Zanussi ZOB182NC Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

RO
Informaþii pentru
utilizator
2
Cuptor încorporat
ZOB 182
Cuprins
Informaţii privind siguranţa _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Descrierea produsului _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 3
Înainte de prima utilizare _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Funcţionarea _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Recomandări ajutătoare _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Îngrijirea şi curăţarea _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 16
Ce trebuie făcut dacă... _ _ _ _ _ _ _ _ _ 19
Date tehnice _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Instrucţiuni de instalare _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Asistenţă tehnică şi piese de
schimb _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 23
Aruncarea la gunoi _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 23
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri
Informaţii privind siguranţa
Avertizare Păstraţi întotdeauna aceste
instrucţiuni de utilizare împreună cu
aparatul. Dacă aparatul urmează a fi dat altei
persoane sau vândut, sau dacă abandonaţi
acest aparat când schimbaţi locuinţa, este
foarte important ca noul utilizator să aibă
acces la aceste instrucţiuni de utilizare şi la
informaţiile însoţitoare.
Aceste avertizări sunt furnizate pentru
siguranţa utilizatorilor şi a celor care locuiesc
împreună cu aceştia. De aceea citiţi-le cu
atenţie înainte de a conecta şi/sau utiliza
aparatul.
Instalarea
Instalarea trebuie efectuată de o persoană
calificată în conformitate cu regulile şi re‐
glementările în vigoare. Operaţiile specifi‐
ce pentru instalarea aparatului sunt des‐
crise în instrucţiunile pentru instalator.
Aparatul trebuie instalat şi conectat de o
persoană calificată cu cunoştinţe de spe‐
cialitate, în conformitate cu directivele în
vigoare.
Dacă pentru instalare este nevoie de orice
fel de modificări ale tensiunii de alimenta‐
re, acestea trebuie efectuate de un elec‐
trician calificat.
Funcţionarea
Acest cuptor este destinat pentru prepara‐
rea alimentelor; nu îl utilizaţi niciodată în
alte scopuri.
Gătiţi întotdeauna cu uşa cuptorului în‐
chisă, chiar şi atunci când preparaţi grătar.
Când deschideţi uşa cuptorului pe durata
sau la terminarea gătirii, aveţi grijă la jetul
de aer fierbinte care iese din interiorul cup‐
torului.
Fiţi foarte atenţi atunci când utilizaţi cupto‐
rul. Căldura extremă a elementelor de
încălzire face ca rafturile şi alte piese să
devină extrem de fierbinţi.
Dacă din orice motiv trebuie să utilizaţi fo‐
lie de aluminiu pentru a găti alimente în
cuptor, nu permiteţi niciodată ca aceasta
să intre în contact cu podeaua cuptorului.
La curăţarea cuptorului, procedaţi cu grijă:
nu pulverizaţi nimic pe filtrul de grăsime
(dacă este montat), pe elementele de
încălzire şi pe senzorul termostatului.
Este periculos să efectuaţi modificări de
orice fel la acest aparat sau la specificaţiile
sale.
Pe durata procesului de coacere, frigere şi
prăjire la grătar, fereastra cuptorului şi ce‐
lelalte părţi ale cuptorului devin fierbinţi, de
aceea copiii trebuie ţinuţi la distanţă de
aparat. Aveţi grijă, în cazul conectării apa‐
ratelor electrice la prize din apropierea
cuptorului, să nu intre în contact cablurile
cu inelele fierbinţi sau să se prindă în uşa
cuptorului.
Utilizaţi întotdeauna mănuşi pentru cuptor
pentru a scoate farfuriile sau vasele fier‐
binţi din interior.
Curăţarea cu regularitate previne deterio‐
rarea materialului suprafeţei.
Înainte de curăţarea cuptorului, fie opriţi
alimentarea cu energie, fie scoateţi şte
cherul din priză.
2
Aveţi grijă să puneţi cuptorul pe poziţia
"OFF" (OPRIT), atunci când nu mai este
utilizat.
Acest cuptor a fost fabricat ca aparat de
sine stătător sau ca un aparat combinat cu
plită electrică, în funcţie de model, pentru
conectare la tensiune monofazată de 230
V.
Aparatul nu trebuie curăţat cu un aspirator
cu abur supraîncălzit sau aspirator cu jet
de abur.
Nu utilizaţi substanţe de curăţare abrazive
sau răzuitoare metalice ascuţite. Acestea
pot zgâria sticla de la uşa cuptorului, ceea
ce poate duce la sfărâmarea sticlei.
Siguranţa persoanelor
Acest aparat trebuie utilizat numai de adul‐
ţi. Este periculos să lăsaţi copiii să-l utili‐
zeze sau să se joace cu el.
Copiii trebuie ţinuţi la distanţă în timp ce
cuptorul funcţionează. De asemenea,
după ce aţi stins cuptorul, acesta rămâne
fierbinte o perioadă îndelungată.
Acest aparat nu trebuie folosit de copii sau
de alte persoane ale căror capacităţi fizice,
senzoriale sau mentale sau lipsă de expe‐
rienţă şi de cunoştinţe le împiedică să fo‐
losească aparatul în siguranţă, fără supra‐
veghere sau instrucţiuni din partea unei
persoane responsabile, care se asigure
că pot folosi aparatul în siguranţă.
Service clienţi
Verificările şi/sau reparaţiile trebuie efec‐
tuate de departamentul de service al pro‐
ducătorului sau de un service autorizat de
producător şi trebuie utilizate numai piese
de schimb originale.
În caz de defecţiuni sau deteriorări, nu în‐
cercaţi să reparaţi aparatul singuri. Repa‐
raţiile efectuate de persoane fără expe‐
rienţă pot cauza defecţiuni sau leziuni.
Descrierea produsului
9
6
8
7
2 3 54
1
11
10
1 Panoul de comandă
2 Indicatorul de control al termostatului
3 Buton de control al termostatului
4 Timer
5 Buton pentru funcţiile cuptorului
6 Aerisiri pentru ventilatorul de răcire
7 Grătar
8 Becul cuptorului
9 Gaura pentru frigare
10 Plăcuţa cu datele tehnice
11 Ventilatorul cuptorului
3
Accesoriile cuptorului
Tavă pentru prăjituri Tavă de scurgere
Raft Frigare
1
2
4
3
1 Mâner
2 Ţepuşă
3 Furculiţe
4 Cadrul frigării
Butoane de comandă
Buton pentru funcţiile cuptorului
0
Buton de control al termostatului
50
100
150200
250
Funcţiile cuptorului
Simboluri
Cuptorul este STINS.
Gătirea cu ventilator - vă permite să frigeţi sau să frigeţi şi să coaceţi simultan pe
orice raft, fără transfer de miros.
4
Simboluri
Grătar termic - această funcţie oferă o metodă alternativă de gătire a unor ali‐
mente, asociate în mod normal cu prăjirea pe grătarul tradiţional. Elementul grăta‐
rului şi ventilatorul cuptorului funcţionează alternativ, circulând aerul cald în jurul
alimentelor.
Grătar complet - întregul element grătar va fi pornit.
Frigăruia grătarului - frigăruia poate fi utilizată pentru a prăji carne sau pentru
kebab şi bucăţi mai mici de carne.
Numai elementul interior al grătarului - poate fi utilizat pentru frigerea unor cantităţi
mici.
Elementul inferior de încălzire - căldura provine numai din partea inferioară a
cuptorului.
Elementul superior de încălzire - căldura provine numai din partea superioară a
cuptorului
Gătit convenţional - căldura vine atât de la elementul de sus cât şi de la cel de
jos, asigurând încălzirea uniformă în interiorul cuptorului.
Buton de control al termostatului
Rotiţi butonul de control al termostatului în
sens antiorar pentru a selecta temperaturi
între 50°C şi 250°C.
Indicatorul de control al termostatului
Indicatorul de control al termostatului se
aprinde în momentul în care butonul de con‐
trol a termostatului este rotit. Indicatorul va
rămâne aprins până când este atinsă tem‐
peratura corectă. Va trece din pornit în oprit
în mod ciclic pentru a indica faptul tempe‐
ratura este menţinută.
Termostat de siguranţă
Pentru a preveni supraîncălzirea periculoasă
(prin utilizarea incorectă a aparatului sau a
componentelor defecte), cuptorul este dotat
cu un termostat de siguranţă, care întrerupe
alimentarea cu energie. În momentul în care
temperatura scade, cuptorul porneşte din
nou automat.
Dacă termostatul de siguranţă comută din
cauza utilizării incorecte a aparatului, este
suficientă remedierea erorii după ce cuptorul
s-a răcit; dacă dimpotrivă, termostatul co‐
mută din cauza unei componente defecte, vă
rugăm contactaţi service-ul autorizat.
Ventilatorul de răcire
Cuptorul este echipat cu un ventilator de răci
re pentru a păstra reci panoul de comandă,
butoanele şi mânerul uşii. Ventilatorul por‐
neşte automat atunci când cuptorul este ac‐
tivat. Aerul cald este suflat afară prin orificiul
de lângă mânerul uşii cuptorului. Ventilatorul
se opreşte când, după gătire, butonul de con‐
trol al cuptorului se află în poziţia OFF
(OPRIT) 0 .
Înainte de prima utilizare
Îndepărtaţi toate ambalajele , atât din in
teriorul cuptorului cât şi din exteriorul lui,
înainte de a-l utiliza.
Avertizare Pentru a deschide uşa
cuptorului, ţineţi întotdeauna mânerul de
mijloc.
5
Înainte de prima utilizare, cuptorul trebuie
încălzit fără alimente.
Cu această ocazie, cuptorul poate degaja un
miros neplăcut. Este un fenomen absolut
normal. Cauza o constituie reziduurile din fa
bricaţie.
Asiguraţi-vă că încăperea este bine aerisită.
1. Fixaţi butonul pentru funcţiile cuptorului
pe gătitul cu aer cald
2. Puneţi butonul de control al termostatului
la 250°C.
3. Deschideţi o fereastră pentru a asigura
ventilaţia.
4. Permiteţi încălzirea cuptorului gol timp de
aproximativ 45 de minute.
Această procedură trebuie repetată cu func‐
ţia grătar complet
timp de aproximativ
5-10 minute.
Apoi lăsaţi cuptorul se răcească. Apoi
umeziţi o cârpă moale cu apă caldă şi
puţin detergent slab şi curăţaţi cavitatea cup‐
torului.
Înainte de prima utilizare, spălaţi bine şi
accesoriile cuptorului.
Funcţionarea
Butonul timer-ului
Butonul timer-ului are următoarele funcţii:
Afişează ora exactă
Oprirea automată (setarea maximă = 180
minute)
1
2 3
1 Vizor
2 Cadran
3 Buton setări
Setarea orei
Pentru potrivirea orei exacte, apăsaţi butonul
de setări şi rotiţi-l în sens invers acelor de
ceasornic până când limbile ceasului ajung
în poziţia dorită. După ce aţi potrivit ora
exactă, eliberaţi butonul de setare pentru a
reveni singur în poziţia iniţială sau trageţi-l cu
atenţie în această poziţie.
Vizorul cadranului pe simbolul
Setare normală
În această poziţie, cuptorul poate fi acţionat
manual. Sistemul automat este oprit ( Setare
normală) .
Rotiţi butonul de setare în sens invers ace‐
lor de ceasornic, până când simbolul apare
în vizor.
6
Vizorul cadranului pe simbolul
Dezactivarea semnalului acustic
Rotiţi butonul în această poziţie numai pentru
a dezactiva semnalul acustic după ce cupto‐
rul a funcţionat în modul automat.
Rotiţi butonul de setare în sens invers ace‐
lor de ceasornic, până când simbolul apare
în vizor.
Oprirea automată
Cu ajutorul funcţiei de oprire automată, puteţi
seta cuptorul să se oprească automat după
scurgerea timpului setat.
Sistemul automat trebuie utilizat numai cu
feluri de mâncare şi cu alimente care per‐
mit un proces de gătire care nu necesită
amestecarea / supravegherea alimentelor.
Cum se procedează
1. Porniţi cuptorul: selectaţi modul de func‐
ţionare şi temperatura. Puneţi alimentele
în cuptor.
2. Rotiţi butonul de setare în sens invers
acelor de ceasornic, până când în vizorul
cadranului apare timpul dorit (în minute)
după care cuptorul trebuie să se
oprească. Numărătoarea inversă începe
în acest moment. Pot fi programate pe‐
rioade de până la 180 minute. După scur‐
gerea timpului, se aude un semnal acus‐
tic, iar cuptorul (încălzirea şi iluminarea)
se opreşte.
3. Pentru a opri semnalul acustic, rotiţi bu‐
tonul de setare în sens invers acelor de
ceasornic, până când simbolul
apare
în vizor.
4. Opriţi cuptorul, adică puneţi comutatorul
de funcţii în poziţia 0 şi cel de temperatură
în poziţia "Oprit". Scoateţi alimentele din
cuptor.
5. Pentru a activa cuptorul (în modul "Ma‐
nual"), rotiţi butonul de setare în sens in‐
vers acelor de ceasornic, până când apa‐
re simbolul
.
Anularea opririi automate
În vizor poate fi văzută o perioadă de 0 pâ
la 180 minute.
Rotiţi butonul de setare mai departe, în
sensul acelor de ceasornic, până când
apare simbolul
.
Sistemul automat este anulat, iar cuptorul
este activat.
Utilizarea cuptorului
Cuptorul are patru nivele de rafturi. Nivelurile
raftului sunt numerotate de jos în sus, ca în
imagine.
4
3
2
1
Este important ca aceste rafturi să fie corect
poziţionate, ca în imagine.
Nu aşezaţi vasele direct pe baza cuptorului.
Cuptorul este echipat cu un sistem exclusiv
care produce o circulaţie naturală a aerului şi
o reciclare constantă a aburului.
Acest sistem face posibil gătitul în aburi şi
păstrarea preparatelor moi în interior şi cro‐
cante la exterior. În plus, durata de gătit şi
consumul de energie sunt reduse la mini
mum. Pe durata gătitului se poate produce
abur care poate fi eliberat la deschiderea uşii
cuptorului. Este un fenomen absolut normal.
Avertizare Utilizatorul trebuie să se
îndepărteze întotdeauna de cuptor
atunci când deschide uşa cuptorului pe
durata gătitului sau la sfârşit, pentru a
permite eliminarea aburului sau a căldurii
acumulate.
7
Avertizare Nu puneţi obiecte pe baza
cuptorului şi nu acoperiţi nicio parte a
cuptorului cu folie de aluminiu în timp ce
gătiţi, pentru că acest lucru poate cauza
formarea de căldură, fapt ce poate afecta
rezultatele coacerii şi deteriorarea smalţului
cuptorului. Întotdeauna puneţi vasele, vasele
rezistente la căldură şi tăvile de aluminiu pe
raftul care a fost introdus pe ghidajele pentru
rafturi. Atunci când se încălzeşte mâncarea,
se produce abur, la fel cum se produce când
se fierbe apa într-un ceainic. Atunci când
aburul vine în contact cu sticla de la uşa
cuptorului, se condensează şi se creează
picături de apă.
Avertizare Aveţi grijă să nu deterioraţi
părţile emailate ale cuptorului când
introduceţi şi când scoateţi accesoriile.
Pentru a reduce condensul, întotdeauna pre‐
încălziţi cuptorul gol timp de 10 minute.
recomandăm ştergeţi picăturile de apă
după fiecare proces de gătit.
Avertizare Gătiţi întotdeauna cu uşa
cuptorului închisă. Îndepărtaţi-vă de
cuptor atunci când deschideţi uşa batantă a
cuptorului. Nu lăsaţi uşa se deschidă prin
cădere, ţineţi uşa de mâner până când se
deschide complet.
Gătitul cu aer cald
Alimentele sunt gătite prin intermediul for‐
ţei aerului preîncălzit suflat uniform în in‐
teriorul cuptorului de un set ventilator aşe‐
zat pe peretele spate al cuptorului.
Astfel, căldura ajunge în toate părţile cup‐
torului în mod uniform şi rapid, ceea ce
permite gătirea simultană a mai multor ti‐
puri de alimente aşezate pe diferite rafturi.
Gătitul cu aer cald asigură eliminarea ra‐
pidă a umezelii şi mediul uscat al cuptoru‐
lui opreşte transmiterea diferitelor arome şi
mirosuri de la un fel de mâncare la altul.
Posibilitatea de a găti pe rafturi de diferite
înălţimi înseamnă că puteţi găti mai multe
preparate diferite simultan şi până la trei
tăvi de biscuiţi sau mini pizza pot fi servite
imediat sau congelate ulterior.
Evident, cuptorul poate fi utilizat, de ase‐
menea, pentru a găti doar pe un singur raft.
În acest caz trebuie să utilizaţi cel mai de
jos set de ghidaje astfel încât să puteţi su‐
praveghea mai uşor desfăşurarea.
În plus, cuptorul este recomandat în parti‐
cular pentru sterilizarea conservelor, fier‐
berea siropului de fructe făcut în casă şi
pentru uscarea ciupercilor sau fructelor.
Gătitul cu grill -
Majoritatea alimentelor trebuie aşezate pe
grătarul din tava de grătare pentru a per‐
mite circulaţia maximă a aerului şi pentru
a ridica alimentul din grăsimi şi sucuri na‐
turale. Alimente cum ar fi peştele, ficatul şi
rinichii pot fi aşezate direct în tava de
grătare, după preferinţă.
Alimentele trebuie uscate foarte bine
înainte de a le pune pe grătar pentru a re‐
duce la minimum stropirea cu grăsimi. Car‐
nea macră şi peştele se ung cu puţin ulei
sau unt topit pentru a le păstra umede în
timpul coacerii.
Garniturile, cum ar fi roşiile şi ciupercile,
pot fi aşezate sub grătar, când faceţi carne
la grătar.
Atunci când se prăjeşte pâinea, sugerăm
să se folosească ghidajul de sus.
Alimentele trebuie întoarse în timpul găti‐
tului, după caz.
Cum se foloseşte elementul grătar
complet
1. Rotiţi butonul de comandă a funcţiilor
cuptorului pe poziţia
.
2. Rotiţi butonul de comandă a termostatului
până la temperatura dorită.
3. Reglaţi poziţia grătarului şi a tăvii pentru
grătar în funcţie de grosimea alimentelor.
Poziţionaţi alimentele aproape de ele‐
ment, pentru gătitul mai rapid sau mai de‐
parte de element, pentru gătit mai domol.
Preîncălziţi cuptorul la temperatura maximă
timp de câteva minute, înainte de a aşeza
carnea sau alimentul pe grătar. Reglaţi seta‐
rea de căldură şi raftul după cum este nece‐
sar, pe durata gătitului.
8
Pe durata gătitului, ventilatorul de răcire şi
lumina de control a termostatului vor opera
în acelaşi mod descris pentru funcţia venti‐
lator a cuptorului.
Cum se foloseşte elementul grătar
interior
Grătarul oferă căldură rapid şi direct în zona
centrală a tăvii de grătare. Prin utilizarea
grătarului pentru gătitul cantităţilor mici, se
economiseşte energie.
1. Rotiţi butonul de comandă a funcţiilor
cuptorului pe poziţia
.
2. Rotiţi butonul de comandă a termostatului
până la temperatura dorită.
3. Reglaţi poziţia grătarului şi a tăvii de
grătare pentru a permite diferite grosimi
ale alimentelor şi urmaţi instrucţiunile
pentru frigerea la grătar.
Grătarul este controlat de termostat. Pe du‐
rata coacerii, grătarul porneşte şi se opreşte
pentru a preveni supraîncălzirea.
Grătar - Frigare
Pentru a utiliza frigarea, procedaţi după cum
urmează:
1. Introduceţi cadrul frigării pe al doilea ghi‐
daj de jos, ca în figură.
2. Introduceţi prima furculiţă în ţepuşă, in‐
troduceţi alimentele care trebuie gătite şi
fixaţi-le prin introducerea celei de a doua
furculiţe; fixaţi cele două furculiţe prin
strângerea şuruburilor speciale.
3. Introduceţi vârful ţepuşei în gaura moto‐
rului frigării, uşor vizibilă în mijlocul pere‐
telui spate al cuptorului.
4. Puneţi partea frontală a ţepuşei pe cadrul
ţepuşei.
5. Deşurubaţi mânerul.
6. Rotiţi butonul de control al funcţiei cupto‐
rului la simbolul
şi puneţi butonul ter‐
mostatului la temperatura dorită.
Se recomandă să introduceţi tava de
scurgere pe primul ghidaj de jos, după
turnarea a circa două ceşti de apă în ea.
Numai elementul superior al cuptorului
Această funcţie este potrivită pentru termi‐
narea felurilor de mâncare gen lasagna, mu‐
saca de cartofi, conopidă cu brânză etc.
Numai elementul inferior al cuptorului
Această funcţie este folositoare în special
pentru coacerea produselor de patiserie fără
supraveghere. Poate fi utilizată, de aseme‐
nea, pentru terminarea tartelor cu slănină şi
omletă sau cu fructe, pentru a asigura coa‐
cerea corespunzătoare a bazei.
Lumina de control a termostatului va
rămâne aprinsă până la atingerea tem‐
peraturii corecte. Va trece din pornit în oprit
în mod ciclic pentru a indica faptul tempe‐
ratura este menţinută.
Gătit convenţional
Poziţia de pe raftul din mijloc permite cea mai
bună distribuţie a căldurii. Pentru a rumeni
mai bine baza, nu trebuie decât să coborâţi
poziţia raftului. Pentru a rumeni mai bine par‐
tea de sus, ridicaţi poziţia raftului.
Materialul şi finisarea tăvilor de coacere şi a
farfuriilor utilizate vor afecta rumenirea bazei.
Ustensilele smălţuite, negre, grele sau care
nu se lipesc măresc rumenirea bazei, în timp
9
ce vesela de sticlă pentru cuptor, tăvile din
aluminiu lucios sau din oţel finisat reflectă
căldura şi oferă o rumenire mai redusă a ba‐
zei.
Întotdeauna puneţi farfuriile central pe raft
pentru a asigura rumenirea uniformă.
Puneţi alimentele pe tăvi de dimensiuni
adecvate, pentru a preveni revărsarea pe
partea inferioară a cuptorului şi pentru a re‐
duce necesitatea de a-l curăţa.
Nu puneţi farfuriile, formele sau tăvile de coa‐
cere direct pe baza cuptorului, pentru că
aceasta devine foarte fierbinte şi apar dete‐
riorări. Când utilizaţi această setare, căldura
vine de la ambele elemente, superior şi infe‐
rior. În acest fel puteţi găti pe un singur nivel,
fiind potrivit în special pentru feluri de mân‐
care care necesită o rumenire suplimentară
a bazei, cum ar fi tartele cu slănină şi omletă
sau cu fructe.
Mâncărurile gratinate, lasagna şi musacaua
de cartofi, care necesită rumenire suplimen‐
tară în partea de sus, se gătesc, de aseme‐
nea, bine în cuptorul convenţional.
Cum se foloseşte gătitul convenţional.
1. Cum se foloseşte cuptorul convenţional.
Rotiţi butonul pentru funcţiile cuptorului la
funcţia de gătire dorită
.
2. Rotiţi butonul de control al termostatului
la temperatura necesară.
Grătar termic
Rotiţi butonul de control al funcţiei cuptorului
în poziţia
şi reglaţi termostatul la tempe‐
ratura dorită.
Această funcţie oferă o metodă alternativă
de gătire a unor alimente, asociate în mod
normal cu prăjirea pe grătarul tradiţional. Ele‐
mentul grătarului şi ventilatorul cuptorului
funcţionează alternativ, circulând aerul cald
în jurul alimentelor.
Avertizare Atunci folosiţi această
funcţie, selectaţi o temperatură de
maximum 200°C.
Recomandări ajutătoare
La coacere:
Prăjiturile şi produsele de patiserie necesită
de obicei o temperatură medie (150°C -
200°C) şi de aceea este necesar să pre‐
încălziţi cuptorul circa 10 minute.
Nu deschideţi uşa cuptorului înainte ca 3/4
din durata de coacere să fi trecut.
Produsele de patiserie cu coajă subţire sunt
coapte într-o formă rotundă sau tavă până la
2/3 din durata de coacere şi apoi garnisite
înainte de a fi coapte în întregime. Acest timp
ulterior de coacere depinde de tipul şi canti
tatea de umplutură sau decorare. Ameste‐
curile pentru pandişpan se separă cu dificul‐
tate de pe lingură. Durata de coacere nu tre‐
buie extinsă în mod inutil de prea mult lichid.
Dacă două tăvi de coacere cu produse de
patiserie sau biscuiţi sunt introduse în cuptor
în acelaşi timp, un nivel pentru raft trebuie
rămână liber între tăvi.
Dacă două tăvi de coacere cu produse de
patiserie sau biscuiţi sunt introduse în cuptor
în acelaşi timp, tăvile trebuie schimbate între
ele şi întoarse după circa 2/3 din durata de
coacere.
Când faceţi carne la cuptor:
Nu faceţi la cuptor bucăţi de carne mai mici
de 1 kg. Bucăţile mai mici se pot usca când
sunt făcute la cuptor. Carnea închisă la cu‐
loare, care trebuie să fie bine făcută la exte‐
rior dar să rămână mediu sau crudă la inte‐
rior, trebuie făcută la cuptor la o temperatură
mai ridicată (200°C-250°C).
Carnea albă, pui şi peşte, pe de altă parte,
necesită o temperatură mai redusă
(150°C-175°C). Ingredientele pentru un sos
sau zeamă de carne trebuie adăugate numai
în tava de prăjire chiar de la început, dacă
durata de gătit este redusă. În caz contrar
adăugaţi-le în ultima jumătate de oră.
Puteţi utiliza o lingură pentru a verifica dacă
carnea este gătită: dacă nu poate fi apăsată,
este bine gătită. Carnea de vită şi fileurile,
care trebuie rămână roz în interior, trebuie
10
prăjite la o temperatură mai ridicată într-un
timp mai scurt.
Dacă gătiţi carne direct pe raftul cuptorului,
introduceţi tava de prăjire pe nivelul raftului
de dedesubt, pentru a colecta sucul. Lăsaţi
bucata de carne să stea cel puţin 15 minute,
astfel încât sucul cărnii să nu iasă afară.
Pentru a reduce formarea de fum în interiorul
cuptorului, se recomandă turnarea unei mici
cantităţi de apă în tava de prăjire. Pentru a
preveni formarea de condens, adăugaţi apă
de câteva ori. Mâncărurile pot fi păstrate la
cald în cuptor la o temperatură minimă până
la servire.
Atenţie Nu căptuşiţi cuptorul cu folie de
aluminiu şi nu puneţi o tavă de prăjire
sau de coacere pe partea de jos a cuptorului,
pentru că, în caz contrar, smalţul cuptorului
va fi deteriorat de căldura formată.
Durate de gătit
Duratele de gătit pot varia în funcţie de dife‐
ritele compoziţii, ingrediente şi cantităţi de li‐
chid din mâncăruri.
Notaţi dozajele la primele experimente de
coacere sau prăjire, pentru a câştiga expe‐
rienţă în cazul gătirii ulterioare a aceloraşi fe‐
luri de mâncare.
Pe baza propriilor experienţe veţi putea mo‐
difica valorile date în tabele.
Gătit convenţional .
Timpii nu includ preîncălzirea. Cuptorul
gol trebuie preîncălzit întotdeauna timp
de 10 minute.
PRĂJITURI
TIP DE
MÂNCA‐
RE
Coacere convenţională Gătitul cu aer cald Durata de
coacere în
minute
NOTE
temp. °C temp. °C
Reţete cu
compoziţie
bătută cu
telul
2 170
2 (1 şi 3)
1)
160 45-60 În for
pentru
prăjituri
Aluat fra‐
ged
2 170
2 (1 şi 3)
1)
160 20-30 În for
pentru
prăjituri
Prăjitură
cu brânză
de vaci
1 175 2 165 60-80 În formă
pentru
prăjituri
Prăjitură
cu mere
(plăcintă
cu mere)
1 170 2 (1 şi 3) 160 90-120 În for
pentru
prăjituri
Ştrudel 2 180 2 160 60-80 În tavă de
coacere
Tartă cu
gem
2 190
2 (1 şi 3)
1)
180 40-45 În for
pentru
prăjituri
11
TIP DE
MÂNCA‐
RE
Coacere convenţională Gătitul cu aer cald Durata de
coacere în
minute
NOTE
temp. °C temp. °C
Prăjitură
cu fructe
2 170 2 150 60-70 În formă
pentru
prăjituri
Pandişpan 1 170
2 (1 şi 3)
1)
165 30-40 În for
pentru
prăjituri
Tort cu
fructe us‐
cate
(Christmas
cake)
1 150 2 150 120-150 În for
pentru
prăjituri
Prăjitură
cu prune
1 175 2 160 50-60 în tava de
pâine
Prăjituri
mici
3 170 2 150 20-35 În tavă de
coacere
Biscuiţi 2 160
2 (1 şi 3)
1)
150 20-30 În tavă de
coacere
Bezele 2 135
2 (1 şi 3)
1)
190 60-90 În tavă de
coacere
Chifle 2 200 2 170 12~20 În tavă de
coacere
Produse
de patise‐
rie: Choux
2 sau 3 210
2 (1 şi 3)
1)
170 25-35 În tavă de
coacere
Tarte 2 180 2 170 45-70 În formă
pentru
prăjituri
1) Dacă gătiţi mai multe feluri de mâncare în acelaşi timp, vă recomandăm să le puneţi pe nivelurile
notate între paranteze.
PÂINE ŞI PIZZA
TIP DE
MÂNCA‐
RE
Coacere convenţională Gătitul cu aer cald Durata de
coacere în
minute
NOTE
temp. °C temp. °C
Pâine albă 1 195 2 185 60-70 în tava de
pâine
12
TIP DE
MÂNCA‐
RE
Coacere convenţională Gătitul cu aer cald Durata de
coacere în
minute
NOTE
temp. °C temp. °C
Pâine de
secară
1 190 1 180 30-45 în tava de
pâine
Chifle (pâi‐
ne)
2 200
2 (1 şi 3)
1)
175 25-40 În tavă de
coacere
Pizza 2 200 2 200 20-30 În tavă de
coacere
1) Dacă gătiţi mai multe feluri de mâncare în acelaşi timp, vă recomandăm să le puneţi pe nivelurile
notate între paranteze.
TARTE
TIP DE
MÂNCA‐
RE
Coacere convenţională Gătitul cu aer cald Durata de
coacere în
minute
NOTE
temp. °C temp. °C
Tarte cu
paste
2 200
2 (1 şi 3)
1)
175 40-50 În for
Tarte cu le‐
gume
2 200
2 (1 şi 3)
1)
175 45-60 În for
Tartă cu
slănină şi
omletă
1 210 1 190 30-40 În formă
Lasagna 2 200 2 200 25-35 În formă
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 În formă
1) Dacă gătiţi mai multe feluri de mâncare în acelaşi timp, vă recomandăm să le puneţi pe nivelurile
notate între paranteze.
CARNE
TIP DE
MÂNCA‐
RE
Coacere convenţională Gătitul cu aer cald Durata de
coacere în
minute
NOTE
temp. °C temp. °C
Carne de
vită
2 190 2 175 50-60 Pe grătar
Carne de
porc
2 180 2 175 100-130 Pe grătar
13
TIP DE
MÂNCA‐
RE
Coacere convenţională Gătitul cu aer cald Durata de
coacere în
minute
NOTE
temp. °C temp. °C
Carne de
viţel
2 190 2 175 90-120 Pe grătar
Friptură de
vită engle‐
zească
în sânge 2 210 2 200 50-60 Pe grătar
potrivită 2 210 2 200 60-70 Pe grătar
bine făcu 2 210 2 200 70-80 Pe grătar
Spată de
porc
2 180 2 170 120-150 Cu şorici
Picior de
porc
2 180 2 160 100-120 2 linguriţe
Miel 2 190 2 175 110-130 Picior
Pui 2 190 2 200 70-85 Întreg
Curcan 2 180 2 160 210-240 Întreg
Raţă 2 175 2 220 120-150 Întreagă
Gâscă 2 175 2 160 150-200 Întreagă
Iepure 2 190 2 175 60-80 Tăiat în
bucăţi
Iepure de
câmp
2 190 2 175 150-200 Tăiat în
bucăţi
Fazan 2 190 2 175 90-120 Întreg
Carne to‐
cată
2 180 2 170 150 în tavă
pentru pâi
ne
PEŞTE
TIP DE
MÂNCA‐
RE
Coacere convenţională Gătitul cu aer cald Durata de
coacere în
minute
NOTE
temp. °C temp. °C
Păstrăv/
Doradă
1 190
2 (1 şi 3)
1)
175 40-55 3-4 peşti
14
TIP DE
MÂNCA‐
RE
Coacere convenţională Gătitul cu aer cald Durata de
coacere în
minute
NOTE
temp. °C temp. °C
Ton/So‐
mon
2 190
2 (1 şi 3)
1)
175 35-60 4-6 fileuri
1) Dacă gătiţi mai multe feluri de mâncare în acelaşi timp, vă recomandăm să le puneţi pe nivelurile
notate între paranteze.
Gătitul cu grill -
Timpii nu includ preîncălzirea. Cuptorul
gol trebuie preîncălzit întotdeauna timp de 10
minute.
TIP DE MÂNCA‐
RE
Cantitate Gătitul cu grill Durata de coacere în minute
Bucăţi gra‐
me
temp. °C Pe o parte Pe cealaltă
parte
Friptură de file 4 800 3 250 12~15 12~14
Biftec 4 600 3 250 10~12 6~8
Cârnaţi 8 / 3 250 12~15 10~12
Cotlet de porc 4 600 3 250 12~16 12~14
Pui (tăiat în două) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebab 4 / 3 250 10~15 10~12
Pui (piept) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger
1)
6 600 2 250 20-30
Peşte (file) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sandviciuri 4~6 / 3 250 5~7 /
Pâine prăjită 4~6 / 3 250 2~4 2~3
1) Preîncălziţi 5 min. 00 s
Grătar termic
În cazul grătarului termic selectaţi o tem‐
peratură de maximum 200°C.
TIP DE
MÂNCA‐
RE
Cantitate Grătar termic
Durata de gătire (minu‐
te)
Bucăţi grame Temp. °C Pe o parte
Pe cealaltă
parte
Ruladă de
carne (cur‐
can)
1 1000 3 200 30-40 20-30
15
TIP DE
MÂNCA‐
RE
Cantitate Grătar termic
Durata de gătire (minu‐
te)
Bucăţi grame Temp. °C Pe o parte
Pe cealaltă
parte
Pui (tăiat în
două)
2 1000 3 200 25-30 20-30
Pulpe de
pui
6 - 3 200 15-20 15-18
Prepeliţă 4 500 3 200 25-30 20-25
Legume
gratinate
- - 3 200 20-25 -
Scoici St.
Jacques
- - 3 200 15-20 -
Macrou 2-4 - 3 200 15-20 10-15
Peşte felii 4-6 800 3 200 12-15 8-10
Gătitul cu frigăruia
TIP DE MÂN‐
CARE
Cantitate temp. °C Durata de coa‐
cere în minute
Carne de
pasăre
1000 2 250 50-60
Friptură 800 2 250 50-60
Temperaturile menţionate sunt orienta‐
tive. Este posibil ca temperaturile tre‐
buiască adaptate în funcţie de cerinţele per‐
sonale.
Îngrijirea şi curăţarea
Avertizare Înainte de curăţare opriţi
cuptorul şi lăsaţi-l să se răcească.
Aparatul nu trebuie curăţat cu un aspirator cu
abur supraîncălzit sau aspirator cu jet de
abur.
Atenţie: Înainte de a efectua orice operaţiune
de curăţare, aparatul trebuie deconectat de
la sursa de alimentare.
Pentru a asigura o durată lungă de viaţă a
aparatului dvs., este necesar să efectuaţi
regulat următoarele operaţii de curăţare:
Efectuaţi-le numai atunci când cuptorul s-
a răcit.
Curăţaţi componentele emailate cu apă cu
săpun.
Nu utilizaţi substanţe de curăţare abrazive.
Ştergeţi componentele din oţel inoxidabil şi
sticlă cu o cârpă moale.
Dacă există pete rezistente, utilizaţi oţet
cald sau substanţe pentru oţel inoxidabil
disponibile în comerţ.
Emailul cuptorului este extrem de durabil şi
impermeabil. Acţiunea acidului fructelor fier‐
binţi (din lămâi, prune sau altele asemenea)
poate totuşi lase semne permanente, ma‐
te, aspre pe suprafaţa emailului. Cu toate
16
acestea, asemenea semne pe suprafaţa bi‐
ne finisată a emailului nu afectează funcţio‐
narea cuptorului. Curăţaţi cuptorul bine după
fiecare utilizare. Aceasta este cea mai
uşoară metodă de a curăţa murdăria. Previ‐
ne arderea murdăriei.
Materiale de curăţat
Înainte de folosirea oricăror materiale de
curăţat în cuptor, verificaţi dacă acestea sunt
corespunzătoare şi utilizarea lor este reco‐
mandată de producător.
Soluţiile de curăţat cu conţinut de clor NU
trebuie folosite deoarece pot deteriora fini‐
sajele suprafeţelor. De asemenea, trebuie
evitaţi abrazivii foarte duri.
Curăţarea externă
Ştergeţi regulat panoul de comandă, uşa
cuptorului şi garnitura uşii cuptorului cu aju‐
torul unei cârpe moi îmbibate cu apă caldă la
care s-a adăugat puţin detergent lichid.
Pentru a evita deteriorarea sau slăbirea
panourilor de sticlă ale uşii evitaţi să folosiţi
următoarele:
Detergent casnic şi substanţe de înălbire.
Lavete impregnate nerecomandate pentru
vase de gătit de teflon.
Lavete Brillo/Ajax sau bureţi de sârmă.
Lavete sau spray-uri cu aerosol cu sub‐
stanţe chimice pentru cuptor.
Substanţe pentru îndepărtarea ruginii.
Substanţe pentru înlăturarea petelor pen‐
tru baie / chiuvete.
Curăţaţi sticla interioară şi exterioară a uşii
utilizând apă caldă cu săpun. Dacă interiorul
uşii de sticlă devine foarte murdar de grăsi‐
me, se recomandă folosirea unui produs de
curăţare cum ar fi Hob Brite. Nu utilizaţi ra
clete de răzuit vopsea pentru a înlătura
murdăria.
Avertizare Dacă panoul de sticlă al uşii
se ciobeşte sau se zgârie, sticla poate
slăbi şi trebuie înlocuită pentru a evita
spargerea panoului. Contactaţi service-ul
autorizat local care va consilia cu plăcere.
Cavitatea cuptorului
Baza emailată a cavităţii cuptorului se curăţă
cel mai bine cât timp cuptorul este cald.
Ştergeţi cuptorul cu o cârpă moale îmbibată
cu apă caldă cu detergent după fiecare folo‐
sire. Din când în când este necesară o
curăţare generală cu un detergent special de
curăţare a cuptorului.
Elementul grătar
Acest model a fost dotat cu un grătar cu ba‐
lama pentru a uşura foarte mult curăţarea
plafonului cuptorului.
Avertizare Înainte de a începe,
asiguraţi-vă că cuptorul s-a răcit şi este
deconectat de la sursa de alimentare cu
electricitate.
1
Desfaceţi şurubul
care fixează ele‐
mentul grătar. Când
efectuaţi această
operaţie pentru pri‐
ma oară, se reco‐
mandă să folosiţi o
şurubelniţă.
2
După aceea tra
geţi delicat în jos
grătarul pentru a
permite accesul la
plafonul cuptorului.
Curăţaţi plafonul cuptorului cu o substanţă
adecvată şi ştergeţi-l bine înainte de a pune
elementul grătar cu balama în poziţia sa ini‐
ţială.
Împingeţi cu grijă elementul la loc, în poziţia
sa iniţială, şi strângeţi şurubul de fixare.
Avertizare Verificaţi ca şurubul de fixare
a elementului grătar să fie bine strâns,
astfel încât să nu cadă în timpul utilizării.
Curăţarea uşii cuptorului
Înainte de a curăţa uşa cuptorului, reco‐
mandăm demontarea acesteia de pe cuptor.
17
1
Deschideţi com‐
plet uşa cuptorului şi
identificaţi balama‐
lele care leagă uşa
de cuptor.
2
Deblocaţi şi rotiţi
pârghiile de pe cele
două balamale.
3
Apucaţi uşa de
părţile laterale, apoi
întoarceţi-o spre
cuptor până când
este pe jumătate în‐
chisă. Trageţi încet
uşa cuptorului din
balamale şi puneţi-o
pe o suprafaţă
plană.
Curăţaţi sticla uşii cuptorului numai cu apă
caldă cu detergent şi cu o cârpă moale. Este
interzisă folosirea abrazivelor agresive.
După curăţarea uşii, remontaţi uşa cuptoru‐
lui, urmând aceeaşi procedură în sens in‐
vers.
Pentru modelele din inox sau aluminiu:
Vă recomandăm ca uşa cuptorului să fie
curăţată numai cu un burete umed şi apoi
uscată după curăţare cu o cârpă moale.
A nu se folosi spălătoare de sârmă, acizi sau
produse abrazive deoarece pot deteriora su‐
prafaţa cuptorului. Curăţaţi panoul de co‐
mandă al cuptorului cu aceeaşi precauţie.
Avertizare NU curăţaţi uşa cuptorului
cât timp panourile de sticlă sunt calde.
Dacă această precauţie nu este respectată
panoul de sticlă se poate sparge.
Dacă panoul de sticlă al uşii se ciobeşte sau
se zgârie, sticla poate slăbi şi trebuie
înlocuită pentru a evita spargerea panoului.
Contactaţi service-ul autorizat local care vă
va consilia cu plăcere.
Rafturile cuptorului şi suporturile
rafturilor
Şinele de ghidaj din partea stângă şi din par‐
tea dreaptă din interiorul cuptorului pot fi
scoase pentru a se putea curăţa pereţii late‐
rali.
Scoaterea şinelor de ghidaj pentru grilajele
mobile
1
Trageţi şinele
afară du cuptor, din
partea din faţă a pe‐
reţilor cuptorului.
1
2
2
Apoi desprindeţi-
le din partea din spa‐
te.
Montarea şinelor de ghidaj pentru grilajele
mobile
1
2
Pentru instalare, ataşaţi şinele în partea din
spate, apoi puneţi-le la loc în poziţie în partea
din faţă şi apăsaţi-le pentru a se fixa. Pentru
a curăţa suporturile rafturilor, înmuiaţi-le în
apă caldă cu detergent şi îndepărtaţi petele
persistente cu o lavetă bine umezită şi im‐
18
pregnată cu detergent. Clătiţi bine şi uscaţi
cu o cârpă uscată şi moale.
Înlocuirea becului cuptorului
Deconectaţi aparatul de la sursa de ali‐
mentare cu energie electrică.
Dacă becul cuptorului trebuie înlocuit, acesta
trebuie să corespundă următoarelor specifi‐
caţii:
Putere electrică: 15 W/25 W;
Tensiune electrică: 230 V (50 Hz);
Rezistent la temperaturi de 300°C;
Tip soclu: E14.
Becurile se pot achiziţiona de la service-ul
autorizat.
Pentru înlocuirea unui bec defect
1. Asiguraţi-vă că cuptorul este deconectat
de la sursa de alimentare cu energie elec‐
trică.
2. Apăsaţi şi rotiţi capacul de sticlă în sens
invers acelor de ceasornic.
3. Înlăturaţi becul defect şi înlocuiţi-l cu unul
nou.
4. Repuneţi capacul de sticlă şi realimentaţi
cu energie.
Filtrul de grăsime
Înainte de a începe asiguraţi-vă că s-a
răcit cuptorul şi este deconectat de la
sursa de alimentare cu electricitate.
Când gătiţi carne, filtrul de grăsime trebuie
montat deasupra ventilatorului cuptorului
prin prinderea sa deasupra orificiilor din pa‐
noul spate. Acest lucru ajută la prevenirea
depunerii de grăsime pe elicea ventilatorului.
Nu utilizaţi materiale abrazive pentru a curăţa
garnitura de etanşare. Filtrul de grăsime se
poate spăla în maşina de spălat vase.
După terminarea gătirii şi răcirea cuptorului,
înlăturaţi filtrul prin împingerea limbii ieşite a
filtrului în sus.
Spălaţi filtrul după utilizare cu apă caldă cu
săpun.
Montaţi filtrul de grăsime numai pentru prăji‐
re.
Ce trebuie făcut dacă...
Dacă aparatul nu funcţionează corect, vă
rugăm verificaţi următoarele înainte de a
contacta service-ul autorizat Electrolux:
Important Dacă chemaţi un inginer pentru o
defecţiune din lista de mai jos sau pentru a
repara o defecţiune cauzată de folosirea sau
instalarea incorectă, intervenţia va trebui
plătită, chiar dacă aparatul e în garanţie.
19
PROBLEMĂ SOLUŢIE
Cuptorul nu se aprinde. Verificaţi dacă au fost selectate atât o
funcţie de gătire, cât şi temperatura.
Verificaţi dacă aparatul este corect conec‐
tat şi întrerupătorul de reţea sau alimen‐
tarea sunt cuplate.
Lumina pentru temperatura cuptorului nu se
aprinde.
Selectaţi o temperatură cu butonul de con‐
trol al termostatului.
Selectaţi o funcţie cu butonul de control al
funcţiilor cuptorului.
Becul cuptorului nu se aprinde. Selectaţi o funcţie cu butonul de control al
funcţiilor cuptorului.
Verificaţi becul cuptorului şi înlocuiţi-l dacă
este cazul (vezi "Curăţarea cuptorului").
Gătirea alimentelor durează prea mult sau
prea puţin.
Poate fi necesar să reglaţi temperatura.
Urmaţi indicaţiile conţinute în aceste in‐
strucţiuni, în special secţiunea "Folosirea
cuptorului".
Aburul şi condensul se depun pe alimente şi
în cavitatea cuptorului.
La terminarea procesului de coacere, nu
lăsaţi mâncarea stea în cuptor mai mult
de 15-20 minute.
Ventilatorul cuptorului face zgomot. Verificaţi ca rafturile să nu se atingă de
panoul spate al cuptorului.
Date tehnice
Puteri nominale ale elementului de încălzire
Elementul de încălzire inferior 1000 W
Elementul de încălzire superior 800 W
Cuptor complet (Sus+Jos) 1800 W
Grătar 1650 W
Grătar complet 2450 W
Gătitul cu aer cald 1825 W
Grătar termic 2475 W
Becul cuptorului 25 W
Motorul ventilatorului de aer fierbinte 25 W
Motorul ventilatorului de răcire 25 W
Motorul frigării 4 W
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zanussi ZOB182NC Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru