601615
Sfaturi privind utilizarea vaselor
Utilizați vase de înaltă calitate cu fund plat și stabil.
• Căldura se transmite cel mai bine atunci când fundul vasului
şi zona de gătit au acelaşi diametru, iar vasul este așezat în
mijlocul zonei de gătit.
• Atunci când utilizați vase din sticlă rezistentă (Pyrex) sau vase
de porţelan, respectaţi instrucţiunile producătorului vaselor.
• Atunci când utilizați o oală sub presiune, nu o lăsați
nesupravegheată până când ajunge la presiunea dorită. Zona
de gătit ar trebui setată iniţial la nivelul de putere maxim;
deoarece presiunea creşte, utilizați senzorii pentru a reduce
nivelul de putere conform instrucţiunilor producătorului oalelor
sub presiune.
• Asigurați-vă că există întotdeauna sufi cientă apă în oalele sub
presiune sau în orice alt vas, deoarece folosirea unui vas gol
pe plită poate duce la supraîncălzire ceea ce va deteriora atât
vasul cât şi zona de gătit.
• Vasele din sticlă rezistentă (Pyrex) cu fund fi nisat sunt potrivite
pentru utilizarea lor pe plite dacă diametrul lor se încadrează
pe zona de gătit. Vasele cu diametrul mai mare se pot sparge
din cauza stresului termic.
• Atunci când utilizați vase speciale sau neconvenționale,
respectaţi instrucţiunile producătorului vaselor.
• Când utilizați o oală foarte refl ectorizantă (suprafaţă din metal
strălucitor) sau o oală cu fund gros pentru gătirea pe plita
vitroceramică, timpul de gătit se poate prelungi cu câteva
minute (până la 10 minute). Dacă doriţi să fi erbeţi o cantitate
mai mare de alimente, se recomandă un vas cu fund plat
închis la culoare.
• Nu utilizaţi vase din lut deoarece acestea pot zgâria plita
vitroceramică.
• Diametrul vasului trebuie să corespundă cu diametrul zonei
de gătit. Dacă oala este prea mică, o parte din căldură se
iroseşte; în plus, dacă folosiţi o oală prea mică aceasta poate
deteriora zona de gătit.
• Dacă este posibil având în vedere procesul de gătit, folosiţi un
capac.
• Vasul trebuie să aibă dimensiunea corespunzătoare pentru
cantitatea de alimente preparate. Prepararea unei cantităţi
mici de alimente într-un vas mare duce la o risipă de energie.
• Mâncarea care necesită o perioadă lungă de timp trebuie
preparată într-un oală sub presiune.
• Se pot prepara diferite legume, cartofi , etc. într-o cantitate
mică de apă; cu toate acestea capacul trebuie închis bine.
Când apa începe să fi arbă, reduceţi puterea zonei de gătit la o
setare care menţine temperatura peste punctul de fi erbere.
Vasele
Economisirea energiei
8