Informaflii importante
1) Timpul de preparare
• Timpul de preparare depinde de starea, temper-
atura, cantitatea de alimente øi de tipul de vase
de bucătărie utilizate.
• Începefli cu timpul minim de preparare pentru a
evita gătirea excesivă. Dacă mâncarea nu este
gătită suficient, putefli continua să o gătifli încă
puflin timp.
Reţineţi: Dacă timpul recomandat pentru
prepararea alimentelor este depăøit, mân-
carea va fi compromisă øi, în cazuri
ex treme, aceasta ar putea lua foc øi ar
putea eventual deteriora interiorul cup-
torului.
2) Cantităfli reduse de mâncare
• Cantităflile reduse de mâncare sau alimentele cu
umiditate redusă se pot arde, se pot usca sau
pot lua foc, dacă sunt gătite prea mult timp.
Dacă materialele aflate în interiorul cuptorului iau
foc, flinefli închisă uøa cuptorului, oprifli cuptorul
øi scoatefli øtecherul din priză.
3) Ouă
• Nu preparafli ouă în coajă øi ouă fierte tari întregi
la modul MICROUNDE. Se poate acumula pre-
siune, iar ouăle pot exploda, chiar øi după ter-
minarea operafliunii de încălzire la microunde.
4) Înfleparea alimentelor cu coajă
• Alimentele care au coajă fără pori, cum ar fi
cartofii, gălbenuøurile de ou øi cârnaflii trebuie
înflpate înainte de prepararea acestora la
MICROUNDE pentru a preveni explodarea aces-
tora.
5) Termometru pentru carne
• Utilizaţi un termometru pentru carne în vederea
verificării gradului de rumenire a fripturilor sau
cărnii de pasăre numai atunci când carnea a fost
scoasă din cuptor. Nu utilizafli un termometru
clasic în cuptorul cu microunde deoarece acesta
poate provoca scântei.
6) Lichide
• La încălzirea lichidelor, de exemplu supă, sosuri
øi băuturi în cuptorul cu microunde, încălzirea
excesivă a lichidului peste temperatura de fier-
bere poate avea loc øi fără formarea de bule.
Drept urmare, lichidul ar putea să se reverse din
vas.
Pentru a evita acest lucru, trebuie urmafli urmă-
torii paøi:
a) Evitaţi utilizarea recipientelor cu părfli laterale
drepte øi cu gât îngust.
b) Nu încălzifli excesiv.
c) Amestecafli lichidul înainte de a pune recipi-
entul în cuptor øi repetafli această operafliune
la jumătatea timpului de preparare.
d) După încălzire, lăsafli recipientul timp de
câteva minute în cuptor, amestecafli din nou
înainte de a-l scoate cu atenflie din cuptor.
7) Hârtie/Plastic
• Atunci când se încălzesc alimente în recipiente
din plastic sau hârtie, verificafli des cuptorul
deoarece aceste tipuri de recipiente pot lua foc
dacă sunt încălzite excesiv.
• Nu utilizafli produse din hârtie reciclată (de
exemplu, Folie pentru alimente), cu excepflia
cazului în care produsul este etichetat ca
putând fi utilizat la cuptorul cu microunde.
Produsele din hârtie reciclată pot conţine
impurităfli care pot provoca scântei øi/sau
incendii în timpul utilizării.
• Îndepărtafli legăturile din sârmă de la pungile
pentru prepararea alimentelor înainte de a intro-
duce pungile în cuptor.
8) Recipiente/Folii
• Nu încălzifli nici o cutie sau sticlă care este
închisă ermetic deoarece aceasta poate explo-
da.
• Recipientele din metal sau vasele cu ornamente
metalice nu trebuie utilizate în timpul preparării
alimentelor la microunde. Pot apărea scântei.
•Dacă utilizafli orice tip de folie de aluminiu,
flepuøe pentru carne sau orice alt articol din
metal, distanfla dintre acestea øi pereflii, respec-
tiv uøa cuptorului trebuie să fie de minim 2 cm
pentru a preveni apariflia scânteilor.
9) Biberoane/Borcane cu mâncare pentru
bebeluøi
• Capacul de protecflie øi tetina sau capacul de
fixare a tetinei trebuie îndepărtate de pe
biberoane sau de pe borcanele cu mâncare
pentru bebeluøi înainte de introducerea acestora
în cuptor.
• Conflinutul biberoanelor øi al borcanelor cu mân-
care pentru bebeluøi trebuie amestecat sau agi-
tat.
• Temperatura trebuie verificată înainte de con-
sumarea conflinutului pentru a evita arsurile.
Ro-3
Românã