Russell Hobbs 18036-56 Classics Manualul proprietarului

Categorie
Mașini pentru fabricarea pâinii
Tip
Manualul proprietarului

Acest manual este potrivit și pentru

2
3:20
size
crust
colour
start
stop
menu
Z
-
+
T
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
2
7
2
4
u
d
11
12
193
instrucţiuni
schiţe
1 capac
2 mâner
3 fereastră
4 ventilatoare
5 balamale
6 unitate de acţionare
7 bridă de arc
8 bec
9 temporizator
10 pală
11 tavă pentru pâine
12 ax
u mărime
d culoare coajă
Citiţi instrucţiunile, păstraţi-le într-un loc sigur; dacă daţi aparatul altcuiva, nu uitaţi să daţi şi
instrucţiunile. Îndepărtaţi toate ambalajele înainte de folosire.
A PREVEDERI IMPORTANTE DE SIGURANŢĂ
Respectaţi măsurile de siguranţă de bază, inclusiv:
1 Aparatul poate fi folosit de copii în vârstă de 8 ani sau mai mari și
de către persoane cu capacităţi fizice, senzoriale sau mentale
reduse sau lipsă de experienţă și cunoștinţe dacă sunt
supravegheaţi/instruiţi și înţeleg pericolele la care se supun. Copiii
nu trebuie să se joace cu aparatul. Curăţarea și utilizarea de către
utilizator nu trebuie efectuate de copii decât dacă aceștia au
peste 8 ani și sunt supravegheaţi. Nu lăsaţi aparatul și cablul la
îndemâna copiilor sub 8 ani.
2 Nu conectaţi aparatul prin intermediul unui sistem cu
temporizator sau cu comandă de la distanţă.
¬ Suprafeţele aparatului se vor încinge.
3 În cazul în care cablul este deteriorat, trebuie înlocuit de către
fabricant, agentul de service sau orice altă persoană calificată,
pentru a evita accidentele.
H Nu introduceţi aparatul în lichid.
4 Nu folosiţi aparatul lângă sau sub materiale inflamabile (spre ex., perdele).
5 Nu acoperiţi aparatul sau nu aşezaţi nimic pe el.
6 Când nu utilizaţi aparatul, înainte de a-l muta şi înainte de a-l curăţa, scoateţi-l din priză.
7 Nu folosiţi alte accesorii sau ataşamente decât cele furnizate de noi.
8 Nu folosiţi aparatul în niciun alt scop decât cel descris în aceste instrucţiuni.
9 Nu operaţi aparatul dacă este stricat sau nu funcţionează corect.
10 Pentru a opri aparatul, apăsaţi butonul butonul I şi menţineţi-l şi menţineţi-l apăsat timp de
2 secunde.
exclusiv pentru uz casnic
U ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
Curăţaţi aparatul pentru a îndepărta praful etc.
C MOD DE FUNCŢIONARE - PE SCURT
1 Selectaţi o reţetă.
2 Introduceţi ingredientele în tava pentru pâine, în ordinea corectă - acest lucru este esenţial.
3 Introduceţi tava pentru pâine în aparat şi închideţi capacul.
4 Cu ajutorul butonului de meniu Z, alegeţi un program (1-12).
5 Cu ajutorul butonului pentru culoarea cojii ghh , mutaţi săgeata din partea de sus a
afişajului pe becul g , medie h , sau închisă h.
194
6 Cu ajutorul butonului de mărime FGH, mutaţi săgeata din partea de jos a afişajului pe mică
F (500 g), medie G (750 g) sau mare H (1 kg).
7 Folosiţi butoanele + şi – pentru a seta temporizatorul (opţional).
8 Apăsaţi butonul I pentru a porni programul.
9 Afişajul va activa numărătoarea inversă, apoi va emite un bip când a terminat.
, După bip, aparatul va rămâne cald timp de o oră, pentru programele 1, 2, 3, 5, 8, 9, 10 şi 11.
C PREPARARE
10 Aşezaţi aparatul pe o suprafaţă stabilă, nivelată, termorezistentă.
11 Lăsaţi un spaţiu de cel puţin 50 mm în jurul aparatului.
12 Deschideţi capacul.
13 Folosiţi mânerul pentru a trage tava pentru pâine în sus şi a o scoate din aparat.
14 Montaţi pala pe axul de pe fundul tăvii pentru pâine.
15 Axul şi orificiul de pe pală au forma unui D.
16 Pregătiţi o tavă de sârmă (pentru pâine), un suport termorezistent (pentru tava pentru pâine)
şi mănuşile de bucătărie.
18 Este important ca ingredientele săe măsurate corect.
19 Folosiţi aceleaşi linguri de măsurat pentru toate ingredientele.
20 Nivelaţi lingurile cu latul unui cuţit.
21 Nu folosiţi un vas de măsurat - cântarele electronice sunt mult mai precise, folosiţi-le pentru a
cântări apa.
22 1 mililitru de apă cântăreşte 1 gram, prin urmare apa din reţetă este indicată în grame (g), şi
nu în mililitri (ml).
23 Dacă totuşi doriţi să folosiţi un vad de măsurat, 1 mililitru de apă cântăreşte 1 gram, deci
puteţi înlocui gramele „g“ cu mililitrii „ml“, însă este posibil ca rezultatul să nu fie fidel.
24 Dacă folosiţi altă reţetă, înlocuiţi mililitrii (ml) de apă cu grame (g), pentru acurateţe.
25 Este important să adăugaţi ingredientele în ordinea corectă.
26 Le-am numerotat, pentru a vă fi mai uş or.
27 Mai întâi, adăugaţi lichidul.
28 De obicei, acesta este apă, însă ar putea include lapte şi/sau ouă.
29 Apa/laptele trebuie să fie calde (20°C-25°C/68°F-77°F).
30 Apa fierbinte sau rece va inhiba drojdia.
31 Adăugaţi zahăr şi sare dacă este necesar.
32 Adăugai ingredientele umede - mierea, siropul, melasa...
33 Adăugaţi ingredientele uscate - făina, laptele praf, ierburile, condimentele...
34 La final - adăugaţi drojdia uscată (sau praf de copt/bicarbonat de sodiu).
35 Aşezaţi-o deasupra şi nu o udaţi, altfel va începe să acţioneze prea devreme.
, Dacă folosiţi un temporizator, este şi mai important ca drojdia şi apa să fie bine separate.
36 Alunele, stafidele etc. sunt în mod normal adăugate în cea de-a doua fază de frământare.
C ÎNCĂRCAREA
36 Curăţaţi orice scurgere din tava pentru pâine.
37 Coborâţi tava pentru pâine în aparat.
38 Este posibil să fie nevoie să rotiţi puţin unitatea de acţionare pentru a instala tava.
39 Închideţi capacul.
C PORNIRE
40 Băgaţi întrerupătorul în priză.
41 Aparatul va emite un sunet scurt.
42 Pe afişaj va apărea 1P (programul 1, cu coajă medie, apoi 3:20 (durata programului).
43 Cu ajutorul butonului de meniu Z, alegeţi un program (1-12).
195
C CULOAREA COJII
44 Cu ajutorul butonului pentru culoarea cojii ghh , mutaţi săgeata din partea de sus a
afişajului pe becul g , medie h , sau închisă h.
, deschisă g (aşaj = L ), medie h (aşaj = P ), închisă h (aşaj = H )
45 Această funcţie funcţionează doar cu programele 1, 2, 3 şi 5.
C MĂRIME
46 Cu ajutorul butonului de mărime FGH, mutaţi săgeata din partea de jos a afiş ajului pe mică
F (500 g), medie G (750 g) sau mare H (1 kg).
47 Aceste mărimi sunt aproximative - consideraţi-le mică, medie şi mare.
48 Această funcţie funcţionează doar cu programele 1, 2, 3, 5 şi 8.
C TEMPORIZATORUL
49 Dacă nu folosiţi un temporizator, mergeţi direct la punctul 63.
50 Folosiţi temporizatorul pentru a seta înainte timpul de finalizare, până la 13 ore (inclusiv
timpul pentru reţetă).
51 Această funcţie funcţionează doar cu programele 1, 2, 3 şi 5.
52 Nu folosiţi temporizatorul pentru reţetele care conţin lapte proaspăt, iaurt, brânză, ouă,
fructe, ceapă sau orice alt ingredient ce s-ar putea altera dacă le lăsaţi câteva ore într-un
mediu cald şi umed.
53 Ingredientele lăsate împreună pe o perioadă lungă de timp vor interacţiona inevitabil, în
special în zilele călduroase sau umede
54 Nu folosiţi ingrediente umede precum fructele.
55 Adăugaţi alunele sau stafidele după făină
56 Decideţi când doriţi să fie gata pâinea, spre ex., la ora 18:00.
57 Verificaţi acum cât este ora, spre ex., 07:00.
58 Calculaţi diferenţa dintre cele două ore, spre ex., 11 ore.
59 Folosiţi butoanele + şi - pentru a modifica durata indicată pe afişajul duratei programului la
durata pe care tocmai aţi calculat-o (spre ex., 11 ore).
60 Fiecare atingere va descreş te - sau creşte + durata afişată cu câte 10 minute
61 Nu puteţi reduce durata la mai puţin decât durata programului.
62 Durata maximă ce poate fi indicată pe afişaj este de 13 ore.
C PORNIREA APARATULUI
63 Apăsaţi butonul I pentru a porni programul.
64 Aparatul va emite un sunet scurt.
65 Afişajul va activa numărătoarea inversă, apoi va emite un bip când a terminat.
66 Dacă folosiţi programul 3, frământarea nu va porni în primele 30 de minute, timpul în care
ingredientele sunt î ncălzite.
67 Verificaţi aluatul (prin fereastră) după 30 de minute de frământare.
68 Dacă observaţi ingrediente neîncorporate pe pereţii tăvii pentru pâine, deschideţi capacul şi
luaţi-le cu o spatulă pentru a le pune în aluat, apoi închideţi capacul.
69 Răzuiţi doar pereţii, evitaţi pala.
C GATA?
70 Pentru a opri aparatul, apăsaţi butonul I şi menţineţi-l apăsat timp de 2 secunde.
71 Pentru rezultate optime, scoateţi pâinea imediat ce este gata.
72 Dacă nu opriţi aparatul, acesta va menţine pâinea caldă timp de o oră.
73 Va emite un bip de 10 ori, apoi se va opri.
74 Scoateţi aparatul din priză.
, Când capacul va fi ridicat, din vas va ieși abur și aer fierbinte.
75 Purtaţi mănuşi de bucătărie.
76 Deschideţi capacul.
196
77 Folosiţi mânerul pentru a trage tava pentru pâine în sus şi a o scoate din aparat.
78 Î ntoarceţi tava pentru pâine invers şi scuturaţi-o pentru a scoate pâinea.
79 Este posibil să fie nevoie să folosiţi o spatulă termorezistentă din plastic sau lemn pentru a
dezlipi pâinea de pe marginile tăvii pentru pâine.
80 Aşezaţi pâinea pe o tavă de sârmă şi lăsaţi-o să se răcească 20-30 minute înainte de a o tăia.
81 Aşezaţi tava pentru pâine pe un suport termorezistent.
82 Verificaţi dacă pala se află încă în tava pentru pâine.
83 Dacă pala este în pâine, scoateţi-o cu o spatulă de lemn sau plastic.
84 Înainte de a folosi aparatul din nou, lăsaţi-l să se răcească şi curăţaţi-l.
85 Dacă aparatul este prea fierbinte, afişajul va indica un mesaj de eroare.
C alune, stafide etc.
86 Alunele, stafidele etc. sunt în mod normal adăugate în cea de-a doua fază de frământare.
87 Aparatul va emite un bip de 15 ori atunci când trebuie introduse acestea.
88 Bipurile vor fi emise cam la 22 de minute după pornirea programelor 1 şi 5, însă la 47 de
minute după pornirea programului 3.
89 Această funcţie funcţionează doar cu programele 1, 3 şi 5.
90 Dacă folosiţi fructe sau legume proaspete, uscaţi-le cu prosoape de bucătărie.
91 Aparatul va emite un bip de 15 ori atunci când trebuie introduse acestea.
92 Deschideţi capacul.
93 Împrăştiaţi noile ingrediente peste aluat.
94 Închideţi capacul.
C PROGRAME
1 de bază (basic)
Pentru pâinea albă de bază sau reţetele bazate pe aluat de pâine albă.
2 franţuzească (french)
Pentru pâinea franţuzească, cu o textură uşoară şi coajă mai crocantă. Reţetele compatibile cu
acest program nu folosesc de obicei unt (sau margarină) sau lapte. Va rămâne proaspăt timp de
câteva ore.
3 grâu integral/făină integrală (wholewheat/wholemeal)
Făina pentru panificaţie necesită preîncălzire timp de 30 de minute înainte de frământare.
Franzelele tind să fie mai mici şi mai dense. Nu se prepară prea bine dacă folosiţi temporizatorul.
4 prăjituri (cake)
Pentru reţete de prăjituri şi aluat nefermentat, nu aluat normal, se foloseşte de obicei praf de
copt sau bicarbonat de sodiu ca şi agent de creştere, nu drojdie.
5 dulciuri (sweet)
Pentru reţetele de pâine dulce, care conţin adesea fructe normale sau uscate.
6 aluat (dough)
Acesta foloseşte aparatul pentru mixare/fermentare.
Scoateţi aluatul imediat ce programul s-a terminat.
Loviţi-l, acoperiţi-l şi lăsaţi-l să se odihnească timp de aproximativ zece minute înainte de a tăia/
da o formă.
7 gem (jam)
Acesta preîncălzeşte ingredientele, apoi le fierbe. Lăsaţi suficient spaţiu pentru ca gemul să se
umfle când fierbe. Dacă gemul intră în aparat, va fi greu de curăţat.
, Aveţi grijă - gemul fierbinte vă poate provoca arsuri grave.
8 sendviş (sandwich)
Acesta face o franzelă cu textură pufoasă şi coajă subţiere, ideală pentru prepararea sendvişurilor.
9 fără gluten (gluten-free)
Pâinea fără gluten foloseşte alte substanţe pentru a conferi elasticitate aluatului. Pâinea este mai
densă şi mai grosieră decât pâinea făcută din făină pentru panificaţie.
197
10 coacere rapidă I (fastbake I)
11 coacere rapidă II (fastbake II)
Aceste programa sunt variaţii ale programului de bază, cu frământare, creştere şi perioadă de
coacere reduse.
Durata programelor este redusă cu 55 şi, respectiv, 80 de minute
Aceste franzele vor fi mai mici, mai dense şi mai grosiere decât cele normale, iar orice
ingrediente suplimentare (afine, alune etc.) pot fi zdrobite sau distribuite neuniform
12 specialităţi (speciality)
Acest program este special conceput pentru reţeta de franzelă din malţ.
C INGREDIENTE
făină
Tipul de făină folosită este foarte important. Nu puteţi folosi făină integrală „obişnuită“ pentru
prepararea pâinii. Cumpăraţi făină ce are în denumire „panificaţie“ sau „pâine“. Cele mai
răspândite sunt comercializate sub denumirea de făină albă de panificaţie. Aceste tipuri de făină
„de panificaţie“ sau „ pentru pâine“ conţin mai mult gluten decât făina obişnuită pentru copt.
Glutenul este o proteină care conferă structura şi textura pâinii. Reţine dioxidul de carbon
produs de drojdie, conferind elasticitate aluatului.
alte tipuri de făină pentru pâine
Acestea includ făina neagră de panificaţie, făina integrală de panificaţie şi făina din grâu integral.
Acestea au nivele mai scăzute de gluten decât făina albă de panificaţie. Franzelele negre tind să
fie mai mici şi mai dense decât franzelele albe. În general, dacă înlocuiţi făina albă de panificaţie
pe jumătate cu făină neagră în reţetă, puteţi face pâine cu aromă „de pâine neagrăşi textură
„de pâine albă“.
drojdie
1 Drojdia este un organism viu. În combinaţie cu umezeala, alimentele şi că ldura, drojdia
eliberează dioxid de carbon, care face aluatul să crească.
2 Vă recomandăm să folosiţi „drojdie uscată activă, cunoscută şi sub numele de „drojdie
instant“ sau „drojdie uscată uşor de încorporat. Aceasta este comercializată de obicei în
pachete de 7 grame şi nu trebuie dizolvată în apă în prealabil.
3 Dacă nu folosiţi toată drojdia dintr-un pachet, aruncaţi drojdia rămasă.
4 Nu folosiţi drojdie proaspătă sau din conservă - nu este compatibilă cu aparatul.
5 Verificaţi data de expirare de pe pachetul de drojdie.
6 Puteţi să folosiţi şi drojdie „cu acţionare rapidă“ sau „pentru maşina de făcut pâine“ - drojdie
foarte puternică care face aluatul să crească de 50% mai rapid. Dacă folosiţi aceste tipuri de
drojdie, va trebui să exersaţi pentru a obţine rezultate optime. Aţi putea începe să le încercaţi
cu programele 10 şi 11.
lichid
1 Ingredientul lichid este de obicei apă sau lapte, sau o combinaţie ale acestora.
2 Apa face coaja crocantă. Laptele face coaja mai moale.
3 Apa/laptele trebuie să fie calde (20°C-25°C/68°F-77°F).
4 Unele reţete necesită apă fierbinte (adică 35°C-50°C/95°F-12F), pentru a grăbi procesul.
Doar drojdia cu acţionare rapidă poate rezista la această temperatură.
5 Nu folosiţi lapte când folosiţi temporizatorul.
unt/grăsime
Acestea fac aluatul mai fraged, intensifică gustul şi reţin umezeala, făcând pâinea să rămână
proaspătă mai mult timp. Margarina şi uleiul de măsline pot fi folosite în locul untului, însă sunt
mai puţin eficiente.
Nu folosiţi grăsime slabă.
198
zahăr
Zahărul fertilizează drojdia, adaugă aromă, textură şi ajută la rumenirea crustei. Unele pachete
de drojdie nu necesită zahăr pentru activare.
Puteţi folosi miere, sirop sau melasă în loc de zahăr, cu condiţia să ajustaţi cantitatea de
ingredient lichid.
Nu folosiţi îndulcitori artificiali.
sare
Sarea adaugă aromă şi ajută la controlarea drojdiei, pentru a preveni creşterea excesivă a pâinii
şi lăsarea acesteia.
ouă
Ouăle fac pâinea mai amplă şi mai hrănitoare, conferă culoare şi ajută la structură şi textură.
Dacă adăugaţi ouă, ajustaţi cantitatea celorlalte ingrediente lichide.
ierburi şi condimente
Acestea pot fi adăugate la început, împreună cu ingredientele principale.
Scorţişoara uscată, ghimbirul, oregano, pătrunjelul şi busuiocul conferă aromă şi fac pâinea mai
interesantă. Folosiţi cantităţi mici (o linguriţă).
Ierburile proaspete, precum usturoiul şi arpagicul, pot conţine suficient lichid pentru a afecta
echilibrul reţetei; ajustaţi conţinutul de lichid.
alune, stafide etc.
Fructele uscate şi alunele pot fi tăiate mic; brânza trebuie dată pe răzătoare; fulgii de ciocolată
trebuie să fie fulgi, nu bucăţi mari. Nu adăugaţi prea multe, riscaţi ca pâinea să nu crească.
Când adăugaţi fructe proaspete şi alune, este posibil să fie nevoie să ajustaţi ingredient lichid
pentru a compensa.
C PĂSTRAREA PÂINII
Păstraţi pâinea câteva zile la temperatura camerei, într-o pungă de polietilenă, etanşată.
Pentru a congela pâinea, lăsaţi-o să se răcească, puneţi-o într-o pungă de polietilenă, scoateţi
tot aerul din pungă, apoi etanşaţi-o.
Nu păstraţi pâinea în frigider. Reacţiile chimice implicate în pâinea care se strică se produc cel
mai repede în frigider.
C TEMPERATURA BUCĂTĂRIEI
Aparatul funcţionează cel mai bine în bucătăriile cu o temperatură de 15-34°C (59-93°F).
C CĂDERI DE TENSIUE
Dacă se întrerupe curentul mai puţin de 7 minute, aparatul va compensa.
Dacă se întrerupe curentul mai mult de 7 minute, programul se va întrerupe.
Scoateţi aparatul din priză, goliţi-l şi curăţaţi-l.
C MESAJE DE EROARE
Dacă aparatul este prea fierbinte, afişajul va indica un mesaj de eroare.
Acestea apar sub forma unui set ciudat de litere şi/sau numere.
Pentru a opri aparatul, apăsaţi butonul butonul I şi menţineţi-l şi menţineţi-l apăsat timp de 2
secunde.
Lăsaţi aparatul să se răcească şi încercaţi din nou.
Dacă nu funcţionează, iar aparatul nu este supraîncălzit, înseamnă că s-a stricat.
C ÎNGRIJIRE ŞI ÎNTREŢ INERE
1 Scoateţi aparatul din priză şi lăsaţi-l să se răcească.
2 Dacă pala se blochează pe ax, umpleţi tava pentru pâine cu apă caldă, pentru a înmuia
reziduurile şi permite scoaterea palei. Nu o lăsaţi să se înmoaie prea tare.
3 Dacă interiorul palei e plină de făină, înmuiaţi-o în apă caldă, apoi curăţaţi-o cu o scobitoare
de lemn.
4 Ştergeţi suprafeţele exterioare cu o cârpă umedă curată.
199
5 Spălaţi cu mâna tava pentru pâine şi pala, clătiţi şi uscaţi.
` Puteţi spăla aceste componente în mașina de spălat vase.
6 Puneţi pala, singură, într-un compartiment al coşului de tacâmuri.
7 Mediul extrem din interiorul maşinii de spălat vase poate afecta suprafeţele.
8 Va fi afectat doar aspectul acestora, nu va fi afectată funcţionarea aparatului.
C REŢETE
1 Mulţi factori externi pot afecta gustul şi textura pâinii (spre ex., tipul de drojdie, tipul de făină,
temperatura din bucătărie, chiar presiunea aerului şi altitudinea fă de nivelul mării).
2 Reţetele furnizate au fost create special pentru acest aparat.
3 Dacă doriţi să faceţi experimente, folosiţi reţetele drept referinţă, gustaţi rezultatele şi luaţi
notiţe.
4 Cel mai bine este să schimbaţi doar câte un lucru o dată, pentru a şti ce a provocat cel mai
bun rezultat.
5 Dacă veţi deja reţete pentru pâine sau dacă găsiţi reţete în alte publicaţii, comparaţi-le cu
reţetele de aici, pentru a vedea în ce program trebuie să le încercaţi mai întâi, apoi
experimentaţi până când obţineţi rezultatul dorit.
6 Aveţi grijă la cantităţi atunci când folosiţi alte reţete. Pentru prima încercare, nu umpleţi tava
pentru pâine mai mult de un sfert, maxim o treime. Dacă umpleţi prea mult tava pentru
pâine, ingredientele ar putea arde elementul şi înfunda unitatea de acţionare.
7 Este important să adăugaţi ingredientele în ordinea corectă.
8 Le-am numerotat, pentru a vă fi mai uşor.
C PROBLEME
pâinea s-a lăsat
Aluatul s-a putea să fie prea moale. Reduceţi puţin cantitatea de lichid. Dacă aţi folosit fructe,
acestea s-ar putea să nu fi fost bine scurse.
Dacă lăsaţi pâinea în tava pentru pâine în timp ce se răceşte, s-ar putea ca umezeala produsă în
timpul coacerii să pătrundă în pâinea preparată.
S-ar putea ca făina să fi fost măcinată prea mare. Î ncercaţi să folosiţi o făină mai fină.
pâinea nu creşte
Cantităţile de ingrediente au fost incorecte - acurateţea este esenţială.
Drojdia este alterată - verificaţi data de expirare.
miezul pâinii este prea moale
S-ar putea ca aluatul să fi fost prea moale.
Făina s-ar putea să fi fost prea aspră. Problema ar putea apărea în cazul făinii de secară, tărâţe şi
grâu integral. Înlocuiţi o parte din făina de panificaţie cu făină albă.
pâinea s-a umflat prea mult
Este posibil să fi folosit prea multă drojdie, încercaţi să reduceţi puţin cantitatea de drojdie.
Prea mult zahăr poate face drojdia să acţioneze prea rapid, iar pâine să crească prea mult.
Încercaţi să reduceţi cantitatea de zahăr. Dacă adăugaţi ingrediente dulci/zaharoase, precum
fructe uscate, miere sau melasă, reduceţi cantitatea de zahăr pentru a compensa.
Aluatul s-a putea să fie prea moale. Reduceţi puţin cantitatea de lichid. Dacă aţi folosit fructe,
acestea s-ar putea să nu fi fost bine scurse.
Folosiţi o făină mai grosieră. Făina fină necesită mai puţină drojdie decât acelaşi tip de făină
măcinată mai grosier.
pâinea are gust fad
Încercaţi să măriţi cantitatea de sare cu ¼ de linguriţă.
W
PROTEJAREA MEDIULUI
Pentru a evita probleme de mediu şi sănătate cauzate substanţele periculoase din
aparatele electrice şi electronice, aparatele marcate cu acest simbol nu trebuie aruncate direct la
gunoi, ci trebuie recuperate, refolosite sau reciclate.
200
1
de bază (basic)
i j k
1
apă călduţă
190g 260g 360g
2
ulei de măsline
1 T 1 T + 1 t 2 T
3
sare
1 t 1½ t 2 t
4
zahăr
1 T 1 T + 1 t 2 T
5
lapte praf
1 T 1½ T 2 T
6
făină albă normală
350g 500g 650g
7
drojdie uscată
1½ t 1¼ t 2 t
4 prăjituri (cake)
1
suc de lămâie
1 t
2
ou, mic (până în 53g)
2
3
extract de vanilie
¼ t
4
unt, topit
50g
5
fructe uscate amestecate (înmuiate)
175g
6
făină simplă
250g
7
zahăr
150g
8
scorţişoară măcinată
¼ t
9
nucşoară măcinată
¼ t
10
praf de copt
2 t
11
brandy (opţional)
3 d
Dacă untul nu se topeşte, reţeta nu va ieşi.
6 aluat (dough)
1
apă călduţă
250g
2
ulei de măsline
1 T
3
sare
1 t
4
zahăr
2 T
5
făină albă normală
400g
6
drojdie uscată
1 t
7
amestec de ierburi uscate
1 t
Faceţi aluatul într-un castron, pe o suprafaţă tapetată cu făină. Lăsaţi să
se odihnească timp de 15 minute. Pe o suprafaţă presărată cu făină ,
întindeţi aluatul creând forme rotunde. Puneţi formele obţinute pe o
tavă de copt anti-aderentă. Presăraţi peste ele un sos de roşii şi adăugaţi
topping-urile. Puneţi la copt în cuptorul pre-încălzit la 190°C, timp de
15-20 minute. Lăsaţi să se coacă până când capătă o culoare maroniu-
aurie.
2
franţuzească (french)
i j k
1
apă călduţă
200g 300g 400g
2
sare
1 t 1½ t 2 t
3
făină albă normală
360g 545g 725g
4
drojdie uscată
1 t 1½ t 1 S
5
dulciuri (sweet)
i j k
1
lapte
200g 300g 400g
2
ulei de măsline
1 T 1½ T 2 T
3
sare
1 t 1½ t 2 t
4
zahăr
2 T 3 T 4 T
5
extract de vanilie
½ t ¾ t 1 t
6
făină de panificaţie din grâu integral
300g 450g 600g
7
pudră de cacao
25g 40g 50g
8
drojdie uscată
1½ t 2 t 1 S
9
alune tocate
7 T 5 T 3 T
3
grâu integral/făină integrală
(wholewheat/wholemeal)
i j k
1
apă călduţă
200g 300g 400g
2
ulei de măsline
1 T 1 T 2 T
3
sare
¾ t 1¼ t 2 t
4
zahăr
2 t 1 T
T
5
lapte praf
1 T 1½ T 2 T
6
făină de panificaţie din grâu integral
150g 220g 300g
7
făină albă normală
150g 220g 300g
8
drojdie uscată
½ t ¾ t
1 t
T
o lingură (15ml)
t
o linguriţă (5ml)
d
picătură
g
grame
S
pachet (7 g)
201
9 fără gluten (gluten-free)
1
apă călduţă
350g
2
ulei de măsline
1½ T
3
sare
½ t
4
zahăr
1 T
5
aluat de pâine fără gluten
400g
6
drojdie uscată
1 t
8
sendviş (sandwich)
i j k
1
lapte
250g 300g 400g
2
ulei de măsline
1 T 1½ T 2 T
3
sare
1 t 1½ t 2 t
4
zahăr
1½ T 2 T 3 T
5
făină albă normală
370g 450g 600g
6
drojdie uscată
1½ t 2 t 1 S
7 gem (jam)
1
căpşuni
500g
2
suc de lămâie
2 T
3
zahăr
100g
4
extract de vanilie
¼ t
5
scorţişoară măcinată
¼ t
6
lichior (opţional)
3 d
Zdrobiţi toate ingredientele împreună, apoi adăugaţi-le în forma pentru
franzelă.
12 specialităţi (speciality)
1
apă călduţă
270g
2
ulei de măsline
1 T
3
sare
1 t
4
lapte praf
1 T
5
făină simplă
450g
6
drojdie uscată
1½ t
7
stafide fine
200g
8
miere
1 T
9
extract de malţ
2 T
10
melasă neagră
1½ T
11 coacere rapidă II (fastbake II)
1
apă călduţă
400g
2
ulei de măsline
2 T
3
sare
2 t
4
zahăr
2 T
5
făină albă normală
630g
6
lapte praf
2 T
7
drojdie uscată
1 S
10 coacere rapidă I (fastbake I)
1
apă călduţă
300g
2
ulei de măsline
1 T + 1 t
3
sare
1½ t
4
zahăr
1 T + 1 t
5
făină albă normală
470g
6
lapte praf
1 T + 1 t
7
drojdie uscată
2 t
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212

Russell Hobbs 18036-56 Classics Manualul proprietarului

Categorie
Mașini pentru fabricarea pâinii
Tip
Manualul proprietarului
Acest manual este potrivit și pentru