Sencor SFD 750WH Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
05/2017
- 1 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
RO Deshidrator de alimente
SFD 750WH
05/2017
- 2 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
RO
Deshidrator de alimente
Instruciuni importante privind securitatea
CITII CU ATENIE ȘI PĂSTRAI PENTRU UTILIZARE VIITOARE
Acest aparat poate  utilizat de către copii având vârsta de până la 8 ani și peste, precum
și de către persoanele având capacitatea zică, senzorială sau mentală redusă sau având
experiență sau cunoștințe insuciente, doar dacă aceștia sunt sub supraveghere sau
au fost instruite reglementar în legătură cu utilizarea aparatului și înțeleg eventualele
pericole. Copiilor li se interzice să se joace cu aparatul. Curățarea și mentenanța nu
poate  efectuată de către copii, dacă nu au depășit vârsta de 8 ani și nu se aă sub
supraveghere.
Mențineți aparatul și cablul de rețea al acestuia departe de accesul copiilor sub vârsta
de 8 ani.
Înainte de conectarea consumatorului la priza de rețea, trebuie să vă asigurați
tensiunea specicată pe tăblița de tip aaparatului este conformă cu tensiunea electrică
aprizei.
Apa și curentul electric reprezintă ocombinație periculoasă. Nu utilizați niciodată
aparatul în imediata apropiere acăzii de baie, acabinei de duș sau apiscinei.
Nu utilizați niciodată accesoriile care nu sunt livrate împreună cu acest aparat sau nu
sunt destinate expres acestui aparat.
Nu amplasați aparatul pe parapetele geamurilor.
Asigurați-vă că, cablul de rețea și ștecărul nu pot intra în contact cu apa sau umiditatea.
Amplasați întotdeauna aparatul doar pe osuprafață plană, uscată și stabilă.
Nu stropiți aparatul cu apă sau un alt lichid. NU scufundați părțile inferioare ale aparatului,
la care este adus cablul de rețea, în apă sau alt lichid. Nu turnați în aparat apă sau alte
lichide.
Aparatul este destinat utilizării în gospodărie. Nu-l utilizați într-un mediu industrial sau
afară!
Nu folosiți sprayuri în apropierea aparatului.
În cazul utilizării aparatului în apropierea copiilor, ți deosebit de atenți și alegeți locul
pentru amplasare în așa fel, încât să e departe de accesul copiilor.
În cazul în care nu veți utiliza aparatul, deconectați-l de la priza de rețea. Înainte de
curățare sau mutare procedați în mod similar. Înainte de dezasamblare în componente,
lăsați aparatul să se răcească.,
Nu conectați cablul de rețea la priză, dacă etajele concrete ale aparatului sunt întoarse
(în poziția de depozitare) și nu-l răsturnați în poziția de depozitare, dacă nu este complet
rece.
Nu așezați aparatul pe un erbător electric sau pe gaz și nici în apropierea acestora, nu-l
amplasați în aproprierea focului deschis și nici aaltor aparate sau instalații care reprezintă
surse de căldură.
05/2017
- 3 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Nu utilizați aparatul deteriorat, aparatul având cablul de rețea deteriorat sau ștecărul
deteriorat al cablului de rețea.
În nici un caz nu reparați aparatul dumneavoastră înșivă, nu efectuați nici un fel de
modicări pe aparat - pericol de electrocutare! Toate reparațiile și reglările acestui aparat
trebuie încredințate unei rme/unui service specializate/specializat. Prin intervenția în
aparat în cursul valabilității garanției vă expuneți la pierderea compensației din garanție.
Nu așezați cablul de rețea în aproprierea suprafețelor erbinți sau peste obiecte ascuțite.
Nu așezați pe cablul de rețea obiecte grele, amplasați cablul în așa fel, încât să nu se
calce pe el și să se evite împiedicarea de acesta. Aveți grijă ca, cablul de rețea să nu e
atârnat peste marginea mesei sau să nu atingă suprafața erbinte.
Nu deconectați aparatul de la priza de rețea prin tragerea de cablul de rețea - pericol
de deteriorare acablului de rețea / aprizei de rețea. Deconectați cablul de la priză prin
tragerea ștecărului cablului de rețea.
Nu utilizați aparatul pentru alte scopuri decât cele pentru care afost conceput.
Nu utilizați acest aparat în cazul în care este deteriorat cablul de rețea sau ștecărul, în
cazul în care nu funcționează corect, dacă este deteriora sau dacă acăzut jos. În cazul
în care cablul de rețea este deteriorat, trebuie înlocuit de către un centru de service
autorizat sau de către oaltă persoană având calicarea similară, pentru ase evita situațiile
periculoase.
Atenie:
Acest aparat nu este destinat să e comandat prin intermediul programatorului, al
timer-ului sau al comenzii la distanță.
Acest aparat este destinat utilizării în gospodărie!
Nu spălați aparatul în mașina de spălat vase!
05/2017
- 4 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
A
2
1
3
B
2
1
05/2017
- 5 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
RO
Deshidrator de alimente
Instruciuni de utilizare
Înainte de utilizarea acestui aparat, vă rugăm să vă familiarizați cu instrucțiunile de deservire, și anume, și în
cazul în care ați fost deja familiarizat cu utilizarea aparatelor de tip similar. Utilizați consumatoarele așa cum este
descris în prezentele instrucțiuni de utilizare. Păstrați instrucțiunile pentru eventualele necesități viitoare.
Cel puțin pe durata existenței dreptului legal dintr-o derulare defectuoasă, eventual a garanției pentru
calitate, recomandăm să păstrați cutia de carton originală de transport, materialul de ambalare, bonul de casă
și conrmarea de răspundere avânzătorului sau certicatul de garanție. În cazul transportului, recomandăm
ambalarea consumatorului înapoi în cutia originală aproducătorului.
DESCRIEREA APARATULUI
A1 Capac
A2vi
A3 Butonul oprit / pornit
SETAREA ÎNĂLIMII ÎNTRE TĂVI
Deshidratorul de alimente oferă două posibilități de setare aînălțimii între etaje. Pentru setarea înălțimii mai mici
(de bază) 1,5 cm, puneți tăvile de uscare una peste alta în așa cum este specicat pe B1. Răsuciți tăvile în așa fel,
încât acele indicatoare aate în partea inferioară atăvilor să e amplasate lângă canelurile din partea superioară
aecărei tăvi.
Pentru setarea distanței între tăvi 2,8 cm, întoarceți și așezați tăvile una deasupra celeilalte în așa fel, încât acele
indicatoare să intre exact în caneluri, așa cum este marcat pe B2.
ALTERNAREA TĂVILOR
Acest deshidrator de alimente este construit ingenios pe principiul circulației aerului erbinte pentru evacuarea
umidității din alimente. În cursul procesului de deshidratare, tăvile ar trebui alternate, pentru a se asigura
deshidratarea uniformă aconținutului. Tăvile amplasate cel mai aproape de fund sunt expuse la cea mai înaltă
temperatură - aici procesul de deshidratare se desfășoară mai rapid.
Deci, simplu, scoateți-le și așezați-le pe etajele superioare, tăvile aate la etajele superioare așezați-le la etajele
inferioare ale deshidratorului.
INEI MINTE
1) Cele mai bune rezultate se obțin dacă utilizați alimente de calitate superioare. Uscați întotdeauna alimente
proaspete, de calitate superioară, obucată necorespunzătoare poate inuența calitatea întregului conținut al
deshidratorului.
2) Este important ca alimentele să e curate – spălați-le bine, scoateți afară bucățile moi sau stricate.
Asigurați-vă că aveți mâinile curate, aparatele și tăvile deshidratorului utilizate pentru prepararea alimentelor
trebuie să e, de asemenea, curate.
3) Durata procesului de deshidratare este diferită și depinde de cantitatea de alimente, grosimea ecărei bucăți,
mărimea acesteia, umiditatea aerului și cantitatea de umiditate direct în alimente..
4) Înainte de averica gradul de deshidratare, lăsați alimentele să se răcească.
5) Dacă necesar, tăvile pot  umplute complet, bucățile se pot atinge între ele, dar nu au voie să se suprapună.
6) În alimentele deshidratate poate rămâne circa 6–10 % umiditate fără riscul de alterare. Multe din alimentele
deshidratate vor avea oconsistență dură, asemănătoare cu lemnul-dulce.
7) Alternați tăvile, îndată ce observați că deshidratarea nu se desfășoară uniform, sau dacă aparatul este umplut la
maximum cu alimente.
8) Pentru îndepărtarea sâmburilor și cozilor de la prune, struguri, cireșe, deshidratați-le la 50 % și apoi eliminați
sâmburii, cozile etc. În acest mod împiedicați eliminarea sucului din alimente.
TABEL CUPRINZÂND TIMPUL RECOMANDAT PENTRU
DESHIDRATAREA FRUCTELOR
Intervalele de timp menționate sunt aproximative și depind de temperatura camerei, umiditatea atmosferei,
umiditatea alimentelor aate în procesul de deshidratare și de grosimea la care sunt tăiate feliile de alimente.
Conținutul de suc al produselor alimentare diferă. Zahărul de fructe la unele soiuri necesită un interval de timp
de uscare mai lung.
Fructe Pregătire Test deshidratare Durata
deshidratare
Mere Îndepărtați cojile, sâmburii și tăiați în felii sau
rondeluri. Înainte de introducere în deshidrator,
presați timp de 2 minute. Apoi uscați-le și puneți pe
tava de deshidratare.
Sunt moi 4–15 ore
Caise Uscați-le tăiate în două sau în patru bucăți. Înainte
de deshidratare trebuie adaptate în așa fel, încât
să e menținută culoarea și să nu e afectată
coaja fructului.
Sunt moi 8-36 ore
Banane Îndepărtați cojile și tăiați în felii având grosimea
de 0,3 cm..
Sunt moi 5-24 ore
Fructe boboase Fragii ar trebui tăiați în felii având grosimea de
0,9 cm. Restul de fructe boboase se lasă întregi.
Fructele boboase având suprafața ceroasă se spală
în apa clocotită.
Nu există
umiditate vizibilă.
5-24 ore
Cireșe Nu îndepărtați cozile, dacă nu le veți procesa imediat.
Tăierea în două jumătăți este opțională, dacă doriți
să faceți așa, timpul oportun este după ce s-au
deshidratat la 50 %.
Membranoase, dar
unsuroase
6-36 ore
Coacăze Spălați bine, tăiați sau lăsați întregi Nu există
umiditate vizibilă.
4-20 ore
Struguri (violet
închiși)
Spălați, îndepărtați ciorchinele lăsați boabe întregi. Moi,
membranoase
6-36 ore
Nectarine Nu este necesară îndepărtarea cojii, se pot tăia în felii
sau rondeluri având grosimea de 0,9 cm.
Sunt moi 6-24 ore
Coji de portocale Tăiați-le în felii alungite și uscați.
Pisați-le abia după deshidratare.
Sunt moi 6–15 ore
Piersici În cursul deshidratării puteți îndepărta coaja.
Scoateți sâmburii după ce au fost deshidratați
50 %. Înainte de deshidratare trebuie tăiate în două
jumătăți sau în patru sferturi.
Sunt moi și
membranoase.
5-24 ore
Pere Îndepărtați coaja, sâmburii și țesutul lemnos.
Tăiați în felii, rondeluri sau în două jumătăți, în patru
bucăți sau în opt bucăți.
Sunt moi și
membranoase.
5-24 ore
Kaki Folosiți doar fructele coapte. Spălați, îndepărtați
capul, tăiați în felii sau rondeluri având grosimea
de 0,9 cm.
Sunt moi 5-20 ore
Ananas (întreg) Îndepărtați nucleul și coaja, tăiați în felii, sectoare
sau bucăți mici.
Sunt moi 6-36 ore
Ananas (din
conservă)
Uscați și scuturați. Amplasați pe tăvi. Sunt
membranoase.
6-36 ore
Prune de toamnă Spălați și lăsați fructe întregi sau despicate în două
jumătăți, îndepărtați cozile, eventual sâmburii, dacă
sunt deshidratate pe jumătate.
Sunt moi 5-24 ore
Prune de toamnă
uscate
Procedați similar ca la prunele de toamnă obișnuite,
dar, înainte de deshidratare, presați-le mai întâi circa
2 minute în apa clocotită.
Sunt
membranoase.
8-36 ore
Revent Folosiți doar tulpinile subțiri. Spălați și tăiați în bucăți
lungi de 2,54 cm.
Nu există
umiditate vizibilă.
4-16 ore
TABEL CUPRINZÂND TIMPUL RECOMANDAT PENTRU
DESHIDRATAREA LEGUMELOR
Legumele Pregătire Test
deshidratare
Durata
deshidratare
Inima de anghinare Tăiați inima în felii având grosimea de 0,3 cm.
Fierbeți 5 - 8 minute într-ocană de 3/4 de apă
conținând 1 lingură de suc de lămâie.
Este fragedă. 4-12 ore
Sparanghel Spălați și tăiați în bucăți lungi de 2,54 cm.
Vârfurile reprezintă ocalitate mai bună aprodusului.
Partea din dorsală, pisată înainte de uscare, constituie
un ingredient excelent pentru diferite mâncăruri.
Este fraged. 4-10 ore
Fasole (verde sau
galbenă)
Tăiați în bucăți având lungimea de 2,54 cm sau în stil
franțuzesc. Tratați în abur până ce sunt transparente.
După deshidratare parțială, agitați fasolea în așa fel,
încât împingeți ceea ce afost în mijlocul tăvii spre
margini și invers.
Sunt fragede. 4-14 ore
Sfeclă Tăiați rădăcinile și tot ce se aă la odistanță de 2,54 cm
de la partea inferioară, spălați, pre-erbeți, răcoriți și
îndepărtați coaja. Tăiați în cuburi sau felii.
Sunt fragede,
de culoare
roșu-închis.
4-12 ore
Varză de Bruxelles Îndepărtați tulpina și tăiați în două jumătăți. Este fragedă. 5-15 ore
Broccoli Tăiați de jur împrejur, tăiați la fel ca înainte de
consumare, spălați bine, tratați în abur 3 - 5 minute.
Este fragedă. 5-15 ore
Căpățâni de varză Curățați căpățâna și tăițși în felii având grosimea
de 0,3 cm.
Tăiați mijlocul în felii de 0,6 cm grosime. Utilizați tava
inferioară adeshidratorului.
Este
membranoasă.
4-12 ore
Morcov Alegeți morcovul tânăr cu rădăcini ne. Tratați în
abur până ce devine moale, tăiați în felii, bucăți mici,
cuburi sau deluțe.
Este
membranos.
4-12 ore
Conopidă În 2,2 l de apă puneți 3 linguri de sare și, în această
soluție, presați conopida timp de 2 minute. Tratați în
abur până ce devine moale.
Este
membranoasă.
5-15 ore
Țelină Separați tulpina de frunze. Spălați bine ambele părți.
Tăiați tulpina în felii având grosimea de 0,6 cm. Mai
întâi uscați frunzele.
Este fragedă. 4-12 ore
Porumb Înainte de tratarea în abur, îndepărtați coaja și
eventualele defecte.
Pre-erbeți întregul știulete de porumb. Boabele de
porumb trebuie date jos de pe știulete prin tăierea
cu cuțitul și punerea pe tavă. În cursul procesului de
deshidratare, agitați de câteva ori.
Este fragedă. 4-15 ore
Castravete Îndepărtați coaja, tăiați în bucăți de 0,3 cm grosime
și uscați.
Este
membranos.
4-14 ore
Pătlăgele vinete Scurtați spălați, tăiați în felii de 0,6 la 1,2 cm grosime
și amplasați pe tăvi.
Este fragedă. 4-14 ore
Ceapă și praz Îndepărtați coaja, tăiați în bucăți de 1,2 cm grosime, în
cursul deshidratării agitați de câteva ori.
Este
membranoasă.
4-10 ore
Bamă Folosiți capsule tinere, ne Spălați, scurtați și tăiați în
rondeluri de 0,6 cm grosime.
Este
membranoasă.
3-10 ore
Arpagic Tăiați și așezați pe suprafața tăvii. Este fraged. 4-10 ore
Pătrunjel Rupeți în bucăți mici, uscați, apoi, dacă necesar,
scurtați.
2-10 ore
Păstârnac Procedura este identică cu cea de la morcov.
Mazăre Folosiți bucăți mici și dulci. Scoateți conținutul păstăii
și pre-erbeți puțin (3 - 5 minute).
Este fragedă. 4-10 ore
05/2017
- 6 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Ardei (verde și
ienibahar)
Tăiați în felii sau rondeluri având lungimea de 0,6 cm și
îndepărtați semințele, spălați și uscați.
Sunt fragede
până la
membranoase.
4-10 ore
Carto Îndepărtarea cojii este opțională. Tăiați în felii având
grosimea de la 0,4 cm la 0,6 cm, în cuburi sau în stil
franțuzesc. Tratați în abur ca la sfeclă.
Este fragedă. 5-12 ore
Dovleac Tăiați în bucăți mici. Coaceți sau tratați în abur până
ce devine moale. Tăiați în felii de 2,54-7,6 cm lățime,
îndepărtați coaja și miezul.
Tăiați în felii de 1,2 cm grosime și introduceți în mixer.
Uscați cu ajutorul hârtiei.
Este
membranos.
5-15 ore
Pătlăgele roșii Spălați, îndepărtați cozile. Introduceți în apa clocotită
pentru aasigura frăgezirea cojii. Tăiați în două jumătăți
sau în felii.
Sunt
membranoase.
6-24 ore
Broajba Procedura ca la morcov, tăiați, dar mai n.
Cucurbeta Vezi pătlăgele vinete
Usturoi Divizați în căței, dați jos coaja exterioară, tăiați în
feliuțe și uscați pe tăvi.
După uscare (deshidratare), după nevoie, procesați ca
ingredient de gust (mărunțiți).
Este foarte
fraged.
4-15 ore
Legume foliacee
(spanac, varză-
creață, muștar,
broajba)
Spălați bine, îndepărtați tulpinile tari.
Tratați în abur până ce legumele sunt moi, dar nu
îmbibate.
Sunt foarte
fragede.
4-10 ore
Ciuperci Alegeți ciuperci proaspete, tinere. Îndepărtați
impuritățile cu operie sau ocârpă umedă. Tăiați,
scurtați sau uscați bucăți întregi
– depinde de mărimea acestora.
Membranoase
până la
fragede-depinde
de mărime și
vârstă.
3-10 ore
MENTENANĂ ȘI ÎNGRIJIRE
Înainte de curățare, opriți aparatul și deconectați de la priza de rețea.
Pentru curățarea tăvilor concrete ale deshidratorului de alimente este sucientă ocârpă umezită într-osoluție
slabă de săpun, în cazul unor impurități mai mari, spălați ecare tavă sub jet de apă călduță.
Pentru curățarea aparatului nu utilizați solvenți sau diluanți, de exemplu, detergenții abrazivi-pot afecta nisarea
de suprafață aaparatului.
În cazul în care nu veți folosi consumatorul, depuneți-l într-un loc curat și uscat, departe de accesul copiilor.
Pentru depozitarea aparatului (în urma dezasamblării prealabile) puteți folosi cutia de carton de transport.
Înainte de prima utilizare, toate componentele de accesorii (ecare etaj de deshidratare, capacul) ale
deshidratorului trebuie spălate cu apă erbinte și detergent de bucătărie, după care se clătesc cu apă.
Înainte de prima utilizare se recomandă pornirea aparatului în gol și funcționarea acestuia timp de min. 4
ore. După oprire, lăsați aparatul și toate accesoriile acestuia să se răcească pentru ascăpa de eventualul miros
neplăcut.
DATE TEHNICE
Tensiune nominală ...................................................................................................................................................................... 220–240 V
Frecvență nominală ............................................................................................................................................................................. 50 Hz
Putere consumată nominală .................................................................................................................................................230–250 W
Clasa de protecție (contra electrocutării) .............................................................................................................................................II
Gradul de zgomot ........................................................................................................................................................................... 20 dB(A)
Valoarea declarată aemisiilor de zgomot aacestui consumator este de 20 dB(A), ceea ce reprezintă nivelul Aal
puterii acustice, având în vedere puterea acustică de referință 1 pW.
Explicarea noiunilor tehnice
Clasa de protecție contra electrocutării:
Clasa aII-a– Protecție contra electrocutării este asigurată prin izolație dublă sau întărită.
În cadrul perfecționării continue aproducției, constructorul își rezervă dreptul la modicarea textului, adesignului
și aspecicațiilor tehnice fără atenționare prealabilă.
INSTRUCIUNI ȘI INFORMAII REFERITOARE LA
MANIPULAREA AMBALAJULUI FOLOSIT
Materialul de ambalare folosit trebuie depus la locul stabilit de către comună pentru depozitarea deșeurilor.
LICHIDAREA INSTALAIILOR ELECTRICE ȘI ELECTRONICE
UZATE
Acest simbol aat pe produse sau pe documentele însoțitoare înseamnă că produsele
electrice și electronice uzate nu pot  aruncate în deșeurile comunale obișnuite. Pentru
o lichidare corectă, reabilitare și reciclare, predați aceste produse la locurile de colectare
stabilite. Alternativ, în unele țări ale Uniunii Europene sau alte țări europene, puteți restitui
produsele dumneavoastră către comerciantul local în momentul achiziției unui produs nou
echivalent.
Prin lichidarea corectă aacestui produs ajutați cu păstrarea resurselor naturale prețioase și
cu prevenirea impactelor potențiale negative asupra mediului și sănătății umane, ceea ce ar
putea  urmările lichidării incorecte adeșeurilor. Cereți alte detalii de la autoritățile locale sau
de la cel mai apropiat centru de colectare.
În cazul lichidării incorecte aacestui tip de deșeu, puteți  amendați potrivit unor reglementări naționale.
Pentru operatorii economici din ările Uniunii Europene
Dacă doriți să lichidați instalațiile electrice și electronice, cereți informațiile necesare de la comerciantul sau
furnizorul dumneavoastră.
Lichidarea în celelalte ări în afara Uniunii Europene
Acest simbol este valabil în Uniunea Europeană În cazul în care doriți să lichidați acest produs, cereți informațiile
necesare de la autoritățile locale sau de la comerciantul dumneavoastră în legătură cu modalitatea de lichidare .
Acest produs îndeplinește toate cerințele de bază ale directivelor UE care se referă la acesta.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6

Sencor SFD 750WH Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare