Whirlpool AKZM 6620/IXL Cookbook

Tip
Cookbook
FĂRĂ PREÎNCĂLZIRE, FĂRĂ AȘTEPTARE… PUR ȘI SIMPLU,
TIŢI PERFECT
Astăzi, nimic nu poate  mai simplu decât să obţineţi rezultate excelente în bucătărie, graţie noului
cuptor multifuncţional de la Whirlpool, care vă oferă  exibilitatea unei mari varietăţi de metode de
gătit, pentru a vă ajuta să preparaţi orice fel de mâncare la perfecţie.
Acest cuptor combină o interfaţă avansată pentru utilizator și tehnologia inteligentă 6TH SENSE
cu un sistem puternic de convecţie, eliminând astfel necesitatea preîncălzirii. Reţetele din acest
manual nu necesită preîncălzire, iar rezultatele perfecte sunt garantate de  ecare dată.
Această carte de bucate conţine 30 de reţete selecţionate cu grijă pentru dv.
După ce aţi ales reţeta preferată de pe a șajul cuptorului, nu vă mai rămâne decât să introduceţi
vasul înăuntru și să începeţi prepararea. Cuptorul va seta în mod automat procesul de coacere
optim, oferind permanent informaţii pe a șaj.
Dacă doriţi, puteţi adăuga nota dv. personală, la terminarea duratei de preparare.
RECOMANDĂRI IMPORTANTE
Pentru cele mai bune rezultate, nu modi caţi cantităţile sau ingredientele indicate în reţete.
Înainte de a prepara carnea, se recomandă să  e scoasă din frigider cu cel puţin o oră înainte de a
gătită. (Temperatura cărnii trebuie să  e de aprox. 10-12°C).
Unele preparate trebuie întoarse sau amestecate la jumătatea duratei de preparare: cuptorul va
emite un semnal sonor pentru a vă reaminti acest lucru. (În reţete se arată când trebuie amestecate
sau întoarse alimentele, în timpul preparării).
Automat
CONTROL
Gătit
TIMP DE COACERE
ORĂ TERMINARE
Întoarceţi alimentele
Durata de preparare a șată iniţial este doar orientativă: cuptorul adaptează timpul rămas în
timpul coacerii.
Cu puţin înainte de terminarea duratei de preparare, cuptorul vă avertizează să veri caţi dacă
mâncarea este gătită așa cum doriţi dv. Din același motiv, la terminarea preparării, se poate
prelungi manual durata de preparare, folosind meniul cuptorului.
Coacerea e aproape terminată
Veri caţi alimentele
Coacerea s-a terminat la 19:45
Apăsaţi ^ pentru a prelungi
ACCESORII FURNIZATE
TAVĂ DE COPT
GRĂTAR
TAVĂ PENTRU SCURGEREA GRĂSIMII
Tava pentru scurgerea grăsimii diferă
de tava de copt în ceea ce privește
adâncimea,  ind mai adâncă decât cea
din urmă.
La unele reţete, tava pentru scurgerea
grăsimii trebuie să  e umplută cu apă și
poziţionată sub grătar, pentru a colecta
grăsimea și uleiul care se scurg în timpul
preparării fripturii și/sau a cărnii la
grătar.
133
LASAGNE
6-8 porţii6-8 porţii
Pentru a prepara sosul de carne:
Tocaţi ţelina, morcovul și ceapa și înăbușiţi-le în ulei
și unt.
Adăugaţi carnea și rumeniţi-o. Adăugaţi vinul și lăsaţi-l
să se evaporeze, apoi adăugaţi roșiile, cubul de supă și
sarea. Acoperiţi și gătiţi la foc mic aprox. o oră.
Pentru a prepara sosul Bechamel:
Topiţi untul, apoi adăugaţi făina, amestecând bine
mereu, pentru a împiedica formarea cocoloașelor.
Adăugaţi laptele, câte puţin, și continuaţi coacerea,
amestecând până când sosul ajunge la consistenţa
dorită. După ce este gata, condimentaţi cu puţină
sare și cu nucșoară rasă.
Ungeţi vasul cu unt. Turnaţi două linguri de sos de
carne pe fundul vasului, apoi puneţi un strat de foi
de lasagne, urmat de sos de carne, sos Bechamel,
brânză tocată și presăraţi cu puţin parmezan ras.
Continuaţi să adăugaţi straturi în acest mod, până
când aţi terminat aproape toate ingredientele.
La urmă, acoperiţi cu mult sos Bechamel, presăraţi
mult parmezan ras și câteva bucăţele de unt.
Selectaţi TOCA din meniul “REŢETE”, apoi
selectaţi reţeta pentru “LASAGNE” și con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 2 ore
Durata de preparare*: 45-60 min.
Vase recomandate:
tavă dreptunghiulară antiaderentă
Recomandări și variante:
Dacă preparaţi lasagne cu pește sau cu
legume, put
eţi folosi supă de legume în loc de
lapte și ulei de măsline în loc de unt, pentru
sosul Bechamel.
TOCANÃ
500 g paste proaspete, pentru lasagne
180 g brânză parmezan rasă
200 g brânză fărâmiţată
(brânză mozzarella, scamorza sau provola)
Pentru sosul de carne:
500 g carne tocată de vită
800 g of roșii (din conservă sau tăiate)
1 cub de supă
1 ceapă mijlocie
30 g unt
6-7 linguri de ulei de măsline
1 pahar de vin roșu
ţelină, morcov
sare
Pentru 600 g de sos Bechamel:
(alternativ, puteţi folosi sos Bechamel gata preparat,
din comerţ)
50 g unt
60 g făină
1 l de lapte
sare, nucșoară
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE)
134
CANNELLONI CU PEȘTE
Tăiaţi julienne ţelina și prazul și înmuiaţi-le într-o
tigaie cu puţin ulei de măsline. Adăugaţi codul tăiat în
fâșii subţiri, asezonaţi cu sare și piper și coaceţi până
când zeama de la gătit este aproape evaporată.
Fierbeţi puţin foile de lasagne și puneţi compoziţia,
cu o lingură, pe  ecare foaie. Întindeţi foile astfel
încât să obţineţi "cannelloni".
Amestecaţi sosul de roșii și turnaţi puţin, cu lingura,
pe fundul vasului de cuptor, împreună cu puţin ulei
de măsline.
Puneţi "cannelloni" în vasul de cuptor și acoperiţi cu
restul de sos de roșii. Tăiaţi în sferturi roșiile-cireașă,
tocaţi busuiocul și aranjaţi-le peste cannelloni.
Presăraţi cu parmezan ras și coaceţi la cuptor.
Selectaţi TOCA din meniul “REŢETE”, apoi
selectaţi reţeta pentru “CANNELLONI CU PEȘTE” și
con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 40 min.
Durata de preparare*: 30-40 min.
Vase recomandate:
tavă dreptunghiulară antiaderentă
Recomandări și variante:
Puteţi folosi umplutura pentru clătite (spanac
și urdă) și pentru "
cannelloni", dacă doriţi, dar
"cannelloni" vor trebui să  e acoperiţi cu sosul
Bechamel.
TOCANÃ
4 porţii4 porţii
60 g praz
50 g ţelină
400 g cod proaspăt
200 g roșii-cireașă
15 g busuioc
30 g brânză parmezan
70 g sos de roșii
160 g foi pentru lasagne/cannelloni
ulei de măsline
sare, piper
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE)
135
CLĂTITE GRATINATE
6 porţii6 porţii
Preparaţi compoziţia pentru clătite amestecând
toate ingredientele, bătându-le bine. Lăsaţi să se
odihnească în frigider cel puţin 15 minute.
Faceţi clătitele folosind o tigaie mică, antiaderentă,
pentru clătite.
Opăriţi spanacul. Răciţi imediat în apă rece și scurgeţi
apa în exces.
Tocaţi  n și adăugaţi în urdă, împreună cu sarea,
piperul, nucșoara, ouăle și parmezanul.
Umpleţi clătitele și împăturiţi-le pe mijloc, pentru a
le închide.
Pentru a prepara sosul Bechamel:
Topiţi untul, adăugaţi făina, amestecând bine mereu,
pentru a împiedica formarea cocoloașelor. Adăugaţi
laptele, câte puţin, și continuaţi coacerea, amestecând
mereu, până când sosul ajunge la consistenţa dorită.
Când este gata, asezonaţi cu puţină sare și cu un vârf
de cuţit de nucșoară rasă.
Turnaţi puţin sos pe fundul unui vas de cuptor și
puneţi clătitele deasupra. Acoperiţi cu mult sos
Bechamel și presăraţi parmezanul ras. Coaceţi în
cuptor până se rumenește și capătă o culoare aurie.
Selectaţi TOCA din meniul “REŢETE”, apoi selectaţi
reţeta pentru “CLĂTITE GRATINATE” și con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 50 min.
Durata de preparare*: 35-45 min.
Vase recomandate:
tavă dreptunghiulară antiaderentă
Recomandări și variante:
Ca alternativă, puteţi folosi ciuperci
champignon, tăiat
e felii și sotate.
TOCANÃ
Pentru clătite:
100 g făină
250 ml lapte
3 ouă întregi
1 lingură de ulei de
măsline
sare, nucșoară
Umplutura:
400 g urdă
200 g spanac
40 g brânză parmezan
sare, piper
1 ou
nucșoară
Sos Bechamel:
50 g unt
60 g făină
1 l de lapte
sare, nucșoară
60 g brânză parmezan
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE)
136
VINETE GRATINATE
Tăiaţi vinetele în felii de aprox. 1 cm grosime, săraţi-le
și lăsaţi-le să se pătrundă pe un șervet, aprox. o oră.
Rumeniţi vinetele sub grillul  erbinte.
Sotaţi ceapa în ulei, adăugaţi roșiile tocate, asezonaţi
cu sare și gătiţi la foc mic aprox. 40 minute.
Tăiaţi cubuleţe mozzarella. Turnaţi două linguri de
sos de roșii pe fundul vasului, apoi puneţi un strat
de vinete, urmat de sos, mozzarella tăiată cubuleţe
și presăraţi cu parmezan ras și cu puţin busuioc
proaspăt. Continuaţi să adăugaţi straturi în acest mod,
până când aţi terminat aproape toate ingredientele.
La urmă, acoperiţi ultimul strat cu sos de roșii și
presăraţi cu mult parmezan ras.
Selectaţi TOCA din meniul “REŢETE”, apoi selectaţi
reţeta pentru VINETE GRATINATE” și con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 50 min.
Durata de preparare*: 40-50 min.
Vase recomandate:
vas dreptunghiular de cuptor
(aprox. 35 cm x 25 cm)
Recomandări și variante:
Puteţi folosi vinete congelate gata prăjite.
Dacă folosiţi vinete proaspete, le puteţi da prin
făină și prăji, în loc să le frigeţi la grătar.
TOCANÃ
6-8 porţii6-8 porţii
4-5 vinete (aprox. 1,5 kg)
1 ceapă mare
5-6 linguri de ulei de măsline
800 g roșii tăiate
350 g aprox. de mozzarella
100 g brânză parmezan rasă
busuioc proaspăt
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE)
137
PLĂCIN VEGETARIANĂ
6-8 porţii 6-8 porţii
Opăriţi legumele timp de câteva minute în apă
clocotită și sărată, apoi scurgeţi-le.
Sotaţi legumele tocate într-o tigaie cu puţin ulei.
Căptușiţi tava de plăcintă cu hârtie de cuptor și
întindeţi aluatul de foietaj astfel încât să acopere
fundul și marginile tăvii. Puneţi legumele peste baza
din aluat și presăraţi cu brânza rasă.
Bateţi ouăle într-un castron, cu smântâna și cu laptele.
Condimentaţi cu sare și boia și turnaţi compoziţia în
mod uniform peste legume.
Selectaţi “PLĂCINTE” din meniul “REŢETE”, apoi
selectaţi reţeta pentru PLÃCINTÃ VEGETARIANÃ și
con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 40 min.
Durata de preparare*: 50-60 min.
Vase recomandate:
tavă scundă, din metal, pentru plăcinte
(diametru aprox. 28 cm)
Recomandări și variante:
Cele mai bune rezultate se vor obţine cu legume
proaspet
e de sezon. Dacă este tocat foarte  n, nu
mai este nevoie să-l opăriţi.
Tarta cu legume poate  servită cu  le de pește
la abur sau ca antreu, cu un sos cald de legume
(cremă de praz, de roșii sau de dovleac).
PLĂCINTE
250 g aluat proaspăt pentru foietaj
450 g legume mixte anghinare, sparanghel și
ciuperci
150 g brânză gruyère rasă mare
3 ouă
200 ml smântână
100 ml lapte
sare, piper, boia
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE)
138
QUICHE LORRAINE
Căptușiţi tava de plăcintă cu hârtie de cuptor și
întindeţi aluatul sfărâmicios astfel încât să acopere
fundul și marginile tăvii. Presăraţi slănina rumenită
pe fundul vasului, împreună cu ceapa tăiată julienne,
sotată în puţin ulei de măsline, apoi presăraţi brânza
pe deasupra.
Bateţi ouăle într-un castron cu laptele și smântâna,
condimentaţi cu sare și piper, după gust.
Turnaţi compoziţia uniform peste mâncare și garnisiţi
cu pătrunjelul tocat.
Selectaţi “PLĂCINTE” din meniul “REŢETE”, apoi
selectaţi meniul “QUICHE LORRAINE” și con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 30 min.
Durata de preparare*: 40-50 min.
Vase recomandate:
tavă scundă, din metal, pentru plăcinte
(diametru aprox. 30 cm)
Recomandări și variante:
Puteţi prepara, de asemenea, următoarele
variante de quiche:
- carto și slănină
- praz și șuncă
- pește și anghinare
- spanac și somon
PLĂCINTE
6-8 porţii 6-8 porţii
250 g aluat sfărâmicios proaspăt
150 g slănină tăiată cubuleţe
4 ouă
2 cepe tăiate julienne
10 g pătrunjel tocat
200 ml lapte
200 ml smântână
100 g brânză gruyère, rasă mare
sare, piper
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE)
139
TAR CU MERE
6-8 porţii 6-8 porţii
Pentru a prepara baza:
Amestecaţi făina cernută cu sarea, adăugaţi untul
înmuiat, zahărul, praful de copt și apoi apa, până
când devin un aluat tare. Lăsaţi să se odihnească în
frigider timp de 30 de minute.
Pentru a prepara crema de ou:
Încălziţi laptele cu esenţa de vanilie și apoi luaţi de
pe foc. Într-un alt castron, bateţi zahărul, oul, făina
și amidonul. Adăugaţi în această compoziţie laptele,
amestecând mereu pe foc, pentru a obţine o cremă
omogenă. După ce este gata, adăugaţi rom, după
gust.
Căptușiţi tava de plăcintă cu hârtie pentru cuptor.
Întindeţi aluatul astfel încât să acopere fundul și
marginile tăvii.
Turnaţi peste aluat crema de ou preparată în
prealabil.
Tăiaţi merele în bucăţi (de aprox. ½ cm grosime).
Aranjaţi feliile de mere astfel încât să se suprapună
puţin, acoperind tot aluatul.
După ce s-a copt, lăsaţi tarta să se răcească și
glazuraţi-o cu gelatina pentru desert.
Selectaţi “PLĂCINTE” din meniul “REŢETE”, apoi
selectaţi reţeta pentru TARTĂ CU MERE” și
con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 50 min.
Durata de preparare*: 75-90 min.
Vase recomandate:
tavă scundă, din metal, pentru plăcinte
(diametru aprox. 28 cm)
Recomandări și variante:
Sfărâmaţi câţiva biscuiţi deasupra aluatului
înainte de a turna crema de ou: în acest mod,
aluatul va rămâne crocant, nu cleios.
Înainte de a introduce în cuptor, presăraţi
peste mer
e puţin praf de scorţișoară.
PLĂCINTE
4 mere
250 g făină simplă
50 g unt
un praf de sare
80 ml apă rece
10 g praf de copt
100 g zahăr
Pentru crema de ou:
500 ml lapte
2 ouă
10 g amidon
50 g zahăr
40 ml rom (opţional)
1 linguriţă esenţă de
vanilie
10 g făină simplă
gelatină pentru desert
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE)
140
PIZZA
Dizolvaţi drojdia în apă caldă (aprox. 35°C) - Folosiţi
cantitatea de apă indicată în ingrediente - Puneţi făina
într-o grămăjoară pe planșetă, faceţi o adâncitură în
mijloc și adăugaţi sarea, zahărul și, la sfârșit, uleiul.
Adăugaţi încet apa în făină și începeţi să frământaţi,
până când devine un aluat. Frământaţi bine până
când obţineţi un aluat neted și elastic. Puneţi aluatul
într-un recipient mare, acoperiţi cu o cârpă umeadă și
lăsaţi-l să crească în cuptor, folosind funcţia “DOSPIRE
ALUAT timp de 45 de minute.
Între timp, adăugaţi uleiul, oregano și sarea în sosul
de roșii. Când aluatul a crescut, întindeţi-l ca să
căptușiţi cu el tava unsă cu ulei.
Acoperiţi baza de pizza cu sosul de roșii și cu
mozzarella tăiată.
Selectaţi “PIZZA din meniul “REŢETE”, apoi selectaţi
reţeta pentru “PIZZA sau “PIZZA 2 TĂVI” și con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 2 ore
Durata de preparare*: 25-35 min.
Vase recomandate:
tava pentru scurgerea grăsimii sau tava
de copt din dotare
Recomandări și variante:
Se pot folosi diferite tipuri de făină pentru
baza de pizza, de exemplu secară, hrișcă sau
făină integrală: pentru cele mai bune rezultate,
folosiţi două părţi făină simplă și o parte făină la
alegerea dv.
Adăugaţi garnitura pentru pizza pe care o doriţi,
înainte de a o coace în cuptor.
PIZZA
Pentru 1 tavă:Pentru 1 tavă:
350 g făină
200 ml apă
18 ml ulei de măsline
14 g drojdie uscată
7 g sare
3,5 g zahăr
250 g pulpă de roșii
150 g mozzarella
ulei de măsline, sare, oregano
Pentru 2 tăvi:Pentru 2 tăvi:
700 g făină
400 ml apă
35 ml ulei de măsline
25 g drojdie proaspătă
13 g sare
7 g zahăr
500 g pulpă de roșii
300 g brânză mozzarella
ulei de măsline, sare, oregano
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE)
141
COTLETE DE PORC
Ingrediente pentru 2-6 porţii Ingrediente pentru 2-6 porţii
Tocaţi puţin usturoiul, rozmarinul și salvia și puneţi-le
într-un castron cu ulei și sare.
Lăsaţi cotletele în această marinată cel puţin
30 minute.
Puneţi cotletele pe grătar, pe al cincilea ghidaj al
cuptorului. Turnaţi aprox. 1 l de apă în tava pentru
scurgerea grăsimii și puneţi-o pe al doilea ghidaj.
>Cuptorul va semnaliza când să întoarceţi
carnea.<
Selectaţi “CARNE” din meniul “REŢETE”, apoi selectaţi
reţeta pentru “COTLETE DE PORC” și con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 10 min. plus 30 min., pentru
marinare
Durata de preparare*: 15-25 min.
Vase recomandate:
grătarul și tava pentru scurgerea grăsimii
din dotare
CARNE
2-6 cotlete de porc
ulei de măsline
usturoi
salvie
puţin rozmarin
sare, piper
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE)
142
PULPĂ DE PORC
Asezonaţi pulpele de porc cu sare și piper și puneţi-le
pe tava pentru scurgerea grăsimii.
Stropiţi cu vin alb și apoi cu puţin ulei de măsline.
Selectaţi “CARNE” din meniul “REŢETE”, apoi selectaţi
reţeta pentru “PULPĂ DE PORC și con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 10 min.
Durata de preparare*: 90-110 min.
Vase recomandate:
tavă pentru scurgerea grăsimii
Recomandări și variante:
Înainte de a coace, carnea trebuie să ajungă
la temperatura camerei
Înainte de a coace, frecaţi carnea peste tot cu
sare și piper.
Zeama de la copt poate  ltrată și
condimentată și, dacă doriţi, aromatizată
cu rozmarin, pentru a  servită împreună cu
carnea.
CARNE
4-6 porţii4-6 porţii
2-4 pulpe de porc (aprox. 500 g  ecare)
600 ml vin alb
4-5 linguri de ulei de măsline
sare, piper
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE)
143
PULPĂ DE MIEL
4-6 porţii4-6 porţii
Preparaţi pulpa de miel, îndepărtând grăsimea în
exces. Tocaţi usturoiul în bucăţi mici, apoi frecaţi
mielul cu usturoiul. Condimentaţi după gust cu sare
și piper.
Puneţi carnea direct în tava pentru scurgerea grăsimii,
căptușită cu o foaie de hârtie pentru copt.
Puneţi tava pentru scurgerea grăsimii pe al treilea
ghidaj.
Selectaţi “CARNE” din meniul “REŢETE”, apoi selectaţi
reţeta pentru “PULPĂ DE MIEL și con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 20 min.
Durata de preparare*: 60-70 min.
Vase recomandate:
tava pentru scurgerea grăsimii sau tava
de copt din dotare
Recomandări și variante:
După ce este gata, lăsaţi carnea să se
odihnească cel puţin z
ece minute, acoperită cu
folie de aluminiu, astfel încât zeama din carne
să o pătrundă uniform.
Pulpa de miel poate  dezosată, scoţând
partea iniţială a osului.
După ce este gata, mielul poate  uns cu
muștar și lăsat să se odihnească în cupt
or, care
mai este încă  erbinte după ce a fost oprit.
CARNE
1 pulpă de miel, aprox. 2 kg
2 căţei de usturoi
sare, piper
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE)
144
FRIGĂRUI
Tocaţi puţin usturoiul, rozmarinul și salvia și puneţi-le
într-un castron cu ulei și sare.
Lăsaţi frigăruile în această marinată cel puţin
30 minute.
Puneţi frigăruile pe grătar, pe al cincilea ghidaj al
cuptorului.
Turnaţi aprox. 1 l de apă în tava pentru scurgerea
grăsimii și puneţi-o pe al doilea ghidaj.
>Cuptorul va semnaliza când să întoarceţi
carnea.<
Selectaţi “CARNE” din meniul “REŢETE”, apoi selectaţi
reţeta pentru “FRIGĂRUI” și con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 10 min. plus 30 minute, pentru
marinare
Durata de preparare*: 15-25 min.
Vase recomandate:
grătarul și tava pentru scurgerea grăsimii
din dotare
Recomandări și variante:
În loc de carne, puteţi folosi pește, tăiat în
cubuleţe de ac
eeași mărime: creveţi, sepie,
somon, drac-de-mare.
CARNE
4-8 porţii 4-8 porţii
4-8 frigărui de carne (Este recomandat să se evite
cârnăciorii de Frankfurt, deoarece au o durată de
preparare diferită faţă de celelalte tipuri de carne).
usturoi
salvie
puţin rozmarin
ulei de măsline
sare, piper
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE)
145
FRIPTURĂ DE PUI
4-6 porţii 4-6 porţii
Spălaţi și uscaţi carnea de pui.
Umpleţi puiul cu o compoziţie din ierburi aromatice
tocate, usturoi, sare și piper.
Ungeţi puţin pielea și condimentaţi cu sare.
Puneţi puiul pe grătar, pe al treilea ghidaj.
Turnaţi aprox. 0,5 l de apă în tava pentru scurgerea
grăsimii și puneţi-o pe ghidajul de jos.
Selectaţi “CARNE DE PASĂRE” din meniul “REŢETE”,
apoi selectaţi reţeta pentru FRIPTURĂ DE PUI” și
con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 10min.
Durata de preparare*: 50-70min.
Vase recomandate:
grătarul sau tava pentru scurgerea
grăsimii din dotare
Recomandări și variante:
Înainte de a introduce la cuptor, asezonaţi
puiul, umplându-l cu ierburi, câţiva căţei de
usturoi și coaja de la o portocală sau lămâie.
CARNE DE PASĂRE
1 pui de 1-1,5 kg
usturoi
ulei de măsline
puţin rozmarin
salvie
sare, piper
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE)
146
PIEPT DE PUI
Tocaţi usturoiul, rozmarinul și salvia și puneţi-le într-
un castron cu ulei și sare.
Lăsaţi feliile de pui în această marinată cel puţin
30 de minute.
Puneţi pieptul de pui pe grătar, pe al cincilea ghidaj
al cuptorului. Turnaţi aprox. 1 l de apă în tava pentru
scurgerea grăsimii și puneţi-o pe al doilea ghidaj.
>Cuptorul va semnaliza când să întoarceţi
carnea.<
Selectaţi “CARNE DE PASĂRE” din meniul “REŢETE”,
apoi selectaţi reţeta pentru “PIEPT DE PUI” și
con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 10 min. plus 30 minute, pentru
marinare
Durata de preparare*: 15-20 min.
Vase recomandate:
grătarul sau tava pentru scurgerea
grăsimii din dotare
Recomandări și variante:
Pieptul de pui poate  ser
vit și rece, tăiat
în cubuleţe sau în fâșii, alături de o salată
gustoasă din rucola sau din verdeţuri mixte,
dreasă cu oţet balsamic sau cu suc de lămâie.
Ca alternativă, puteţi folosi piept de curcan,
de aceleași dimensiuni.
CARNE DE PASĂRE
4-8 porţii4-8 porţii
4-8 felii de piept de pui
(cel puţin 1 cm grosime)
ulei de măsline
usturoi
sare, piper
salvie, rozmarin
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE)
147
DORADĂ
3-6 porţii3-6 porţii
Spălaţi și curăţaţi peștele de solzi. Îndepărtaţi oasele
codului, tăindu-l  leu.
Ungeţi un vas de cuptor cu ulei de măsline,
condimentaţi  leurile cu sare și piper și puneţi-le în
vas.
Tăiaţi în sferturi roșiile-cireașă și puneţi-le deasupra
peștelui. Tocaţi împreună măslinele, busuiocul și
usturoiul și presăraţi-le peste pește.
Asezonaţi puţin cu sare. Stropiţi cu vinul alb pe
deasupra și apoi cu puţin ulei de măsline.
Coaceţi în cuptor.
Selectaţi “PEȘTE” din meniul “REŢETE”, apoi selectaţi
reţeta pentru “DORADĂ și con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 30 min.
Durata de preparare*: 30-40 min.
Vase recomandate:
vas puţin adânc, de cuptor (aprox. 26 cm
lungime)
Recomandări și variante:
În loc de cod, puteţi folosi orice alt pește
de aceeași mărime (biban de mar
e, calcan,
doradă).
PEȘTE
3-6 pești cod, de câte 350-400 g  ecare
150 g roșii-cireașă
130 g măsline "taggiasche"
25 g busuioc proaspăt
2 căţei de usturoi
100 ml vin alb
sare, piper
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE)
148
SOMON CU IERBURI
Tăiaţi  leul în 4-5 părţi. Ungeţi un vas de cuptor cu
jumătate din uleiul de măsline. Frecaţi somonul cu
sare și piper și puneţi-l în vas.
Tocaţi împreună pâinea, bucuiocul, cimbrul și
usturoiul și presăraţi din abundenţă acest amestec
peste somon.
Selectaţi “PEȘTE” din meniul “REŢETE”, apoi selectaţi
reţeta pentru “SOMON CU IERBURI” și con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 20 min.
Durata de preparare*: 15-25 min.
Vase recomandate:
vas puţin adânc, de cuptor
(aprox. 26 cm lungime)
Recomandări și variante:
Serviţi somonul cu carto la abur
, pentru a
scoate în evidenţă aroma peștelui.
PEȘTE
4 porţii4 porţii
600-700 g  le de somon
10 g ulei de măsline
100 g pâine albă, felii
1 linguriţă cu vârf de cimbru uscat – sau câteva  re
de cimbru proaspăt (10 g)
1 linguriţă cu vârf de busuioc uscat – sau, și mai
bine, câteva frunze de busuioc proaspăt (15 g)
1 căţel de usturoi
sare
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE).
149
PEȘTE ÎN ALUAT
4 porţii 4 porţii
Prepararea aluatului cu sare:
Amestecaţi făina, sarea, apa și toate ierburile tocate
n, ca să obţineţi un aluat omogen.
Curăţaţi peștii de solzi și de intestine, spălaţi-i,
uscaţi-i bine și tăiaţi-i în  leuri. Întindeţi o bază din
aluatul sărat, puneţi  leurile de pește deasupra,
ungeţi marginile aluatului cu ou bătut și acoperiţi
cu altă foaie de aluat de ½ cm grosime, încercând să
urmaţi forma peștelui. Ungeţi cu oul bătut și coaceţi
la cuptor.
Selectaţi “PEȘTE” din meniul “REŢETE”, apoi selectaţi
reţeta pentru “PEȘTE ÎN ALUAT și con rmaţi.
Note:
__________________________________________
Preparare: 40 min.
Durata de preparare*: 40-50 min.
Vase recomandate:
tava pentru scurgerea grăsimii sau tava
de copt din dotare
Recomandări și variante:
Puteţi presăra niște ierburi tocate peste
leurile de peșt
e.
Serviţi  leurile de pește cu un sos de pește
cremos, aromatizat cu seminţe de fenicul.
Fileurile pot  ser
vite și cu carto la abur.
PEȘTE
4 bibani de mare sau pești cod, de câte 300 g  ecare
500 g sare de masă
500 g făină simplă
300 g apă
piper roz
cimbru proaspăt
seminţe de fenicul
pătrunjel
1 căţel de usturoi
puţin rozmarin
măghiran
1 ou
*Duratele optime de preparare vor  determinate
automat de către funcţia selectată (REŢETE 6TH SENSE).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164

Whirlpool AKZM 6620/IXL Cookbook

Tip
Cookbook