48
Termostatul asigur\ [i dezghe]area automat\ a aparatului. ~n timpul dezghe]\rii,
temperatura `n interior poate ajunge p`n\ la + 8
0
C, dar `n perioada de `nghe]are scade pân\ la
2-3
0
C, astfel `nc`t media temperaturilor `ntr-un ciclu complet de func]ionare este `n jur de + 5
0
C.
Evita]i o pozi]ie a butonului termostat care ar putea duce la o func]ionare continu\ a
aparatului. Aceasta provoac\ sc\derea temperaturilor sub 0
0
C, cu pericolul `nghe]\rii b\uturilor
[i a alimentelor proaspete [i o acumulare excesiv\ de ghea]\ pe peretele interior, cu sc\derea
eficien]ei frigorifice a aparatului (cre[terea consumului de energie).
~n timpul func]ion\rii agregatului frigorific, apar pic\turi de
condens sau de ghea]\ pe peretele interior din spate. Nu
este nevoie s\ `ndep\rta]i aceste pic\turi, deoarece
peretele din spate se dezghea]\ automat.
Apa rezultat\ se scurge prin canalul special [i se str`nge `ntr-o t\vi]\ aflat\ pe
compresor, de unde se evapor\.
CompCompartimentul congelatorartimentul congelator
Pozi]ia termostatului are influen]\ [i asupra temperaturii din congelator. ~n general,
aceasta este `ntre -18
0
C [i -28
0
C, `n orice moment al ciclului de func]ionare.
SFATURI PENTRU CONSERVAREA ALIMENTELORSFATURI PENTRU CONSERVAREA ALIMENTELOR
Congelatorul este destinat p\str\rii pe termen lung a alimentelor congelate, precum [i
pentru congelarea alimentelor proaspete. Unul din elementele esen]iale pentru reu[ita congel\rii
alimentelor proaspete este ambalajul.
Condi]iile principale pe care trebuie s\ le `ndeplineasc\ ambalajele sunt urm\toarele : s\
fie etan[e, inerte fa]\ de alimentele ambalate, rezistente la temperaturi coborâte, s\ fie
impermeabile la lichide, gr\simi, vapori de ap\, mirosuri, s\ poat\ fi sp\late.
Aceste condi]ii sunt `ndeplinite de urm\toarele tipuri de ambalaje: folie din material
plastic sau aluminiu, vase din mas\ plastic\, recipiente din aluminiu, pahare din carton cerat sau
din material plastic.
IMPORTANT !IMPORTANT !
• Nu introduce]i în congelator o cantitate prea mare de alimente dintr-o dat\. Calitatea
alimentelor se p\streaz\ cel mai bine dac\ sunt congelate `n profunzime cât mai repede
posibil. De aceea este de preferat s\ nu dep\[i]i capacitatea de congelare a aparatului
indicat\ în "Fi[a aparatului". Termostatul va fi reglat pentru ob]inerea unei temperaturi c`t mai
sc\zute `n congelator, dar f\r\ a provoca sc\derea exagerat\ (sub 0
0
C) a temperaturii `n
frigider.
• Alimentele congelate, cump\rate din comer], le pute]i introduce direct în congelator f\r\ s\
se modifice butonul de reglare al temperaturii.
• Perioada cât pot fi p\strate alimentele congelate o pute]i vedea pe contrau[a congelatorului.
Dac\ pe pachet nu este indicat\ data congel\rii, considera]i o perioad\ de p\strare de
maximum 3 luni ca un ghid general.
• Orice aliment, chiar [i par]ial decongelat, nu mai poate fi recongelat, trebuie consumat
imediat sau g\tit [i apoi recongelat.
• ~n cazul unei `ntreruperi de curent, nu deschide]i u[a aparatului. Alimentele congelate nu vor
fi afectate dac\ `ntreruperea dureaz\ mai pu]in de 20 ore.
M|SURI DE PROTEC}IEM|SURI DE PROTEC}IE
• Nu p\stra]i b\uturi acidulate (sucuri, ap\ mineral\ carbogazoas\, [ampanie, etc.) `n
congelator: sticla poate s\ explodeze ! Nu se vor congela b\uturi `n sticle de plastic.
• Nu da]i copiilor s\ m\n`nce `nghe]at\ sau produse similare direct din congelator; ace[tia pot
suferi de "arsuri" ale buzelor datorit\ temperaturii sc\zute.