Testarea compatibilitatii pentru microunde
• Plasati alimentele care trebuie gatite in cuptor impreuna cu un pahar cu apa. Incalziti la
750 W (100%) pentru un minut. In cazul in care alimentele devin fierbinti nu trebuie sa
utilizati microundele pentru ele. In cazul in care sunt doar caldute, puteti utliza
microundele doar ca sa le incalziti, nu ca sa le gatiti. In cazul in care alimentele au
temperatura camerei, pot fi gatite la microunde.
• Servetele de hartie, hartia cerata, prosoapele de hartie, farfuriile, canile, folia pentru
impachetat si cartoanele sunt ustensile extrem de potrivite pentru a fi utilizate la
microunde. Asigurati-va intotdeauna ca containerele sunt pline cu alimente care sa
absoarba energia, evitand astfel suprincalzirea.
• Multe vase din plastic, cani, recipiente pentru refrigerare si folii de plastic pot fi folosite la
microunde. Urmati instructiunile producatorului atunci cand utilizati obiecte din plastic in
cuptorul cu microunde. Evitati utilizarea ustensilelor din plastic pentru alimentele care
contin multa grasime sau un mult zahar deoarece vasele care contin aceste alimente
ating temperaturi ridicate si pot topi plasticul.
• A nu se lasa cuptorul nesupravegheat; uitati-va la el din cand in cand atunci cand incalziti
sau gatiti alimente in plastic, hartie sau alte materiale combustibile. In cazul in care
observati ca apare fum, pastrati usa inchisa, opriti cuptorul sau deconectati-l pana in
momentul in care fumul se opreste.
• Nu trebuie folosite ustensilele din metal sau cu insertii metlice in cuptorul cu microunde.
Acestea pot fi utilizate in cuptorul cu microunde numai in cazul in care producatorul le
recomanda in mod expres pentru a fi utilizate la microunde.
• Recipientele cu deschideri inguste precum sticlele nu trebuie utilizate la microunde.
• Fiti atenti atunci cand ridicati capacul sau o folie protectoare de pe un vas care a fost in
cuptorul cu microunde pentru a evita sa va ardeti cu aburii emanati de alimente.
Siguranta alimentelor
• Nu incalziti alimentele in cutii metalice la microunde. Transferati intotdeauna alimentele
in recipiente corespunzatoare.
• Prajirea alimentelor care contin multa grasime nu trebuie efectuata la microunde,
deoarece temperatura grasimii nu poate fi controlata, putand apare situatii periculoase.
• Floricelele pot fi pregatite la microunde, insa doar in ambalaje speciale sau in vase
concepute special in acest scop. Aceasta operatiune de gatire nu trebuie lasata
niciodata nesupravegheata.
• Intepati alimentele cu pielita neporoasa sau membrana pentru a evita ca aburul sa se
acumuleze si sa provoace mici explozii. Merele, cartofii, ficateii de pui, galbenusurile de
ou sunt doar cateva exemple de alimente care trebuie intepate.
Avertizare: Atunci cand se incalzesc lichide in cuptorul cu microunde, de exemplu supa,
supraincalzirea lichidului peste punctul de fierbere poate avea loc fara aparitia bulelor care sa
indice acest fenomen. Pentru a preveni aceasta posibilitate, trebuie urmati pasii de mai jos:
1. Evitati utilizarea de vase cu peretii drepti si gat ingust.
2. Nu incalziti alimentele in mod exccesiv.
3. Amestecati lichidul inainte de a plasa vasul in cuptor si din nou la jumatatea timpului
pentru incalzire.
4. Dupa incalzire, permiteti cuptorului sa stationeze o perioada scurta de timp, amestecati
din nou inainte de a scoate vasul din cuptor.
• Anumite produse precum ouale intregi si containerele izolate – de exemplu, vasele din
sticla inchise – pot exploda si nu trebuie incalzite in cuptorul cu microunde. In mod
ocazional, omleta poate exploda in timp ce este gatita. Intepati intotdeauna galbenusul,
apoi acoperit si lasati un timp de repaos inainte de a lua capacul.