Samsung QW71X Manual de utilizare

Categorie
Cuptoare pentru pizza
Tip
Manual de utilizare
Code No.: DE68-02929D
CUPTOR CU MICROUNDE
Manual de utilizare si ghid de preparare
QW71X
Cuptor............................................................................................2
Accesorii.....................................................................................2
Panou de control.........................................................................2
Folosire
a manualului de instructiuni............................................3
Masuri de siguranta....................................................................3
Instalarea cuptorului cu microunde..............................................5
Ce trebuie facut atunci cand cuptorul nu functioneaza corect......5
Preparare/ Reincalzire ..............................................................6
Nivele putere.............................................................................
6
Oprirea prepararii......................................................................7
Ajustarea timpului de preparare.................................................7
Dezghetarea manuala a alimentelor...........................................
7
Folosirea functiunii Auto reincalzire/preparare...........................
.7
Setarile functiunii Auto reincalzire/preparare ..............................7
Alegerea accesoriilor..................................................................
.8
Prajirea .......................................................................................
.8
Modul combinat
de preparare Microunde si Gratar....................8
Ghid accesorii de preparare......................................................
.9
Ghid de preparare.....................................................................
10
Curatarea cuptorului cu microunde...........................................
17
Specificatii tehnice ....................................................................
17
2
RO
Cuptor
Accesorii
In functie de modelul pe care l-ati achizitionat, vi se vor livra cateva
accesorii, care pot fi folosite in diferite moduri.
Nu folositi niciodata cuptorul cu microunde fara inelul de rulare si
platan.
Panou de control
1. Cuplaj, deja plasat pe axul motorului situat la baza
cuptorului.
Scop :
Cuplajul roteste platanul.
2. Inel de rulare
, care se plaseaza in centrul cuptorului..
Scop : nelul de rulare sustine platanul.
3. Platan
, care se plaseaza pe inelul de rulare si centrul
fixandu-se la cuplaj.
Scop : latanul serveste ca suprafata principala de
preparare; poate fi scos cu usurinta, pentru
curatare.
4. Raft metalic
, care se plaseaza pe platan.
Scop : Raftul metalic poate fi folosit in modurile de
preparare gratar si preparare combinata.
ORIFICII DE VENTILATIE
INCUIETORI USA
USA
PLATAN
CUPLAJ
INEL DE RULARE
DISPOZITIVE
DE SIGURANTA
LAMPA
BUTON DE CONTROL
AL PUTERII DE
PREPARARE
BUTON SELECTARE
MANER
USA
GRATAR
1. DEZGHETARE
2.
BUTON CONTROL PUTERE PREPARARE
3.
BUTON SELECTARE TIMP
4.
GRATAR
5.
COMBI
6.
REINCALZIRE AUTOMATA
1
4
5
6
2
3
TIMP
3
RO
Folosirea manualului de instructiuni
Tocmai ati achizitionat un cuptor cu microunde SAMSUNG. Manualul
de instructiuni cuprinde informatii importante referitoare la prepararea
alimentelor cu ajutorul cuptorului cu microunde:
Masuri de siguranta
Accesorii potrivite si vesela de preparare
Sfaturi utile de preparare
La inceputul manualului veti gasi ilustratii asupra cuptorului, si in
special ale panoului de comanda, astfel ca veti recunoaste butoanele
mult mai usor.
Procedurile pas cu pas folosesc trei simboluri diferite:
RECAUTII PENTRU EVITAREA UNEI POSIBILE EXPUNERI
EXCESIVE LA ENERGIA MICROUNDELOR
Cititi cu atentie urmatoarele masuri de siguranta; in caz contrar poate avea loc o
expunere la energia microundelor, ce poate avea umari neplacute.
(a) In nici un caz, nu trebuie sa incercati sa folositi cuptorul cu microunde cu usa
deschisa, sa modificati incuietorile de siguranta ale usii sau sa introduceti
obiecte un gaurile incuietorilor de siguranta.
(b) Nu plasati nici un obiect intre usa cuptorului si partea frontala si nu permiteti
resturilor alimentare sa se acumuleze pe suprafetele de etansare. Asigurati-va
ca usa si suprafetele de etansare sunt curate, stergandu-le dupa folosire cu o
carpa umeda si apoi cu o carpa moale si uscata.
(c) Nu folositi cuptorul cu microunde, daca acesta este defect. Apelati la ajutorul
unui tehnician service, instruit de catre producator.
Este foarte important ca usa cuptorului sa se inchida corect si sa nu existe
nici o defectiune a:
(1) Usii, incuietorilor acesteia si a suprafetelor de etansare
(2) Balamalelor usii (rupte sau slabite)
(3) Cablului de alimentare
(d) Cuptorul cu microunde nu trebuie modificat sau reparat, decat de catre un
tehnician service calificat corespunzator si instruit de catre producator.
Masuri de siguranta
Masuri de siguranta importante.
Cititi cu atentie si pastrati manualul pentru o folosire ulterioara.
Inainte de a prepara alimente sau lichide in cuptorul cu microunde, va
rugam sa verificati daca au fost luate urmatoarele masuri de siguranta.
1. Nu folositi nici un vas metalic in interiorul cuptorului cu microunde.
Containere metalice
Vesela cu ornamentatii de aur sau argint
Frigarui , furculite, etc.
Motiv
: Pot apare scantei sau arc electric, care vor deteriora cuptorul.
2. Nu incalziti:
Sticle, borcane, containere etanse sau sigilate in vid.
Ex: Borcane cu alimente pentru copii.
Alimente sigilate ermetic.
Ex: Oua, rosii.
Motiv
: Presiunea va creste la incalzire si poate duce la explozia acestora.
Sfat :
Scoateti capacele si intepati sacii sau pungile, etc.
3. Nu puneti in functionare cuptorul cu microunde, atunci cand acesta este gol.
Motiv
: Peretii cuptorului se pot deteriora.
Sfat :
Lasati intotdeauna un pahar cu apa in interiorul cuptorului.
Apa va absoarbe microundele in cazul unei porniri accidentale a
cuptorului cu microunde, atunci cand acesta este gol.
4. Nu acoperiti orificiile de ventilatie cu carpe sau hartie.
Motiv
: Carpele sau hartia pot lua foc datorita aerului cald evacuat din cuptor.
5. Folositi intotdeauna manusi atunci cand scoateti alimente sau vesela din cuptor.
Motiv
: Unele vase absorb microundele si caldura este transferata intotodeauna de
la aliment la vas. De aceea, vasele sunt fierbinti.
6. Nu atingeti elementul de incalzire si peretii interiori ai cuptorului cu microunde.
Motiv
: Acesti pereti ar putea sa fie destul de fierbinti incat sa va arda chiar si dupa
ce prepararea a luat sfarsit. Nu permiteti ca materiale inflamabile sa intre in
contact cu aria interioara a cuptorului. Lasati intai cuptorul sa se raceasca.
7. Pentru a reduce riscul unui incendiu in cavitatea cuptorului:
Nu depozitati materiale inflamabile in interiorul cuptorului cu microunde.
Indepartati sigiliile metalice ale ambalajelor de plastic sau hartie, ale alimentelor.
Nu folositi cuptorul pentru a usca ziare.
Daca observati ca iese fum, lasati usa cuptorului inchisa si opriti aparatul sau
deconectati-l de la sursa de alimentare.
Important Nota Precautie
4
Masuri de siguranta (continuare)
8. Aveti o grija deosebita atunci cand, incalziti lichide sau alimente pentru copii.
Lasati intotdeauna un timp de asteptare de 20 de secunde, dupa ce cuptorul
a fost oprit, pentru a permite echilibrarea temperaturii.
Amestecati pe durata incalzirii, daca este necesar, si intotdeauna dupa incalzire.
Aveti grija atunci cand luati vasul din cuptor, dupa incalzire. In cazul in care,
vasul este prea fierbinte, va puteti arde.
Exista risul unei eruptii intarziate a fierberii.
Pentru a preveni fierberea intarziata si o posibila oparire, ar trebui sa
introduceti o lingurita de plastic sau o bagheta de sticla in lichide si
amestecati inainte, in timpul si dupa preparare.
Motiv :
Pe durata incalzirii lichidelor, punctul de fierbere poate fi intarziat;
aceasta inseamna ca poate apare o eruptie a fierberii imediat dupa ce
recipientul a fost scos din cuptor. In acest caz, exista pericolul oparirii.
In caz de oparire, urmati instructiunile de prim ajutor urmatoare:
* Introduceti zona oparita in apa rece, pentru cel putin 10 minute.
* Acoperiti cu o haina curata si uscata.
* Nu aplicati nici un fel de creme, uleiuri sau lotiuni.
Nu umpleti niciodata complet vasul si alegeti un vas care este mai larg la
gura decat la baza, pentru a preveni scurgerea la fierbere a lichidului. Sticlele
cu gat subtire pot de asemenea exploda, daca sunt supraincalzite.
Verificati intotdeauna temperatura alimentelor pentru copii si a laptelui,
inainte de servire.
Nu incalziti niciodata o sticla pentru copii cu biberonul atasat; poate exploda
la supraincalzire.
9. Aveti grija sa nu deteriorati cablul de alimentare.
Nu introduceti cablul de alimentare sau stecherul in apa si tineti cablul de
alimentare departe de suprafetele incalzite.
Nu folositi acest aparat daca, cablul de alimentare sau stecherul este defect.
10. Atunci cand deschideti usa cuptorului, stati la o lungime de brat de acesta.
Motiv :
Aerul cald sau aburul eliberat pot provoca oparirea.
11. Pastrati curat interiorul cuptorului cu microunde .
Motiv :
Particulele de alimente sau petele de ulei de pe peretii sau baza
cuptorului, pot deteriora vopseaua si reduce eficienta aparatului.
12. Un "clic" poate fi observat pe durata functionarii, in special, atunci cand cuptorul
se afla in modul de dezghetare.
Motiv
: Atunci cand puterea de iesire se schimba, este posibil sa auzuti acest sunet.
13. Daca cuptorul cu microunde functioneaza gol, alimentarea cu energie se va
opri automat, pentru siguranta. Puteti folosi din nou cuptorul, in mod normal,
dupa o perioada de 30 de minute.
MASURI DE SIGURANTA IMPORTANTE
Pe durata prepararii, ar trebui sa va uitati din cand in cand in interiorul cuptorului,
atunci cand alimentele sunt incalzite sau preparate in recipiente de unica folosinta
din plastic, hartie sau alt material combustibil.
IMPORTANT
Nu trebuie permis copiilor sa foloseasca sau sa se joace la cuptorul cu microunde.
Nu trebuie lasati copii nesupravegeati in apropierea cuptorului, atunci cand acesta
este in functiune. Obiecte care pot trezi interesul copiilor, nu trebuie depozitate sau
ascunse pe cuptorul cu microunde.
RO
AVERTIZARE:
Daca usa sau garniturile de etansare ale acesteia sunt defecte, nu folositi cuptorul
pana la repararea de catre personal autorizat.
AVERTIZARE:
Operatiunile de service sau reparatii, ce implica demontarea capacului de protectie
impotriva expunderii la energia miocroundelor, trebuie executate numai de catre
personal calificat.
AVERTIZARE:
Lichidele sau alte tipuri de alimente nu trebuie incalzite in recipiente etanse,
deoarece acestea pot exploda.
AVERTIZARE:
Permiteti copiilor sa foloseasca cuptorul cu microunde fara supraveghere, numai
atunci cand acestia au fost corespunzator instruiti, astfel incat sa fie capabili de
a utiliza aparatul in siguranta si de a intelege riscurile unei utilizari incorecte.
5
20 cm
deasupra
10 cm
in spate
10 cm
pe laterale
85 cm de
la podea
Ce trebuie facut atunci cand cuptorul nu
tceroc azaenoitcnuf
.et
ad eliitulos itacrecni ,soj iam etaremune elemelborp nid anu iteva acaD
.lamron etsE
.ed
n
uor
cim
uc i
ul
uro
t
puc l
ur
oire
t
ni
ni i
ulus
n
ed
n
oc
ai
tir
apA
.
a
r
ao
iretx
e
a
sa
cra
c
i
s
as
u
a
gn
a
l
e
p
i
u
l
u
r
ea
aerare
b
i
lE
.a
r
aoiretxe asacrac is asu agnal ep iinimul aitcelf
e
R
.i
ulurotpuc asu agnal ep roliruba aerarebilE
iu
l
u
not
u
b
aer
i
tor al azaenoi
t
cnuf un lurotpuC TI
R
EM .
?telp
m
oc a
s
ihcni
et
se asU
.coled taraperp etse un lutnemilA
?
t
c
e
r
o
c l
u
pmi
t
t
at
e
s itA
?asih
c
n
i
e
t
se
as
U
e
tnarugis ienu aere
dr
a
t
acov
o
rp it
a
is cirtc
el
e l
u
tiuc
r
ic tacr
ac
ni
ar
pus itA
?ta
m
otua rot
p
urertn
i
iu
n
u aer
a
sna
l
ced ua
s
.tarap
er
p
ni
tup aer
p
u
a
s tl
u
m ae
r
p e
t
se lutnemilA
?
i
ulutnemila lupit uc
rot
a
znupseroc eraraperp ed atarud tates i
t
A
?
rot
az
n
u
ps
er
oc
ere
t
u
p
e
d
le
vi
n
n
u
s
el
a i
t
A
.ed
nuo
r
c
im u
c
iu
lu
rotpuc
luro
iretn
i n
i
c
i
rtce
le
cra
is
ie
tnac
s
rapA
?e
ci
la
t
e
m
et
n
e
man
ro
uc
a
lese
v tiso
lo
f
itA
?iu
l
urot
p
u
c
l
u
roiretn
i
ni
a
c
i
l
a
t
em a
l
is
n
e
t
su o
u
a
s at
i
lu
c
ruf
o
tasal
it
A
?iulur
ot
puc ia iroi
r
etni iiter
e
p ed
epao
r
pa
a
erp e
ts
e ui
n
imula ed ailoF
.luro
z
i
v
ele
t
uas
lu-
o
id
a
r u
c
etner
e
fre
tn
i a
c
aovo
r
p
ednuo
r
cim u
c
luro
t
pu
C
dn
a
c
i
c
n
uta
,
roz
i
ve
l
e
t
ua
s
o
i
dar
a
l a
t
avr
es
bo
i
f
e
ta
op
a
t
nere
fre
t
n
i
a
r
aosu
O
,
am
el
bo
r
p
at
s
aeca avloz
er
a
urt
n
eP
.l
amr
o
n et
s
E
.
aza
e
no
it
c
n
uf
l
ur
o
tp
u
c
.ene
t
na u
a
s roziv
e
le
t
,oidar
ed
etra
pe
d ed
n
uorcim uc lurotpuc
i
t
alatsni
,a
m
elborp
itavlozer as
at
u
ja av
u
n sus iam ed eliitamr
o
fni acaD
.
GNUSMAS
e
ci
vres l
u
rt
ne
c uas lacol
lu-r
elae
d
itat
c
a
t
no
c
e
d
n
uo
rcim
uc
iu
l
u
r
o
tp
uc
a
e
ra
la
t
s
n
I
lutsed is a
t
paerd
,adeten atafarpus
o
ep ed
n
uorcim uc lur
o
t
p
uc itaz
es
A
.
ai
u
tse
c
a
a
etat
u
er
g et
r
op
us
as tac
n
i
at
n
ets
izer ed
.
1
a
c
av-
it
ar
u
gi
s
a
,
e
d
n
u
or
cim
uc
l
ur
o
t
p
u
c i
t
a
l
a
ts
ni
dn
ac
ic
n
u
t
A
n
i
tup
le
c
ed
ui
tap
s
nu
dna
sa
l
,a
ta
v
ced
a
e
ra
l
itne
v
o
a
ts
i
xe
ar
p
u
s
a
ed
m
c
0
2
e
d
u
i
t
a
p
s
n
u
,e
la
re
t
al
ni is etaps n
i
mc 01
.
ro
t
pu
c al
aedop a
l
e
d
mc 58 ed u
i
t
ap
s n
u
is aiutseca
.2
lu
ro
i
re
tn
i
n
id
e
r
a
lab
ma
ed
e
le
la
i
retam e
tao
t
i
te
tao
cS
.lu
n
a
t
a
l
p
i
s
er
a
l
u
r
ed
l
u
l
e
n
i
i
t
a
l
a
t
s
n
I
.
i
u
l
u
r
ot
p
u
c
.
t
c
e
r
o
c
e
t
r
a
vn
i
e
s lu
na
ta
l
p
a
ca
d
i
t
a
c
i
f
ir
e
V
.
3 ta
cn
i
le
f
t
sa
tano
i
t
i
zop
e
iube
r
t
ednuo
r
c
i
m
u
c
rotpu
c
t
se
cA
.libis
e
cc
a
r
os
u
eif
a
s
e
r
at
n
e
mil
a
e
d i
ulul
b
ac
l
ure
hc
e
t
s
av es lurotpuc eceraoed
,eitalitn
e
v ed e
l
ii
c
ifiro atado
ic
i
n it
ac
olb u
N
ec an
a
p l
i
bare
p
oni e
n
a
m
ar aV .tamotua
i
rpo
a
v es
i
s i
z
lac
n
iar
p
us
.tn
e
ic
i
f
u
s et
s
eca
r
e
s
al eratn
emila ed lulbac itatcenoc ,artsaovaenmud atnarugis urtneP
,acaD .eratnamapmi uc is CA ,zH05 ,itloV 032 ,inip-3 uc azirp o
G
N
EHS
-I
( l
a
icep
s
u
l
b
a
c
n
u
u
c
t
iuco
l
n
i
eiuber
t
a
ts
e
c
a
ta
r
o
i
r
et
e
d
e
ts
e
-PSLI
M
AS,0143CIRTCELEORUE,D9184P
K
K
K
D
K
,220P
S
01 6 ,B GNUSNOOM ,E84-PE H HGI P TCEJOR P.H .)3 itatcatnoC
LEARSI n
i
e
r
atnemi
l
a ed l
u
lba
C
.e
r
i
u
co
l
n
i
u
r
tnep
l
a
co
l
lurelaed
P
e
tse E N
OC
N
( 61D
Z
A ,) /
S A
I
R
F
CA A XEP
SD
AEL
61AS ni
r
a
i
E
GIN
R
,A
I
G
H NA
A
,
KE
AY
N
is
U. E.A etse P
NE
C
ON(
UD 1A
31 )
.
mu
cerp ,demu
i
s
dlac uide
m
ni ednuorci
m
uc luro
tpu
c ita
la
tsni u
N
i
esrus eliit
a
c
i
fice
p
S
.
r
o
taidar uas tiunsibo rotpuc
i
unu a
e
reiporpa ni
ed
ei
s
net
x
e e
c
iro
i
s e
t
atc
e
pser eiu
b
ert
i
ulur
o
tpu
c
a
e
ratnemil
a
ed
,erat
nem
il
a ed lulbac is ac dradnats isaleca abia as eiubert ulbac
aprac o uc iisu aerasnate is luroiretni itegretS .lurotpuc uc atado tarvil
.atad
a
mirp
u
r
tn
ep
ednuorc
i
m u
c
l
u
rotpuc isol
of
a
ed
et
n
iani
,a
d
emu
RO
6
Nivel putere Iesire
MICROUNDE GRATAR
Ridicat
Mediu ridicat
Mediu
Mediu scazut
Dezghetare( )
Scazut
Gratar
COMBI I ( )
COMBI II ( )
COMBI III ( )
750 W
600 W
450 W
300 W
180 W
100 W
-
300 W
450 W
600 W
-
-
-
-
-
-
950 W
950 W
950 W
950 W
Se aprinde lumina cuptorului si platanul incepe
sa se roteasca.
Nivele putere
Puteti alege unul dintre nivelele de putere de mai jos.
Daca selectati un nivel ridicat de putere, timpul de preparare
trebuie sa scada.
Daca selectati un nivel scazut de putere, timpul de preparare
trebuie sa creasca.
Preparare/ Reincalzire
Urmatoarea procedura va arata cum puteti prepara sau reincalzi alimente.
Verificati intotdeauna setarile facute pentru preparare, inainte de a lasa
cuptorul nesupravegheat.
Intai, asezati alimentul in centrul platanului. Apoi inchideti usa.
Nu porniti niciodata cuptorul cu microunde, atunci cand acesta este gol.
In timpul prepaprarii puteti schimba nivelul puterii rotind butonul
COOKING POWER CONTROL .
1. Selectati nivelul maxim al puterii rotind butonul COOKING
POWER CONTROL. (PUTERE MAXIMA : 750W)
2. Selectati timpul de preparare rotind butonul TIMER.
Rezultat :
RO
7
Oprirea prepararii
Puteti opri prepararea in orice moment, pentru a verifica alimentul.
Ajustarea timpului de preparare
Setarile functiunii Auto reincalzire / preparere
Urmatorul tabel prezinta diferite programe de auto incalzire/preparare,
cantitati, timp de asteptare si recomandari potrivite.
1. Pentru a opri temporar prepararea;
Deschideti usa.
Rezultat
: Prepararea se opreste. Pentru a continua,
inchideti usa.
2. Pentru a opri complet prepararea;
Rotiti butonul TIMER la pozitia 0.
Ajustati timpul de preparare ramas rotind butonul TIMER .
1. Setati nivelul maxim al puterii invartind butonul COOKING
POWER CONTROL la pozitia maxima.
2.
Rotiti butonul TIMER pentru a selecta reincalzire automata.
(bauturi, supa/ sos si legume proaspete)
Simbol Tip de servire Putere Portie Timp preparare Timp asteptare
Bauturi 750 W 150 ml 1 min 35 sec 1-2 min.
Supa/ sos
(rece)
750 W 200-250 ml 3 min 10 sec 2-3 min.
Legume
proaspete
750 W 300-350 g 5 min 30 sec 3 min.
Incepe dezghetarea.
RO
Dezghetarea manuala a alimentelor
Functiunea de dezghetare va permite sa dezghetati carne, pasari, peste.
Intai, asezati alimentul congelat in centrul platanului si apoi inchideti
usa.
Folositi numai recipiente compatibile si sigure.
1.
Rotiti butonul COOKING POWER CONTROL
la
(180W).
2.
Rotiti butonul
TIMER
pentru a selecta timpul dorit.
Rezultat :
Folosirea functiunii Auto reincalzire/preparare
Intai, asezati alimentul in centrul platanului. Inchideti usa.
Folositi numai recipiente compatibile si sigure.
8
1. Deschideti usa cuptorului cu microunde. Asezati
alimentul pe raftul metalic si apoi asezati raftul
pe platan.
Inchideti usa cuptorului.
2.
Rotiti butonul Cooking Power Control
la nivelul de putere
corespunzato
r ( , , ).
3. Rotiti butonul
Timer pentru a selecta timpul dorit.
(Exemplu : 60 minute)
Rezultat
:
Incepe prepararea.
RO
Alegerea accesoriilor
Folositi numai recipiente recomandate pentru microunde; nu folositi
containere sau vase din plastic, cesti de hartie, etc.
Pentru detalii referitoare la ustensile si vase potrivite, vedeti
capitolul "Ghid accesorii de preparare", de la pagina 8 .
Prajirea
Gratarul va permite sa incalziti si sa rumeniti rapid alimentele, fara a
folosi microundele. In acest scop, un raft metalic este livrat odata cu
cuptorul cu microunde.
Nu va ingrijorati daca, elementul de incalzire se opreste in timpul prajirii.
Acest sistem este conceput pentru a preveni supraincalzirea cuptorului.
Folositi intotdeauna manusi, atunci cand atingeti vasele din cuptor,
deoarece sunt fierbinti.
Modul combinat de preparare Microunde si Gratar
Puteti folosi modul combinat de preparare cu microunde si prajire,
pentru a prepara mai rapid alimentele si a le rumeni in acelasi timp.
Folositi intotdeauna vesela recomandata pentru microunde. Vasele
din sticla sau ceramica sunt ideale, deoarece permit microundelor sa
penetreze uniform alimentele.
Folositi intotdeauna manusi, atunci cand atingeti recipientele din
cuptor, pentru ca acestea sunt foarte fierbinti.
Nivelul maxim al puterii, pentru modul combinat de preparare
microunde si gratar, este de 600W.
Daca doriti sa selectati modul combinat de preparare (gratar
si microunde), folositi numai vase recomandate pentru
microunde. Ustensilele sau vasele metalice pot deteriora
cuptorul.
1. Preincalziti gratarul la temperatura dorita, rotind butonul
cooking power control knob la simbolul gratarului ( )
si apoi rotiti butonul TIMER la pozitia dorita.
2. Deschideti usa si asezati alimentul pe raftul metalic.
3. Selectati timpul de preparare corespunzator rotind
butonul TIMER .
9
RO
Ghid accesorii de preparare
Pentru a prepara alimente in cuptorul cu microunde, microundele
trebuie sa poata penetra alimentul, fara a fi reflectate sau absorbite
de vesela folosita.
De aceea, trebuie sa alegeti cu grija accesoriile de preparare. Daca acestea
sunt marcate cu simbolul "microwave safe", nu trebuie sa va mai faceti griji.
Urmatorul tabel prezinta diferite tipuri de accesorii de preparare si indica
daca si cum trebuie folosite, in cuptorul cu microunde.
Accesorii Recomandate pt uz
(microwave safe)
Comentarii
Folie de aluminiu ✓ ✗ Poate fi folosita in cantitati mici pentru a
proteja anumite zone impotriva prajirii
excesive. Arcul electric poate apare,
daca folia este prea aproape de peretii
cuptorului sau este in cantitate mare.
Farfurie crustata
Nu preincalziti mai mult de opt minute.
Portelan si ceramica
Portelanul, ceramica, vasele din lut sunt
in mod obisnuit potrivite, numai daca nu
sunt decorate cu ornamente metalice.
Vase de unica folosinta
din carton, poliester
Unele alimente congelate sunt ambalate
in astfel de vase.
Ambalaje Fast-food
Cesti sau containere
din polistiren
Pungi de hartie
sau ziare
Hartie reciclata
sau vesela cu
ornamente metalice
Pot fi folosite pentru incalzire.
Supraincalzirea poate duce la topirea
polistirenului.
Pot cauza incendiu.
Pot cauza arc electric.
Sticla
Vesela de masa
Pahare fine
Borcane de sticla
Poate fi folosita, numai daca nu este
decorata cu ornamente metalice.
Pot fi folosite pentru incalzire.
Sticla fina se poate sparge sau crapa,
la supraincalzire.
Trebuie scos capacul. Numai pentru
incalzire.
Metal
Vesela
Ambalaje cu sigilii
metalice
Pot cauza arc electric sau incendiu.
Hartie
Farfurii, cesti,
servetele, hartie
de bucatarie
Hartie reciclata
Pentru incalzire si timp de preparare scurt.
De asemenea, pentru absorbirea umiditatii.
Poate cauza arc electric.
Plastic
Containere
Pelicula
Pungi de congelare
✓ ✗
Numai daca e plastic rezistent la incalzire.
Unele tipuri de plastic, se deformeaza si
se decoloreaza la temperaturi ridicate.
Nu folositi melamina.
Poate fi folosita pentru a retine umezeala.
Aceasta nu trebuie sa atinga alimentele.
Aveti grija la indepartarea peliculei, deoarece
vor fi eliberati aburi fierbinti.
Numai daca rezista la fierbere. Nu trebuie
sa fie ermetica. Daca e necesar, intepati
cu furculita.
Hartie cerata
Poate fi folosita pentru retinerea umezelii.
Impiedica formarea petelor de grasime, ulei.
:Recomandat
:Folositi cu atentie
:Periculos
10
Ghid de preparare
MICROUNDE
Energia microundelor penetreaza alimentul, atrasa si absorbita de apa, grasimea si
continutul de zahar al acestuia.
Microundele provoaca o accelerare a miscarii moleculelor alimentului. Miscarea
rapida a acestor molecule produce frecarea si caldura rezultata prepara alimentul.
PREPARARE
Accesorii pentru prepararea cu microunde
Accesoriile de preparare trebuie sa permita trecerea energiei microundelor, pentru o
eficienta maxima. Microundele sunt reflectate de metal, precum otel, aluminiu si
cupru, dar pot penetra ceramica, sticla, portelanul si plasticul precum si hartia si
lemnul. Deci, alimentele nu trebuie preparate niciodata in containere de aluminiu.
Alimente potrivite pentru prepararea cu microunde:
Multe tipuri de alimente sunt potrivite pentru prepararea cu microunde, incluzand
peste sau legume congelate, fructe, paste, orez, cereale, fasole, peste si carne.
Sosuri, creme, supe, budinci, conserve si condimente pot fi de asemenea preparate
in cuptorul cu microunde. In general, prepararea in cuptorul cu microunde este
ideala pentru orice tip de aliment ce intr-un cuptor traditional. De exemplu, topirea
untului si a ciocolatei (vedeti capitolul referitor la sfaturi si tehnici de preparare).
Acoperirea pe durata prepararii
Este foarte important sa acoperiti alimentele in timpul prepararii, pentru ca apa
evaporata se transorma in aburi si contribuie la procesul de preparare.
Alimentele pot fi acoperite in mai multe moduri, de exemplu cu o farfurie ceramica,
capac de plastic sau pelicula.
Timp de asteptare
Dupa preparare, este important sa lasati alimentului un timp de asteptare, pentru
echilibrarea temperaturii in interiorul acestuia.
Ghid de preparare pentru legumele congelate
Folositi un vas de sticla cu capac. Preparati acoperit respectand timpul corespunzator -
vedeti tablul de mai jos. Continuati prepararea pentru a obtine rezultatele dorite.
Amestecati de doua ori in timpul prepararii si o data dupa preparare. Adaugati sare,
condimente sau unt, dupa preparare. Acoperiti pe durata timpului de asteptare.
.
Aliment Portie Putere Timp
(min.)
Timp de
asteptare (min.)
Instructiuni
Spanac 150g 600W
5½-6½
2-3 Adaugati 15 ml (o
lingurita) de apa rece.
Broccoli 300g 600W 10 -11 2-3 Adaugati 15ml(o
lingurita) de apa rece.
Mazare 300g 600W 8-9 2-3 Adaugati 15ml (o
lingurita) de apa rece.
Fasole verde 300g 600W 10-11 Adaugati 15ml (o
lingurita) de apa rece.
Legume mixe
(morcov/
mazare/
porumb)
300g 600W 9-11 Adaugati 15ml (o
lingurita) de apa rece.
Legume mixe
(stil chinezesc)
300g 600W
8½-9½
2-3
Adaugati 15ml (o
lingurita) de apa rece.
RO
2-3
2-3
2-3
11
Ghid de preparare (continuare)
Ghid de preparare pentru legume proaspete
Folositi un vas de sticla cu capac. Adaugati 30-45 ml de apa rece (2-3 lingurite) pentru
fiecare 250 g , numai daca nu este recomandata alta cantitate de apa - vedeti tabelul.
Preparati acoperit pe timp minim - vedeti tabelul. Continuati prepararea pentru a obtine
rezultatele dorite. Amestecati o data in timpul prepararii si o data dupa. Adaugati sare,
condimente si unt dupa preparare. Acoperiti pe durata timpului de asteptare de 3 minute.
Sfat: Taiati legumele in bucati de marime egala. Cu cat le taiati mai mici, cu atat mai
repede se vor prepara.
Toate legumele proaspete trebuie preparate, folosind nivelul maxim de putere (800 W).
Ghid de preparare pentru orez si paste
Orez: Folositi un vas mare cu capac - orezul isi dubleaza volumul in timpul
prepararii. Preparati acoperit.
La sfarsitul timpului de preparare, amestecati inainte de timpul de
asteptare si adaugati sare si unt.
Remarca: Orezul ar putea sa nu absoarba toata apa, dupa ce timpul
de preparare s-a sfarsit.
Paste: Folositi un vas mare.. Adaugati apa fierbinte, putine sare si amestecati
bine. Preparati neacoperit.
Amestecati in timpul prepararii si dupa preparare. Acoperiti pe durata
timpului de asteptare si scurgeti bine dupa aceea.
Aliment Portie Timp
(min.)
Timp de
asteptare
(min.)
Instructiuni
Broccoli 250g
500g
5-5½
8½-9
3 Preparati in bucati de marime egala.
Aranjati cozile catre centru.
Varza de
Bruxell
250g 6½-7½ Adaugati 60-75 ml (5-6 lingurite) de apa.
Morcovi 250g 5-6 3 Taiati morcovii in felii de marime egala.
Conopida 250g
500g
5½-6
-10
Preparati in bucati de marime egala.
Taiati bucatile mari in jumatate, cu cozile
catre centru.
Dovlecei 250g 4-4½ 3 Taiati dovleceii in felii. Adaugati 30 ml
(2 lingurite) de apa sau adaugati unt.
Preparati doar pana la rumenire.
Vinete 250g -5 3 Taiati vinetele in bucati mici si stropiti-le
cu o lingurita de suc de lamaie.
Praz 250g 5-5½ 3 Taiati prazul in felii subtiri.
Ciuperci 125g
250g
1½-2
3½-4
3 Preparati ciupercile mici intregi si pe cele
mari taiate. Nu adaugati apa. Stropiti cu
suc de lamaie. Condimentati cu sare si
piper si apoi scurgeti inainte de servire.
Ceapa 250g 5-6 3 Taiati ceapa felii sau in jumatati.
Adaugati numai 15 ml (1 lingurita) de apa.
Ardei 250g 4½-5 3 Taiati ardeii in bucati mici.
Cartofi 250g
500g
5-6
9-10
3 Cantariti cartofii decojiti si apoi taiatii in
jumatati sau sferturi.
Napi 250g 5-5½ 3 Taiati napii in cuburi mici.
Aliment Portie Putere Timp
(min.)
Timp de
asteptare
(min.)
Instructiuni
Orez alb 250g 750W 17-18 5 Adaugati 500 ml de apa rece.
Orez maro
(oparit)
250g 750W 22 - 2 5 Adaugati 500 ml de apa rece.
Orez maro 250g 750W 22 - 23 10 Adaugati 600 ml de apa rece.
Orez mix 250g 750W 18 - 19 5 Adaugati 500 ml de apa rece.
Porumb mix 250g 750W 19 - 20 5 Adaugati 400 ml de apa rece.
Paste 250g 750W 11-12 5 Adaugati 1000 ml de apa calda.
3
3
5
RO
12
Ghid de preparare (continuare)
REINCALZIRE
Cuptorul cu microunde va reincalzi alimente intr-un timp mai scurt decat cel necesar
cuptoarelor traditionale.
Folositi nivelul de putere si timpul indicat in tabelul de mai jos. Timpul din tabel este
calculat considerand ca lichidele sunt la temperatura camerei +18 pana la +20°C
iar alimentele la o temperatura de +5 pana la +7°C.
Aranjare si acoperire
Evitati reincalzirea bucatilor mari de alimente, precum o pulpa de carne - acestea au
tendinta sa se arda si sa se usuce. Reincalzirea bucatilor mici va fi mai multumitoare.
Nivele de putere si amestecare
Unele alimente pot fi reincalzite folosind o putere de 750 W in timp ce altele trebuie
reincalzite la 600 W, 450 W sau chiar 300 W.
Verificati tabelele, pentru ghidare. In general, este mai bine sa incalziti alimentul
folosind un nivel scazut al puterii, daca acesta este delicat, in cantitati mari, sau
daca acesta se incalzeste foarte repede (de exemplu chiftelele).
Pentru rezultate mai bune, amestecati bine si intoarceti alimentul. Atunci cand este
posibil, amestecati din nou inainte de servire.
Aveti grija, atunci cand incalziti lichide si alimente pentru copii. Pentru a preveni
eruptia fierberii lichidelor si o posibila oparire, amestecati inainte, in timpul si dupa
incalzire. Patrati-le in cuptor pe durata timpului de asteptare. Va recomandam sa
introduceti o lingurita de plastic sau o bagheta de sticla in lichide.
Evitati supraincazirea alimentului.
Este de preferat, sa subestimati timpul de preparare si apoi sa adaugati timp de
incalzire.
Incalzire si timp de asteptare
Atunci cand incalziti alimentul pentru prima data, va va fi de ajutor sa notati timpul
necesar, pentru o referire ulterioara.
Asigurati-va intotdeauna ca, incalzirea alimentului s-a facut uniform, pana la centru.
Lasati alimentului un timp de asteptare dupa reincalzire - pentru echilibrarea
temperaturii.
Timpul recomandat de asteptare dupa reincalzire este de 2-4 minute, numai daca
nu este specificat alt timp in tabel.
Aveti grija atunci cand incalziti lichide si alimente pentru copii. Vedeti capitolul
referitor la masuri de siguranta.
REINCALZIREA LICHIDELOR
Lasati intotdeauna un timp de asteptare de cel putin 20 de secunde dupa ce
cuptorul s-a oprit, pentru echilibrarea temperaturii. Amestecati in timpul incalzirii,
daca este necesar si intotdeauna dupa incalzire. Pentru a preveni eruptia fierberii
si o posibila oparire, ar trebui sa introduceti o lingurita de plastic sau o bagheta de
sticla in lichide.
REINCALZIREA ALIMENTELOR PENTRU COPII
Aliment pentru copii :
Goliti intr-o farfurie ceramica plata. Acoperiti cu capac de plastic. Amestecati
bine dupa incalzire! Lasati un timp de asteptare de 2-3 minute inainte de servire.
Temperatura recomandata de servire: intre 30-40°C.
Lapte pentru copii:
Turnati laptele intr-o sticla sterilizata. Reincalziti neacoperit. Nu incalziti o sticla
pentru copii cu tot cu biberon; poate exploda la supraincalzire. Agitati bine
inaintea timpului de asteptare si inainte de servire! Verificati intotdeauna
temperatura laptelui si a alimentului pentru copii.
Temperatura recomandata de servire: aproximativ 37°C.
REMARCA:
Alimentele pentru copii, in special, trebuie verificate cu atentie, inainte de servire,
pentru a preveni accidentele.
Folositi nivelul de putere si timpul indicat in tabelul urmator.
RO
13
Ghid de preparare (continuare)
Reincalzirea alimentelor si a laptelui pentru copii
Pentru reincalzire, folositi nivelul de putere si timpul indicat in tabelul de mai jos.
Reincalzirea lichidelor si alimentelor
Pentru reincalzire, folositi nivelul de putere si timpul indicat in tabelul de mai jos.
Aliment Portie Putere Timp Timp de
asteptare
(min.)
Instructiuni
Aliment
pentru copii
(legume+carne)
190g 600W 30 sec. 2-3
Goliti intr-o farfurie
ceramica adanca.
Preparati acoperit.
Amestecati dupa preparare
Asteptati 2-3 minute.
Inainte de servire,
amestecati bine si verificati
cu atentie temperatura.
Pasat pentru
copii (cereale
+ lapte +
fructe)
190g 600W 20 sec. 2-3 Goliti intr-o farfurie
ceramica adanca.
Preparati acoperit.
Amestecati dupa preparare
Asteptati 2-3 minute.
Inainte de servire,
amestecati bine si verificati
cu atentie temperatura.
Lapte pentru 100ml
200ml
300W 30-40 sec.
1min. -
1min.10sec.
2-3 Amestecati sau agitati
bine si turnati intr-o sticla
sterilizata. Asezati pe
centrul platanului.
Preparati neacoperit.
Agitati bine si asteptati
cel putin 3 minute. Inainte
de servire, agitati bine si
verificati cu atentie
temperatura.
Aliment Portie Putere Timp
(min.)
Timp de
asteptare
(min.)
Instructiuni
Bauturi
(cafea, ceai
si apa la
temperatura
camerei)
150 ml
(1 ceasca)
250 ml
(1 cana)
750W 1½-2
2-2½
1-2 Turnati intr-o ceasca ceramica
si incalziti acoperit.
Asezati o ceasca (150 ml)
in centrul platanului
cuptorului.
Amestecati bine inainte si
dupa timpul de asteptare.
Supa
(rece)
250g
450g
750W 3-3½
4-4½
2-3 Turnati intr-un vas ceramic
adanc.
Acoperiti cu capac de plastic.
Amestecati bine dupa reincal-
zire si inainte de servire.
Tocana
(rece)
350g 600W 5-6 2-3 Asezati tocana pe o farfurie
ceramica adanca.
Acoperiti cu capac de plastic.
Amestecat in timpul reincalziri
dupa reincalzire si inainte
de servire.
Paste cu
sos
(rece)
350g 600W 4-5 3 Puneti pastele (ex. spaghetti )
pe o farfurie ceramica plata.
Acoperiti cu pelicula.
Amestecati bine inainte
de servire.
Paste umplute
cu sos
(rece)
350g 600W 4½-6½ 3 Puneti pastele umplute (ex
ravioli, tortellini) intr-o farfurie
ceramica adanca.
Acoperiti cu capac de plastic.
Amestecati in timpul reincal-
zirii si inainte de servire.
Portie de
mancare
300g
400g
600W 5-6
6-7
3 Asezati mancarea pe o
farfurie ceramica.
Acoperiti cu pelicula.
copii
(rece)
RO
14
Ghid de preparare (continuare)
DEZGHETARE
Microundele sunt o cale excelenta de dezghetare a alimentelor congelate.
Microundele dezgheata alimentele intr-o perioada de timp scurta. Acest lucru
poate fi un mare avantaj, atunci cand primiti oaspeti pe neasteptate.
Pasarile congelate trebuie dezghetate bine inainte de preparare. Indepartati sigiliile
metalice si ambalajul, pentru a permite lichidului dezghetat sa se scurga.
Puneti pasarea congelata intr-un vas fara capac. Intoarceti la jumatatea timpului de
dezghetare, scurgeti si indepartati maruntaiele cat mai repede posibil.
Verificati din cand in cand alimentul pentru a va asigura ca acesta nu se incalzeste.
Daca partile mai mici sau mai subtiri ale alimentului incep sa se incalzeasca,
acestea pot fi protejate invelindu-le cu bucati foarte mici de folie de aluminiu
Daca pasarile incep sa se incalzeasca la suprafata, opriti dezghetarea si asteptati
20 de minute, apoi continuati.
Lasati un timp de asteptare pentru peste, carne si pasari pentru a completa
dezghetarea. Timpul de asteptare pentru o dezghetare completa, depinde de
cantitatea ce va fi dezghetata. Vedeti tabelul de mai jos.
Sfat
: Bucatile de alimentele subtiri se dezgheta mai usor decat cele groase si
cantitatile mai mici mai rapid decat cele mari.Amintiti-va acest lucru, la
congelare si dezghetare.
Pentru dezghetarea unui aliment cu o temperatura de -18 pana la - 20 °C, folositi
ca ghid urmatorul tabel.
Toate alimentele congelate trebuie dezghetate folosind un nivel al puterii de
(180W, ).
Aliment Portie Timp
(min.)
Timp de
asteptare
(min.)
Instructiuni
Carne
Carne tocata
Cotlet de porc
500g
.
250g
10-12
.
7-8
5-20 Asezati carnea pe o farfurie
ceramica dreapta. Inveliti
marginile subtiri cu folie de
aluminiu. Intoarceti la jumatatea
timpului de dezghetare!
Pasare
Bucati
de pui
Pui intreg
500g
(2 buc)
1000g
12-14
25-28
15-40 Intai, asezati bucatile de pui cu
pielea in jos, puiul intreg cu
pieptul in jos pe o farfurie
ceramica dreapta. inveliti partile
subtiri, precum aripile si capetele
in folie de aluminiu. Intoarceti la
jumatatea timpului de
dezghetare!
Peste
Fileuri 200g
(2 buc)
400g
(4 buc)
6-7
11-13
5-20 Asezati pestele congelat in
mijlocul unei farfurii ceramice
drepte. Aranjati bucatile subtiri
sub cele mai groase. Inveliti
bucatile subtiri cu folie de
aluminiu. Intoarceti la jumatatea
timpului de dezghetare!
Fructe
Zmeura
250g 6-7 5-10 Asezati fructele pe un vas de
sticla drept si rotund (cu
diametru mare).
Paine
Chifle
(cca. 50 g fiecare)
Prajita/
Sandwich
Paine germana
2buc
4buc
250g
500g
1½-2
3-4
4-5
8-10
5 - 10 Aranjati chiflele in cerc sau
painea orizontal, pe hartie de
bucatarie in mijlocul platanului.
Intoarceti la jumatatea timpului
de dezghetare!
RO
15
RO
Ghid de preparare (continuare)
GRATAR
Elementul de incalzire al gratarului este pozitionat sub tavanul cavitatii. Functioneaza
atunci cand usa este inchisa si platanul se roteste. Rotirea platanului face rumenirea
alimentelor uniforma. Preincalzirea gratarului timp de 4 minute va face rumenirea
alimentelor mai rapida.
Accesorii pentru prajire:
Trebuie sa fie protejate impotriva flacarilor si pot fi metalice. Nu folositi nici un tip de
accesoriu din plastic, deoarece se poate topi.
Alimente potrivite pentru prajire:
Cotlete, carnati, fripturi, hamburgeri, sunca, bucati subtiri de peste, sandvisuri si
toate tipurile de aluat.
REMARCA IMPORTANTA:
Atunci cand folositi numai modul gratar, asigurati-va ca elementul de incalzire se
afla sub tavan in pozitie orizontala si nu pe peretele din spate in pozitie verticala.
Va rugam sa va reamintiti ca, alimentul trebuie asezat pe un raft metalic inalt, numai
daca alte instructiuni nu va recomanda altfel.
MICROUNDE + GRATAR
Acest mod de preparare combina caldura radianta ce vine de la gratar cu viteza
prepararii cu microunde. Functioneaza numai atunci cand usa este inchisa si platanul
se roteste. Datorita rotatiei platanului, alimentele se rumenesc uniform.La acest model,
sunt disponibile trei moduri combinate:
600 W + Gratar, 450 W + Gratar si 300 W + Gratar.
Accesorii pentru prepararea microunde + gratar
Folositi numai accesorii ce pot fi penetrate de microunde. Accesoriile nu trebuie
sa fie inflamabile. Nu folositi accesorii de metal in modul de preparare combinat.
Nu folositi nici un tip de accesoriu din plastic, deoarece se poate topi.
Alimente potrivite pentru prepararea microunde + gratar
Alimentele potrivite pentru modul de preparare combinat includ toate tipurile de
alimente preparate care au nevoie de reincalzire sau rumenire (paste), precum
si alimente care au nevoie de un timp scurt de preparare pentru a se rumeni.
Acest mod poate fi folosit si pentru alimentele taiate in portii groase .
Pentru detalii, vedeti tabelul referitor la gratar.
REMARCA IMPORTANTA
Atunci cand este folosit modul combinat (microunde + gratar), asigurati-va ca elementul
de incalzire este situat sub tavan in pozitie orizontala si nu pe peretele din spate
in pozitie verticala. Alimentul trebuie asezat pe un raft metalic inalt, numai daca alta
instructiune nu recomanda altfel. In caz contrar trebuie plasat direct pe platan.
Vedeti instructiunile din tabelul urmator.
Alimentul trebuie intors, daca doriti sa rumeniti alimentul pe ambele fete.
Ghid de preparare gratar
Preincalziti gratarul cu functiunea gratar, timp de 4 minute.
Folositi nivelul de putere si timpul indicat in tabelul de mai jos.
Aliment
proaspat
Portie Timp
preincalzire
(min.)
Putere Partea 1
Timp
(min)
Partea 2
Timp
(min.)
Instructiuni
Felii de
paine
4 buc
( 25g fiecare)
5Numai
gratar
6-7 5-6
Asezati feliile de o parte
si de alta a raftului
metalic.
Chifle
(deja
preparate)
2-4 buc 3 Numai
gratar
3-4 2-3 Asezati chiflele, intai
cu partea de jos in
sus, in cerc pe raftul
metalic.
Rosii
prajite
250 g
(2buc)
5 300 W
+Gratar
5½-6½ --
Taiati rosiile in jumatati.
Presarati putina
branza. Aranjati in cerc
intr-un vas de sticla
drept. Asezati vasul pe
raftul metalic
Paine
Hawaii
2 buc
(300 g)
5 300 W
+Gratar
7-9 -- Prajiti intai painea.
Asezati feliile pe raftul
metalic. Asezati doua
felii opuse direct pe
raftul metalic. Asteptati
timp de 2 -3
minute.
Aripi de
pui
(reci)
400-500g
(6buc)
5 300 W
+Gratar
11-13 10-12 Ungeti aripile de pui
cu ulei si condimente.
Asezati-le in cerc cu
oasele catre mijloc.
Asezati o bucata de
pui in centrul
raftului metalic.
Dupa preparare
asteptati timp de
2 -3 minute.
16
Ghid de preparare (continuare)
Ghid de preparare gratar
SFATURI SPECIALE
TOPIRE UNT
Puneti 50 g de unt intr-un vas adanc si mic, de sticla. Acoperiti cu capac de
plastic. Incalziti timp de 30-40 de secunde la 750 W, pana ce untul se topeste.
TOPIRE CIOCOLATA
Puneti 100 g de ciocolata intr-un vas adanc si mic, de sticla.
Incalziti timp de 3-5 minute, la 450W pana ce se topeste ciocolata. Amestecati
o data sau de doua ori in timpul topirii. Folositi manusi, pentru a scoate vasul!
TOPIRE MIERE CRISTALIZATA
Puneti 20 g de miere cristalizata intr-un vas adanc si mic, de sticla.
Incalziti timp de 20-30 de secunde la 300 W, pana ce mierea se topeste.
TOPIRE GELATINA
Lasati un strat uscat de gelatina (10 g) in apa rece , timp de 5 minute.
Scurgeti gelatina si puneti-o intr-un vas mic de sticla.
Incalziti timp de 1 minut la 300 W.
Amestecati dupa topire.
PREPARAREA GLAZURII (PENTRU PRAJITURI)
Amestecati glazura instanta (aproximativ 14 g) cu 40 g de zahar si 250 ml apa rece.
Preparati neacoperit intr-un vas de sticla timp de 31/2 pana la 41/2 minute la 750 W,
pana ce glazura este transparenta. Amestecati de doua ori pe durata prepararii.
PREPARAREA GEMULUI
Puneti 600 g de fructe intr-un vas de sticla de marime potrivita, cu capac.
Adaugati 300 g de zahar si amestecati bine.
Preparati acoperit timp de 10-12 minute la 750 W.
Amestecati de cateva ori in timpul prepararii. Goliti intr-un borcan de sticla
cu capac cu filet. Asteptati 5 minute inainte de a pune capacul.
PREPARAREA BUDINCII
Amestecati praf de budinca cu zahar si lapte (500 ml), urmand instructiunile
producatorului, si amestecati bine. Folositi un vas de sticla de marime potrivita,
cu capac. Preparati acoperit timp de 6½ pana la 7½ minute la 750 W.
Amestecati bine de cateva ori, pe durata prepararii
RUMENIREA MIGDALELOR
Imprastiati uniform 30 g migdale taiate, pe o farfurie ceramica de marime medie.
Amestecati de cateva ori pe durata rumenirii timp de 3½ pana la 4½ minute la 600W.
Lasati-le sa stea timp de 2 - 3 minute in cuptor. Folositi manusi, atunci cand scoateti vasul!
Aliment
proaspat
Portie Timp
preincalzire
(min.)
Putere Partea 1
Timp
(min)
Partea 2
Timp
(min.)
Instructiuni
Cartofi
copti
500 g 5 450 W
+ Gratar
10-12 -- Taiati cartofii in
jumatati si asezatii in
cerc pe raftul metalic
cu partea taiata catre
gratar. Ungeti partea
taiata cu ulei de masline
si mirodenii. Dupa prajire
asteptati 3 minute.
Paste
congelate
400 g --- 600 W
+ Gratar
14-16 3-4 Asezati pastele
congelate (-18°C), de.
ex. lasagne, tortellini
sau canneloni intr-un
vas de sticla potrivit.
Asezati vasul pe raft.
Peste
congelat
400 g --- 600 W
+ Gratar
16-18 3-4 Asezati pestele
congelat (-18°C) intr-un
vas de sticla de marime
potrivita si apoi asezati
vasul pe raft.
Pizza
Snacks
congelat
250 g
(8buc)
--- 300 W
+ Gratar
12-13 --- Asezati pizza
congelata (-18°C)sau
bucatile de pizza in
cerc pe raft.
Prajituri
congelate
200-250 g
(1-2 buc)
--- 300 W
+ Gratar
4-6 --- Asezati bucatile pe
raft (-18°C) una langa
alta. Dupa dezghetare
asteptati timp de
5 minute.
RO
17
Specificatii tehnice
SAMSUNG tinde sa isi imbunatateasca tot timpul produsele. Atat
specificatiile design-ului cat si acest manual de instructiuni se pot
schimba, fara notificare prealabila.
Model QW71X
Sursa de alimentare 2
30V ~ 50 Hz
Putere de consum
Microunde
Gratar
Mod combinat
1100 W
950 W
2050 W
Putere de iesire
100 W / 750 W (IEC-705)
Frecventa de operare
2450 MHz
Magnetron
OM75S(31)
Metoda de racire Ventilator
Dimensiuni (WxHxD)
Exterior
Cavitate interioara cuptor
489 x 275 x 408 mm
330 x 187 x 320 mm
Volum
20 litri
Greutate
Neta aproximativ 15 kg
RO
Curatarea cuptorului cu microunde
Urmatoarele parti ale cuptorului cu microunde trebuie curatate regulat,
pentru a preveni formarea depunerilor de resturi alimentare si grasimi:
Suprafetele interioare si exterioare
Usa si etansarile acesteia
Platanul si inelul de rulare
Asigurati-va intotodeauna ca etansarile usii sunt curate si usa se
inchide corect.
1. Curatati suprafetele exterioare cu o carpa moale si apa calda cu sapun. Clatiti
si uscati.
2. In
departati orice pete de pe suprafetele interioare sau inelul de rulare cu o carpa
cu sapun. Clatiti si uscati.
3. Pentru a curata mai usor depunerile si a indeparta mirosurile, asezati o ceasca cu
suc de lamaie diluat pe platan, si incalziti timp de zece minute la putere maxima.
4. Spalati platanul, oricand este necesar.
Nu turnati apa pe orificiile de ventilatie. Nu folositi niciodata produse
abrazive sau solventi chimici. Aveti grija, atunci cand curatati
etansarile, ca particulele de alimente sa nu:
Se acumuleze
Blocheze inchiderea corecta a usii
Curatati cavitatea cuptorului, imedat dupa fiecare folosire cu un
detergent usor, dar lasati cuptorul cu microunde sa se raceasca,
inainte de curatare, pentru a preveni accidentele.
18
RO
Nota
19
RO
Nota
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Samsung QW71X Manual de utilizare

Categorie
Cuptoare pentru pizza
Tip
Manual de utilizare