Electrolux EOB53000R Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
informaþii pentru utilizator
Cuptor
EOB53000
2 electrolux
Cuprins
Instrucþiuni de siguranþã ............................... 3
Descrierea aparatului.................................... 4
Înaintea primei utilizãri .................................. 6
Deservirea cuptorului.................................... 7
Utilizãri, tabele ºi sfaturi................................ 12
Curãþarea ºi întreþinerea............................... 23
Ce trebuie fãcut atunci când ................... 29
Pãstrarea curãþeniei ...................................... 30
Service............................................................. 31
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri
Urmãtoarele simboluri sunt utilizate în acest manual de utilizare:
1
Informaþii importante cu privire la siguranþa dvs. personalã ºi informaþii cu privire la modul
de evitare a deteriorãrii aparatului.
3 Informaþii ºi recomandãri generale
2 Informaþii cu privire la mediul înconjurãtor
electrolux 3
1 Instrucþiuni de siguranþã
Siguranþa electricã
Aparatul are voie sã fie racordat la
reþeaua electricã numai de cãtre un
specialist autorizat.
În cazul defecþiunilor sau deteriorãrii
aparatului: siguranþele trebuie
deºurubate, respectiv scoase din
funcþiune.
Reparaþiile asupra aparatului au voie sã
fie fãcute numai de cãtre specialiºti
autorizaþi. Reparaþiile
necorespunzãtoare pot crea pericole.
Pentru reparaþii, contactaþi service-ul
nostru autorizat sau distribuitorul dvs.
Siguranþã pentru copii
Copiii mici nu trebuie lãsaþi
nesupravegheaþi cât timp aparatul este în
funcþiune.
Siguranþa pe durata utilizãrii
Persoanele (inclusiv copii), care datoritã
capacitãþilor lor fizice, senzoriale sau
intelectuale, sau datoritã lipsei lor de
experienþã sau necunoaºterii nu sunt în
stare sã utilizeze aparatul în siguranþã, nu
trebuie sã utilizeze acest aparat fãrã
supravegherea sau îndrumarea unei
persoane responsabile.
Acest aparat trebuie folosit numai pentru
fierberea, prãjirea ºi coacerea
mâncãrurilor, acasã.
Atenþie la racordarea la reþeaua de
curent a aparatelor electronice în prize
aflate în apropierea acestui aparat.
Cablurile de racord nu au voie sã fie
prinse sub uºa fierbinte a cuptorului.
Avertizare: Pericol de ardere! La
exploatare, interiorul cuptorului
devinefierbinte.
Dacã utilizaþi produse cu conþinut de
alcool în cuptor, se poate forma un abur
de amestec cu aer ce este uºor
inflamabil. În acest caz, deschideþi cu
grijã uºa. Nu umblaþi cu jar, scântei sau
foc.
3 Instrucþiuni cu privire la acrilamid
Conform celor mai recente descoperiri în
domeniu, prãjirea intensivã a alimentelor,
mai ales în cazul produselor care conþin
amidon, apare o periclitare a sãnãtãþii
datoritã acrilamidului. De aceea vã
recomandãm sã gãtiþi la temperaturi
scãzute, ºi sã nu prãjiþi prea tare felurile
de mâncare.
Evitarea deteriorãrii aparatului
Nu îmbrãcaþi cuptorul cu folie de
aluminiu ºi nu aºezaþi nici o tavã de
coacere, cratiþã, etc. pe partea inferioarã,
pentru cã smalþul cuptoruluipoate fi
afectat de acumularea de cãldurã.
Sucurile de fructe care picurã de pe tava
de coacere creeazã pete care nu se mai
pot ºterge. Pentru prãjituri suculente
utilizaþi o tavã adâncã.
Nu puneþi nimic pe uºa deschisã a
cuptorului.
Nu turnaþi niciodatã apã direct în cuptorul
încins. Se pot produce deteriorãri ale
smalþului ºi decolorãri.
Puterea aplicatã, mai ales pe marginile
foliei din faþã, poate sã spargã sticla.
Nu pãstraþi obiecte inflamabile în cuptor.
Puteþi sã vã ardeþi la punerea în
funcþiune.
Nu pãstraþi alimente umede în cuptor. Pot
apare deteriorãri ale smalþului.
Aveþi grijã ca dupã decuplarea suflantei
cu aer rece sã nu lãsaþi mâncãruri
deschise în cuptor. În spaþiul de coacere
sau pe sticla uºii se poate forma
umezealã, care poate ajunge ºi la
mobilier.
3 Indicaþie cu privire la stratul de smalþ
Modificãrile de culoare ale stratului de
smalþ ale cuptorului datorate utilizãrii nu
au influenþã asupra exploatãrii normale,
respectiv în parametrii a aparatului. Acest
lucru nu ridicã probleme în ceea ce
priveºte dreptul de a solicita garanþia.
4 electrolux
Descrierea aparatului
Privire de ansamblu
Niºã de deservire
Uºã de sticlã
Niºã de deservire
nerul uºii
Funcþiile cuptorului
Selectarea temperaturii
Bec de control al funcþionãrii Bec de control al temperaturii
Ceas cu funcþii
automate
electrolux 5
Dotarea cuptorului
Accesorii cuptor
Grãtar
Pentru veselã, forme pentru prãjituri, fripturi ºi
grãtare.
Tavã pentru coacere
Pentru prãjituri ºi fursecuri.
Tigaie pentru grãsime
Pentru coacere ºi prãjire, respectiv ca tavã de
colectare a grãsimii.
Temperaturã superioarã ºi element de încãlzire a
grãtarului
Sistemul de iluminare a
cuptorului
Filtru pentru grãsime
Element de încãlzire pe
peretele din spate
Ventilator
Temperaturã inferioarã
Nivel de utilizare
Grilaj mobil,
demontabil
6 electrolux
Înaintea primei utilizãri
Reglarea ºi modificareaorei
exacte
Reglarea orei exacte
1. Apãsaþi butonul de reglare a funcþiei
pânã la limitã ºi în acelaºi timp, în sens
contrar acelor de ceasornic, reglaþi ora
exactã.
2. Rotiþi în stare apãsatã butonul de reglare
Start, pânã când indicatorul Start al orei
exacte actuale se cupleazã.
1 Indicatorul roºu Start trebuie sã stea în
aceeaºi poziþie ca ºi indicatorul pentru
orã, în caz contrar ceasul se aflã în modul
de funcþionare automat (Start ºi Durata)
ºi cuptorul nu poate fi pornit.
Modificarea orei exacte
3 Ora exactã poate fi modificatã numai
atunci când nici o funcþie automatã nu
este reglatã.
Apãsaþi butonul de reglare a funcþiei ºi rotiþi în
sens contrar acelor de ceasornic, pânã când
ora exactã doritã este reglatã.
Reglarea modului de acþionare
manual
Rotiþi butonul de reglare a funcþiei în sens
contrar acelor de ceasornic, pânã când pe
afiºaj apare H.
1 Dacã este reglat J sau 0, nu poate fi
selectatã nici o funcþie a cuptorului.
electrolux 7
Prima curãþare
Înainte de a utiliza cuptorul pentru prima datã,
trebuie sã îl curãþaþi.
1 Atenþie: Nu utilizaþi mijloace de curãþare
ascuþite, abrazive! Suprafeþele pot fi
deteriorate.
3 Utilizaþi mijloace de întreþinere uzuale
pentru metalul din faþã.
1. Poziþionaþi comutatorul cu funcþiile
cuptorului pe Sistem de iluminare .
2. Toate accesoriile ºi grilajul trebuie
scoase ºi curãþate cu apã caldã cu
sãpun.
3. De asemenea cuptorul trebuie spãlat cu
apã caldã cu sãpun ºi apoi trebuie lãsat
sã se usuce.
4. Partea frontalã a aparatului trebuie
ºtearsã cu o cârpã umedã.
Deservirea cuptorului
Pornirea ºi oprirea cuptorului
1. Rotiþi comutatorul funcþiilor cuptorului la
funcþia dorit.
2. Rotiþi comutatorul de selectare a
temperaturii la temperatura dorit.
Becul de control al funcþionãrii lumineazã,
atâta timp cât cuptorul este în funcþiune.
Becul de control al temperaturii lumineazã,
atâta timp cât cuptorul încãlzeºte.
3. Pentru a opri cuptorul, rotiþi comutatorul
funcþiilor cuptorului ºi cel de selectare a
temperaturii pe poziþia Oprit.
3 Suflantã cu aer rece
Suflanta se cupleazã automat pentru a
menþine rece suprafaþa aparatului. Dupã
ce se decupleazã cuptorul, suflanta
funcþioneazã în continuare pentru a rãci
aparatul, ºi apoi se opreºte automat.
Bec de control al temperaturii
Selectarea temperaturii
Bec de control al funcþionãrii
Funcþiile cuptorului
8 electrolux
Funcþiile cuptorului
Pentru cuptor vã stau la dispoziþie
urmãtoarele funcþii:
Montarea grãtarului, tãvii de copt
ºi a tigãiipentru grãsime
3 Siguranþa la scoatere ºi siguranþa la
rabatare
Pentru siguranþa scoaterii, toate
componentele mobile sunt dotate la
marginea stângã cu un mic ajustaj în jos.
Componentele mobile trebuie astfel
introduse încât ajustajul sã se afle în
spaþiul de coacere în spate. Ajustajul este
important ºi pentru siguranþa la rabatare
a componentelor mobile.
Montarea tãvii, respectiv a tigãii pentru
grãsime:
Introduceþi tava respectiv tigaia pentru
grãsime în ºinele de ghidaj ale nivelului ales.
Funcþia cuptorului Utilizare
Sistem de iluminare
Cu ajutorul acestei funcþii puteþi ilumina interiorul cuptorului, de exemplu
pentru curãþare.
Aer cald cu element
de încãlzire inelar
Pentru
gãtirea
pe
pânã la trei nivele diferite
în acelaºi timp.
Temperaturile cuptorului trebuie reglate cu 20-40 °C mai puþin decât în
cazul temperaturilor superioare/inferioare.
Nivel pentru pizza
Pentru gãtirea pe un anumit nivel a felurilor de mâncare care necesitã o
rumenire intensivã, cu partea inferioarã crocantã
.
Temperaturile cuptorului trebuie reglate cu 20-40 °C mai puþin decât în
cazul temperaturilor înalte/scãzute.
Temperaturã
superioarã/inferioarã
Pentru
coacere
ºi
prãjire
pe
un singur nivel
.
Temperaturã
inferioarã
Pentru
coacerea
prãjiturilor cu
suprafaþa de jos crocan
.
Decongelare
Pentru
dezgheþarea parþialã ºi totalã,
de exemplu tort, unt, pâine,
fructe sau alte
alimente îngheþate
Grãtar
Pentru
prãjirea
alimentelor plate care pot fi
aranjate în mijlocul
grãtarului
ºi pentru
pâine prãjitã
.
Prãjire la grãtar pe
suprafatã mare
Pentru
prãjirea
alimentelor plate în
cantitãþi mari
ºi pentru
pâine
prãjitã
.
Prãjire la grãtar cu
aer cald
Pentru
prãjirea
bucãþilor de carne mai mari, sau a cãrnii de pasãre pe
un singur nivel.
Funcþia se preteazã ºi la
frigere în cuptor
ºi
gratinare
.
electrolux 9
Introducerea grãtarului:
Grãtarul trebuie astfel poziþionat încât
picioruºele sã fie îndreptate în jos.
Grãtarul trebuie introdus între ºinele de ghidaj
ale nivelului ales.
3 Datoritã marginilor înãlþate ale grãtarului,
vesela este asiguratã suplimentar
împotriva alunecãrii.
Grãtarul ºi tigaia pentru grãsime trebuie
montate împreunã:
Grãtarul trebuie aºezat pe tigaia pentru
grãsime.
Tigaia pentru grãsime trebuie
introdusã între ºinele de ghidaj ale nivelului
ales.
Montarea/demontarea filtrului
pentru grãsime
Filtrul pentru grãsime trebuie montat
numai în caz de prãjire, pentru a proteja
elementul de încãlzire de pe peretele din
spate împotriva stropirii cu grãsime.
Montarea filtrului pentru grãsime
Filtrul pentru grãsime trebuie prins de mâner
ºi cele douã sisteme de fixare trebuie
introduse de sus în jos în orificiile peretelui
din spate a cuptorului (orificiile
ventilatorului).
Scoaterea filtrului pentru grãsime
Filtrul pentru grãsime trebuie prins de mâner
ºi scos în sus.
10 electrolux
Funcþiile ceasului
Sonerie de alarmã timp scurt
Pentru reglarea unui timp scurt. Dupã
scurgerea timpului reglat se aude un semnal.
Durata
Pentru reglarea duratei de timp pentru care
cuptorul este în funcþiune.
Start ºi Durata
Pentru reglarea duratei de timp în care
cuptorul trebuie sã porneascã ºi apoi sã se
opreascã.
Ora exactã
Pentru reglarea, modificarea sau consultarea
orei exacte.
(vezi ºi capitolul “Înaintea primei utilizãri”).
3 Instrucþiuni generale
Funcþia doritã a cuptorului ºi temperatura
trebuie selectate înainte de reglarea
funcþiei ceasului Start ºi Durata.
Semnalul acustic poate fi oprit prin
rotirea butonului de reglare a funcþiei pe
H.
Dupã lucrul cu funcþia Start ºi Durata,
trebuie ca prin rotirea butonului de
reglare a funcþiei pe H sã se treacã de pe
modul de acþionare automat pe cel
manual.
Dupã terminarea procesului de gãtire,
rotiþi comutatorul funcþiei cuptorului ºi cel
de selectare a temperaturii din nou pe
poziþia Aus (Oprit).
Sonerie de alarmã timp scurt
3 La utilizarea acestei funcþii, cuptorul
nu poate fi pus în funcþiune.
1. Rotiþi butonul de reglare a funcþiei în sens
contrar acelor de ceasornic, pânã când
pe afiºaj apare timpul scurt dorit, de
exemplu 30.
Dupã ce se scurge întreaga perioadã de timp,
se aude un semnal acustic timp de 1 minut.
Buton de reglare a funcþieiIndicator Start (roºu)
Buton de reglare StartAfiºajul funcþiei
electrolux 11
2. Semnalul acustic poate fi oprit prin
rotirea butonului de reglare a funcþiei pe
H.
Durata
1. Selectaþi funcþia cuptorului ºi
temperatura.
2. Rotiþi în stare apãsatã butonul de reglare
Start, pânã când indicatorul Start al orei
exacte actuale cupleazã.
3. Rotiþi butonul de reglare a funcþiei în sens
contrar acelor de ceasornic, pânã când
pe afiºaj apare durata doritã.
Dupã ce se scurge întreaga perioadã de timp,
se aude un semnal acustic timp de 1 minut ºi
cutorul se opreºte.
4. Dupã terminarea procesului de gãtire,
rotiþi comutatorul funcþiei cuptorului ºi cel
de selectare a temperaturii din nou pe
poziþia Aus (Oprit).
Fixaþi butonul de reglare a funcþiei pe H.
Aparatul este din nou gata de utilizare.
Start ºi Durata
1 Start ºi Dauer sunt reglate atunci când
cuptorul la un moment dat trebuie
cuplat ºi decuplat automat.
1. Selectaþi funcþia cuptorului ºi
temperatura.
2. Rotiþi în stare apãsatã butonul de reglare
Start în sens contrar acelor de ceasornic,
pânãnd indicatorul Start al timpului de
pornire dorit indicã,
de exemplu XI pentru ora 11:00.
3. Rotiþi butonul de reglare a funcþiei în sens
contrar acelor de ceasornic, pânã când
pe afiºaj apare durata doritã,
de exemplu 60 min.
12 electrolux
Cuptorul porneºte automat la momentul
calculat, ºi dupã scurgerea duratei de timp
introduse se decupleazã.
Dupã ce se scurge întreaga perioadã de timp,
se aude un semnal acustic timp de 1 minut ºi
cutorul se opreºte,
de exemplu ora 12:00.
4. Dupã terminarea procesului de gãtire,
rotiþi comutatorul funcþiei cuptorului ºi cel
de selectare a temperaturii din nou pe
poziþia Aus (Oprit).
5. Fixaþi butonul de reglare a funcþiei pe H.
Aparatul este din nou gata de utilizare.
Utilizãri, tabele ºi sfaturi
Coacerea
Funcþia cuptorului: Aer cald cu element
de încãlzire inelar sau Temperaturã
superioarã/inferioarã
Forme de coacere
Pentru Temperaturã superioarã/
inferioarã se preteazã forme din metal
închis la culoare ºi cu strat de acoperire.
Pentru Aer cald cu element de încãlzire
inelar se preteazã ºi formele din metal
deschise la culoare.
Nivel de aplicare
Coacerea cu Temperaturã superioarã/
inferioarã este posibilã pe un singur
nivel.
Cu Aer cald cu element de încãlzire
inelar puteþi sã coaceþi pânã la 3
tãviconcomitent:
1 tavã de coacere:
de exemplu nivelul de utilizare 3
1 formã de coacere:
de exemplu nivelul de aplicare 1
2 tãvi de coacere:
de exemplu nivelul de aplicare 1 ºi 3
3 tãvi de coacere:
nivelul de aplicare 1, 3 ºi 5
electrolux 13
Instrucþiuni generale
Tava trebuie aºezatã cu teºiturile înainte!
Cu Temperaturã superioarã/inferioarã
sau Aer cald cu element de încãlzire
inelar puteþi sã coaceþi chiar ºi douã
forme concomitent una lângã alta pe
grãtar. Timpul de coacere se prelungeºte
insesizabil.
3 La utilizarea procedeelor pentru produse
îngheþate, tãvile utilizate pot sã se
contracteze pe durata pregãtirii. Acest
lucru se datoreazã diferenþei mari de
temperaturã dintre produsele îngheþate ºi
cuptor. Dupã rãcirea tãvilor, deformarea
va dispare singurã.
Instrucþiuni cu privire la tabelul de
coacere
În tabel gãsiþi informaþii despre temperatura,
timpi de gãtire ºi nivele corespunzãtoare mai
multor feluri de mâncare.
Temperaturile ºi timpii de coacere sunt
valori orientative, pentru cã ele sunt
dependente de conþinutul aluatului, de
cantitate ºi de forma de coacere.
Vã recomandãm ca la prima încercare sã
reglaþi valoarea redusã a temperaturii ºi
numai dacã este necesar, ca de exemplu
în cazul în care doriþi o rumenire mai
puternicã, sau în cazul în care timpul de
coacere este prea mare, sã alegeþi o
temperaturã mai ridicatã.
Dacã nu gãsiþi date concrete pentru o
anumitã reþetã, orientaþi-vã dupã un fel de
mâncare similar.
La coacerea prãjiturilor pe tava de
coacere sau în forme pe mai multe
nivele, este posibil ca timpul de coacere
sã fie mai lung cu 10-15 minute.
Produsele umede (de exemplu pizza,
prãjiturã cu fructe etc.) vor fi preparate pe
un nivel.
Diferenþa de înãlþime la începerea
procesului de coacere a produselor ce
trebuie coapte poate sã ducã la diferite
grade de rumenire. În acest caz
rugãm sã nu modificaþi reglajele
temperaturii. Diferenþele de rumenire se
compenseazã pe timpul procesului de
coacere.
Noul dvs. cuptor poate avea un alt
comportament la coacere/prãjire faþã de
precedentul dvs. aparat. De aceea,
adaptaþi reglajele dorite (temperaturã,
timpi de coacere) ºi nivele de utilizare
conform recomandãrilor din tabelele
urmãtoare.
2 În cazul timpilor mai lungi de coacere
puteþi opri cuptorul cu 10 minute mai
repede pentru a utiliza restul de cãldurã
rãmasã.
Tabelele sunt valabile, atâta timp cât nu
este altceva precizat, pentru introducerea
produsului în cuptorul rece.
Tabel pentru coacere
Coacere pe un singur nivel
Tipul
produsului de copt
Funcþiacuptorului
Nivel de
utilizare
Tempe-
ratu
°C
Timp
Ore:
Minute
Coacere în forme
Cozonac înalt sau rotund cu
gaurã la mijloc
Aer cald cu element
de încãlzire inelar
1 150-160 0:50-1:10
Pandiºpan/chec îmbrãcat în
ciocolatã
Aer cald cu element
de încãlzire inelar
1 140-160 1:10-1:30
Tort de biscuiþi Aer cald cu element
de încãlzire inelar
1 140 0:25-0:40
Tort de biscuiþi Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 160 0:25-0:40
Cocã fragedã pentru blat de tort Aer cald cu element
de încãlzire inelar
3 170-180
1)
0:10-0:25
14 electrolux
Cocã pentru chec Aer cald cu element
de încãlzire inelar
3 150-170 0:20-0:25
Tort cu mere acoperit Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 170-190 0:50-1:00
Plãcintã cu mere (2forme,
Ø
20cm, aºezate în diagonalã)
Aer cald cu element
de încãlzire inelar
1 160 1:10-1:30
Plãcintã cu mere (2forme,
Ø
20cm, aºezate în diagonalã)
Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 180 1:10-1:30
Prãjituri picante (de exemplu
Quiche Lorraine)
Aer cald cu element
de încãlzire inelar
1 160-180 0:30-1:10
Tarte cu brânzã Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 170-190 1:00-1:30
Produs de panificaþie în tãvi de coacere
Cozonac împletit Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 170-190 0:30-0:40
Colaci de Crãciun Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 160-180
1)
0:40-1:00
Pâine (pâine din secarã)
-prima datã
-dupã aceea
Temperaturã
superioarã/inferioarã
1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Chou à la crème/Ecler Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 160-170
1)
0:15-0:30
Ruladã de biscuiþi Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 180-200
1)
0:10-0:20
Prãjiturã cu nucã uscatã Aer cald cu element
de încãlzire inelar
3 150-160 0:20-0:40
Prãjiturã cu unt/zahãr Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 190-210
1)
0:15-0:30
Prãjiturã cu fructe
(pe aluat din drojdie/foietaj)
2)
Aer cald cu element
de încãlzire inelar
3 150 0:35-0:50
Prãjiturã cu fructe
(pe aluat din drojdie/foietaj)
2)
Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 170 0:35-0:50
Prãjiturã cu fructe pe cocã
fragedã
Aer cald cu element
de încãlzire inelar
3 160-170 0:40-1:20
Prãjituri cu straturi sensibile (de
exemplu iaurt, friºcã, drojdie)
Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (cu multã umpluturã)
2)
Aer cald cu element
de încãlzire inelar
1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (subþire) Aer cald cu element
de încãlzire inelar
1 200-220
1)
0:10-0:25
Specialitate de pâine cu brânzã Aer cald cu element
de încãlzire inelar
1 200-220 0:08-0:15
Tipul
produsului de copt
Funcþiacuptorului
Nivel de
utilizare
Tempe-
ratu
°C
Timp
Ore:
Minute
electrolux 15
Tarte Aer cald cu element
de încãlzire inelar
1 180-200 0:35-0:50
Tarte mici
Fursecuri Aer cald cu element
de încãlzire inelar
3 150-160 0:06-0:20
Gogoºi Aer cald cu element
de încãlzire inelar
3 140 0:20-0:30
Gogoºi Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 160
1)
0:20-0:30
Fursecuri Aer cald cu element
de încãlzire inelar
3 150-160 0:15-0:20
Croissant cu ou, bezele Aer cald cu element
de încãlzire inelar
3 80-100 2:00-2:30
Picromigdale Aer cald cu element
de încãlzire inelar
3 100-120 0:30-0:60
Foietaj cu drojdie Aer cald cu element
de încãlzire inelar
3 150-160 0:20-0:40
Foietaj din aluat franþuzesc Aer cald cu element
de încãlzire inelar
3 170-180
1)
0:20-0:30
Chifle Aer cald cu element
de încãlzire inelar
3 160
1)
0:20-0:35
Chifle Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 180
1)
0:20-0:35
Prãjituri mici (20de bucãþi/tavã) Aer cald cu element
de încãlzire inelar
3 140
1)
0:20-0:30
Prãjituri mici (20de bucãþi/tavã) Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 170
1)
0:20-0:30
1) Preîncãlzire cuptor
2) Tava de colectare respectiv tigaia pentru grãsime introduse
Tipul
produsului de copt
Funcþiacuptorului
Nivel de
utilizare
Tempe-
ratu
°C
Timp
Ore:
Minute
16 electrolux
Coacere pe mai multe nivele
Sfaturi pentru coacere
Tipul produsului de copt
Aer cald cu
element de
încãlzire
inelar
Aer cald cu
element de
încãlzire
inelar
Tempe-
raturã °C
Timp
Ore:
Minute
Nivel de utilizare, începând de jos
Nivelul 2 Nivelul 3
Produs de copt în tãvi de coacere
Choix-a la-crème/Ecler 1/4 --- 160-180
1)
1) Preîncãlzire cuptor
0:35-0:60
Prãjiturã cu nucã, usca 1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Tarte mici
Fursecuri 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Gogoºi 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Fursecuri 1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Croissant cu ou, bezele 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Picromigdale 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Foietaj cu drojdie 1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Foietaj din aluat franþuzesc 1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Chifle 1/4 --- 160 0:30-0:45
Prãjituri mici (20de bucãþi/tavã) 1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
Rezultatul coacerii Cauzã posibi Remediere
Prãjitura este prea deschisã
la culoare pe parte inferioarã
Înãlþime greºitã a nivelului Introduceþi prãjitura mai jos
Prãjitura se fãrâmiþeazã
(devine cleioasã, lipicioasã,
urme de apã)
Temperaturã de coacere prea mare Reglaþi temperatura de coacere mai
jos
Timp de coacere prea scurt Prelungiþi timpul de coacere.
Timpii de coacere nu pot fi
scurtaþi prin ridicarea
temperaturii
Prea mult lichid în aluat Utilizaþi mai puþin lichid.
Þineþi cont de timpii de amestecare,
mai ales la utilizarea roboþilor de
bucãtãrie
Prãjitura este prea usca Temperaturã de coacere prea scãzutã Reglaþi mai sus temperatura de
coacere
Timp de coacere prea lung Scurtaþi timpul de coacere
electrolux 17
Tabel Nivel pentru pizza
Tabel Budinci ºi gratinate
Prãjitura se rumeneºte inegal Temperaturã de coacere prea înaltã ºi
timp de coacere prea scurt
Temperatura de coacere trebuie
scãzutã ºi prelungit timpul de
coacere
Aluatul este distribuit inegal Distribuiþi aluatul uniform pe tava de
coacere
Filtrul pentru grãsime este montat Scoateþi filtrul pentru grãsime
Prãjitura nu este gata în
decursul perioadei de timp
date
Temperaturã prea scãzutã Reglaþi temperatura de coacere mai
sus
Filtrul pentru grãsime este montat Scoateþi filtrul pentru grãsime
Produse de panificaþie Nivel deutilizare
Temperatu
°C
Timp
Ore: Minute
Pizza (subþire) 1 180 - 200
1)
1) Preîncãlzire cuptor
20 - 30
Pizza (cu mult aluat) 1 180 - 200 20 - 30
Plãcintã 1 180 - 200 45 - 60
Plãcintã cu spanac 1 160 -180 45 - 60
Tartã Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Plãcintã cu iaurt, rotundã 1 140 - 160 60 - 90
Plãcintã cu iaurt la tavã 1 140 - 160 50 - 60
Plãcintã cu mere, acoperitã 1 150 - 170 50 - 70
Plãcintã cu legume 1 160 - 180 50 - 60
Specialitate de pâine cu brânzã 1 250 - 270
1)
10 - 20
Tort etajat 1 160 - 180
1)
40 - 50
Pizza Alsacianã (cu ºuncã ºi ceapã) 1 250 - 270
1)
12 - 20
Chifle umplute 1 180 - 200
1)
15 - 25
Rezultatul coacerii Cauzã posibi Remediere
Fel de mâncare Funcþiacuptorului
Nivel de
utilizare
Tempe-
ratura
°C
Timp
Ore:
Minute
Budincã cu paste fãinoase
Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 180-200 0:25-0:40
Legume gratinate
1)
Aer cald cu element
de încãlzire inelar
1 160-170 0:15-0:30
Baghete gratinate
1)
Aer cald cu element
de încãlzire inelar
1 160-170 0:15-0:30
18 electrolux
Tabel semipreparate îngheþate
Prãjire
Funcþia cuptorului: Temperaturã
superioarã/inferioarã sau Prãjire la
grãtar cu aer cald
Vesela pentru prãjire
Pentru prãjire se preteazã orice fel de
veselã rezistentã la cãldurã (þineþi cont de
informaþiile producãtorului!).
Fripturile mari pot fi preparate directîn
tava de colectare sau pe grãtar cu
tava de colectare montatã dedesubt.
Toate tipurile de carne macrã vã
recomandãm sã le gãtiþi în oala de
fripturã cu capac. Astfel carnea rãmâne
suculentã.
Toate tipurile de carne care trebuie sã
facã o crustã, puteþi sã le preparaþi în
oala de fripturã fãrã capac.
3 Instrucþiuni privitoare la tabelul de
prãjire
Valorile din urmãtorul tabel sunt
orientative.
Vã recomandãm sã preparaþi carne ºi
peºte în cuptor numai dacã au peste
1 kg.
Pentru a evita o ardere a sucului din
carne sau a grãsimii ce se scurge, vã
recomandãm sã adãugaþi puþin lichid în
tavã.
Friptura trebuie întoarsã când este
necesar (dupã 1/2 - 2/3 din timpul de
gãtire).
Bucãþile mari ºi carnea de pasãre, pe
parcursul gãtirii trebuie stropite cu sos de
fripturã. Astfel obþineþi un rezultat mai bun
la prãjire.
Opriþi cuptorul cu aproximativ 10 minute
mai repede, pentru a utiliza cãldura
rãmasã.
Budinci dulci
Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 180-200 0:40-0:60
Sufleuri de peºte
Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 180-200 0:30-1:00
Legume umplute
Aer cald cu element
de încãlzire inelar
1 160-170 0:30-1:00
1) Preîncãlzire cuptor
Fel de mâncare Funcþiacuptorului
Nivel de
utilizare
Tempe-
ratura
°C
Timp
Ore:
Minute
Fel de mâncare Funcþia cuptorului
Nivel de
utilizare
Temperatura
°C
Timp
Pizza îngheþatã
Temperatu
superioarã/inferioarã
3
conform
datelorpoducãtorul
ui
conform
datelorpoducãtorului
Cartofi prãjiþi
1)
(500 g)
1) Notã: Cartofii prãjiþi trebuie întorºi de 2-3 ori
Aer cald cu element de
încãlzire inelar
3 200-220
conform
datelorpoducãtorului
Baghete
Temperatu
superioarã/inferioarã
3
conform
datelorpoducãtorul
ui
conform
datelorpoducãtorului
Prãjiturã cu fructe
Temperatu
superioarã/inferioarã
3
conform
datelorpoducãtorul
ui
conform
datelorpoducãtorului
electrolux 19
Tabel pentru prãjire
Tipul cãrnii Cantitate Funcþiacuptorului
Nivel
deaplicare
Tempe-
raturã
°C
Timp
Ore: Minute
Carne de vitã
Fripturã înãbuºitã 1-1,5 kg
Temperaturã
superioarã/
inferioarã
1 200-250 2:00-2:30
Fripturã de vitã sau file
pe cm
înãlþime
- înãuntru roºu
pe cm
înãlþime
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 190-200
1)
0:05-0:06
- înãuntru roz
pe cm
înãlþime
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 180-190 0:06-0:08
- bine fãcut
pe cm
înãlþime
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 170-180 0:08-0:10
Carne de porc
Spatã de porc, ceafã,
ºuncã
1-1,5 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 160-180 1:30-2:00
Cotlet, cotlet
cu os
1-1,5 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 170-180 1:00-1:30
Fripturã din carne
tocatã
750 g-1 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 160-170 0:45-1:00
Ciolande porc (fiert) 750 g-1 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 150-170 1:30-2:00
Carne de viþel
Fripturã de viþel 1 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 160-180 1:30-2:00
Ciolan de viþel 1,5-2 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 160-180 2:00-2:30
Miel
Pulpã de miel, fripturã
de miel
1-1,5 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 150-170 1:15-2:00
Spate de miel 1-1,5 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 160-180 1:00-1:30
Vânat
Spate de iepure,
pulpã de iepure
pânã la 1 kg
Temperaturã
superioarã/
inferioarã
3 220-250
1)
0:25-0:40
Spate de cãprioarã/
cerb
1,5-2 kg
Temperaturã
superioarã/
inferioarã
1 210-220 1:15-1:45
Pulpã de cãprioarã/
cerb
1,5-2 kg
Temperaturã
superioarã/
inferioarã
1 200-210 1:30-2:15
20 electrolux
Prãjirea la grãtar
Funcþia cuptorului: Grãtar sau Prãjire
la grãtar pe suprafatã mare cu reglare
maximã a temperaturii
1 Atenþie: Folosiþi grãtarul numai cu uºa
cuptorului închisã.
3 Preîncãlziþi întotdeauna cuptorul gol cu
ajutorul funcþiilor de grãtar pentru
5 minute!
Pentru prãjire introduceþi grãtarul pe
nivelul de utilizare recomandat.
Introduceþi tava de colectare
întotdeauna pe nivelul 1de utilizare de
jos.
Timpii pentru prãjire sunt orientativi.
Grãtarul se preteazã mai ales la bucãþi
netede de carne ºi peºte.
Pasãre
Pasãre bucãþi
pentru fiecare
200-250g
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 200-220 0:35-0:50
Jumãtãþi de pui
pentru fiecare
400-500g
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 190-210 0:35-0:50
Pui, pasãre îndopatã 1-1,5 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 190-210 0:45-1:15
Raþã 1,5-2 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 180-200 1:15-1:45
Gâscã 3,5-5 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 160-180 2:30-3:30
Curcan/curcã 2,5-3,5 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 160-180 1:45-2:30
Curcan/curcã 4-6 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 140-160 2:30-4:00
Peºte (în abur)
Peºte întreg 1-1,5 kg
Temperaturã
superioarã/
inferioarã
1 210-220 0:45-1:15
1) Preîncãlzire cuptor
Tipul cãrnii Cantitate Funcþiacuptorului
Nivel
deaplicare
Tempe-
raturã
°C
Timp
Ore: Minute
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOB53000R Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare