17
RO
Ghid de preparare (continuare)
Ghid de preparare pentru legume proaspete
Folositi un vas de sticla cu capac. Adaugati 30-45 ml de apa rece (2-3 linguri)
pentru fiecare 250 g , numai daca nu este recomandata alta cantitate de apa -
vedeti tabelul. Preparati acoperit pe timp minim - vedeti tabelul. Continuati prepa-
rarea pentru a obtine rezultatele dorite. Amestecati o data in timpul prepararii si o
data dupa. Adaugati sare, condimente si unt dupa preparare. Acoperiti pe durata
timpului de asteptare de 3 minute.
Sfat: Taiati legumele in bucati de marime egala. Cu cat le taiati mai mici,
cu atat mai repede se vor prepara
.
Toate legumele proaspete trebuie preparate, folosind nivelul maxim de
putere
(850 W).
REINCALZIRE
Cuptorul cu microunde va reincalzi alimente intr-un timp mai scurt decat cel
necesar cuptoarelor traditionale.
Folositi nivelul de putere si timpul indicat in tabelul de mai jos. Timpul din tabel
este calculat considerand ca lichidele sunt la temperatura camerei +18 pana la
+20°C iar alimentele la o temperatura de +5 pana la +7°C
.
Aranjare si acoperire
Evitati reincalzirea bucatilor mari de alimente, precum o pulpa de carne - acestea
au tendinta sa se arda si sa se usuce. Reincalzirea bucatilor mici va fi mai
satisfacatoare
.
Nivele de putere si amestecare
Unele alimente pot fi reincalzite folosind o putere de 850 W in timp ce altele
trebuie reincalzite la 600 W, 450 W sau chiar 300 W.
Verificati tabelele, pentru ghidare. In general, este mai bine sa incalziti alimentul
folosind un nivel scazut al puterii, daca acesta este delicat, in cantitati mari, sau
daca acesta se incalzeste foarte repede (de exemplu chiftelele)
.
Pentru rezultate mai bune, amestecati bine si intoarceti alimentul. Atunci cand
este posibil, amestecati din nou inainte de servire
.
Aveti grija, atunci cand incalziti lichide si alimente pentru copii. Pentru a preveni
eruptia fierberii lichidelor si o posibila oparire, amestecati inainte, in timpul si dupa
incalzire. Patrati-le in cuptor pe durata timpului de asteptare. Va recomandam sa
introduceti o lingurita de plastic sau o bagheta de sticla in lichide. Evitati supra-
incalzirea alimentului
.
Este de preferat, sa subestimati timpul de preparare si apoi sa adaugati timp de
incalzire, daca este necesar
.
Incalzire si timp de asteptare
Atunci cand incalziti alimentul pentru prima data, va va fi de ajutor sa notati timpul
necesar, pentru o referire ulterioara
.
Asigurati-va intotdeauna ca, incalzirea alimentului s-a facut uniform, pana la
centru
.
Lasati alimentului un timp de asteptare dupa reincalzire - pentru echilibrarea
temperaturii
.
Timpul recomandat de asteptare dupa reincalzire este de 2-4 minute, numai daca
nu este specificat alt timp in tabel
.
Aveti grija atunci cand incalziti lichide si alimente pentru copii. Vedeti capitolul
referitor la masuri de siguranta
.
REINCALZIREA LICHIDELOR
Lasati intotdeauna un timp de asteptare de cel putin 20 de secunde dupa ce
cuptorul s-a oprit, pentru echilibrarea temperaturii. Amestecati in timpul incalzirii,
daca este necesar si intotdeauna dupa incalzire. Pentru a preveni eruptia fierberii
si o posibila oparire, ar trebui sa introduceti o lingurita de plastic sau o bagheta de
sticla in lichide
.
Aliment Portie Timp
(min.)
Timp de
asteptare
(min.)
Instructiuni
Broccoli 250g
500g
4-4½
8-8½
3 Preparati in bucati de marime egala.
Aranjati cozile catre centru.
Varza de
Bruxell
250g 5½-6½ 3
Adaugati 60-75 ml (5-6 linguri) de
apa
.
Morcovi
250g 4½-5 3
Taiati morcovii in felii egale
.
Conopida
250g
500g
5-5½
8½-9
3
Preparati in bucati de marime
egala.Taiati bucatile mari in
jumatate, cu cozile catre centru
.
Dovlecei
250g 3½-4 3
Taiati dovleceii in felii. Adaugati 30
ml (2 linguri) de apa sau adaugati
unt. Preparati doar pana la
rumenire
.
Vinete
250g 3½-4 3
Taiati vinetele in bucati mici si
stropiti-le cu o lingurita de suc de
lamaie
.
Praz
250g 4½-5 3
Taiati prazul in felii subtiri
.
Ciuperci
125g
250g
1½-2
3-3½
3
Preparati ciupercile mici intregi si pe
cele mari taiate. Nu adaugati apa.
Stropiti cu suc de lamaie.
Condimentati cu sare si piper si
apoi scurgeti inainte de servire
.
Ceapa
250g 5½-6 3
Taiati ceapa felii sau in jumatati.
Adaugati numai 15 ml de apa
.
Ardei
250g 4½-5 3
Taiati ardeii in bucati mic
i.
Cartofi
250g
500g
4-5
7½-8½
3
Cantariti cartofii decojiti si apoi taiatii
in jumatati sau sferturi
.
Napi
250g 5-5½ 3
Taiati napii in cuburi mici
.