Russell Hobbs COOK@HOME 19750-56 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

82
Citiţi instrucţiunile, păstraţi-le într-un loc sigur; dacă daţi aparatul altcuiva, nu uitaţi să daţi şi
instrucţiunile. Îndepărtaţi toate ambalajele înainte de folosire.
A PREVEDERI IMPORTANTE DE SIGURANŢĂ
Respectaţi măsurile de siguranţă de bază, inclusiv:
1 Acest aparat trebuie folosit doar de către, ori sub supravegherea unui adult responsabil. Nu
folosiţi lângă şi nu depozitaţi aparatul la îndemâna copiilor.
2 Nu puneţi aparatul în lichid, nu îl folosiţi în baie, lângă apă sau afară.
3 Nu puneţi carnea sau puiul congelat în aparatul de gătit cu aburi – decongelaţi
complet înainte de utilizare.
4 Gătiţi carnea, puiul sau derivatele (mici, burgeri etc.) până când se evaporă sucul. Gătiţi
peştele până când carnea devine opacă.
5 Nu încercaţi să gătiţi alimente în unitatea principală a aparatului de gătit - folosiţi pentru
aceasta doar vasul detașabil.
6 Nu atingeţi suprafeţele fierbinţi ale aparatului de gătit, capacului sau vasului – folosiţi mănuși
de bucătărie sau un prosop.
7 Nu vă aplecaţi deasupra aparatului și feriţi mâinile, braţele, faţa etc. de aburul care iese din
vas.
8 Umpleţi cu cel puţin o ceașcă de apă.
9 Nu depășiţi semnul de umplere.
10 Va scăpa abur. Nu așezaţi aparatul lângă perdele, sub etajere sau dulapuri sau lângă orice
obiect ce ar putea fi deteriorat de aburul care scapă.
11 Nu acoperiţi aparatul sau nu aşezaţi nimic pe el.
12 Scoateţi aparatul din priză atunci când nu îl folosiţi.
13 Nu folosiţi alte accesorii sau ataşamente decât cele furnizate de noi.
14 Nu folosiţi aparatul în niciun alt scop decât cel descris în aceste instrucţiuni.
13 Este interzisă operarea acestui aparat prin utilizarea unui temporizator extern ori a unui
sistem telecomandat.
14 Nu operaţi aparatul dacă este stricat sau nu funcţionează corect.
17 În cazul în care cablul este deteriorat, trebuie înlocuit de către fabricant, agentul de service
sau orice altă persoană calificată, pentru a evita accidentele.
exclusiv pentru uz casnic
U ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
Spălaţi vasul, capacul și coșul cu apă caldă și detergent, clătiţi-le și uscaţi-le.
d CUM FUNCŢIONEA
În general, introduceţi alimentele și apa în vas și le lăsaţi să fiarbă până scade apa. Aparatul de
gătit detectează momentul în care nu mai este apă și se comută pe modul de „păstrarea
alimentelor calde“.
T TIMPI DE PREPARARE
•Există două metode de reglare a timpilor de preparare:
1) Folosiţi exact cantitatea corectă de apă și lăsaţi aparatul de gătit să se comute automat pe
cald – aceasta este metoda folosită pentru gătirea orezului.
2) Folosiţi multă apă, supravegheaţi procesul de preparare și comutaţi manual butonul în sus
atunci când alimentele sunt gata. Aceasta este cea mai simplă modalitate de a prepara la
abur „necunoscutele“ - cantităţi necunoscute, legume necunoscute, mărimi necunoscute.
3 Când folosiţi metoda 2, observaţi procesul. Data viitoare puteţi folosi cantitatea corectă de
apă și puteţi lăsa aparatul să-și facă singur treaba (metoda 1).
83
instrucţiuni
C DACĂ LĂSAŢI PREA MULT PE FOC
4 Nu vă îngrijoraţi prea mult dacă o faceţi – gătirea la abur este o metodă destul de delicată și
câteva minute în plus nu vor conta.
5 Nu lăsaţi prea mult pe foc peștele - se va întări și va avea gust de carton.
C PREPARARE
6 ezaţi aparatul pe o suprafaţă stabilă, nivelată, termorezistentă.
7 Nu folosiţi aparatul lângă sau sub perdele, etajere, dulapuri sau orice alt obiect ce ar putea fi
deteriorat de aburul care iese.
8 Aşezaţi cablul în aşa fel încât să nu atârne, ca să nu poată fi prins sau agăţat.
9 Țineţi la îndemână mănuși de bucătărie (sau un prosop) și o rogojină termorezistentă sau o
farfurie întinsă pentru a așeza vasul pe ea după preparare.
10 Introduceţi vasul în aparatul de gătit.
C SPĂLAREA OREZULUI
11 Unele persoane sunt de părere că orezul nu trebuie spălat, deoarece se vor pierde
substanţele nutritive din acesta.
12 Altele sunt de părere că orezul trebuie spălat, pentru a îndepărta amidonul în exces, pudra de
orez și tărâţele.
13 Dacă preparaţi chiftele de orez sau sushi, în care orezul trebuie să nu se împrăștie, e
recomandabil să nu-l spălaţi.
14 Dacă doriţi ca orezul să iasă mai rar, cu boabele separate, spălatul orezului poate fi de ajutor.
C UMPLERE
15 Umpleţi vasul cu cantitatea de orez necesară.
16 Adăugaţi cantitatea necesară de apă – în general, folosiţi 1 ceașcă de apă pentru fiecare
ceașcă de orez.
17 Nu depășiţi semnul de umplere.
C PREPARAREA
18 Rotiţi vasul un sfert de rotaţie în fiecare direcţie, pentru a vă asigura că fundul vasului face
contact corect cu elementul.
19 Puneţi capacul pe vas.
20 Băgaţi întrerupătorul în priză. Becul N se va aprinde.
21 Comutaţi comanda de control pe P. Becul N se va stinge.
22 Când orezul este gata, comanda de control se va comuta pe N, becul P se va stinge, iar becul N
se va aprinde.
23 Lăsaţi orezul să se odihnească aproximativ 10 minute, apoi scoateţi aparatul de gătit din priză.
24 Puneţi-vă mănușile de bucătărie.
25 Când capacul va fi ridicat, din vas va ieși abur și aer fierbinte. Înclinaţi-l ușor pentru a îndrepta
aburul în direcţia opusă dvs.
26 Ridicaţi vasul și așezaţi-l pe o rogojină termorezistentă sau pe o farfurie întinsă.
27 Folosiţi spatula pentru a întoarce și amesteca orezul, pentru a permite pătrunderea aburului.
28 Uneori, stratul de orez care intră în contact cu vasul va forma o crustă.
29 Unele persoane o consideră delicioasă.
30 Dacă nu vă place, puteţi să o îndepărtaţi cu spatula, după ce aţi servit orezul.
schiţe
1 buton
2 capac
3 ventilator
4 coș
5 semn de umplere
6 vas
7 măsură
8 spatulă
9 piston
10 element
Ncald
Pgătire
11 becuri
12 comanda de control
84
C INGREDIENTE SUPLIMENTARE
31 Dacă adăugaţi alte ingrediente (struguri, fructe, nuci etc.), trebuie să reduceţi cantitatea de
orez pentru a compensa cantitatea de apă pe care acestea le vor absorbi.
32 Strugurii și fructele uscate vor absorbi la fel de multă apă ca și orezul, prin urmare puneţi-le în
măsură împreună cu orezul.
33 În general, nucile u vor absorbi multă apă, ala că le puteţi adăuga în mod normal după ce aţi
măsurat orezul.
C FOLOSIREA APARATULUI DE GĂTIT PENTRU PREPARAREA CU ABURI
34 Adăugaţi cantitatea necesară de apă – Folosiţi metoda 1 sau 2 de mai sus.
35 Așezaţi coșul peste vas și puneţi mâncarea în coș.
36 Pentru o gătire uniformă, tăiaţi alimentele în bucăţi cam de aceeași mărime.
37 Pentru mazăre, sau orice aliment care se desface sau cade în apă, înfășuraţi coșul cu folie din
aluminiu
38 Fiţi atenţi când îndepărtaţi folia – folosiţi mănuși de bucătărie și clești/linguri de plastic.
39 Puneţi capacul peste coș.
40 Operaţi aparatul de gătit în același mod în care o faceţi când gătiţi orez.
41 Respectaţi timpii de preparare la abur.
42 Nu lăsaţi alimentele în aparat după ce aţi gătit cu abur – se vor umezi.
t LUAŢI NOTIŢE
43 Notaţi tipul și cantitatea de alimente și cantitatea de apă. Data viitoare, ajustaţi cantitatea de
apă și lăsaţi aparatul de gătit să meargă singur.
C PISTONUL
44 Pistonul va preveni operarea elementului dacă vasul nu este bine fixat.
C GATA?
45 Scoateţi aparatul din priză.
46 Nu mutate aparatul de gătit orez dacă are vasul în interior. Va fi greu, iar cablul se poate agăţa
de vreun obiect în timp ce-l mutaţi.
47 Scoateţi vasul din aparatul de gătit înainte de a-l goli. Dacă încercaţi să scoateţi mâncarea din
vas în timp ce acesta este încă în aparat, s-ar putea ca conţinutul să cadă în aparat. Acest
lucru îl va deteriora.
C ÎNGRIJIRE ŞI ÎNTREŢINERE
48 Scoateţi aparatul din priză şi lăsaţi-l să se răcească înainte de a-l curăţa sau depozita.
, Scoateţi întrerupătorul din priză, apoi scoateţi conectorul din mufa de alimentare a
aparatului.
49 Spălaţi capacul, vasul și coșul cu apă caldă și detergent, clătiţi-le și uscaţi-le.
50 Ştergeţi suprafeţele exterioare cu o cârpă umedă curată.
51 Nu spălaţi nicio componentă a aparatului la maşina de spălat vase.
85
timpi de gătire şi siguranţa alimentelor
, Nu folosiţi midii care au fost deschise înainte de gătire. Lăsaţi-le în aparatul de gătit cu aburi
până când scoicile se deschid complet și aruncaţi-le pe cele care nu s-au deschis după ce
le-aţi gătit.
52 Acești timpi sunt pentru un singur strat de alimente. Va trebuie să exersaţi pentru a descoperi
durata potrivită pentru alimentele dvs. și combinaţiile de alimente favorite.
53 Gătiţi carnea, puiul sau derivatele (mici, burgeri etc.) până când se evaporă sucul. Gătiţi
peştele până când carnea devine opacă.
54 Vă recomandăm să gătiţi legumele cu frunze cât mai puţin, pentru a le păstra verzi și
crocante. Dacă le introduceţi în apă cu gheaţă, se va întrerupe procesul de preparare.
H PROTEJAREA MEDIULUI
Pentru a evita probleme de mediu şi sănătate cauzate substanţele periculoase din aparatele
electrice şi electronice, aparatele marcate cu acest simbol nu trebuie aruncate direct la
gunoi, ci trebuie recuperate, refolosite sau reciclate.
alimente (proaspete) cantitate timp (minute)
asparagus 400g 15-18
fasole verde 200g 20
broccoli 200g 18
varză de Bruxelles 200g 20
varză (sferturi) 25-30
morcovi (felii) 200g 15-20
conopidă 200g 15
coceni de porumb 2 24-35
dovlecei (felii) 200g 10-12
cartofi (tăiaţi în patru) 400g 25-30
spanac 200g 5-8
pui (dezosat) 400g 6-8
file de pește 400g 8-10
friptură de pește 2 20-23
creveţi 250g 10-12
coadă de homar (îngheţată) 12-15
midii 250g 15
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96

Russell Hobbs COOK@HOME 19750-56 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru