19270-56

Russell Hobbs 19270-56 Manual de utilizare

  • Bună! Sunt un chatbot AI antrenat să vă ajut cu Russell Hobbs 19270-56 Manual de utilizare. Am citit deja documentul și sunt gata să vă ofer răspunsuri clare și simple.
98
Citiţi instrucţiunile, păstraţi-le într-un loc sigur; dacă daţi aparatul altcuiva, nu uitaţi să daţi şi
instrucţiunile. Îndepărtaţi toate ambalajele înainte de folosire.
A PREVEDERI IMPORTANTE DE SIGURANŢĂ
Respectaţi măsurile de siguranţă de bază, inclusiv:
1 Acest aparat trebuie folosit doar de către, ori sub supravegherea unui adult responsabil. Nu
folosiţi lângă şi nu depozitaţi aparatul la îndemâna copiilor.
2 Nu introduceţi unitatea de bază în lichid. Nu utilizaţi aparatul în baie, lângă apă sau
în exterior.
3 Nu puneţi carnea sau puiul congelat în aparatul de gătit cu aburi – decongelaţi înainte de
utilizare.
4 Umpleţi rezervorul la max (1,2 l). Dacă umpleţi excesiv, apa care fierbe se poate vărsa, iar
aparatul de gătit cu aburi se poate deteriora.
5 Nu atingeţi suprafeţele fierbinţi ale unităţii de bază, capacul, coșul, bolul pentru orez sau tavă.
Folosiţi mănuși de bucătărie sau un prosop și prindeţi-le doar de mânere.
6 Nu vă aplecaţi deasupra aparatului și feriţi mâinile, braţele, faţa etc. de aburul care iese din vas.
7 Este interzisă operarea acestui aparat prin utilizarea unui temporizator extern ori a unui
sistem telecomandat.
8 Nu acoperiţi aparatul sau nu aşezaţi nimic pe el.
9 Nu puneţi hârtie, folie etc. pe fundul coșurilor - veţi bloca găurile pentru aburi.
10 Când nu utilizaţi aparatul, înainte de a-l muta şi înainte de a-l curăţa, scoateţi-l din priză.
11 Lăsaţi aparatul să se răcească complet înainte de a-l muta sau curăţa.
12 Nu folosiţi alte accesorii sau ataşamente decât cele furnizate de noi.
13 Nu folosiţi aparatul în niciun alt scop decât cel descris în aceste instrucţiuni.
14 Nu operaţi aparatul dacă este stricat sau nu funcţionează corect.
15 În cazul în care cablul este deteriorat, trebuie înlocuit de către fabricant, agentul de service
sau orice altă persoană calificată, pentru a evita accidentele.
exclusiv pentru uz casnic
C PREPARARE
1 Aşezaţi aparatul pe o suprafaţă stabilă, nivelată, termorezistentă.
2 Aşezaţi cablul în aşa fel încât să nu atârne, ca să nu poată fi prins sau agăţat.
3 Va scăpa abur. Nu așezaţi aparatul lângă perdele, sub etajere sau dulapuri sau lângă orice
obiect ce ar putea fi deteriorat de aburul care scapă.
4 Țineţi la îndemână o farfurie sau o tavă pe care să așezaţi coșurile după aceea, deoarece va
picura apă. Acesta ar fi un moment propice pentru a pregăti lingurile, cleștii etc. pentru a goli
coșurile. Nu uitaţi mănușile de bucătărie.
C UMPLERE
5 Umpleţi rezervorul la max (1,2 l). Veţi avea aproximativ 60 de minute la dispoziţie, suficient
timp pentru gătirea majorităţii alimentelor.
6 Nu adăugaţi nimic în apă. Condimentele, sosurile marinate etc. trebuie adăugate în mâncare,
nu în apă. Acestea nu vor circula odată cu aburul, ci doar se vor solidifica în rezervor, riscând
să deterioreze suprafeţele rezervorului și elementul.
7 Montaţi tubul pentru aburi în jurul elementului, astfel încât elementul să fie în centru.
8 Așezaţi tava pe unitatea de bază.
9 Tava se potrivește doar într-o directive, pentru a permite accesul la panoul de control. Previne
accesul sucurilor din alimente la element și rezervor.
10 Mânerele coșului sunt marcate cu 1, 2 și 3. Puteţi folosi coșurile 1, 2 sau 3 în același timp.
a) Montaţi coșul 1 pe tavă
b) Puneţi alimentele în coș.
99
c) Montaţi coșul 2 peste coșul 1.
d) Puneţi alimentele în coș.
e) Montaţi coșul 3 peste coșul 2.
f) Puneţi alimentele în coș.
g) Montaţi capacul.
fiți atenți cu aromele
11 Sucurile din coșul vor picura în coșul de jos. Nu puneţi arome delicate sub cele puternice, sau
legumele sub alimentele grase.
C CIRCULARE
12 Pentru a permite aburul să circule:
a) ambalaţi alimentele în coșuri, lăsând spaţiu între ele
b) dacă este posibil, așezaţi alimentele în straturi unice
c) lăsaţi spaţiu între bucăţi
d) când așezaţi alimentele în straturi în coș, lăsaţi spaţiu între bucăţi, pe fiecare strat, pentru a
permite aburului să circule prin straturi
C UNIFORMITATE
13 Pentru a obţine o gătire uniformă:
a) Încercaţi să tăiaţi aproximativ de aceeaşi mărime toate bucăţile de alimente dintr-un coş.
b) Puneţi bucăţile mai mari, sau alimentele cu timp de gătire mai mult, lângă rezervor.
c) Puneţi bucăţile mai mici, sau alimentele cu timp mai scurt de gătire, departe de rezervor.
C DACĂ LĂSAŢI PREA MULT PE FOC
14 Nu vă îngrijoraţi prea mult dacă o faceţi – gătirea la abur este o metodă destul de delicată și
câteva minute în plus nu vor conta.
15 Nu lăsaţi prea mult pe foc peștele - se va întări și va avea gust de carton.
C PREPARAREA
16 Băgaţi întrerupătorul în priză.
17 Rotiţi temporizatorul în sensul acelor de ceasornic, reglând timpul dorit.
18 Becul se va aprinde.
19 Aburul va începe să pătrundă în coșuri.
20 Când temporizatorul revine la 0, un clopoţel va suna, iar mașina de gătit cu aburi se va opri.
C TEMPORIZATORUL
21 Temporizatorul este un mecanism de ceas și merge într-o singură direcţie.
22 Nu încercaţi să îl rotiţi în sensul opus acelor de ceasornic; se va defecta.
23 Va continua să zbârnâie până când arcul se va opri.
24 Nu vă îngrijoraţi - dacă becul este stins, elementul este oprit.
25 Dacă doriţi să opriţi mai devreme aparatul, scoateţi-l din priză.
C GATA?
26 Scoateţi aparatul din priză.
27 Toate componentele vor fi fierbinţi – folosiţi mănuși de bucătărie sau un prosop - folosiţi
mânerele.
instrucţiuni
schiţe
4 ventilatoare
5 mâner
6 capac
7 bol pentru orez
8 coș
9 tavă
10 apă
11 tub abur
12 element
13 buză de turnare
14 rezervor
15 fereastră nivel apă
16 unitate de ba
17 bec
18 temporizator
100
28 Când capacul va fi ridicat, din vas va ieși abur și aer fierbinte. Înclinaţi-l ușor pentru a îndrepta
aburul în direcţia opusă dvs.
29 Așezaţi capacul pe o farfurie sau tavă.
30 Scoateţi coșurile și așezaţi-le pe farfurii sau tavă.
31 Scoateţi tava cu grijă - sucurile vor fi fierbinţi și pot păta dacă se varsă.
32 Goliţi rezervorul printr-una din buzele de turnare de pe laturi.
tipi de gătire şi siguranța alimentelor
alimente (proaspete) cantitate timp (minute)
anghinare, proaspătă 2-3 40-45
asparagus 400g 10
fasole verde 400g 15-20
broccoli 400g 10
varză de Bruxelles 400g 15
varză (fără cotor și tăiată în patru) 1 15
morcovi (felii) 400g 10-15
conopidă 1 15
coceni de porumb 4 15
dovlecei (felii) 400g 10
mazăre, păstăi 400g 12
ardei, fără sâmburi și feliaţi 1 8-10
cartofi (tăiaţi în patru) 900g 20
spanac 200g 6-8
ciuperci 200g 10-13
pui (dezosat) 400g 20-30
file de pește 200g 10
friptură de pește 200g 12-17
creveţi 400g 6-8
coadă de homar (îngheţată) 2 20-22
midii 400g 10-15
, Nu folosiţi midii care au fost deschise înainte de gătire. Lăsaţi-le în aparatul de gătit cu aburi
până când scoicile se deschid complet și aruncaţi-le pe cele care nu s-au deschis după ce
le-aţi gătit.
33 Acești timpi sunt pentru un singur strat de alimente. Va trebuie să exersaţi pentru a descoperi
durata potrivită pentru alimentele dvs. și combinaţiile de alimente favorite.
34 Măriţi aceste durate:
a) dacă se folosesc 2 sau 3 coșuri – aburul trebuie să încălzească mai multă mâncare
b) dacă alimentele sunt așezate în straturi într-un coș
35 În general, cu cât mâncarea este mai departe de element, cu atât mai mult va dura gătirea
acesteia.
36 Va trebui să exersaţi pentru a descoperi timpii și poziţiile potrivite pentru felurile dvs. favorite
și combinaţiile de alimente.
37 Folosiţi aceşti timpi doar în scop informativ.
38 Înainte de a servi, asiguraţi-vă că mâncarea este bine gătită. Dacă aveţi dubii, gătiţi mai mult.
39 Gătiţi carnea, puiul sau derivatele (mici, burgeri etc.) până când se evaporă sucul. Gătiţi
peştele până când carnea devine opacă.
40 Vă recomandăm să gătiţi legumele cu frunze cât mai puţin, pentru a le păstra verzi și
crocante. Dacă le introduceţi în apă cu gheaţă, se va întrerupe procesul de preparare.
C BOLUL PENTRU OREZ
41 Umpleţi bolul cu orez cel mult pe jumătate.
42 Adăugaţi apă în bol – o dată și un sfert volumul orezului (orezul ca absorbi o parte din apă).
101
43 Puneţi bolul pentru orez în coșul de sus. Dacă puneţi orez sub alte alimente, sucurile din
aceste alimente vor afecta aroma orezului, iar lichidul suplimentar îl poate terciui.
44 Orezul se gătește în 15 - 20 minute, în funcţie de tipul, cantitatea și gustul personal.
45 Gustaţi după 15 minute, apoi gătiţi mai mult dacă este necesar.
C PESTE 60 MINUTE?
46 Dacă intenţionaţi să gătiţi la abur mai mult de 60 minute:
a) fiţi atenţi la nivelul apei și/sau temporizator, umpleţi rezervorul cu apă până cam la
marcajul de la jumătate ţi resetaţi temporizatorul
sau
b) setaţi temporizatorul la jumătate din durata de preparare cu abur; apoi clopoţelul vă va
alerta să umpleţi rezervorul - nu uitaţi să resetaţi temporizatorul
umplerea
c) Turnaţi încet apă într-unul dintre orificiile de pe laturile tăvii
d) Fiţi atenţi la nivelul apei - nu lăsaţi apa să treacă de max
C FIERBERE FĂRĂ APĂ
47 Dacă aparatul fierbe fără apă, termostatul va întrerupe alimentarea electrică a elementului.
48 Becul se va stinge, însă temporizatorul va rămâne activ.
49 Termostatul se va porni și opri intermitent pentru a vă reaminti să adăugaţi apă, sau până
când temporizatorul revine la 0 și se oprește.
50 Scoateţi din priză unitatea de bază, lăsaţi-o să se răcească câteva minute, apoi umpleţi
rezervorul cu apă și începeţi din nou.
51 Când calculaţi timpul necesar, scădeţi întreaga durată a preparării anterioare la abur, plus o
parte din timpul dintre momentul în care s-a golit rezervorul și restartare, deoarece procesul
de preparare nu se va opri imediat ce rezervorul s-a golit.
52 Dacă supravegheaţi cu atenţie procesul de preparare, nu există nici un motiv pentru care
operaţiunea de salvare să nu reușească 100%.
53 În caz contrar, aţi putea rezolva cu un sos picant – mai întâi încercaţi ceva cu lămâie sau lime.
Dacă nu rezolvaţi, ghimbirul, usturoiul sau chilli-ul va ascude orice aromă.
C OPRIREA TIMPURIE
54 Scoateţi unitatea de bază din priză.
C ÎNGRIJIRE ŞI ÎNTREŢINERE
55 Scoateţi aparatul din priză şi lăsaţi-l să se răcească înainte de a-l curăţa sau depozita.
56 Spălaţi părţile mobile cu apă caldă cu detergent, clătiţi bine, scurgeţi şi lăsaţi la uscat.
57 Ștergeţi unitatea de bază, în interior și exterior, cu o cârpă curată umedă.
58 Nu spălaţi nicio componentă a aparatului în maşina de spălat vase.
C DETARTRARE
59 Pe rezervor și element se poate depune tartru.
60 Asiguraţi-vă că bucătăria este bine ventilată, deoarece oţetul încălzit cauzează un miros
neplăcut.
61 Nu montaţi tava, coșurile, bolul pentru orez sau capacul.
62 Umpleţi rezervorul cu 600 ml oţet alb, conectaţi aparatul la priză și setaţi temporizatorul la 20
minute.
63 După ce s-au scurs cele 20 de minute, lăsaţi aparatul să se răcească complet, apoi scoateţi
oţetul și clătiţi rezervorul de mai multe ori cu apă rece.
64 Uscaţi bine unitatea de ba.
65 Nu utilizaţi decât oţet alb și nu folosiţi niciun detrartrant.
102
H PROTEJAREA MEDIULUI
Pentru a evita probleme de mediu şi sănătate cauzate substanţele periculoase din aparatele
electrice şi electronice, aparatele marcate cu acest simbol nu trebuie aruncate direct la
gunoi, ci trebuie recuperate, refolosite sau reciclate.
1/116