Electrolux EOB64201X Manual de utilizare

Categorie
Măsurare, testare
Tip
Manual de utilizare
informaţii pentru utilizator
Cuptor electric încorporat
EOB64201
Electrolux. Thinking of you.
Pentru a vedea cum gândim, vizitaţi www.electrolux.com
Cuprins
Informaţii privind siguranţa 2
Descrierea produsului 3
Înainte de prima utilizare 4
Utilizarea zilnică 4
Recomandări ajutătoare 8
Îngrijirea şi curăţarea 19
Ce trebuie făcut dacă... 22
Aruncarea la gunoi 23
Reparaţiile şi piesele de schimb 23
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri
Informaţii privind siguranţa
Siguranţa pentru copii şi persoane cu
handicap
Persoanele (inclusiv copiii), care din cauza
capacităţilor lor fizice, senzoriale sau men-
tale, lipsei de experienţă sau necunoaşterii
nu sunt în stare să utilizeze în siguranţă
aparatul, nu trebuie să utilizeze acest apa-
rat fără supravegherea sau fără indicaţiile
unei persoane responsabile.
•Activaţi dispozitivul de protecţie pentru co-
pii atunci când în casă sunt copii. Dispozi-
tivul de protecţie pentru copii împiedică
pornirea accidentală a aparatului de către
copii.
Măsuri de siguranţă la instalare
Instalarea aparatului trebuie să fie efec-
tuată de către un electrician autorizat.
Dacă nu contactaţi un electrician, garanţia
îşi pierde valabilitatea dacă aparatul se de-
teriorează.
•Pentru siguranţa în timpul instalării, con-
sultaţi secţiunea "Instalarea"
Siguranţa electrică
Racordarea electrică a aparatului trebuie
să fie efectuată
de către un electrician au-
torizat.
•Pentru siguranţa în timpul instalării, con-
sultaţi secţiunea "Instalarea".
Pericol de incendiu
Deschideţi uşa cu atenţie. Dacă se folo-
sesc ingrediente cu alcool, se poate forma
un amestec de alcool şi aer. Există pericol
de incendiu.
•Aveţi grijă să nu existe scântei sau flăcări
deschise în apropierea aparatului când
deschideţi uşa. Există pericol de incendiu.
•Nu păstraţi materiale inflamabile în aparat.
Există pericol de incendiu.
Măsuri de siguranţă în timpul
funcţionării
Decolorarea emailului cuptorului nu
afectează performanţele aparatului. Ga-
ranţia nu-şi pierde valabilitatea.
•Folosiţi aparatul numai pentru a găti, a
coace şi a frige alimentele
Când conectaţi aparate electrice la prize,
aveţi grijă să nu intre în contact cablurile cu
uşa fierbinte a cuptorului.
Partea interioară a aparatului se înfierbântă
în timpul funcţionării. Există pericol de ar-
suri.
Nu acoperiţi aparatul cu folie de aluminiu,
pentru a evita deteriorarea emailului cup-
torului.
Nu puneţi tăvi de copt, oale etc. pe partea
inferioară a cuptorului, pentru a preveni
deteriorarea emailului cuptorului.
•Nu turnaţi apă fierbinte direct în aparat,
pentru a preveni deteriorarea sau decolo-
rarea emailului cuptorului.
•Folosiţi o tavă de copt înaltă pentru prăji-
turile foarte umede. În caz contrar, sucul
de fructe poate cauza pete permanente.
Nu aplicaţi presiune pe uşa deschisă a
aparatului.
•Aveţi grijă când instalaţi sau scoateţi pa-
nourile de sticlă.
•Nu lăsaţ
i alimentele umede în aparat, pen-
tru a evita deteriorarea emailului cuptorului.
2 electrolux
•După oprirea ventilatorului de răcire, nu
lăsaţi alimente descoperite în aparat. Ume-
zeala poate produce condens în aparat
sau pe sticla uşii.
Întreţinerea şi curăţarea
Înainte de a efectua operaţiuni de întreţi-
nere, opriţi aparatul şi aşteptaţi să se
răcească.
•Nu curăţaţi aparatul cu un aparat de
curăţat cu jet de abur sau cu presiune ma-
re.
•Nu curăţaţi sticla uşii cuptorului cu lichide
abrazive sau cu răzuitoare de metal, care
pot zgâria suprafaţa. Sticla se poate spar-
ge
Descrierea produsului
Prezentare generală
9
12
10
11
13
14
16 5
4
3
2
1
15
2
1
23 4 5 6 7
8
1 Panoul de comandă
2 Indicatoarele zonelor de gătit
3 Indicator alimentare electrică
4 Buton de control pentru funcţiile cupto-
rului
5 Afişajul
6 Buton de control pentru temperatură
7 Led indicator temperatură
8 Butoane de comandă pentru zonele de
gătit
9 Element de încălzire
10 Becul cuptorului
11 Locaşul sondei pentru friptură
12 Becul cuptorului
13 Ventilator şi filtru grăsime
14 Încălzirea inferioară
15 Ghidajele grătarelor cuptorului, detaşa-
bile
16 Poziţiile grătarelor
electrolux 3
Accesoriile cuptorului
Grătarul cuptorului
Pentru vase de gătit, forme de prăjituri,
fripturi.
Tavă de copt plată
Pentru prăjituri şi fursecuri.
Tavă adâncă de friptură
Pentru a coace şi a frige sau ca tavă pentru
a aduna grăsimea.
Sonda pentru carne
Pentru a verifica gradul de preparare al
cărnii.
Înainte de prima utilizare
Prima curăţare
Scoateţi toate piesele din aparat.
•Curăţaţi aparatul înainte de a-l folosi prima
dată.
Atenţie Nu utilizaţi agenţi de curăţare
abrazivi! Aceştia pot deteriora suprafaţa.
Consultaţi capitolul "Întreţinerea şi
curăţarea".
Reglarea orei
Cuptorul funcţionează numai după re-
glarea ceasului.
Când conectataţi aparatul la sursa de ali-
mentare electrică sau dacă a avut loc o în-
trerupere a curentului, indicatorul funcţiei Oră
clipeşte automat.
Pentru a seta ora curentă utilizaţi butonul " +
" sau " - ".
După aprox. 5 secunde, clipirea intermitentă
încetează, iar pe afişaj apare ora curentă re-
glată.
Pentru schimbarea orei, nu trebuie să
setaţi o funcţie automată (Durată
sau
Sfârşit
) în acelaşi timp.
Utilizarea zilnică
Pentru a folosi cuptorul, împingeţi buto-
nul retractabil. După aceea, butonul iese
în afară.
Pornirea şi oprirea cuptorului
1. Rotiţi butonul pentru funcţiile cuptorului
pe o funcţie a cuptorului.
2. Rotiţi butonul de control al temperaturii
pe o temperatură.
Indicatorul pentru alimentarea electrică
se aprinde când cuptorul este în funcţiu-
ne.
Indicatorul pentru temperatură se aprin-
de în timp ce temperatura cuptorului
creşte.
3. Pentru a opri cuptorul, rotiţi butonul de
comandă pentru funcţiile cuptorului şi bu-
tonul pentru temperatură pe poziţia Off.
Ventilatorul de răcire
Ventilatorul de răcire porneşte automat pen-
tru a păstra reci suprafeţele aparatului. Dacă
opriţi aparatul, ventilatorul de răcire continuă
să funcţioneze până când aparatul este rece.
4 electrolux
Funcţiile cuptorului
Funcţia cuptorului Utilizarea
Bec Folosiţi această funcţie pentru a lumina interiorul cuptorului.
Aer cald cu element de încãl-
zire inelar
Pentru a coace pe maxim trei niveluri ale cuptorului în acelaşi
timp. Reduceţi temperaturile cuptorului (20-40 °C) compara-
tiv cu gătitul convenţional. Şi pentru a usca alimente.
Nivel pentru pizza Pentru a găti, pe un singur nivel al cuptorului, alimente care
trebuie rumenite mai mult şi care trebuie să aibă o bază cro-
cantă. Reduceţi temperatura cuptorului (20-40 °C) faţă de
funcţia Convenţional
Sus Si Jos Pentru a coace şi a frige pe un singur nivel al cuptorului.
Temperaturã inferioarã Pentru a coace prăjituri cu bază crocantă şi pentru a păstra
alimente.
Decongelare Pentru a dezgheţa alimente congelate.
Grãtar Pentru a frige la grătar alimente plate, în mijlocul grătarului, şi
pentru a prăji pâine.
Gril Dublu Pentru a frige la grătar alimente plate în cantităţi mari şi pentru
a prăji pâine.
Prãjire la grãtar cu aer cald Pentru a frige bucăţi mai mari de carne sau de pasăre, pe un
nivel. De asemenea, pentru a gratina şi a rumeni.
Introducerea accesoriilor cuptorului
Puneţi accesoriile glisabile înăuntru astfel în-
cât marginile cu două laturi să fie în partea din
spate a cuptorului şi să fie îndreptate în jos.
Împingeţi accesoriile glisabile între barele de
ghidare ale unuia din nivelurile cuptorului.
Tava adâncă de prăjire şi raftul cuptoru-
lui au margini cu două laturi. Aceste mar-
gini şi forma barelor de ghidare contri-
buie la siguranţa anti alunecare a acce-
soriilor cuptorului.
Introducerea împreună a raftului
cuptorului şi a tăvii adânci de prăjire
Puneţi raftul cuptorului pe tava adâncă de
prăjire. Împingeţi tava adâncă de prăjire între
barele de ghidare ale unuia din nivelurile cup-
torului.
electrolux 5
Introducerea/Scoaterea filtrului pentru
grăsime
Folosiţi filtrul pentru grăsime numai când
coaceţi fripturi, pentru a proteja elementele
de încălzire din spate de stropirea cu grăsi-
me.
Introducerea filtrului pentru grăsime
Ţineţi filtrul de grăsime de margine şi intro-
duceţi cele două elemente în jos, în deschi-
derea de pe peretele posterior al peretelui
(deschiderea pentru ventilator).
Scoaterea filtrului pentru grăsime
Ţineţi filtrul de grăsime de margine, desprin-
deţi-l şi scoateţi-l.
Sonda pentru carne
Sonda pentru carne măsoară temperatura
zonei din mijloc a cărnii. În momentul în care
carnea atinge temperatura setată, cuptorul
se opreşte automat.
Trebuie luate în considerare două
temperaturi:
Temperatura cuptorului: Vezi Tabelul pen-
tru fripturi
Temperatura zonei din mijloc a cărnii: Vezi
tabelul pentru Sonda pentru carne
Important Folosiţi numai sonda pentru
carne livrată sau piese de schimb originale
Avertizare Sonda pentru carne este
fierbinte! Risc de arsuri! Aveţi grijă atunci
când scoateţi vârful şi borna sondei
pentru carne.
1. Introduceţi borna sondei pentru carne în
locaşul de pe peretele lateral al cuptoru-
lui.
2. Introduceţi vârful sondei pentru carne în
mijlocul cărnii, cât de mult posibil.
3.
Apăsaţi pe butonul selector
în mod re-
petat până când indicatorul Sondei pen-
tru carne
clipeşte.
4. Utilizaţi butoanele " + " / " - " pentru a seta
temperatura dorită a zonei din mijloc. Pu-
teţi seta temperatura între 30°C şi 99°C.
Consultaţi valorile sugerate din tabel.
5. Utilizaţi butoanele de control pentru a se-
ta funcţia de gătire dorită şi temperatura.
6. Când carnea atinge temperatura setată
pentru zona din mijloc, cuptorul se opreş-
te automat.
7. Scoateţi sonda pentru carne.
În cazul în care gradul de preparare nu este
satisfăcător, efectuaţi paşii de mai sus din
nou şi setaţi o temperatură mai mare pentru
zona din mijloc.
Afişajul
1 2
456
3
1 Indicator pentru sonda pentru carne
2 Afişarea timpului
3 Indicatoarele pentru funcţii
4 Butonul " + "
5 Butonul selector
6 Butonul " - "
6 electrolux
Setarea funcţiilor ceasului
1.
Apăsaţi în mod repetat pe butonul Selec-
tare, cât este necesar, până când începe
să clipească indicatorul funcţiei necesare.
2. Pentru a seta ora pentru Contorul de mi-
nute
, Durată sau Sfârşit , folosiţi
butonul " + " sau " - ".
Indicatorul funcţiei corespunzătoare se
aprinde.
Când intervalul de timp a trecut, indica-
torul funcţiei clipeşte intermitent şi se au-
de un semnal sonor timp de 2 minute.
La funcţiile Durată şi Sfârşit cup-
torul se stinge automat.
3. Apăsaţi pe orice buton pentru a dezactiva
semnalul.
Funcţiile ceasului Utilitate
Ora curentă Arată ora. Pentru a seta, modifica sau verifica ora.
Contorul de minute Pentru a regla o numărătoare inversă.
Se aude un semnal după ce a trecut intervalul de timp fixat.
Această funcţie nu are nicio influenţă asupra funcţionării cup-
torului.
Durata Pentru a seta cât timp urmează să funcţioneze cuptorul.
Sfârşit Pentru a seta ora de oprire a unei funcţii a cuptorului.
Durată şi Sfârşit pot fi utilizate si-
multan, în cazul în care cuptorul ur-
mează a fi pornit şi oprit automat, ulte-
rior. În acest caz first setaţi mai întâi Du-
rata
, apoi Sfârşitul .
Anularea funcţiilor ceasului
1. Apăsaţi în mod repetat pe butonul Selec-
tare, cât este necesar, până când începe
să clipească indicatorul funcţiei necesare.
2. Apăsaţi şi ţineţi apăsat butonul " - ".
După câteva secunde funcţia Ceas se
stinge.
Blocarea uşii
Din fabricaţie aparatul vine cu blocarea uşii
dezactivată.
Activarea blocării uşii: Trageţi dispozitivul
de blocare a uşii înainte până când se blo-
chează în poziţie.
Dezactivarea blocării uşii: Apăsaţi dispo-
zitivul de blocare a uşii înapoi în panou.
electrolux 7
Deschiderea uşii aparatului:
1.
Apăsaţi şi ţineţi apăsat dispozitivul de blo-
care a uşii.
2. Deschideţi uşa.
Nu apăsaţi dispozitivul de blocare a uşii când
închideţi uşa aparatului!
Important Oprirea aparatului nu anulează
blocarea mecanică a uşii.
Recomandări ajutătoare
Partea internă a uşii
Pe partea internă a uşii cuptorului puteţi găsi:
numerele nivelurilor grătarelor
•informaţii despre funcţiile cuptorului, nive-
lul grătarului şi temperaturile recomandate
pentru felurile de mâncare specifice.
Temperaturile şi duratele de coacere din
tabele au doar caracter indicativ. Aces-
tea depind de reţete, de calitatea şi can-
titatea ingredientelor utilizate.
Coacerea
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să
coacă sau să frigă alimentele în mod diferit
faţă de aparatul anterior. Adaptaţi setările
obişnuite (temperatură, durate de gătire) şi
nivelurile grătarelor conform valorilor din
tabele.
Când duratele de coacere sunt mai lungi,
puteţi opri cuptorul cu 10 minute înainte de
terminarea duratei, pentru a utiliza căldura
reziduală.
Când folosiţi alimente congelate, tăvile
din cuptor se pot bomba în timpul coa-
cerii. Când tăvile se răcesc din nou, de-
formarea dispare.
Cum se folosesc Tabelele de coacere
•Vă recomandăm ca prima dată să folosiţi
o temperatură mai joasă.
•Dacă nu puteţi găsi setările pentru o anu-
mită reţetă, că
utaţi reţete similare.
Durata de coacere se poate prelungi cu
10-15 minutes, atunci când coaceţi prăji-
turi pe mai multe niveluri.
•Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la
înălţimi diferite nu se rumenesc uniform la
început. Dacă se întâmplă acest lucru, nu
modificaţi setările de temperatură. Diferen-
ţele se atenuează în timpul coacerii.
Coacere pe un singur nivel - Coacere în forme
Tipul de coacere Funcţia cuptorului Nivelul Temperatura
(°C)
Durata (h:min)
Cozonac rotund cu
gaură la mijloc sau brio-
şe
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Prăjitură Madeira/Prăji-
tură cu fructe
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Pandişpan Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
1 140 0:25 - 0:40
Pandişpan Sus Si Jos 1 160 0:25 - 0:40
8 electrolux
Tipul de coacere Funcţia cuptorului Nivelul Temperatura
(°C)
Durata (h:min)
Bază pentru tartă -
aluat sfărâmicios
1)
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
3 170-180 0:10 - 0:25
Bază pentru tartă -
aluat de pandişpan
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Plăcintă cu mere Sus Si Jos 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse în
diagonală)
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
1 160 1:10 - 1:30
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse în
diagonală)
Sus Si Jos 1 180 1:10 - 1:30
Torturi sărate (de ex.
quiche lorraine)
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Prăjitură cu brânză de
vaci
Sus Si Jos 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacere pe un singur nivel - Prăjituri/biscuiţi/pâine în tavă de copt
Tipul de coacere Funcţia cuptorului Nivelul Temperatura
(°C)
Durata (h:min)
Pâine împletită/colac Sus Si Jos 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Cozonac cu stafide
1)
Sus Si Jos 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Pâine (pâine de secară) Sus Si Jos 1
- mai întâi
1)
230 0:25
- după aceea 160 - 180 0:30 - 1:00
Choux ŕ la crčme/ecler
1)
Sus Si Jos 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Ruladă
1)
Sus Si Jos 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Prăjitură cu garnitură
sfărâmicioasă (uscată)
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Prăjitură cu migdale şi
unt/Prăjituri
1)
Sus Si Jos 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Tarte cu fructe (cu
aluat dospit / aluat de
pandişpan)
2)
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
3 150 0:35 - 0:50
Tarte cu fructe (cu
aluat dospit / aluat de
pandişpan)
2)
Sus Si Jos 3 170 0:35 - 0:50
Tarte cu fructe, cu
aluat sfărâmicios
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
3 160 - 170 0:40 - 1:20
electrolux 9
Tipul de coacere Funcţia cuptorului Nivelul Temperatura
(°C)
Durata (h:min)
Prăjituri cu drojdie, cu
umplutură delicată (de
ex. brânză dulce,
frişcă, cremă de ou şi
lapte)
1)
Sus Si Jos 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (cu multă garni-
tură)
1)2)
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (crocantă)
1)
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
1 200 - 220 0:10 - 0:25
Pâine nedospită Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tarte (CH) Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Preîncălziţi cuptorul
2) Folosiţi tava adâncă de friptură
Coacere pe un singur nivel - Biscuiţi
Tipul de coacere Funcţia cuptorului Nivelul Temperatura
(°C)
Durata (h:min)
Biscuiţi din aluat sfărâ-
micios
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Fursecuri Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
3 140 0:20 - 0:30
Fursecuri
1)
Sus Si Jos 3 160 0:20 - 0:30
Biscuiţi făcuţi cu aluat
de pandişpan
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Dulciuri făcute cu albuş
de ou, bezele
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Pricomigdale Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Biscuiţi făcuţi cu droj-
die
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Foietaje
1)
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Chifle
1)
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
3 160 0:20 - 0:35
Chifle
1)
Sus Si Jos 3 180 0:20 - 0:35
10 electrolux
Tipul de coacere Funcţia cuptorului Nivelul Temperatura
(°C)
Durata (h:min)
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
3 140 0:20 - 0:30
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
Sus Si Jos 3 170 0:20 - 0:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacere pe mai multe niveluri - Prăjituri/biscuiţi/pâine în tavă de copt
Tipul de coacere
Aer cald cu
element de în-
cãlzire inelar
2 niveluri
Aer cald cu ele-
ment de încãl-
zire inelar
3 niveluri
Temperatura
(°C)
Durata (h:min)
Choux ŕ la crčme/ecler
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Prăjitură cu garnitură
Streusel, uscată
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacere pe mai multe niveluri - Biscuiţi/prăjituri mici/produse de patiserie/chifle
Tipul de coacere
Aer cald cu
element de în-
cãlzire inelar
2 niveluri
Aer cald cu ele-
ment de încãl-
zire inelar
3 niveluri
Temperatura
(°C)
Durata (h:min)
Biscuiţi din aluat sfărâ-
micios
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Fursecuri 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Biscuiţi făcuţi cu aluat
de pandişpan
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Biscuiţi făcuţi cu albuş
de ou, bezele
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Pricomigdale 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Biscuiţi făcuţi cu drojdie 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Foietaje
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Chifle 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Preîncălziţi cuptorul
Recomandări privind coacerea dulciurilor
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura nu este sufi-
cient de rumenită pe
partea inferioară
Nivel incorect al cuptorului Puneţi prăjitura pe un nivel mai jos
Prăjitura nu creşte (este
prea cleioasă, plină de
cocoloaşe, neuniformă)
Temperatura cuptorului este
prea mare
Folosiţi o setare mai joasă
electrolux 11
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura nu creşte (este
prea cleioasă, plină de
cocoloaşe, neuniformă)
Durata de coacere este prea
mică
Prelungiţi durata de coacere
Nu setaţi temperaturi mai mari pentru a
reduce durata coptului
Prăjitura nu creşte (este
prea cleioasă, plină de
cocoloaşe, neuniformă)
Prea mult lichid în aluat Utilizaţi mai puţin lichid. Verificaţi timpul de
amestecare, mai ales când folosiţi un mixer
Prăjitura este prea us-
cată
Temperatura cuptorului este
prea mică
Setaţi o temperatură mai mare a cuptorului
Prăjitura este prea us-
cată
Durata de coacere este prea
mare
Setaţi o durată de coacere mai scurtă
Prăjitura nu se rume-
neşte uniform
Temperatura cuptorului este
prea mare, iar durata de coa-
cere este prea mică
Setaţi o temperatură mai joasă şi o durată
de coacere mai mare
Prăjitura nu se rume-
neşte uniform
Aluatul nu este uniform Întindeţi aluatul în mod uniform în tavă
Prăjitura nu se coace în
intervalul de timp setat
Temperatura este prea mică Folosiţi o setare puţin mai ridicată a tempe-
raturii cuptorului
Tabel setări pizza
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consultaţi
lista cu funcţiile cuptorului din capitolul
Utilizarea zilnică.
Tipul de coacere Nivelul grătarului Temperatura °C Durata (Minute)
Pizza (crocantă)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (cu multă garni-
tură)
1 180 - 200 20 - 30
Tarte 1 180 - 200 45 - 60
Tartă cu spanac 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Prăjitură cu brânză de
vaci, rotundă
1 140 - 160 60 - 90
Prăjitură cu brânză de
vaci, la tavă
1 140 - 160 50 - 60
Prăjitură cu mere, aco-
perită
1 150 - 170 50 - 70
Plăcintă cu legume 1 160 - 180 50 - 60
Pâine nedospită
1)
1 250 - 270 10 - 20
Tartă cu aluat foietaj
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (un fel
de mâncare
asemănător cu pizza,
din Alsacia)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroşte (un fel de colţu-
naşi ruseşti)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Preîncălziţi cuptorul
12 electrolux
Tabel Budinci şi preparate gratinate
Fel de mâncare Funcţia cuptorului Nive-
lul
grăta-
rului
Temperatura
°C
Durata ore: min.
Budincă de paste
făinoase
Sus Si Jos 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Sus Si Jos 1 180-200 0:25-0:40
Legume gratinate
1)
Aer cald cu element
de încãlzire inelar
1 160-170 0:15-0:30
Baghete cu garnitură de
brânză topită
1)
Aer cald cu element
de încãlzire inelar
1 160-170 0:15-0:30
Budinci dulci Sus Si Jos 1 180-200 0:40-0:60
Sufleu de peşte Sus Si Jos 1 180-200 0:30-1:00
Legume umplute Aer cald cu element
de încãlzire inelar
1 160-170 0:30-1:00
1) preîncălziţi cuptorul
Semipreparate
Alimentele ce
urmează a fi
gătite
Funcţia cuptorului Nivelul grăta-
rului
Temperatura
°C
Durata
Pizza conge-
lată
Sus Si Jos 3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Cartofi prăjiţi
1)
Aer cald cu ele-
ment de încãlzire
inelar
3 200-220 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Baghete Sus Si Jos 3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Tarte cu fructe Sus Si Jos 3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
1) Observaţie: Cartofii prăjiţi trebuie întorşi de 2-3 ori
Coacerea fripturilor
Important Puneţi filtrul pentru grăsime când
coaceţi fripturi!
Vase pentru coacerea fripturilor
•Folosiţi vase pentru cuptor rezistente la
căldură (vă rugăm să citiţi instrucţiunile
producătorului).
•Bucăţile mari de friptură pot fi preparate
direct în tava adâncă de friptură sau pe
grătar, deasupra tăvii adânci de friptură.
(Dacă există)
•Gătiţi carnea macră într-o tavă de friptură
cu capac. Astfel, carnea va fi mai sucu-
lentă.
Toate tipurile de carne care trebuie să fie
rumenită sau să formeze o crustă pot fi
gătite într-o tavă pentru friptură, fără ca-
pac.
Informaţiile din tabel au doar caracter
orientativ.
Instrucţiuni privitoare la folosirea tabelului de
coacere a fripturilor.
•Gătiţi la cuptor carnea şi peştele cu
greutăţi mai mari de 1 kg.
electrolux 13
•Puneţi puţină apă în tava de friptură, pentru
ca sucul sau grăsimea de la carne să nu
ardă tava.
•Întoarceţi carnea dacă este nevoie (după
1/2 - 2/3 din durata de gătire).
Pentru rezultate mai bune, stropiţi bucăţile
mari de carne şi de pasăre cu zeama de la
copt, de mai multe ori, în timpul preparării.
•Opriţi cuptorul cu aproximativ 10 minute
înainte de terminarea duratei de gătit, pen-
tru a utiliza căldura reziduală.
Carne de vită
Tipul de carne Cantitate Funcţia cuptorului Ni-
velul
grăt
aru-
lui
Tempera-
tura °C
Durata
(h:min)
Friptură în vin de Porto 1 - 1,5 kg Sus Si Jos 1 200 - 250 2:00 - 2:30
Friptură de vită sau filé pentru fie-
care cm de
grosime
- în sânge
1)
pentru fieca-
re cm de
grosime
Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- potrivită pentru fieca-
re cm de
grosime
Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- bine făcută pentru fieca-
re cm de
grosime
Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) preîncălziţi cuptorul
Carne de porc
Tipul de carne Cantitate Funcţia cuptorului Ni-
velul
grăt
aru-
lui
Tempera-
tura °C
Durata
(h:min)
Spată, ceafă, pulpă 1 - 1,5 kg Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Cotlet, costiţe 1 - 1,5 kg Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Ruladă de carne tocată 750 g - 1 kg Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Pulpă de porc (semipre-
parată)
750 g - 1 kg Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Carne de viţel
Tipul de carne Cantitate Funcţia cuptorului Ni-
velul
grăt
aru-
lui
Tempera-
tura °C
Durata
(h:min)
Friptură de viţel 1 kg Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 160 - 180 1:30 - 2:00
14 electrolux
Tipul de carne Cantitate Funcţia cuptorului Ni-
velul
grăt
aru-
lui
Tempera-
tura °C
Durata
(h:min)
Pulpă de viţel 1,5 -2 kg Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Miel
Tipul de carne Cantitate Funcţia cuptorului Ni-
velul
grăt
aru-
lui
Tempera-
tura °C
Durata
(h:min)
Pulpă de miel, friptură de
miel
1 - 1,5 kg Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Spate de miel 1 - 1,5 kg Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vânat
Tipul de carne Cantitate Funcţia cuptorului Ni-
velul
grăt
aru-
lui
Tempera-
tura °C
Durata
(h:min)
Spate de iepure, pulpă de
iepure
1)
până la 1 kg Sus Si Jos 3 220 - 250 0:25 - 0:40
Spate de căprioară 1,5 - 2 kg Sus Si Jos 1 210 - 220 1:15 - 1:45
Pulpă de căprioară 1,5 - 2 kg Sus Si Jos 1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) preîncălziţi cuptorul
Carne de pasăre
Tipul de carne Cantitate Funcţia cuptorului Ni-
velul
grăt
aru-
lui
Tempera-
tura °C
Durata
(h:min)
Carne de pasăre bucăţi 200 - 250 g
fiecare
Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Jumătate de pui 400 - 500 g
fiecare
Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 190 - 210 0:35 - 0:50
pui, clapon 1 - 1,5 kg Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Raţă 1,5 - 2 kg Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gâscă 3,5 - 5 kg Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Curcan 2,5 - 3,5 kg Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Curcan 4 - 6 kg Prãjire la grã-
tar cu aer cald
1 140 - 160 2:30 - 4:00
electrolux 15
Peşte (la abur)
Tipul de carne Cantitate Funcţia cuptorului Ni-
velul
grăt
aru-
lui
Tempera-
tura °C
Durata
(h:min)
Peşte întreg 1 - 1,5 kg Sus Si Jos 1 210 - 220 0:45 - 1:15
Frigerea la grătar
Folosiţi funcţia de frigere la grătar cu se-
tarea maximă pentru temperatură
Important Frigeţi la grătar întotdeauna cu
uşa cuptorului închisă
Preîncălziţi întotdeauna cuptorul gol, fo-
losind funcţia grill, timp de 5 minute.
Puneţi grătarul pe nivelul recomandat
în tabelul referitor la frigerea la grătar.
•Puneţi întotdeauna tava pentru colec-
tarea grăsimii pe primul nivel.
•Frigeţi la grătar numai bucăţile plate
de carne sau peşte.
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consultaţi
lista cu funcţiile cuptorului din capitolul
Utilizarea zilnică.
Alimente care ur-
mează a fi gătite la
grătar
Nivelul grătarului Durata
Prima parte A doua parte
Burgeri 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Filé de porc 4 10 - 12 min. 6 - 10 min.
Cârnaţi 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Muşchi filé, friptură de
viţel
4 6 - 7 min 5 - 6 min.
Filé de vită, friptură de
vită (aproximativ 1 kg)
3 10 - 12 min. 10 - 12 min.
Pâine prăjită
1)
3 4 - 6 min. 3 - 5 min.
Pâine prăjită cu garni-
tură
3 6 - 8 min. -------
1) Nu preîncălziţi
Conservarea
•Folosiţi numai borcane pentru conservare
de aceeaşi mărime.
•Nu folosiţi borcane cu capac cu filet sau tip
baionetă şi nici cutii de metal.
•Folosiţi primul grătar, numărat de jos în
sus.
•Folosiţi tava de copt. În ea puteţi pune ma-
xim şase borcane de 1 litru.
•Umpleţi toate borcanele la acelaşi nivel şi
închideţi-le corect.
•Puneţi borcanele pe grătar, aveţi grijă să
nu se atingă între ele.
•Turnaţi aproximativ 1/2 litru de apă în tava
plată, pentru a avea suficientă umiditate în
cuptor.
Când lichidul începe să fiarbă în primele
borcane (după aprox. 35-60 minute, cu
borcanele de 1 litru), opriţi cuptorul sau re-
duceţi temperatura la 100°C (vezi tabelul).
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consultaţi
lista cu funcţiile cuptorului din capitolul
Utilizarea zilnică.
16 electrolux
Fructe moi
Conservă Temperatura în °C Intervalul de timp
până la fierbere, în
min.
Fierbere în conti-
nuare la 100°C, în
min.
Căpşuni, afine, zmeură, agrişe
coapte
160 - 170 35 - 45 ---
Agrişe necoapte 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Drupe
Conservă Temperatura în °C Intervalul de timp
până la fierbere, în
min.
Fierbere în conti-
nuare la 100°C, în
min.
Pere, gutui, prune 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Legume
Conservă Temperatura în °C Intervalul de timp
până la fierbere, în
min.
Fierbere în conti-
nuare la 100°C, în
min.
Morcovi
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Castraveţi 160 - 170 50 - 60 ---
Murături mixte 160 - 170 50 - 60 15
Gulie, mazăre, sparanghel 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Lăsaţi-le să stea în cuptor după ce s-a oprit
Uscare
•Acoperiţi grătarele cuptorului cu hârtie de
copt.
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consultaţi
lista cu funcţiile cuptorului din capitolul
Utilizarea zilnică.
Legume
Alimente de uscat Temperatura
în °C
Nivelul grătarului Timpul în ore (indi-
cativ)
1 nivel 2 niveluri
Fasole 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Ardei (felii) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Legume pentru supă 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Ciuperci 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Mirodenii 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Fructe
Fructe de uscat Temperatura
în °C
Nivelul grătarului Timpul în ore (indi-
cativ)
1 nivel 2 niveluri
Prune 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Caise 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Felii de măr 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Pere 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
electrolux 17
Decongelare
Scoateţi alimentele din ambalaj şi puneţi-le
într-o farfurie, pe grătarul cuptorului.
Nu acoperiţi cu altă farfurie sau cu un cas-
tron. În acest caz, dezgheţarea ar dura
foarte mult.
•Puneţi grătarul cuptorului pe primul nivel,
numărat de jos în sus.
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consultaţi
lista cu funcţiile cuptorului din capitolul
Utilizarea zilnică.
Aliment Timp de dezgheţare
(min.)
Timp de dezgheţare
ulterioară (min.)
Observaţii
Pui, 1000 g 100-140 20-30 Puneţi carnea de
pasăre pe o farfurie în-
toarsă cu fundul în sus,
aşezată pe un platou
mare. Întoarceţi la
jumătatea timpului
Carne, 1000 g 100-140 20-30 Întoarceţi la jumătatea
intervalului de timp
Carne, 500 g 90-120 20-30 Întoarceţi la jumătatea
intervalului de timp
Păstrăv, 150 g 25-35 10-15 -------
Căpşuni, 300 g 30-40 10-20 -------
Unt, 250 g 30-40 10-15 -------
Smântână, 2 x 200 g 80-100 10-15 Frişca se poate bate
chiar dacă au mai
rămas unele părţi uşor
îngheţate
Tort, 1400 g 60 60 -------
Sondă pentru carne
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consultaţi
lista cu funcţiile cuptorului din capitolul
Utilizarea zilnică.
Carne de vită
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei din mijloc a cărnii în °C
Cotlet cu sau fără os, în sânge 45 - 50
Cotlet cu sau fără os, potrivit 60 - 65
Cotlet cu sau fără os, bine făcut 75 - 80
Carne de porc
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei din mijloc a cărnii în °C
Spată de porc, pulpă, ceafă 80 - 82
Cotlet (spate), muşchi filé afumat 75 - 80
Ruladă de carne tocată 75 - 80
Carne de viţel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei din mijloc a cărnii în °C
Friptură de viţel 75 - 80
But de viţel 85 - 90
18 electrolux
Batal / miel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei din mijloc a cărnii în °C
Pulpă de berbec 80 - 85
Spate de berbec 80 - 85
Friptură de miel, pulpă de miel 75 - 80
Vânat
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei din mijloc a cărnii în °C
Spate de iepure 70 - 75
Pulpă de iepure 70 - 75
Iepure întreg 70 - 75
Spate de căprioară 70 - 75
Pulpă de căprioară 70 - 75
Îngrijirea şi curăţarea
Avertizare Opriţi aparatul înainte de a-l
curăţa. Verificaţi ca aparatul să se fi răcit.
Avertizare Nu curăţaţi aparatul cu
aparate de curăţat cu jet de abur sau cu
presiune mare.
Atenţie Nu utilizaţi agenţi de curăţare
corozivi sau abrazivi, obiecte ascuţite,
produse de scos petele sau bureţi
abrazivi.
Avertizare Nu curăţaţi uşa de sticlă cu
agenţi de curăţare abrazivi sau
răzuitoare metalice. Suprafaţa rezistentă
la căldură a sticlei interioare se poate
deteriora.
Atenţie În cazul în care utilizaţi un spray
pentru curăţat cuptoare, respectaţi
instrucţiunile producătorului.
•Curăţaţi partea din faţă a aparatului cu o
cârpă moale, înmuiată în apă caldă şi un
agent de curăţare.
Pentru a curăţa suprafeţele metalice, folo-
siţi un agent de curăţare obişnuit
•Curăţaţi interiorul cuptorului după fiecare
utilizare. În acest mod puteţi îndepărta mai
uşor murdăria, care nu se va arde.
•Îndepărtaţi murdăria rezistentă cu produse
speciale de curăţat cuptorul.
•Curăţaţi toate accesoriile cuptorului (cu o
cârpă moale, cu apă caldă şi un agent de
curăţare) după fiecare utilizare, apoi lăsaţi-
le să se usuce.
•Dacă aveţi accesorii neaderente, nu le
curăţaţi cu agenţi agresivi, obiecte ascuţite
sau prin spălare în maşina de spălat vase.
În acest mod se poate distruge stratul an-
tiaderent!
Ghidajele de sprijinire a rafturilor
Scoaterea ghidajelor de sprijinire a
rafturilor
1. Trageţi partea din faţă a ghidajului de spri-
jinire a raftului din peretele lateral.
2. Trageţi partea din spate a ghidajului de
sprijinire a raftului din peretele lateral şi
scoateţi-l.
electrolux 19
2
1
Instalarea ghidajelor de sprijinire a
rafturilor
Instalaţi ghidajele de sprijinire a rafturilor în
ordine inversă.
Important! Capetele rotunjite ale ghi-
dajelor de sprijinire a rafturilor trebuie să
fie îndreptate spre înainte!
Ghidajele telescopice pentru grătare
Pentru a introduce ghidajele telescopice
pentru grătare, mai întâi scoateţi ghidajele de
susţinere a grătarelor (consultaţi "Scoaterea
ghidajelor de susţinere a grătarelor").
Instalarea ghidajelor telescopice
1.
Instalaţi ghidajele telescopice ale grătare-
lor în partea din spate a peretelui lateral.
2. Împingeţi partea din faţă a ghidajelor te-
lescopice spre peretele lateral.
Important
Aveţi grijă ca ştifturile de fixare de pe
ghidajele telescopice ale grătarelor să fie
îndreptate spre partea din faţă.
Scoaterea ghidajelor telescopice.
Scoateţi ghidajele telescopice efectuând
operaţiile în ordine inversă.
Becul cuptorului
Avertizare Există riscul de şoc electric!
Înainte de a schimba becul din cuptor:
•Stingeţi cuptorul.
Scoateţi siguranţele din panoul de sigu-
ranţe sau închideţi întrerupătorul.
Puneţi o cârpă pe partea inferioară a
cuptorului pentru a proteja becul şi ca-
pacul de sticlă.
Înlocuirea becului cuptorului/curăţarea
capacului de sticlă
1. Rotiţi capacul de sticlă în sens antiorar
pentru a-l scoate.
2. Curăţaţi capacul de sticlă.
3. Înlocuiţi becul cuptorului cu unul cores-
punzător rezistent la căldură de 300°C.
4. Instalaţi capacul de sticlă.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOB64201X Manual de utilizare

Categorie
Măsurare, testare
Tip
Manual de utilizare