64
3. Țineți la îndemână mănuși de bucătărie (sau un prosop) și o rogojină termorezistentă sau o farfurie
întinsă pentru a așeza vasul pe ea după preparare.
4. Introduceți vasul în aparatul de gătit.
PREPARAREA
1. Folosiți măsura pentru a introduce orez în vas.
2. Umpleți vasul cu apă până la numărul ce corespunde numărului de ceşti de orez folosite.
3. Rotiți vasul un sfert de rotație în fiecare direcție, pentru a vă asigura că fundul vasului face
contact corect cu elementul.
4. Puneți capacul pe vas.
5. Băgați întrerupătorul în priză. Comutați butonul de pornire/oprire pe poziția I. Comutați
butonul pe poziția N. Becul N se va aprinde.
6. Comutați comanda de control pe P. Becul N se va stinge.
7. Când orezul este gata, comanda de control se va comuta pe N, becul P se va stinge, iar becul N
se va aprinde.
8. Lăsați orezul să se odihnească aproximativ 10 minute, apoi scoateți aparatul de gătit din priză.
9. Puneți-vă mănușile de bucătărie.
10. Când capacul va fi ridicat, din vas va ieși abur și aer fierbinte. Înclinați-l ușor pentru a îndrepta
aburul în direcția opusă dvs.
11. Ridicați vasul și așezați-l pe o rogojină termorezistentă sau pe o farfurie întinsă.
12. Folosiți spatula pentru a întoarce și amesteca orezul, pentru a permite pătrunderea aburului.
• Uneori, stratul de orez care intră în contact cu vasul va forma o crustă.
• Dacă nu vă place, puteți să o îndepărtați cu spatula, după ce ați servit orezul.
INGREDIENTE SUPLIMENTARE
• Dacă adăugați alte ingrediente (struguri, fructe, nuci etc.), trebuie să reduceți cantitatea de orez
pentru a compensa cantitatea de apă pe care acestea le vor absorbi.
• Strugurii și fructele uscate vor absorbi la fel de multă apă ca și orezul, prin urmare puneți-le în măsură
împreună cu orezul.
• În general, nucile u vor absorbi multă apă, ala că le puteți adăuga în mod normal după ce ați măsurat
orezul.
FOLOSIREA APARATULUI DE GĂTIT PENTRU PREPARAREA CU ABURI
• Nu vă îngrijorați prea mult dacă o faceți – gătirea la abur este o metodă destul de delicată și câteva
minute în plus nu vor conta.
• Nu lăsați prea mult pe foc peștele.
1. Adăugați cantitatea necesară de apă.
2. Așezați coșul peste vas și puneți mâncarea în coș.
3. Pentru o gătire uniformă, tăiați alimentele în bucăți cam de aceeași mărime.
4. Pentru mazăre, sau orice aliment care se desface sau cade în apă, înfășurați coșul cu folie din aluminiu
5. Fiți atenți când îndepărtați folia – folosiți mănuși de bucătărie și clești/linguri de plastic.
6. Puneți capacul peste coș.
7. Operați aparatul de gătit în același mod în care o faceți când gătiți orez.
8. Respectați timpii de preparare la abur.
9. Nu lăsați alimentele în aparat după ce ați gătit cu abur – se vor umezi.
10. Notați tipul și cantitatea de alimente și cantitatea de apă. Data viitoare, ajustați cantitatea de apă și
lăsați aparatul de gătit să meargă singur.
GATA?
1. Opriți aparatul şi scoateți-l din priză.
2. Nu mutate aparatul de gătit orez dacă are vasul în interior. Va fi greu, iar cablul se poate agăța de
vreun obiect în timp ce-l mutați.
3. Scoateți vasul din aparatul de gătit înainte de a-l goli. Dacă încercați să scoateți mâncarea din vas în
timp ce acesta este încă în aparat, s-ar putea ca conținutul să cadă în aparat. Acest lucru îl va deteriora.
ÎNGRIJIRE ŞI ÎNTREŢINERE
1. Opriți aparatul, scoateți-l din priză şi lăsați-l să se răcească.