Electrolux KOAAS31WX Recipe book

Tip
Recipe book

Acest manual este potrivit și pentru

SFATURI LA GĂTIRE
RO
Informaţii şi sfaturi
AVERTISMENT!
Consultaţi capitolele privind
siguranţa.
Temperatura şi duratele de
coacere din tabele au rol
consultativ. Acestea depind
de reţete şi de calitatea şi
cantitatea ingredientelor
utilizate.
Recomandări pentru gătit
Cuptorul dumneavoastră poate să aibă
un alt comportament la coacere/frigere
faţă de cuptorul de până acum. Tabelele
de mai jos prezintă setările recomandate
pentru temperatură, durata gătirii şi
poziţia raftului pentru anumite tipuri de
alimente.
Dacă nu puteţi găsi setările pentru o
reţetă specială, căutaţi alta similară.
Pentru mai multe recomandări de gătire,
consultaţi tabelele de gătit de pe site-ul
nostru web. Pentru a găsi Sfaturile la
gătire, consultaţi numărul PNC de pe
plăcuţa cu datele tehnice aflată pe cadrul
frontal al cavităţii cuptorului.
Sfat privind funcţiile speciale
de gătire ale cuptorului
Mentine cald
Această funcţie vă permite să menţineţi
mâncarea caldă. Temperatura este
setată automat la 80°C.
Incalzire farfuriei
Funcţia vă permite să încălziţi farfurii şi
preparate înainte de servire.
Temperatura este setată automat la
70°C.
Puneţi farfuriile şi preparatele uniform pe
raftul de sârmă. Utilizaţi raftul de pe
primul nivel. După ce a trecut jumătate
din durata încălzirii, schimbaţi locurile
acestora.
Aluaturi
Funcţia vă permite să creşteţi aluatul cu
drojdie. Puneţi aluatul într-un vas mare.
Utilizaţi raftul de pe primul nivel. Setaţi
funcţia: Aluaturi şi durata de gătire.
Decongelare
Scoateţi ambalajul alimentului şi puneţi
alimentul pe o farfurie întinsă. Nu
acoperiţi alimentele deoarece acestea se
pot extinde durata decongelării. Utilizaţi
raftul de pe primul nivel.
SousVide asistat
Această funcţie foloseşte temperaturi
mai reduse pentru gătit comparativ cu
gătitul obişnuit.
SousVide asistat Recomandări
Folosiţi alimente proaspete crude şi de
calitate înaltă. Spălaţi întotdeauna
alimentele înainte de a le găti. Procedaţi
cu atenţie dacă folosiţi ouă crude.
Temperaturile reduse sunt adecvate doar
pentru tipurile de alimente care pot fi
mâncate crude.
Nu gătiţi alimentele pentru o perioadă
mare dacă folosiţi temperaturi mai mici
de 60°C.
Fierbeţi ingredientele care conţin alcool
înainte de ambalarea în vid.
Puneţi pungile vidate pe grilaj, una lângă
alta.
Puteţi păstra alimentele gătite în frigider
timp de 2 – 3 zile. Răciţi rapid alimentele
(folosind baia de gheaţă).
Nu utilizaţi această funcţie pentru
reîncălzirea resturilor de mâncare.
Ambalarea în vid
Folosiţi doar pungi vidate şi aparatul cu
cameră de vidare recomandate pentru
gătitul în vid. Doar acest tip de aparat de
vidare poate ambala în vid lichidele.
Nu reutilizaţi pungile de vidare.
Pentru rezultate mai rapide şi mai bune,
setaţi nivelul maxim de vid.
2
Pentru a garanta închiderea în siguranţă
a pungilor de vidare, asiguraţi-vă că
suprafaţa dispusă vidării este curată.
Asiguraţi-vă că muchiile interne ale
pungii vidate sunt curate înainte de a o
etanşa.
SousVide asistat: Carne
Utilizaţi doar carne fără os pentru a evita
perforarea pungilor vidate.
Prăjiţi fileurile de pui cu pielea în jos
înainte de ambalarea în vid.
Utilizaţi raftul de pe al treilea nivel.
VITA
File de vită / vi‐
ţel
(°C) (min)
Mediu, 4 cm gro‐
sime, 0,8 kg
60 110 - 120
Bine facut, 4 cm
grosime, 0,8 kg
65 90 - 100
MIEL / VÂNAT
(°C) (min)
Miel în sânge, 3
cm gros, 0,6 -
0,65 kg
60 180 -
190
Miel mediu, 3 cm
gros, 0,6 - 0,65
kg
65 105 -
115
Mistreţ, 3 cm
gros, 0,6 - 0,65
kg
90 60 - 70
Iepure, 1,5 cm
gros, 0,6 - 0,65
kg
70 50 - 60
PASĂRE
(°C) (min)
Piept de pui, 3 cm
gros, 0,75 kg
70 70 - 80
Piept de raţă, 2 cm
gros, 0,9 kg
60 140 -
160
Piept de curcan, 2
cm gros, 0,8 kg
70 75 - 85
SousVide asistat: Peşte şi
fructe de mare
Uscaţi fileurile de peşte cu un prosop de
hârtie înainte de a le pune într-o pungă
de vidare.
Adăugaţi o cană de apă în punga de
vidare atunci când gătiţi midii.
Utilizaţi raftul de pe al treilea nivel.
PEŞTE ŞI FRUCTE DE MARE
(°C) (min)
Doradă roşie, 4 fileuri
de 1 cm grosime, 0,5 kg
70 25
Biban de mare, 4 fileuri
de 1 cm grosime, 0,5 kg
70 25
Cod, 2 fileuri de 2 cm
grosime, 0,65 kg
65 70 -
75
Scoici scallop, 0,65 kg 60 100 -
110
Midii în cochilie, 1 kg 95 20 -
25
Creveti decorticati, 0,5
kg
75 25 -
30
Caracatiţă, 1 kg 85 100 -
110
3
PEŞTE ŞI FRUCTE DE MARE
(°C) (min)
Păstrăv, 2 fileuri de 1,5
cm grosime, 0,65 kg
65 55 -
65
Somon, file de 3 cm
grosime, 0,8 kg
65 100 -
110
Pentru a împiedica pierderile de proteine,
puneţi păstrăvul sau somonul într-o
soluţie cu 10% sare (100 g de sare la 1
litru de apă) timp de 30 de min şi uscaţi-l
cu un prosop de hârtie înainte de a-l
pune într-o pungă de vidare.
SousVide asistat: Legume
Pentru a păstra culoarea anghinarei,
puneţi-o în apă cu suc de lămâie imediat
după ce o curăţaţi şi tăiaţi.
Utilizaţi raftul de pe al treilea nivel.
LEGUME
Setaţi temperatura la 90 °C.
(min)
Sparanghel verde, întreg, 0,7 -
0,8 kg
40 - 50
Sparanghel alb, întreg, 0,7 -
0,8 kg
50 - 60
Dovlecel, felii de 1 cm, 0,7 -
0,8 kg
35 - 40
Vânătă, felii de 1 cm, 0,7 - 0,8
kg
30 - 35
Dovleac, bucăţi, groase de 2
cm, 0,7 - 0,8 kg
25 - 30
LEGUME
Setaţi temperatura la 95 °C.
(min)
Praz, fâşii sau inele, 0,6 - 0,7
kg
40 -
45
Ardei, fâşii sau sferturi, 0,7 -
0,8 kg
35 -
40
Ţelină, inele de 1 cm, 0,7 - 0,8
kg
40 -
45
Morcovi, felii de 0,5 cm, 0,7 -
0,8 kg
35 -
45
Rădăcină de ţelină, felii de 1
cm, 0,7 - 0,8 kg
45 -
50
Fenicul, felii de 1 cm, 0,7 - 0,8
kg
35 -
45
Cartofi, felii de 1 cm, 0,8 - 1 kg 35 -
45
Miez de anghinare, sferturi, 0,4
- 0,6 kg
45 -
55
SousVide asistat: Fructe şi
dulciuri
Pentru a păstra culoarea merelor şi a
perelor, puneţi-le în apă cu suc de
lămâie imediat după ce le curăţaţi şi
tăiaţi.
Utilizaţi raftul de pe al treilea nivel.
FRUCT
(°C) (min)
Piersici, 4, jumătăţi 90 20 - 25
Prune, jumătăţi, 0,6
kg
90 10 - 15
4
FRUCT
(°C) (min)
Mango, 2, tăiate în
cuburi de 2 cm gro‐
sime
90 10 - 15
Pere, 4, jumătăţi 90 15 - 30
Nectarine, 4,
jumătăţi
90 20 - 25
Ananas, felii de 1
cm, 0,6 kg
90 20 - 25
Mere, 4, sferturi 95 25 - 30
Cremă de vanilie x2,
350 g în fiecare
pungă
85 20 - 22
Gătirea cu abur
Folosiţi doar vase rezistente la coroziune
şi căldură sau din oţel cromat.
Atunci când gătiţi pe mai mult de un
singur nivel, asiguraţi-vă că există o
distanţă suficientă între rafturi pentru a
permite circulaţia aburului.
Începeţi gătitul cu un cuptor rece, cu
excepţia cazului în care este
recomandată preîncălzirea în tabelul de
mai jos.
Gatire Cu Abur
Procedaţi cu atenţie la deschiderea uşii
cuptorului atunci când funcţia este
pornită. Poate ieşi abur.
Sterilizarea
Această funcţie vă permite să sterilizaţi
recipiente (de ex. biberoane).
Aşezaţi recipientele curate cu gura în jos
pe centrul raftului aflat pe primul nivel.
Umpleţi sertarul până la nivelul maxim şi
selectaţi durata la 40 de minute.
Gătire
Această funcţie vă permite să preparaţi
toate tipurile de alimente, proaspete sau
congelate. Legume, carne, peşte, paste
făinoase, orez, griş şi ouă pot fi
preparate, încălzite, decongelate, fierte
sau opărite.
Puteţi prepara o masă alcătuită din
câteva preparate într-o singură sesiune
de gătire. Pentru a vă asigura că toate
preparatele vor fi gata simultan, începeţi
cu mâncarea cu cea mai lungă durată de
gătire, după care adăugaţi preparatele
rămase la momentul adecvat, conform
specificaţiilor din tabelele de gătire
Exemplu: Durata totală a acestei se‐
siuni de gătire este de 40 min. Mai în‐
tâi introduceţi Cartofi fierti, sferturi,
după 20 min adăugaţi File de somon
şi Broccoli, bucheţele după 30 min.
(min)
Cartofi fierti, sfertu‐
ri
40
File de somon 20
Broccoli, bucheţele 10
Folosiţi cea mai mare cantitate de apă
necesară atunci când gătiţi mai mult de
un preparat simultan.
Utilizaţi raftul de pe al doilea nivel.
LEGUME
Setaţi temperatura la 100°C.
(min)
8 - 10 Broccoli, bucheţele, pre‐
încălziţi cuptorul gol
10 Rosii cu coaja
10 - 15 Spanac, proaspăt
10 - 15 Dovlecel, tăiat
15 Legume, opărite
5
LEGUME
Setaţi temperatura la 100°C.
(min)
15 - 20 Ciuperci, feliate
15 - 20 Ardei, fâşii
15 - 25 Broccoli, întreg
15 - 25 Sparanghel, verde
15 - 25 Vinete
15 - 25 Dovleac, cubuleţe
15 - 25 Roşii
20 - 25 Fasole, opărită
20 - 25 Lăptuci, bucăţi, ornamen‐
te
20 - 25 Varză creată
20 - 30 Telină, cuburi
20 - 30 Praz, rondele
20 - 30 Mazăre
20 - 30 Mazăre de zăpadă / Ardei
Kaiser
20 - 30 Batate
20 - 30 Chimen Dulce
20 - 30 Morcovi
25 - 35 Sparanghel, alb
25 - 35 Varză de Bruxelles
25 - 35 Conopidă, bucheţele
25 - 35 Gulie, fâşii
25 - 35 Fasole albă boabe
30 - 40 Porumb fiert
35 - 45 Barba caprei
35 - 45 Conopidă, întreagă
35 - 45 Fasole verde
LEGUME
Setaţi temperatura la 100°C.
(min)
40 - 45 Varză albă sau roşie, fâşii
50 - 60 Anghinare
55 - 65 Fasole boabe, înmuiate,
raport apă / fasole 2:1
60 - 90 Varză murată
70 - 90 Sfeclă Roşie
GARNITURI
Setaţi temperatura la 100°C.
(min)
15 - 20 Cuşcuş, raport apă / cuş‐
cuş 1:1
15 - 25 Tagliatelle, proaspete
20 - 25 Budincă de griş, raport
lapte / griş 3,5:1
20 - 30 Linte, roşie, raport apă /
linte 1:1
25 - 30 Spaetzle
25 - 35 Bulgur, raport apă / bulgur
1:1
25 - 35 Găluşte dospite
30 - 35 Orez parfumat, raport
apă / orez 1:1
30 - 40 Cartofi fierti, sferturi
35 - 45 Găluşte de aluat
35 - 45 Găluşte cu cartofi
6
GARNITURI
Setaţi temperatura la 100°C.
(min)
35 - 45 Orez, raport apă / orez
1:1, raportul de apă la
orez se poate modifica în
funcţie de tipul de orez
40 - 50 Mămăligă, raport lichid 3:1
40 - 55 Budincă cu orez, raport
lapte / orez 2,5:1
45 - 55 Cartofi necojiţi, mediu
55 - 60 Linte, maro şi verde, ra‐
port apă / linte 2:1
FRUCT
Setaţi temperatura la 100°C.
(min)
10 - 15 Felii de măr
10 - 15 Infuzie de fructe de pădu‐
re
10 - 20 Ciocolată topită
20 - 25 Compot de fructe
PEŞTE
(min) (°C)
15 -
20
File de peşte subţire 75 - 80
PEŞTE
(min) (°C)
20 -
25
Creveti, proaspeti 75 - 85
20 -
30
Midii 100
20 -
30
File de somon 85
20 -
30
Păstrăv, 0,25 kg 85
30 -
40
Creveti, congelati 75 - 85
40 -
45
Păstrăv somonizat,
1 kg
85
CARNE
(min) (°C)
15 -
20
Cârnati Chipolata 80
20 -
30
Cârnat bavarez de
viţel / Cârnat alb
80
20 -
30
Cârnat vienez 80
25 -
35
Piept de pui fiert 90
55 -
65
Şuncă gătită, 1 kg 100
60 -
70
Pui, fiert, 1 - 1,2 kg 100
70 -
90
Kasseler, fiert 90
80 -
90
Vitel / File de porc,
0,8 - 1 kg
90
7
CARNE
(min) (°C)
110 -
120
Tafelspitz 100
OUĂ
Setaţi temperatura la 100°C.
(min)
10 - 11 Ouă fierte moi
12 - 13 Ouă fierte mediu
18 - 21 Ouă fierte tari
Funcţia de combinare: Gatire
intensiva + Gatire Cu Abur
Puteţi combina aceste funcţii pentru a
găti simultan carnea, legumele şi
garniturile.
1. Setaţi funcţia: Gatire intensiva pentru
a prăji carnea.
2. Adăugaţi legumele preparate şi
garniturile.
3. Reduceţi temperatura cuptorului la
circa 90 °C. Puteţi deschide uşa
cuptorului pe prima poziţia timp de
circa 15 minute.
4. Setaţi funcţia: Gatire Cu Abur. Gătiţi
împreună toate preparatele până
sunt gata.
Folosiţi prima poziţie a raftului pentru carne şi a treia poziţie pentru legume.
Gatire intensiva
Primul pas: gătiţi carnea
Gatire Cu Abur
Al doilea pas: adăugaţi legu‐
mele
(°C) (min) (°C) (min)
Friptură de vită,
1 kg / Varză de
Bruxelles,
mămăligă
180 60 - 70 100 40 - 50
Friptura de
porc, 1 kg /
Cartofi / Legu‐
me, în sos
180 60 - 70 100 30 - 40
Friptura de vi‐
tel, 1 kg /
Orez / Legume
180 50 - 60 100 30 - 40
8
Umiditate Ridicată
Utilizaţi raftul de pe al doilea
nivel.
(°C) (min)
File de peşte
subţire
85 15 - 25
Ouă la cuptor 90 - 110 15 - 30
Peşte mic,
până la 0,35
kg
90 20 - 30
File de peşte
gros
90 25 - 35
Peşte întreg,
până la 1 kg
90 30 - 40
Cremă cus‐
tard, tartă în
vase mici
90 35 - 45
Terrine 90 40 - 50
Găluşte 120 - 130 40 - 50
Umiditate Medie
Utilizaţi raftul de pe al doilea
nivel.
(°C) (min)
Produse de
brutărie din
aluat dulce
170 - 180 20 - 35
Chifle 180 - 200 25 - 35
File de peşte
prăjit
170 - 180 25 - 40
Pâine dulce 160 - 170 30 - 45
Peşte prăjit 170 - 180 35 - 45
Feluri dulci
pentru cuptor
160 - 180 45 - 60
Utilizaţi raftul de pe al doilea
nivel.
(°C) (min)
Diverse tipuri
de pâine, 0,5 -
1 kg
180 - 190 45 - 60
Coastă de porc 140 - 150 75 - 100
Fiartă / Carne
înăbuşită
140 - 150 100 -
140
Umiditate Scăzută
Folosiţi a doua poziţie a raftului dacă nu
este specificat altfel.
(°C) (min)
Chifle proaspete 200 15 - 20
Baghete proaspete,
40 - 50 g
200 15 - 20
Baghete proaspete,
congelate, 40 - 50
g
200 25 - 35
Bucată de carne,
crudă, 0,5 kg
180 30 - 40
Paste 170 -
190
40 - 50
Lasagne 170 -
180
45 - 55
Pâine, 0,5 - 1 kg 180 -
190
45 - 60
Cartofi gratinati 160 -
170
50 - 60
Pui, 1 kg 180 -
210
50 - 60
File de porc, afu‐
mat, 0,6 - 1 kg, în‐
muiaţi timp de 2 ore
160 -
180
60 - 70
9
(°C) (min)
Friptură de vită, 1
kg
180 -
200
60 - 90
Raţă, 1,5 - 2 kg 180 70 - 90
Friptura de vitel, 1
kg
180 80 - 90
Friptura de porc, 1
kg
160 -
180
90 - 100
Gâscă, 3 kg, utiliza‐
ţi raftul de pe primul
nivel
170 130 -
170
Regenerare cu abur
Utilizaţi raftul de pe al doilea nivel.
(°C) (min)
Preparate într-o sin‐
gură porţie
110 10 -
15
Paste 110 10 -
15
Orez 110 10 -
15
Găluşte 110 15 -
25
Funcţia preparare iaurt
Această funcţie vă permite să preparaţi
iaurt.
Amestecaţi 0,25 kg de iaurt cu 1 l de
lapte. Umpleţi borcanele de iaurt.
Dacă folosiţi lapte crud, fierbeţi-l mai întâi
şi lăsaţi-l să se răcească la 40°C.
Utilizaţi raftul de pe al doilea
nivel.
(h)
Iaurt, cremos 5 - 6
Iaurt, gros 7 - 8
Steamify
Abur pt Gatire cu abur
Utilizaţi raftul de pe al doilea nivel.
LEGUME
Setaţi temperatura la maxim
100°C.
(min)
8-10 Broccoli, bucheţele,
preîncălziţi cuptorul gol
10 Rosii cu coaja
10-15 Spanac, proaspăt
10-15 Dovlecel, tăiat
15 Legume, opărite
15-20 Ardei, fâşii
15-20 Ciuperci, feliate
15-25 Vinete
15-25 Conopidă, întreagă
15-25 Broccoli, întreg
15-25 Sparanghel, verde
15-25 Roşii
15-25 Dovleac, cubuleţe
20-25 Lăptuci, bucăţi, orna‐
mente
20-25 Varză creată
10
LEGUME
Setaţi temperatura la maxim
100°C.
(min)
20-25 Fasole, opărită
20-30 Batate
20-30 Mazăre
20-30 Chimen Dulce
20-30 Morcovi
20-30 Praz, rondele
20-30 Telină, cuburi
20-30 Mazăre de zăpadă
25-35 Conopidă, bucheţele
25-35 Gulie, fâşii
25-35 Varză de Bruxelles
25-35 Sparanghel, alb
25-35 Fasole albă boabe
30-40 Porumb fiert
35-45 Fasole verde
35-45 Barba caprei
40-45 Varză albă sau roşie,
fâşii
50 - 60 Anghinare
55-65 Fasole boabe, înmuia‐
te
60-90 Varză murată
70-90 Sfeclă Roşie
GARNITURI
Setaţi temperatura la maxim
100°C.
(min)
15-20 Cuşcuş, raport apă /
cuşcuş 1:1
15-25 Tagliatelle, proaspete
20-25 Budincă de griş, raport
lapte / griş 3:5:1
20-30 Linte, roşie, raport apă /
linte 1:1
25-30 Spaetzle
25-35 Bulgur, raport apă / bul‐
gur 1:1
25-35 Găluşte dospite
30-35 Orez parfumat, raport
apă / orez 1:1
30-40 Cartofi fierti, sferturi
35-45 Găluşte cu cartofi
35-45 Orez, raport apă / orez
1:1, raportul de apă la
orez se poate modifica
în funcţie de tipul ore‐
zului.
35-45 Găluşte de aluat
40-50 Mămăligă, raport lichid
3:1
40-55 Budincă cu orez, raport
lapte / orez 2,5:1
45-55 Cartofi necojiţi, mediu
55-60 Linte, maro şi verde, ra‐
port apă / linte 2:1
11
FRUCT
Setaţi temperatura la 100°C.
(min)
10-15 Felii de măr
10-15 Infuzie de fructe de
pădure
10-20 Ciocolată topită
20-25 Compot de fructe
PEŞTE
(min) (°C)
15-20 File de peşte
subţire
75-80
20-25 Creveti, proas‐
peti
75-85
20-30 File de peşte
gros
75-85
20-30 Păstrăv, 0,25 kg 75-85
20-30 Midii 100
30-40 Creveti, conge‐
lati
75-85
CARNE
(min) (°C)
15-20 Cârnati Chipola‐
ta
80
20-30 Cârnat bavarez
de viţel
/ Cârnat alb
80
20-30 Cârnat vienez 80
CARNE
(min) (°C)
25-35 Piept de pui fiert 90
55-65 Şuncă gătită, 1
kg
100
60-70 Pui, fiert, 1 - 1,2
kg
100
70-90 Kasseler, fiert 90
80-90 Vitel / File de
porc, 0,8 - 1 kg
90
110-120 Tafelspitz 100
OUĂ
(min) °C
10-11 Ouă fierte moi 100
12-13 Ouă fierte mediu 100
18-21 Ouă fierte tari 100
35-45 Cremă custard /
Tartă
85
40-50 Terrine 85
Abur pentru fierbere
(min) (°C)
15 - 20 Ouă la cuptor 110
20 - 30 Peşte întreg,
până la 1 kg
120 -
130
40 - 50 Găluşte 120 -
130
50 - 60 Fiartă / Peşte
înăbuşit
130
12
(min) (°C)
60 - 90 Fiartă / Pui
înăbuşit
130
100 - 140 Fiartă / Carne
înăbuşită
130
Abur pentru Rumenire
(min) (°C)
20 - 40 Peşte gratinat 150
35 - 50 Legume umplu‐
te
150
35 - 45 Paste / Tocăniţe 150
40 - 50 Lasagne 150
60 - 70 Cartofi gratinati 150
75 - 100 Coaste de porc 140 -
150
Abur pentru Coacere si Prajire
(min) (°C)
15 - 20 Baghete proas‐
pete, 0,04 - 0,05
kg
200
15 - 25 Biscuiţi 155-170
20 - 35 Produse de
brutărie din
aluat dulce
170 -
180
25 - 35 Baghete proas‐
pete, congelate,
0,04 - 0,05 kg
200
25 - 35 Chifle 180 -
200
25 - 40 File de peşte
prăjit
170 -
180
30 - 40 Bucată de car‐
ne, negătită, 0,5
kg
180
(min) (°C)
30 - 40 Caserolă friptă 160
30 - 40 Omletă 160-170
30 - 45 Pâine dulce 160 -
170
35 - 45 Peşte prăjit 170 -
180
45 - 60 Diverse tipuri de
pâine, 0,5 - 1 kg
180 -
190
45 - 60 Feluri dulci 160 -
180
50 - 60 Pui, 1 kg 180-210
60 - 70 Pulpă de porc,
afumată, 0,6 - 1
kg
160-180
60 - 90 Friptură de vită,
1 kg
180-200
70 - 90 Raţă, 1,5 - 2 kg 180
80 - 90 Friptura de vitel,
1 kg
180
90 - 100 Friptura de porc,
1 kg
160-180
Utilizaţi raftul de pe primul ni‐
vel.
(min) (°C)
15-30 Pizza / Focaccia 190 -
210
30-45 Aluat de foietaj /
Gustări sărate /
Rulouri
155 -
180
45-60 Tarte cu aluat
fraged
155 -
170
130-170 Gâscă, 3 kg 170
13
Coacere
Folosiţi mai întâi temperatura mai mică.
Durata de coacere poate fi extinsă cu 10
– 15 minute în cazul în care coaceţi
prăjituri pe o poziţie a raftului.
Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate
la înălţimi diferite nu se rumenesc în mod
egal. Nu este necesară modificarea
temperaturii dacă rumenirea nu se face
uniform. Diferenţele se egalizează în
timpul coacerii.
Tăvile din cuptor se pot strâmba în timpul
coacerii. Atunci când tăvile se răcesc,
distorsiunile dispar.
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Baza prăjiturii nu este
coaptă suficient.
Poziţia raftului nu este co‐
rectă.
Puneţi prăjitura pe un nivel mai
jos.
Prăjitura se fărâmi‐
ţează şi devine
cleioasă sau nu este
uniformă.
Temperatura cuptorului
este prea mare.
Data viitoare alegeţi o tempera‐
tură uşor mai mică pentru cup‐
tor.
Durata de coacere este
prea mică.
Data viitoare alegeţi o durata
mai mare de coacere şi o tem‐
peratură mai mică pentru cup‐
tor.
Prăjitura este prea us‐
cată.
Temperatura cuptorului
este prea mică.
Data viitoare alegeţi o tempera‐
tură mai mare pentru cuptor.
Durata de coacere este
prea lungă.
Data viitoare alegeţi o durată
mai scurtă de coacere.
Prăjitura se coace
neuniform.
Temperatura cuptorului
este prea mare şi durata
de coacere este prea
scurtă.
Setaţi o temperatură mai re‐
dusă şi o durată de coacere mai
lungă.
Aluatul prăjiturii nu este
distribuit uniform.
Data viitoare întindeţi uniform
aluatul pe tava de copt.
Prăjitura nu este gata
după terminarea dura‐
tei de coacere menţio‐
nată într-o reţetă.
Temperatura cuptorului
este prea mică.
Data viitoare alegeţi o tempera‐
tură uşor mai mare pentru cup‐
tor.
Coacerea pe un singur nivel
COACEREA ÎN FORME
(°C) (min)
Prăjitură Ring /
Brioşă
Aer cald 150 - 160 50 - 70 1
14
COACEREA ÎN FORME
(°C) (min)
Prăjitură Madeira /
Prajituri cu fructe
Aer cald 140 - 160 70 - 90 1
Aluat pentru tartă -
patiserie, pre‐
încălziţi cuptorul
gol
Aer cald 150 - 160 20 - 30 2
Tartă cu blat de
pandişpan
Aer cald 150 - 170 20 - 25 2
Prăjitura cu bran‐
za
Incalzire sus/jos 170 - 190 60 - 90 1
PRODUS DE COPT ÎN TĂVI DE COACERE
Preîncălziţi cuptorul gol, dacă nu se specifică altfel.
(°C) (min)
Pâine împletită /
Paine coronita,
preîncălzirea nu
este necesară
Incalzire sus/jos 170 - 190 30 - 40 3
Christstollen Incalzire sus/jos 160 - 180 50 - 70 2
Pâine de secară: Incalzire sus/jos prima dată: 230 20 1
după aceea: 160
- 180
30 - 60
Choux a la cre‐
me / Eclere
Incalzire sus/jos 190 - 210 20 - 35 3
Ruladă, Incalzire sus/jos 180 - 200 10 - 20 3
Prăjitură cu nucă
sau alune, pre‐
încălzirea nu este
necesară
Aer cald 150 - 160 20 - 40 3
Prăjitură cu unt şi
migdale / Prăjituri
cu zahăr ars
Incalzire sus/jos 190 - 210 20 - 30 3
15
PRODUS DE COPT ÎN TĂVI DE COACERE
Preîncălziţi cuptorul gol, dacă nu se specifică altfel.
(°C) (min)
Tarte cu fructe,
preîncălzirea nu
este necesară
Incalzire sus/jos 180 35 - 55 3
Plăcintă dospită
cu umplutură deli‐
cată (de ex.
brânză dulce,
smântână, cremă
de ou şi lapte)
Incalzire sus/jos 160 - 180 40 - 60 3
BISCUIŢI
Utilizaţi raftul de pe al treilea nivel.
(°C) (min)
Aluat fraged / Amestec
pentru pandispan
Aer cald 150 - 160 15 - 25
Bezele Aer cald 80 - 100 120 - 150
Pricomigdale Aer cald 100 - 120 30 - 50
Biscuiţi din aluat cu
drojdie
Aer cald 150 - 160 20 - 40
Aluat de foietaj, pre‐
încălziţi cuptorul gol
Aer cald 170 - 180 20 - 30
Rulouri, preîncălziţi
cuptorul gol
Incalzire sus/jos 190 - 210 10 - 25
16
Preparate coapte şi gratinate
Utilizaţi raftul de pe primul nivel.
(°C) (min)
Paste Incalzire sus/jos 180 - 200 45 - 60
Lasagne Incalzire sus/jos 180 - 200 25 - 40
Legume gratinate,
preîncălziţi cuptorul
gol
Gatire intensiva 170 - 190 15 - 35
Baghete cu brânză to‐
pită
Aer cald 160 - 170 15 - 30
Lapte de orez Incalzire sus/jos 180 - 200 40 - 60
Peşte la cuptor Incalzire sus/jos 180 - 200 30 - 60
Legume umplute Aer cald 160 - 170 30 - 60
Coacerea pe mai multe
niveluri
Utilizaţi funcţia: Aer cald.
Pentru 2 tăvi, folosiţi prima şi a patra
poziţie a raftului.
PRODUS DE COPT ÎN TĂVI
DE COACERE
(°C) (min)
Choux a la creme / Ecle‐
re, preîncălziţi cuptorul
gol
160 -
180
25 -
45
Prajitura Streusel uscată 150 -
160
30 -
45
BISCUIŢI
(°C) (min)
Biscuiti cu aluat fraged 150 -
160
20 -
40
Bezele 80 -
100
130 -
170
Pricomigdale 100 -
120
40 -
80
Biscuiţi din aluat cu
drojdie
160 -
170
30 -
60
Aluat de foietaj, pre‐
încălziţi cuptorul gol
170 -
180
30 -
50
Rulouri 180 20 -
30
Sfaturi pentru frigere
Folosiţi vase de cuptor rezistente la
căldură.
Frigeţi carnea fără grăsime sub capac.
17
Frigeţi bucăţile mari de carne direct în
tavă sau pe raftul de sârmă pus
deasupra tăvii.
Adăugaţi puţină apă în tavă pentru a
preveni arderea grăsimii picurate.
Întoarceţi friptura după ce a trecut 1/2 -
2/3 din durata de gătire.
Frigeţi carnea şi peştele în bucăţi mari (1
kg sau mai mult).
Stropiţi bucăţile de carne cu sucul
propriu de mai multe ori pe durata frigerii.
Frigere
Utilizaţi raftul de pe primul nivel.
VITA
(°C) (min)
Friptură înăbuşită 1 - 1,5 kg Incalzire
sus/jos
230 120 - 150
Friptură de vită
sau file, în sânge,
preîncălziţi cupto‐
rul gol
1 cm gros Gatire intensi‐
va
190 - 200 5 - 6
Friptură de vită
sau file, gătită me‐
diu, preîncălziţi
cuptorul gol
1 cm gros Gatire intensi‐
va
180 - 190 6 - 8
Friptură de vită
sau file, bine
făcută, preîncălziţi
cuptorul gol
1 cm gros Gatire intensi‐
va
170 - 180 8 - 10
PORC
Utilizaţi funcţia: Gatire intensiva.
(kg)
(°C) (min)
Spată / Gât / Halcă de
jambon
1 - 1.5 150 - 170 90 - 120
Cotlete / Coastă de
porc
1 - 1.5 170 - 190 30 - 60
Bucată de carne 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60
Picior de porc, semi‐
preparat
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120
18
VITEL
Utilizaţi funcţia: Gatire intensiva.
(kg)
(°C) (min)
Friptura de vitel 1 160 - 180 90 - 120
Picior de vitel 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150
MIEL
Utilizaţi funcţia: Gatire intensiva.
(kg)
(°C) (min)
Pulpă de miel /
Friptură de miel
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120
Spată de miel 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60
VANAT
(kg)
(°C) (min)
Spinare / Pulpă
de iepure, pre‐
încălziţi cupto‐
rul gol
1 Gatire intensiva 180 - 200 35 - 55
Spată de
căprioară
1.5 - 2 Incalzire
sus/jos
180 - 200 60 - 90
Pulpă de
căprioară
1.5 - 2 Incalzire
sus/jos
180 - 200 60 - 90
19
PASĂRE
Utilizaţi funcţia: Gatire intensiva.
(kg)
(°C) (min)
Pui, porţii 0.2 - 0.25 200 - 220 30 - 50
Pui, jumătate 0.4 - 0.5 190 - 210 40 - 50
Pui, pasăre îndo‐
pată
1 - 1.5 190 - 210 50 - 70
Raţă 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100
Gâscă 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180
Curcan 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150
Curcan 4 - 6 140 - 160 150 - 240
PEŞTE
(kg)
(°C) (min)
Peşte întreg 1 - 1.5 Gatire intensiva 180 - 200 30 - 50
Coacere paine
Pre-încălzirea nu este recomandată.
Utilizaţi raftul de pe al doilea nivel.
PÂINE
(°C) (min)
Paine alba 170 - 190 40 - 60
Baghetă 200 - 220 35 - 45
Brioşă 180 - 200 40 - 60
Ciabatta 200 - 220 35 - 45
Pâine de secară 170 - 190 50 - 70
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux KOAAS31WX Recipe book

Tip
Recipe book
Acest manual este potrivit și pentru