Tefal P2504246 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

www.tefal.com
SL
RO
BG
HR
SR
PL
CS
HU
SK
UK
RU
Ghidul utilizatorului
Ръководство за потребителя - Upute za uporabu
Korisnički vodič - Podręcznik ytkownika
Uživatelská příručka - Használati útmutató
Používateľská príručka - Інструкція з експлуатації
Инструкция по применению
A
B
H
J
N
O
C
D
E
F
G
I
K
L
M
Fig 1 Fig 2 Fig 3
CLIC
Fig 4 Fig 5
1
3
2
3
Fig 6
Fig 7 Fig 8 Fig 9
Fig 10 Fig 11 Fig 12
Fig 13 Fig 14
SL
RO
BG
HR
SR
PL
CS
HU
SK
UK
RU
Măsuri de precauţie importante
Pentru siguranţa dumneavoastră, acestaparat este conform normelor şi reglemenrilor aplica-
bile:
- Directiva privind echipamentele sub presiune
- Materiale încontact cualimentele
Acest aparat a fost conceputpentruo utilizare casni.
Citiţicu atenţie toate instrucţiunile şiconsultaţi întotdeauna„Ghidul utilizatorului”.
Lafelcaîncazuloricăruiaparatdegătit,supravegheaţi-lîndeaproapeînspecialdautilizaţioala
sub presiune în apropierea copiilor.
Nuintroduceţioala sub presiune într-un cuptor încălzit.
Mişcaţi oala sub presiune cu maximum de ateie. Nu atingeţi suprafeţele calde. Utilizaţi -
nerele şi butoanele. Folosiţimănuşidacă este cazul.
Nufolosiţi oalasub presiune în alt scop decât cel pentru care a fost destina.
Această oafuncţionează sub presiune. Potapărea tămăricorporale prin opărire ca urmare
a uneiutilizări incorecte. Oala sub presiune trebuie fieînchisă înmodcorespunzător înainte
dea o utiliza.Vezi paragraful„Închiderea.
Supapatrebuie fieîn pozie de depresurizare înainte de a deschide oala.
Nuforţaţiniciodatădeschidereaoalei sub presiune.Asiguraţi-văpresiunea interioarăascăzut.
Veziparagraful„Siguranţa.
Nu folosiţi nicioda oala sub presiune ră lichid în interior, deoarece ar putea grav deterio-
rată. Asiguraţi-vă există întotdeauna sucientlichid în interior în timp cegătiţi.
Utilizaţi surse deldură compatibile, conform instrucţiunilor de utilizare.
Nuumpleţi oalamaimultde 2/3 din capacitate (reperul indicândnivelulmaxim deumplere).
Încazulalimentelor caresedilatăîntimpulerberii,cumarorezul,legumeledeshidratate sau
compoturile, nuumpleţioala lamaimultde jumătate din capacitatea sa.
Duceerbeţirnuriacoperite cuunstratsuperficialdepiele(deex.,limbadevită),care riscă
se umfle din cauza presiunii, nu îepaţi carnea t timp pielea are un aspect umflat. Există
riscul opări.Vă recomandăm înţepaţicarnea înainte dea o punela fiert.
În cazul alimentelor păstoase (mare ia, rubarbă), oala sub presiune trebuie agitată or
înaintede a o deschide, pentruca alimentele nu dea pedinafară.
Înainte de fiecare utilizare, verificaţi ca supapele nu fie înfundate. Vezi paragraful„Înaintea
preparării.
Nuutilizi oala pentru a frige sub presiune folosind ulei.
Nu interveniţi asupra sistemelor de siguranţă det în modul prezentat în instrucţiunile de
curăţare şi întrinere.
Nu utilizaţi decât piese originaleTEFAL potrivite pentru modelul dumneavoast. În mod spe-
cial, utilizaţi o oaşi un capac
.
Vaporii de alcool sunt inflamabili. Lăsaţi alimentele preparate cu alcool să fiarbă timp de 2 mi-
nuteînaintedea punecapacul.Supravegheaţiaparatuldefiecaredatăndpreparaţireţetepe
bază dealcool.
Nu utilizaţi oala sub presiune pentru a stra alimente acide sau rate înainte sau după pre-
parare, pentru există riscul deterioraţioala.
Păstraţi aceste instrucţiuni
A
- Supapă de funcţionare
B
-
Duza supapei de funcţionare
C
-
Supapă de siguranţă
D
-
Indicator de prezenţă a presiunii
E
-
Buton de deschidere
F
-
Mâner lung al capacului
G
-
Reper de poziţionare a capacului
H
-
Reper de poziţionare a supapei de
funcţionare
I
-
Garnitura capacului
J
-
Coş pentru gătit cu aburi
K
-
Suport al coşului de gătit cu aburi
L
-
Mâner lung al oalei
M
-
Oală
N
-
Mâner scurt al oalei
O
-
Reper indicând nivelul maxim de
umplere
Caracteristici
Diametrul fundului oalei sub presiune referinţe
Informaţii normative:
Presiune superioară de funcţionare: 80 kPa.
Presiune maximă de siguranţă: 170 kPa.
Surse de căldură compatibile
Oala sub presiune poate utilizată cu
toate modalităţile de încălzire, inclusiv inducţie.
Pe plita electrică sau cu inducţie, folosiţi o placă cu un dia-
metru egal sau mai mic decât cel al fundului oalei.
Pe o suprafaţă vitroceramică, asiguraţi-vă fundul oalei este
curat.
Când gătiţi la gaz, flacăra nu trebuie fie mai mare decât dia-
metrul oalei.
Capacitate Ø Oală Ø Fund Model inox
4 L 22 cm 19 cm P25042
6 L 22 cm 19 cm P25007
7 L 22 cm 19 cm P25008
GAZ PLITĂ
ELECTRICĂ
STICLĂCERAMICĂ
CUHALOGEN
RADIANTĂ
INDUIE
REZISTENŢE
ELECTRICESPIRALE
Desen descriptiv
SL
RO
BG
HR
SR
PL
CS
HU
SK
UK
RU
Accesorii TEFAL
Accesoriile oalei sub presiune disponibile în
magazine sunt:
Pentru schimbarea celorlalte piese sau pentru reparaţii,
contactaţi centrele de service autorizate TEFAL.
Nu utilizaţi decât piese originale TEFAL potrivite pentru mo-
delul dumneavoastră.
Utilizarea
Deschiderea
Trageţi butonul de deschidere (E) cu degetul mare şi
duceţi-l în poziţia
-
Fig 1
Cu mâna stângă ţineţi mânerul lung al oalei (L) în
timp ce cu mâna dreaptă rotiţi mânerul lung al capa-
cului (F) în sensul invers acelor de ceasornic până la
deschiderea acestuia
-
Fig 2
.
Apoi, ridicaţi capacul.
Închiderea
Aşezaţi bine capacul pe oa aliniind triunghiurile de pe
capac şi de pe mânerul oale
i
- Fig 3
Rotiţi capacul înspre stânga până la punctul maxim - Fig 3
Împingeţi butonul de deschidere (E) în poziţia - Fig 4
Nivelul minim de umplere
•T
urnaţi întotdeauna o cantitate minimă de lichid cel puţin
egală cu 25 cl (2 pahare).
Gătitul cu aburi
Oala trebuie umplută cu cel puţin 75 cl de lichid (6 pahare).
Aşezaţi coşul pentru tit cu aburi (J) pe suportul (K)
prevăzut în acest scop - Fig 5
Accesoriu Referinţă
Garnitură X2010003
Alimentele ezate
în coşul pentru gătit
cu aburi nu trebuie
atin capacul
oalei sub presiune.
Nivelul maxim de umplere
Nu umpleţi niciodată oala sub presiune la peste 2/3 din ca-
pacitatea sa (reperul indicând nivelul maxim de umplere) -
Fig 6
Pentru anumite alimente
În cazul alimentelor care se dilată în timpul fierberii, cum ar
orezul, legumele deshidratate sau compoturile, nu um-
pleţi oala la mai mult de jumătate din capacitatea sa - Fig 6
Utilizarea supapei de
funcţionare (A)
Prepararea alimentelor delicate şi a legumelor
Poziţionaţi pictograma a supapei (A) în dreptul reperu-
lui (H).
Prepararea cărnurilor şi a alimentelor congelate
Poziţionaţi pictograma a supapei (A) în dreptul repe-
rului (H).
Evacuarea aburilor
Poziţionaţi pictograma a supapei (A) în dreptul repe-
rului (H).
Îndepărtarea supapei de funcţionare
Lăsaţi aparatul se răcească înainte de a îndepărta su-
papa (A).
Apăsaţi supapa şi rotiţi-o pentru a alinia poziţia cu re-
perul (H) - Fig 7
Îndepărtaţi supapa.
Punerea la loc a supapei de funcţionare
Aşezaţi supapa de funcţionare aliniind simbolul cu re-
perul (H).
Apăsaţi supapa, apoi rotiţi-o până în poziţia dorită.
Prima utilizare
Umpleţi cu apă până la un nivel de 2/3 din capacitatea oalei.
(reperul indicând nivelul maxim de umplere)
Aşezaţi suportul coşului pentru gătit cu aburi (K) pe fundul
oalei şi aşezaţi coşul (J) deasupra.
Închideţi oala sub presiune.
Plasaţi supapa de funcţionare (A) în poziţia
.
Aşezaţi oala sub presiune pe o sursă de căldură reglată la
puterea maximă.
SL
RO
BG
HR
SR
PL
CS
HU
SK
UK
RU
Când începe fie evacuat abur prin supapă, reduceţi pute-
rea sursei de căldură şi aşteptaţi 20 de minute.
După scurgerea celor 20 de minute, opriţi sursa de căldură.
Rotiţi supapa de funcţionare (A) în poziţia
Când indicatorul de prezenţă a presiunii (D) coboară: oala
nu mai este sub presiune.
Deschideţi oala sub presiune.
Clătiţi oala cu apăşi uscaţi-o.
Observaţie: apariţia petelor pe fundul interior al oalei nu
afectează cu nimic calitatea metalului. Este vorba despre de-
puneri de calcar. Pentru a le îndepărta, puteţi utiliza un bu-
rete abraziv îmbibat cu puţin oţet diluat.
Înaintea preparării
Înainte de fiecare utilizare, îndepărtaţi supapa (A) (vezi pa-
ragraful„Utilizarea supapei de funcţionare”) şi verificaţi vi-
zual la lumina zilei duza supapei de funcţionare (B). Aceasta
nu trebuie fie înfundată. În caz de nevoie, curăţaţi-o cu o
scobitoare
- Fig 8
Verificaţi ca supapa de siguranţă (C) fie mobilă: vezi pa-
ragraful„Curăţarea şi întreţinerea.
Puneţi la loc supapa de funcţionare (A) şi selectaţi poziţia
sau
.
Oala sub presiune trebuie fie închisă în mod cores-
punzător înainte de a o utiliza.
Aşezaţi oala sub presiune pe o sursă de căldură reglată la
puterea maximă.
În timpul preparării
Când supapa de funcţionare (A) permite evacuarea aburi-
lor în continuu, emiţând un sunet regulat (un fluierat), în-
cepe fierberea şi trebuie reduceţi puterea sursei de
căldură.
Măsuraţi timpul de fierbere indicat în reţetă.
Imediat după scurgerea timpului, opriţi sursa de căldură.
Finalul preparării
Evacuarea aburilor
Odată ce sursa de căldură este oprită, aveţi două posibilităţi:
Depresurizare lentă: rotiţi supapa de funcţionare (A) în
poziţia . Când indicatorul de prezenţă a presiunii (D) co-
boară: oala nu mai este sub presiune.
Depresurizare rapidă: aşezaţi oala sub un jet de apă rece.
Când indicatorul de prezenţă a presiunii (D) coboară: oala
nu mai este sub presiune. Rotiţi supapa de funcţionare (A)
în poziţia
.
Puteţi deschide oala.
Curăţarea şi întreţinerea
Curăţarea oalei sub presiune
Pentru buna funcţionare a aparatului dumneavoastră, res-
pectaţi recomandările de curăţare şi întreţinere după fiecare
utilizare.
Spălaţi oala după fiecare utilizare cu apă călduţă şi puţin de-
tergent de vase. Procedaţi în acelaşi fel cu coşul pentru gătit
cu aburi.
Nu utilizaţi clor sau produse cu conţinut de clor.
Nu încălziţi oala când este goală.
Curăţarea interiorului oalei
Spălaţi cu un burete abraziv şi cu detergent de vase.
Dacă în interiorul oalei din inox observaţi reflexe irizate,
curăţaţi oala folosind oţet.
Curăţarea exteriorului oalei
Spălaţi oala cu un burete şi cu detergent de vase.
Curăţarea capacului
Spălaţi capacul sub un jet de apă călduţă cu un burete şi cu
detergent de vase.
Curăţarea garniturii capacului
Curăţaţi garnitura (I) şi locaşul acesteia după fiecare utili-
zare.
Pentru a pune la loc garnitura, consultaţi desenele
- Fig 9 -
10
Curăţarea supapei de funcţionare (A)
Îndepărtaţi supapa de funcţionare (A): vezi paragraful„Uti-
lizarea supapei de funcţionare”.
Curăţaţi supapa de funcţionare (A) sub un jet de apă de la
robinet - Fig 11
Dacă în timpul depre-
surizării observaţi îm-
proşcări anormale:
puneţi înapoi selectorul
în poziţia , apoi re-
luaţi depresurizarea
încet, asigurându-vă
nu mai sunt împroşcări
de niciun fel.
Puteţi spăla oala şi coşul
pentru gătit cu aburi în
maşina de spălat vase.
Nu spălaţi capacul în
maşina de spălat vase.
Pentru a păstra calităţile
oalei dumneavoast
sub presiune cât mai
mult timp, nu încălziţi
oala când este goală.
Înnegrirea şi zgârietu-
rile care pot apărea ca
urmare a unei utilizări
îndelungate nu pre-
zintă niciun fel de in-
convenient.
SL
RO
BG
HR
SR
PL
CS
HU
SK
UK
RU
Curăţarea duzei supapei de funcţionare din interiorul
capacului
Îndepărtaţi supapa
(A)
.
Verificaţi vizual şi la lumina zilei duza de evacuare a aburilor.
Aceasta trebuie desfundată şi rotundă. În caz de nevoie,
curăţaţi-o cu o scobitoare
-
Fig 8
Curăţarea supapei de siguranţă (C)
Curăţaţi partea supapei de siguranţă din interiorul capacu-
lui trecând capacul sub apă.
Verificaţi buna funcţionare a acesteia apăsând uşor clapeta,
care trebuie coboare fără dificultate - Fig 12
Schimbarea garniturii oalei sub presiune
Schimbaţi garnitura în fiecare an.
Schimbaţi garnitura dacă aceasta este tăiată.
Folosiţi întotdeauna o garnitură originală TEFAL, potrivită
pentru modelul dumneavoastră.
Păstrarea oalei sub presiune
Întoarceţi capacul pe oală.
Siguranţa
Oala sub presiune dispune de mai multe dispozitive de sigu-
ranţă:
Siguranţă la închidere:
- Dacă produsul nu este închis corect, indicatorul de pre-
zenţă a presiunii nu poate urca, astfel încât presiunea
din oală nu creşte.
Siguranţă la deschidere:
- În cazul în care oala este sub presiune, butonul de des-
chidere nu poate acţionat. Nu forţaţi niciodată des-
chiderea oalei sub presiune. Este important să nu
acţionaţi asupra indicatorului de prezenţă a presiunii.
Asiguraţi-vă presiunea interioară a scăzut.
Două siguranţe împotriva suprapresiunii:
- Primul dispozitiv: supapa de siguranţă (C) eliberează
presiunea, iar aburul este evacuat orizontal deasupra ca-
pacului
Fig. 13
- Al doilea dispozitiv: garnitura (I) permite evacuarea abu-
rului vertical, pe marginea capacului
Fig. 14
În cazul declanşării unuia dintre sistemele de siguranţă
împotriva suprapresiunii:
Opriţi sursa de căldură.
Aşteptaţi răcirea completă a oalei sub presiune.
Deschideţi oala.
Verificaţi şi curăţaţi supapa de funcţionare (A), duza de eva-
cuare a aburilor (B), supapa de siguranţă (C) şi garnitura (I).
Nu utilizaţi niciodată
un obiect cu sau
vârf ascuţit pentru a
efectua această
operaţie.
Este obligatoriu
duceţi oala la verificat
la un centru de service
autorizat TEFAL după
10 ani de utilizare.
Recomandări de utilizare
1 - Aburul este foarte cald când este evacuat prin supapa de
funcţionare.
2 - De îndată ce indicatorul de prezenţă a presiunii se ridică,
nu mai puteţi deschide oala.
3 - La fel ca în cazul oricărui aparat de gătit, supravegheaţi-l
îndeaproape da utilizaţi oala sub presiune în
apropierea copiilor.
4 - Atenţie la jetul de abur.
5 - Pentru a mişca oala sub presiune, folosiţi cele două
mânere cu care este echipată.
6 - Nu păstraţi alimentele în oala sub presiune.
7 - Nu utilizaţi clor sau produse cu conţinut de clor, care ar
putea afecta calitatea oţelului inoxidabil.
8 - Nu spălaţi capacul în maşina de spălat vase. Nu lăsaţi
capacul în apă o perioadă îndelungată.
9 - Schimbaţi garniturile în fiecare an.
10 - Curăţarea oalei sub presiune trebuie efectuată
obligatoriu când aceasta este rece şi goală.
11 - Este obligatoriu duceţi oala la verificat la un centru de
service autorizat TEFAL după 10 ani de utilizare.
Garanţia
În cazul utilizării recomandate în manualul de utilizare, oala
dumneavoastră TEFAL este garantată 10 ani pentru
următoarele probleme:
- Orice defecţiune legată de structura metalică a oalei,
- Orice degradare prematură a metalului de bază.
Pentru celelalte piese, garanţia pentru componente şi
pentru manoperă este de 1 an (exceptând cazul unei le-
gislaţii specifice în ţara dumneavoastră) pentru orice de-
fecţiune sau viciu de fabricaţie.
Această garanţie contractuală se acordă prin prezenta-
rea bonului de casă sau a facturii eliberate la data
cumpărării produsului.
Aceste garanţii exclud:
Deteriorările cauzate de nerespectarea unor măsuri de pre-
cauţie importante sau de utilizările neglijente, cum ar fi:
- Şocurile, căderea aparatului, introducerea în cuptor etc.
- Spălarea capacului în maşina de spălat vase.
Doar centrele de service autorizate TEFAL sunt abilitate
ofere această garanţie.
Sunaţi la sediul TEFAL pentru adresa celui mai apropiat cen-
tru de service TEFAL.
SL
RO
BG
HR
SR
PL
CS
HU
SK
UK
RU
TEFAL răspunde la întrebările dumneavoastră
Probleme Recomandări
Dacă oala sub presiune a
fost folosită fără lichid în
interiorul acesteia:
Duceţi oala pentru verificare la un centru de service auto-
rizat TEFAL.
În cazul în care indicatorul
de prezenţă a presiunii nu
a urcat şi nu este evacuat
nimic prin supapă în
timpul utilizării:
Acest lucru este normal în primele minute.
Dacă fenomenul persistă, verificaţi următoarele aspecte:
- Sursa de căldură trebuie fie suficient de puternică; în
caz contrar, măriţi puterea acesteia.
- Cantitatea de lichid din oală trebuie fie suficientă.
- Supapa de funcţionare trebuie fie în poziţia
sau .
- Oala sub presiune este închisă corespunzător.
- Garnitura sau marginea oalei nu sunt deteriorate.
În cazul în care indicatorul
de prezenţă a presiunii a
urcat, dar nu este evacuat
nimic prin supapă în
timpul utilizării:
Acest lucru este normal în primele minute.
Dacă fenomenul persistă,
Puneţi oala sub apă rece. Apoi deschideţi-o.
Curăţaţi supapa de funcţionare şi duza supapei de funcţio-
nare
Fig. 8
şi verificaţi dacă clapeta supapei de siguranţă
coboară fără dificultate
Fig. 12
Dacă iese abur în jurul
capacului, verificaţi
următoarele aspecte:
Închiderea corespunzătoare a capacului.
Poziţionarea garniturii capacului.
Starea corespunzătoare a garniturii; schimbaţi-o dacă este
cazul.
Capacul, garnitura şi locaşul acesteia în capac, supapa de
siguranţă şi supapa de funcţionare trebuie fie curate.
Starea bună a marginii oalei.
Dacă s-au ars alimente în
oală:
Lăsaţi oala în apă o perioadă mai lungă înainte de a o spăla.
Nu utilizaţi niciodată clor sau produse cu conţinut de clor.
Dacă nu puteţi deschide
capacul:
Verificaţi da indicatorul de prezenţă a presiunii este în
poziţie joasă.
În caz contrar: realizaţi depresurizarea, şi răciţi oala sub un
jet de apă rece dacă este cazul.
Dacă alimentele nu sunt
fierte sau dacă sunt arse,
verificaţi următoarele
aspecte:
Timpul de preparare.
Puterea sursei de căldură.
Buna poziţionare a supapei de funcţionare.
Cantitatea de lichid.
Dacă s-au ars alimente în
oală:
Lăsaţi oala în apă o perioadă mai lungă înainte de a o spăla.
Nu utilizaţi niciodată clor sau produse clorinate.
Marcaje conform reglementărilor
Marcaj Localizare
Identificarea fabricantului sau marca comercială Mânerul capacului.
Anul şi lotul de fabricaţie În interiorul capacului.
Referinţă model
Presiunea de funcţionare (PF)
Presiunea maximă de siguranţă (PS)
Capacitate
Pe fundul exterior al oalei.
SL
RO
BG
HR
SR
PL
CS
HU
SK
UK
RU
Tabel cu timpii de preparare
Legume
Preparare
PROASPETE
Poziţia
1 a supapei
CONGELATE
Poziţia
2 a supapei
Anghinarie
-abur*
18 min.
- scufundare**
15 min.
Sparanghel
- scufundare
5 min.
Sfeclă roşie
-abur
20 - 30 min.
Grâu (legume uscate)
- scufundare
15 min.
Broccoli
-abur
3 min. 3 min.
Morcovi
Rondele -abur
7 min. 5 min.
Ţelină
-abur
6 min.
- scufundare
10 min.
Ciuperci
tăiate felii -abur
1 min. 5 min.
întregi - scufundare
1 min. 30
Varză verde
tăiată -abur
6 min.
frunze -abur
7 min.
Varză de Bruxelles
-abur
7 min.
5 min.
- scufundare
Conopidă
- scufundare
3 min. 4 min.
Dovlecei
-abur
6 min. 30 9 min
- scufundare
2 min.
Andive
-abur
12 min.
Spanac
-abur
5 min. 8 min.
- scufundare
3 min.
Fasole verde
-abur
8 min. 9 min.
Fasole semi-uscată
- scufundare
20 min.
Linte verde (legumeuscate)
- scufundare
10 min.
Napi
-abur
7 min.
- scufundare
6 min.
Mazăre boabe
-abur
1 min. 30 4 min
Praz rondele
-abur
2 min. 30
Dovleac (piure)
- scufundare
8 min.
Cartofi felii
-abur
12 min.
- scufundare
6 min.
Maretăia(legumeuscate)
- scufundare
14 min.
Orez (legume uscate)
- scufundare
7 min.
* Aliment în coşul pentru gătit cu aburi
** Aliment în apă
Carne - Peşte
PROASPETE
Poziţia 2 a supapei
CONGELATE
Poziţia 2 a supapei
Miel (pulpă 1,3 kg) 25 min
35 min
Vită (bucată de 1 kg) 10 min
28 min
Mihalţ (file 0,6 kg) 4 min
6 min.
Porc (bucată de 1 kg) 25 min
45 min
Pui (întreg 1,2 kg) 20 min
45 min.
Somon (4 felii de 0,6 Kg) 6 min
8 min.
Ton (4 felii de 0,6 kg) 7 min
9 min.
Réf. INSC1 09/2009 Subject to modifications
ESPACE GRAPHIQUE
SL p. 1
RO p. 12
BG p. 23
HR p. 34
SR p. 45
PL p. 56
CS p. 67
HU p. 78
SK p. 89
UK p. 100
RU p. 111
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15

Tefal P2504246 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru