furculiţă. astfel încât mâncarea să nu ex-
plodeze.
• Pentru alimentele răcite sau congelate,
setaţi o durată de preparare mai mare.
• Preparatele care conţin sos trebuie ames-
tecate din când în când.
• Legumele care au o structură fermă, cum
ar fi morcovii, mazărea sau conopida, tre-
buie gătite în apă.
• Întoarceţi bucăţile mari la jumătatea dura-
tei de gătire.
•Dacă este posibil, tăiaţi legumele în bucăţi
de dimensiuni cât mai egale.
•Folosiţi farfurii mari, întinse.
• Nu utilizaţi vase realizate din porţelan, ce-
ramică sau lut care conţin găuri mici, cum
ar fi pe mânere sau baze nefinisate. Ume-
zeala care intră în găuri poate provoca
crăparea vasului atunci când este încălzit.
• Tava de gătit din sticlă este un spaţiu de
lucru pentru încălzirea alimentelor sau li-
chidelor. Este necesară pentru funcţiona-
rea cuptorului cu microunde.
Decongelarea cărnii, puiului, peştelui:
• Puneţi alimentele congelate, despachetate
pe o farfurie bombat
ă cu un recipient de-
desubt care să colecteze lichidul rezultat
în urma decongelării.
•Întoarceţi alimentele la jumătatea duratei
de decongelare. Dacă este posibil, tăiaţi şi
scoateţi bucăţile care au început să se de-
congeleze.
Decongelarea untului, a feliilor de tort şi
prăjiturilor:
• Nu decongelaţi complet alimentele în apa-
rat. Lăsaţi-le să se decongeleze complet
la temperatura camerei. Astfel veţi obţine
un rezultat mai uniform. Îndepărtaţi com-
plet toate ambalajele metalice sau din alu-
miniu înainte de decongelare.
Decongelarea fructelor, legumelor:
• Nu decongelaţi complet fructele şi legu-
mele care urmează fie preparate crude în
aparat. Lăsaţi-le să se decongeleze la
temperatura camerei.
•Puteţi să utilizaţi un nivel mai mare de pu-
tere al microundelor pentru a găti fructele
şi legumele fără a le decongela mai întâi.
Semipreparate:
•Puteţi găti semipreparate la aparat doar
dacă ambalajul este adecvat pentru utili-
zarea la microunde.
• Trebuie să respectaţi instrucţiunile pro-
ducă
torului tipărite pe ambalaj (de ex. eli-
minaţi capacul metalic şi găuriţi membra-
na din plastic).
Vesela şi materialele adecvate
Vase de gătit/Materiale Microunde Grill
Decongela-
rea
Încălzire Gătit
Sticlă şi porţelan rezistente la foc (fără com-
ponente din metal, de ex. Pyrex, sticlă Jena)
X X X X
Sticlă şi porţelan care nu poate fi folosită în
cuptor
1)
X -- -- --
Sticlă sau sticlă ceramică realizată din mate-
riale rezistente la căldură/congelare (de ex.
Arcoflam), raftul grătarului
X X X X
Ceramică
2)
, ceramică din lut
2)
X X X --
Plastic rezistent la căldură până la 200 °C
3)
X X X --
Carton, hârtie X -- -- --
87
www.zanussi.com