte şi aşezaţi jumătate din ele într-o formă unsă de
chec, cu partea strânsă în jos.
7 Repetaţi paşii 3-6 cu restul aluatului în a doua formă de chec.
8 Coaceţi la 180ºC timp de 15-20 de minute sau până capătă o culoare rumenă
aurie.
Serviţi-le calde ca mic dejun sau trataţie la ceai.
Aluat dulce pentru brioşe
Basic”- „Dough” (Aluat) (2 ore şi 20m)
drojdie 1 linguriţă
Făină albă cu conţinut ridicat de gluten 250g
zahăr 3 linguri
unt 75g
sare ½ linguriţă
Ou mediu 2
Lapte 2 linguri
Ou mediu pentru glazură 1
1 Selectaţi programul Basic Dough 2 ore şi 20 de minute.
2 Scoateţi aluatul din cuva pentru pâine şi modelaţi trei pătrimi în formă de minge
şi aşezaţi-l într-o formă de brioşă unsă uşor. Faceţi o gaură în centrul aluatului.
Modelaţi restul de aluat în formă de minge şi puneţi-l în centru.
3 Lăsaţi la dospit timp de 30 de minute la 40ºC.
4 Glazuraţi cu ou bătut şi coaceţi într-un cuptor preîncălzit la 190ºC/375ºF/ Gaz
marcaţi 7 timp de 25 de minute sau până capătă o culoare rumenă aurie.
Chifle cu nuci preparate din făină integrală
”Whole wheat”- „Dough” (Aluat) (3 ore şi 15m)
drojdie 1 linguriţă
Făină integrală cu conţinut ridicat de gluten 350g
Făină albă cu conţinut ridicat de gluten 100g
Făină medie de ovăz 50g
Sirop de arţar 2 linguri
ulei 2 linguri
sare 1½ linguriţe
apă 320ml
nuci 100g
1 Împărţiţi aluatul în 12 chifle mari sau 20 de chifle pentru masă.
2 Puneţi-le pe o hârtie pergament unsă şi presăraţi făină. Lăsaţi la dospit timp la
40ºC până îşi dublează mărimea. (aprox. 20 de minute).
3 Coaceţi la 220ºC/425ºC/Gaz marcaţi 7 timp de 12- 15 minute sau până capătă
o culoare rumenă aurie.
Aluat pentru pâine Tear & Share
”Basic”- „Dough” (Aluat) (2 ore şi 20m)
drojdie linguriţă
Făină albă cu conţinut ridicat de gluten 550g
zahăr 2 linguriţe
Ulei de măsline 2 linguri
sare 1½ linguriţe
apă 310ml
Pâine Tear & Share cu măsline
Aluat pentru pâine Tear & Share (de mai sus) 1 rând
Pastă Tapenade (verde sau neagră) 6 linguri
zahăr 2 linguriţe
Măsline tăiate 25g
Ulei de măsline 2 linguri
1 Întindeţi aluatul într-o foaie dreptunghiulară 1½cm grosime, aproximativ 24cm x
46cm.
2 Puneţi pasta Tapenade peste aluat, presăraţi măsline tăiate şi turnaţi 1 lingură
de ulei. Rulaţi de la capătul mai scurt în formă de ruladă.
3 Tăiaţi aluatul în bucăţi de 4cm cu un cuţit ascuţit şi puneţi-le la un loc într-o
formă unsă de chec rotundă sau o formă de tartă cu fructe de 20cm, tăiaţi
marginile.
4 Turnaţi deasupra uleiul rămas şi lăsaţi la dospit până îşi dublează mărimea.
5 Coaceţi la 220ºC/425ºC/Gaz marcaţi 7 timp de 15- 20 de minute sau până
capătă o culoare rumenă aurie.
Sunt delicioase servite cu aperitive sau feluri de mâncare cu paste.
14
Pâine Tear & Share cu piper
Aluat pentru pâine Tear & Share (pg 13) 1 rând
Piure de tomate sau de tomate uscate la soare 4 linguri
Piper tăiat 50g
Brânză Mozzarella, rasă 100g
Oregano sau busuioc uscat 1 linguriţă
Ulei de măsline 1 lingură
1 Întindeţi aluatul într-o foaie dreptunghiulară 1½cm grosime, aproximativ 24cm x
46cm.
2 Puneţi piureul de tomate peste aluat, presăraţi piper şi brânză. Rulaţi de la
capătul mai scurt în formă de ruladă.
3 Tăiaţi aluatul în bucăţi de 4cm cu un cuţit ascuţit şi puneţi-le la un loc într-o
formă unsă de chec rotundă sau o formă de tartă cu fructe de 20cm, tăiaţi
marginile.
4 Turnaţi deasupra uleiul de măsline şi presăraţi ierburile uscate, şi lăsaţi la
dospit până îşi dublează mărimea.
5 Coaceţi la 220ºC/425ºC/Gaz marcaţi 7 timp de 15- 20 de minute sau până
capătă o culoare rumenă aurie.
Sunt delicioase servite calde cu feluri de mâncare cu paste. Pentru vegetarieni
folosiţi roşii uscate la soare în locul piperului.
Pâine Tear & Share picnic
Aluat pentru pâine Tear & Share (pg 13) 1 rând
Muştar boabe 2 linguri
Şuncă preparată, tăiată 75g
1 Întindeţi aluatul într-o foaie dreptunghiulară 1½cm grosime, aproximativ 24cm x
46cm.
2 Turnaţi muştarul peste aluat, presăraţi şunca şi brânza- păstraţi o mică cantitate
de brânză pentru partea superioară a pâinii. Rulaţi de la capătul mai scurt în
formă de ruladă.
3 Tăiaţi aluatul în bucăţi de 4cm cu un cuţit ascuţit şi puneţi-le la un loc într-o
formă unsă de chec rotundă sau o formă de tartă cu fructe de 20cm, tăiaţi
marginile.
4 Presăraţi restul de brânză.
5 Coaceţi la 220ºC/425ºC/Gaz marcaţi 7 timp de 15- 20 de minute sau până
capătă o culoare rumenă aurie.
Sunt delicioase servite calde cu supă sau cu o gustare simplă.
Focaccia
Pizza- „Dough” (45m)
Drojdie linguriţe
Făină albă cu conţinut ridicat de gluten 300g
Ulei de măsline 1 lingură
sare 1 linguriţă
apă 170ml
1 Întindeţi şi bateţi aluatul într-o foaie dreptunghiulară de 30cm x 25cm.
2 Faceţi crestături deasupra aluatului cu vârfurile degetelor.
3 Adăugaţi unul din următoarele toppinguri:
1 ceapă roşie tăiată şi înmuiată cu 1 linguriţă de ulei de măsline şi 1 linguriţă
de oţet balsamic. (Puneţi într-un vas acoperit cu celofan în cuptorul cu
microunde timp de 1-2 min)
2 linguri de măsline tăiate negre sau verzi
2 căţei de usturoi tăiaţi, sare de mare şi boabe de piper sfărâmate
2 linguri de roşii uscate la soare
4 Lăsaţi la dospit într-un loc cald timp de 30 de min.
5 Turnaţi deasupra uleiul de măsline şi coaceţi la 190ºC/375ºC/Gaz marcaţi 5
timp de 20-30 de minute sau până ce marginile au căpătat o culoare aurie şi
mijlocul s-a copt.
Serviţi cald cu paste.
Pizza
“Pizza”- “Dough” (45m)
Drojdie linguriţe
Făină albă cu conţinut ridicat de gluten 300g
Ulei de măsline 1 lingură
sare 1 linguriţă
apă 170ml
1 Presaţi aluatul cu podul palmei într-un cerc de 25cm sau două cercuri de 25cm
pentru a obţine un blat subţire şi crocant.
2 Lăsaţi la dospit într-un loc cald timp de 10-15 min.
3 Adăugaţi topping la alegere şi coaceţi la 220ºC/425ºC/Gaz marcaţi 7 timp de
15- 20 de minute în funcţie de cantitatea de topping.
Pentru a îngheţa blaturile de pizza urmaţi metoda de la etapa 2 şi coaceţi fără
topping timp de 5min. Lăsaţi să se răcească, să îngheţe. Pentru a folosi aluatul,
scoateţi-l de la frigider imediat adăugaţi topping (nu prea mult) şi coaceţi conform
etapei 3.
15
Reţete
Reţete de chec
[bake only]
Coacere checuri şi pâine
specială pentru ceai
:Ceasul electronic nu poate
fi utilizat.
Folosiţi regimul BAKE ONLY
pentru aceste reţete.
Acest regim nu este potrivit
pentru toate tipurile de
copturi, precum sandvişul
Victoria sau cele care
necesită un cuptor fierbinte.
Pentru aceste reţete utilizaţi
întotdeauna lingura şi
linguriţa de măsurat.
Checul este preparat conform
reţetei într-un castron separat
şi apoi este copt în maşina de
făcut pâine.
Amestecaţi ingredientele
în castron.
Tapetaţi partea inferioară şi
părţile laterale ale cuvei de
făcut pâine cu hârtie
pergament pentru copt şi
turnaţi amestecul.
Asiguraţi-vă că cuţitul pentru
frământat este îndepărtat din
cuvă înainte de a adăuga
amestecul.
Asiguraţi-vă că amestecul
pentru chec este ţinut în
interiorul hârtiei pergament
pentru copt.
Setaţi maşina de făcut pâine.
Timpul maxim pentru
coacere este de 1 oră şi 30
de minute.
Chec cu măr şi ghimbir
„Bake only” (simplă coacere) (55m)
Unt 100g
Sirop Golden 200g
Făină care creşte singură 300g
Praf de copt 3ml
Scorţişoară măcinată 3ml
Cuişoare măcinate 3ml
Ouă medii bătute 2
Mere tartă desert, de ex. Granny Smith, rase 2
Ghimbir conservat, uscat şi tăiat fin 75g
Zahăr Demerara 1½ linguriţă
1 Încălziţi untul şi siropul până când se topesc. Acest lucru
poate fi făcut pe plită sau în cuptorul cu microunde. (Putere
mare timp de 1 minut).
2 Cerneţi făina, praful de copt şi mirodeniile într-un castron.
Adăugaţi amestecul de sirop şi ouăle bătute.
3 Adăugaţi mărul ras şi ghimbirul tăiat şi amestecaţi bine.
4 Scoateţi cuţitul pentru frământat din cuva pentru pâine şi
tapetaţi partea inferioară şi părţile laterale cu hârtie
pergament.
5 Puneţi amestecul în cuva pentru pâine, având grijă ca acesta
să fie în interiorul hârtiei pergament.
6 Presăraţi cu grijă zahărul Demerara pe partea superioară a
amestecului.
7 Selectaţi programul Bake only şi setaţi ceasul electronic la
55min.
8 După coacere testaţi cu ajutorul unui beţişor pentru a vedea
dacă checul este copt. În cazul în care e nevoie de un timp
suplimentar, selectaţi din nou programul Bake only şi
introduceţi 3-5 minute suplimentare pe ceas. Dacă încă este
uşor lipicios, aluatul se va coace în timpul perioadei în care
stă în maşină.
9 Scoateţi pâinea din maşina de făcut pâine cu ajutorul
mânuşilor de bucătărie. Lăsaţi să se răcească timp de 5-10
minute înainte de a scoate coptura din cuva pentru pâine.
Franzelă cu banane şi nuci
„Bake only” (simplă coacere) (45m)
Zahăr brun fin 50g
unt 75g
Ou mediu 1
Făină simplă 225g
Praf de copt 2 linguriţe
Coajă rasă 1 lămâie
Suc de lămâie 1 lingură
Banane medii, curăţate şi zdrobite 4
Alune tăiate în bucăţi mari 50g
Alune tăiate fin 15g
1 Amestecaţi untul cu zahărul până când devin moi apoi bateţi
împreună cu oul.
2 Adăugaţi făina cernută şi praful de copt împreună cu coaja şi
sucul de lămâie.
3 Adăugaţi bananele zdrobite şi alunele tăiate în bucăţi mari şi
amestecaţi până obţineţi o consistenţă moale.
4 Scoateţi cuţitul de frământat din cuva pentru pâine şi tapetaţi
partea inferioară şi părţile laterale cu hârtie pergament.
5 Puneţi amstecul în cuvă pentru pâine, având grijă ca acesta
să fie în interiorul hârtiei pergament.
6 Presăraţi cu grijă alunele tăiate fin pe partea superioară a
amestecului.
7 Selectaţi programul Bake only şi setaţi ceasul electronic la
45min.
8 După coacere testaţi cu ajutorul unui beţişor pentru a vedea
dacă checul este copt. În cazul în care e nevoie de un timp
suplimentar, selectaţi din nou programul Bake only şi
introduceţi 3-5 minute suplimentare pe ceas. Dacă încă este
uşor lipicios, aluatul se va coace în timpul perioadei în care
stă în maşină.
9 Scoateţi pâinea din maşina de făcut pâine cu ajutorul
mânuşilor de bucătărie. Lăsaţi să se răcească timp de 5-10
minute înainte de a scoate coptura din cuva pentru pâine.
Este delicioasă servită cu unt.
16
Chec cu bere
„Bake only” (simplă coacere) (45m)
unt 125g
Amestec de fructe uscate 300g
Zahăr brun fin 50g
Sucul de la 1 portocală 45ml
Coaja rasă de la 1 portocală 2 linguriţe
Guinness sau Caffreys 120ml
Bicarbonat de sodiu 5ml
Ouă medii, bătute 2
Făină simplă 200g
Amestec de mirodenii 8ml
Topping (fulgi de migdale) 15g
Topping (zahăr demerara) 15g
1 Încălziţi untul, fructele uscate, coaja şi sucul de la o portocală şi berea
Guinness la un loc până când se umflă. Puteţi face acest lucru pe plită aducând
ingredientele în punctul de fierbere, amestecând şi apoi lăsând să fiarbă la foc
mic timp de 10-15 min sau încălzind în cuptorul cu microunde la putere mare
timp de 8 minute, amestecând de 2 ori.
2 Lăsaţi să se răcească timp de 10 min, apoi adăugaţi bicarbonatul de sodiu
amestecând. Bicarbonatul va face amestecul să spumege.
3 Adăugaţi ouăle, făina şi amestecul de mirodenii şi amestecaţi bine.
4 scoateţi cuţitul pentru frământat din cuvă şi tapetaţi partea inferioară şi părţile
laterale cu hârtie pergament.
5 Puneţi amestecul în cuva pentru pâine, având grijă ca acesta să fie în interiorul
hârtiei pergament.
6 Presăraţi cu grijă fulgii migdale şi zahărul demerara pe partea superioară a
amestecului.
7 Selectaţi programul Bake only şi setaţi ceasul electronic la 45min.
8 După coacere testaţi cu ajutorul unui beţişor pentru a vedea dacă checul este
copt. În cazul în care e nevoie de un timp suplimentar, selectaţi din nou
programul Bake only şi introduceţi 3-5 minute suplimentare pe ceas. Dacă încă
este uşor lipicios, aluatul se va coace în timpul perioadei în care stă în maşină.
9 Scoateţi pâinea cu ajutorul mânuşilor de bucătărie. Lăsaţi să se răcească timp
de 5-10 min înainte de a scoate din cuvă.
Pâine specială pentru ceai cu fructe
Bake only” (simplă coacere) (45m)
Amestec de fructe uscate 350g
Curmale tăiate 50g
Alune tăiate 50g
Cireşe tăiate 100g
Ceai tare 300ml
unt 75g
Ouă medii, bătute 3
Făină simplă 250g
Bicarbonat de sodiu 5ml
1 Puneţi fructele, curmalele, alunele, cireşele, apa şi untul la un loc şi încălziţi-le
până când grăsimea s-a topit şi lichidul este fierbinte. Puteţi face acest lucru pe
plită sau în cuptorul cu microunde. (putere mare timp de 3-4 minute).
2 Lăsaţi să se răcească puţin, apoi adăugaţi ouăle, făina şi bicarbonatul de sodiu.
Amestecaţi bine.
3 Scoateţi cuţitul pentru frământat din cuvă şi tapetaţi partea inferioară şi părţile
laterale cu hârtie pergament.
4 Puneţi amestecul în cuva pentru pâine, având grijă ca acesta să fie în interiorul
hârtiei pergament.
5 Selectaţi programul Bake only şi setaţi ceasul electronic la 45min.
6 După coacere testaţi cu ajutorul unui beţişor pentru a vedea dacă checul este
copt. În cazul în care e nevoie de un timp suplimentar, selectaţi din nou
programul Bake only şi introduceţi 3-5 minute suplimentare pe ceas. Dacă încă
este uşor lipicios, aluatul se va coace în timpul perioadei în care stă în maşină.
7 Scoateţi pâinea cu ajutorul mânuşilor de bucătărie. Lăsaţi să se răcească timp
de 5-10 min înainte de a scoate din cuvă.
Turtă dulce
Bake only” (simplă coacere) (35m)
Zahăr demerara 25g
unt 75g
Sirop Golden 50g
Melasă neagră 75g
Făină simplă 225g
Ghimbir măcinat 8ml
Praf de copt 8ml
Bicarbonat de sodiu 3ml
Sare 3ml
lapte 150ml
Ouă medii, bătute 1
1 Încălziţi zahărul, untul, siropul Golden şi melasa la un loc până când se topesc.
Puteţi face acest lucru pe plită sau în cuptorul cu microunde. (putere mare timp
de 1 minut).
2 Amestecaţi toate ingredientele uscate.
3 Amestecaţi laptele şi oul bătut.
4 Bateţi bine cu o lingură de lemn.
5 Scoateţi cuţitul pentru frământat din cuvă şi tapetaţi partea inferioară şi părţile
laterale cu hârtie pergament.
6 Puneţi amestecul în cuva pentru pâine, având grijă ca acesta să fie în interiorul
hârtiei pergament.
7 Selectaţi programul Bake only şi setaţi ceasul electronic la 35min.
8 După coacere testaţi cu ajutorul unui beţişor pentru a vedea dacă checul este
copt. În cazul în care e nevoie de un timp suplimentar, selectaţi din nou
programul Bake only şi introduceţi 3-5 minute suplimentare pe ceas. Dacă încă
este uşor lipicios, aluatul se va coace în timpul perioadei în care stă în maşină.
9 Scoateţi pâinea cu ajutorul mânuşilor de bucătărie. Lăsaţi să se răcească timp
de 5-10 min înainte de a scoate din cuvă.
17
Reţete
Reţete de chec
Franzelă cu alune şi miere
Bake only” (simplă coacere) (50m)
Unt 175g
Zahăr brun 50g
Miere 50g
Ouă medii 3
Alune, tăiate fin 100g
Făină care creşte singură 225g
Lapte 60ml
Topping (ciocolată şi alune) 100g
Topping (brânză grasă) 50g
1 Amestecaţi untul, zahărul şi mierea până ce compoziţia devine moale şi
pufoasă.
2 Adăugaţi ouăle pe rând, bătând bine după fiecare ou adăugat. Amestecaţi
alunele.
3 Turnaţi făina şi amestecaţi până obţineţi o consistenţă moale cu laptele
adăugat.
4 Scoateţi cuţitul pentru frământat din cuvă şi tapetaţi partea inferioară şi părţile
laterale cu hârtie pergament.
5 Puneţi amestecul în cuva pentru pâine, având grijă ca acesta să fie în interiorul
hârtiei pergament.
6 Selectaţi programul Bake only şi setaţi ceasul electronic la 50min.
7 După coacere testaţi cu ajutorul unui beţişor pentru a vedea dacă checul este
copt. În cazul în care este nevoie de un timp suplimentar, selectaţi din nou
programul Bake only şi introduceţi 3-5 minute suplimentare pe ceas. Dacă încă
este uşor lipicios, aluatul se va coace în timpul perioadei în care stă în maşină.
8 Scoateţi pâinea cu ajutorul mânuşilor de bucătărie. Lăsaţi să se răcească timp
de 5-10 min înainte de a scoate din cuvă.
9 Bateţi ciocolata şi brânza grasă împreună şi turnaţi pe partea superioară a
franzelei răcite.
Chec cu cafea şi nuci pecan
Bake only” (simplă coacere) (50m)
Unt 225g
Zahăr negru nerafinat (Muscovado) 100g
Ouă medii 3
Nuci Pecan, tăiate fin 75g
Făină care creşte singură 225g
Praf de copt 1 linguriţă
Cafea proaspătă tare 2-3 linguri
Topping opţional:
Brânză Mascarpone 150g
Zahăr pudră 100g
Cafea proaspătă tare 1 lingură
1 Amestecaţi untul şi zahărul până ce compoziţia devine moale şi pufoasă.
2 Adăugaţi ouăle pe rând, bătând bine după fiecare ou adăugat. Amestecaţi
alunele Pecan.
3 Turnaţi făina şi amestecaţi până obţineţi o consistenţă moale cu cafeaua
adăugată
4 Scoateţi cuţitul pentru frământat din cuvă şi tapetaţi partea inferioară şi părţile
laterale cu hârtie pergament.
5 Puneţi amestecul în cuva pentru pâine, având grijă ca acesta să fie în interiorul
hârtiei pergament.
6 Selectaţi programul Bake only şi setaţi ceasul electronic la 50min.
7 După coacere testaţi cu ajutorul unui beţişor pentru a vedea dacă checul este
copt. În cazul în care este nevoie de un timp suplimentar, selectaţi din nou
programul Bake only şi introduceţi 3-5 minute suplimentare pe ceas. Dacă încă
este uşor lipicios, aluatul se va coace în timpul perioadei în care stă în maşină.
8 Scoateţi pâinea cu ajutorul mânuşilor de bucătărie. Lăsaţi să se răcească timp
de 5-10 min înainte de a scoate din cuvă.
9 Bateţi brânza mascarpone şi zahărul pudră împreună cu cafeaua şi turnaţi pe
partea superioară a franzelei răcite.
Chec cu cireşe şi marţipan
Bake only” (simplă coacere) (55m)
Zahăr rafinat Golden 50g
Unt 175g
Ouă medii 3
Făină care creşte singură 225g
Cireşe confiate, tăiate 100g
Marţipan, tăiat 75g
Lapte 60ml
Fulgi de migdale, prăjiţi 15g
1 Amestecaţi untul şi zahărul până ce compoziţia devine moale, apoi bateţi ouăle
pe rând.
2 Adăugaţi făina împreună cu cireşele şi marţipanul ras, amestecând bine cu
laptele pentru a obţine o compoziţie cu consistenţă moale.
3 Scoateţi cuţitul pentru frământat din cuvă şi tapetaţi partea inferioară şi părţile
laterale cu hârtie pergament.
4 Puneţi amestecul în cuva pentru pâine, având grijă ca acesta să fie în interiorul
hârtiei pergament.
5 Presăraţi cu grijă migdalele prăjite pe partea superioară a amestecului.
6 Selectaţi programul Bake only şi setaţi ceasul electronic la 55min.
7 După coacere testaţi cu ajutorul unui beţişor pentru a vedea dacă checul este
copt. În cazul în care este nevoie de un timp suplimentar, selectaţi din nou
programul Bake only şi introduceţi 3-5 minute suplimentare pe ceas. Dacă încă
este uşor lipicios, aluatul se va coace în timpul perioadei în care stă în maşină.
8 Scoateţi pâinea cu ajutorul mânuşilor de bucătărie. Lăsaţi să se răcească timp
de 5-10 min înainte de a scoate din cuvă.
18
Pâine cu bicarbonat de sodiu
Bake only” (simplă coacere) (45m)
Făină simplă 400g
Bicarbonat de sodiu 1 linguriţă
Zahăr 1 linguriţă
sare ½ linguriţă
Zer 270ml
lapte 30ml
1 Cerneţi făina şi bicarbonatul de sodiu într-un vas şi amestecaţi bine. Apoi
adăugaţi zahărul şi sarea.
2 Adăugaţi zerul şi laptele, amestecând repede pentru a forma un aluat moale.
3 Scoateţi cuţitul pentru frământat din cuvă şi tapetaţi partea inferioară şi părţile
laterale cu hârtie pergament.
4 Puneţi amestecul în cuva pentru pâine, având grijă ca acesta să fie în interiorul
hârtiei pergament.
5 Selectaţi programul Bake only şi setaţi ceasul electronic la 45min.
6 După coacere testaţi cu ajutorul unui beţişor pentru a vedea dacă checul este
copt. În cazul în care este nevoie de un timp suplimentar, selectaţi din nou
programul Bake only şi introduceţi 3-5 minute suplimentare pe ceas. Dacă încă
este uşor lipicios, aluatul se va coace în timpul perioadei în care stă în maşină.
7 Scoateţi pâinea cu ajutorul mânuşilor de bucătărie. Lăsaţi să se răcească timp
de 5-10 min înainte de a scoate din cuvă.
Pâine integrală cu bicarbonat de sodiu
Bake only” (simplă coacere) (45m)
Făină integrală care creşte singură 400g
Bicarbonat de sodiu 1 linguriţă
sare 1 linguriţă
Ouă medii, bătute 2
Zer 320ml
1 Puneţi făina şi bicarbonatul de sodiu într-un vas şi amestecaţi bine. Apoi
adăugaţi sarea.
2 Adăugaţi ouăle bătute şi zerul, amestecând repede pentru a forma un aluat
moale.
3 Scoateţi cuţitul pentru frământat din cuvă şi tapetaţi partea inferioară şi părţile
laterale cu hârtie pergament.
4 Puneţi amestecul în cuva pentru pâine, având grijă ca acesta să fie în interiorul
hârtiei pergament.
5 Selectaţi programul Bake only şi setaţi ceasul electronic la 45min.
6 După coacere testaţi cu ajutorul unui beţişor pentru a vedea dacă checul este
copt. În cazul în care este nevoie de un timp suplimentar, selectaţi din nou
programul Bake only şi introduceţi 3-5 minute suplimentare pe ceas. Dacă încă
este uşor lipicios, aluatul se va coace în timpul perioadei în care stă în maşină.
7 Scoateţi pâinea cu ajutorul mânuşilor de bucătărie. Lăsaţi să se răcească timp
de 5-10 min înainte de a scoate din cuvă.
Franzelă de secară albă fără lapte natural şi drojdie
Bake only” (simplă coacere) (45m)
Făină de secară albă 400g
Bicarbonat de sodiu 1 linguriţă
sare 1 linguriţă
Ouă medii, bătute 2
Lapte de soia 320ml
1 Puneţi făina şi bicarbonatul de sodiu într-un vas şi amestecaţi bine. Apoi
adăugaţi sarea.
2 Adăugaţi ouăle bătute şi laptele de soia, amestecând repede pentru a forma un
aluat moale.
3 Scoateţi cuţitul pentru frământat din cuvă şi tapetaţi partea inferioară şi părţile
laterale cu hârtie pergament.
4 Puneţi amestecul în cuva pentru pâine, având grijă ca acesta să fie în interiorul
hârtiei pergament.
5 Selectaţi programul Bake only şi setaţi ceasul electronic la 45min.
6 După coacere testaţi cu ajutorul unui beţişor pentru a vedea dacă checul este
copt. În cazul în care este nevoie de un timp suplimentar, selectaţi din nou
programul Bake only şi introduceţi 3-5 minute suplimentare pe ceas. Dacă încă
este uşor lipicios, aluatul se va coace în timpul perioadei în care stă în maşină.
7 Scoateţi pâinea cu ajutorul mânuşilor de bucătărie. Lăsaţi să se răcească timp
de 5-10 min înainte de a scoate din cuvă.
Pâine de porumb
Bake only” (simplă coacere) (50m)
Făină simplă 150g
Mălai fin 150g
Praf de copt 1 lingură
sare 1 linguriţă
Ouă medii 2
Zer la cutie 284ml
lapte 100ml
Unt, topit şi răcit 50g
1 Combinaţi făina, mălaiul şi praful de copt şi sarea într-un vas şi amestecaţi
bine. Apoi adăugaţi sarea.
2 Bateţi ouăle cu zerul, laptele şi untul în alt vas.
3 Turnaţi compoziţia cu ouă în ingredientele uscate şi amestecaţi până obţineţi un
aluat omogen.
4 Scoateţi cuţitul pentru frământat din cuvă şi tapetaţi partea inferioară şi părţile
laterale cu hârtie pergament.
5 Puneţi amestecul în cuva pentru pâine, având grijă ca acesta să fie în interiorul
hârtiei pergament.
6 Selectaţi programul Bake only şi setaţi ceasul electronic la 50min.
7 După coacere testaţi cu ajutorul unui beţişor pentru a vedea dacă checul este
copt. În cazul în care este nevoie de un timp suplimentar, selectaţi din nou
programul Bake only şi introduceţi 3-5 minute suplimentare pe ceas. Dacă încă
este uşor lipicios, aluatul se va coace în timpul perioadei în care stă în maşină.
8 Scoateţi pâinea cu ajutorul mânuşilor de bucătărie. Lăsaţi să se răcească timp
de 5-10 min înainte de a scoate din cuvă.
Matsushita Electric Industrial Co.Ltd.
Site web: http://www.panasonic.co.jp/global
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Panasonic SD254 Instrucțiuni de utilizare

Tip
Instrucțiuni de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru