Gorenje EC5151WG Manualul proprietarului

Tip
Manualul proprietarului
INSTRUCȚIUNI DETALIATE
PENTRU UTILIZAREA UNUI
APARAT DE GĂTIT ELECTRIC
RO
E5121WH
EC5111WG
EC5121WG-B
EC5WG
EC5151WG
gorenje
www.gorenje.com
MD
RO 1
mulțumim pentru încredere și pentru
achiziționarea aparatului nostru.
Acest manual de instrucțiuni detaliate este
furnizat pentru a face utilizarea acestui produs
mai ușoară. Instrucțiunile trebuie permită
să învățați despre noul dumneavoastră aparat
cât mai repede posibil.
Asigurați- ați primit un aparat în stare
bună. Dacă găsiți daune cauzate de transport,
rugăm să contactați vânzătorul de la care ați
achiziționat aparatul sau depozitul regional de
unde a fost furnizat.
Instrucțiunile de utilizare sunt de asemenea
disponibile pe site-ul nostru web:
http://www.gorenje.com
Informații importante
Sfat, avertizare
GORENJE gospodinjski aparati, d.o.o.
Partizanska cesta 12
SI-3320 Velenje, SLOVENIA
info@gorenje.com
RO 2
INSTRUCȚIUNI DE SIGURANȚĂ IMPORTANTE
CITI CU ATENȚIE INSTRUCȚIUNILE ȘI PĂSTRAȚI-LE
PENTRU CONSULTĂRI ULTERIOARE.
Acest aparat poate fi utilizat de către copiii în vârstă de 8 ani şi de
peste 8 ani și de către persoane cu capacităţi fizice, senzoriale sau
mentale reduse sau lipsite de experienţă şi de cunoştinţe, numai
dacă acestea au fost supravegheate sau pregătite în vederea
utilizării aparatului în condiţii de siguranţă şi dacă înţeleg riscurile
asociate. Nu lăsați copiii să se joace cu aparatul. Curăţarea şi
întreţinerea nu vor fi realizate de către copii nesupravegheaţi.
AVERTISMENT: Aparatul şi câteva dintre componentele sale
accesibile pot deveni foarte fierbinţi în timpul utilirii. Aveți grijă
nu atingeți secțiunile aparatului care se încălzesc. Copiii mai mici
de 8 ani trebuie ținuți la distanță de aparat dacă nu sunt sub
supraveghere continuă.
ATENȚIONARE: Părțile accesibile ale aparatului se pot încălzi
foarte tare în timpul utilizării. Copiii mici trebuie ținuți la distanță de
cuptor.
AVERTISMENT: Pericol de incendiu: nu depozitaţi obiecte pe
suprafeţele de gătit.
AVERTISMENT: Procesul nesupravegheat de gătit pe plită cu
grăsime sau cu ulei poate fi periculos şi poate provoca apariţia unui
incendiu. NICIODATĂ nu încercaţi stingeţi incendiul cu apă, ci
opriţi aparatul şi acoperiţi flacăra de ex. cu un capac sau cu o pătură
ignifugă.
Utilizați numai sonda de temperatură recomandată pentru utilizare
în acest cuptor.
ATENȚIE: Procesul integral sau parțial de gătit trebuie fie
supravegheat continuu.
RO 3
AVERTISMENT: În cazul în care suprafața este spartă, opriți
aparatul pentru a evita posibilitatea producerii unui șoc electric.
ATENȚIE: posibilitatea de înclinare.
AVERTISMENT: Pentru a preveni înclinarea
aparatului, trebuie montate mijloace de
stabilizare. Consultați manualul de instrucțiuni
pentru instalare.
AVERTISMENT: Înainte de a înlocui becul, asigurați-că aparatul
a fost deconectat de la rețeaua de alimentare, pentru a preveni
pericolul unui șoc electric.
Aparatul nu trebuie fie instalat în spatele unei uși decorative,
pentru a evita supraîncălzirea.
Nu folosiți agenți de curățare abrazivi sau raclete metalice ascuțite
pentru a curăța ușa de sticlă a cuptorului / sticla capacului rabatabil
al plitei (după caz), deoarece acestea pot zgâria suprafața, ceea ce
poate duce la spargerea sticlei.
Nu folosiţi dispozitive de curăţat cu aburi sau cu presiune ridicată
pentru a curăţa aparatul pentru că pot genera șocuri electrice.
Aparatul nu este destinat pentru a fi controlat prin temporizatori
externi sau prin sistem de control de la distanță.
ATENȚIONARE: Folosiți doar protecții pentru plită create de
producătorul aparatului de gătit sau pe cele care sunt indicate
de producător în manualul de instrucțiuni sau protecțiile care
RO 4
sunt incorporate în aparat. Folosirea unor protecții
necorespunzătoare poate duce la accidente.
Asigurați-vă că capacul este curat și că nu există niciun lichid vărsat
pe el înainte de a-l ridica. Capacul poate fi emailat sau din sticlă.
Acesta poate fi închis numai atunci când zonele de gătit sunt
complet răcite.
În cazul în care cablul furnizat este deteriorat, acesta trebuie înlocuit
de producător, de un tehnician sau de o persoană calificată pentru
a se evita orice pericol.
PRECAUȚII: Acest aparat se folosește doar cu scopul de a găti. Nu
trebuie utilizat în alte scopuri, cum ar fi pentru încălzirea unei
camere.
Aparatul este conceput fie așezat direct pe podea, fără niciun
suport sau plintă.
Nu instalați aparatul lânsurse puternice de căldură, precum sobe
pe combustibil solid, deoarece temperatura ridicată din apropierea
acestuia, poate distruge aparatul.
Aparatul poate fi conectat la rețeaua electrică doar de către un
tehnician de service autorizat sau un expert. Clemele (înlocuind
cablul de conectare) trebuie sa fie protejate de un dispozitiv de
protecție pentru cleme (vezi echipamentul suplimentar). Modificarea
aparatului sau repararea neprofesionistă a acestuia poate avea ca
rezultat un risc de rănire gravă sau deteriorarea produsului.
În cazul în care cablurile de alimentare ale altor aparate situate în
apropierea acestui aparat sunt prinse în ușa cuptorului, acestea pot
fi deteriorate, ceea ce poate duce la rândul său, la un scurt-circuit.
În consecință, păstrați cablurile de alimentare ale altor aparate la o
distanță sigură.
Nu ptușiți pereții cuptorului cu folie de aluminiu și nu așezați tăvi
de copt sau alte vase pentru gătit la baza cuptorului. Folia de
RO 5
aluminiu ar împiedica circulația aerului în cuptor, împiedică procesul
de gătire, și distruge stratul de email.
Ușa cuptorului devine foarte fierbinte pe durata funcționării. Un al
treilea geam este instalat pentru o protecție suplimentară, reducând
temperatura suprafeței exterioare (numai la anumite modele).
Balamale de la ușa cuptorului se pot deteriora dacă se află sub
sarcină excesivă. Nu așezați oale grele pe ușa cuptorului deschisă
și nu sprijiniți de ușa cuptorului deschisă atunci când curățați
cavitatea cuptorului. Nu stați niciodată pe ușa cuptorului deschisă și
nu lăsați copiii să se așeze pe ea.
Asigurați- gurile de aerisire nu sunt acoperite sau
obstrucționate în niciun alt mod.
AVERTISMENT! În cazul spargerii geamului unității de gătit:
Opriți toate elementele electrice pentru încălzire și deconectați
aparatul de la rețeaua de electricitate.
Nu atingeți suprafața aparatului.
Nu folosiți aparatul.
Pentru conectarea aparatului, folosiți un cablu de 5x1,5 mm
2
cu
marcajul H05VV-F5G1,5 sau mai mare. Cablul trebuie fie instalat
de către un tehnician sau de o persoană calificată.
Aparatul trebuie legat la o conexiune fixă care este în conformitate
cu regulile din domeniu.
Aparatul trebuie conectat la o conexiună fixă care are încorporat un
sistem de deconectare. Conexiunea fixă trebuie realizată în
conformitate cu regulile din domeniu.
ÎNAINTE DE CONECTAREA APARATULUI
Citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare înainte de conectarea aparatului.
Reparațiile sau orice cereri de garanție rezultate din conectarea sau
utilizarea necorespunzătoare a aparatului nu sunt acoperite de garanţie.
RO 6
CAPACUL APARATULUI
Asigurați- că capacul este curat și nu există
niciun lichid vărsat pe el înainte de a-l ridica. Capacul
poate fi emailat sau din sticlă. Acesta poate fi închis
numai atunci când zonele de gătit sunt complet răcite.
A nu se coborî capacul când arzătorul este în
funcțiune!
Simbolul de pe produs sau de pe
ambalajul acestuia indică faptul
capacele din sticlă se pot sparge
atunci când sunt încălzite.
Opriți toate arzătoarele înainte de a închide capacul.
SERTARUL APARATULUI
Nu depozitați obiecte inflamabile,
explozive, volatile sau termosensibile
(cum ar fi hârtia, cârpe de vase, pungi de
plastic, produse de curățare sau
detergenți și spray-uri) în sertarul de
depozitare al cuptorului, deoarece
acestea se pot aprinde în timpul
funcționării și pot provoca un incendiu.
ECHIPAMENTE ȘI ACCESORII
CUPTOR
(în funcție de model)
GHIDAJE DE SÂR
Ghidajele de sârmă permit prepararea produselor
alimentare pe patru nivele.
Funcționarea aparatului este sigură cu sau
ghidajele pentru tavă.
GHIDAJE TELECSCOPICE CU EXTRAGERE
Ghidajele telescopice cu extragere pot fi montate
pentru nivelul 2, 3 și 4. Ghidajele cu extragere pot fi
parțial sau complet extensibile.
GOFRAT
Cuptorul are ghidaje laterale pe patru nivele pentru
introducerea grătarului și a tăvilor de copt.
COMUTATOR UȘĂ CUPTOR
Comutatorul dezactivează încălzirea cuptorului și
ventilatorul când ușa cuptorului este deschisă în
timpul procesului de preparare. nd ușa este
închisă, comutatorul pornește din nou încălzitoarele.
VENTILATOR DE RĂCIRE
Aparatul este echipat cu un ventilator de răcire, care
răcește carcasa și panoul de control al aparatului.
Ventilatorul pentru răcire funcționează atunci când și
cuptorul funcționează.
Aparatul și unele din părțile accesibile
tind se încălzească în timpul gătirii.
Utilizați mănuși de bucătărie.
GRĂTAR
Există un clichet de siguranță la nivelul
grătarului. De aceea, ridicați grătarul ușor în față
atunci când îl scoateți din cuptor.
Grătarul sau tava trebuie să fie introdus/introdusă
întotdeauna în canelura dintre cele două profile de
sârmă.
Cu ghidaje telescopice extensibile, mai întâi scoateți
ghidajele unui singur nivel și așezați grătarul sau tava
de copt pe acestea. Apoi, împingeți-le cu mâna cât
mai mult posibil.
Închideți ușa cuptorului când ghidajele
telescopice sunt retrase complet în cuptor.
Pe măsură ce accesoriile de coacere se
încălzesc, forma acestora se poate modifica. Acest
lucru nu afectează funcționalitatea acestora, iar
acestea vor reveni la forma originală atunci când se
răcesc.
UNITATE DE CONTROL
(în funcție de model)
1. Buton zona de gătit din stânga față
2. Buton zona de gătit din stânga spate
3. Buton zona de gătit din dreapta spate
4. Buton zona de gătit din dreapta față
5. Buton de selectare a sistemului de gătit
6. Buton pentru temperatura cuptorului
7. Funcționarea lampei de control (lumina galbenă).
Aceasta indică funcționarea aparatului.
8. Lampa de control a cuptorului (Lumina roșie).
Lampa este aprinsă când cuptorul se încălzește;
când cuptorul ajunge la temperatura selectată,
aceasta se stinge.
BUTOANELE ÎMPINGE-TRAGE
(în funcție de model)
Apăsați încet butonul până când se ridică din panoul
de control.
Butoanele pot fi împinse înapoi în panoul de
control doar când ajung în poziția "zero".
RO 7
UTILIZAREA APARATULUI
ÎNAINTE DE UTILIZAREA APARATULUI
PENTRU PRIMA DA
La primirea aparatului, îndepărtați toate accesoriile,
inclusiv orice echipament de transport, din cuptor.
Curățați toate accesoriile și ustensilele cu apă caldă
și detergent normal. Nu folosiți agenți de curățare
abrazivi.
În cazul în care plita dumneavoastră are o suprafață
din sticlă ceramică, curățați-o cu o cârpă umedă și
puțin detergent lichid de spălat vase. Nu folosiți
detergenți agresivi, cum ar fi detergenții abrazivi, care
ar putea provoca zgârieturi, bureți de spălat vase
abrazivi, sau detergenți pentru înlăturarea petelor.
Dacă aragazul are ochiuri, setați-le pe nivelul 4 și
lăsați-le pornite timp de 30 de minute, fără a folosi
niciun vas. În timp ce zonele de gătit se încălzesc,
poate apărea puțin fum la suprafața plitei de gătit.
Astfel, finisajul zonei de gătit atinge rezistența
maximă.
Când cuptorul se încălzește pentru prima dată, se va
elibera mirosul caracteristic unui aparat nou. Aerisiți
camera temeinic la prima utilizare.
PLITĂ DE GĂTIT
PLITE CONVENȚIONALE
Asigurați- zona de gătit și baza vaselor pentru
gătit este curată și uscată. Acest lucru va permite
o mai bună conducție a căldurii și va preveni orice
deteriorare a suprafeței de încălzire.
Grăsimea și uleiul supraîncălzite de pe zonele de
gătit pot lua foc. Prin urmare, fiți atenți atunci când
gătiți cu grăsime sau ulei și controlați întotdeauna
procesul de preparare/gătire.
Nu așezați vase ude sau capace acoperite cu abur
pe zonele de gătit. Umezeala poate deteriora
zonele de gătit.
Nu lăsaţi vase încinse se răcească pe zonele
de gătit care nu sunt în funcțiune, deoarece sub
acestea se formează umezeala, care poate duce
la coroziune.
Rotiți butonul pentru a porni zona de gătit. Puterea de
încălzire a zonei de tit poate fi setată în trepte de la
1 la 6.
Opriți zona de gătit cu 3-5 minute înainte de
sfârșitul procesului de preparare pentru a face uz de
căldura reziduală și pentru a economisi energie.
Zonele de gătit rapide (numai la anumite
modele) pot funcționa cu putere mai mare decât
zonele de gătit obișnuite, ceea ce înseamnă pot
încălzi mai repede. Aceste zone de gătit sunt
prevăzute cu un punct roșu în mijloc. După încălzire
și curățare repetate, acest punct poate să dispară.
În cazul folosirii îndelungate a plăcilor
din fontă, zona plăcii şi marginea zonei
de gătit se pot decolora. În acest caz,
garanţia nu acoperă partea de service.
PLITA VITROCERAMICĂ
Puterea plitei poate fi setată pentru trepte de la 1 la
6. Plitele sunt conectate la diferite intervale de timp,
în funcție de treapta aleasă. Supraîncălzirea
suprafeței de sub panoul vitroceramic este
împiedicată de limitatorul de temperatură.
CONTROLUL ZONEI DE GĂTIT CU DOUĂ
INELE
Zona de gătit cu două inele se poate adapta la
dimensiunea și forma cuptorului dumneavoastră.
Pentru activarea unei zone mai extinse de încălzire,
rotiți butonul pentru zona de gătit până la capăt (se va
auzi un click), apoi setați treapta de putere dorită.
ZONELE DE GĂTIT HI-LIGHT
Zonele de gătit Hi-Light dife de zonele
convenționale prin încălzirea rapidă; prin urmare,
procesul de coacere începe foarte repede.
INDICATORUL PENTRU CĂLDURA
REZIDUALĂ
Fiecare pli este prevăzută cu o lampa de control
care rămâne aprinsă și după ce plita s-a oprit, dacă
plita este încă fierbinte. Indicatorul de căldură
reziduală este de asemenea aprins dacă se așază o
oală sau o tigaie fierbinte pe o zonă de gătit rece.
SUPRAFAȚĂ DE GĂTIT DIN STICLĂ
CERAMICĂ
Plita este rezistentă la schimbările de temperatură.
Placa vitroceramică este foarte solidă dar nu este
incasabilă. Placa se poate sparge când un obiect
cade cu marginea pe aceasta. Deteriorarea se
produce imediat sau după o vreme. Deconectați
imediat de la rețea placa fierbinte deteriorată și nu
o mai utilizați.
RO 8
Utilizarea plitei din sticlă ceramică ca o zonă de
depozitare poate avea ca rezultat zgârieturi sau
alte avarii .
Nu folosiți farfurii din aluminiu sau din plastic pe
suprafețele de gătit fierbinți. Nu puneți folie sau
obiecte din plastic pe farfuria de vitroceramică.
Asigurați- zona de gătit și baza vaselor pentru
gătit este curată și uscată. Acest lucru va permite
o mai bună conducție a căldurii și va preveni orice
deteriorare a suprafeței de încălzire. Nu așezați
vase goale pe zona de gătit.
SFATURI PRIVIND VASELE
DUMNEAVOASTRĂ PENTRU GĂTIT
Utilizați vase de calitate cu fund plat și stabil.
Fundul tigăii și zona de gătit trebuie să aibă același
diametru.
Vasele din sticlă termorezistentă cu fund special
finisat pot fi utilizate pe zonele de gătit da
diametrul lor se încadrează pe zonele de gătit.
Vasele cu diametrul mai mare se pot sparge din
cauza stresului termic.
Asigurați-oala sau tigaia se află în mijlocul
zonei de gătit.
Când folosiţi o oală sub presiune, supravegheați-o
până când atinge presiunea corespunzătoare. În
primul rând, setați zona de gătit la putere maximă;
apoi, urmând instrucțiunile producătorului oalei
sub presiune, folosiți senzorul relevant pentru a
micșora puterea de gătire la momentul potrivit.
Asigurați- exis suficient lichid în oala sub
presiune, sau în orice altă oală sau tigaie. Din
cauza supraîncălzirii, utilizarea unui vas gol pe
zona de gătit poate avea ca rezultat atât
deteriorarea oalei cât și a zonei de gătit.
Când utilizați vase speciale, respectați
instrucțiunile producătorului.
SFATURI PRIVIND ECONOMISIREA
ENERGIEI
Diametrul de la baza oalei și a tigăii trebuie se
potrivească cu diametrul zonei de gătit. Dacă oala
sau tigaia este prea mică, o parte din căldură se
irosește, iar zona de gătit se poate deteriora.
Dacă este posibil conform procesului de
preparare/gătire, folosiţi un capac.
Vasul pentru gătit trebuie să aibă dimensiunea
corespunzătoare pentru cantitatea de alimente
preparate. Prepararea unei cantităţi mici de
mâncare într-o oală sau tigaie mare duce la o risipă
de energie.
Dacă un fel de mâncare are nevoie de un timp lung
de preparare, utilizați oala sub presiune.
Legumele, cartofii, etc. pot fi pregătite într-o
cantitate mai mică de apă. Mâncarea va gătită la
fel de bine, atâta timp cât oala are un capac bine
fixat. După aducerea apei la punctul de fierbere,
reduceți căldura la un nivel suficient pentru a
menține un foc mic lent.
Dacă zahărul sau alimente cu un
conținut ridicat de zahăr este/sunt
vărsat/vărsate peste o plită din sticlă
ceramică fierbinte, ștergeți imediat plita
sau îndepărtați zahărul cu o racletă,
chiar dacă zona de gătit este încă
fierbinte. Acest lucru va preveni orice
deteriorare a suprafeței din sticlă
ceramică.
Nu folosiți detergenți și alte substanțe de curățare
pentru a curăța o plidin sticlă ceramică fierbinte,
deoarece acest lucru ar putea deteriora suprafața.
CUPTOR
SELECTAREA SISTEMULUI DE GĂTIT
(în funcție de model)
Cuptorul poate fi pus în funcțiune folosind butonul
pentru "selectare mod cuptor" și butonul "setarea
temperaturii" pentru a seta temperatura.
Rotiți butonul (la stânga și la dreapta) pentru a selecta
sistemul de gătit (a se vedea tabelul cu programe).
Setările pot fi modificate și în timpul funcționării.
FUNCȚIONAREA CUPTORULUI
Temperatura de funcționare se setează prin
intermediul selectorul de temperatură și poate varia
de la 50 la 275°C. Prin rotirea selectorului în sensul
acelor de ceasornic setați o temperatură mai ridicată
și vice versa, prin rotirea în sens invers acelor de
ceasornic reduceți temperatura.
Rotirea forțată peste poziția zero va
conduce la deterioarea termostatului!
OPRIREA CUPTORULUI
Rotiți BUTONUL DE SELECTARE A SISTEMULUI
DE GĂTIT în poziția "0".
RO 9
Sistem
Temperatură
sugerată ° C
Descriere
Sistem de gătit
50-275
PREÎNCĂLZIRE RAPIDĂ
Utilizați această funcție dacă
doriți se încălzească cuptorul
la temperatura dori cât mai
repede posibil. Această funcție
nu este adecvată pentru
prepararea alimentelor. Când
cuptorul se încălzește la
temperatura dorită, procesul de
încălzire este finalizat.
200
ÎNCĂLZITOR INFERIOR ȘI
SUPERIOR
Încălzitoarele din partea
inferioară și din partea
superioară a cavității cuptorului
vor radia căldură în mod uniform
în interiorul cuptorului. Produsele
de patiserie sau din carne pot fi
coapte/fripte numai la un singur
nivel de înălțime.
180
ÎNCĂLZITOR SUPERIOR
Numai încălzitorul din partea
superioară a cavității cuptorului
va radia căldură deasupra
alimentelor. Folosiți-l pentru a
rumeni partea superioară a
preparatelor dumneavoastră
(rumenire finală).
180
ÎNCĂLZITOR INFERIOR
Numai încălzitorul din partea
inferioară a cavității cuptorului va
radia căldură. Folosiți acest
încălzitor pentru a rumeni partea
inferioară a preparatelor
dumneavoastră.
230
GRĂTAR
Va fi în funcțiune numai
încălzitorul grătarului, o parte din
ansamblul grătarului mare. Acest
sistem este utilizat pentru
prepararea grătarelor cu o
cantitate mai mică de sandwich-
uri deschise sau cârnați de bere
și pentru prepararea pâinii
prăjite.
230
GRĂTAR MARE
Vor fi în funcțiune încălzitorul
superior și încălzitorul grătarului.
Căldura este radiată direct de
către încălzitorul grătarului
instalat în partea superioară a
cuptorului. Pentru a spori efectul
de încălzire, este activat și
încălzitorul superior. Această
combinație este utilizată pentru
prepararea grătarelor cu o
cantitate mai mică de sandwich-
uri deschise, carne sau cârnați
de bere și pentru prepararea
pâinii prăjite.
RO 10
Sistem
Temperatură
sugerată ° C
Descriere
170
GRĂTAR CU VENTILATOR
Vor fi în funcțiune încălzitorul
grătarului și ventilatorul. Această
combinație este folosită pentru
prepararea grătarelor cu carne și
pentru frigerea unor bucăți mai
mari de carne sau de carne de
pasăre la un singur nivel de
înălțime. Este, de asemenea,
potrivită pentru preparate
gratinate și pentru rumenire în
vederea obținerii unei cruste
crocante.
170
ÎNCĂLZITOR SUPERIOR ȘI
VENTILATOR
Vor fi în funcțiune încălzitorul
superior și ventilatorul. Folosiți
acest sistem pentru a frige bucăți
mai mari de carne și carne de
pasăre. Este, de asemenea,
potrivit pentru preparate
gratinate.
200
AER CALD ȘI ÎNCĂLZITOR
INFERIOR
Vor fi în funcțiune încălzitorul
inferior, încălzitorul rotund și
ventilatorul cu aer cald. Este
folosit pentru a coace pizza,
produse moi de patiserie,
prăjituri cu fructe, aluat dospit și
fraged pe mai multe nivele
simultan.
180
AER CALD
Vor fi în funcțiune încălzitorul
rotund și ventilatorul. Ventilatorul
instalat în peretele din spate al
cavității cuptorului asigură aerul
cald care circulă în mod constant
în jurul fripturii sau produselor de
patiserie. Acest mod este folosit
pentru frigerea cărnii și coacerea
produselor de patiserie pe mai
multe nivele simultan.
180
ÎNCĂLZITOR INFERIOR ȘI
VENTILATOR
Este folosit pentru a coace
produse de patiserie cu aluat
dospit, dar cu o creștere lentă și
pentru conservarea fructelor și
legumelor.
Sistem
Temperatură
sugerată ° C
Descriere
Sistem de gătit
180
ÎNCĂLZITOR SUPERIOR ȘI
INFERIOR CU VENTILATOR
Sunt activate ambele
încălzitoare și ventilatorul.
Ventilatorul permite circulația
uniformă a aerului cald în
interiorul cuptorului. Este folosit
pentru a coace produse de
patiserie, pentru decongelare și
pentru uscarea fructelor și
legumelor.
60
ÎNCĂLZITOR VESELĂ
Folosiți această funcție pentru a
reîncălzi vesela dumneavoastră
(farfurii, pahare) înainte de a
servi mâncarea, pentru a păstra
alimentele calde mai mult timp.
180
COACERE LENTĂ *
Această funcție permite
coacerea blândă, lentă și
uniformă, ce face ca produsele
sa fie moi și suculente. Este
potrivită pentru fripturi, pește și
produse de patiserie, pe un
singur nivel.
-
DECONGELARE
Aerul circulă fără încălzitoare
activate. Va fi activat doar
ventilatorul. Este folosit pentru a
dezgheța lent alimentele
congelate.
70
AQUA CLEAN
Doar încălzitorul inferior va radia
căldură. Folosiți această funcție
pentru a îndepărta petele și
resturile de mâncare din cuptor.
Programul durează 30 de
minute.
* Este folosit pentru a obţine o clasă de eficienţă
energetică în conformitate cu standardul EN
60350-1.
DESCRIEREA SISTEMELOR
Încălzirea unui cuptor gol consumă multă energie. De
aceea, coacerea mai multor tipuri de produse de
patiserie sau mai multor pizza în mod succesiv va
salva multă energie din moment ce cuptorul va fi fost
deja preîncălzit.
Utilizați forme sau tăvi de copt din silicon de culoare
închisă sau emailate deoarece acestea conduc
căldura foarte bine.
Când utilizați hârtie pergament, asigurați-este
rezistentă la temperaturi ridicate.
În timpul pregătirii hranei, în interiorul cuptorului se
formează foarte mult abur, care este eliminat prin
coșul din spatele aparatului. Aburul se poate
condensa pe ușa și capacul aparatului (în funcție de
model). Acesta este un fenomen standard care nu
afectează funcționarea aparatului. După terminarea
RO 11
procesului de gătire, ștergeți apa condensată cu o
cârpă.
Opriți cuptorul cu aproximativ 10 minute înainte de
sfârșitul procesului de preparare pentru a economisi
energie prin utilizarea căldurii acumulate.
Nu răciți mâncarea într-un cuptor închis pentru a
preveni condensarea (condens).
Ghiduri nivele de gătit
SISTEM DE GĂTIT
ILUMINATUL CUPTORULUI
În toate modurile de operare, cuptorul este luminat
automat când se selectează modul de operare.
PREÎNCĂLZIRE RAPIDĂ
Utilizați această funcție pentru a încălzi cuptorul la
temperatura dorită cât mai repede posibil. Această
funcție nu este adecvată pentru prepararea
alimentelor.
Rotiți "butonul pentru selectarea funcției
cuptorului" în poziția ʺpreîncălzire rapidăʺ.
Setați cuptorul la temperatura dorită cu ajutorul
ʺbutonului de setare a temperaturiiʺ.
ÎNCĂLZITOR INFERIOR ȘI SUPERIOR
Încălzitoarele din partea inferioară și din partea
superioară a cavității cuptorului vor radia căldură în
mod uniform în interiorul cuptorului. Produse de
patiserie și din carne pot fi preparate pe un singur
nivel de raft.
Frigere carne
Folosiți tigăi sau tăvi emailate, din sticlă
termorezistentă, lut sau fontă. Tăvile din oțel
inoxidabil nu sunt adecvate, deoarece ele reflectă
puternic căldura.
Coacerea produselor de patiserie
Folosiți doar un singur nivel și forme sau tăvi de copt
de culoare închisă. În forme sau tăvi de copt de
culoare deschisă, produsele de patiserie se vor
rumeni mai puțin, deoarece aceste echipamente vor
reflecta căldura. Întotdeauna așezați tăvile de copt pe
grătar. Dacă utilizați forma de copt furnizată, scoateți
grătarul. Timpul de preparare va fi mai scurt în cazul
în care cuptorul este preîncălzit.
Nu introduceți tava de copt adâncă în
primul ghidaj.
GRĂTAR MARE, GRĂTAR
Atunci când preparăm alimente la grătar utilizând
grătarul mare, vor fi în funcțiune încălzitorul superior
și încălzitorul grătarului montate în partea superioa
a cavității cuptorului.
Atunci când preparăm alimente la grătar, vor fi în
funcțiune încălzitorul superior și încălzitorul grătarului
montate în partea superioară a cavității cuptorului.
Preîncălziți încălzitorul cu infraroșu (grătarul) timp de
cinci minute.
Temperatura maximă la care se poate utiliza grilul si
grilul extins este 230°C.
Supravegheați mereu procesul de preparare. Carnea
se poate arde rapid din cauza temperaturii ridicate.
Frigerea cu ajutorul încălzitorului grătarului este
potrivită pentru preparare crocantă și cu conținut
scăzut de grăsime a bratwurst, bucăți de carne și
pește (fripturi, escalopuri, fripturi sau fileuri de somon
etc.) sau pentru prepararea pâinii prăjite.
Atunci nd preparați alimente direct pe grătar,
ungeți-l cu ulei pentru a preveni lipirea cărnii de grătar
și introduceți-l în al 4-lea ghidaj. Introduceți tava de
scurgere în ghidajul 1 sau 2. Atunci când preparați
alimente la grătar într-o tavă de copt, asigurați-
există suficient lichid în tavă pentru a preveni arderea.
Întoarceți carnea în timpul coacerii.
Dupa prepararea la grătar, curățați cuptorul,
accesoriile și ustensilele.
Când gătiți păstrăv, uscați peștele cu un prosop de
hârtie. Condimentați-l în interior; acoperiți-l cu ulei la
exterior și așezați-l pe grătar. Nu întoareceți peștele
când se coace la grătar.
Grilul se va folosi doar atunci când ușa
cuptorului este închisă.
Încălzitorul grătarului, grătarul și alte accesorii ale
cuptorului devin foarte fierbinți în timpul coacerii
la grătar. Prin urmare, utilizați mănuși de
bucătărie și clești pentru carne.
RO 12
Prepararea alimentelor la rotisor
(în funcție de model)
Temperatura maximă când utilizați rotisorul este de
230 °C.
Introduceți suportul pentru bățul de frigăruie în a treia
glisieră din partea de jos și așezați foaia de copt
subțire în glisiera (prima) de fund, pentru a servi drept
tavă de scurgere.
Străpungeți carnea pe frigăruie și strângeți șuruburile.
Așezați mânerul frigăruii pe suportul frontal al frigăruii
și introduceți vârful în orificiul din partea dreaptă a
peretelui din spate a cavității cuptorului (deschiderea
este protejată cu un capac rotativ).
Desfaceți mânerul frigăruii și închideți ușa cuptorului.
Porniți cuptorul și selectați sistemul GRĂTAR MARE.
Nu folosiți grilul în poziția 4.
Grilul se va folosi doar atunci când ușa
cuptorului este închisă.
GRĂTAR CU VENTILATOR
În acest mod de operare, încălzitorul grătarului și
ventilatorul funcționează simultan. Potrivit pentru
prepararea la grătar a cărnii, peștelui și legumelor.
(A se vedea descrieri și sfaturi pentru GRĂTAR.)
AER CALD ȘI ÎNCĂLZITOR INFERIOR
Vor fi în funcțiune încălzitorul inferior, încălzitorul
rotund și ventilatorul cu aer cald. Potrivit pentru copt
pizza, plăcinte cu mere și prăjituri cu fructe.
AER CALD
Vor fi în funcțiune încălzitorul rotund și ventilatorul.
Ventilatorul instalat în peretele din spate al cavității
cuptorului asigură aerul cald care circulă în mod
constant în jurul fripturii sau produselor de patiserie.
Frigere carne
Folosiți tigăi sau tăvi emailate, din sticlă
termorezistentă, lut sau fontă. Tăvile din oțel
inoxidabil nu sunt adecvate, deoarece ele reflectă
puternic căldura.
Puneți suficient lichid în timpul procesului de
preparare, pentru a preveni arderea cărnii. Întoarceți
carnea în timpul frigerii. Friptura va rămâne mai
suculentă dacă o acoperiți.
Coacerea produselor de patiserie
Se recomandă preîncălzirea.
Biscuiții și fursecurile pot fi coapte în forme de copt
puțin adânci pe mai multe nivele simultan (2 și 3).
Rețineți timpul de coacere poate sa difere chiar
daca formele de copt utilizate sunt aceleași. Biscuiții
din forma de copt așezată la nivel superior pot fi gata
mai devreme decât cei așezați la nivel inferior.
Întotdeauna așezați tăvile de copt pe grătar. Dacă
utilizați forma de copt furnizată, scoateți grătarul.
Pentru rumenire uniformă, asigurați-vă că biscuiții
sunt de aceeași grosime.
Nu introduceți tava de copt adâncă în
primul ghidaj.
ÎNCĂLZITOR INFERIOR ȘI
VENTILATOR
Este folosit pentru a coace produse de patiserie cu
aluat dospit, dar cu o creștere lentă și pentru
conservarea fructelor și legumelor. Utilizați al doilea
ghidaj din partea de jos și o tavă cu adâncime destul
de mică pentru a permite aerului cald să circule peste
partea superioară a vasului.
Conservare
Se prepară alimentele care urmează fie
conservate și borcanele ca de obicei. Folosiți borcane
cu un inel de etanșare din cauciuc și un capac de
sticlă. Nu folosiți borcane cu capace filetate sau din
metal sau cutii metalice. Asigurați-vă borcanele
sunt de dimensiuni egale, umplute cu același conținut
și bine sigilate.
Turnați 1 litru de apă fierbinte în tava adâncă
(aproximativ 70° C) și așezați 6 borcane de 1 litru în
tavă. Așezați tava în cuptor pe al doilea ghidaj.
În timpul conservării, supravegheați preparatele și
lăsați să fiarbă până când lichidul din borcane începe
să fiarbă - atunci când bulele apar în primul borcan.
RO 13
ÎNCĂLZITOR SUPERIOR ȘI
INFERIOR CU VENTILATOR
Este folosit pentru a coace toate tipurile de produse
de patiserie, pentru decongelare și pentru uscarea
fructelor și legumelor. Înainte de a introduce
alimentele în cuptorul încălzit în prealabil, așteptați ca
lumina fie oprită pentru prima dată. Pentru
rezultate optime, se coace numai pe un singur raft
(nivel).
Cuptorul trebuie fie preîncălzit. Utilizați al doilea
sau al patrulea ghidaj, numărând de jos în sus.
DECONGELARE
În acest mod, aerul va circula funcționarea
vreunui încălzitor.
Alimente potrivite pentru decongelare includ prăjituri
cu creme cu conținut mare de grăsime sau creme pe
bază de unt, prăjituri și produse de patiserie, pâine și
chifle și fructe congelate.
În cele mai multe cazuri, se recomandă scoaterea
alimentelor din ambalaj (nu uitați îndepărtați orice
cleme sau agrafe metalice).
La jumătatea timpului de decongelare, preparatele
trebuie întoarse, amestecate și separate în cazul în
care acestea au fost congelate împreună.
ÎNCĂLZITOR VESELĂ
Folosiți această funcție pentru a reîncălzi vesela
dumneavoastră (farfurii, pahare) înainte de a servi
mâncarea, pentru a păstra alimentele calde mai mult
timp.
COACERE LENTĂ (GENTLEBAKE)
Această funcție permite coacerea blândă, lentă și
uniformă, ce face ca produsele sa fie moi și
suculente. Este potrivită pentru fripturi, pește și
produse de patiserie, pe un singur nivel.
AQUA CLEAN
Doar încălzitorul inferior va radia căldură. Folosiți
această funcție pentru a îndepărta petele și resturile
de mâncare din cuptor. Programul durează 30 de
minute.
ÎNTREȚINERE ȘI CURĂȚARE
Asigurați- ați deconectat aparatul
de la rețeaua electrică și așteptați ca
aparatul să se răcească.
Copiii nu trebuie curețe aparatul sau
îndeplinească sarcini de întreținere, fără
supraveghere corespunzătoare.
Partea frontală a carcasei din oțel inoxidabil
(în funcție de model)
Curățați această suprafață doar cu un detergent slab
(soluții de săpun brevetate) și un burete moale care
nu zgârie finisajul. Nu folosiți agenți de curățare
abrazivi sau produse de curățare care conțin solvenți,
deoarece acestea pot deteriora finisajul carcasei.
Suprafețe lăcuite și piese din plastic
(în funcție de model)
Nu curățați butoanele, mânerele ușilor, autocolantele
și plăcuțele cu caracteristicile tehnice/privind modelul
cu agenți de curățare abrazivi sau materiale de
curățare abrazive, agenți de curățare pe bază de
alcool, sau cu alcool. Îndepărtați imediat orice pete cu
o cârpă moale non-abrazivă și puțină apă, pentru a
se evita deteriorarea suprafeței.
De asemenea, puteți utiliza detergenți și materiale de
curățare destinate acestor suprafețe, conform
instrucțiunilor producătorilor respectivi.
Suprafețe emailate (cuptor, plită de gătit)
Folosiți un burete umed cu detergent pentru curățare.
Petele de grăsime pot fi îndepărtate cu apă caldă și
detergent special pentru email. Nu curățați niciodată
suprafețele emailate cu produse abrazive care
produc daune permanente la suprafața aparatului.
Suprafețe din sticlă
Nu folosiți agenți de curățare abrazivi sau raclete
metalice ascuțite pentru curățarea sticlei ușii
cuptorului, deoarece acestea ar putea sparge
suprafața și provoca spargerea sticlei. Curățați
suprafețele din sticlă cu produse speciale pentru
sticlă, oglinzi și ferestre.
CURĂȚAREA PLITELOR DE GĂTIT
Curățați zona din jurul zonelor de gătit cu apă caldă
și puțin detergent lichid de vase.
Pentru murdăria persistentă, folosiți un burete de
sârmă îmbibat cu detergent; apoi, clătiți plita și
ștergeți-o.
Lichidele care conțin sare, lichidele care au dat în foc
și umezeala au un efect negativ asupra zonelor de
gătit. Curățați întotdeauna zonele de gătit,
Folosiți agenți de curățare normali și balsamuri
disponibile în comerț pentru a întreține zonele de
gătit. Dacă zona de gătit este ușor caldă, agentul de
curățare va penetra porii mai ușor.
Inelele din zona de gătit sunt realizate din oțel
inoxidabil. Din cauza expunerii la căldură, acestea pot
căpăta o nuanță gălbuie, după o anumită perioadă de
utilizare. Acesta este un fenomen fizic normal. Petele
gălbui pot fi îndepărtate cu ajutorul detergenţilor
convenţionali care curăţă metalele. Accesoriile de
RO 14
spălat vase agresive nu sunt potrivite pentru
curățarea acestor coroane, deoarece acestea pot
provoca zgârieturi.
CURĂȚAREA SUPRAFEȚEI DIN STICLĂ
CERAMICĂ
După fiecare utilizare, așteptați ca suprafața din sticlă
ceramică să se răcească și curățați-o. În caz contrar,
toate impuritățile rămase vor arde pe suprafața
fierbinte data viitoare când utilizați plita.
Pentru întreținerea regulată a plitei din sticlă
ceramică, utilizați produse speciale de îngrijire, care
creează o peliculă de protecție pe suprafață pentru a
preveni lipirea murdăriei de aceasta.
Înainte de fiecare utilizare a suprafeței din sticlă
ceramică, ștergeți praful sau orice alte impurități care
ar putea zgâria suprafața, atât de pe plită, cât și de
pe fundul tigăii.
Bureții metalici, bureții de curățare abrazivi și
pulberile abrazive pot zgâria suprafața. Suprafața
poate fi, de asemenea, deteriorată prin spray-uri de
de curățare agresive și detergenți lichizi
necorespunzători.
Pot apărea panouri de avertizare atunci când se
utilizează detergenți agresivi sau abrazivi sau vase cu
fund grosier sau deteriorat.
Folosiți o cârpă moale și umedă pentru a îndepărta
impuritățile minore. Apoi, ștergeți suprafața.
Îndepărtați petele de apă, cu o soluție slabă de oțet.
Cu toate acestea, nu folosiți această soluție pentru a
șterge cadrul (numai la anumite modele), deoarece
își poate pierde luciul. Nu folosiți spray-uri de curățare
sau agenți de decalcifiere agresivi.
Utilizați soluții de curățare speciale pentru sticla
ceramică pentru murdăria persistentă. Respectați
instrucțiunile producătorului. Asigurați-vă
îndepărtați cu atenție orice reziduuri ale soluției de
curățare după procesul de curățare, deoarece
acestea pot deteriora suprafața din sticlă ceramică
atunci când zonele de gătit se încălzesc.
Îndepărtați reziduurile persistente și arse cu o racletă.
Aveți grijă când manipulați racleta pentru a preveni
rănirea.
Utilizați racleta numai atunci când murdăria nu
poate fi îndepărtată cu o cârpă umedă sau substanțe
speciale de curățare pentru suprafețele din sticlă
ceramică.
Țineți racleta la unghiul corect (de la 4 la 60°).
Apăsați ușor racleta pe geam și glisați-o peste
semnalizare pentru a elimina murdăria. Asigurați-
mânerul din plastic al racletei (la unele modele) nu
intră în contact cu o zonă de gătit fierbinte.
Nu apăsați racleta perpendicular pe geam și
nu zgâriați suprafața plitei cu vârful sau lama
acesteia.
Îndepărtați imediat orice urmă de zahăr sau alimente
conținând zahăr de pe plita din sticlă ceramică cu
ajutorul unei raclete, chiar dacă plita este încă
fierbinte, deoarece zahărul poate deteriora
permanent suprafața din sticlă ceramică.
Decolorarea suprafeței din sticlă ceramică nu
afectează funcționarea sau stabilitatea suprafeței. O
astfel de decolorare este cel mai frecvent întâlnită din
cauza reziduurilor de alimente arse pe suprafață sau
poate fi cauzată de anumite materiale din care sunt
confecționate vasele pentru gătit (cum ar fi aluminiu
sau cupru). O astfel de decolorare este foarte dificil
de îndepărtat în întregime.
Avertizare: Decolorarea și defecte similare
afectează doar aspectul plitei și nu afectează în mod
direct modul de funcționare a acesteia. Eliminarea
unor astfel de defecte nu sunt acoperite de garanție.
CUPTOR
Curățați pereții cuptorului cu un burete umed și
detergent.
Pentru a curăța petele persistente arse în peretele
cuptorului, folosiți un detergent special pentru email.
După curățare, ștergeți cu grijă cuptorul.
Curățați cuptorul numai atunci când este complet
rece.
RO 15
Nu folosiți niciodată agenți abrazivi, deoarece aceștia
vor zgâria suprafața emailată.
Spălați ustensilele pentru cuptor cu un burete și
detergent. De asemenea, puteți utiliza detergenți
speciali pentru a îndepărta petele sau arsurile dificile.
UTILIZAREA FUNCȚIEI AQUA CLEAN
PENTRU CURĂȚAREA CUPTORULUI
Rotiți BUTONUL DE SELECTARE A SISTEMULUI
DE GĂTIT în poziția Aqua Clean . Setați
BUTONUL DE SETARE A TEMPERATURII la 70°C.
Turnați 0,6 l apă într-o tavă de copt și așezați-o în
ghidajul inferior.
După 30 de minute, reziduurile alimentare de pe
pereții de email ai cuptorului se vor înmuia și vor fi
ușor de curățat cu o cârpă umedă.
Utilizați sistemul Aqua Clean atunci
când cuptorul s-a răcit complet.
SCOATEREA ȘI CURĂȚAREA
GHIDAJELOR DE SÂRMĂ ȘI GHIDAJELOR
TELESCOPICE EXTENSIBILE
Folosiți doar substanțe de curățare convenționale
pentru a curăța ghidajele.
Țineți ghidajele de partea inferioară și trageți-le spre
centrul cavității cuptorului.
Scoateți-le din orificii în sus.
Nu curățați ghidajele extensibile în
mașina de spălat vase.
INSTALAREA INSERȚIEI CATALITICE
Folosiți doar detergenți convenționali pentru
curățarea ghidajelor.
Îndepărtați ghidajele de sârmă sau ghidajele
telescopice. (în funcție de model)
Montați inserțiile catalitice pe ghidajele din sârmă.
Partea de sus a ghidajelor trebuie să fie montată în
orificiile de sus "A", în inserțiile catalitice.
Așezați ghidajele din sârmă cu inserțiile catalitice pe
orificiile "A" de sus, din pereții laterali ai cuptorului.
Apăsați-le în opritorul din partea de jos "B".
Nu spălați inserțiile catalitice în mașina
de spălat vase.
ÎNLOCUIREA BECULUI
Becul este un consumabil și, prin urmare, nu este
acoperit de garanție. Înainte de a schimba becul,
scoateți tăvile, grătarul și ghidajele.
Deconectați aparatul de la rețeaua electrică.
Desfaceți capacul becului și scoateți sau deșurubați
becul.
Lampă cu halogen: G9, 230 V, 25 W. (Bec normal
E14, 230 V, 25 W - în funcție de model).
Protejați-vă pentru a evita arsurile.
ÎNCHIDEREA UȘII COMFORT
(în funcție de model)
Mașinile de gătit sunt echipate cu ușă securizată cu
balamale noi COMFORT. Aceste balamale speciale
garantează închiderea foarte silențioasă și lia ușii
cuptorului.
Dacă forța aplicată pentru a închide ușa
este prea puternică, efectul sistemului
este redus sau sistemul va fi ocolit
pentru siguranță.
SISTEM DE BLOCARE A UȘII
(în funcție de model)
Deschideți sistemul de blocare a ușii împingând-o
ușor spre dreapta cu degetul mare în timp ce trăgeți
simultan ușa spre exterior.
Când a cuptorului este închisă,
sistemul de blocare a ușii revine automat
în poziția inițială.
RO 16
SCOATEREA ȘI INTRODUCEREA UȘII
CUPTORULUI
(în funcție de model)
1. Deschideți ușa cuptorului (până la poziția finală).
2. Ridicați clapele balamalelor ușii (în cazul
închiderii convenționale).
La sistemul de închidere ușoară COMFORT, rotiți
clapele la 90°.
3. Închideti ușor ușa cuptorului până când clapele se
fixează perfect cu balamalele din profilul ușii.
Închideți ușa ușor și trăgeți-o din ambele balamale
ale aparatului, la un unghi de 15° (raportat la
poziția ușii închise).
Înainte de a pune ușa la loc, verificați
întotdeauna ca clapele balamalelor să fie
așezate corect în profilul ușii. Astfel
preveniți închiderea bruscă a balamalei,
care este conectată la un arc puternic.
Dacă aceste clape scapă pot deteriora
ușa cuptorului și pot produce un accident.
Scoaterea și introducerea ușii cuptorului
(în funcție de model)
1.Deschideți ușa cuptorului (până la poziția finală).
2.Ridicați ușa și răsuciți clape.
3. Închideți încet ușa cuptorului, ridicați-o ușor și
trăgeți-o din ambele balamale ale aparatului.
Pentru a pune la loc ușa, reluați pașii aceștia
în ordine inversă. Dacă ușa nu se deschide sau nu se
închide corect, asigurați-vă că balamalele sunt corect
poziționate în cârligele lor.
SCOATEREA ȘI INTRODUCEREA
GEAMULUI DE LA UȘA CUPTORULUI
(în funcție de model)
Geamul de la ușa cuptorului poate fi curățat din
interior, dar trebuie să fie scos mai întâi. Scoateți ușa
cuptorului (a se vedea capitolul "Scoaterea și
introducerea ușii cuptorului").
Ridicați ușor suporturile de pe partea stângă și dreaptă
a ușii (marcaj 1 pe suport) și desprindeți-le de geam
(marcaj 2 pe suport).
Țineți geamul ușii de marginea inferioară; ușor ridicați-
l, astfel încât acesta să nu mai fie atașat de suport; și
scoateți-l.
RO 17
Pentru a scoate al treilea geam (numai cu anumite
modele), ridicați-l și scoateți-l. De asemenea,
îndepărtați garniturile din cauciuc de pe geam.
Pentru a remonta geamul din sticlă, respectați
ordinea inversă. Marcajele (semicirculare) de pe ușă
și geam trebuie să se suprapună.
Scoaterea și introducerea geamului de la
ușa cuptorului (în funcție de model)
Desfaceți șuruburile de pe laturile din stânga și din
dreapta și scoateți profilul de sus. Acum puteți scoate
geamul din sticlă al ușii.
Pentru a pune geamul de sticlă la loc, reluați
pașii enunțați în ordine inversă.
TABEL DEPANARE
Problemă/eroare
Soluție
Siguranța
principală din casa
dumneavoastră se
decuplează des.
Apelați la un tehnician de
service.
Asigurați-
alimentarea tuturor
aparatelor pornite nu
depășește capacitatea
sursei de alimentare cu
energie electrică din casa
dumneavoastră.
Iluminatul
cuptorului nu
funcționează.
Procesul de schimbare a
becului este descris în
capitolul "Curățare și
Întreținere".
Mâncarea este
negătită . . .
Ați ales temperatura
corectă și sistemul de
încălzire adecvat?
Ușa cuptorului este
închisă?
Reparațiile sau orice cereri de garanție rezultate
din conectarea sau utilizarea necorespunzătoare
a aparatului nu sunt acoperite de garanţie. În
acest caz, costurile reparaţiei vor fi suportate de
către utilizator.
INSTRUCȚIUNI DE INSTALARE ȘI
CONECTARE
AMPLASAREA APARATULUI (mm)
Pereții sau mobilierul adiacente aparatului (podeaua,
peretele din spate al bucătăriei, pereții laterali) trebuie
să fie rezistenți la temperaturi până la cel puțin 90°C.
NIVELAREA APARATULUI ȘI SUPORT
SUPLIMENTAR (în funcție de model)
RO 18
AJUSTAREA ÎNĂLȚIMII ARAGAZULUI
(în funcție de model)
Înălțimea aragazului este de 900 mm. Puteți ajusta
înălțimea aparatului de la 850 la 940 mm.
1. Așezați aragazul cu partea din spate pe podea .
2. Deșurubați șuruburile, urmăriți săgețile.
Torx T20
3. Fixați înălțimea dorită.
4. Înșurubați șuruburile la loc.
Aragazul trebuie instalat orizontal!
Urmați acești pași:
1. Rotiți șuruburile de ajustare a înălțimii (a se vedea
figura 1) pentru a ajusta înălțimea aragazului la
poziția dorită.
2. Ajustați roțile (a se vedea figura 2), înșurubându-le
cu două șuruburi în fața plintei. Verificați poziția
orizontală a aragazului utilizând o nivelă.
3. ezați dopurile de mascare în găurile din fața
plintei (a se vedea Figura 3).
INSTALAREA CAPACULUI
(în funcție de model)
PREVENIREA RĂSTURNĂRII (mm)
(în funcție de model)
Fixați suportul pe perete conform schiței,
folosind șuruburile și elementele de prindere livrate.
Dacă șuruburile și elementele de prindere livrate nu
pot fi folosite, folosiți altele care prezintă siguranță în
instalarea pe perete.
RO 19
CONECTAREA LA REȚEAUA ELECTRICĂ
Mașina de gătit electrică este un consumator de
căldură, a cărui instalare și amplasare trebuie
corespundă standardelor locale în vigoare.
Pentru conectare sunt disponibile trei
poduri din alamă.
O punte este necesara pentru
conectarea trifazată (380 - 415V 3N ~).
Pentru conectarea monofazată sunt
necesare trei poduri (220 - 240 V ~).
Un dispozitiv de deconectare a aparatului de la rețea,
ale căror contacte de repaus ale tuturor polilor sunt la
o distanță minimă de 3 mm, trebuie să fie construit în
distribuția stabilă de energie electrică înaintea
aparatului.
Numai o persoană autorizată, calificată poate instala
mașina de gătit. Persoana autorizată este obligată să
fixeze plita electrică a mașinii de gătit în poziție
orizontală, o conecteze la rețeaua de curent și
verifice funcționarea acesteia. Instalarea mașinii de
gătit trebuie fie confirmată în certificatul de
garanție.
Este recomandată conexiunea în trei faze a mașinii
de gătit cu ajutorul unui cablu de conectare de tip
H05VV-F5G-1,5 (anterior CGLG 5Cx1,5), (disjunctor
3x16 A).
Pentru conexiunea într-o singură fază utilizați
H05RR-F3G-4 (anterior GGLG 3Cx4), (disjunctor 32
- 40 A conform modelului)..
Este necesar se fixeze capetele conductorului cu
borne presate împotriva uzurii.
După fixarea capetelor conductorului de sub panoul
de conexiuni (cu borne) înșurubați capetele,
amplasați un cablu în panoul de conexiuni și fixați-l
printr-o clemă împotriva uzurii. Închideți în cele din
urmă capacul panoului de conexiuni.
PROTECȚIA CLEMEI
Clemele trebuie fie protejate printr-un înveliș de
protecție, vezi echipamentul suplimentar. Pericol de
șoc electric.
NOTIFICARE IMPORTANTĂ
În cazul oricărei montări sau demontări a mașinii de
gătit electrice în afara utilizării normale a acesteia,
este necesară deconectarea aparatului de la reţeaua
electrică de distribuţie și asigurarea stării debranșate
a acestuia.
La instalarea aparatului, în vederea funcționării
este necesar să se facă în principal următoarele:
Verificarea corectitudinii conectării la rețea.
O verificare a funcționării încălzitoarelor, a
elementelor de control și reglare.
Prezentarea către client a tuturor funcțiilor
aparatului și familiarizarea cu funcționarea și
întreținerea acestuia.
NOTIFICARE
Mașina de gătit electrică este un aparat din clasa I
conform gradului de prevenție a vătămării din cauza
curentului electric și trebuie fie interconectată cu
conductorul de protecție al rețelei.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Gorenje EC5151WG Manualul proprietarului

Tip
Manualul proprietarului