Zelmer ZJE1700S Manual de utilizare

Categorie
Producători de suc
Tip
Manual de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

496-006_v01
Sokowirówka
Juice Extractor
496
instrukcja
użytkowania
user
manual
www.zelmer.pl
www.zelmer.com
www.zelmer.pl
www.zelmer.com
Linia Produktów Product Line
Krajalnica
Slicer
Czajnik
Electric kettle
Maszynka
do mielenia
Meat mincer
Robot kuchenny
Food processor
Sokowirówka
Juice extractor
Mikser
Mixer
Blender ręczny
Hand blender
Maszynka
PL
Funkcja Turbo.
CZ
Funkce Turbo.
SK
Funkcia Turbo.
RO
Functie Turbo.
RU
ТУРБО режим.
BG
Tурбо функция.
UA
Функція TURBO.
EN
Turbo function.
PL
Pojemnik na sok z separatorem piany.
CZ
Nádobka na šťávu se separátorem pěny.
SK
Nádobka na šťávu so separátorom peny.
RO
Recipient pentru suc cu compartiment special pentru spuma.
RU
Eмкocть для coкa c ceпapaтopoм пены.
BG
Kaнa зa coкa cъc ceпapaтop зa пянa.
UA
Ємнicть для coкy з ceпapaтopoм пiни.
EN
Juice jug with foam separator.
PL
Automatyczny wyrzut resztek do dużego zbiornika.
CZ
Automatická separace pevných části do zásobníku.
SK
Automatické oddeľovanie pevných častí do zásobníka.
RO
Nu vă faceţi griji pentru reziduuri, ele sunt eliminate automat
într-un container mare.
RU
Ocтaтки aвтoмaтичecки coбиpaютcя в бoльшoй кoнтeйнep.
BG
Aвтоматично изхвърляне на отпадъците в голям контейнер.
UA
Зaлишки aвтoмaтично збиpaютьcя y вeликий кoнтeйнep.
EN
Are automatically rejected leftovers into a big container.
Sokowirówka
Juice Extractor
496
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
S
OKOWIRÓWKA
Typ 496
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE
STORCĂTOR DE FRUCTE
Tip 496
ІНСТРУКЦІЯ З КОРИСТУВАННЯ
СОКОВИТИСКАЧ
Тип 496
NÁVOD K POUŽITÍ
ODŠŤAVOV
Typ 496
ИНСТРУКЦИЯ ПО ЭКСПЛУАТАЦИИ
СОКОВЫЖИМАЛКА
Tип 496
USER MANUAL
JUICE EXTRACTOR
Type 496
NÁVOD NA OBSLUHU
ODŠŤAVOV
Typ 496
ИНСТРУКЦИЯ ЗА УПОТРЕБА
СОКОИЗСТИСКВАЧКА
Тип 496
4–9
10–15
16–21
40–45
46–51
PL
SK
CZ
RU
RO
BG
UA
EN
22–27
28–33
34–39
22 496-006_v01
Stimaţi Clienţi!
Vă felicităm pentru că aţi ales aparatul nostru şi vă urăm bun-
venit în rândul utilizatorilor de produse ale rmei Zelmer.
Pentru a obţine cele mai bune rezultate recomandăm
folosiţi doar accesoriile originale fabricate de rma Zelmer.
Accesoriile au fost proiectate special pentru acest produs.
rugăm citiţi cu atenţie aceste instrucţiuni. O atenţie
deosebită trebuie acordată indicaţiilor privind siguranţa folo-
sirii aparatului. sfătuim păstraţi instrucţiunile de utili-
zare, pentru a le putea folosi şi mai târziu, în cursul utilizării
ulterioare a aparatului.
Caracteristicile aparatului
Storcătorul de fructe tip 496 este un aparat electric care ser-
veşte la stoarcerea rapidă a sucurilor din fructe şi legume,
îndepărtând automat resturile.
În storcătorul de fructe are loc fărâmiţarea produsului iar după
aceea stoarcerea sucului din masa fărâmiţată. Manipularea
simplă şi uşoară face ca aparatul e foarte util. Stabiliza-
torul electric al vitezei asigură viteza constantă a rotaţiilor,
nedepinzând de încărcătură, de aceea obţinerea sucului de
o consistenţă uniformă este asigurată. Storcătorul de fructe
are 2 viteze de stoarcere (pentru fructele tari şi moi), care au
fost alese în aşa fel încât se obţină un suc cu parametri
de calitate. Păstrarea la maximum a vitaminelor, pectinelor,
enzimelor şi mineralelor face ca sucul să e puţin clar. Acest
efect este intenţionat deoarece producătorul storcătorului de
fructe a ajuns la concluzia mai importantă este păstrarea
valorilor nutritive şi dietetice cât mai înalte decât claritatea
lui. Storcătorul de fructe conţine o siguranţă care nu permite
punerea în funcţiune în cazul în care aparatul nu este montat
aşa cum trebuie. În plus, storcătorul de fructe are funcţia de
curăţare automată a sitei. Apăsând butonul TURBO motorul
funcţionează timp de 1,5÷2 secunde cu viteză mare. Viteza
mare permite curăţarea sitei în cazul în care vor apărea
vibraţii rezultate în urma îngrămădirii unei cantităţi de pulpă
prea mare. Funcţia TURBO poate refolosită doar în cazul
unor pauze de 10 secunde. Storcătorul de fructe poate
folosit fară întrerupere timp de 15 minute. Cantitatea de suc
obţinută de ex. dintr-un kg de fructe depinde de prospeţimea
lor, de cât de curată este sita i starea discului de feliere.
Părţile care intră în contact cu materia primă folosită sunt
efectuate dintr-un material care poate intra în contact direct
cu alimentele.
RO
Indicaţii cu privire la măsurile de siguranţă
şi folosirea corespunzătoare a storcătorului
de fructe
Înainte de a începe folosirea dispozitivului luaţi la
cunoştinţă cuprinsul întregii instrucţiuni de deservire.
Asiguraţi-vă toate indicaţiile au fost foarte bine înţe-
lese.
Pericol! / Avertizare!
Ne respectarea poate conduce la leziuni
Nu porniţi aparatul dacă cablul electric este deteriorat
sau carcasa aparatului este în vreun fel deteriorată.
Dacă cablul de alimentare al maşinii se va defecta, va
trebui să e înlocuit cu un cablu nou la producător sau
la un punct de servis specializat sau de către personal
calicat pentru a evita situaţii periculoase.
Reparaţiile aparatului pot efectuate numai de către
personalul calicat. Reparaţiile făcute incorect pot
pune în pericol viaţa utilizatorului. În cazul unui defect,
vă recomandăm să vă adresaţi servisului specializat al
rmei.
Nu folosiţi storcătorul de fructe dacă sita de stoarcere
este defectată.
Înainte de a pune în funcţiune storcătorul de fructe
vericaţi dacă capacul este bine xat cu balamaua.
Nu trageţi balamaua când storcătorul de fructe funcţio-
nează şi sita stoarce deoarece siguranţa va i pusă în
funcţiune şi aparatul va termina să funcţioneze.
Înainte de a shimba accesoriile sau de a apropia
de părţile în mişcare în timpul utilizării trebuie opriţi
aparatul şi să-l scoateţi din priză.
Înainte de curăţarea storcătorului de fructe, monta-
rea sau demontarea lui întotdeauna scoateţi cablul di
priză.
Pentru a împinge produsul folosiţi numai împingătorul.
Fiţi foarte atenţi când în timpul funcţionării storcătorului
de fructe sunt copii în preajmă.
Nu puneţi storcătorul de fructe pe suprafaţe umede.
Nu folosiţi storcătorul de fructe fără recipientul petru
resturi.
Acest aparat nu este destinat utilizării de către per-
soane (printre care copii) cu abilităţi zice, senzoriale
sau psihice limitate sau de către persoanele care nu
au experienţă sau nu ştiu să folosească aparatul, dacă
nu au fost instruite în această privinţă de către persoa-
nele răspunzătoare de siguranţa lor.
Trebuie să supravegheaţi copiii, să nu se joace cu
aparatul.
23496-006_v01
Atenţie!
Ne-respectarea poate conduce la deteriorarea
bunurilor
Nu scoateţi niciodată aparatul din priză trăgând de
cablu.
Cuplaţi aparatul mereu la priza de reţea (coar curent
alternativ) cu tensiune conformă cu cea indicată pe
plăcuţa nominală a aparatului.
Când observaţi vibraţii puternice sau micşorarea rota-
ţiilor, deconectaţi imediat storcătorul de fructe. Curăţaţi
sita şi carcasa ei.
Întrerupeţi lucrul şi deconectaţi aparatul de la reţea
dacă produsul s-a blocat în pâlnie sau în discul de feli-
ere. Înlăturaţi cauza blocării.
Întrerupeţi lucrul şi deconectaţi aparatul de la reţea
dacă în sistemul de propulsie al storcătorului de fructe
a ajuns orice fel de lichid. Storcătorul de fructe trebuie
dus la un service pentru vericare.
Nu expuneţi storcătorul de fructe să funcţioneze la
tempereturi mai mari de 60°C.
Nu lăsaţi aparatul conectat la reţea fără supraveghere.
Nu cufundaţi sistemul de propulsie al storcătorului de
fructe în apă şi nu spălaţi-l direct sub jetul de apă.
Pentru a spăla carcasa nu folosiţi detergenţi agresivi
sub formă de emulsie, paste, etc. Printre altele pot
înlătura simbolurile grace informaţionale ca de ex.:
liniile gradate, însemnările, semnele de avertizare etc.
Nu supraîncărcaţi aparatul cu o cantitate prea mare de
produse, nici nu le apăsaţi prea puternic (cu dispoziti-
vul de presare-dozare), deoarece prezenţa unei can-
tităţi excesive de suc în ciocul vasului poate conduce
la apariţia unui fenomen nedorit, la scurgerea sucului
sub capacul aparatului şi în recipientul pentru pasta de
fructe/legume rezultată.
Aşezaţi unitatea-motor în apropierea prizei reţelei elec-
trice, pe o suprafaţă tare, astfel încât nu acoperiţi
oriciile de ventilare din carcasă.
Indicaţie
Informaţii despre produs şi indicaţii cu privire
la utilizare
Acest dispozitiv este destinat utilizării casnice. În cazul
în care este întrebuinţat cu scopuri comerciale în gas-
tronomie, condiţiile de garanţie se schimbă.
După ce aţi terminat lucrul scoateţi aparatul din priză.
Pentru a spăla părţiile metalice în special sita şi discul
de feliere folosiţi o periuţă moale.
Pentru a uşura munca, în recipientul pentru resturi
puteţi pune o pungă de plastic, pe care după ce aţi
terminat o puteţi arunca la gunoi împreună cu resturile
adunate.
Înainte de prima utilizare a aparatului, spălaţi cu aten-
ţie elementele accesoriilor.
Informaţii tehnice
Parametrii tehnici sunt indicaţi pe tăbliţa caracteristică a pro-
dusului.
Timpul permis al folosirii fără întrerupere 15 minute
Durata pauzei înainte de o a doua întrebuinţare 30 minute
Durata pauzei înainte de o a doua folosire TURBO 10 secunde
Zgomotul aparatului (L
WA
) 79 dB/A
Trepte de viteză viteza I, viteza II
Storcătorul de fructe de tip 496 este realizat în clasa a II-a
de izolare .
Nu impune conectarea la o priză electrică prevăzută cu con-
tact de protecţie.
Storcătorul de fructe îndeplineşte cerinţele normelor cores-
punzătoare.
Aparatul este în conformitate cu cerinţele directivelor:
Aparatele electrice cu voltaj scăzut (LVD) – 2006/95/EC.
Compatibilitate electromagnetică (EMC) – 2004/108/EC.
Aparatul a fost însemnat cu semnul CE pe tăbliţa cu carac-
teristici.
INFORMAŢII DESPRE FRUCTE ŞI LEGUME
Fructe/Legume Viteza de stoarcere
Ananas II
Ane americane I
Piersici I
Sfecle I
Pere I
Mere I
Varză II
Pătrunjel I
Zmeure I
Morcov II
Pepeni galbeni I
Caise I
Nectarine I
Castraveţi I
Kiwi I
Roşii I
Ţelină II
Struguri I
24 496-006_v01
Construcţia storcătorului de fructe (Desen A)
1
Sistemul de propulsie
a
întrerupătorul I-0-II
b
butonul TURBO
c
roata motrice
d
elementul aspirator (de absorbire)
e
cablu electric
2
Vasul
f
ciocul
g
muchia de siguranţa exterioara
h
muchia de siguranţa interioara
3
Inelul vasului
i
taietura
4
Sita
5
Capacul
6
Balamaua
7
Vasul pentru fructe mărunte
8
Împingătorul
9
Recipient pentru suc
10
Separatorul de spumă
11
Capacul recipientului
12
Recipientul pentru resturi
13
Peria
Pregătirea storcătorului de fructe pentru
întrebuinţare (demontarea) (Desen B)
Inainte de prima întrebuinţare demontează
storcătorul de fructe, spală părţile care vor i în
contact direct cu fructele şi legumele.
1
Puneţi storcătorul de fructe aproape de priză pe o supra-
faţă tare, curată şi uscată.
2
Trageţi balamaua (6) în jos astfel încât rotiţele ei să sară
din adânciturile de pe capac (5) din poz. 1 în poz. 2.
3
Scoateţi împingătorul (8), ridicaşi vasul pentru fructe
mărunte (7), capacul (5).
4
În continuare ridicaţi vasul (2) împreună cu inelul vasu-
lui (3) şi sita (4).
5
Pe urma desfaceţi vasul (2) din inelul sau (3).
Părţile demontate (cu excepţia sistemului de
propulsare) spălaţi-le bine în apă caldă cu
adaos de detergent lichid pentru spălarea
vaselor. Pot de asemenea spălate în maşina
de spălat vase la temperatură max. de 60°C
(cu excepţia sistemului de propulsare şi sitei).
După ce s-au uscat puteţi începe montaţi
elementele curate.
Pregătirea storcătorului de fructe pentru
întrebuinţare (montarea) (Desen C)
1
Pe sistemul de propulsie (1) puneţi vasul (2) astfel încât
ciocul (f) se ae exact în adâncitura carcasei sistemului
de propulsie (1) şi ca în 4 adâncituri de pe fundul vasului (2)
să se găsească 4 ridicături care se găsesc pe partea de sus
a sistemului de propulsie (1).
2
Montaţi la vas (2) inelul vasului (3), astfel încât tăietura
(i) din capacul vasului (3) intre în muchia de siguranţă
interioară (h) a vasului (2), iar tăietura (k) din vas (2).
3
Puneţi sita (4) înăuntru vericând dacă este bine xată şi
dacă se învârte cu uşurinţă.
4
Montaţi capacul (5) astfel încât muchia de siguranţă
exterioară (g) a inelului vasului (2) intre în tăietura capa-
cului (5).
5
Fiţi atent(ă) la montarea adecvată. Muchia de siguranţă
exterioară (g) a inelului vasului (2) trebuie să se ae pe ace-
eaşi linie cu tăietura din capac (5).
6
Ridicaţi în sus balamaua (6) astef încât rotiţele ei se
xeze în adânciturile de pe capac (5) din poz. 2 în poz. 1
(o să auziţi un sunet caracteristic).
7
Dacă este nevoie pe pâlnia capacului (5) puteţi pune
vasul pentru fructe mărunte (7).
8
În pâlnie bagaţi împingâtorul (8) astfel încât partea infe-
rioară în forma literei “V” să atingă cuţitul care se găseşte în
pâlnie.
9
Sub capac (5) pune recipientul pentru resturi (12) în felul
următor: apleacă recipientul şi pune-l sub jgheabul inelului
vasului (3) şi capac (5), şi apoi împinge-l în faţă spre siste-
mul de propulsare (1).
10
Fixaţi recipientul pentru suc (9) astfel încât ciocul stro-
cătorului de fructe (f) se găsească înăuntrul recipientu-
lui (9).
Punerea în funcţiune a storcătorului
de fructe şi întrebuinţarea lui (Desen D)
Vericaţi dacă întrerupătorul este xat în poziţia
„0”.
1
Puneţi cablul electric în priză şi cu ajutorul întrerupăto-
rului (a), pune în funcţiune storcătorul de fructe în funcţie de
nevoi la viteza 1 (nivelul I - rotaţii rare) sau viteza 2 (nivelul
II - rotaţii dese).
Tabla care conţine informaţii exacte despre ale-
gerea vitezei corespunzătoare pentru fructe şi
legume o găsiţi la pagina 27.
2
Puneţi fructele sau legumele în pâlnie şi împingeţi-le
uşor cu împingătorul.
Pentru a împinge produsele nu aveţi voie
folosiţi degetele sau alte obiecte.
Dacă este nevoie (în cazul în care pe sită se va depune
o cantitate prea mare de pulpă care va produce vibraţii) poţi
folosi butonul TURBO (b). Motorul funcţionează atunci la
25
496-006_v01
rotaţii maxime timp de aproximativ 2 secunde. După accea
funcţia TURBO se va încheia automat, iar motorul va reveni
la rotaţiile precedente.
Puteţi refolosi funcţia TURBO după minimum
10 secunde.
Pentru stoarcerea sucului din fructe mărunte folosiţi
vasul pentru fructe mărunte (7), pe care îl xaţi pe pâlnia
capacului (5).
Sucul stors care se aă în recipient vărsaţi-l în cănile,
paharele pregăti-te mai devreme.
3
În recipientul pentru suc se aă un separator de spumă
(10), care opreşte părţile dese ale sucului şi spuma.
recomandăm totuşi sucurile în forma lor
naturală, mai puţin clare. Deci trebuie scoa-
teţi separatorul de spumă din recipient.
După teminarea întrebuinţării
(stoarcerii sucului) (Desen E)
1
Deconectaţi storcătorul de fructe apăsând întrerupătorul
(a) în poziţia „0”.
2
Scoateţi cablul electric din priză.
După ce motorul s-a oprit puteţi începe demontezi
storcătorul de fructe pentru a spăla elementele (vezi
punctul „Pregătirea storcătorului de fructe pentru
întrebuinţare”).
Aruncaţi resturile din recipientul pentru resturi.
Aveţi grijă ca recipientul pentru resturi nu
e prea plin. În momentul în care o vreţi
scoateţi recipientul, resturile pot cădea.
Regurile conservării storcătorului de fructe
După ecare folosire storcătorul de fructe trebuie spălat
cu exactitate nepermiţând uscarea sucului şi resturilor
fructelor.
Murdăria din suri şi colţuri îndepărtaţi-o cu peria pentru
spălat sticle sau cu periuţa de spălat dinţi.
Sistemul de propulsie ştergeţi-l cu o cârpă umedă cu
puţin detergent pentru spălarea vaselor. Apoi stergeţi-l
cu o cârpă uscată.
În cazul în care înăuntrul sistemului de propul-
sie va ajunge apă sau suc, întrerupeţi lucrul şi
duceţi aparatul la control la un punct de ser-
vice.
Elementele storcătorului de fructe, cum ar :vasul, inelul
vasului, capacul, vasul pentru fructe mărunte, împingă-
torul şi recipientul pentru suc cu capac şi separator de
spumă, spălaţi-le în apă caldă cu adaos de detergent
pentru vase.
Pot de asemenea spălate în maşina de spălat vase la
temperatură max. de 60°C.
Cu excepţia sitei
(4). Pentru a spăla sita puteţi folosi
numai o perie dură (13) pe care o găseşti în cutia storcă-
torului de fructe. Pentru a spăla sita nu folosiţi nici un
fel de perii metalice!
Cu timpul elementele de plastic se vor decolora. Este un
proces normal.
Decolorările produse de morcovi pot i înşăturate cu
o cârpă îmbibată în ulei alimentar.
După spălare toate părţile trebuie să se usuce.
Montaţi storcătorul de fructe aşa cum a fost descris
mai înainte (vezi punctul „Pregătirea storcătorului de
fructe pentru întrebuinţare”).
Puneţi cablul în compartimentul de stocare cablu care
se aă la baza sistemului de propulsie a storcătorului de
fructe.
Fiţi atent în special cu părţile de plastic trans-
parente. Sunt sensibile la lovituri şi căderi.
Atunci se pot strica foarte uşor.
Ce să faci dacă ...
Storcătorul de fructe nu mai funcţionează:
Duceţi storcătorul de fructe la service.
Storcătorul de fructe stoarce slab sucul, vibrează şi se
mişcă:
Folosiţi funcţia
TURBO. Dacă problema persistă deco-
nectează aparatul, curăţă resturile care se aă pe lrul
sitei. Dacă recipintul pentru resturi este plin, goleşte-l.
În cazul unei defeţiuni mecenice a sitei, neapărat schim-
baţi sita defectă cu una nouă.
Cum să faceţi suc din legume şi fructe
Fructele şi legumele destinate stoarcerii trebuie să e
proaspete şi foarte bine spălate. Pregătirea legumelor
constă în curăţarea de nisip şi pământ sub un jet de
apă şi decojirea. Publicaţiile despre producerea sucuri-
lor recomandă înmuierea legumelor timp de 5 minute în
apă cu adaos de sare şi acid citric. Legumele pregătite în
acest fel nu îşi schimbă culoarea în timpul procesului de
stoarcere şi sucul are o culoare naturală.
Fructele cum ar  anele, murele trebuie spălate la scurt
timp înainte de folosire deoarece îşi pierd repede pros-
peţimea.
Alegerea fructelor şi legumelor depinde de anotimp, de
gusturi, de recomandări. Valorile nutritive ale sucurilor
din fructe şi legume sunt inuenţate de felul în care sunt
pregătite.
Sucurile trebuie pregătite din legume şi fructe suculente,
coapte, prospete, deoarece în acest fel veţi obţine din
ele sucuri cu un gust bun şi aromat.
Pentru producerea de sucuri următoarele legume sunt
corespunzătoare: roşii, morcovi, ţeline, sfecle, pătrunjel,
ceapă, varză, ridichii negre, rabarbar etc.
În scopuri dietetice puteţi pregătii sucuri din salată, spa-
nac, praz şi alte legume.
26 496-006_v01
Legume cum ar ridichiile, ceapă de iarnă, pătrunjel,
mărar se adaugă în sucuri tăiate mărunt.
Sucurile de fructe le puteţi obţine aproape din orice fel
de fructe.
După ce spălaţi merele, piersicile, caisele şi prunele
puneţi-le în strecurătoare şi opăriţi-le.
Trebuie să îndepărtaţi sâmburii din fructele care îi conţin
deoarece pot defecta storcătorul de fructe.
Stoarcerea sucurilor din prune, ane, zmeure, pere, mere
şi alte fructe moi este dicilă. Din pulpa acestor fructe
veţi obţine o masă spongioasă, care astupă oriicile sitei.
Aceste fructe pot folosite în cantităţi mici împreună cu
alte fructe sau legume iar sita trebuie curăţată des.
Puteţi stoarce suc din cantităţi mici de struguri. În pâlnie
puneţi boabele întregi de struguri după ce aţi îndepărtat
tulpinile lemnoase.
Legumele rădăcinoase şi fructele tari trebuie le tăiaţi
în bucăţi asfel încât să încapă în pâlnie. Merele se taie în
bucăţi (dacă mărime lor nu permite introducerea în între-
gime în pâlnie) fără să le decojiţi.
Introduceţi fructele şi legumele în pâlnie abia după ce aţi
pus în funcţiune storcătorul de fructe.
În cazul în care produsul se blochează în pâlnie sau pe
discul de feliere, foloseşte-te de funcţia TURBO. Dacă
problema persistă, deconectează aparatul, demontează-
l şi curăţă-l.
Valorile nutritive ale sucurilor sunt aproape aceleaşi ca
ale fructelor şi legumelor, doar că nu conţin bre care au
fost îndepărtate în timpul stoarcerii. De aceea sucurile
pot i consumate de persoanele care au probleme diges-
tive şi nu pot consuma legume prospete.
Băuturile din sucuri sunt recomendate în special copiilor
şi persoanelor în vârstă.
Se recomandă ca în timpul consumării sucurilor din
legume beţi puţină apă deoarece sunt foarte concen-
trate. Dacă sucurile nu sunt diluate, nu ar trebuie să beţi
mai mult de jumătate de pahar pe zi.
Sucurile din fructe sunt mai uşor de digerat şi le puteţi
bea în cantităţi mari: de la 3 la 4 pahare pe zi între mese.
Sucurile trebuie consumate imediat după preparare şi
băute încet. Sucul băut încet se amestecă cu saliva şi
este mai uşor digerat. Băut prea rapid şi în cantităţi prea
mari nu este digerat în mod corespunzător.
Fructele şi legumele nu trebuie amestecate, cu excepţia
merelor. Nu trebuie amestecaţi pepenele galben cu
alte fructe.
Sucurile nu se păstreză pentru a  consumate mai târziu.
Sucurile din legume pot  diluate cu apă artă, apă mine-
rală, lapte sau zer, îndulcite sau condimenate după gust.
Din sucuri puteţi prepara coctailuri cu un mic adaos de
alcool.
Pentru sucurile din legume puteţi folosi condimente aro-
matice: piper, mărar, chimen, cimbru, magheran, iar petru
sucurile din fructe: vanilie, cinamon, cuişoare. Pentur
a obţine un aromat din plin trebuie să mărunţiţi condimen-
tele înainte de folosire. Trebuie folosite în cantităţi nu prea
mari pentru a păstra gustul şi mirosul natural al sucurilor.
Sucurile din fructe şi legume au puţine calorii şi de accea
sunt recomandate persoanelor care ţin cură de slăbire.
Sucurile de fructe şi legume se servesc la temperatura
camerei sau răcite cu cuburi de gheaţă.
Sucurile de legume pot  servite cu crachersi, snecksuri,
iar cele de fructe cu pişcoturi, biscuiţi, prăjituri.
Sucurile obţinute din unele fructe şi legume au o ten-
denţă de a se îndesa. Acest fapt rezultă din caracteris-
ticele produselor folosite şi nu are nimic în comun cu
storcătorul de fructe.
Sucurile proaspete înseamnă sănătate
Sucul de morcovi
Acesta grăbeşte transformarea materiei, deoa-
rece conţine un ansamblu de microelemente şi
de vitamine indispensabile pentru funcţionarea
organismului.
Vitamina A, extrasă din caroten, îmbunătăţeşte
vederea. Elementele acestui suc diminuează efectele nocive
ale nicotinei, îi redă pielii culoarea sa naturală şi sănătoasă.
Jumătate de pahar de suc de morcovi cu jumătate de pahar
de lapte se recomandă copiilor mici. Sucul din morcovi,
împreună cu sucul de mere, este recomandat ca întăritor
pentru persoanele în vârstă.
Sucul de roşii
Din roşiile coapte şi proaspete se obţine un
suc de o calitate deosebită. Sucul de roşii
poate  amestecat cu orice alte sucuri de
legume.
Are un conţinut bogat în vitaminele A şi C. Două pahare de
suc acoperă necesarul zilnic de vitamina C. Puteţi îmbogăţi
gustul sucului, adăugându-I sare şi piper.
Sucul de sfeclă
Sucul de sfeclă de sfeclă roşie, în combinaţie
cu cel de roşii, are un gust delicios. Sucul pur
de sfeclă roşie poate consumat numai la
recomandarea medicului.
Sucul de varză
Este utilizat în tratarea afecţiunilor stomacu-
lui, dar numai la recomandarea medicului.
Amestecat cu sucul de morcovi, poate
băut chiar de către cei care au un stomac
sensibil.
Sucul din spanac
Sucul acesta are un conţinut ridicat de
er (de aici gustul său specic, extrem
de puternic) şi, de aceea, se reco-
mandă amestecarea sa cu suc de mor-
covi. Amestecând sucul de spanac cu
cel din ţelină, în proporţii variabile, se pot obţine băuturi cu
un gust delicios.
27496-006_v01
Reţete sănătoase speciale
Băutură învigorătoare
6 morcovi
2 mere
½ sfeclă
Sucul pentru curăţarea
organismului
4 morcovi
½ castravete
1 sfeclă
Băutura „respiraţie
puternică”
1 pumn de spanac
1 pumn de pătrunjel
2 ţeline
4 morcovi
Sucul „regulator etern”
2 mere
1 pară tare
¼ lămâie sau un pumn de
spanac
6 morcovi
Băutura „soarelui”
2 mere
6 căpşuni
Băutura „dragostei”
3 roşii mari
½ castravete
1 ţelină
¼ lămâie
Ecologia – ai grijă de mediul înconjurător
Fiecare consumator poate contribui la protecţia mediu-
lui înconjurător. Acest lucru nu este nici dicil nici scump.
În acest scop: cutia de carton duceţi-o la macu-
latură, pungile din polietilen (PE) aruncaţi-le în
container pentru plastic.
Aparatul folosit duceţi-l la punctul de colectare
corespunzător deaorece componentele pericu-
loase care se găsesc în aparat pot pericu-
loase pentru mediul înconjurător.
Nu aruncaţi aparatul împreună cu gunoiul menajer!!!
Producătorul nu este responsabil pentru eventualele daune cauzate
de o întrebuinţare necorespunzătoare sau de nerespectarea regulilor
de întrebuinţare.
Producătorul are dreptul modice produsul în orice moment, fără
un anunţ prealabil, în scopul adaptării lui la noile ordonanţe, norme,
directive sau din motive de construcţie, comerciale, estetice sau alte
motive.
Sucul din ţelină
La prepararea sucului nu trebuie utilizate
frunzele de ţelină, pentru că acestea dau un
gust amar. Poate  amestecat cu suc din alte
legume. Trebuie e servit în cantităţi mai
mici decât sucul de roşii. Gustul poate
îmbunătăţit dacă se adaugă suc de mere
sau de lămâie.
Sucul de castraveţi
Prin natura sa, este un suc fad, de aceea
trebuie amestecat cu suc de mere, de mor-
covi sau de ţelină. Sucul de castraveţi este
indicat în îngrijirea pielii. Curăţă rinichii. Este
indicat în curele de slăbire.
Sucul de mere
Sucul din mere coapte are o aromă şi un gust
plăcute, este bogat în vitaminele A şi B şi în
preţioase săruri minerale. Conţinutul bogat în
pectine al sucului îi conferă acestuia proprieta-
tea de a ajuta digestia. Sucul proaspăt de mere
este utilizat în tratamentul gutei şi al. reumatismului. Este, în
general vorbind, un excelent nutritiv.
Sucul din coacăze
Sucul din coacăze are o aromă specică, are
o aciditate crescută şi un gust acrişor. Datorită
compoziţiei sale chimice şi a conţinutului său în
vitamine, este unul dintre cele mai bune sucuri.
Trebuie să-l amestecaţi cu sucuri cu o aciditate
scăzută sau cu apă, cu zahăr sau miere de
albine.
Sucul de mure
Din sucul de mure, cu o cantitate mică de
zahăr şi apă se obţine o băutură foarte răcori-
toare. Ţinând seama de conţinutul său în vita-
mine şi microelemente, acţionează ca un întă-
ritor şi se recomandă persoanelor în vârstă.
Sucul din soc
Este bogat în elemente nutritive, are propri-
etatea de a mări transpiraţia şi poate folo-
sit împotriva gripei. Poate amestecat cu
alte sucuri de fructe.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50

Zelmer ZJE1700S Manual de utilizare

Categorie
Producători de suc
Tip
Manual de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru