18
Dupa ce s-a terminat perioada de decongelare, in cazul in care nu mai realizati nici o setare,
veti auzi 2 semnale sonore la interval de 30 de secunde, timp de 5 minute. Dupa 5 minute, veti
auzi trei semnale sonore, iar pe ecran va fi afisat timpul zilei.
In timpul functionarii functiei de decongelare se poate regla perioada necesara pentru
decongelare prin rotirea butonului pentru setare in sensul acelor de ceasornic sau in sens invers
acelor de ceasornic pentru a mari sau micsora perioada de timp cu cate 30 de secunde.
Sfaturi pentru decongelare
1. In cazul in care nu sunteti siguri este mai bine sa subestimati timpul pentru decongelare.
Alimentele vor continua sa se dezghete si in timpul in care nu sunt supuse actiunii
cuptorului.
2. Separati alimentele cat mai repede posibil.
3. Rotiti alimentele mari la jumatatea timpului de dezghetare.
4. Scoateti cat mai repede din cuptor orice aliment care s-a dezghetat.
5. Indepartati sau desfaceti orice ambalaj al alimentelor care trebuie dezghetate.
6. Plasati alimentele intr-un vas mai mare decat acela in care au fost congelate, acest lucru
permitand amesecarea mai usoara.
7. Atunci cand dezghetati carnea de pasare, puneti pasarea cu pieptul in jos si rotiti-o la
jumatatea timpului pentru dezghetare sau la pauza. Partile delicate cum ar fi capetele
aripilor pot fi protejate cu bucati mici de folie.
8. Timpul de expunere la decongelare este extrem de important, in special pentru
alimentele mari, dense care nu pot fi amestecate pentru a fi siguri ca centrul este complet
dezghetat inainte de a fi gatit.
Sfaturi pentru utilizarea microundelor
• Pastrati intotdeauna cuptorul curat – evitati sa il murdariti cu stropi de mancare si
nu uitati sa stergeti sub sertarul din sticla si pe interiorul usii.
• Este de preferat sa utilizati caserole rotunde sau ovale cu capac atunci cand
gatiti la microunde.
• A nu se utiliza caserole metalice sau caserole cu decoratiuni metalice. Anumite
materiale din plastic se pot topi si se pot infiltra in alimente.
•
Acoperiti alimentele atunci cand le gatiti. Utilizati un capac din sticla, o fafurie sau
hartie rezistenta la grasime.
• Foetajele, painea pot fi dezghetate direct in cosul pentru paine sau pe un prosop
de hartie.
• In cazul in care mancarea congelata este incalzita in ambalajul propriu, trebuie
desfacut ambalajul. Ambalajul care ontine metal sau decoratiuni metalice trebuie
utilizat doar daca exista recomandarea specifica pentru a fi utilizat in cuptorul cu
microunde. Indepartati toate clemele si firele metalice.
• Pot fi utilizate bucati mici de folie de aluminiu pentru a proteja partile care se ard
mai repede, cum ar fi de exemplu pulpele de pui.
•
Alimentele cu piele sau coaja trebuie gaurite cu furculita – de ex. cartofii si
carnatii. Nu fierbeti oua la microunde pentru ca pot exploda.
• Puneti bucatile mari, groase aproape de marginea caserolei si incercati sa taiati
alimentele in parti omogene. Puneti intotdeauna alimentele in centrul cuptorului.
• Alimentele se vor gati uniform daca mestecati sau le mai intoarceti de pe o parte
pe alta din cand in cand.
• Setati intotdeauna un timp pentru gatit mai scurt decat cel indicat in reteta
dumneavoastra pentru a evita arderea alimentelor. Cu cat cantitatea de alimente
este mai mare, cu atat dureaza mai mult gatitul acestora.