6. UTILIZAREA ZILNICĂ
AVERTIZARE
Consultaţi capitolele privind Siguranţa.
6.1 Activarea şi dezactivarea
aparatului
1.
Apăsaţi tasta funcţiei pe care doriţi să o acti‐
vaţi.
2.
Apăsaţi în mod repetat tasta cu funcţia
aleasă pentru a seta nivelul puterii.
3.
Pentru a seta durata, apăsaţi tastele Setare.
4.
Pentru activarea aparatului apăsaţi .
5.
Pentru a dezactiva aparatul puteţi proceda
astfel:
– aşteptaţi până când aparatul se dezacti‐
vează automat atunci când expiră durata
setată şi este emis un semnal acustic.
Afişajul indică End.
– deschideţi uşa. Aparatul se opreşte auto‐
mat. Închideţi uşa şi apăsaţi
pentru
a continua gătitul. Utilizaţi această opţiu‐
ne pentru a inspecta alimentele.
–
Apăsaţi
.
ATENŢIE
Nu lăsaţi aparatul să funcţioneze atunci
când nu există alimente în acesta.
6.2 Informaţii generale despre
utilizarea aparatului
Generalităţi:
• După dezactivarea aparatului, aşteptaţi încă
câteva minute înainte de a scoate alimentele.
• Scoateţi folia de aluminiu de la ambalare, reci‐
pientele metalice etc. înainte de a prepara ali‐
mentele.
Gătire:
• Dacă se poate, gătiţi alimentele acoperite cu
un material dedicat utilizării la microunde.
Gătiţi alimentele fără capac dacă doriţi să le
faceţi crocante
• Nu supraîncălziţi preparatele prin setarea unei
puteri şi a unei durate prea mari. Mâncarea se
poate usca, arde sau poate să ia foc în anumi‐
te locuri.
• Nu utilizaţi aparatul pentru a găti ouă sau mel‐
ci în cochilie deoarece aceştia pot exploda. La
ouăle ochiuri, mai întâi găuriţi gălbenuşul.
• Înainte de preparare împungeţi în câteva locu‐
ri mâncarea cu "pieliţă" sau "coajă", cum ar fi
cartofii, roşiile, cârnaţii folosind o furculiţă. ast‐
fel încât mâncarea să nu explodeze.
• Pentru alimentele răcite sau congelate, setaţi
o durată de preparare mai mare.
• Preparatele care conţin sos trebuie amesteca‐
te din când în când.
• Legumele care au o structură fermă, cum ar fi
morcovii, mazărea sau conopida, trebuie găti‐
te în apă.
• Întoarceţi bucăţile mari la jumătatea duratei de
gătire.
• Dacă este posibil, tăiaţi legumele în bucăţi de
dimensiuni cât mai egale.
• Folosiţi farfurii mari, întinse.
• Nu utilizaţi vase realizate din porţelan, cera‐
mică sau lut care conţin găuri mici, cum ar fi
pe mânere sau baze nefinisate. Umezeala ca‐
re intră în găuri poate provoca crăparea vasu‐
lui atunci când este încălzit.
• Tava de gătit din sticlă este un spaţiu de lucru
pentru încălzirea alimentelor sau lichidelor.
Este necesară pentru funcţionarea cuptorului
cu microunde.
Decongelarea cărnii, puiului, peştelui:
• Puneţi alimentele congelate, despachetate pe
o farfurie bombată cu un recipient dedesubt
care să colecteze lichidul rezultat în urma de‐
congelării.
• Întoarceţi alimentele la jumătatea duratei de
decongelare. Dacă este posibil, tăiaţi şi scoa‐
teţi bucăţile care au început să se decongele‐
ze.
Decongelarea untului, a feliilor de tort şi
prăjiturilor:
• Nu decongelaţi complet alimentele în aparat.
Lăsaţi-le să se decongeleze complet la tem‐
peratura camerei. Astfel veţi obţine un rezultat
mai uniform. Îndepărtaţi complet toate amba‐
lajele metalice sau din aluminiu înainte de de‐
congelare.
Decongelarea fructelor, legumelor:
• Nu decongelaţi complet fructele şi legumele
care urmează fie preparate crude în aparat.
Lăsaţi-le să se decongeleze la temperatura
camerei.
• Puteţi să utilizaţi un nivel mai mare de putere
al microundelor pentru a găti fructele şi legu‐
mele fără a le decongela mai întâi.
ROMÂNA 101