439138
Sfaturi pentru utilizarea vaselor
Folosiţi vase de cea mai bună calitate cu fund plat şi stabil.
• Căldura se transmite mai bine când fundul vasului şi ochiul au
acelaşi diametru, iar vasul este amplasat în mijlocul ochiului.
• Când folosiţi un vas din sticlă rezistentă (Pyrex) sau
porţelan, vă rugăm să urmaţi instrucţiunile producătorului
de vase.
• Când folosiţi o oală sub presiune, nu o lăsaţi
nesupravegheată până când atinge presiunea dorită. Ochiul
trebuie regalat iniţial la nivelul maxim; odată cu creşterea
presiunii, folosiţi senzorii pentru a descreşte puterea
ochiului conform instrucţiunilor producătorului de oale sub
presiune.
• Asiguraţi-vă că este întotdeauna sufi cientă apă, fi e într-o
oală sub presiune fi e în orice tip de vas, deoarece folosirea
unei oale goale pe plită poate duce la supraîncălzire care va
deteriora atât oala cât şi ochiul.
• Vasele din sticlă rezistentă (Pyrex) cu fund fi nisat sunt
potrivite pentru utilizarea lor pe ochiuri dacă diametrul lor
se încadrează pe ochi. Vasele cu diametru mai mare se pot
sparge datorită stresului termic.
• Când folosiţi vase speciale sau neconvenţionale, urmaţi
instrucţiunile producătorului de vase.
• Când se utilizează o oală foarte refl ectorizantă (suprafaţă din
metal strălucitor) sau o oală cu fund gros pentru prepararea
mâncării pe plita din sticlă ceramică, timpul de preparare
se poate prelungi cu câteva minute (până la 10 minute).
Dacă doriţi să fi erbeţi o cantitate mai mare de alimente, se
recomandă un vas cu fund plat închis la culoare.
• Nu utilizaţi vase din lut deoarece acestea pot zgâria plita
din sticlă ceramică.
• Diametrul oalei trebuie să corespundă cu diametrul
ochiului. Dacă oala este prea mică, o parte din căldură
se iroseşte; în plus, dacă folosiţi o oală prea mică aceasta
poate deteriora ochiul.
• Dacă este posibil conform procesului de preparare a
mâncării, folosiţi un capac.
• Oala trebuie să aibă dimensiunea corespunzătoare pentru
cantitatea de alimente preparate. Prepararea unei cantităţi
mici de mâncare într-o oală mare duce la o risipă de
energie.
• Mâncarea care necesită de o perioadă lungă de timp
trebuie preparată într-o oală sub presiune.
• Se pot prepara diferite legume, cartofi , etc. într-o cantitate
mică de apă; cu toate acestea capacul trebuie închis bine.
Când apa începe să fi arbă, reduceţi puterea ochiului la o
setare care menţine temperatura peste punctul de fi erbere.
Vasele
Economisirea energiei
10