20
Română
Sfaturi utile
1. Pentru a evita avarierea lamei sau a
motorului, nu procesaţi alimente care sunt
atât de tari sau îngheţate încât nu pot
fi străpunse cu vârful unui cuţit ascuţit.
Dacă o bucată de aliment tare, cum este
morcovul, se blochează pe lamă, opriţi
robotul şi îndepărtaţi lama. Îndepărtaţi cu
grijă alimentul de pe lamă.
2. Când tăiaţi şi îndesaţi alimente în tubul de
alimentare cu gură foarte mare, nu depăşiţi
nivelul maxim de umplere. Aceasta va
permite împingătorului să declanşeze
dispozitivul de blocare şi unității să
funcţioneze.
3. Nu umpleţi excesiv bolul de lucru sau bolul
mic. Pentru amestecuri subţiri, umpleţi
bolul de lucru până la
1
⁄2 -
2
⁄3 din capacitate.
Pentru amestecuri mai groase, umpleţi
bolul de lucru până la
3
⁄4 din capacitate.
Pentru lichide, umpleţi până la nivelul
maxim conform indicaţiilor de la pagina
12. Pentru tăiere, bolul de lucru nu trebuie
să fie mai plin de
1
⁄3 -
1
⁄2 din capacitatea sa.
Folosiţi bolul mic pentru maxim 237 ml (1
ceaşcă) de lichid sau 63 g (
1
⁄2) de solide.
4. Poziţionaţi discurile de feliere astfel încât
suprafaţa de tăiere să se afle exact în partea
dreaptă a tubului de alimentare. Aceasta
permite lamei să se rotească complete
înainte de a intra în contact cu alimentele.
5. Pentru a îmbunătăţi viteza robotului,
introduceţi ingredientele de tăiat prin
tubul mic de alimentare în timp ce
robotul funcţionează.
6. Unele alimente necesită grade diferite de
presiune pentru a obţine cele mai bune
rezultate de feliere şi fărâmiţare. În general,
folosiţi o presiune mică la alimentele mici
şi delicate (căpşuni, roşii, etc.), o presiune
moderată pentru alimentele medii (zucchini,
cartofi, etc.), şi o presiune mai mare pentru
alimente mai tari (morcovi, mere, brânzeturi
tari, cărnuri parţial îngheţate, etc.)
7. Brânza moale şi mediu-tare se poate
împrăştia sau aduna pe discul de
fărâmiţare. Pentru a evita acest lucru,
fărâmiţaţi numai brânză bine scursă.
8. Uneori, alimentele
subţiri, cum sunt
morcovii sau ţelina, cad
în tubul de alimentare,
ceea ce determină o
feliere neuniformă.
Pentru a minimiza
acest lucru, tăiaţi
alimentele în câteva bucăţi şi introduceţi-
le în tubul de alimentare împreună cu
alimentele. Pentru procesarea alimentelor
mici sau subţiri, tubul mic de alimentare
din împingătorul de alimente din 2 piese
se va dovedi foarte util.
9. Când pregătiţi un aluat de prăjitură sau
de tort sau de pâine rapidă, folosiţi lama
multifuncţională pentru a topi mai întâi
grăsimile şi zahărul. Adăugaţi ingredientele
uscate la sfârşit. Aşezaţi nucile şi fructele
deasupra amestecului de făină pentru a
evita tăierea excesivă. Procesaţi nucile şi
fructele folosind impulsuri scurte până
când se amestecă cu celelalte ingrediente.
Nu procesaţi în mod excesiv.
10. Dacă alimentele feliate sau fărâmiţate
se adună pe părţile laterale ale bolului,
opriţi robotul şi redistribuiţi alimentele cu
ajutorul unei spatule.
11. Când cantitatea de alimente atinge partea
inferioară a discului de feliere sau de
fărâmiţare, îndepărtaţi alimentele.
12. Bucăţile mai mari de alimente pot
rămâne deasupra discului după feliere sau
fărâmiţare. Dacă doriţi, tăiaţi-le cu mâna şi
adăugaţi-le în amestec.
13. Organizaţi sarcinile de procesare pentru
a minimiza curăţarea bolului. Procesaţi
ingredientele uscate sau tari înainte de
ingredientele lichide.
14. Pentru a îndepărta uşor ingredientele
de pe lama multifuncţională, goliţi bolul
de lucru, aşezaţi la loc capacul şi aplicaţi
impulsuri timp de 1-2 secunde pentru a
curăţa lama prin rotire.
7052I_5KFPM771_5_6_UCG_Romanian_11_17_10_FNL.indd 20 11/18/10 3:50 PM